NATO discuta trimiterea de TRUPE si ARMAMENT in Estul Europei (Video)/ MOSCOVA acuza Romania si alte tari de agitarea “isteriei” amenintarii ruse/ CHOMSKY: NEBUNIA COLECTIVA SI PERICOLUL UNUI RAZBOI NUCLEAR/ Un think-tank american a mai gasit o tema de propaganda putinista: ROMANIA MARE/ Asedierea ALEPULUI sau “mama tuturor bataliilor”

10-02-2016 12 minute Sublinieri

În Bruxelles are loc reuniunea miniştrilor Apărării din NATO. Aceştia vor lua în discuţie detaşarea unui nou contingent de 500 până la 1.000 de trupe NATO în ţările aliate de pe flancul estic, precum România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Trupele ar urma să fie detaşate prin rotaţie în statele respective şi ar fi dotate cu rachete sol-aer, dar şi cu avioane şi elicoptere de luptă. Măsura face parte dintr-o nouă strategie de descurajare a oricărei ameninţări.

Surse din cadrul NATO, citate de presa occidentală, au declarat că măsura este de fapt un semnal pentru Moscova, avertizată că orice încercare de a destabiliza o ţară membră NATO printr-un război hibrid, ca cel din Ucraina, va întâmpina un răspuns clar. […]/ integral pe digi.24

NATO şi-ar putea spori prezenţa militară pe flancul estic al Alianţei, inclusiv în România, cu noi trupe. Informaţia a fost dezvăluită de publicaţia britanică The Telegraph şi confirmată pentru Digi24 de surse din cadrul Alianţei.

Miniştrii Apărării din NATO discută chiar la această oră noua strategie de descurajare a ameninţărilor de pe flancul estic al Alianţei. Unul dintre planurile ce ar putea fi aprobat azi prevede o forţă de 6.000 de soldaţi care să se rotească în şase ţări aliate de pe flancul estic, gata să intervină imediat ce o ameninţare precum cea rusească şi-ar face simţită prezenţa.

Potrivit noii strategii de descurajare a ameninţărilor din Europa, una dintre componentele esenţiale ar fi crearea unui contingent de 500 până la 1.000 de soldaţi care să fie detaşat în fiecare dintre ţările de pe flancul estic, precum Ţările Baltice, Polonia, România şi Bulgaria.

„Mă aştept ca miniştrii Apărării din NATO să fie de acord să consolideze dezvoltarea prezenţei pe flancul de est al Alianţei noastre. Această decizie va transmite un mesaj clar. NATO va răspunde ca un întreg în faţa oricărei agresiuni asupra oricărui aliat”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Trupele ar fi însoţite de un adevărat arsenal, care cuprinde rachete sol-aer, dar şi avioane şi elicoptere de luptă.

Trimisul special Digi 24 la Bruxelles a precizat că surse din cadrul NATO au confirmat pentru Digi24 faptul că miniştrii Apărării discută în aceste zile la Bruxelles despre un nou plan de întărire a securităţii pe flancul estic. Discuţiile sunt, însă, la început. Miniştrii Apărării vor aproba doar de principiu această idee urmând ca militarii să hotărască de câte trupe este nevoie pentru ca, mai apoi, la summitul de la Varşovia să se ia decizia finală.

Din noua strategie de descurajare a ameninţării ruseşti face parte şi anunţul administraţiei Obama, care a cerut Congresului aprobarea unui buget militar pentru Europa Centrală şi de Est de patru ori mai mare. O parte din cele peste trei miliarde de dolari ar putea reveni şi României.

Cred că o contribuţie foarte importantă la această strategie de descurajare a fost anunţul SUA din urmă cu o săptămână că în următorul an vor creşte de patru ori angajamentul financiar american. Ceea ce înseamnă practic că Statele Unite îşi vor dubla prezenţa militară în Europa”, a subliniat ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.

[…]/ integral pe digi.24

NATO se pregătește să detașeze mii de militari în statele flancului estic, pentru a proteja granița alianței în fața Rusiei. Noua forță a NATO va număra circa 6.000 de militari, care vor fi trimiși în șase state: țările baltice, Polonia, România și Bulgaria, scrie The Telegraph, citând surse din cadrul NATO.

Numărul militarilor va fi stabilit la summit-ul NATO ce va avea loc la Varșovia. Scopul este încercarea de a contracara o agresiune rusă în Europa. The Telegraph arată că cele șase țări menționate au făcut presiuni pentru ca NATO să trimită militari din Statele Unite, Marea Britanie și Germania.

Prezența trupelor va fi una rotațională, nu permanentă, și unitățile vor include avioane și elicoptere de atac la sol. Vor fi detașate și forte speciale înarmate cu rachete sol-aer.

Potrivit sursei NATO, principalele puteri din NATO trebuie să aibă o prezență militară care să fie ”un factor terestru descurajant credibil” împotriva Rusiei. ”Mai direct, pentru ca Rusia să știe că dacă încearcă ceva într-un stat baltic ori în Polonia, România sau Blugaria va avea de-a face cu trupe britanice, sau germane, sau americane”.

Ce a decis deja Alianţa Nord-Atlantică este suplimentarea prezenţei militare în zona Mării Negre, inclusiv prin staţionarea unor avioane de recunoaştere Awacs în România, Bulgaria şi Turcia, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, conform agenţiei italiene Nova. “Am suplimentat prezenţa navală, dar avem şi avioane dotate cu aparatură Awacs (sisteme aeriene de avertizare şi control) în România, Bulgaria şi Turcia”, a explicat Stoltenberg. “Ţările NATO colaborează şi cu Georgia. Cooperarea cu această ţară este importantă inclusiv pe fondul provocărilor din regiunea Mării Negre”, a subliniat Stoltenberg, referindu-se la criza cu Rusia.

Ministrul britanic de Externe Michael Fallon, care miercuri participă la o reuniune NATO la Bruxelles, a declarat: ”Sporirea prezentei NATO este un mesaj puternic pentru inamicii noștri că suntem gata să răspundem oricărei amenințări și să ne apărăm aliații”. ”În 2016, atenția se va concentra pe țările baltice”, a mai adaugat el.

Informația privind detașarea a mii de militari occidentali in Europa de Est vine la scurt timp după ce Pentagonul a informat că în 2017 va avea la dispoziție un buget de patru ori mai mare pentru prezența militară în flancul Estic al NATO – 3,4 miliarde de dolari. Moscova a arătat că nu poate răsopunde cu aceeași monedă – este o sumă prea mare – însă ca va lua alte măsuri.

Un editorial din The Guardian arată ca prin aceste anunțuri, NATO nu face decât să tragă primul foc într-o nouă cursă a înarmărilor. După șapte ani în care administrația Obama a părut că lasă Europa pe unul dintre locurile codașe pe lista preocupărilor, acum ea revine în prim-plan. În cazul în care aceste anunțuri nu sunt doar vorbe menite să liniștească temerile statelor din Esrtul Europei înainte de summitul de la Varșovia, măsurile vin prea târziu sau cel puțin un moment prost, scrie The Guardian.

NATO a acuzat Rusia pentru anexarea Crimeii, apoi de implicare în războiul separatist din estul Ucrainei. Doborârea avionului malaezian deasupra Ucrainei este pusă de majoritatea vocilor din NATO tot pe seama Rusiei. Când vin însă semnalele ostile ale alianței la adresa Rusiei? La doi ani distanță, într-un moment în care anexarea este un fapt împlinit, în momentul în care Rusia nu se mai implică militar în mod intens Donbas și, mai mult, pare că dorește aplicarea Acordului Minsk 2. Dincolo de granițele Europei, Rusia a luat inițiativa în Siria, și militar, și diplomatic, dorește negocieri de pace și pare de acord, în principiu, cu îndepărtarea de la putere a regimului Assad. Mai mult, este nevoie de Rusia pentru aplicarea acordului internațional în dosarul nuclear iranian. Acum doi ani lucrurile stăteau cu totul altfel, acum însă inacțiunea Vestului a făcut ca Rusia să obțină atuuri care o fac frecventabilă, sugerează Thge Guardian.

Pe alt plan, prin inițiativele NATO, Statele Unite ar transmite două mesaje. Primul: Washingtonul este gata să-și asume responsabilitatea pentru securitatea acestor state estice. În felul acesta, scrie The Guardian, aceste state est-europene sunt puse în imposibilitatea de a-și normaliza relația cu marea putere de la est. În felul acesta ar spori senzația de insecuritate a Rusiei și s-ar ajunge la o cursă a înarmărilor și nu poate fi exclusă poziționarea unor noi arme nucleare. Al doilea: implicarea americană intensificată va face ca țările europene să amâne din nou o discuție serioasă despre apărare și securitatea europeană. În ultimii ani, Europa părea să înțeleagă, forțată să înțeleagă, că are nevoie de o apărare comuna, de cheltuieli militare mai mari, dar și de discuții serioase cu Rusia despre securitate, că trebuie să se comporte ca un om mare. […]/ integral pe cotidianul.ro

Moscova a acuzat marți, prin ministrul său de externe Serghei Lavrov, conducerea NATO și mai multe țări europene, între care și România, de „agitarea până la isterie a mitului amenințării ruse”, informează Agerpres.

„Conducerea NATO și un număr de țări europene, în special Marea Britanie, statele scandinave, vecinii noștri baltici, Polonia, România și alte câteva state pur și simplu agită până la isterie mitul pericolului rus și faptul că noi avem intenția de a amenința Suedia și țările baltice cu armament nuclear”, a afirmat șeful diplomației ruse într-un interviu apărut în presa rusă, potrivit RIA Novosti.

Ministrul rus de externe a adăugat că, în pofida criticilor la adresa ei din partea mass-media prooccidentale, Rusia continuă să fie susținută de majoritatea țărilor lumii.

Afirmațiile lui Serghei Lavrov intervin după ce raportul anual al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dat publicității recent la Bruxelles, indica faptul că Rusia a simulat, în martie 2013, atacuri nucleare împotriva unor țări membre ale blocului militar nord-atlantic (ca parte a exercițiilor militare Zapad) sau împotriva unor parteneri ai Alianței, precum Suedia.

În raportul său pe 2015, Stoltenberg semnala creșterea numărului de aplicații militare ale Rusiei în ultimii trei ani, precizând că Moscova a desfășurat 18 manevre de anvergură numai în cursul anului 2013. […]/ integral pe digi24.ro

Un compromis intre Rusia si Ucraina ar fi posibil in urmatoarele luni. STRATFOR CONSIDERA CA ACTIVITATEA DIPLOMATICA INTENSĂ dintre SUA si RUSIA, indica miscari viitoare în conflictul din Ucraina.

Analistii americani retin rumorile despre o întelegere a partilor care ar fi posibila prin schimbari in conducerile regiunilor Donetk si Luhansk, controlate de separatisti rusi. Factorii care preseaza spre intelegeri ar fi conflictul din Siria si problemele ce decurg pentru Rusia din scaderea pretului petrolului.

DIALOGUL Rusia-SUA într-o noua abordare a început cu întalnirea NULAND-PEȘKOV, despre care jurnalul.ro a informat in premieră.
Au fost apoi doua intalniri Kerry-Lavrov. La Conferința pentru Securitate de la Munchen , din 12-14 februarie, se vor da un nou impuls negocierilor pentru solutionarea crizei Rusia-Ucraina, care dureaza de aproape doi ani.

ACOLO VOR FI PREZENTI premierul Medvedev, ministrul Lavrov, seful Departamentului de Stat, Kerry, presedintele Ucrainei, Poroșenko.

”Forțele NATO execută manevre militare la 200 de metri de granița cu Rusia, în Estonia. Noi nu am tolera să se întâmple așa ceva în Mexic”. Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită, spune lingvistul Noam Chomsky într-un amplu interviu pentru periodicul mexican La Jornada, preluat de televiziunea pan-latino-americană TeleSur.

Războiul nuclear este ceva irațional, dar se poate întâmpla din cauza unui accident sau a unei erori umane, iar ”amenințarea este mult mai mare acum decât în timpul războiului rece, riscul este dat de proliferarea incidentelor în care sunt implicate armatele puterilor nucleare”, pe măsură ce Pentagonul își extinde cele 800 de baze militare de pe glob, spune Chomsky.

Avem de-a face si cu o nebunie colectivă. ”Rusia este cea mai deranjantă pietricică din bocancul Pentagonului în drumul spre dominația mondială, pentru ca are un sistem militar enorm”. ”Problema este că atât Rusia, cât și Statele Unite își sporesc sistemele militare, acționând ca și cum războiul ar fi posibil, ceea ce face parte dintr-o nebunie colectivă”, spune Chomsky.

”Războiul a fost de multe ori foarte aproape”, spune Chomsky, amintind de incientul din timpul președinției Reagan, când președintele și Pentagonul au decis să testeze reacția forțelor militare sovietice simulând un atac împotriva URSS. ”Ce s-a întâmplat a fost că rușii au luat foarte în serios lucrurile. În 1983, după ce sovieticii și-au automatizat sistemele de apărare, au detectat un atac american cu rachete. În aceste cazuri, protocolul este sa mergi pe lanțul de comandă și să lansezi un contraatac. A fost o persoana care trebuia să transmită aceste informații, Stanislav Petrov, care a decis că e o alarmă falsă. Datorită lui suntem aici și putem vorbi”.

O eroare a sistemului defensiv al SUA, spune Chimsky, a făcut ca în 1979 să fie detectat un atac din partea URSS, iar Zbigniew Brzesinki, consilierul pe securitate al președintelui Carter, a pus mâna pe telefon pentru a sugera o ripostă masivă. S-a aflat însă că este o alarmă falsă. ”Sunt zeci de asemenea alarme false în fiecare an”, spune Chomsky. Incidente și provocări precum doborârea avionului rus de către forțele turce se întâmplă în Marea Chinei de Sud. De aici, spune Chomsky, impresia că, dacă puterile militare ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca SUA, soarta lumii ar fi pecetluită.

Noam Chomsky a vorbit și despre alegerile din Statele Unite, evenimentul numărul unu în America în acest an. Profesorul Chomsky a rămas la ideea exprimată anterior, că alegerile din SUA pot fi comparate cu alegerea unui tub de pastă de dinți într-un supermarket. ”Țara noastră este tara unui singur partid politic, care este cel al afacerilor și al marilor corporații și care este împărțit în doua facțiuni: democrați și republicani”. Formulele originale ale acestor partide au suferit ”o mutație completă în timpul perioadei neoliberale”.

”Există acum republicanii moderni, care-și spun democrati, în timp ce fostele organizații republicane au fost complet eliminate, pentru că ambele tabere au trecut mult la dreapta spectrului politic în timpul perioadei neoliberale, așa cum s-a întâmplat și în Europa”. Rezultatul este că democrații lui Hillary Clinton au adoptat un program al vechilor republicani, în timp ce republicanii au fost înlocuiți total de neoconservatori. ”Dacă te uiți la ce anume dezbat ei la showurile televizate, îi vezi doar țipând unul la altul, iar puținele politici prezentate te înspăimântă”, spune Chomsky.

Și în acest contextr electoral, o scurta referire la imigrație. Neoconservatorii obișnuiesc să nege realitatea și de aceea doresc un gard la granița cu Mexicul. ”Numai că cei care încearcă să intre în SUA fug tocmai de distrugerile provocate de politica Statelor Unite”. ”În Boston, acolo unde locuiesc, administrația Obama a decis să deporteze un guatemalez care trăiește acolo de 25 de ani. Avea familie, o afacere, era parte din comunitate. A fugit din Guatemala distrus în timpul administrației Reagan. În schimb venim cu ideea de a construi un gard protector. În Europa e la fel. Cand vedem că fug milioane de oameni din Libia și din Siria, trebuie să ne întrebăm cu ce am greșit în ultimii 300 de ani ca să ajungem aici”, spune Chomsky.

Lucrurile arătau la fel și în urmă cu 15 ani în Orientul Mijlociu. Este o consecință a invaziei americane in Irak, care a fost cea mai gravă crimă a secolului acesta. Invazia americano-britanică a avut consecințe groaznice, a distrus Irakul, care acum este clasificat drept cea mai nefericită țară din lume, pentru că războiul a produs sute de mii de victime și milioane de refugiati care nu au fost primiți de SUA, ci de țările vecine sărace, însărcinate să adune mizeria rămasă în urma distrugerilor provocate de noi. Cel mai rau este că totul a dus la un conflict între șiiți și sunniți așa cum nu a mai existat. Invazia și atrocitățile care au urmat au dus la crearea unei monstruozități numită Statul Islamic, născută cu finanțare saudită, unul dintre principalii noștri aliați în lume”, spune Chomsky.

[…]/ integral pe cotidianul.ro

Moscova se poate folosi de ideea “Romaniei Mari”, pentru a crea disensiuni intre Bucuresti pe de-o parte si Moldova si Ucraina pe de alta parte, si poate sustine miscari separatiste ale secuilor din Transilvania – avertizeaza Center for European Policy Analysis, un think-tank cu sediul la Washington.

Intr-o analiza semnata de Janusz Bugajski si Peter B. Doran privind regiunea Marii Negre, CEPA atrage atentia asupra campaniilor Moscovei de “propaganda si dezinformare”, care urmaresc “sa discrediteze guvernele pro-occidentale si liberale din intreaga regiune”.

“Kremlinul cauta sa construiasca relatii speciale cu anumite tari, pentru a slabi solidaritatea regionala si actiunea comuna. In unele cazuri, Moscova poate declansa sau crea noi conflicte prelungite in enclavele teritoriale si in regiunile de frontiera. In ceea ce priveste Romania, Kremlinul poate depune eforturi pentru a manipula ideea latenta a “Romaniei Mari”, pentru a promova dispute regionale cu Moldova si Ucraina, poate sa infilitreze sabotori, sa orchestreze proteste si sa sustina  actiuni separatiste, cum ar fi cele ale maghiarilor secui in Transilvania – se arata in analiza CEPA.

Think-tank-ul american mai avertizeaza ca Rusia poate incerca sa impiedice Romania sa isi exploreze resursele de gaze de la Marea Neagra.

Exista si un risc de perturbare a explorarii resurselor naturale din Marea Neagra de catre Romania, fie prin hartuire, fie printr-un litigiu privind apele teritoriale revendicate de Rusia, de cand a  anexat Crimeea. In plus, turismul si comertul prin porturile Constanta, Varna si altele de la Marea Neagra sau de-a lungul Dunarii pot fi perturbate“, sustine CEPA.

Analistii de la Washington mai arata ca “in cazul Romaniei si al Bulgariei, obiectivul Moscovei este sa neutralizeze flancul estic al NATO si sa se asigure ca guvernele acestor state nu se opun ofensivei internationale a Moscovei si ca militarii NATO nu pot descuraja desfasurarile sale maritime”.

In context, analistii arata ca Romania si Bulgaria sunt slab pregatite si dotate militar, motiv pentru care Rusia nu are nevoie sa recurga la mari forte militare pentru a-si atige obiectivele.

Moscova “se bazeaza pe elementul-surpriza, camuflaj, disimulare si pe slabiciunile si lipsa de pregatire ale adversarilor”, mai atrage atentia CEPA.

“Problema principala pentru Romania si Bulgaria sunt fortele lor navale. Forta navala a Romaniei este centrata pe cateva fregate vechi sustinute de sase corvete. Capacitatile militare depasite si reforma lenta a sistemelor de aparare anti-aeriene, anti-racheta si anti-navale pur si simplu ii ofera un bonus Moscovei” – se arata in analiza de la Washington.

Potrivit sursei citate, in plan militar, Romania este expusa rachetelor Iskander ale Rusiei, care pot avea si incarcatura nucleara.

“Rachetele balistice tactice Iskander (fie in format  conventional sau nuclear) au o raza de actiune de 400 de kilometri si ar putea atinge toata zona de sud a Ucrainei, inclusiv cele mai importante orase industriale, Odesa, Krivoy Rog si Dniepropetrovsk, o mare parte a Moldovei, toata  coasta romaneasca si o parte semnificativa din coasta turca a Marii Negre” – cred analistii CEPA.

Lucrurile s-ar complica si mai mult pentru Romania daca Rusia si-ar extinde razboiul hibrid din Ucraina si spre Odesa.

“O extindere a razboiului proxy de catre Rusia in estul Ucrainei spre Odesa si in partea ucraineana a Deltei Dunarii ar putea sufoca, de asemenea, aceasta artera importanta si ar putea cauza pierderi mari pentru tarile care folosesc Dunarea ca punct de acces comercial catre inima Europei”, sustine CEPA.

Influenta ruseasca in crestere la Marea Neagra ar afecta Romania militar si economic:

  • “Cu o capacitate limitata de proiectie a fortei, in afara exercitiilor periodice NATO de la Marea Neagra, Romania nu este pregatita sa faca fata unei Mari Neagre puternic militarizate, care ar pune in pericol cai comerciale si resurse energetice”.
  • “O potentiala ramificatie a crizei de securitate ar putea duce la reducerea pietelor de la porturile de la Marea Neagra si de la Dunare catre Europa Centrala, blocand Canalul Dunare – Marea Neagra si limitand schimburile cu tarile non-UE, in special Turcia”.

NATO neglijeaza Marea Neagra

CEPA atrage atentia si asupra faptului ca NATO neglijeaza regiunea Marii Negre in prezent, in conditiile in care si administratia Obama de la Washington a diminuat interesul SUA fata de aceasta regiune.

“Marea Neagra este un front strategic neglijat de Alianta Nord-Atlantica. NATO are o prezenta militara limitata; UE s-a dovedit incapabila sa gestioneze mediul de securitate la Marea Neagra; si Statele Unite si-a diminuat influenta si interesul in regiune sub administratia Obama” – sustin analistii.

In plus, operatiunile NATO sunt conditionate de Conventia de la Montreux, care limiteaza prezenta fortelor navale ale satelor non-riverane in Marea Neagra.

“O neglijare a flancului de securitate la Marea Neagra de catre Vest si succesul Moscovei in capturarea sau neutralizarea litoralului de est si nord au expus din ce in ce mai mult Romania si Bulgaria la presiunea Moscovei.

(…) / integral pe hotnews.ro

Ministerul de Externe turc l-a convocat pe ambasadorul SUA la Ankara, după ce oficialul american a declarat că principalul partid kurd din Siria nu este „terorist”, relatează Agerpres.

Autoritățile turce, care consideră Partidul Uniunii Democratice (PYD) ca o grupare „teroristă”, i-au făcut cunoscută „nemulțumirea” în urma unui comentariu al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a precizat cotidianul Hürriyet citând surse diplomatice turce.

Referitor la acest subiect John Kirby a precizat că SUA nu consideră PYD ca fiind o organizație teroristă.

În ultimele luni, sprijinul militar acordat de Statele Unite PYD și milițiilor acestuia, Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), constituie o sursă periodică de fricțiuni între Washington și Ankara.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat nemulțumirea săptămâna trecută în fața presei, și a denunțat vizita efectuată recent YPG care dețin controlul asupra orașului sirian Kobane de Brett McGurk, emisarul special al președintelui american, Barack Obama, pentru coaliția internațională antijihadistă.

„Cum pot avea încredere în voi? Sunt eu partenerul vostru? Ori sunt teroriștii din Kobane?”, a întrebat Recep Tayyip Erdogan.

Cu ajutorul sprijinului militar din partea coaliției conduse de Washington, kurzii sirieni au respins în urmă cu un an ofensiva grupării Statul Islamic (SI) asupra orașului Kobane.

În pofida criticilor, Ankara a refuzat să acorde sprijin luptătorilor YPG, considerați ca aripa siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care conduce din 1984 o rebeliune pe teritoriul turc. […]/ integral pe digi24.ro

Loviturile aeriene rusesti in jurul orasului sirian Alep impotriva gruparilor de opozitie si a civililor “favorizeaza direct” gruparea jihadista Stat Islamic, a afirmat miercuri in inalt oficial american, cu o zi inainte de deschiderea unei conferinte internationale dedicata acestui conflict, scrie AFP.

“Ceea ce Rusia este in curs de a face favorizeaza direct SI”, a acuzat emisarul special al al presedintelui Barack Obama pentru coalitia internationala anti-jihadista , Brett McGurk, in fata comisiei de Afaceri externe a Camerei reprezentantilor.

În provincia siriană Alep se poartă, de câteva luni, umm al-maarik (”mama tuturor bătăliilor”).

De rezultatul acestei confruntări depinde soarta Siriei lui Bashar Al-Assad.

Cine cu cine se luptă? De o parte, armata regimului de la Damasc, ajutată la sol de miliţiile Hizballah şi forţele speciale  iraniene şi din aer de bombardamentele ruseşti, iar de celalaltă parte insurgenţiie care au cucerit zona din ianuarie 2013: Jabhat An-Nusra (afiliată Al-Qaeda), salafiştii din Ahrar Ash-Sham, Brigada Sultan Murad a turkmenilor, Harakat Nour Al-Din Al-Zinki (sprijiniţi logistic de CIA prin programul de susţinere a “rebelilor moderaţi”). Toate aceste grupări s-au coalizat, în martie anul trecut, în Jaish Al-Fatah (“Armata Cuceririi”) a cărei ţintă e regimul de la Damasc şi ai cărei principali sponsori sunt turcii şi saudiţii.

Victoria lui Bashar Al-Assad şi a aliaţilor săi asupra Alepului ar putea fi o chestiune de zile, dar va fi una de săptămâni, fiindcă luptele se dau şi în zone locuite, iar o catastrofă umanitară s-a decalnşat deja. Aproximativ 30.000 de civili se află la graniţa închisă a Turciei şi alţi vreo 50.000 sunt aşteptaţi să sosească. Vremea e rea, iar oamenii disperaţi.

Bătălia Alepului e urmărită cu anxietate de israelieni, care se tem că victoria lui Bashar Al-Assad le va aduce iranienii la graniţă.

Directorul Institutului pentru Politică Externă din Ankara, Seyfi Tashan, are motive să fie sceptic în privinţa liderilor europeni aflaţi în faţa noului val de refugiaţi:Europa nu va face nimic, cum n-a făcut în crizele anterioare. Nu ştiu ce se va întâmpla. Europa e un spaţiu egocentric. Se mişcă greu. Aţi văzut criza din ţările europene, după ce migranţii au sosit la porţile lor? Nu aştept prea multe de la Europa. Cred că Statele Unite şi Rusia trebuie să stea la masă şi să discute despre o soluţie realistă”.

În timp ce ruşii elimină metodic oponenţii preşedintelui Bashar Al-Assad, pregătindu-se pentru următorul pas strategic, Uniunea Europeană emite apeluri patetice cerând (cui?) încetarea măcelăririi civililor.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “NATO discuta trimiterea de TRUPE si ARMAMENT in Estul Europei (Video)/ MOSCOVA acuza Romania si alte tari de agitarea “isteriei” amenintarii ruse/ CHOMSKY: NEBUNIA COLECTIVA SI PERICOLUL UNUI RAZBOI NUCLEAR/ Un think-tank american a mai gasit o tema de propaganda putinista: ROMANIA MARE/ Asedierea ALEPULUI sau “mama tuturor bataliilor”

  1. “Uniunea Europeană emite apeluri patetice cerând (cui?) ”

    Oare alora care au masacrat la Maaloula ?

    Bashar Al Assad e pro-iSIS? Nu se lupta cu ISIS?

    https://www.youtube.com/watch?v=6N6ch9a7RIU

    https://www.youtube.com/watch?v=OyjNykc0c8Q

    https://www.youtube.com/watch?v=vQ26Rlcc40U

    Daca batalia pentru Alep va fi castigata ,intreaga regiune de N-V va fi izolata de Turcia,ceea ce va duce la asfixierea “rebelilor” .Pe de alta parte,lupte intense cu ISIS in N si N-E .Principala spaima a sirienilor e ca Turcia sa nu creeze zone tammpon la granita pentru a facilita accesul teroristilor .

  2. Pingback: TURCIA A BOMBARDAT POZITIILE KURZILOR ANTI-ISIS/ Arabia Saudita si Turcia sugereaza o OFENSIVA TERESTRA in SIRIA/ Premierul Rusiei: ofensiva risca sa duca la RAZBOIUL MONDIAL/ Secretarul General al NATO despre FOLOSIREA ARMELOR NUCLEARE pentru “desc
  3. Pingback: TURCIA A BOMBARDAT POZITIILE KURZILOR ANTI-ISIS si provoaca Rusia, pe care o compara cu o “ORGANIZATIE TERORISTA”/ Arabia Saudita si Turcia sugereaza o OFENSIVA TERESTRA in SIRIA/ Premierul Rusiei: ofensiva risca sa duca la RAZBOIUL MONDIAL/ S
  4. Pingback: ARMISTITIU INTRE MARILE PUTERI IN SIRIA. Cat de durabil?/ Analistul american R. KAPLAN crede ca e bine sa ne tinem departe de MOLDOVA, de SCHENGEN si de ZONA EURO/ Romania achizitioneaza RADARE si AVIOANE AMERICANE de zeci si sute de milioane de euro/ BRE
  5. Pingback: Seful diplomatiei Germaniei: PERICOLUL UNEI CONFRUNTARI MILITARE ESTE CONSIDERABIL. TRAIM O PERIOADA MAI REA DECAT RAZBOIUL RECE/ Rusia a adus rachete ce pot transporta focoase nucleare aproape de Tarile Baltice/ AMBASADORUL RUS DESPRE BRIGADELE MULTINATI
  6. Pingback: AMENINTAREA RAZBOIULUI, Frontul Estic si profitul industriei de armament americane/ OPTIUNEA TRUMP – posibila iesire din spirala razboiului si a propagandei paranoice din Estul Europei?/ PUTIN LA ISTANBUL. Rusia si Turcia au incheiat acordul Turkish
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare