Actualizat – ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU

3-07-2015 3 minute Sublinieri

orthodox-priest-athens

Marea confuzie din aceste zile legat de referendumul din Grecia se regaseste si in Biserica Ortodoxa locala. Grecii sunt chemati, duminica, sa voteze fie DA, adica pentru acceptarea termenilor creditorilor (Celebra Troica – FMI, CE, BCE) si, implicit, pentru ramanerea in zona euro si in UE, fie sa voteze NU, adica pentru respingerea termenilor creditorilor, pentru declararea, in mod oficial, a falimentului si, aproape sigur, pentru iesirea din zona euro (si poate chiar din UE).

In acest context, Arhiepiscopul Ieronim, primatul Bisericii Greciei, a transmis ca “trebuie sa promitem copiiilor nostri o Grecie a dezvoltarii si progresului. O Grecie care se va misca cu incredere in sine si in siguranta, carne din carne inimii familiei comune europene”. Curios, majoritatea presei care a preluat cuvintele lui Ieronim a accentuat faptul ca acesta evita sa aiba pozitii publice si ca iesirea sa ar fi ceva rar intalnit.

Insa primatul Greciei a girat, ca presedinte al Sinodului, un cuvant de reala marturisire si a avut el insusi cuvinte foarte aspre si, uneori, directe fata de creditorii tarii sale si fata de cancelarul german Merkel. De asemenea, acelasi inalt ierarh a vizitat Rusia, unde a avut intalniri cu presedintele Putin si PF Kirill, marcand o apropiere consistenta intre Arhiepiscopia Atenei si Patriarhia Moscovei. Poate ca stilul lui Ieronim e discret, insa ierarhul chiar s-a implicat, in cuvant si fapta, in mod consistent in criza care a contorsionat Grecia in ultimii ani. 

Un alt mitropolit care s-a evidentiat prin predicile sale virulente impotriva UE (“Europa s-a demonizat”, spunea in 2012), Anthimos al Thesalonikului, a cerut, de aceasta data explicit, un vot pozitiv la referendum, adica acceptarea termenilor creditorilor internationali si ramanerea in UE si in zona euro. In mod cu totul semnificativ, indemnul sau a trezit, chiar in timpul slujbei, reactii vii ale celor prezenti: fie de aprobare, fie de contestare. 

Unii considera pozitia Arhiepiscopului Ieronim drept o dovada ca ar fi vandut sau ca e dependent de politic. Insa, cel mai probabil, Ieronim, ca si alti ierarhi, se teme de izbucnirea unui razboi civil pe teritoriul Greciei. Amintirea precedentului razboi civil nu e foarte indepartata si, la cum arata in acest moment lumea, cu conflictul tot mai “cald” dintre Rusia si SUA, cu exemplul Ciprului si, de ce nu, cel al Siriei nu foarte departe de tarmurile eline, aceasta perspectiva nu e chiar lipsita de temei. Pana la urma, mesajul central al Arhiepiscopului a fost unul ce indemna la unitate: “Nu trebuie sa permitem ca otrava divizarii sa ne contamineze sufletele. Ar fi o crima ce ar impovara generatiile viitoare.” 

Nu e exclus sa fie si ratiuni ceva mai pragmatice in spatele acestei atitudini, avand in vedere ca Biserica Greciei e actionarul majoritar al bancii comerciale “National Bank of Greece” (care NU e acelasi lucru cu banca centrala, de stat, a Greciei, ce are alt nume). Un faliment bancar ar putea insemna si un faliment financiar al mitropoliilor si o periclitare a retelelor de asistenta sociala care sunt, deja, suprasolicitate. Biserica nu ar mai putea face fata crizei sociale si nu e exclus sa nu se teama de a deveni un tap ispasitor, pe modelul bolesvic din secolul trecut (Biserica Rusiei a fost transformata in tinta a “puterii revolutionare” dupa ce a provocat foametea).

Totusi, numerosi preoti de rand au participat la demonstratiile impotriva austeritatii si chiar si la manifestatiile de sprijin pentru guvernul Tsipras si, astfel, pentru un vot NU. Prin urmare, nu exista, in realitate, o unitate de vederi in Biserica Greciei si e foarte posibil sa fie o diferenta intre viziunile si intelegerea crizei de catre ierarhi si cele ale preotilor obisnuiti si ale monahilor.

Oare ce spune Muntele Athos?

S-au intrebat, probabil, multi. Relatarile sunt contradictorii si de aici. Un anume parinte Arsenie de la Cutlumus a invocat un cuvant al Sfantului Paisie Aghioritul pentru a indemna grecii sa voteze DA pentru a alege raul mai mic. Cuvantul Sfantului Paisie ar fi urmatorul: “cand vor veni zilele grele pentru Grecia, sa alegeti raul mai mic”. Potrivit parintelui Arsenie, un vot NU (respingerea termenilor creditorilor, falimentul oficial al Greciei, iesirea din zona euro) ar insemna distrugerea Greciei, deci raul cel mai mare. 

Pe de alta parte, parintii Epifanie si Habakkuk din pustia Capsala au indemnat grecii sa voteze NU, aratand ca “Grecia trece printr-un moment istoric. Este un punct nodal pentru tara, pentru popor, pentru identitatea noastra spirituala”. Monahii au denuntat creditorii europeni “mercenari”, considerand ca acestia vor sa induca frica in popor. Alegerea nu este doar intre drahma si euro, intre UE si o tara independenta, ci e mult mai profunda”. Conform monahilor, “toate legile (europene-n.n.) care au fost adoptate si care urmeaza sa fie aplicate sunt destinate nu doar pierderii suveranitatii si vanzarii Greciei, ci distrugerii totale a sufletului liber si neplecat ortodox.” Astfel, monahii cheama oamenii sa nu voteze cu gandul “la pensii si salarii, ci pentru renastere si trezire din letargia Apusului anti-crestin”. 

Parintele Nectarie Moulatsiotis a indemnat si el la un vot NU, afirmand ca sustine un vot negativ din ratiuni pur spirituale. Pentru parintele Nectarie, chiar si cu riscul foametei, votul NU ar fi echivalent si cu o respingere a antihristului pe care sfintia sa il vede in planurile europene legate de Grecia. 

Intr-adevar, vremuri de confuzie si de tulburare. Poate ca cel mai nimerit indemn tot al Mitropolitului Hrisostom al Patrei ramane…

PS – a se vedea si comentariile de aici:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/06/30/agenda-reala-a-troicii-este-o-schimbare-de-regim-opinie-in-foreign-policy-grecia-e-santajata-de-creditorii-sai-care-prin-crearea-haosului-vor-sa-o-ingenuncheze/#comment-403424

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/06/30/agenda-reala-a-troicii-este-o-schimbare-de-regim-opinie-in-foreign-policy-grecia-e-santajata-de-creditorii-sai-care-prin-crearea-haosului-vor-sa-o-ingenuncheze/#comment-403449

*


Categorii

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Arhimandritul Nectarie Moulatsiotis, Grecia, Mitropolitul Anthimos al Tesalonicului, Transcrieri-Redactari, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “Actualizat – ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. “Potrivit parintelui Arsenie, un vot NU (respingerea termenilor creditorilor, falimentul oficial al Greciei, iesirea din zona euro) ar insemna distrugerea Greciei, deci raul cel mai mare. ”

    Cu totii stim ca e complet fals.Deci,nu cred ca necesita comentarii.In cazul asta raul mai mic e iesirea din zona euro(zona “zero”) si respingerea cerintelor creditorilor care sunt simplii pioni ai Eitelor.

    “Astfel, monahii cheama oamenii sa nu voteze cu gandul “la pensii si salarii, ci pentru renastere si trezire din letargia Apusului anti-crestin”. ”

    Si noi romanii ar trebui sa avem atitudinea asta…

    Parearea mea(de om prost si credincios slab duhovniceste) este ca o tara ortodoxa nu are ce sa caute in UE(de facto o uniune prostento-catolica -masonica ).Cred ca marii parinti duhovnicesti s-au exprimat destul de limpede(vezi ce spunea Parintele Dionisie de la Colciu despre UE) .

    “Insa, cel mai probabil, Ieronim, ca si alti ierarhi, se teme de izbucnirea unui razboi civil pe teritoriul Greciei. ”

    Oricum ar fi,e o fractura de logica. Pai daca indeamna sa voteze “da ” nu ii va rascula pe cei care aveau de gand sa voteze “nu” (si atentie,aici sunt multe grupari radicale destul de putin ortodoxe,inclusiv Tsipras-ma refer la atitudinea neortodoxa a lui Tsipra&Co si a gruparilor gen “Zorii Aurii”-,oameni aflati la limita rabdarii;multi nu mai au nimic de pierdut)?Chiar dumneavoastra publicati un articol de pe voltaire.org in care autorul arata cauzele reale ale subjugarii Greciei(bastion important pentru NATO ) .

    “cu conflictul tot mai “cald” dintre Rusia si SUA, cu exemplul Ciprului si, de ce nu, cel al Siriei nu foarte departe de tarmurile eline, aceasta perspectiva nu e chiar lipsita de temei. ”

    Mi se pare ca vorbim despre o insinuare marsava.Adica:merge cu UE,nu patim ca Siria si CIpru .Adica ,ca sa ma exprim limpede si neintortocheat,Arhiepiscopul Ieronim e oleaca impotriva sistemului de gandire care afirma ca in Siria a fost un razboi civil adevarat.Din comentariu inteleg ca el intelege faptul ca Siria (pentru politica ei neconforma) a fost aruncata intr-un razboi civil .Are dreptate.Apoi se sugereaza ca Grecia ,votand “Da” ,nu ar avea parte de asa ceva.Marsav. Le e frica.Pai frica e de la Dumnezeu? Si dupa cum spuneam,situatia e complet diferita in Grecia.Aici nu avem parte de o potentiala grupara finantata de americani care sa creeze o revolutia,ci de o puternica parte anti-UE si anti-NATO ,eventual pro-relatii bune cu Rusia.Deci daca ar vota “Da” ,i-ar rascula pe aia .Daca s-ar vota “Nu” cine s-ar rascula ?Cei care vor in UE? Sa fim cinstiti totusi.

    “Dar, cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.” (Apocalipsa 21:8) ”

    Vicisitudinea istoriei a facut ca cei care luptau impotriva comunismului(razboiul din Grecia) sa fi fost sprijiniti de NATO,chiar daca(presupun ) msa zicem,nu si-ar fi dorit .Lucrurile acestea le mai aflam di nvietile duhovnicilor greci din sex. XX .Iar cei care au un discurs nu doar anti-UE si anti-NATO/America -merita tot respectul tabara aceasta,care se mentine pe picioare inca de dinainte ca Romania sa adere la cele mai inainte mentionate) ,ci chiar cei care sunt eurosceptici sau americosceptici sa fie acuzait de “putinism” (grav dom’le ,foarte grav ;recent Antena 3 a scos in fata plebeii un eveniment “inspaimantator” :furtul unor acte “DeOsebit” de importante de un spion rus,dar care datorita vigilentei Serviciilor si a vamesilor(+Politia) au reusit sa-l captureze cand vroia sa fuga spre Bulgaria ;se pare ca spionul cara cu el documente importante ale unei zone energetice din ROmania).Saracul Ninel …

  2. @emanuel:

    Poate ca nici noi nu stim sa scriem o stire si nici fratia ta sa citesti una. 🙂

    Deci tot ce am citat a fost pus in ghilimele. In rest, e sinteza noastra si propriile noastre aprecieri. Noi prezumam, argumentat, ca probabil Arhiepiscopul Ieronim se teme de un razboi civil. Si am zis, punand in context geopolitic si istoric, faptul ca regiunea e pretabila unor astfel de scenarii. Nu vedem fractura logica aici. E o chestie chiar de logica elementara. Sa o luam pe rand.

    Rusia se afla in conflict cu SUA si UE.

    Grecia e in UE si in NATO.

    Grecia iese din UE si NATO.

    Ce vor face SUA si Germania cu Grecia?

    Probabil o sa o roage frumos sa se intoarca, nu? Sau o sa ii dea bani de drum pana la Moscova.

    Istoric vorbind, o cumpana intre est si vest s-a consumat in Grecia tot pe baza de razboi civil.

    Deci, care-i fractura? De ce nu s-ar teme Ieronim de asa ceva? Si de ce nu i-am acorda prezumtia de buna credinta? L-am vazut pe PF Daniel implicandu-se in problemele Romaniei macar 10% cat a facut-o Ieronim?

    Si nu e vorba de frica, ci de realism.

  3. @emanuel:

    frăția ta, soluțiile radicale la care marșezi nu prea merg în viata reală care este oleacă mai complexă și, în general, plină de oameni fragili prinși în vâltoarea evenimentelor.

    Mie mi se pare că discernământul primează în fața acțiunii nesăbuite. Cel puțin așa ar trebui.

    Căci ce sens mai are să te agiți pentru a ieși din vâltoare odată ce ai intrat în mijlocul ei pentru că ți-o făcut sirena cu ochiul și ți-o plăcut susurul dânsei? Vei sfârși destul de repede puterile și înecatu-te-ai.
    Mai bine îți economisești efortul și încerci să rabzi, rugându-te de ajutor, până ce se va potoli de la sine. Iară data viitoare astupă urechile. Asta dacă va mai fi o dată viitoare.

  4. @CrakX0R

    No bun domnu’.Eu nu ma bag.Ziceam si eu .Am “expediat” un comentariu in care imi pun niste intrebari legitime.Daca ma luminati ,sunteti tare.Ca nu pot sa inteleg.Inteleg eu ca sunt oameni fragili ,dar ideea cu razboiul civil n-o inteleg si pace.

    “Mai bine îți economisești efortul și încerci să rabzi, rugându-te de ajutor, până ce se va potoli de la sine. ”

    Pai sa voteze “Da”.Sa plece Tsipras ateul si sa vina inapoi Samaris ortodoxul pe un cal alb(ca Ungureanu) .

    N-am indemnat pe nimeni sa ocupe Wall Streetu-l si nici sa organizeze o revolutie anti-NOM ,caci acestea sunt actiune ale falsei NOM impotriva adevaratei NOM .Ca in Matrix,sau Jocurile Foamei ,sau Divergent.Cauta solutii lumesti.Fara cele duhovnicesti… nu se poate.Parintele Justin a sintetizat aceasta prin formula :”Totul spre cer” .Desi a grait neostoit impotriva dracescului apus(intr-o inregistrare din anii 90 declara ca mai buna e talpa rudimentara a rusului decat viclenia antihristica a apuseanului) .

    Eu ziceam ca daca se voteaza “Nu” Grecia isi va recapata onoarea.Nu ma gandeam la nimic.Ca nu cred eu ca iar iesi din UE pentru ca e antihristica(poate doar unii) …

  5. @emanuel:

    Optiunea demintatii este, in mod evident, un vot nu. Ideea cu razboiul civil nu o intelegi pentru ca nu vrei sa vezi, poate, ce implica.

  6. @emanuel

    iertați.

    că tot ați adus aminte de Matrix, Jocurile Foamei etc…uitați una cu ucenici vrăjitori…

    http://www.cotidianul.ro/grecia-la-mana-unor-ucenici-vrajitori-periculosi-264226/

  7. @CrakXOR

    Sk eu cred ca dumneavoastra.Nu exista solutii lumesti(e adevarat ca nu e nici prea bine sa fi carpa de sters podele,mai ales ca mirean).Dar atunci si discutiile axate pe tematica gay trebuie luate mai usor,ca solutii lumesti nu sunt.Si atunci de ce tot pomenim de texani revoltati,de mari procesiuni anti-avort ,acte de nesupunere si alte asemenea.”Ca asta loveste credinta si normalitatea”.Loveste si asta ,dar in SUA nu asta s-a vizat,ca parodiile homosexualilor oricum erau frecvente.Parintele Aldea a aratat ce sa vizat:”relativa independenta”.De parca stergerea unui popor de podea(de catre cine…de satanistii din UE ) nu afecteaza credinga si normalitatea.Zambeam si ii dadeam dreptate lui Raoul Weiss cand il numea pe Capsali “fuhrer anti-avort”.Romani au probleme mai mari decat nepredicarea(desi nu poti spune ca nu se predica pe tematica familiei…daca e o tema abordata in fiecare duminica ‘asta ar fi) impotriva avortului.Oamenii nu stiu sa-si faca cruce corect si nu cunosc cele 7 Taine.

    Ce discutam p’aci-sa sunt discutii de oameni cu prea mult timp liber.Da macar suntem uniti in punctele importante.Eu cand le mai spun la ,bunici sa cumparam o casa la munte cu o mkica gradinita,sa ne obisnuim sa mancam putin pentru ca se apropie un razboi termo-nuclear isi inchipuie ca fumez ceva iarba si am dat-o in paranoia.Oameni credinciosi de altfel (mai mult de convenienta) …tot comunisti au ramas.Sau cand vorbesc cu prieteni axati pe filiera pro-familie despre asta sunt imediat luat in ras.”Ce ,astea sunt subiecte serioase?Te influenteaza sectele ma.Dar daca vrei,fugi in munti cu toti cavernistii.Noi ducem adevarata lupta.Nu dam bir cu fugitii.Noi suntem cetatea!”.Si tot asa se bat cu caramida in piept.Si cand ma gandesc ca agenda lor e imprumutata de la neop. .Subiectele pro-familie sunt la moda prin USA.Pffai,salvezi USA de la Obamaktura si o sa ai un stat pro-familie.Si nici nu te asculta cand le spui ca exista riscul sa intre intr-un joc ecumenist periculos.De unde sa stie daca multi sunt tineri atrasi de discursul pro-familie(aia care vin pe la manifestatii-eu sustin petitii,insa la manifestatii nu prea ies…prefer sa vad un preot in fata multimii vorbind despre aceste subiecte,sau macar sa fie in fruntea marsului).Cei care vad ridicolul situatiei sunt rugati sa semnalizeze.Principalul tel al Elitelor e capturarea puterii desavarsite ,batatind locul pentru Antihrist.Discursul distructiv impotriva familiei vine in subsidiar,fiind o unealta utila.

    De asta eu “votez nici daca ma bateti”(Cheloo).Si nu am acceptat sa fiu constrans de unii drept-credinciosi in al vota pe Capsali(caruia i-as pune mai multe intrebari…pe mine nu m- convins deloc).Pe langa faptul ca prin prezenta legiferez o uniune antihristica.Dar nici la alegerile din tara nu votez.De ce?1.Democratia iti da impresia ca esti fortos,asta pana nu te dezumfla.Votul universal a venit ca sa ii abureasca pe sarantocii umiliti si obiditii.Daca nu-ti place Manda ca te prigoneste pune-l pe Tanda.Daca te dezamageste obliga-l sa plece ca sa vine dictatorul Tranda.Idiotenia se vede cel mai bine la alegerile prezidentiale.Cine minte mai bine. 2.Iese cine trebuie. 3.Ce mi-e Tanda ,ce mi-e Manda.
    “Pai daca esti bun cetatea te duci sa votezi nul.” Nu rezolvi nimic ,ci doar ajuti la atingerea cvorumului si legitimarea alegerilor.

    PS:as rade daca in Grecia s-ar vota “Nu” ,iar Curtea ar zica “Da”

  8. Fie-le votul spre mantuire grecilor! E crunt la cata stanca seaca e pe acolo sa te gandesti ca iti taie cineva alimentele. Romanii, aia nevazuti si multi si neluati in seama, au ajuns demult la sapa de lemn, dar totusi in gradina la noi, chiar daca arunci semintele pe pamantul gol, tot iese ceva si lumea se mai descurca, spre disperarea uratorilor de saraci,. Daca le spulbera la greci turismul iarasi arata sumbru viitorul lor, dar caile Domnului sunt nebanuite. Am fost in Ucraina si Crimeea in pelerinaj, acum e ceata pe acolo. Am fost in Grecia la Suroti si sper sa nu aud curand ca nu prea mai e bine sa te incumeti intr-acolo. Care pamant ortodox ar urma la scuturat?

  9. Si eu cred ca mai spune ar spune DA la referendum cu toate ca nu sunt de acord cu UE.Are dreptate Arhiepiscopul Greciei.Daca ar spune NU tara ar fi la mana tuturor rauvoitorilor, fiind in incapacitate de plata, si apoi sa aleaga raul cel mai mic.Nu pot altfel fara banii creditorilor oferiti ca ajutor.Daca nu accepta ar fi replresalii f mari asupra grecilor.

  10. Si apoi nu cred ca-i lasa cei de UE sa iasa di comuniune, are cu ce sa-i santajeze pe greci.

  11. Si eu cred ca mai bine ar spune ar spune DA la referendum cu toate ca nu sunt de acord cu UE .Are dreptate Arhiepiscopul Greciei.Daca ar spune NU tara ar fi la mana tuturor rauvoitorilor, fiind in incapacitate de plata, si apoi sa aleaga raul cel mai mic.Nu pot altfel fara banii creditorilor oferiti ca ajutor.Daca nu accepta ar fi mari represalii asupra lor.

  12. Ce ți-e și cu politica asta!?! Ce bine ar fi fost, dacă Biserica Greciei ar fi fost implicată ceva mai mult în politica țării! Și nu doar Mitropolitul de Pireu, sau arhiepiscopul Atenei, ci întreg Sfântul Sinod. Acum ar fi avut o poziție unitară și mai mulți greci ar fi ascultat de ei, nu numai cei credincioși practicanți, dar și cei mulți nehotărâți.
    Poate ia aminte Sinodul nostru, căci vom sta și noi odată în fața unei decizii asemănătoare, și nu se cade să mergem pe mâna SUA, ca acum, sau după Dept Secret de Stat al aceleiași, care ne foarte iubește de la un timp….
    Viitoarea neimplicare a Greciei în al 3-lea RM, conf păr. Paisie, va fi f f benefică Greciei. Mă gândesc că și pt România o neutralitate va aduce foloase maxime. numai că deocamdată suntem f angajați în desfășurarea uverturii operei RM3 cu unii și totodată luați la țintă (nu că n-am fi fost în toți ultimii peste 200 de ani!)de către alții. Ambii foarte doritori de război….
    Personal mi-aș dori f mult să ascult și părerea păr Serafim de Pireu ..

  13. Eu observ doua chestii: criza Greciei a scos perfect in evidenta, ca un turnesol, lipsa totala de scrupule a institutiilor implicate, lipsa totala de omenie a acelora care, daca stai sa le citesti statutele si tratatele de constituire si intreaga gargara democrata care le insoteste orice decizie, ai zice ca doar la binele nostru se gandesc.

    Ceea ce ma ingrijoreaza este ca noi toti deja acceptam acest monumental cinism ca pe un dat, ca pe ceva de la sine inteles. Deja ne este clar ca scopurile declarate, oficiale, ale acestor institutii chipurile reprezentative se bat cap in cap cu ce fac ei, dar, gata, luam asta ca atare: Grecia trebuie sa gaseasca solutii, e firesc, asta e, homo homini lupus.

    In al doilea rand, din cate inteleg din articolul din Cotidianul – si nu numai, s-a scris pe larg despre lucrurile astea si inainte – aici este vorba de o pacaleala, de o nerespectare a acordurilor. Si NU de catre Grecia! Prin urmare, in esenta, avem o problema juridica.

    De altfel,de la ce a pornit totul? De la niste imprumuturi excesive, tin eu minte, bagate pe gat Greciei – legal, nelegal? Cine a aprobat acele imprumuturi? Le-a vrut cumva poporul? I-a intrebat careva pe greci? Nu, le-au aprobat niste politicieni corupti. AIA ce fac acum? Au fost trasi la raspundere pt asta? Toate aceste contracte ar trebui anulate si persoanele respective sa raspunda.

    Prin urmare, daca se merge pe firul evenimentelor si al documentelor, cred ca f lesne ies la iveala, fara mari eforturi. fracturile de legalitate (inclusiv la nivelul UE, nu doar al guvernului grec de atunci). Nemaivorbind ca asta cu lipsa de bani mi se pare o mare gogorita. Nu ca nu poate fi scutita Grecia de datorii – ce sa zic, falimenteaza creditorii si FMI daca nu plateste Grecia datoriile nelegale! – ci NU SE VREA asta. Ceea ce arata ca aceasta conducere mondiala nu numai ca nu respecta omul, nu numai ca nu ii doreste binele – asa cum repetat si pana la saturatie afirma actele de infiintare – ci, pur si simplu, e chitita sa il distruga. Este o conducere ANTI-umana.

    In acest conditii, a ne pierde in detalii discutand IN PARADIGMA STRAMBA creata de ei, in loc de a contesta insasi aceasta paradigma, mi se pare o uriasa pacaleala. Evident ca s-ar gasi solutii pt Grecia, iar prima dintre ele este tragerea la raspundere a celor care au incheiat aceste contracte oneroase, si anularea contractelor. ca sa nu mai vorbim de efectele acestor contracte. Cine si cat de legal a profitat, ce au generat mai departe aceste contracte? Unde s-au dus banii aia, pt ca vad ca grecii au saracit, nu s-au imbogatit de pe urma imprumuturilor. Bineinteles ca s-ar gasi bani pt Grecia daca s-ar dori asta – ca banii pt armament si bombe vad ca altfel curg torente. Dar nu se vrea – iar asta intra in contradictie cu scopurile DECLARATE, OFICIALE, pentru care au fost infiintate institutiile implicate. ASTA e esenta discutiei. Juridica.

    Este absolut trist si ridicol ca acceptam acest algoritm: 1. incheierea prin presiune a unor contracte oneroase si absurde de catre politicieni corupti, fara consultarea poporului – 2. crearea unor situatii limita care, in paradigma stricta a contractelor nu pot fi rezolvate, in timp ce beneficiile sunt culese de altii, nu de cei in interesul carora se presupune ca au fost facute. Iar noi stam si ne chinuim ca soarecii in cusca sa cautam solutii ‘geniale’ de iesire din situatie. Uitand ca situatia, in sine, este una inacceptabila si creata artificial, fals, nelegal.

    Normal ca le merge, pt ca ne-au facut sa acceptam inacceptabilul ca premisa de discutie. Ne-a pierit simtul sanatos al indignarii. Iar la aceasta aplatizare morala si rationala ei ne-au adus, treptat si cu inteligenta, susurandu-ne permanent in urechi gargara democratica, in timp ce ei incalcau cele mai elementare legi: umane, morale, juridice.

    Motivul pt care nu sunt solutii pt Grecia este urmatorul: lipsa de solidaritate a poporului, lipsa de solidaritate a celorlalte popoare cu grecii, lipsa de credinta. Ce sa zic, un popor, cu resursele Greciei, asa cum sunt ele, nu poate trai fara imprumuturi. Au supravietuit mai bine de 300 de ani fara UE si fara banii lor. Cum ne-au adus aici? Tampindu-ne. Asa, pe fata, grosolan. facandu-ne sa credem ca de ei depinde totul, ca ei le gandesc bine pe toate, si ca fara ei nu putem. Fals: ei nu pot fara noi. Dar noua a inceput sa ne scape esentele. Si exact asta s-a dorit: sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor, si sa ne ratacim, unii de altii prin hatisuri care ar trebui ocolite cu istetime, dar in care alegem sa intram ca orbii incercand apoi degeaba sa le descalcim.

    Nu am fost prea sintetica, asta e.

  14. nu stiu daca ar mai avea chef grecii sa se bata intre ei:
    “In a 2008 Gallup poll, Greeks were asked “whether it was better that the right wing won the Civil War”. 43% responded that it was better for Greece that the right wing won, 13% responded that it would have been better if the left had won, 20% responded “neither” and 24% did not respond. When asked “which side they would have supported had they lived in that era”, 39% responded “neither side”, 14% responded “the right wing”, 23% “the left wing” ; while 24% did not respond.”
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Greek_Civil_War
    atunci era dupa razboi, erau toti saraci lipiti pamantului, arme si sponsori se gaseau din belsug iar oamenii de atunci pareau capabili sa moara pentru o idee..razboaiele le incep batranii si in ele mor tinerii.
    “tinerii frumosi si liberi” de acum…ca sunt greci, turci sau romani, mai credeti voi ca ar fi in stare sa sacrifice pentru un ideal?
    ar lasa ei smartphonul, clubingul si netul pentru un kalasnikov si sansa unei morti pe baricadele unui razboi civil?
    judecati si voi…
    parintele Paisie ii numea pe crestinii de acum, legume fierte…si daca sarea pamantului se strica, ce va fi cu restul? daca ei, cei chemati o dau in gropi, de la restul ce sa mai ceri?

  15. Mai,mai,mai, cum rastalmacesc unii,dupa micimea sufletelor lor si dupa interes,chiar daca sunt ierarhi,cuvintele sf.pr.Paisie.Sf.Paisie a spus “sa se aleaga raul mai mic,”dar cine stie care este raul mai mic?.Oare a trait cineva VIITORUL celor 2 alegeri pt. a sti care este RAUL MAI MIC?.De ce n-au chemat ,ierarhii BOE ,intreag poporul la post si rugaciune pt.ca Dumnezeu sa se milostiveasca de ei si sa le arate CALEA,ALEGEREA, intre da si nu?AAAA!IN ZILELE NOASTRE NU SE MAI PRACTICA.Acum avem pareri.Pai daca e asa……..Sf. Parinte PAISIE spunea ca UE este ca un covor din petice care se va destrama.Acest sistem satanic este in prezent.Apoi va primi o lovitra de moarte,dar dupa cele ce vor urma -un al 3-lea razboi mpndial-va “invia”spre pieire(Ap.17,8).De cate ori a chemat poporul la rugaciune,BOR,pt .ca Dumnezeu sa se milostiveasca de noi,romanii?.Si atunci,daca CAPUL e lipsit de minte si de Dumnezeu ,ne miram de ce suportam cele ce sunt si cele ce vin?.DOAMNE AJUTA!

  16. @enkidu:

    Totodata, Grecia e una din tarile in care organizatiile para-militare si anarhiste inca sunt alive and kicking. Nu stiu, as zice ca au potential, la ce demonstratii au fost si ce tipar au (grupuri organizate, vorba aia).

  17. Greek Reporter a facut un infografic despre deznodamantul posibil al crizei. Grexitul e probabil in ambele variante:

    http://greece.greekreporter.com/2015/07/04/greece-future-outcomes-greek-referendum-results-graphic/

  18. @doroteea

    De altfel,de la ce a pornit totul? De la niste imprumuturi excesive, tin eu minte, bagate pe gat Greciei – legal, nelegal? Cine a aprobat acele imprumuturi? Le-a vrut cumva poporul? I-a intrebat careva pe greci? Nu, le-au aprobat niste politicieni corupti. AIA ce fac acum? Au fost trasi la raspundere pt asta? Toate aceste contracte ar trebui anulate si persoanele respective sa raspunda.

    Nu le-a băgat nimeni pe gat împrumuturile, pana la urma. Marea problema au fost registrele contabile manărite cu ajutorul Goldman Sachs pentru a ascunde o parte a datoriei sale publice și a îndeplini țintele impuse de Uniunea Europeana în vederea aderării (Grecia se pregătea și de olimpiada 2004 deci nicio șansă sa reducă datoria ci doar sa o crească, în mod evident).
    2.8 miliarde de euro au dispărut, țintele au fost atinse, datoria transferata către Goldman Sachs care s-a îmbogățit pe seama Greciei și a UE. Dar decizia de a face șmecheria a fost luata de Grecia, în cunoștință de cauza, nu le-a fost impusa.
    Unii zic (vezi “Greece was used as trojan horse by Washington and Goldman Sachs, to damage Eurozone” – https://www.youtube.com/watch?v=4BBSwPvO1Y4) că totul a fost un plan al Washingtonului pentru a introduce o fisură mortală la temelia eurozonei – și nu m-ar mira să fie asa, băieții ăștia gândesc interesele lor pe termen lung.

    In 2003, Nick Dunbar exposed how Goldman Sachs was working to conceal the size of Greece’s debt in order to help Greece qualify for inclusion in the European Union.

    At the time, Greek and financial officials claimed Dunbar was “making something out of nothing.”

    […]

    In order for Greece to be admitted into the E.U., the country had to show that it was working to reduce its debt – it had to show directionality. However, as Dunbar notes in his piece, for a debt-addicted country preparing to host the 2004 Olympic Games, it was nearly impossible for Greece to demonstrate that its debt ratio was declining each year, for the ratio was in truth steadily increasing.

    Enter Goldman Sachs.

    Greek officials, under pressure from E.U. officials to find a way to show it was reducing its debt, decided that it couldn’t reduce spending or pay back its debt enough to satisfy the E.U. So the country turned to Goldman Sachs for some, ehm, accounting assistance. Goldman Sachs was all too willing to lend a helping hand by using an (incredibly) legal and completely secret method.

    Here’s how it worked: Greece made a deal with Goldman Sachs – hidden at the time from global markets – to have the financial institution secretly hide its debt. How did Goldman Sachs hide 2.8 billion Euros of Greece’s debt, exactly? Just like you or I can exchange our currency at a bank, Goldman Sachs swapped foreign bonds into domestic debt. However, it did so by using a completely fictitious exchange rate to make Greece’s debt appear smaller than it actually was.

    And poof, 2.8 billion Euros worth of Greek debt vanished.

    In reality, Goldman Sachs lent Greece the amount of the debt it was making disappear via the fictitious exchange rate – a deadly bet that has come back to hurt Greece and make Goldman Sachs very rich.

    And this was all legal, albeit secret.

    sursa: http://www.dailykos.com/story/2012/02/22/1067224/-How-Goldman-Sachs-Helped-Greece-Hide-Its-Debt-Made-2-8-Billion-Disappear

    Pe aceeași tema:

    Emisiune BBC: Goldman Sachs, Eurostat, and cooked Greek books

    The scandal of how the Greek economy was made to look good, with banking frauds, and European union frauds. Now the Euro currency is collapsing because of so much fraud, and not only because of Greece.

  19. La cat de multe afaceri detin bavarezii prin Grecia, mi-e greu sa cred ca-i va lasa tanti Merkel pe greci sa iasa din zona euro. Cred ca face lobby puternic prin toate marile cercuri elitiste ale lumii pentru a salva Grecia.

  20. Am impresia ca se confunda mai multe planuri aici: cel ideal spiritual cu cel al geopoliticii si cu cel al solutiei materiale ideale dar si cu cel al realitatii sprituale in care ne aflam.

    Alegerea optima din punct de vedere strict material este destul de clara:
    Solutiille Troicii nu fac decit sa ingroape Grecia definitiv din punct de vedere economic si politic.

    Deci, iesirea Greciei din Euro, declararea datoriei catre FMI ca oneroasa si deci anularea ei,
    etcar fi solutiile logice si clasice pentru iesirea din criza. Bine-n-teles ca la inceput va fi dificil dar pe termen mediu/lung asta este singura solutie cu adevarat benefica.

    Si acum: iesirea din zona euro ar fi singura solutie benefica …..LA MODUL IDEAL. Adica, da, pentru tari mici gen Islanda, Ecuador sau chiar pentru tari mari gen Argentina aflate intr-un context geo-strategic de importanta diferita, lucrurile astea au fost posibile cu rezultate benfice. Chestia asta ar mai fi fost posibila si acum, 25-30 de ani, cind monstrul UE inca nu devenise ce este acum.

    Asa ca, din punct de vedere ideal material dar si spiritual votul NU se impune.

    Problema e contextul. Grecia este mult mai importanta(din pacate pentru ea) pentru UE decit Islanda sau decit este Ecuador pentru SUA sau chiar Argentina. Cu alte cuvinte Grecia nu va fi lasata in pace, chiar daca va iesi din UE. LIderii greci nu vor fi lasati sa aplice remediile economico-politice care ar scoate tara din impas.

    Si este atit de EVIDENT ca UE va face din Grecia un model crunt daca va indrazni sa voteze cu NU si va iesi din UE. Tot ceea ce se intimpla in lumea araba plus Ucraina indica ceva cu adevarat oribil: elita are know-how-ul si mecanismele prin care poate distuge o tara din interior (fara s-o invadeze).
    Adm. au remarcat foarte bine potentialul unei crize civile in Grecia. IN Grecia exista de multa vreme semintele anarhiei.
    Am mai spus-o: astia de la UE dau semne clare ca sint pregatiti sa faca din Grecia un exemplu …..pentru cei care se gindesc sa paraseasca lagarul neo-liberal.

    Totusi, cel mai convenabil pentru alde UE et.c omp, ar fi evitarea solutiilor forte…ca nu se stie niciodata. Asta ar fi, parerea mea, sinngurul atu pe care il poate juca Tsipras pentru obtinerea unor termeni mai acceptabili: mai lasati de la voi ca sa mai lasam si noi de la noi.

    Ar mai fi si varianta in care rezultatul referendumului ar putea fi fentat de Tsipras plus UE in practica (s-a mai vazut).

    Care este cel mai mic rau? Habar n-am!
    Logica economica imi spune ca un NU ar fi votul ideal.
    Frica de reactia UE si exemplele din jur (vezi Ucraina, Orientul mijlociu) ar conduce la un DA.
    Cit despre alegerea spirituala????Pai, fratilor daca grecii ar fi fost un popor asa cum au fost Moldovenii lui Stefan si daca Tsipras ar fi fost un Stefan cel Mare, pai oamenii ar fi stiut exact ce sa voteze si ar fi facut inspirat alegerea corecta.

    Dar daca si Muntele Athos este confuz pe tema asta…. va inchipuiti in ce degringolada spirituala sintem ca sa mai vorbim de “alegeri spirituale”.

    Cum as vota eu? habar n-am. Probabil as face o rugaciune intensa inainte sa ma duc la vot si in functie de inspiratia pe moment as vota. Probabil insa ca nici nu m-as duce sa votez…..asta ca sa se inteleaga cit de complexa este situatia..

  21. Eu incep sa ma gandesc ca Tsipras cu referendum-ul lui nu a facut decat sa puna grecii intr-o situatie imposibila care ar fi trebuit abordata treptat, pas cu pas. Referendum-ul – mai exact modul in care e pusa intrebarea – nu face de fapt decat sa LEGITIMEZE acele acorduri de imprumut. Punct. Despre ASTA pare a fi vorba.

    Abordarea inteligenta ar fi fost, da, negociere, dar negocierea de pe niste baze care sa puna in discutie insasi legitimitatea situatiei. Adica, de ex., sa se sesizeze institutiile nationale (Curtea lor constitutoonala, sa zicem) care sa analizeze in ce conditii au fost negociate acordurile, sa se declanseze niste anchete pt abuz in serviciu si subminarea intereselor nationale impotriva politicienilor si functionarilor implicati in semnarea lor si apoi, in aceste conditii, sa se inceapa o negociere. Cum sunt ‘ei’ destepti trebuie sa invatam si noi sa fim destepti. Mai ales ca in cazul asta a fi ‘destept’ nu inseamna a fi doar digilent, ci si a proceda corect. Sa plateasca cei care au bagat tara in rahat, pt ca ma indoiesc ca grecul de rand avea habar ce datorii contractau guvernantii lor cu un deceniu in urma si ce manevre faceau apoi ca sa le dismuleze.

    Tsipras asta tot mai mult incep sa cred ca este de fapt calul troian cu care, de data asta, grecii sunt cei care s-au pricopsit.

  22. Am vazut o invitata la tv care spunea ca grecii sunt niste puturosi , se trezesc la 10 si ca marea majoritate a venitului provine din turism.M-am indignat pentru ca nu este asa, tara este asezata intr-o zona muntoasa cu stanci cum spunea cineva mai sus, si ce sa cultivi pe ele?

  23. Tsipras mi s-a parut ca avea intentii bune cu referendumul indemandu-i pe greci sa spuna nu ajutorului extern, dar au avut loc manifestatia de la Atena a celor pro UE, si nu mi s-au parut putin si asta l-a facut sa cedeze.

  24. Cred ca cei de la UE gandesc ca daca Grecia iese afara din comunitate ramane izolata ca intr-o menghine intre UE si Turcia , Asia Mica toti musulmanii, fara nici o putere de aparare.Eu asa vad lucrurile.

  25. Se suparara rusii pe Varoufakis. ca de ce imprumuta de la FMI si nu de la BRICS:

    http://sputniknews.com/analysis/20150704/1024206753.html

  26. @doroteea

    Eh,sa nu crezi ca oameni nu stiau.Dar le-a convenit.Duhovnicii mari ai Greciei au anuntat demult netrebnicirea grecilor(“Nu noi vom lua Constantinopolul,datorita netrebniciei ” ) .Si noi romanii suntem in aceeasi situatie,traind in netrebnicie .De aceea ne va pedepsi Dumnezeu.Pe cine iubeste Dumnezeu,pedepseste.

    “Referendum-ul – mai exact modul in care e pusa intrebarea – nu face de fapt decat sa LEGITIMEZE acele acorduri de imprumut. Punct. Despre ASTA pare a fi vorba.”

    E si asta o idee .Ca si noi care prin prezenta la vot LEGITIMAM clasa politica anticrestina.
    Oricum,daca ar fi propus Tsipras asta …cred ca ar fi produs un cutremur mai mare decat un referendum.Viza direct bancile.

    “Tsipras asta tot mai mult incep sa cred ca este de fapt calul troian cu care, de data asta, grecii sunt cei care s-au pricopsit.”

    Baiat bun,elegant cat de cat.

    “Prin urmare, daca se merge pe firul evenimentelor si al documentelor, cred ca f lesne ies la iveala, fara mari eforturi. fracturile de legalitate (inclusiv la nivelul UE, nu doar al guvernului grec de atunci). Nemaivorbind ca asta cu lipsa de bani mi se pare o mare gogorita. Nu ca nu poate fi scutita Grecia de datorii – ce sa zic, falimenteaza creditorii si FMI daca nu plateste Grecia datoriile nelegale! – ci NU SE VREA asta. ”

    Documentele ca documentele,da’ in lumea “comerciantilor ” venali ai ordinii Mondiale nu totul se face cu documente.
    Sa nu uitam totusi ca Grecia e o tara cu o puternica loja masonica(cu implicatii nefaste si in Biserica Greciei) ,unde au avut loc intruniri Bilderberg…oare mai e valabil principiul intalnirilor secrete si al telefoanelor in miez de noapte?
    Recent am auzit o explicatie destul de perfida(marca Antena 3) cu privire la vizita mai putin fericita a FMI-ului in anii Basescu.Pe scurt:Basescu e rau,sadic si a informat gresit FMI-ul cu privire la cifrele economice ca sa se instaureze ca dictator in Romania.Ulterior ,”se dovedeste” ca FMI nu a cerut asa mari taieri de salarii si pensii si vina cade numai pe Basescu si pe caracterul sau despotic .Vorbim despre o spalare publica a institutiei FMI (care are contribuie major la instaurarea unei noi ordini mondiale-“Novus ordo Seclorum “,celebra inscriptie “crestina” -impreuna cu Banca Mondiala).Parerea mea este ca s-au inteles inpreuna in secret,ca orice “afaceristi” seriosi ,contribuind impreuna la “falsificarea” cifrelor .Sa nu stie oare SUA(si implicit FMI-ul) nimic despre slugile obediente din colonie (vand in vedere ca media si SRI e plin de agenti care monitorizeaza)>Oare trebuie sa fie informati de cineva ca sa stie ce se intampla in tara?

    Imi amintesc cum brokerul Sima poveste ca fiecare politician are un “buton” pe care apasa in cazuri de necesitate…chair si Basescu,Iohannis etc?

    @CrakXOR

    “Nu le-a băgat nimeni pe gat împrumuturile, pana la urma. Marea problema au fost registrele contabile manărite cu ajutorul Goldman Sachs pentru a ascunde o parte a datoriei sale publice și a îndeplini țintele impuse de Uniunea Europeana în vederea aderării (Grecia se pregătea și de olimpiada 2004 deci nicio șansă sa reducă datoria ci doar sa o crească, în mod evident).
    2.8 miliarde de euro au dispărut, țintele au fost atinse, datoria transferata către Goldman Sachs care s-a îmbogățit pe seama Greciei și a UE. Dar decizia de a face șmecheria a fost luata de Grecia, în cunoștință de cauza, nu le-a fost impusa.
    Unii zic (vezi “Greece was used as trojan horse by Washington and Goldman Sachs, to damage Eurozone” – https://www.youtube.com/watch?v=4BBSwPvO1Y4) că totul a fost un plan al Washingtonului pentru a introduce o fisură mortală la temelia eurozonei – și nu m-ar mira să fie asa, băieții ăștia gândesc interesele lor pe termen lung. ”

    Asa zicea Afrodita Iorgulescu.Dar era cam partinitoare.Tu in schimb dadeai ca exemplu articole din FP si The Guardian care acuzau pe fata Germania .
    Adevarul e la mijloc.Si cum zice fratele “k” :”e de fapt razboiul oligopolului militar/financiar/energetic anglo-american cu europa germano-hanseata pentru subordonarea celei din urma….cand stiglitz&krugman isi dau mana cu IMF peste atlantic e semn ca soros a pariat pe “NO”. ”
    Avem parte de noi jocuri la bursa?Sau e un razboi mai complex,din care taberele occidentale ies terfelite (evident ,pentru cei cu minte sa gandeasca) .
    Oricum ar fi,ziarele nemtesti au dat dovada in aceasta perioada de un rasism funciar vizibil de pe Luna,de ipocrizie la kilogram.Deci,nu cred ca numai Goldman Sachs a profitat…au profitat multi.

    @enkidu

    “ar lasa ei smartphonul, clubingul si netul pentru un kalasnikov si sansa unei morti pe baricadele unui razboi civil?”

    Corect.

    @admin

    “Totodata, Grecia e una din tarile in care organizatiile para-militare si anarhiste inca sunt alive and kicking. Nu stiu, as zice ca au potential, la ce demonstratii au fost si ce tipar au (grupuri organizate, vorba aia).”

    Si ce vreti sa ziceti cu asta?Se vor activa daca se voteaza “NU” ?Sau se vor activa daca se voteaza “DA” ?Sau niciuna?

    Parerea mea personala(si mi-o mentin,in ciuda cenzurii) e ca ideea izbucnirii unui razboi civil e absurda.Chiar admin declara ca exista grupari para-militare .Dar banuiesc ca nu sunt pro-UE? Sau?Ca daca nu sunt pro-UE ,atunci ar fi periculos daca s-ar vota “DA ” .Si in continuare imi mentin parerea ca declaratia IPS Ieronim duhneste a discurs masonic(fara sa-l declar membru,Doamne fereste ! ) .”Carne din carnea inimii neamului european” ? Serios?Poate ar trebui sa citeasca legenda Europei din Legendele Olimpului:https://cezarsalahor.wordpress.com/2011/11/14/florin-stuparu-ne-aminteste-romania-%E2%80%93-judet-al-republicii-socialiste-europa/ .

    PS: Pana un alta ,Baietii ne zic ca cel mai saraca cartier din Atena nu se compara nici pe departe cu cel mai sarac din Europa.

  27. Schauble e primul care a clipit:
    (citez dintr-o declaratie de-a domniei sale de acum cateva ore)

    “Greece is a part of the Eurozone. There’s no doubt about that. Whether with the euro or temporarily without this question can only be answered by the Greeks themselves,” he said.

    However, in the event of an exit from the Euro, he added: “We will not leave the people of Greece in the lurch.”

    e clar…nici macar nu ia in calcul o iesire permanenta a Greciei din zona euro, ci doar una temporara si grecii nu vor fi parasiti de Germania la ananghie.
    Dupa mine mai ramane doar o mica intrebare….Tsipras si comportamentul lui in fata unui DA la referendum, desi el spunea ca in 48 de ore va semna acordul ceea ce ar exclude o demisie imediat dupa..
    “Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a promis vineri seară poporului elen că va ajunge la un acord cu instituţiile financiare internaţionale în cel mult 48 de ore după referendumul de duminică, indiferent de rezultat.

    “Vom ajunge la un acord cu creditorii internaţionali în cel mult 48 de ore după referendum, indiferent de rezultat”, a promis Tsipras într-un discurs televizat, potrivit cotidianului Il Messaggero.”
    Si daca trece acordul prin Parlament, ce rost mai are sa demisioneze? (adica v-am bagat in merde, v-am umplut de austeritate pe urmatorii ani, desi am promis ca nu, si apoi demisionez englezeste?)…nu prea cred.
    daca iese DA si nu demisioneaza maine seara….ramane.
    IMO.

  28. Fratiile voastre,

    Din pacate nu sunteti corect informati cand spuneti ca “Biserica Greciei e actionarul majoritar al bancii comerciale “National Bank of Greece”” si, prin urmare, nici concluziile pe care le trageti de aici nu sunt corecte.

    Aici gasiti structura actionariatului NBG la septembrie 2014 (nu cred sa se fi schimbat de atunci) o gasiti aici: https://www.nbg.gr/english/the-group/corporate-governance/shareholder-structure/Documents/NBG_EN_Shareholders_Structure_30.09.2014.pdf

    Se poate observa ca Biserica Greciei alaturi de alte institutii, cumulat insumeaza 0,3% din participatii (deci, Biserica Greciei, singura, detine mult sub acest 0,3%.

    Ceea ce i-a determinat pe ierarhii greci sa sustina optiunea “DA” la acest referendum are in spate cu totul alte motivatii pe care personal nu am reusit sa le identific.

    Cu drag, Dumitru

  29. @Dumitru:

    Multumim de precizari.

  30. Nici Tunisia se pare ca nu sta mai bine, din moment ce presedintele declara: “Am decis să declar starea de urgență pe întreg teritoriul Tunisiei timp de 30 de zile. Ne confruntăm cu un pericol serios… ne aflăm în stare de război”

    http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/04/presedintele-tunisiei-suntem-in-stare-de-razboi-20-52-36?ref=yfp

  31. @C.O., si in Bruxelles e stare de urgenta, patruleaza soldatii pe strazi cu armele la vedere. In Franta si in Anglia e la fel.Teroarea a fost raspandita in tot Occidentui.
    In centrul Bucurestiului inca se mai poate sta la o terasa fara teama de un atac terorist prin comparatie cu cei din Vest care se cam feresc de spatiile publice deschise.

  32. Unii spera ca se va destrama UE.Eu una , nu cred desi bine ar fi. Nu imi place UE,NATO sau ori organizatie de felul asta.Sunt monstruoase.Sa nu uitam ca mai bine securizat este Schengenul , un UE cu tari selecte.Se merge spre Marea Globalizare deja.Ce sa mai iasa Grecia de aici, sau Romania.Si daca ar vrea nu le lasa sa iasa. Cu Ucraina cum s-a intamplat?Nu s-a dus UE peste ucrainieni, aproape de inima Rusiei?Ce le-a facut. , nu i-a faramat?

  33. cum vede un grec lucrurile, aș face un rezumee în română, aci, dar ochiul îmi este mult prea fătighe (oricum, multe informații interesante acolo, kinders)

    http://www.zerohedge.com/news/2015-07-04/one-heretic-and-not-so-simple-view-greek-referendum

  34. O m-a-s-c-a-r-a-d-a. La ce se pricepe cel mai bine occidentul. Ne pterdem in detalii, in fumigenele pe care stiu atat de bine sa le arunce facandu-ne sa credem ca undeva e un sens al pietelor sau mai stiu eu ce povesti de adormit copiii sau pe amatorii de pierdut vremea cu descifrarea saradelor.

    La ce a servit vom afla mai tarziu. Pana una alta, Grecia e ingenunchiata. Si un exemplu pt ce inseamna marea plasa in care ne-am prins picioarele ca musca in miere.

    Oricum, pana una alta, noi suntem proxima carne de tun, nu grecii.

    Ca fapt divers, ca sa ne facem o idee ce inseamna teroarea lgbt (cred ca sunt off-topic, desi nu prea, de-acum toate se leaga atat de bine incat e greu sa mai fii off-topic cu astfel de subiecte)

    http://www.msn.com/en-us/news/us/bakery-ordered-to-pay-dollar135000-for-denying-wedding-cake-to-lesbian-couple/ar-AAcz0vm?ocid=UP97DHP

    135 000 de euro!!! @_@ I-a falimentat, practic.

    Cred ca trebuie sa ne invatam sa strangem randurile si sa facem colecte, cam asa se anunta vremurile…

  35. To OXI or not to OXI?
    (dacă îmi e permisă licența poetică cu totul împotriva grămăticii limbii tovarășului Shaq)

    Protesters in Britain urge cancellation of Greece’s debts on eve of referendum

    http://www.theguardian.com/world/2015/jul/04/protesters-in-britain-urge-cancellation-of-greeces-debts-on-eve-of-referendum

    Din câte văd, pe partea anglo-americană (cu FMI un fel de cal troian – ca tot suntem la capitolul civilizație greaca – în Troika) se face, de o bucată de vreme, lobby serios pentru ceva ștergere parțială a datoriei.
    Un fel de “OXI dar rămân cu tine” pare să fie soluția agreată în anumite cercuri (problema este că Germania nici nu o să vrea să audă de asa ceva, ca și până acum – însă dorința Washingtonului s-ar putea să fie mai puternică decât reținerea Berlinului).

    Si încă o analiză pe tema Grexitului, cu un titlu olimpic (ăsta fiind și principalul motiv pentru care o aduc în atenția domniilor voastre)

    Ever since the Greek government called a referendum on the June 25th proposal from the Eurogroup, the Troika and representatives of other EU governments have insisted that the referendum is a vote on whether or not Greece stays in the Euro. Despite Greek objections, the media has generally echoed their view. Here, for example, is the BBC’s Robert Peston in a very good blogpost explaining why a No vote in the referendum could mean Grexit:

    So whether the Greek government likes it or not, and apparently it doesn’t, the President of the European Commission, Jean-Claude Juncker has said that Sunday’s referendum is a vote on whether Greece will stay in the euro…..

    A no vote would presumably see Greek banks subject to economy-crushingrestrictions on cash withdrawals and international transfers for the indefinite future.

    Greece would be careering towards the euro door marked exit, even though such a door was never supposed to exist, let alone be opened.

    Robert Peston goes on to explain why this would be terrible for the whole Eurozone, not just for Greece. I have covered similar ground previously.

    But what does Grexit actually mean? Most commentary on this quickly gets bogged down in whether or not there is any legal means for Greece to leave the monetary union. The legal position is actually unclear, since leaving the Euro was never intended to be a possibility. But the consensus appears to be as follows:

    1. Greece cannot be ejected from the Euro by a coalition of the other Eurozone member states
    2. Greece cannot be ejected from the Euro by Eurozone institutions
    3. Greece cannot choose to leave the Euro while remaining within the EU (though this is disputed)
    4. Greece can choose to leave the EU, which would of course mean relinquishing Euro membership
    5. If Greece were to leave the EU, it could still continue to use the Euro, just as Panama uses the US dollar. The EU cannot prevent this.

    Furthermore, sovereign default does not imply Euro or EU exit. The two are quite separate. Greece can default while remaining legally a member of the Euro – though there would be economic and political consequences.

    So on the face of it, all this talk of Grexit appears to be so much hot air. But as usual with anything involving the Eurozone, it is not so simple.

    Point 5 is key. Any country can use the Euro as its currency, whether or not it is a member of the Euro. And some do: Montenegro, for example, and Kosovo are both Euro users though they are very far from being accepted into the EU, let alone becoming Euro members. So what distinguishes a Euro member from a Euro user?

    Normally, the distinction between a sovereign currency issuer and the (foreign) user of a currency is that the sovereign currency issuer has complete control of the money supply, whereas the user must earn, borrow or buy its currency from external sources. But Greece cannot be considered a sovereign currency issuer. Its central bank can only issue the amount of Euros that the ECB allows it to. That amount has just been frozen by the ECB. Greece must now borrow, buy or earn additional Euros from external sources. That is what currency users have to do, not currency issuers. So Greece has no control of its money supply. It is as if it were using a foreign currency as its domestic currency.

    Bloomberg reports that Bulgaria, which is not a Euro member but backs its currency with Euro reserves, has just been allowed to borrow from the ECB at the same rate as Euro members, thus enabling it to firewall its banks from Greek contagion. This is a privilege normally only accorded to Euro members – and it has been WITHDRAWN from Greece. If this is true, then Bulgaria (non-Euro member) can obtain Euros from the ECB while Greece (Euro member) cannot. It is hard to see what benefit Greece’s Euro membership confers, apart from redistribution of seigniorage receipts.

    continuarea aici: http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2015/07/03/the-road-to-grexit/

  36. Intrebarea de bun-simt elementar aici este: UNDE s-a dus domle toata gramada asta de bani cu care au fost imprumutati grecii?? Ni se baga in cap ca au cheltuit de nebuni. Bun. Pe ce au cheltuit asa??Cheltuielile astea SE VAD, sau ar trebui sa se vada. S-au lafait grecii intr-un lux nebunesc in ultimele doua decenii, ca sa zici ca se justificau imprumuturile?

    Nu ne putem NOI pronunta cu privire la toate aceste mecansime complicate economice pana nu avem i fata niste cifre CONCRETE (pe care, evident, nu o sa le avem niciodata). Daca vrei sa faci o analiza cumsecade, cu pretentii elementare de rigoare, trebuie sa o iei pe fir, de la inceputul evenimentelor. Si sa afli de ce a fost nevoie de imprumuturi. Pe ce se duceau banii? CUM s-au cheltuit, apoi, banii imprumutati? Asta e BAZA oricarei analize. Restul – repet – sunt fumigene. Baza simulacrelor de analize care se construiesc precum castelele de nisip si prolifereaza ca iepurii in cusca prin toare ziarele ‘serioase’ este aceea – care ttrebuie sa ni se ncastreze bine in creiere – ca grecii au fost niste cheltuitori necugetati. De aici porneste totul. Ori mi se pare ca exact aceasta asertiune este cea care ar trebui verificata riguros. Dar asta nimeni nu o face, pt ca ne-am obisnuit sa inghitim galustile cele mari prea usor. Iar odata ce inghiti galusca cea mare, restul gogosilor merg pe gat de la sine.

    Inca o data: vad ca cei care au semnat imprumuturile nu au fost luati la puricat. Nimeni nu e raspunzator. Sa inteleg ca grecii vroiau lux si desfatare, si guvernul s-a conformat, supus, pretentiilor. Chiar nu intelegem ca e absurd? cam ca teoria big-bang-ului: absurda pt orice copil, dar atat de ‘stiintific’ si pomppos impachetata incat au ajuns sa o inghita oameni cu pretentii. Sau ca ideologia nazista: o repudiem acum, dar germanii chiar au pus botul la vremea respectiva. Si nu cateva zeci de arieratisau schizofrenici, ci cateva milioane. ASTA e dracul: tatal minciunii, marele maestru al pacalelilor.

  37. http://www.romfea.gr/diafora/1581-ejodiko-dikigoron-kata-tou-mitropoliti-anthimou-gia-to-nai

    Mitr. Anthimos dat in judecata pentru sustinerea votului Da in cadrul liturghiei.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare