ASUR declanseaza din nou CAMPANIA ANTI-ORTODOXIE legata de ora de religie

18-09-2013 2 minute Sublinieri

pliant-asur-pentru-parinti

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) anunta ca demareaza si in acest an “campania impotriva indoctrinarii religioase in scoli, printr-o actiune de informare a parintilor si elevilor asupra statutului orelor de religie”. Saptamana aceasta, grupuri de voluntari impart materiale informative in scoli din Timisoara, Braila, Botosani si Bucuresti, informeaza ASUR intr-un comunicat remis HotNews.ro. 

Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR, a declarat ca a decis sa continue si anul acesta campania initiata in urma cu trei ani “deoarece consideram ca toti oamenii implicati in procesul educativ trebuie sa stie cum suna legea, pentru a putea lua decizii informate si a putea evita orice tentativa de indoctrinare religioasa”.  

Campania de informare “Stop indoctrinarii religioase in scoli!” a fost initiata de ASUR in februarie 2011, iar reprezentantii asociatiei sustin ca “isi manifesta disponibilitatea de a contribui la asigurarea unui climat educational nediscriminatoriu”.

In pliantele pe care le distribuie in scoli, ASUR se adreseaza parintilor si directorilor de unitati de invatamant. “Libertatea de constiinta este un drept garantat de Constitutie”, se arata in materialul adresat parintilor, unde este redat articolul 29 din Constitutie: “(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale. (2) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.”

In materialul destinat directorilor de scoli, Asociatia scrie ca “inscrierea elevilor la orele de religie fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului poate fi incadrata in prevederile Art. 247 din Codul Penal”. Alaturat, in pliant este redat continutul articolului 247 din Codul Penal: “Ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situatii de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Legea Educatiei Nationale prevede ca la solicitarea scrisa a elevului major sau a parintelui, “elevul poate sa nu frecventeze orele de religie“. Legea nu prevede, insa, si care sunt activitatile pe care scoala trebuie sa le organizeze pentru elevii care nu sunt la ora de Religie. Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar, declara in februarie pentru HotNews.ro cafoarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat”.

Legea Educatiei Nationale:

Art. 18 (1) Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.”

In cadrul unei Dezbateri HotNews.ro de la inceputul anului, Radu Preda, doctor in teologie si titular al cursului de Teologie sociala ortodoxa la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, a declarat ca este “foarte bine” ca se preda Religia in scoala. “Ca materie scolara, religia isi dovedeste capacitatea transmiterii nu doar a unor informatii, ci a unor valori. Cum rolul scolii este, cum spunea Parvan, sa scoata caractere, prezenta orei de religie poate fi o garantie. Sigur, cu conditia sa fie predata adecvat”, a afirmat Preda.

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat insa pentru HotNews.ro ca “daca s-ar recunoaste (cum ar fi legal) faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar”. Potrivit acestuia, “inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie – adica de catre stat – incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educatia copilului”.


Categorii

1. DIVERSE, Radu Preda, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “ASUR declanseaza din nou CAMPANIA ANTI-ORTODOXIE legata de ora de religie

  1. Imi place ca ei vorbesc de libertatea de constiinta, in timp ce tocmai incearca s-o obstructioneze inducand ideea ca, daca lasi copilul la ora de religie nu ai “libertate de constiinta”…Ce ineptie ! Pai mai libertate de constiinta decat a dat Dumnezeu, cine ar putea sa dea ?

  2. ortodoxia si crestinismul in special sunt atacate din toate directiile, in schimb se promoveaza toate spurcaciunile in care A.S.U.R nu este strain de cauza

  3. le-am trimis celor de la ASUR urmatorul drept la replica. l-au publicat.

    http://www.rostonline.ro/2013/09/ora-de-religie-de-ce/

  4. “”A instrui – si mai ales a educa – inseamna a integra pe copil in neamul din care face parte” (Simion Mehedinti Soveja: Alta crestere – Scoala muncii, editura Axia, Craiova, 2003 – o nestemata de carte).
    “Neamul romanesc s-a plamadit crestin. Ortodoxia a fost si este axa verticala a neamului nostru. Scopul educatiei romanesti este integrarea copilului in neamul nostru, formarea unui roman adevarat, cu credinta dreapta si vietuire curata” (Prof. Ioan Vladuca – Bazele educatiei romanesti, editura Fundatiei Sfintii Martiri Brancoveni, vol. I, 2013).

    Doua carti minunate, Romania are o sansa de recuperare.

  5. Pingback: Mai multe ONG-uri crestine vor da in judecata MINISTERUL EDUCATIEI daca nu va stopa celebrarea HALOWEEN-ului in scoli. CAMPANIE ANTICRESTINA IN MEDIA PE TEMA “GRADINITELOR TANACU” - Recomandari
  6. Pingback: BOLSEVICII DE IERI SI DE AZI. Cum recupereaza discursul COMUNIST despre Scoala si Biserica secularistii anticrestini ai zilelor noastre - Recomandari
  7. Pingback: Remus Cernea vrea sa inlocuiasca ORA DE RELIGIE cu ETICA/ Bizarerii speculate de ASUR: copii ce ar fi ajuns la PSIHOLOG in urma OREI DE RELIGIE si a discutiilor despre AVORT - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare