Avize in serie pentru EXPLORAREA GAZELOR DE SIST in Vaslui si Baile Felix

30-01-2013 3 minute Sublinieri

Compania Chevron a obţinut certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru explorarea gazelor de şist din trei perimetre din Vaslui, autorităţile susţinând că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia actuală din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Autorităţile judeţene vasluiene susţin că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia din România, singurele care ar fi putut să le oprească fiind primăriile locale.

“Conform Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, Consiliul Judeţean era obligat să elibereze aceste certificate de urbanism, care nu înseamnă şi autorizare de construire. Singurii care puteau opri eliberarea acestor certificate de urbanism puteau fi primarii comunelor unde ar urma să se facă explorarea gazelor de şist, dacă făceau dovada că pe perimetrul unde s-a făcut concesionarea de teren există alte proiecte de dezvoltare urbanistică locală. Chiar şi aşa, firma care a primit certificatele de urbanism are obligativitatea de a obţine avize de la numeroase societăţi şi instituţii ale statului, inclusiv Agenţia de Protecţie a Mediului şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Bucureşti, pentru ca, în final, să obţină autorizaţia pentru explorarea gazelor de şist”, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Direcţiei de Urbanism a CJ Vaslui, Marian Beşliu.

La rândul său, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, susţine că, deocamdată, s-a cerut un certificat de urbanism pentru explorarea terenului unde ar exista gaze de şist, fără a fi vorba, cel puţin deocamdată, despre exploatarea acestor zăcăminte.

“Noi nu am fi putut refuza eliberarea acestor certficate de urbanism pentru că, în secunda doi, ne-ar fi dat în judecată şi ar fi câştigat pentru încălcarea legislaţiei din România. După ce vor obţine şi autorizaţia de construcţie, vor începe prospecţiunile de sol, prin foraje la 3.000 de metri adâncime, pentru a vedea care este concentraţia acestor gaze de şist. Toate aceste operaţiuni se vor face doar prin metode convenţionale”, susţine preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Potrivit sursei citate, dacă firma Chevron va obţine autorizaţia de construcţie, investiţiile numai pentru explorare se vor ridica la trei miliarde de dolari. Explorarea terenurilor va dura între trei şi cinci ani, posibila exploatare a gazelor de şist fiind preconizată a începe peste cinci ani din momentul de faţă.

În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiţii este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, şi i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora. O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.

Îngrijorare în Băile Felix printre localnici şi autorităţi, care se tem că în zona staţiunii va începe explorările gazelor de şist. La sfârşitul anului trecut, guvernul a aprobat două acorduri petroliere de explorare în judeţul Bihor, mai precis în perimetrele Tulca şi Tria.

Dacă guvernul va aproba acordul petrolier şi în cazul staţiunii Baile Felix, autorităţile locale sunt hotărâte să conteste decizia în instanţă. În acelaşi timp, organizaţiile non-guvernamentale din regiune pregătesc acţiuni de proteste. Acestea subliniază că extragerea gazelor de şist se bazează pe o tehnologie controversată, care poate afecta mediul.

Compania americană Chevron are dreptul de explorare şi, ulterior, de exploatare a gazelor de şist în mai multe perimetre: trei din judeţul Constanţa şi unul din Vaslui. Referendumul privind gazele de şist organizat în iunie în cele trei localităţi din Constanţa a fost invalidat, pentru că nu s-au prezentat suficienţi alegători cu drept de vot.

Autorităţile locale sunt convinse că turiştii ar ocoli staţiunea băile Felix dacă în această zonă s-ar începe explorarea şi, mai ales, exploatarea gazelor de şist. Specialiştii de la Muzeul Ţării Crişurilor au realizat un studiu prin care arată că eventuala exploatare a gazelor de şist ar putea distruge zăcământul geotermal.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Avize in serie pentru EXPLORAREA GAZELOR DE SIST in Vaslui si Baile Felix

  1. Oare de ce au mai fost alegeri? Ponta s-a dat cu dusmanul… dar nici nu a avut vreodata alt vis decat propria marire! Este si el n animal politic perfect, un pet FMI si un contraanimal care nu ne intereseaza!Nimic pe verticala doar pe orizontala si in aceasta configuratie… Dar sa mai avem rabdare, am scapat noi si din situatii mai proaste!

  2. S-au întrebat guvernanții, la ce efecte ar putea avea exploatarea gazelor de șist asupra apelor termale de la Felix? Zac astfel de întrebări în scăfîrliile „aleșilor” noștri?

  3. Daca se vor face va fi distrus fizic pamantul patriei, va fi otravit.Oamenii se vaită că nu au bani, că să munească .Apele vor fi otavite si cu ele totul.

  4. Am si aici ceva sperante(ca si la cardul de sanatate) ca n-o sa le mearga cum vor ei. Multi din cei care citim pe aici si nu numai, am transmis cat am putut si mai departe. Multa lume este deja ingrijorata despre aceasta metoda de extractie. Pe mine, de exemplu, ma ingrijoreaza f mult problema apei(apoi infrastructura, traficul aferent, cutremurele, aici fiind si zona seismica medie) si pe multi altii. Cand ti se otraveste APA nu mai stai comod in casa orice ar fi. La Felix si autoritatile si localnicii sunt pe pozitie. E un semn destul de bun

  5. Cred că ar trebuii să cerem un examen genetic, al celor de la guvernare, care să ne spună dacă nu cumva la guvernare avem niște monștri sau extratereștri.

  6. @timisorean:

    cand ti se otraveste apa e una dar cand ti se pune gheara pe apa de catre sacagii noii ere ca sa ti se vanda apoi pe bani grei, atunci sa va vaz.

    nu stiu daca stiti dar si asta se cam coace prin laboratoarele de inginerie sociala ale comisarilor europei rosii, in ultima vreme.

  7. Pingback: Preotii din Vaslui si Barlad continua OPOZITIA FATA DE EXPLOATAREA GAZELOR E SIST. "Nu vrem sa stam cu moartea in brate" - Razboi întru Cuvânt
  8. http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/doi-senatori-pnl-cer-premierului-explicatii-pentru-aprobarea-exploatarii-gazelor-de-sist-in-bihor-292848.html

    Cei doi senatori PNL Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, îi cer premierului să precizeze în baza căror studii de impact asupra mediului a decis Guvernul concesionarea terenurilor din judeţ pentru exploatarea gazelor de şist şi o explicaţie privind “lipsa de transparenţă” în acest caz, potrivit Mediafax.

    “Am adresat premierului Victor Ponta o interpelare şi ministrului Mediului, Rovana Plumb, o întrebare pe această temă, chiar dacă acest lucru poate este neobişnuit din partea unor parlamentari din majoritatea guvernamentală, deoarece considerăm că Hotărârea de Guvern a fost emisă în condiţii netransparente, fără studii de impact asupra mediului şi fără consultarea autorităţilor locale şi a populaţiei din perimetrele vizate”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Valeriu Boeriu, referindu-se la Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial în 12 decembrie 2012, prin care Executivul a aprobat, prin două hotărâri, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi firmele East West Petroleum şi, respectiv, Clara Petroleum, pentru perimetre în satele Tria şi Tulca.

    El a afirmat că locuitorii din Bihor şi autorităţile locale “îşi manifestă îngrijorarea cu privire la pericolul exploatării gazelor de şist, interzisă până anul trecut chiar printr-un moratoriu adoptat de Guvernul Ponta”.

    “Fără dezbatere publică, fără consultarea autorităţilor locale şi cu contracte de concesiune clasificate, acţiunea (de exploatare şi explorare a gazelor de şist – n.r.) care este pe cale să fie demarată în Bihor naşte suspiciuni explicabile, cu atât mai mult cu cât avem exemplul ţărilor europene care au interzis tehnica fracţionării hidraulice: Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Bulgaria”, a arătat Boeriu.

    El a fost completat de colegul său, senatorul Cristian Bodea, care a afirmat că bihorenii nu doresc să devină obiectul unui “experiment” de exploatare a gazelor de şist în România, mai ales că în această zonă impactul de mediu ar fi uriaş din cauza faptului că s-ar contamina resursele de apă geotermală.

    “Nu putem fi un experiment, cu atât mai puţin cu cât avem în Băile Felix o bogăţie inestimabilă. Dacă se vor face foraje în orice localitate din judeţ, fiindcă tot Bihorul stă pe o pungă uriaşă de apă geotermală, va fi afectată toată pânza de apă freatică, pentru că aceste pungi comunică între ele. Va fi distrusă nu numai staţiunea Băile Felix, ci toate localităţile unde vor avea loc foraje şi localităţile învecinate, unde apa injectată în sol pentru fracturarea rocilor, şi care devine contaminată, va trebui pusă în lacuri de decantare”, a spus Bodea.

    Cei doi parlamentari liberali au afirmat că în interpelarea adresată premierului îi cer acestuia să precizeze în baza căror studii de impact asupra mediului a decis Guvernul concesionarea terenurilor din Bihor pentru exploatarea gazelor de şist, dacă Executivul a avut în vedere cazul particular al zonei Băile Felix, staţiune turistică afectată de viitoarele foraje, precum şi o explicaţie “privind lipsa de transparenţă a Guvernului în tot acest proces”.

    De asemenea, cei doi i-au cerut premierului să spună “ce anume a determinat schimbarea de opţiune faţă de anul trecut, în afara exemplului polonez”, invocat de premier ca model de succes în exploatarea gazelor de şist şi reducerea dependenţei energetice de gazele ruseşti.

    “Eu înţeleg că Polonia exploatează cu succes gazele de şist, dar ce se va întâmpla mai târziu, când zăcămintele se vor epuiza şi va rămâne doar dezastrul ecologic, încă nu se ştie. Iar nici aşa nu putem, să dăm copy-paste la modelul polonezilor!”, a spus Bodea, adăugând că exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este o “industrie de invazie, care vine, loveşte, stoarce şi pleacă, la fel ca o invazie de lăcuste”.

    Cei doi parlamentari au mai afirmat că, la fel ca şi autorităţile judeţene şi locale din Bihor, vor milita împotriva exploatării gazelor de şist în acest judeţ, prin metoda fracturării hidraulice.

    “Mergem până la capăt dacă e cazul, inclusiv cu referendumuri locale, pentru că aceasta este o bătălie care merită să fie dusă”, a spus senatorul Cristian Bodea.

    Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, şi primarii a patru comune bihorene afirmau, în 5 februarie, că East West Petroleum şi Clara Petroleum au primit licenţe pentru explorarea-exploatarea gazelor de şist din zona lor şi se opun operaţiunii, anunţând că strâng semnături în acest sens de la cetăţeni.

    În şedinţa din 4 decembrie 2012, Guvernul a aprobat, prin două hotărâri, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi firmele East West Petroleum şi, respectiv, Clara Petroleum, pentru perimetre în satele Tria şi Tulca. Conform legii, anexele celor două hotărâri de guvern sunt clasificate, nefiind publicate în Monitor.

    Autorităţile locale afirmau însă că licenţele au fost acordate pentru explorarea-explotarea gazelor de şist.

    Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, şi primarii comunelor Derna – Victor Filip, Tulca – Ioan Bulzan, Popeşti – Dorin Curtean şi Sânmartin – Lucian Popuş, afirmau, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, două acorduri petroliere de explorare – exploatare a gazelor de şist în satele Tria (comuna Derna) şi Tulca în favoarea companiilor East West Petroleum şi Clara Petroleum, iar Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a emis acorduri de explorare pentru alte zone din comunele Popeşti şi Sânmartin, pe raza căreia se află staţiunea Băile Felix.

    “Guvernul nu a anunţat Consiliul Judeţean şi nici primarii comunelor”, afirma şeful CJ Bihor, care a prezentat un studiu al Parlamentului European conform căruia exploatarea gazelor de şist este riscantă, având ca efecte scoaterea din circuit a unor terenuri, utilizarea unor mari cantităţi de apă care trebuie pompată în sol pentru fracturarea rocilor şi eliberarea gazelor, contaminarea surselor de apă potabilă şi chiar apariţia unor seisme.

    “Aş vrea să subliniez că metoda de explorare a gazelor de şist nu este mai puţin periculoasă decât cea de extragere propriu-zisă”, spunea Popa.

    Acesta adăuga că, potrivit aceluiaşi studiu, locuitorii din zonele în care se extrag gaze de şist pot suferi neuropatii, cancer de piele, leucemie şi insuficienţă renală.

    Conform autorităţilor locale, în hotărârile de guvern din decembrie 2012, printre localităţile pe teritoriul cărora companiile East West Petroleum şi Clara Petroleum, în baza unor licitaţii câştigate în 2009, pot face explorări şi exploatări de gaze de şist se numără localităţile bihorene Voivozi, Sălacea, Otomani, Şilindru, Bogei, Mişca, Chişlaz, Sâniob, Ciocaia, Budoi, Sânmartin şi Tulca.

  9. Avand in vedere consecintele poluarii mediului , este grav, guvernul participa tacit la un genocid, unul invizibil, ca oamenii mor in timp.Vad ca sunt si neuropatii, chiar f grav, cancere, boli de rinichi, bolile acestor exploatari.Guvernul este iresponsabil.

  10. Pingback: JAFUL RESURSELOR NATURALE: faza pe rusi. GAZPROM implicata (si) in exploatarea GAZELOR de SIST romanesti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: BAILE FELIX IN PERICOL din cauza gazelor de sist [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: PROTOPOPUL VASILE LAIU: "Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului"/ CUM A OCULTAT MASS-MEDIA PROTESTELE MASIVE DE LA BARLAD. Unele autoritati locale au interzis fractionarea hidraulica - Razboi întru Cuvânt - Recoman
  14. Pingback: Protopopul Vasile Lăiu: "NOI NU MAI AVEM VOIE LA NIMIC IN TARA ASTA, IN CURAND NICI SA RESPIRAM, AM AJUNS SA NE VINDEM DE TOT"/ Primul-ministru PONTA DEZINFORMEAZA pe tema fractionarii hidraulice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze [VIDEO]/ Proclamatie-protest din Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Audax=Gaz de sist

  17. atentie timisoara….

  18. Pingback: ILIE SERBANESCU DESPRE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: "Se va distruge litoralul, se va distruge si la Barlad. GERMANIA NE PUNE SA NE CUMPARAM GAZELE NOASTRE LA PRET RUSESC!"[video]/ Lobby agresiv anti-Biserica al americanilor pentru CHEVRON, intim
  19. Pingback: DEMONTAREA MITULUI "REVOLUTIEI GAZELOR DE SIST" DIN SUA. Cine sta in spatele BULEI SPECULATIVE a gazelor de sist si cum s-a impus FRACTURAREA HIDRAULICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Autoritatile locale din BARLAD boicoteaza PROTESTUL IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST? Propaganda pro-exploatare la foc continuu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Ziua PROTESTELOR impotriva EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. LISTA ACTIUNILOR DE PROTEST. Mitinguri neavizate si PREFECTURI impotriva comunelor care INTERZIC demararea exploatarilor CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: LIVIU DRAGNEA manipuleaza pe tema GAZELOR DE SIST si ameninta voalat: "SA NE UITAM MAI CU ATENTIE LA CEI CARE INSTIGA LA DEMONSTRATII"/ Actiunea anti-Chevron de la BARLAD [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "SE INCEARCA INROBIREA TARII SI DECIMAREA POPULATIEI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Ilie Sebranescu: demontarea DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: DIVERSIUNEA CERNEA? GAZELE DE SIST vs parteneriatele homosexuale si finantarea BISERICII/ Consilierul lui BARROSO face PRESIUNI pentru EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Ipoteza socanta: FLAMINIA VA DEVERSA DESEURILE IN PUTURILE CHEVRON din Dobrogea? - Razboi
  26. Pingback: "Adevaratul pret al gazelor de sist" - CARTE PE TEMA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: MINISTERUL MEDIULUI a dat AVIZELE pentru explorarea GAZELOR DE SIST din Dobrogea/ Cum vom ramane fara GAZELE din Marea Neagra si de ce guvernul Boc=Guvernul MRU=guvernul Ponta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare