GHERONDA EFREM SPOVEDESTE POLITISTI SI DETINUTI LA INCHISOARE

2-01-2012 4 minute Sublinieri

Si de Anul Nou, in inchisoare, pater Efrem spovedeste politisti si detinuti! In timp ce eforturile pentru eliberarea sa continua, pater Efrem a fost vizitat de catre surorile si colaboratorii sai apropiati din Cipru. In Grecia, Cipru si in Rusia continua reactiile pe tema arestarii preventive a egumenului Manastirii Vatopedi, Gheronda Efrem, cu manifestari de protest si cu luari de pozitii din partea unor lideri politici si ai Bisericii, partide politice si diverse organizatii. Dupa cum se stie, Efrem a fost intemnitat acum cateva zile intr-o celula din aripa nr. 6 a inchisorii Korydallo, acolo unde sunt tinuti in arest preventiv persoanele acuzate de infractiuni economice sau infractiuni fara violenta, pana cand se va lua o decizie in procesul intentat acestuia pentru schimbul unor proprietati imobiliare intre Manastirea Vatopedi si statul elen in 2007.

In afara manifestatiei sustinatorilor sai care l-au ovationat ieri in fata inchisorii din Atena, si de marea manifestatie de protest din partea a mii de clerici si mireni din fata ambasadei Greciei din Nicosia, s-a organizat alaltaieri si pichetarea cladirii ambasadei elene din Moscova. Membrii ai organizatiei Sfantului Andrei precum si Asociatia Prietenilor Manastririi Vatopedi “Maxim Marturisitorul”, tineau fotografii ale egumenului Efrem si pancarte cu sloganuri precum “Pater Efrem, se roaga pentru tine toata Rusia !”, “Grecia, fara Athos vei pieri!”, “Rugaciune si liniste in inchisoare”.

Ieri au ajuns in Atena si l-au vizitat pe Gheronda Efrem colaboratorul sau apropiat din Cipru, Athos Kiranidis, precum si cele doua surori ale sale, Nikki si Hristalla. “Gheronda era foarte linistit”, declara catre “S” dl. Kiranidis. “Fata sa straluceste in adevaratul sens al cuvantului si mi-a spus ca intemnitarea il smereste si ii este spre folos deoarece acolo are timp sa se roage, are parte de liniste si este sigur ca daca Dumnezeu a ingaduit sa se intample acest lucru, este spre a face un bine mai mare. I-am transmis toate noutatile referitoare la manifestatiile de sustinere din Cipru, din Grecia si din Rusia, ceea ce l-a emotionat cu adevarat. M-a rugat sa multumesc in numele lui tuturor celor care il sustin si va transmite ca si el se roaga pentru voi, dar si pentru cei care au executat arestarea sa”.

Conform d-lui Kiranidi, este posibil sa se schimbe conditiile incarcerarii parintelui Efrem, astfel incat sa fie pus sub arest preventiv in Manastire, pana la proces. “Totusi”, a adaugat, “nu cred ca vor lua in considerare nici o cerere inainte de Boboteaza, prin urmare este posibil conform tuturor semnalelor, sa petreaca si Anul Nou in inchisoare. M-a informat, totusi, ca politistii se poarta foarte frumos cu dansul, cu evlavie si desigur spovedeste diverse persoane – atat politisti cat si detinuti!”.

Presiunile pentru retragerea deciziei de arest preventiv a parintelui continua din partea Patriarhului Rusiei cat si a ierarhilor din Grecia (acestia intentioneaza sa ceara intalnirea de urgenta a Sinodului Bisericii Ortodoxe Grecesti pentru a exprima o pozitie pe aceasta tema).

Cea mai impresionanta este insa intervenia Patriarhului Moscovei si a intregii Rusii, Kiril, care in mesajul sau catre Presedintele Democratiei Grecesti, Karolos Papoulias, isi exprima “ingrijorarea profunda” pentru arestarea lui Efrem .

“Nu pun sub semnul intrebarii competenta organelor de justitie grecesti si imi exprim speranta pentru luarea unei decizii corecte si obiective in acest proces, legat de proprietatile manastirii Vatopedi”, spune Patriarhul Kiril, adaugand ca ”in acelasi timp ma intreb care este motivul pentru care s-a cerut arestul preventiv inaintea anchetei judiciare, in esenta, a unui calugar care nu reprezinta o amenintare pentru societate si care si-a exprimat de mai multe ori disponibilitatea sa de a colabora cu procurorii. Consider ca este datoria mea sa exprim aceasta tristete a noastra catre Conducatorul statului elen si sa cer eliberarea arhimandritului Efrem , Staretul Manastirii Vatopedi”, incheie patriarhul Kiril mesajul sau.

Mass-media ruseasca

In mass-media din Rusia subiectul a luat o amploare deoosebita dupa declaratiile de condamnare de alaltaieri ale unor reprezentanti oficiali ai Ministerului de Externe, ale Patriarhului Moscovei si ale Organizatiei Sfantul Andrei. Surse diplomatice considera ca putem vorbi de cea mai mare vizibilitate de care s-a bucurat vreodata vreun subiect al actualitatii grecesti, cu exceptia recentei crize economice si a Jocurilor Olimpice din 2004, si in mod sigur cea mai mare atentie data vreodata unei persoane din Grecia, in era post-sovietica. Dupa cum scrie in jurnalul sau Biroul de Presa al ambasadei Greciei din Moscova, toate canalele de televiziune cu acoperire nationala, cele trei agentii de presa Itar- Tass, Ria Novosti si Interfax, precum si mii de site-uri de stiri din Rusia, se refera si comenteaza arestarea preventiva a egumenului Efrem, concetrandu-si atentia pe reactiile oamenilor politici, clerici si personalitati implicate in evenimentele sociale din Rusia, precum si demonstratiile din Moscova, Atena si Nicosia.

Multe organizatii din mass media ruseasca au trimis deja corespondenti in Grecia in scopul de a acoperi acest subiect, iar reportajele acestora vor fi transmise in urmatoarele zile. Este de subliniat faptul ca ieri a fost infiintata o Comisie Internationala al unor organizatii sociale care se va chema “Vom apara Athosul!”. Dupa cum s-a anuntat, aceasta comisie pregateste o serie de manifestatii de protest in fata ambasadei Greciei din Moscova, pentru care au fost deja obtinute autorizatiile necesare din partea organelor abilitate pt 30 si 31 Decembrie.

Despre Sfintii care au fost intemnitati de catre guvernanti de rea credinta, citim de multe ori in Sinaxarul Bisericii Ortodoxe si despre greutatile si suferintele la care au fost supusi Sfintii din partea imparatilor si imparateselor de rea credinta, pentru ca isi aparau credinta si adevarul lor. Pentru un crestin ortodox de multe ori se naste intrebarea cum puteau acesti conducatori antici sa cada in asemenea pacate de moarte si sa condamne, sa intemniteze, sa chinuie si de cele mai multe ori sa ucida oameni Sfinti, blanzi, curajosi si mai ales nevinovati.

Ne miram cum e posibil sa nu fi inteles ce infaptuiau, sa nu fi vazut ca aveau in mainile lor nevinovati care nu facusera nimic rau, dar cu toate acestea, ii chinuiau mai rau decat ar fi meritat cei mai nelegiuiti criminali. Asadar, pe 28 Decembrie 2011, am trait exact cum se intamplau atunci arestarile; cu ce dovezi mincinoase declarau un pustnic nevinovat periculos si cu ce indrazneala trimiteau intregi echipe de soldati inarmati ca de razboi, ca sa ridice un ierarh sau o fecioara, un pustnic sau un calugar batran. Acest fapt dureros si tragic petrecut alaltaieri, al prinderii si arestarii parintelui Efrem Staretul Sfintei si Marii Manastiri Vatopedi, ne-a trezit si ne-a facut sa intelegem ca fapte ale veacurilor trecute nu sunt niste simple povestiri istorice care apartin trecutului, ci realitati care se pot intampla si in prezent.

Ne-a facut sa intelegem cum si azi exista iudei care striga : “Rastigneste-L, Rastigneste-L!”, exista nebuni ca Nero care urmaresc si rastignesc Apostoli ca Sfantul Petru, exista imparatese ca Evdochia care intemniteaza Sfinti ca Sfantul Ioan Gura de Aur, exista organe atee care prind in mod repetat, fara dovezi si inchid Sfinti ca Sfantul Pavel, exista puteri ale unor credinte straine care tin inchisi pe nedrept si indelungat, pana la executie, Sfinti ca Sfantul Evghenie Rodionov, exista guverne atee si Curti de Apel care acuza pe nedrept, prind si intemniteaza Parinti ca Parintele Efrem Vatopedinul…

Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, este Cel Dintai care ne-a dat exemplul generozitatii si al ramanerii in credinta si in adevar, si parintele Efrem ca smerit calugar urmeaza credincios Domnului Sau. Curaj Gheronda, “caci nu stiu ce fac”.

Ioannis A. Ieropoulos, Cercetator Stiintific Senior, Universitatea Angliei de Vest, Bristol, Η Σημερινή, 30/12/2011

Legaturi:

*

*

*

*

*


Categorii

Ierarhi greci, Parintele Efrem (Vatoped), Patriarhul Kirill, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “GHERONDA EFREM SPOVEDESTE POLITISTI SI DETINUTI LA INCHISOARE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: Parintele Nectarie Mulatiotis despre LINSAJUL MEDIATIC ASUPRA STARETULUI EFREM: “Vor ca Biserica sa fie un leu fara dinti!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: STARETUL EFREM Vatopedinul va fi ELIBERAT conditionat din inchisoare - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: LACRIMILE REGASIRII. Sosirea Parintelui Efrem la Manastirea Vatopedi [FOTO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Parintele Efrem Vatopedinul, achitat de Curtea Suprema de Justitie a Greciei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Iulian Capsali: CAZUL EFREM/ Parintele Florin Botezan da marturie pentru STARETUL VATOPEDIN - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare