DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE: in lipsa spitalelor, doctorilor si medicamentelor, ni se pregateste TOTALITARISMUL DIGITAL

4-08-2011 4 minute Sublinieri

In plina criza a sistemului sanitar, in conditiile in care pana si ministrul placid si conformist Cseke Atilla a demisionat pentru bataia de joc a subfinantarii, in conditiile in care ni se anunta ca urmeaza marea privatizare a sanatatii, autoritatile continua, frenetic, proiectul digitalizarii serviciilor medicale.

Un proiect aberant si periculos. Aberant, deoarece este dus in contra necesitatilor reale ale sistemului sanitar din prezent. In loc sa preocupe autoritatile rezolvarea crizei medicamentelor, sau a exodului medicilor, ii preocupa dosarul electronic al pacientului si cardul. Cu alte cuvinte, cu cat vor fi mai putine servicii medicale, cu atat mai mare va fi controlul si monitorizarea lor. Si aici intervine partea periculoasa a acestui proiect – in posibilitatea de control a informatiei personale pe care o vor avea autoritatile, dar si oarecari hackeri ce isi fac de cap cu bazele de date de pretitutindeni.


Istoricul medical al fiecărui român va fi stocat, începând cu 2013, într-o bază electronică de date care poate fi accesată de medicii din spitalele de pe tot cuprinsul ţării. Unitatea-mamă” va fi amplasată la Bucureşti, într-un loc despre care autorităţile spun că va fi “bine păzit”.

Fiecare român va avea, începând cu anul 2013, propriul dosar electronic de sănătate, care îl va înlocui pe cel clasic, pe suport de hârtie.Dacă un pacient ajunge într-un spital din Timişoara, doctorul va putea să-i consulte întreaga istorie medicală, indiferent de unitatea medicală în care acesta se află”, a explicat pentru gândul ce înseamnă acest sistem ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. Potrivit autorităţilor, dosarul electronic de sănătate ar trebui să uşureze munca medicilor, dar şi să faciliteze accesul românilor la tratament. Pe lânga datele persoanele ale fiecăruia dintre noi, fie că suntem asiguraţi sau nu, dosarul electronic va cuprinde şi istoricul medical, alergiile, imunizările făcute, rezultatele de la testele de laborator, documentele produse în timpul procedurilor medicale şi alte informaţii de acest tip. Menirea tuturor acestor informaţii? Să-i ajute pe medici să stabilească tratamentul adecvat fiecărui pacient.

“Acest proiect este unul complex, care se va desfăşura în mai multe etape şi pe mai mulţi ani. Prima etapă, care va fi gata cel mai devreme la începutul lui 2013, constă în strângerea tuturor datelor medicale ale pacienţilor români existente până atunci. Acest sistem va fi disponibil numai în spitalele de stat”, a declarat pentru gândul Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Cine va avea acces la dosarele pacienţilor români

Întrebarea care se pune este cum vor reuşi autorităţile să asigure confidenţialitatea datelor medicale ale fiecărui român şi cine va avea acces la aceste informaţii personale.

Baza centrală de date va fi la Bucureşti, cel mai probabil în sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit şefului CNAS: “Serverul central va fi bine păzit şi doar anumite persoane vor avea acces la <<sistemul mamă>>”.Cu ajutorul acestui dosar electronic nu va mai exista parcursul fişet – fişă, iar pacientul nu va mai trebui să mergă la spitalul la care este înregistrat.“Fişa va fi înregistrată electronic la nivel central. De exemplu, dacă un pacient ajunge într-un spital din Timişoara, doctorul va putea să-i consulte întreaga istoria medicală, indiferent de spitalul la care se duce”, a completat şi ministrul Vreme. Şeful de la Comunicaţii a precizat că datele au caracter personal şi sunt protejate prin proceduri speciale de securizare: “În suma totală alocată acestui proiect intră şi securizarea acestor date. Toţi medicii vor putea utiliza programul, în funcţie de nivelul de acces pe care îl vor primi”.

Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, subliniază că securizarea acestor date este extrem de importantă. Există tot felul de persoane care ştiu să spargă date de baze, pentru ca mai apoi să le folosească cu scop comercial. Cu siguranţă acest sistem va avea un soft accesibil doar anumitor doctori, pentru a se evita apariţia neplăcerilor”, spune dr. Alexiu.

Şeful CNAS însă susţine că accesarea unui dosar electronic de sănătate nu se va face doar pe baza unei parole. “Medicii vor putea accesa întregul istoric medical al unui pacient doar cu ajutorul cardului de sănătate. Fără cardul de sănătate, niciun medic nu va putea vedea nimic din dosarul electronic de sănătate al vreunui român. Acestă măsură face parte din procesul de securizare a datelor personale”, menţionează Duţă. Potrivit acestuia, primele date conţinute de acest sistem informatic vor fi introduse de către medicii de familie. De altfel, şi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, susţine că medicii vor fi cei care vor îmbunătăţi permanent baza de date a fiecărui pacient.

“Deşi noi nu am fost anunţaţi, este normal ca medicii de familie să asigure <<fundaţia>> acestor dosare. Alte ţări din Uniunea Europeană au deja un astfel de program informatic. Dosarul electronic de sănătate va conţine date amănunţite şi corecte despre starea de sănătate a fiecărui român, punctează şi secretarul SNMF, dr. Sandra Alexiu.

CITEŞTE ŞI: Cardul de sănătate, al doilea buletin. Cum îl veţi primi ca să nu-l fure vecinii şi cum s-a rezolvat disputa donării de organe

Pentru început dosarul electronic de sănătate va fi accesat doar din spitalele care au calculatoare şi acces la internet

Iniţiativa acestui dosar aparţine Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi face parte din strategia de informatizare a României, a precizat pentru gândul Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor. Prin acest proiect, spune el, de trecere la forma electronică a dosarului de sănătate al pacientului, românii vor putea beneficia de un nivel mai ridicat al calităţilor serviciilor medicale.

“Pentru început dosarul electronic de sănătate va fi accesat doar din spitalele care au calculatoare şi acces la internet. Pe parcurs vor fi dotate şi celelalte spitale cu toată aparatura necesară“, spune Lucian Duţă, şeful CNAS.

Pentru ca fiecare spital să aibă acces la dosarele medicale electronice ale românilor, proiectul prevede alocarea a 4.000 de euro pentru informatizarea fiecărui spital local. Suma acoperă dotarea cu computere, achiziţia bazei de date şi a softului de aplicaţii, susţine ministrul Vreme.

“Acest proiect exista de mult timp. Dosarul electronic de sănătate este de mare ajutor atât pacienţilor, cât şi medicilor. Istoricul medical al unui pacient este mult mai uşor de controlat cu un astfel de sistem. Un sfert dintre medicii de familie din întreaga ţară au un astfel de sistem, cu ajutorul căruia putem monitoriza mult mai uşor evoluţia stării de sănătate a pacienţilor”, a declarat pentru gândul dr. Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societăţii Naţionale de Medincina Familiei.

CITEŞTE ŞI: Coplata – cum şi cât vei plăti “legal” la doctor. Lista de preţuri a Ministerului Sănătăţii

Peste 164 de milioane de lei vor fi alocate acestui proiect

Proiectul sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, valoarea totală a proiectului este de 164.307.038,87 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 132.505.677,51 lei.

“Întregul proiect de informatizare cuprinde trei programe: cardurile de sănătate, e-prescripţie şi dosarul electronic, dintre acestea, ultimele două sunt iniţiativele MCSI”, a precizat Vreme. Potrivit acestuia, la e-prescripţie (nr. reţetă în format electronic) şi la dosarul electronic au fost deja aprobate caietele de sarcini, ele fiind în curs de licitaţie. “Ministerul Comunicaţiilor a încheia deja depunerea de proiecte locale pentru e-sănătate”, completează ministrul.

Legaturi:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE: in lipsa spitalelor, doctorilor si medicamentelor, ni se pregateste TOTALITARISMUL DIGITAL

  1. Poza de mai sus si,in general,aparitiile publice ale ministrilor si ale politicienilor de azi sint atit de diabolic disonante cu realitatea ca-ti provoaca,pur si simplu,rau fizic la vederea lor.Daca exista extraterestrii,atunci noi sintem condusi de ei!
    Sa dai in bilbiiala nu alta!…

  2. pana la totalitarismul digital, ni se pregateste privatizarea sistemului de sanatate. ultimele evenimente din zona sanatatii indica destul de clar ca s-a pus serios in miscare mecanismul.
    welcome to the nightmare…

    apropo de privatizarea sistemului de sanatate, discutia asta a avut deja loc in alte parti (cel mai bun exemplu pe care l-am gasit fiind Canada – si prin perspectiva comparatiei cu sitemul din USA). Pentru cei interesati, cateva spicuiri ample ( 😀 ) in urmatoarele articole:

    Privatizing health care is not the answer: lessons from the United States
    (analiza a Canadian Medical Association, 2008)
    http://www.cmaj.ca/content/179/9/916.full

    Health Care Privatization: Women Are Paying the Price
    (Canadian Women’s Health Network, 2002)
    http://www.cwhn.ca/node/39564

    Privatization is not an answer to health care access problems, increased public funding is
    (Ervin B. Podgorsak is professor of Medical Physics at McGill University in Montreal. He was awarded the 2008 Gold Medal from the Canadian Organization of Medical Physics, and this article is an excerpt from the acceptance speech he gave in Quebec City on June 27, 2008.)
    http://multimed.current-oncology.com/patients/?p=171

    Sanatate!

  3. Pingback: DE CE SUNT CONDAMNATI JUMATATE DE ROMANI SA MOARA CU ZILE? Problemele reale ale sistemului sanitar si minciunile propagandistice ale autoritatilor demontate de dr. Vasile Astarastoae
  4. Pingback: UN NOU MINISTRU, ACEEASI "REFORMA" UCIGASA A SANATATII: Reducerea paturilor din spitale, a serviciilor medicale de baza, a accesului la compensate, PLUS PROGRAME DE VACCINARE, CARD SI FISA ELECTRONICA
  5. Pingback: De la SUPRAVEGHERE la PREDICTIE si MANIPULARE. De ce suntem MONITORIZATI SI RECENZATI in detaliu?
  6. Pingback: DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE: scos la licitatie de CNAS
  7. Pingback: SACCSIV SI CALOMNIILE DIN POSTUL MARE: Reincalzirea vechilor minciuni ale unui diversionist. Ce credem despre cipuri, carduri, pecete si antihrist? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Comisarul European de Interne, Neelie Kroes, promotor al DIRECTIVEI BIG BROTHER SI ACTELOR CU CIP, MEMBRU AL BILDERBERG [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Parintele Ioan Buliga si Parintele Arsenie Muscalu despre INSELARE, CIPURI, ALARMISME, RAZBOIUL INFORMATIILOR. “Astazi curatenia si smerenia sunt foarte rare, insa invatatori sunt tot mai multi si atunci ratacirea creste…” -
  10. Pingback: Cardul de sanatate va fi introdus de pe 1 august. Despre FRAUDA argumentului FRAUDELOR… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Ce vor sa ascunda autoritatile in privinta informatizarii sanatatii, a cardului si a datelor personale. LEVIATHANUL INFORMATIC CARE VA STI TOTUL DESPRE NOI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: DOSARUL ELECTRONIC – lansat PE ASCUNS, datele pacientilor, INCARCATE PE INTERNET fara acordul acestora si stiinta medicilor!/ Data de eliberare a BULETINELOR ELECRONICE – amanata - Recomandari
  14. Pingback: Nu mai avem doctori, dar vom avea… carduri. CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE – distribuit de pe 20 septembrie si OBLIGATORIU incepand cu 2015/ Vasile Astarastoaie arata CRIZA REALA din sistemul sanitar: DEFICITUL CATASTROFAL DE MEDICI - Recomanda
  15. Pingback: Explicatii penibile ale autoritatilor pentru mentinerea ACORDULUI DE DONARE pe CARDUL DE SANATATE/ MAI MULTE MANASTIRI, printre care Putna, Sihastria Putnei, Petru Voda, Sucevita si altele au REFUZAT CARDURILE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare