Cenzură lașă. Episcopia Husilor ANCHETEAZA un PREOT CARE SE OPUNE GAZELOR DE SIST!

28-08-2013 3 minute Sublinieri

preotul iulian ghimus-banca

Un preot din Vaslui este anchetat de Episcopia Huşilor după ce a publicat afişe prin care invită populaţia, în numele Bisericii, la un marş şi la un miting de protest faţă de exploatarea gazelor de şist, la sfârşitul acestei săptămâni în comuna vasluiană Banca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Episcopia Huşilor a anunţat declanşarea unei anchete în cazul preotului paroh din localitatea vasluiană Gara Banca, Iulian Ghimuş, după ce acesta a publicat afişe prin care invită populaţia, în numele Bisericii, la un marş şi la un miting de protest faţă de exploatarea gazelor de şist, în comuna unde slujeşte.

În antetul afişelor apare numele Parohiei Gara Banca.De altfel, şi cererea de autorizare a manifestaţiei înaintată către primărie a fost făcută tot de către preotul Ghimuş, în numele Parohiei Gara Banca.

“Nu am ştiut de această acţiune, însă vom analiza situaţia să vedem despre ce este vorba. Aşa după cum am precizat şi cu alte ocazii, orice preot poate participa la acţiunile pro sau contra exploatării gazelor de şist, însă doar ca persoane fizice şi după cum le dictează propria conştiinţă, însă fără a implica în niciun fel Biserica Ortodoxă Română şi fără a uza de calitatea oficială din cadrul Bisericii. Episcopia Huşilor nu a organizat şi nici nu va organiza vreo acţiune în acest sens, iar cei implicaţi în aceste activităţi nu au voie să folosească în mod iresponsabil Biserica în aceste dezbateri”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, Marin Tudorică.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor nu au precizat ce sancţiuni riscă preotul paroh din localitatea Gara Banca pentru nerespectarea ordinele superiorilor.

NU SE LASÃ INTIMIDATI Organizatorii marsului si mitingului de protest ce vor avea loc în comuna Banca, pe 1 septembrie, la orele 11.00, au avut ieri de înfruntat membrii Comisiei de Avizare – sedinta pentru avizare durând ieri circa trei ore, la sediul Primãriei Banca. Politia nu a dat aviz pentru desfãsurarea marsului pe DE 581, mentionând cã, pentru ca protestul sã fie pe drumul european, trebuie aviz de la Ministerul Transporturilor, iar de obicei asemenea avize nu se dau. Pânã la urmã s-a ajuns la un consens, organizatorii fiind de acord ca mitingul sã nu mai fie la depozitul Chevron, ci în parcarea Pensiunii Giani. Asa cã actiunea, putin modificatã, va avea loc, si are toate avizele necesare.

Agitatie mare la Primãria Banca ieri dimineatã, pentru cã a avut loc sedinta Comisiei de Avizare a solicitãrii venite de la Parohia Gara Banca, din partea preotului Iulian Ghimus, pentru organizarea unui mars si unui miting de protest împotriva Chevron si a fracturãrii hidraulice, metodã de explorare si exploatare a gazelor de sist pe care compania americanã intentioneazã sã le exploateze în judet la noi, mai precis în perimetrul EV 2 Bârlad.

Initial, organizatorii manifestãrii care sunt asa cum am precizat Parohia Gara – Banca, în spetã preotul Iulian Ghimus si Primãria Banca, au solicitat în cerere ca participantii la marsul de protest, în jur de 500 pânã la 1000 de persoane, sã porneascã de la sediul Primãriei din Gara Banca pe Drumul Judetean 244 circa 2 km si apoi pe DE 581, circa 1 km spre satul Sãlcioara pânã la depozitul de explozibili al companiei Chevron. Politia judeteanã însã nu a fost de acord cu traseul ales de organizatori si a dat aviz negativ evenimentului. “Noroc cã <<bãietii>> de la Banca s-au miscat repede si au fãcut altã cerere cãtre primar, cu un alt traseu care a si primit aviz favorabil si de la primar si de la politia judeteanã. Finalul marsului va fi în parcare la Pensiunea Giani (pe DE 581) si nu la depozitul de explozibil al celor de la Chevron”, a mentionat preotul Iulian Ghimus.

De altfel, patronul Pensiunii Giani este si proprietarul terenului unde se aflã depozitul de explozibil al americanilor, asa cã mitingul va avea probabil ecoul scontat. “Moldova s-a sãturat. Rãbdarea noastrã s-a sfârsit! Nu ne lãsãm cãlcati în picioare de nimeni. Moldova n-a fost niciodatã ocupatã si nu avem de gând s-o lãsãm chiar dacã asta presupune jertfe si sacrificii”, sunã mesajul pe care preotul Iulian Ghimus vrea sã-l transmitã prin actiunea care o va organiza pe 1 septembrie, la orele 11.00 din fata Primãriei comunei Banca.

afisele de la Banca  pentru platie

Nota noastra:

Oare Episcopia Husilor nu se afla in aceeasi Biserica in care IPS Pimen a tunat si a fulgerat impotriva gazelor de sist? Oare a facut-o incalitate de “persoana fizica” sau in calitate de IERARH al BOR?!

Dar Manastirea Putna, se afla ea cumva in alta Biserica decat Episcopia Husilor? O fi facut demersurile juridice si de protest impotriva exploratorilor dupa gaze de sist “pe persoana fizica” sau, cum e si firesc, pe “persoana juridica”?

Dar Episcopia Husilor, ce parere are, daca ar intreba credinciosii si i-ar chema la o consultare in privinta subiectului, ce raspunsuri ar primi de la enoriasi? Sau cumva ar fi nevoie de prezenta JEEPurilor Chevron si a garzilor private pentru a asigura “ordinea dezbaterilor”?!

Ar fi urat daca lasitatea si tirania troneaza in acelasi scaun.

afisele de la Banca  pentru popatie

***


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Opinii, analize, PS Corneliu Barladeanul

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “Cenzură lașă. Episcopia Husilor ANCHETEAZA un PREOT CARE SE OPUNE GAZELOR DE SIST!

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Păi, i-o fi miluit cu niscaiva „mălai”, cei de la RMGC, pe cei de la Episcopie.

  2. Oribil! Intelegem de aici si ce presiuni cumplite se fac dar si de ce anume sunt in stare unii. Li s-a spus sau le e teama ca s-ar putea spune ca nu sunt prieteni cu cezarul si s-ar putea sa o pateasca. Fofilari, spalari pe maini, tradari… Doare mai tare decat palma dusmanului. Doamne! Peste tot Iude si Pilati…
    Dumnezeu sa-l intareasca pe Parintele Ghimus iar oamenii sa nu se lase!

  3. ciudata atitudine… poate ca ar fi mai bine ca PS-ul sa tipareasca un rand de manuale despre ce inseamna a fi crestin, si eventual sa le si citeasca inainte de a le distribui in parohiile din eparhia sa.
    lasand ironia la o parte, mi se pare deplorabil modul in care se incearca de catre unii ierarhi anihilarea actiunilor social-politice ale parohiilor (clerici si mireni) inca vii duhovniceste din eparhiile lor.
    pe de alta parte, daca s-a ajuns in situatia in care sunt santajati atat de puternic, poate ca nu e departe clipa cand isi vor lasa deoparte slabele nadejdi lumesti de mai bine, vor face pocainta si se vor alatura turmei lui Hristos, tocmai pentru rugaciunile pastoritilor si napastuitilor lor.

  4. Nu numai pe acest blog, se sustine finantarea Bisericii de catre stat ! Eu una nu o sustin, si tocmai pentru ca atunci cand Biserica este finantata de la stat, adica de un guvern sau altul, nu se poate sa nu fie obligata pe fata, sau pe la colturi, sa sprijine politica statului, adica a unui guvern sau altuia…
    Biserica trebuie sa fie sustinuta de credinciosi si atat ! Daca credinciosii sunt saraci, o sa fie si Biserica saraca, si…ce ? Biserica se tine din bogatia banului, sau din bogatia Duhului Sfant ???
    Si cand o sa se tina din bogatia Duhului Sfant, nu o sa o mai poata influenta nicio putere lumeasca !

    Iertati-ma, si ma rog Lui Dumnezeu sa ma ierte !

  5. @Hrisanti

    Nu este de vina doar finantarea guvernului. Iude, Ane si Caiafe au fost mereu…
    iar Cain a ucis pe fratele sau fara astfel de motivari banesti.

    Asa si Preasfintia Sa Corneliu impreuna cu preotii “anchetatori” din eparhia sa se fac partasi tuturor crimelor savarsite de Chevron pana acum si celor pe care Chevron le vor mai savarsi, numai si numai ca sa se implineasca si cu ei cuvantul Mantuitorului:

    “Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi
    Călăuze oarbe care strecuraţi ţânţarul şi înghiţiţi cămila!
    Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că voi curăţiţi partea din afară a paharului şi a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire şi de lăcomie.
    Fariseule orb! Curăţă întâi partea dinăuntru a paharului şi a blidului, ca să fie curată şi cea din afară.
    Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că semănaţi cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morţi şi de toată necurăţia.
    Aşa şi voi, pe din afară vă arătaţi drepţi oamenilor, înăuntru însă sunteţi plini de făţărnicie şi de fărădelege.
    Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că zidiţi mormintele proorocilor şi împodobiţi pe ale drepţilor,
    Şi ziceţi: De am fi fost noi în zilele părinţilor noştri, n-am fi fost părtaşi cu ei la vărsarea sângelui proorocilor.
    Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci.
    Dar voi întreceţi măsura părinţilor voştri!
    Şerpi, pui de vipere, cum veţi scăpa de osânda gheenei?
    De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci şi înţelepţi şi cărturari; dintre ei veţi ucide şi veţi răstigni; dintre ei veţi biciui în sinagogi şi-i veţi urmări din cetate în cetate,
    Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepţilor răspândit pe pământ, de la sângele dreptului Abel, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Barahia, pe care l-aţi ucis între templu şi altar.

  6. n-am mai produs de mult timp nici un comentariu si nic acum nu avem de gand sa o fac dar ma racaie prea mult …

    @Hrisanti ,

    am mai spus-o si o sa o repet : vederea de la distanta nu v-a surprinde niciodata detaliile . Spun asta pentru ca , aceasta este realitatea : sunteti la distanta ( d.p.d.v. geografic , cel putin ) si informarea prin mass-media nu poate tine locul contactului direct cu realitatea zilelor noastre din tara . Iata de ce :
    -1.-biserica noastra este blamata zilnic , obsedant , de cele mai multe ori fara a exista motiv , iar atunci cand exista se realizeaza o generalizare a fenomenului incat chiar si cei din biserica isi pun intrebari . Acest lucru face ca randurile enoriasilor sa fie din ce in ce mai rare , in unele parohii ajungandu-se ca principalii sustinatori financiari sa fie persoanele in varsta , cu venituri extrem de mici si care sunt grevate de …contributiile catre farmacii si spitale ;
    -2.-bisericile au fost deposedate de pamanturi in epoca trecuta si in foarte multe locuri repunerea in posesie nu s-a mai facut . Pamantul bisericii nu mai exista iar preotulului ii lipseste chiar si acest minim element de subzistenta .
    -3.-pentru noi , cei din exteriorul bisericii ( ca mireni , vorbind ) este atat de usor sa spunem ca solutia cea mai buna este ca biserica sa nu mai fie sustinuta de stat , poate si pentru ca ne afecteaza atat de putin acest aspect pecuniar dar pentru cler este un element important pe care nu au cum sa-l ignore .
    -4.-nu-mi amintesc ca adminii sa fi sustinut in mod deosebit finantarea bisericii de catre stat . Poate noi , cititorii sa fi sustinut acest lucru mai mult . Personal sustin ca in continuare biserica sa fie sprijinita financiar de catre stat . Atata timp cat contribui cu impozit la bugetul de stat , atata timp cat guvernul fura din toate pozitiile din bugetul statului , fara sa dea socoteala , macar o bucatica mica sa mearga catre biserica . ( Aceasta insa nu inseamna ca este necesar ca vreun membru al clerului ar trebui sa se simta dator vreunui politician ) .

  7. DREAPTA SOCOTEALA.Pt.aceast minunat dar,sf.parinti au suferit tot felul de asceze, pt. a-l obtine.De el avem nevoie, cel mai mult, in zilele noastre.Erarhul Husilor a gresit,e drept.Flagrant.Poate “sminti”pe multi dintre “credinceosi”,cu fapta sa.Dar,eu zic,ca nu se vor “sminti”,decat ,cei smintiti ,deja,iar cei nesmititi vor gandi altfel,cu darul dreptei socotinte.De ce le cerem ,clerului si erarhilor ,mai mult de cat ne cerem noua insine?Sant oameni, pot gresi,si tot asa de bine,prin puterea caintei,se pot intoarce la Dumnezeu.Caderile,sant necesare,de la vladica la opinca.Prin ele,s-ar putea ca cel cazut sa se ridice,iar noi,judecatorii,sa ramanem cazuti,in veci.V-ati pus problema,daca preotul respectiv,a facut aceasta fapta,de capul lui,sau a cerut binecuvantare si n-a primit-o?In primul, caz e de condamnat,in al doilea,daca a facut-o din proprie pornire, e de laudat.Multi “credinceosi”abia asteapta sa “cada”o caramida di zidul biserici noastre, pt.a murdari, cu tot felul de invective,ceea ce nu poate fi murdarita in veac,BISERICA.Nu contribuiti si voi,daca santeti ai bisericii,la daramarea EI.ASTAZI ESTE O ZI A CAINTEI SI CONCILIERII.SF. IOAN BOTEZATORUL,CEL CE ESTE DE-A STANGA MANTUITORULUI,SA SE ROAGE PT.LUMINARE NOASTRA.DUMNEZEULUI NOSTRU SLAVA.AMIN.
    @admin,
    o intrebare:-mental,constati greseala cuiva.Pana unde se poate merge cu constatarea fara a cadea in pacatul judecarii?

  8. @ Gheorghe:

    Gandul ne spune ca pana acolo nu te mai doare acea cadere si unde incepe sa se ridice in noi trufia, dispretul, atitudinea de judecator care stie tot si da sentinte reci si definitive, osandeste nemilos etc.

    Pe de alta parte, pericolul smintelii ramane, e real, nu doar pentru cei deja smintiti, ci si pentru multi dintre cei slabi in credinta, incepatori, neintemeiati destul in Ortodoxie. Dar, acum, exista si pericolul din partea cealalta, din dreapta. Tot o sminteala si poate si mai mare, mai subtila. Despre care si noi am atentionat aici si nu numai.

  9. @admin,
    ai dreptate.Cel cazut,datorita mandtiei si trufiei,poate deveni un mic dictator pe functia pe care o are.Dar e bine sa nu uitam, ca cu cat functia e mai mare,cu atat,persoana e mai expusa.Ca sa infrangi o oaste,tai capul conducator.Diavolii,prin functii si bani,reusesc aceasta.E bine sa vedem adevarul,ca unii au ajuns sus,pe usa din dos.Dar sa ne rugam sa-i ierte Dumnezeu si sa-i lumineze, sau sa iese pe unde au intrat.Nu-i minimalizez greseala,dar intodeuna am sperat la indreptarea omului.(un defect care m-a costat in viata si de care n-o sa scap restul…. vietii).
    @admin,
    am pus o intrebare la#7.

  10. @ Gheorghe:

    Pai am si raspuns in primul paragraf al comentariului anterior.

  11. Pai normal ca s-a scandalizat detinatorul de copyright BOR.
    Cred ca-ti trebuie mult ajutor de Sus sa poti rezista ca preot, cand esti vanat din toate partile, cand simti pe pielea ta ca “pana la Dumnezeu, te mananca cei cu functii”.

    Din pacate, sanse de normalizare nu se-ntrevad, doar Benedikt demisioneaza.

  12. @admin,
    scuze,am citit in graba,neatent.MULTUMESC.

  13. ar cam trebui sa ne trezim din aceasta amortire(obisnuinta cu raul din jurul nostru)si sa nu acceptam aceasta situatie.NU VREM EXPLOATARI ALE GAZELOR DE SIST IN ROMANIA.Oare ce solutie poate fi gasita?

  14. @ GHEORGHE

    “Multi “credinceosi”abia asteapta sa “cada”o caramida di zidul biserici noastre …”

    Au existat perioade in istoria Bisericii noastre, cand au cazut multe “caramizi”, uneori chiar sute intr-o singura zi. Dar Biserica nu a cazut, nu a disparut, ci chiar a stat intr-un singur dreptcredincios.

    Dar acel dreptcredincios i-a mustrat si a aratat pe fata eresia lor. Oare nu-i era frica sa nu fie intr-o ispita de dreapta?

    Sfantul Nicolae cand i-a dat o palma ereticului, chiar in mijlocul Sfantului Sobor, oare era intr-o ispita de dreapta?

    Sfantul Ierarh Alexandru era intr-o ispita de dreapta cand s-a rugat la Dumnezeu sa nu-l primeasca in Biserica pe ereticul Arie, iar Dumnezeu l-a ascultat si a facut sa-i plesneasca matele lui Arie?

    In ziua de azi, daca vadesti public erezia vreunui cleric esti catalogat imediat drept zelot, schizmatic, etc.
    Oare sfintii amintiti mai sus si multi altii ca ei, erau zeloti si schismatici?

    Eu cred ca multi dintre noi nu avem dreapta socotinta si speram ca “ascunzand praful sub pres” facem mare lucratura Dumnezeiasca, cu toate ca Dumnezeu ne-a spus sa procedam in cu totul alt fel.

  15. @Sluga netrebnica:

    Asa cum spuneam si in alt comentariu, dreapta socotinta nu inseamna sa vadesti pe vreunul de erezie, ci sa o faci cu discernamant, dupa voia lui Dumnezeu, in duhul Bisericii.

  16. Doamne ajuta ! Singura solutie din punctul meu este ´,UNIREA cu judetele toate din jur si date ´´ JOS ,, toate sondele ….´. Nu mai se merita vorbele goale ci practica ,asa cum doresc ei sa o faca ,pe pielea poporului . Tinand cont ca ,nu vor sa auda si sa inteleaga marele pericol al pamantului ,al hranei care ne-o da noua si copiii ,copiilor nostrii ,nu vad alta scapare . Politicul a-mi aduce aminte de fostii comunisti ,exact asa faceau ,ei nu ascultau glasul poporului ,ei erau si sant si astazi acesasi mentalitate egoista si nesatuli,fara limita ,precum DIAVOLUL . Ei nu gandesc pt. viitorul acestei tari ,ce CATASTROFE va aduce … Ei acum sa se simta bine , sa-mi traiesc viata ,momentul MATERIALUL-MATERIALISMUL ucide totul ,pana la SUFLETE . Deci ce este al nostru al poporului ,este numai al lor si ce este al lor ,va ramane tot al lor ,lozinca comunista ,ateista ,paganista si materialista .

  17. Este greu de crezut că nu se înțeleg consecințele extracției prin fracturare a gazelor. Dacă urmărim ultimii trei ani observăm că de fapt nu este chiar așa de profitabilă această ”industrie”. Apoi nici justificările de ”independență energetică” nu prea se potrivesc câtă vreme companiile și capitalul sunt private. Dar mă gândesc că de fapt nici nu se aleargă după gaze, aceasta este doar perdeaua, ci după apă. Eh, vom avea în curând o criză de apă și întâmplător sau nu tocmai ce s-au negociat pe ani buni resursele de apă. Mă aștept, în acest sens, ca numărul ”perimetrelor” să crească rapid și să se suprapună exact peste resursele subterane importante de apă. În fond omul poate trăi fără gaze, nu și fără apă.

    În ultimii 23 de ani se iau tot felul de decizii economice sau politice ”bizare” și mereu apare justificarea ”incompetenței”. Până acum puteam explica jaful public prin lăcomie și dorință de căpătuire. Otrăvirea apelor (și a aerului) merge un pas mai departe și ne arată că între noi, poporul, și cei care conduc, există nu doar o diferență de clasă socială, ci și una ideologică. Ei nu gândesc ca noi… asta e.

  18. @ Admin

    Bineinteles ca totul trebuie facut cu discernamant, in duhul Bisericii.

    Dumnezeu ne spune sa ne despartim de omul cazut in erezie, pentru ca putin aluat dospeste toata framantatura.
    Nu acesta este duhul Bisericii?

    Spune cumva Dumnezeu sa stai cu el, sa te rogi cu el, caci il vei readuce tu la credinta? Nu, ci din contra, spune ca daca nu ne vom desparti de el, vom cadea si noi in erezia lui.

    Dar, asa cum spunea si parintele Iustin Parvu, este inflatie de smerenie in Romania. Aceasta falsa smerenie ne face sa fim caldicei, sa nu luam atitudine si sa nu spunem “raului rau”.

  19. Este criza mare, mare de tot de smerenie (adevarata), de fapt. Si de marturisire in Duhul cel bun, de asemenea. Pentru ca e criza de viata si de intelegere duhovniceasca.

  20. @sluga netrebnica:

    pai da, dar noi nu suntem nici Sf. Nicolae, nici Sf. Alexandru.

    Sf. Nicolae NU SUPORTA sa vada un sarac si isi dadea LA PROPRIU camasa de pe el! Era de o bunatate si de o blandete extraordinara, si singura lui “izbucnire” care a mirat si pe contemporani a fost aceea impotriva lui Arie. Dar asta pt. ca nu a suportat ofensa adusa Mantuitorului. Pacatele celorlalti le judeca, dar cu mare blandete!

    Plangem si noi cand vedem un amarat? Ne dam jos haina de pe noi, pt ca nu ii putem suporta saracia? Suntem cunoscuti printre apropiati drept oameni blanzi, bucurosi in Duh si buni (bucuria fiind un semn al prezentei Duhului in om)? Daca da, ok, atunci judecata sigur va fi una in Duh si Adevar, si nu o osandire facila si fariseica.

    “Tonul face muzica”. Toti observam greselile celorlalti – si e f bine ca o facem, si e f bine ca atentionam impotriva lor. Dar important este CUM o facem. In acest CUM sta ascuns tot.

    Am observat ceva (a propos de smerenia falsa si de cea autentica): cu cat e mai “smerit” limbajul, cu atat mai coltos personajul! Asta imi aminteste de distinctia pe care o faceau Sf. Isaac Sirul (mi se pare) si Sf. Porfirie Aghioritul intre “vorbirea smerita” si “smerenie”. Si mai scrie undeva in Filocalie ca pe masura ce smerenia autentica prinde radacini in om, dispare si vorbirea smerita.

  21. @ doroteea

    Ai dreptate in tot ceea ce ai spus fata de pacatele noastre.

    Dar Biserica lui Hristos tocmai din pacatosi este formata. Dar nu din pacatosi eretici. Ci din pacatosi dreptcredinciosi, care isi vad si incearca sa-si vindece propriile pacate prin prisma drepteicredinte si nu prin prisma ereziilor.

    Din ce in ce mai des este folosita pilda Mantuitorului care a stat de vorba cu femeia pagana. Dar aceasta pilda este folosita intr-un mod manipulatoriu atunci cand este vorba de erezie.
    Aceasta pilda nu are nici-o legatura cu invatatura despre atitudinea fata de oamenii cazuti in erezie.

    Pentru ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos nu a stat de vorba cu o eretica spunandu-i ca si falsa ei credinta este buna si ca are si ea Harul si ca El si cu ereticii sunt biserici surori, savarsind impreuna slujbe.

    Ci aceasta pilda are rostul de a ne arata ca orice pacatos care vine la dreapta credinta va fi mantuit si ca sa nu-i judecam noi pe pacatosi, caci suntem la fel ca si ei sau poate chiar mai rau.

    Dar cand a venit vorba de erezie, acelasi Iisus Hristos Dumnezeul nostru ne-a spus sa fugim, sa ne despartim de eretici caci nu ii putem indrepta noi, ci din contra, vom cadea si noi in erezia lor.( “putin aluat dospeste toata framantatura”)

    Si acest lucru l-a spus acelasi Dumnezeu care a stat de vorba cu femeia pagana, l-au spus toti Sfintii Parinti si il spun toti clericii dreptcredinciosi din zilele noastre.

    Nu ne spune sa-i prigonim pe eretici, nu ne spune sa aruncam cu pietre in ei, nu ne spune sa ii judecam noi. Ne spune foarte clar sa ne despartim de ei. Atat. Restul sa lasam in grija lui Dumnezeu.

    Datoria noastra de crestini ortodocsi este sa urmam invataturile Dumnezeului nostru Iisus Hristos si ale Sfintilor sai. Asta nu inseamna ca judecam noi, ci inseamna ca facem voia lui Dumnezeu, voie care ar trebui sa fie si duhul Bisericii.

    De ce ne ascundem dupa falsa smerenie si dupa falsa nejudecare a aproapelui? Din cauza imputinarii credintei.

    Si din cauza imputinarii credintei dam la spate invatatura Dumnezeului nostru, dam la spate invataturile Apostolilor si dam la spate invataturile Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe, punand in fata noastra innoirea, modernizarea, schimbarea lumii …

    Din cauza imputinarii credintei nu mai putem sa spunem raului rau, ci “modernizandu-ne”, am ajuns sa spunem ca raul este un fel de “bine mai mic”.

  22. Atat vreau sa spun, ca nu am nici un respect pentru anchetele BOR in general. Am cam vazut ce anume ancheteaza si ce nu ancheteaza (la fel de important). Chiar e ridicola o astfel de iesire din tipar.

  23. “o imparatie care se dezbina in ea insasi nu poate dainui”…deci, divide et impera !

    Cuviosul Iosif Isihastul se arata foarte aspru in respecatrea criteriilor obligatorii pentru a ajunge cineva Preot, mergand pana la a spune direct unui candidat ca ‘nu e pentru preotie’. Dar pentru un Ierarhie ?….

    Santajul BOR e posibil si pentru ca, eventual, exista si la acest nivel impedimente, slabiciuni omenesti….

  24. cred ca Hrisanti are dreptate: daca Biserica nu ar mai depinde de banul cezarului, nici nu ar mai fi ispitita sa-l slugareasca.

    Mai bun banul vaduvei (al enoriasului) inmultit prin Darul Domnului si rugaciunea credinciosilor. Cel care a hranit cinci mii de oameni in pustie cu cinci paini si 2 pesti va inmulti si banii necesari Bisericii Sale, chiar daca in logica omeneasca asta nu pare posibil. Eu am vazut asta la mine la Biserica: s-a ridicat in chip miraculos, in pofida sabotorilor – sa nu le mai zicem pe nume – si a modestiei mijloacelor. Si banuiesc ca multi ati avut astfel de experiente in parohiile voastre.

  25. @Sluga netrebnica,
    “de-ti va gresi tie fratele tau,mergi,mustra-l pe el intre tine si el singur.Si de te va asculta,ai castigat pe fratele tau.Iar de nu te va asculta,ia cu tine inca unul sau doi,ca din gura doi sau trei martori sa se statorniceasca tot cuvantul.Si de n-ui va asculta pe ei,spune-l bisericii;iar de nu va asculta nici de Biserica,sa-ti fie tie ca un pagan si ca un vames”.(Matei:18 cu 15-17).ACESTA ESTE DUHUL BISERICI.ALTUL NU-I.DUMNEZEULUI NOSTRU SLAVA.AMIN.
    @doroteea,@admin,MULTUMESC.

  26. @ fane

    Este adevarat ca acum sunt la distanta, dar am trait totusi, 36 de ani in Romania, si chiar aici “la distanta” 🙂 traiesc, spiritual, tot in Biserica Ortodoxa Romana, e un amanunt care v-a scapat ? Si sotul meu, francez fost catolic, a devenit ortodox in Biserica Ortodoxa Romana de la Amiens, chiar daca tot lupta cu pacatele, ca si mine nascuta ortodoxa :-)…
    Problema este ca finantarea de la stat, de la un stat “laic” sau cel putin condus de persoane care au contact cu Biserica numai atunci cand au nevoie de voturi si vor sa impresioneze, este paguboasa pentru Biserica. Ceea ce aduce pe de-o parte, ia pe de alta…Aduce material, dar scade spiritual…
    Niciodata nu va putea fi libera in Duhul Sfant, cat depinde de mamona – banul lumesc…
    Nu am zis-o eu, ci Iisus Hristos : nu poti sa fi sluga la doi stapani, Dumnezeu si statul laic…

    Sfânta Evanghelie după Luca
    Cap. 16

    13. Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ţine şi pe celălalt îl va dispreţui. Nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona.

  27. PS @ fane : Sau pentru dvs. exista, ca pe vremea Imperiului Roman sau celui Fascist, cetateni de “gradul 1” : romanii ortodocsi din tara – ortodocsi “pur sange”, si cetateni de “gradul 2”: romanii ortodocsi din diaspora – ortodocsi “metisi” ?
    Stiu ca ma exprim dur, dar o fac pentru ca sa suscit intrebari si eventual revizuiri de atitutdine, fata de frati intru dreapta credinta din afara tarii !

  28. @ Gheorghe

    Atat Sfanta Scriptura cat si Sfintii Parinti vorbesc foarte clar in privinta atitudinii fata de oamenii cazuti in erezie si nu exista nici-o referire la citatul folosit de tine.

    Pasajul citat de tine se refera la “greseala fratelui” care te-a clevetit sau te-a lovit sau ti-a furat ceva sau ceva de genul acesta.
    Nu are nici-o legatura cu eresul.

  29. Pingback: “Revolutia” anarhistilor si activistilor ecologisti incepe pe 1 septembrie. Pentru ROSIA MONTANA SI GAZELE DE SIST - Recomandari
  30. @fane, @hrisanti:

    ma gandeam azi la chestia asta cu finantarea Bisericii…

    Nu stiu, e greu de spus, intr-adevar. Problema este ca Ortodoxia si Biserica tine cumva si de identitatea noastra nationala. Deci pe undeva s-ar putea sa ie bine ca statul roman sa sustina oficial Biserca Ortodoxa. Pt ca altfel risca sa devina o biserica intre multe altele, ceea ce nu e bine. Caderile in Biserica pot aparea oricand, pana la urma. S-ar putea sa fie mai periculos pentru coerenta identitatii noastre nationale ca statul sa nu aiba nimic de-a face c Biserica.

    In fine, discutie complicata…

    Hrisanti, mie imi pare bine cand aud ca romanii nostri poarta departe flacara Ortodoxiei si ca tot mai multe biserici ortodoxe incep sa se ridice prin acele parti ale Europei. Nu esti prima persoana pe care o stiu al carei partener se converteste. Ori asta nu e deloc putin! Este o motivatie in plus sa fii o buna crestina: arata-le ce inseamna un adevarat ortodox! 🙂 Pt ca am impresia ca marea majoritate vad Ortodoxia mai degraba ca pe ceva exotic si nu prea au habar ca de fapt ASTA e adevarata Biserica istorica crestina. Si nici nu inteleg ca adevarata miza istorica s-ar putea sa fie chiar aici, in atat de dispretuitul rasarit european.

    Voi sunteti cei care puteti spala imaginea Romaniei. Si, mai mult, puteti face cunoscuta credinta noastra, in mod demn si discret, prin faptele si vietuirea voastra crestina. Cred ca e o mare responsabilitate pentru romanii de peste hotare si, probabil, parte din misiunea lor existentiala. Pt. ca sunt absolut sigura ca Domnul ii vrea inapoi la El pe toti copiii Lui, inclusiv cei din Apus.

    Iar eu una, va tin pumnii! 🙂

  31. @Sluga netrebnica:

    Totusi versetul este indeobste folosit pentru modul in care se judeca in Biserica orice sminteli, deci inclusiv – si mai ales – ereziile. Caci celelalte pot fi judecate si… evangheliceste, in acest sens existand porunci extrem de clare.

  32. @ doroteea

    Vreau sa-ti spun doar atat, si cu lacrimi in ochi, am fost nasa de botez in BOR din diaspora a unor francezi adulti ! Nu am cuvinte sa-ti exprim ce am simtit ! NU am cuvinte sa-ti exprim ce emotie poata sa straneasca botezul unui adult occidental care alege ortodoxia. Si nunumai noi, si rusii au in BORusa occidentali convertiti.
    Nu stiu daca noi putem spala imaginea Romaniei, pentru ca nu numai noi suntem responsabili de cum arata ea in lume :-), dar pot sa asigur ca BOR din diaspora nu face de rusine nici Romania, nici dreapta-credinta.

    Domnul sa fie cu noi toti !

  33. @Hrisanti:

    Da, Hrisanti, si eu stiu si am auzit de impactul pe care il are Botezul asupra convertitilor. As fi vrut sa vad cu ochii mei aceste lucruri despre care doar am auzit. Esti fericita ca ai avut aceasta ocazie, Domnul a fost bun cu tine! Si par. Rafail Noica spunea despre convertitii occidentali – astia cand se intorc nu mai discuta! 🙂 Devin foarte puternici in credinta, pt ca fiind atata timp in lipsa, stiu sa aprecieze Darul. Plus ca au si curaj, metoda si nu se lasa usor pacaliti.

    Mi-este tare teama ca noi, in schimb, devenim tot mai nevrednici, si ca Darul se va lua de la noi si se va da la altii… Tare teama! Cu adevarat aici este nevoie de un miracol – si ma gandesc ca miracolul se va intampla, daca nu pt noi, macar pentru sangele de care e plin acest pamant… desi nu e nici o demnitate intr-o astfel de solutie. Uff…azi sunt iarasi pesimista.

    Dar, in fond, caile Domnului ofera intotdeauna surprize minunate, si cu cat credinta noastra e mai puternica, cu atat lucrarea Lui va fi mai mare. Deci…cu Dumnezeu inainte! 🙂

  34. @ doroteea

    Eu sunt convinsa ca cei pe care Dumnezeu vrea sa-i mantuiasca, gasesc mai devreme sau mai tarziu Calea Imparatiei, chiar daca mai cu greutate.
    De cand traiesc in occident am avut experiente si am inteles lucruri cu privire la dreapta credinta si la iubirea Lui Dumnezeu fata de oameni, pe care in tara nu le intelesesem.
    Vezi, in tara, oamenii sunt mai neatenti in Biserica, decat aici, pentru ca aici intervine distanta fata de locul unde te-ai nascut, intervin situatii uneori foarte dificile, nu atat material sau fizic, cat moral si psihologic, intervine dorul de a vorbi in limba materna care se regaseste aici mai ales in Biserica, si deci profunzimea starii fiecaruia in timpul Sfintei Liturghii sau al altor slujbe este mai mare.
    De aici probabil si puterea BO din occident sa converteasca sau reconverteasca multi occidentali al caror suflet este insetat de Dumnezeu.
    Dar, sunt sigura ca si in tara sunt multi care traiesc cu adevarat credinta, nu prin prisma judecarii si condamnarii altora, ci in tacere si smerenie judecandu-si si condamnandu-si numai propriile pacate, rataciri.
    Dumnezeu e Mare, si si eu ca si tine am convingerea ca Lucrarile Lui sunt Mari si Bune, chiar daca noi, cu mintea noastra limitata, nu le intelegem intotdeauna, sau le intelegem mai greu.

    Domnul sa fie cu noi toti !

  35. @doroteea,
    “si ca Darul se va lua de la noi si se va da la altii”.Nu,nu se va lua de la noi,fiindca Dumnezeu nu mai are cui sa-l mai dea.Noi santem ultimii, cei care icheiem ciclul,istoria.Dupa razboiul asta,care bate la usi,iminent,vor fi cativa,din una din Bisericile ortodoxe,care vor duce greul.Se vor converti cativa(mai multi)la ortodoxie,dar asta nu inseamna ca s-a luat de la unii si s-a dat la altii.DUMNEZEULUI NOSTRU SLAVA.AMIN.

  36. @ GHEORGHE

    “vor fi cativa,din una din Bisericile ortodoxe,care vor duce greul.”

    Iarta-ma, Gheorghe, ca desi nu mi-ai adresat mie postul tau, imi permit totusi, frateste 🙂 , sa te intreb ce inseamna sau unde ai gasit temeiul a celor pe care le-ai afirmat si le-am citat mai sus ?
    Fiinda Biserica Ortodoxa este UNA, chiar daca apartine mai multor popoare/etnii si presupune, la nivel de cutuma si nu de dogma, niste diferente .

  37. @Gheorghe:

    Dumnezeu nu mai are cui sa dea Darul Lui?? Cred ca glumesti!:) Sunt ATATIA oameni rataciti si insetati de Dumnezeu in lume! Doar nu crezi ca Dumnezeu si-a propus sa mantuiasca doar o mica falie a unui mic continent!

    Gheorghe, eu cred ca Dumnezeu nu este EXclusiv, ci INclusiv! Si nu cred ca e de felul Lui nationalist.:) Torta dreptei credinte a fost data unei colectivitati sau alta, de-a lungul timpului, pt ca ea sa o poarte cu demnitate mai departe, si nu ca o forma de selectie exclusivista. Daca acel neam se achita de datoria sa – bine – daca nu, pur si simplu stafeta trece in alta parte. Iar neamul care nu s-a dovedit demn de sarcina lui, de regula se destrama..sau, si mai rau…

    EL vrea sa ii mantuiasca pe TOTI! Daca nu vom reusi sa ne mantuim decat noi, romanii/rusii/sarbii etc. – si, atentie!, nici astia toti, pt ca vedem cu totii cum stam – pai atunci inseamna ca planul Lui Dumnezeu a esuat, si ca cei mai multi dintre copiii Lui se vor pierde!

    Eu nu cred asta catusi de putin. Si cred ca nu e bine sa ne limitam intr-un anumit tipar de gandire relativ la Apocalipsa. Da, sfarsitul va veni, dar de noi depinde sa ne salvam cat mai multi. Eu vad limpede – nu neg, poate ma insel, dar nu cred – cum Dumnezeu se foloseste de rau ca sa faca un bine! Face parte din metabolismul specific al lucrarii divine. De ex., este clar ca globalizarea o fi adus multe rele omenirii, dar Domnul a randuit ca din acest rau sa iasa un bine: oamenii au aflat unii de existenta altora, au inceput sa realizeze ca cei multi gandesc la fel, ca de fapt sunt doar cateva elite care trag sforile si de care tot mai multi incep sa se disocieze, credinta ortodoxa incepe sa ajunga acolo unde nu ne-am fi asteptat deloc sa o faca etc..

    Nu cred si nu am crezut niciodata in mantuirea pe criterii nationale, ci in aceea pe criterii individuale. Nicaieri nu Il auzim pe Domnul Iisus ca ar fi manifestat vreo preferinta pt anumite popoare. Din contra, pildele cananeeancii, samarinencii etc. arata exact contrariul.

    Noi facem o mare greseala cand gandim in tiparul “noi” (ortodocsii) si “ceilalti”, pt ca planurile Domnului bat mai departe de atat si pt ca, odata deschise granitele cum am mai spus, flacara Ortodoxiei incepe sa circule.

    Nu stim cand va veni “finalul” – pt ca, daca in termeni istorici il putem considera aproape, in schimb, in termenii unei vieti umane, s-ar putea sa nu il prindem. Nu stim cat va mai amana mila Domnului acest final si nu e asta problema noastra. Impresia mea este insa ca peste vreo 20-30 de ani, s-ar putea sa avem mari surprize in ce priveste raspandirea adevaratei credinte in lume!

  38. PENTRU DANIELA,
    MULTUMESC MULT PENTRU CUVINTELE FRUMOASE SI-TI DORESC SA FII OCROTITA DE BUNUL DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI !!!!

  39. @Parintele Iulian:

    Binecuvantati, parinte! Ne-am bucura daca ne-ati da cateva vesti despre dvs si lupta locala in chestiunea gazelor de sist, eventual pe mail (la adresa razbointrucuvant@gmail.com) daca nu aici. Va sustinem, macar cu rugaciunea, alaturi de cititorii acestui site. Domnul sa va intareasca!

  40. @Parintele Iulian

    Domnul sa va intareasca si sa va dea biruinta atat in lupta pe care o sustineti impotriva otravirii creatiei lui Dumnezeu, cat si in lupta pentru mantuirea personala si a fiilor duhovnicesti! Fie ca Domnul sa inmulteasca numarul pastorilor care au curajul sa isi puna viata si sufletul pentru turma lor!
    Doamne ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare