SIRIA: ATAC IMINENT, HAOS INCIPIENT. Scrisoarea unei romance din HAMA: ”Noi stim sigur ca puterile mari vor sa distruga si Siria. Rebelii sunt platiti de catre puterile mari sa faca dezordine, sa ucida. Lumea s-a saturat de minciuna

28-08-2013 11 minute Sublinieri

troops-syria-circling.si

 • Gandul/

Intervenţia în Siria, amânată până la raportul experţilor ONU despre atacul chimic. SUA arată cu degetul spre ruşi: “Nu vedem nicio rezolvare posibilă”

Polonia exclude participarea la o intervenţie militară în Siria

Lelia Munteanu: Siria. Ce va fi după?

Încă mai aştept dovezi – fie şi una singură, dar zdrobitoare – că regimul de la Damasc şi-a atacat propriii cetăţeni cu gaze toxice. Simplul fapt că posedă arme chimice nu e o dovadă, nu e nici măcar o noutate. Ministerul de Externe sirian a recunoscut, în iulie 2012, ceea ce toată lumea ştia. Siria e cotată ca a treia ţară din lume în ce priveşte stocurile de armament chimic (după USA, dar înaintea Coreei de Nord).

Să facem un exerciţiu de naivitate. Să ne închipuim că echipa de specialişti ONU constată că responsabili pentru atacul din suburbiile estice ale Damascului sunt rebelii. În secunda doi, ar trebui să ne reamintim cine i-a înarmat pe opozanţii lui Bashar Al-Assad (sirieni şi mercenari de pretuntindeni). O lăsăm baltă. A fost doar un exerciţiu de naivitate.

E deja o chestiune de ore până când coaliţia internaţională (în frunte cu Statele Unite sau având în ariergardă Statele Unite, ca în Libia) va ataca Siria. Dovezile tot n-au venit.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, James Carney, a declarat ieri după amiază că responsabilitatea regimului de la Damasc în ce priveşte atacul cu arme chimice asupra civililor este un fapt “irefutabil”. Dar cu irefutabilităţi nu se declanşează o intervenţie militară internaţională. Carney a mai adăugat un ”argument”: ”Regimul sirian este responsabil de folosirea unor arme chimice pe 21 august, lângă Damasc, acest lucru nu ridică nici o îndoială oricui gândeşte logic” (!). Atenţie, aceeaşi gândire logică a operat şi victoria dezastruoasă din Irak!. (Ce mai contează că acum, ca niciodată în ultimii 30 de ani, opinia publică americană se opune intervenţiei în Siria). Mai interesant este însă că James Carney ne încredinţează că o eventuală acţiune în Siria nu e menită să-l răstoarne pe Bashar Al-Assad. Păi, oricui gândeşte logic îi este clar că, dacă Bashar e vinovat de folosirea armelor chimice, el trebuie să fie primul ţintit şi băgat în cămaşă de forţă. De ce-ar bate atîta drum până-n Siria rachetele Aliaţilor? Ca să bombardeze aeroporturile, făcându-le inoperabile pentru ajutoarele logistice ale ruşilor şi iranienilor? Are sens. Ca să anihileze arsenalul Puterii? Are sens. Ca să distrugă facilităţile chimice? Aici răspunde cea mai serioasă, cea mai credibilă sursă – Jane’s Defence: ”Attacking Syrian chemical targets carries serious risks”. Vă recomand să citiţi analiza.

Statele Unite şi aliaţii doresc o intervenţie rapidă. Are sens. Ar fi o greşeală să se învârtă prea multă vreme cu Tomahawk- urile într-un butoi cu pulbere. Şi după? Cum va arăta the day after – ziua de după?

Cum va reacţiona Rusia? Să zicem că, în afara unor declaraţii oţărâte, propagandistice, se va păstra în rezervă. Cum va reacţiona Iranul? Consideraţiile blânde, pacifiste ale noului preşedinte Hassan Ruhani nu-i liniştesc decât pe cei care n-au aflat că, în Republica Ayatollahilor, cel care decide, şi în materie de politică externă, e Liderul Suprem. Cum vor reacţiona miliţiile Hezballah şi încotro îşi vor orienta rapid focul? Cum va reacţiona Israelul, dacă Iranul va reacţiona nu doar cu vorbe? Va profita premierul israelian de prezenţa Aliaţilor în vecini, ca să-i îndrepte spre Iran, dacă tot se află în treabă? Se va încălzi războiul rece dintre Arabia Saudită şi Iran? Cum vor evolua tensiunile inter-islamice, dintre sunniţi şi şiiţi? Dacă preşedintele Al-Assad va fi atins, din greşeală, de o rachetă, în reşedinţa sa de vară din Latakia, va fi imediat paraşutată democraţia în Siria? Vor urma alegeri libere cu An-Nusra (Al-Qaeda) în bătătură? Nu ştiu ce să răspund la nici una dintre aceste întrebări, nici la altele – multe şi grele – care s-ar mai putea pune. Mi-e teamă însă că nici Aliaţii n-au pregătite răspunsurile.

Într-un hotel din Istanbul – (o să vă povestesc, într-o zi, despre acel hotel din Istanbul, aglomerat de nu mai poţi arunca nici un spion) -, Ahmad Al-Jarba (care s-ar traduce – amară ironie la opoziţia divizată – prin ”Unificatorul”), şeful Consiliului Naţional Sirian, a avut o întâlnire cu ambasadori ai Aliaţilor. El le-a dat cîteva ţinte pentru rachetele de croazieră, ei l-au încredinţat că mai sunt câteva ore.

Primele rachete vor fi lansate de pe submarine americane și britanice și distrugătoare americane. Forța cea mai importantă este in Marea Rosie – portavionul USS Harry S. Truman. Marele semn de întrebare este daca Siria deține sisteme antiaeriene rusești S-300 sau nu.

Cel mai probabil, atacul asupra Siriei va fi lansat de forțele americane și cele britanice si va consta, în primul rand, dintr-un baraj de peste 100 de rachete de craozieră Tomahawk ce vor fi lansate în circa 48 de ore de navele aliate din Mediterana, scrie The Telegraph, citând surse diplomatice și militare. Acestea au participat la o reuniune a șefilor de stat major ai armatelor din Marea Britanie, SUA, Italia, Arabia Saudită, Qatar și Iordania, care a avut loc pe 25-27 august la Amman.

Primele rachete vor fi lansate de pe submarine americane și britanice și de pe cele patru distrugătoare americane aflate în apele internaționale, în apropierea Siriei. Fiecare dintre cele patru distrugătoare poate lansa cate 100 de rachete Tomahawk. Navele americane vor lansa majoritatea atacurilor, însă în Mediterana există și un submarin britanic din clasa Trafalgar, care este înarmat cu rachete Tomahawk. Au fost înaintate propuneri pentru lansarea unor atacuri cu avioane de luptă, care ar urma să lanseze rachete aer-sol din afara spațiului aerian sirian, pentru a evita sistemele antiaeriene ale regimului Assad.

Se studiază mobilizarea unor avioane F22 și F15 care să foloseasca bazele din Arabia Saudită și Iordania. Avioanele vor putea fi lansate și de la bazele din Turcia (Incirlik si Izmir) și Cipru. Principalele ținte ale atacului ar fi depozitele de arme chimice și pistele aeroporturilor militare siriene.

O rachetă de croazieră Tomahawk costă, în medie, un milion de dolari. Așadar, atacul asupra Siriei va costa cel putin 100 de milioane de dolari. Constructorul Tomahawck este compania Raytheon, care își poate vedea comenzile crescând în mod serios. Fostul adjunct al secretarului american al Apărării, William Lynn, a fost, printre altele, vicepreședinte al departamentului de operațiuni și strategii guvernamentale al Raytheon. Mobilizarea forțelor anglo-americane a început încă din urma cu o săptămână, în cazul Marii Britanii aceasta făcându-se la adăpostul unei așa-zisei dispute cu Spania privind Gibraltarul. Forțele militare franceze pot participa la atacul asupra Siriei cu portavionul Charles de Gaulle, care se află în acest moment la Toulon, dar și cu avioanele Mirage și Rafale staționate în Emiratele Arabe Unite.

De departe, forța cea mai importantă din zona o reprezintă grupul naval al portavionului USS Harry S. Truman, care face parte din Flota a 6-a a SUA. Portavionul a intrat de curând in Marea Rosie, venind din Mediterana, însă specialiștii spun că el poate lovi Siria și de la sud de Suez. În Marea Arabiei de Nord se află portavionul USS Nimitz, din Flota a V-a, care poate ajunge în poziție de luptă în scurt timp.

Deși nu se prevede o operațiune terestra, SUA au sute de pușcași marini în zonă, în special la baza King Abdullah II, la nord-est de Amman, Iordania. Acolo se află Divizia I Blindate, trimisă din această primăvară, precum și rachete Patriot și avioane F16 ce nu au mai fost retrase după un exercițiu militar din luna iunie.

Cu ce poate răspunde Siria la o asemenea desfășurare de forțe? Marina siriană nu dispune decât de două fregate și de mai multe nave mult mai mici. Forțele aeriene numără 150 de aparate, majoritatea fiind MiG 29, Sukhoi 24 și Sukhoi 22. Cele mai importante rămân rachetele antiaeriene, Siria dispunând de 707 rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune și 8.000 de rachete cu rază scurtă de acțiune. Se mai presupune, scrie express.co.uk, că Siria are câteva sute de rachete Scud-B și Scud-C, însă doar 50 de lansatoare. Experții consideră că aceste rachete balistice tactice ale Siriei sunt capabile să transporte focoase chimice. Totodată, părerea cvasiunanimă este că regimul al-Assad are unul dintre cele mai mari arsenale de rachete din Orientul Mijlociu, majoritatea furnizate de Rusia, incomparabil ca dimensiuni cu armele deținute de regimul Milosevici, Gaddafi sau chiar de către regimul lui Saddam Hussein.

Marele semn de întrebare este legat de sistemele antiaeriene rusești S-300, care ar putea pune mari probleme forțelor occidentale. Rusia și Siria au semnat un contract pentru livrarea acestor sisteme către Damasc, în cadrul unei înțelegeri mai cuprinzătoare din 2005. De atunci, Rusia a anunțat în mod oficial că a livrat Siriei sisteme antiaeriene Tor/SA-15, BukSA-17 și Pantsyr/SA-22. Cât privește temutele S-300, Moscova a anunțat că nu a livrat niciun sistem Siriei. Un scenariu similar s-a întâmplat cu un contract între Rusia și Iran, când, în 2009, Rusia anunța că nu ar fi livrat S-300 Teheranului, însă oficialii iranieni susțineau că dețin deja acest sistem.

 • Antena3: 

Scrisoarea EMOŢIONANTĂ a unei persoane din Siria pentru Antena3. “Acum 2 ore a fost o explozie uriaşă. Zeci de oameni au murit lângă noi. Ce o să se aleagă de noi?”

Iată ce scrisoare emoţionantă, de la o româncă din Siria, am primit pe adresa site@antena3.ro. NO COMMENT!

“Buna ziua!

V-am mai scris acum 2 ani şi cineva de la dvs. m-a contactat ca sa spun situatia din zona de conflict, Siria. Acum va scriu din nou, sa va aduc la cunostinta ca noi, o comunitate de aici, va urmarim cu drag zilnic si ne hranim cu ceea ce transmiteti din tara si de pretutindeni.

Cu toate ca traim in direct drama produsa de acest razboi urat si interminabil, de multe ori ascultam si ceea ce se vede dinafara… de acolo din Romania… Aici suntem o comunitate mare de romani, si din 14000 cati se spune ca am fi, eu nu cred ca 3000 au plecat din tara cu toate insistentele si rugamintile celor din Ambasada sau MAE…

Oare nu se intelege ca nu putem pleca, sa ne parasim familiile si casele, dupa ce locuim de foarte mult timp… Chiar daca plecam, stam cat stam in Romania, dar ce sa facem acolo, cum sa ne intretinem noi si copiii nostri, daca suntem de 25 de ani cei mai multi, deci.. tot aici ne intoarcem..!!!!!

Locuiesc exact in Hama… Acum 2 ore s-a produs o explozie puternica in care primarul, care era un om deosebit si iubit de lume si-a pierdut viata… Pe langa el, au murit nevinovati copii, femei…

Spitalele sunt pline de raniti. Va scriu cu lacrimi in ochi ca regimul Bashar este un regim minunat, nimic din ce se spune despre el nu este adevarat… Rebelii sunt platiti de catre puterile mari sa faca dezordine, sa ucida. Lumea s-a saturat de minciuna. De ceva timp, armata siriana era in Hama si eram linistiti.

Patrulau pe strazi si ne simteam protejati. Lumea mergea la serviciu. Incercam toti sa uitam ce se intampla in alte parti. Rebelii ne-au amenintat ca “suntem un oras prea linistit” şi asa, astazi au murit atatea persoane…

Acum 2 zile ati auzit de masacrul de langa Damasc. Statul sirian,armata lui Bashar nu face asa ceva... Noi stim sigur ca puterile mari vor sa distruga si Siria. De aceea v-am scris. Stiu ca nu aveti ce sa faceti, dar noi, comunitatea de romani de aici, stim manevrele americanilor care,dupa cum bine stiti, au distrus Egiptul, Iraqul. A ramas Siria si apoi vor dormi linistiti. L-au indepartat de Mubarak din Egipt pentru ce?

Ca era o tara prospera turistica, o tara puternica… Acum ,dupa cum vedeti este o harababura. In Iraq,spuneau ca trebuie sa-i gaseasca armele chimice ale lui Saddam. Aiurea!! Au distrus si Iraqul si l-au omorat si tot nu au gasit nimic… Puterile mari cauta sa distruga unele tari arabe. Este un joc politic urat in care sufera omenirea de rand…

Sunt ingandurata ce o sa facem cu copiii pentru ca puterile mari,daca incep sa bombardeze nu se mai uita la nimic…Vor un alt razboi castigat, pe care nimeni nu il cere… Nimeni nu cere ajutorul lor!!

Am scris pentru ca am simtit nevoia sa va spun..pentru ca acum 2 ore aprox, in Hama au murit zeci de oameni nevinovati… Ce inseamna razboiul??? As vrea sa fie o lupta intre presedinti direct… Daca au ceva unii cu altii, sa o faca cinstit ei intre ei, nu sa se ascunda in spatele atator crime nevinovate…

Va multumesc ca mi-ati citit randurile! Si va vom privi cu drag si de acum incolo!!”

Numele acestei persoane rămâne confidenţial pentru protecţia ei.

 „Dacă alţii o fac, Rusia ar putea şi ea să intervină”. Belgia, reticentă privind legitimitatea unei intervenţii militare în Siria

Autorităţile belgiene au declarat că nu sunt “convinse”, încă, de legitimitatea unei intervenţii militare în Siria şi solicită informaţii din partea ţărilor care afirmă că deţin probe privind folosirea de arme chimice de către regimul de la Damasc, informează AFP.

“Încă nu sunt convins. Cerem să primim informaţii care dovedesc că aceste arme (chimice) au fost utilizate”, a declarat pentru postul de televiziune public RTBF ministrul de Externe Didier Reynders.

Belgia solicită clarificări, “mai întâi de la ONU, dacă inspectorii aflaţi la faţa locului pot să-şi realizeze misiunea”.

Dar, “în cazul în care Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie au informaţii pe această temă, să le transmită şi aliaţilor lor din cadrul NATO”, a adăugat ministrul.

O reuniune a ambasadorilor ţărilor Alianţei Atlantice se va desfăşura miercuri, la Bruxelles.

Şeful diplomaţiei belgiene a menţionat riscurile unei intervenţii militare.

“Care ar fi consecinţele pentru Siria şi pentru regiune? Şi care ar fi consecinţele unei acţiuni fără acordul Consiliului de Securitate? Dacă alţii o fac, mâine, Rusia ar putea şi ea să hotărască să intervină fără aprobare”, a spus el.

“Folosirea armelor chimice este o crimă odioasă. Trebuie să existe o sancţiune”, a adăugat, totuşi, Reynders.

Însă Belgia nu a fost solicitată de către aliaţii săi şi nu ar trebui să participe la o operaţiune “care va fi probabil organizată de câteva state”, a afirmat ministrul de Externe belgian.

Atacurile asupra Siriei vor avea loc în decurs de “câteva ore” sau “câteva zile”, a apreciat el.

Parisul şi Londra par pregătite să intervină, alături de americani, pentru a răspunde presupusului atac chimic de la 21 august. Germania, Italia şi Polonia sunt mai reticente.

Aliaţii rus şi iranian ai regimului lui Bashar al-Assad au avertizat, de asemenea, în privinţa riscurilor destabilizării întregii regiuni.

Grecia se întreabă ce atitudine să adopte în timp ce o intervenţie armată împotriva Siriei este deja în curs de pregătire. Membră strategică a NATO în marea Mediterană, ale cărei două baze le adăposteşte, “Grecia trebuie să se gândească atent la viitorul ei, căci se află în prezent sub hegemonie germană“, asigură un editorialist al To Vima :

Grecia ‘aparţine’ Occidentului [Statele Unite] – nu Germaniei, care încearcă să preia frenetic controlul ţării profitând de criza datoriei publice. Dacă dorim să regăsim Grecia de odinioară avem tot interesul să ne dovedim utili acestor aliaţi care au tot interesul ca noi să nu ne punem în genunchi, ci să rămânem în picioare.

Totuşi, consideră săptămânalul într-un editorial publicat pe site-ul său, Grecia aflată în criză, care se vede ca un factor de stabilitate de la începutul revoluţiilor arabe, nu are nevoie să se implice într-o asemenea “bulversare regională”:

în faţa unor orizonturi nesigure, trebuie să ne protejăm statutul de factor de stabilitate în regiune. Am plătit suficient de mult pentru criza noastră. Nu putem să ne asumăm riscul de a face parte dintr-o criză care se dezvoltă în regiune. Trebuie să fim siguri că putem gera cu eficacitate contradicţiile interne ale problemelor noastre, pentru a nu ne trezi din senin prinşi în cleştele instabilităţii, al destabilizării.

 • Mediafax:

Armata Siriei se repoziţionează în faţa ameninţărilor occidentale. Zeci de sedii militare sunt evacuate: ”Nu este o abandonare”

Armata siriană a început să se repoziţioneze în ultimele 48 de ore din cauza ameninţărilor occidentale împotriva poziţiilor militare ale regimului, ca represalii faţă de presupusa utilizare a armelor chimice, potrivit unei organizaţii neguvernamentale.

“Nu este o abandonare a poziţiilor, ci o repoziţionare militară în ultimele 48 de ore”, a explicat pentru AFP, miercuri, Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se sprijină pe o reţea de militanţi în întreaga ţara.

“Zeci de sedii ale comandamentului militar şi comandamentului brigăzilor sunt evacuate pentru a se stabili în altă parte. Aceste schimbări de poziţie au loc la Damasc, la Homs şi la Hama (centru), pe coasta mediterană, la Sueida şi Deraa, în sud, a precizat el.

Contactat de AFP, un oficial din cadrul serviciilor de securitate de la Damasc a explicat: “Nimeni nu îşi dezvăluie planul, toate armatele din lume care sunt ţinta unor atacuri vor să se apere, să apere poporul şi patria, este misiunea armatelor”.

“De doi ani şi jumătate, noi suntem în centrul bătăliei. (Teroriştii) cu care ne confruntăm nu diferă prin nimic de ameninţările actuale” din partea occidentalilor, a adăugat el.

AVERTIZAREA Damascului pentru ţările occidentale: Siria va fi cimitirul invadatorilor

Premierul sirian, Wael al-Halqi, a avertizat, miercuri, ţările occidentale că Siria va fi “cimitirul invadatorilor” în cazul unei intervenţii militare.

“Siria (…) va surprinde agresorii aşa cum a surprins în timpul războiului (israeliano-arab) din octombrie (1973) şi va fi cimitirul agresorilor”, a afirmat premierul, citat de televiziunea publică.

Războiul din Octombrie, sau Războiul de Yom Kippur, a fost declanşat de o ofensivă-surpriză a Egiptului şi Siriei împotriva Israelului, provocând pierderi statului evreu înainte ca acesta să îl câştige, după trei săptămâni de lupte încrâncenate, soldate cu 2.650 de morţi.

Noua avertizare a regimului sirian are loc în timp ce mai multe ţări occidentale par pe punctul de a lansa o acţiune militară împotriva regimului pentru a-l “pedepsi” pentru că ar fi lansat un presupus atac chimic la 21 august.

“Ameninţările lor colonialiste nu ne vor teroriza din cauza voinţei şi hotărârii poporului sirian, care nu acceptă să fie umilit”, a continuat premierul.

El a repetat că ţările occidentale mint imputând atacul regimului, ca să aibă pretext pentru un atac.

“Premierul asigură (…) că ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, inventează scenarii mincinoase şi pregătesc pretexte fictive pentru a interveni militar în Siria”, a anunţat televiziunea publică siriană.

Irakul, în STARE DE ALERTĂ înaintea unei posibile intervenţii militare străine în Siria

Premierul irakian Nuri al-Maliki şi-a exprimat, miercuri, opoziţia faţă de o intervenţie militară străină în Siria, anunţând în acelaşi timp o stare de alertă pentru a contracara eventuale reveniri ale crizei în ţara sa.

“Anunţăm o stare de alertă şi o situaţie de urgenţă pentru a contracara problemele de securitate şi pentru a lua măsurile necesare atenuării efectelor unui război la nivelul economiei, serviciilor şi situaţiei sanitare”, a declarat Maliki într-un discurs televizat.

El nu a oferit detalii despre măsurile luate de ţara sa.

Premierul a adăugat că o intervenţie militară străină în ţara vecină ar aduce doar “distrugere şi catastrofă” şi s-ar dovedi “un impas”.

Irakul a încercat să menţină o poziţie de neutralitate în faţa conflictului sirian, chiar dacă voluntarii irakienii luptă în ambele tabere din Siria.

Statele Unite au cerut în mai multe rânduri Irakului să interzică survolarea spaţiului lor aerian de către avioanele iraniene ce transportă arme destinate regimului sirian, dar Bagdadul a afirmat că nu este în măsură să facă acest lucru.

Israelul se pregăteşte de o posibilă extindere a conflictului sirian

Armata israeliană continua să se pregătească miercuri de eventualitatea unei intervenţii militare străine în Siria, care s-ar putea extinde la frontiera de nord a Israelului.

Convinşi că regimul sirian a folosit săptămâna trecută arme chimice în apropiere de Damasc, Statele Unite şi Marea Britanie, în special, se pregătesc de acţiuni militare în Siria, unde rebelii încearcă de peste doi ani să-l înlăture de la putere pe Bashar al-Assad.

“În lumina recentelor evoluţii din regiune, armata israeliană ia măsuri de apărare necesare pentru protejarea statului Israel”, au anunţat surse militare.

Potrivit postului de radio militar, armata desfăşoară baterii din cadrul programului antirachete Iron Dome în nordul ţării, dar şi baterii de rachete Patriot.

Potrivit presei israeliene, premierul Benjamin Netanyahu a convocat pentru miercuri o reuniune a Cabinetului de Securitate, în vederea unor consultări referitor la situaţia din Siria.

Marţi, el a promis o ripostă “violentă” în cazul în care Damascul ar ataca teritoriul israelian, ca răspuns faţă de o intervenţie externă în Siria.

Cabinetul de Securitate israelian a autorizat miercuri o mobilizare limitată de rezervişti, în timp ce statul evreu se pregăteşte de repercusiunile unei eventuale intervenţii militare străine în Siria, a anunţat postul militar de radio.

Militarii mobilizaţi, în număr limitat, se vor alătura “unităţilor staţionate în nordul ţări”, a precizat un corespondent al acestui post de radio.

În acest context, purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Yoav Mordechai, a încercat miercuri să calmeze tensiunile.

Armata examinează şi urmăreşte în permanenţă evoluţiile cu privire la Siria şi nu există vreun “motiv să ne modificăm activităţile cotidiene”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Cu toate acestea, israelienii sunt echipaţi cu măşti de gaze, a constatat un corespondent al AFP.

În Parlament, o comisie desfăşura o şedinţă de urgenţă cu privire la situaţia din Siria. Înainte de reuniune, şeful comisiei, Eli Yishai, din partidul Shass (opoziţie), a criticat Guvernul israelian pentru închiderea unor fabrici de producere a măştilor de gaze şi pentru că nu a alocat suficiente fonduri pentru achiziţionarea de măşti.

Israelul estimează că mişcarea Hezbollah, aliată regimului sirian şi inamică statului evreu, dispune de un arsenal de 60.000 de rachete în Libanul vecin.

Syria_region_0_0


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Israel, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “SIRIA: ATAC IMINENT, HAOS INCIPIENT. Scrisoarea unei romance din HAMA: ”Noi stim sigur ca puterile mari vor sa distruga si Siria. Rebelii sunt platiti de catre puterile mari sa faca dezordine, sa ucida. Lumea s-a saturat de minciuna

 1. http://ca.news.yahoo.com/syria-says-terrorists-strike-europe-chemical-weapons-125634470.html

  Syria says ‘terrorists’ will strike Europe with chemical weapons

  DAMASCUS (Reuters) – Syria’s deputy foreign minister said on Wednesday that the United States, Britain and France helped “terrorists” use chemical weapons in Syria, and that the same groups would soon use them against Europe.

  Speaking to reporters outside the Four Seasons hotel in Damascus, Faisal Maqdad said he had presented U.N. chemical weapons inspectors with evidence that “armed terrorist groups” had used sarin gas in all the sites of alleged attacks.

  “We repeat that the terrorist groups are the ones that used (chemical weapons) with the help of the United States, the United Kingdom and France, and this has to stop,” he said. “This means these chemical weapons will soon be used by the same groups against the people of Europe,” he added.

  (Reporting by Marwan Makdesi; Writing by Oliver Holmes; Editing by Jon Boyle)

 2. La data de 25 August, aproximativ 75% din teritoriul Siriei se afla sub controlul trupelor lui Al-Assad. Amintesc cititorului onest ca interventia occidentala in Libia s-a produs exact cand trupele lui Gaddafi erau pe cale sa cucereasca orasul Bengazi, ultimul oras in posesia rasculatilor impotriva regimului dictatorial din Libia.
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15465246-situatia-militara-din-siria-august-2013.htm

  http://politeia.org.ro/international/criza-siriana-in-fata-unui-dezastru-de-proportii/17875/

  http://trenduri.blogspot.ro/2013/08/profetii-zilelor-noastre.html

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-obama-stie-ca-lupta-de-partea-al-qaida-1054761.html

 3. Stire bomba, nu stiu daca e adevarata: Putin va ataca Arabia saudita in cazul in care americanii ataca Siria. Exista in enleza si franceza aceasta informatie, de o zi incoace.

  In alta ordine de idei: inca doua intrebari: credeti ca informatia privind prorocirea parintelui Iustin, cujm ca mai sunt 12 luni de liniste si vine urgia, este reala ? De asemenea, faptul ca ar fi spus ca in curand o jumatate ddin populatia planetei va muri – credeti ca a spus cu adevarat aceste lucruri ?
  Doamne ajuta !

 4. @ Vranceanu:

  1. Vom cauta informatia (dupa Liturghie insa), dar ne cam indoim. E o perioada propice si pentru intoxicari informationale de tot felul. Trebuie precautie.

  2. Am mai raspuns: nu credem. Ultima e si mai sigur un hoax, ca multe care circula puse pe seama parintelui Iustin si nu numai. Cat despre 12 luni… s-ar putea sa fie si mai putin de atat. In orice caz, nu prea credem ca parintele Iustin dadea termene de acest fel. Ca e aproape insa… e evident pt oricine.

 5. Trebuie sa ne rugam foarte mult,daca incepe razboiul in Siria nu este bine deloc.

 6. E foarte adevarat ca in curand jumatate din populatia planetei va muri. E natural, la cum e balanta de varste astazi.

  “Siria (…) va surprinde agresorii aşa cum a surprins în timpul războiului (israeliano-arab) din octombrie (1973) şi va fi cimitirul agresorilor” – Sincer, le doresc sa li se-ndeplineasca spusa. Pacat ca adevaratii autori ai agresiunilor tarilor pentru jefuirea resurselor (politica lor de cand se stiu pe-acest pamant) nu participa direct, nu risca nimic.

 7. Pingback: Cum a fost SANTAJAT Putin cu TERORISMUL CECEN pentru a ceda in cazul SIRIEI si alte evolutii in DOSARUL “RAZBOIULUI CIVILIZATIILOR”. Avertizare MAE pentru cetatenii romani: PERICOL DE VIOLENTE EXTREME, PARASITI IMEDIAT ZONA - Recomandari
 8. Apropo de atacarea cu arme chimice a Europei si de ceea ce ne asteapta. Ma gandeam zilele acestea la cei care le insceneaza vinovatia guvernantilor sirieni. Aceleasi minti diabolice, cu aceeasi ipocrizie, le vor spune celor ramasi in viata dupa razboi, ca spre binele lor trebuie sa accepte pecetluirea. Tot in numele binelui vor produce ultima lor mare TICALOSIE.

 9. da sanzia inevitabilul se va produce si marea masa va accepta fara doar si poate, pt. ca nu mai au frica de Dumnezeu

 10. Tot ce spun americanii și evreii (care au ca tată pe diavolul – începătorul minciunii și al crimei) este minciună și dezinformare. Adevărul este că rebelii susținuți de americani folosesc armele chimice și dau vina pe guvernul sirian:

  http://www.agoravox.fr/actualites/international/article/false-flag-en-syrie-les-rebelles-140152

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=82mhB3-pYx8

 11. UK’s Cameron loses parliamentary vote on Syria action
  http://www.reuters.com/article/2013/08/29/us-syria-crisis-britain-vote-idUSBRE97S18K20130829

  US poised to attack Syria alone after UK Commons defeat
  DEBKAfile August 30, 2013, 12:45 AM (GMT+02:00)
  British Premier David Cameron’s motion for participation in a military attack on Syria was defeated Thursday in a parliament vote by 285 to 272 votes, with 13 abstentions. Cameron pledged to abide by the wishes of parliament. He had tried diluting the motion by defining it as sanctioning a strong humanitarian response which may include military action.
  http://www.debka.com/newsupdate/5533/

  US Frustrated by Russian Efforts to ‘Block’ Syria Action at UN
  http://en.rian.ru/world/20130830/183051739/US-Frustrated-by-Russian-Efforts-to-Block-Syria-Action-at-UN.html

 12. http://ca.news.yahoo.com/britain-says-no-syria-intervention-u-considers-actions-003349017.html

  U.S. and France prepare to act on Syria despite UK no vote

  PARIS/WASHINGTON (Reuters) – France said on Friday it still backed military action to punish Syrian President Bashar al-Assad’s government for an apparent poison gas attack on civilians and Washington pushed ahead with plans for a response despite a British parliamentary vote against a military strike.

 13. @admin

  Interviul cu Justin Parvu e consemnat in revista de la Petru Voda :”Atitudini” .Deci..informatia cum ca peste 12 luni vine urgia este bine verificata .

 14. @ Emi:

  Cunoastem. Dar tocmai ca aceasta sursa anume nu este deloc credibila pentru noi.

 15. Psihopati.Psihopati obsedati de numerologie.Au pus la cale atacul chimic pe 21.08 si ,posibil vor ataca in seara asta pe 30.08.3+8=11
  In rest,asta
  http://thecommonsenseshow.com/2013/08/26/syrias-reichstag-moment/

 16. Pingback: SIRIA: SUA prezinta “DOVEZILE” (facaturile) atacului chimic. Se preconizeaza LOVITURI MILITARE “CU TINTA PRECISA” pana MIERCURI. Analist: „Dacă intrăm în Siria, intrăm în al treilea război mondial și nu vom supraviețui”
 17. Pingback: Obama confirma: SUA VA ATACA SIRIA. Va cere aprobarea CONGRESULUI SUA, dar nu si pe cel al ONU - Recomandari
 18. Pingback: Erdogan NU vrea doar ACTIUNI MILITARE LIMITATE in Siria, ci schimbare de regim/ Rusia isi trimite NAVA-SPION in Mediterana si RESPINGE “probele” atacului chimic furnizate de SUA/ Basescu isi mentine “PRUDENTA” si arata cu ce va com
 19. Pingback: Rusia detecteaza RACHETE lansate in MEDITERANA/ SUA muta inca un PORTAVION langa Siria/ China se declara “FOARTE INGRIJORATA”/ Assad despre riscul RAZBOIULUI, HAOSULUI si EXTREMISMULUI si despre “inconstientul” ERDOGAN - Recomandar
 20. Pingback: “Parteneriatul strategic” SUA – Al Qaeda: spre o DISTRUGERE PLANIFICATA a crestinilor din SIRIA?/ “MINCINOSUL” KERRY intretinandu-se cordial cu “TIRANUL” ASSAD (in 2009)/ Turcia si Rusia mobilizeaza mai multe FORT
 21. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre PRETUL TRADARII si PERVERSELE STRATEGII ALE NOII FIARE -
 22. Pingback: TURCIA VREA RAZBOI CU SIRIA? NOI SEMNE ALE RAZBOIULUI MONDIAL PROFETIT? Inregistrare cu oficiali turci care au planificat o PROVOCARE MILITARA pentru a justifica ATACAREA SIRIEI/ ERDOGAN rezista scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare