ERDOGAN: TURCIA TREBUIE SA FIE GATA DE RAZBOI/ SUA si Israel iau in considerare RAIDURI PUNCTUALE asupra IRANULUI/ Mitt Romney vrea sa fie mai DUR cu RUSIA si CHINA

9-10-2012 6 minute Sublinieri

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel la poporul său se pregătească pentru un posibil război cu învecinata Sirie, dacă va fi necesar, a relatat luni agenţia de stat de ştiri Anatolia.

“Trebuie să fii gata de război în orice moment, dacă va fi necesar. Dacă nu eşti gata, nu eşti stat şi nu poţi fi o naţiune. Statul care nu e pregătit de război în orice moment nu e deplin dezvoltat. Turcia trebuie să fie gata de război, orice ar fi”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit duminică.

Tensiunile intense dintre Turcia şi Siria continuă, aceasta din urmă lovind iar pe teritoriul Turciei, în a cincea zi de la incidentul de la 3 octombrie, când mortiere siriene au lovit în oraşul de graniţă Akcakale din Turcia, în provincia Şanliurfa, lăsând în urmă cinci morţi şi 13 răniţi. Turcia a ripostat agresiunii siriene cu tiruri de artilerie. Nu s-au raportat victime în partea siriană, în afară de o persoană rănită.

Erdogan a cerut insistent regimului sirian să stopeze violenţele împotriva propriilor cetăţeni şi să înceteze bombardarea teritoriului turc. În discursul de duminică, Erdogan a reiterat poziţia ţării sale, adăugând că Turcia nu vrea război şi avertizând Siria să nu testeze hotărârea sa.“Nimeni nu trebuie să încerce să testeze sensibilitatea acestei naţiuni (a Turciei), a spus Erdogan, adăugând că Turcia trebuie să fie pregătită de război cu Siria şi pentru asta există un memorandum la îndemână.

Parlamentul Turciei a aprobat joi un mandat pentru operaţiuni militare dincolo de graniţă împotriva Siriei, din perspectiva recentelor atacuri ale armatei siriene asupra teritoriului turc. Comentând politica privind Siria a principalei formaţiuni politice de opoziţie, Partidul Popular Republican, Erdogan a spus că guvernul turc va continua să facă tot ce trebuie să se facă pentru a se asigura securitatea naţională.

Partidul Popular Republican a votat împotriva recentei moţiuni din Parlament, prin care se acordă guvernului autorizarea de a trimite trupe în Siria, dacă va fi nevoie, argumentând că aceasta nu menţionează specific în ce condiţii poate fi utilizată această autorizare parlamentară. Totuşi, oficialii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării au spus că utilizarea mandatului se va limita la Siria.

Acuzând că poziţia Partidului Popular Republican pe tema Siriei depăşeşte linia morală, Erdogan a criticat dur principalul partid de opoziţie, spunând că ţine partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, după atacurile de la 3 octombrie care au provocat morţi pe teritoriul Turciei. Observaţiile lui Erdogan survin în timp ce loviturile militare sunt în curs între Turcia şi Siria, armata turcă lansând duminică bomardamente de artilerie asupra Siriei în zilele de după atacul de la 3 octombrie. Cu o zi înainte, armata turcă a bombardat cu mortiere Siria în a patra zi consecutiv după o serie de atacuri desfăşurate iar de Siria în provincia Hatay, din sudul Turciei.

Vineri, Erdogan a avertizat Damascul să nu testeze “limitele şi determinarea” Turciei şi a spus că Ankara nu blufează când spune că nu va tolera astfel de acte.Ca un avertisment la adresa Damascului, Erdogan a spus că Turcia nu se va da deoparte de la ăzboi, dacă va fi provocată.

SURSA: RADOR

Schimburile de focuri de la granita dintre Turcia si Siria continua. Dupa o saptamana incordata, fortele armate ale Ankarai au ripostat la un nou atac venit de dincolo de frontiera. Cine anume a tras, si acum si in cazurile anterioare – trupele guvernamentale sau rebelii sirieni, care vor sa atraga, astfel, Turcia in razboi, nu se stie, pentru ca arme au si unii si altii.

Cu cateva zile inainte ca tensiunea dintre cele doua state sa atinga cote alarlamante, Turcia si Qatar au decis sa reduca din ajutorul acorda grupurilor de rebeli, pana cand nu vor reusi sa se uneasca sub o singura conducere militara si politica. „E adevarat, in ce consta acest ajutor nu prea stie nimeni, cu exceptia guvernelor respective si a diferitelor servicii secrete”, scrie Die Welt.

Guvernul Siriei a promis sa ancheteze incidentul si a prezentat condoleante Turciei pentru cei cinci civili ucisi in timpul atacului de miercuri lansat asupra unui sat de frontiera. Die Welt constata, printre altele, ca „Damascul nu a confirmat ca atacul a fost comis de armata regulata, facand doar aluzie la grupari teroriste necontrolate”, adica la insurgentii care actioneaza in regiune.

Intre timp, convocat in regim de urgenta, Parlamentul de la Ankara a autorizat aramata turca sa angajeze operatiuni militare pe teritoriul sirian. Expertii Die Welt estimeaza ca ar putea fi vorba de actiuni dupa modelul celor care intreprinse in repetate randuri in Nordul Irakului de fortele terestre si aeriene ale Turciei.

Totusi, nu exclud specialistii mentionati, actuala hotarare poate conduce nu atat la o intervenie impotriva liderului sirian Bachar al-Assad, cat la o ofensiva impotriva kurzilor sirieni. Turcia a declarat de nenumarate ori ca nu va permite formeaza unei regiuni speciale kurde in Siria. Autorii articolului din Die Welt nu stiu daca o asemenea evolutie a evenimentelor va putea determina internationalizarea conflictului, scenariu care are darul de a crea mari probleme Ankarei.

In acest context, presa turca si-a concentrat atentia consecintelor pe care criza siriana ar putea avea asupra relatiilor dintre Ankara si Moscova. Ziarele comenteaza, printre altele, rezolutia adoptata in Consiliul de Securitate al ONU si care condamna atacul sirian asupra unui stat turc de la granita dintre cele doua state si soldat cu moartea a cinci civili turci. Jurnalistii noteaza ca a fost pentru prima data cand Rusia, care a sustinut de la bun inceput regimul Assad, a dat inapoi, acceptand in textul rezolutiei „critici la adresa Damascului”.

Pe de alta parte, analistii turci de politica externa afirma ca Rusia are nevoie cateva puncte de sprijin in regiunea Marii Mediterane, Moscova fiind, de asemenea, interesata, de o slabire a influentei execitata de Iran in Orientul Mijlociu, iar puterea de rezistenta a regimului Assad are, aici, o importanta aparte. Continuand, oarecum, ideea, seful diplomatiei de la Ankara, Ahmet Davudoglu, a estimat ca principalul mar al discordiei dintre tara sa si o serie de alte state rezida in modul de derulare a procesului de transfer al puterii in Siria.

  • Mediafax: 

SUA şi Israelul iau în calcul lansarea unor raiduri punctuale contra instalaţiilor nucleare iraniene

Statele Unite şi Israelul analizează posibilitatea unor raiduri precise împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, afirmă expertul în relaţii internaţionale David Rothkopf.

Rothkopf, fost membru al Administraţiei Bill Clinton, a citat “o sursă apropiată de discuţii” potrivit căreia ipoteza de lucru în acest moment este “un atac aerian chirurgical americano-israelian care să vizeze instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului”, conform  site-ului israelian Ynetnews.

Raidurile aeriene ar putea dura doar câteva ore, iar întreaga operaţiune ar fi de o zi sau două. Potrivit sursei citate, la operaţiune ar participa bombardiere şi avioane militare fără pilot.

“Pentru distrugerea instalaţiilor nucleare subterane, precum uzina de la Fordo, vor fi necesare muniţii pentru distrugerea buncărelor, care nu pot fi transportate de avioane israeliene. De aceea, la operaţiune trebuie să participe Statele Unite”, explică expertul.

Între timp, site-ul american WND relatează că Iranul se apropie de dobândirea capacităţii de fabricare a focoaselor nucleare. Conform fostului agent CIA Reza Kahlili, Washingtonul deţine dovezi că Iranul deja are uraniul necesar armelor nucleare, deţinând şi capacităţile balistice de lansare.

Iranul ar putea fabrica bomba atomică în interval de 10 până la 14 luni

Iranul ar putea îmbogăţi suficient uraniu pentru a se dota cu bomba atomică în interval de două până la patru luni şi ar avea apoi nevoie de opt până la zece luni să fabrice această armă, au declarat luni autorii unui nou raport american.

Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională, organizaţia non-profit independentă care a publicat acest raport, vine să sprijine declaraţiile secretarului american al Apărării, Leon Panetta, care a afirmat luna trecută că Iranul ar avea nevoie de “aproximativ un an” pentru a produce bomba nucleară, dacă Teheranul ar lua o astfel de decizie.

Bazat pe datele colectate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), acest raport arată că cele “două-patru luni” ale primei faze corespund necesităţii obţinerii celor 25 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit necesare fabricării bombei nucleare.

“Iranul ar putea cerceta capacitatea de a produce suficient uraniu (pentru fabricarea armelor) mai rapid decât inspectorii AIEA ar putea detecta“, mai avertizează raportul.

“Dacă Iranul ar reuşi să producă suficient (uraniu) pentru o armă nucleară, procesul de fabricare care ar urma ar putea să nu fie detectat înainte ca Iranul să îşi testeze aparatul nuclear în subteran sau să prezinte realizarea sa”, adaugă acest raport.

Autorii au concluzionat că cel mai bun mod de a împiedica Teheranul să obţină o astfel de armă este de a-l “împiedica să acumuleze suficientă materie nucleară explozivă”.

Însă într-un interviu pentru săptămânalul german Der Spiegel publicat luni, liderul diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a reafirmat dreptul statului său de a utiliza energia nucleară în scopuri paşnice.

În acelaşi timp, acesta a propus un compromis pentru a limita “în mod voluntar” nivelul de îmbogăţire a combustibilului nuclear, în schimbul unei furnizări de uraniu îmbogăţit din partea unor state terţe.

Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, Mitt Romney a rostit un important discurs de politica externa. Care au fost principalele repere/ Corespodentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela. Romney a spus ca maniera in care presedintele Obama conduce politica externa transforma regiunea de mare volatilitate, Orientul Mijlociu, intr-una chiar mai periculoasa. Candidatul republican s-a pronuntat pentru o politica externa care sa proiecteze intr-o mai mare masura influenta americana in lume.

Adresindu-se studentilor la Academia Militara din Virginia, Mitt Romney a criticat administratia pentru maniera in care s-a raportat la episodul de luna trecuta, cind in urma a ceea ce s-a dovedit a fi fost un atac terorist, ambasadorul american in Libia si alti trei americani au fost ucisi. Romney a mai atacat ceea ce considera esecurile diplomatiei lui Obama in Iran, Irak, Israel, Siria, Rusia si-n alte tari ale lumii. Dezbaterea urmatoare dintre cei doi candidati, de la 16 octombrie va include si politica externa.

Pronuntindu-se pentru o politica externa mai dura, Mitt Romney a indicat insa ca el nu se va precipia sa declanseze actiuni militare. Dar el l-a acuzat pe Obama ca retrage prea grabit forte din Irak, erodind progresele realizate si facind loc retelei Al Qaida. Presedintele Obama considera ca retragind trupele isi tine o promisiune electorala, facuta in 2008.

Romney nu s-ar grabi cu retragerea nici in Afganistan. Cu strategia care a dus la uciderea lui Osama Bin Laden, fostul guvernator de Massachussets s-a aratat de acord, dar nu si cu folosirea excesiva a atacurilor cu avioane fara pilot, in Orientul Mijlociu.

Campania lui Obama a replicat imediat amintind de gafele facute de Romney in timpul unui turneu in strainatate, in vara, ca o dovada ca nu e pregatit sa conduca tara, in ciuda retoricii sale dure. Romney a spus ca daca va fi ales va inaspri sanctiunile impotriva Iranului si va trimite nave de lupta in regiune, pentru a convinge Teheranul sa renunte la programul nuclear.

In probabil cel mai interesant accent al discursului, Romney a spus ca va identifica elemente din opozitia siriana, care impartasesc valorile americane si se va asigura ca obtin arme pentru a infringe regimul lui Bashir al-Assad. El a acuzat administratia Obama si aliatii occidentali ca privesc conflictul de pe margine. O purtatoare de cuvint a campaniei lui Romney a spus ca echipa acestuia include citiva consilieri ai fostului presedinte George W Bush, predecesorul lui Obama si cel care a declansat nepopularul razboi din Irak.

Candidatul republican la președinția SUA a declarat astăzi că nu va fi flexibil în peivința scutului antirachetă din Europa, potrivit mediafax.ro.

“Voi implementa sisteme de apărare antirachetă eficiente pentru a ne proteja de ameninţări. În această privinţă, nu va exista nicio flexibilitate cu Vladimir Putin“, a declarat Romney în timpul unui discurs susţinut în Virginia.

Declarația vine în contextul în care opoziția republicană a reacționat vehement după ce, la sfârşitul lunii martie, preşedintele Barack Obama şi preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, au fost surprinşi discutând despre scutul antirachetă. La un summit la Seul, jurnaliștii l-au putut auzi, datorită unui microfon rămas deschis, pe liderul american spunând că va exista “mai multă flexibilitate” pe marginea acestui subiect dacă va fi reales pe 6 noiembrie.

În cadrul discursului din Virginia, Romney a mai afirmat că ia în calcul să invite aliaţii din NATO să-şi onoreze angajamentul de a oferi 2% din PIB pentru cheltuielile de securitate. Potrivit acestuia, numai trei dintre cele 28 de țări membre NATO îndeplinesc acest angajament.

La sfârșitul lunii mai, NATO a oficializat prima fază a scutului antirachetă destinat să protejeze Europa de potenţiale tiruri provenind din Orientul Mijlociu, în special din Iran, un proiect promovat de americani, însă căruia ruşii se opun ferm.

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Mitt Romney l-a acuzat pe actualul preşedinte Barack Obama că nu a reuşit să opună o rezistenţă adecvată influenţei crescânde a Chinei.

„Preşedintele Obama nu a dat o ripostă Chinei, chiar şi în ciuda faptului că chinezii fură ideile şi tehnologiile americane”, se menţionează în mesajul postat pe site-ul oficial al lui Romney.

„Preşedintele Obama a avut ani pentru a se opune Chinei, iar Mitt Romney va face acest lucru în prima zi a preşedinţiei sale”, a declarat candidatul la postul de preşedinte.


Categorii

1. DIVERSE, America, China, Iran, Israel, Scutul antiracheta (Deveselu), Siria, SUA versus Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “ERDOGAN: TURCIA TREBUIE SA FIE GATA DE RAZBOI/ SUA si Israel iau in considerare RAIDURI PUNCTUALE asupra IRANULUI/ Mitt Romney vrea sa fie mai DUR cu RUSIA si CHINA

  1. Pingback: TENSIUNI INTRE TURCIA SI RUSIA pe tema unui transport aerian de la Moscova la Damasc. ERDOGAN ACUZA, PUTIN AMANA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Siria: conflictul se extinde. ISRAEL a atacat pozitii ale artileriei armatei siriene/ NATO alaturi de Turcia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Rusia ar admite ca REGIMUL ASSAD pierde tot mai mult teren in fata “REBELILOR” din SIRIA/ Noua STRATEGIE de politica externa a KREMLINULUI - Recomandari
  4. Pingback: ERDOGAN rezista scandalurilor recente si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fata de opozantii sai politici: “A VENIT TIMPUL SA-I ELIMINAM”/ Inregistrare cu oficiali turci care au PLANIFICAT un ATAC pentru a PROVOCA RAZBOIUL cu SIRIA - Rec
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare