FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze (VIDEO)/ Proclamatia-protest de la Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON!

3-03-2013 9 minute Sublinieri

O firmă care a amplasat o sondă de prospecţiuni la Fitioneşti dă de furcă localnicilor. Oamenii se plâng că au parte de zgomote şi trepidaţii, că pereţii caselor le-au crăpat, iar fântânile seacă. Drept despăgubire, firma le-a dat câte o butelie, însă acest lucru nu-i mulţumeşte.

Le dărâma casele, dar le dau butelii. Asta spun mai mulţi locuitori din comuna Fitioneşti despre situaţia ivită în urmă cu un an, când o firmă a amplasat o sondă de prospecţiuni lângă casele lor, în centrul comunei.

Mai mult, aceştia se plâng că, pe lângă zgomote şi trepidaţii, care se produc zi şi noapte, au căpătat şi dureri de cap iar fântânile le-au secat. Autorităţile locale dau însă asigurări că oamenii vor fi despăgubiţi pentru daunele produse şi că sănătatea lor nu este în pericol.

Cad pereţii, de la trepidaţii crapă gresia pe jos. Nu am avut în zonă aşa ceva până acum. Au zis că o să fim despăgubiţi pentru probleme pe care le avem. Ne-a dat o butelie până acum”, spune proprietara unui magazin din Fitioneşti.

Sătenii spun că de un an de zile, de când sonda a fost amplasată în apropierea caselor, nu mai au linişte din cauza zgomotelor constante. Nu sunt mulţumiţi cu ce le-a dat firma ca despăgubiri, câte o butelie pentru fiecare casă afectată, şi vor ca firma să plece din comună.

Casa mea de când am făcut-o, de 50 de ani, nu mi-a crăpat, iar acum e plină de crăpături. Este un vuiet tot timpul, care deranjează”, spune localnica Măriuţa Chirilă. „Este foarte rău. Se aude zgomot toată noaptea şi ar trebui să plece să ne lase liniştiţi că e poluare mare”, spune o altă localnică.

Unul dintre consilierii locali spune că s-a interesat la specialişti şi a aflat că poluarea este mare şi că a iniţiat o hotărâre de consiliu local prin care cere explicaţii.

Ei au aşezat sonda la 40 de metri de locuinţe. Am înţeles de la anumiţi specialişti că vor fi eliminate substanţe care poluează aerul, dăunătoare şi pentru oameni. Firma care exploatează nu a vrut să vorbească şi cu consiliul local. Au sponsorizat dispensarul uman şi casa parohială”, precizează consilierul local Gelu Diaconu.

Primarul comunei da asigurări că firma are toate avizele de exploatare şi că este vorba despre prospecţiuni pentru gaze naturale, convenţionale, iar cei afectaţi vor fi despăgubiţi prin contracte.

La cetăţenii care au probleme din cauza vibraţiilor sunt încheiate contracte. Chiar azi am fost la un cetăţean pentru a constata defecţiunile pentru ca acestea să fie remediate de firmă”, a precizat primarul Iordache Cazacu. Firma care a amplasat sonda a concesionat un teren privat pentru investiţie pe o perioadă de 6 luni, prelungită pentru încă o jumătate de an.

 

PROCLAMAŢIE – PROTEST

Noi, locuitorii municipiului Bârlad, împreună cu reprezentanţi ai cetăţenilor din judeţele Vaslui, Galaţi şi Constanţa, susţinuţi de locuitori din judeţele Bihor şi Timiş, la fel de îngrijoraţi pentru viaţa noastră şi viitorul copiilor noştri, în cazul în care s-ar trece la explorarea şi exploatarea gazelor de şist, prin fracturare hidraulică, protestăm din nou.

Protestul nostru, este consecinţa faptului că, încă din luna decembrie a anului trecut şi apoi în perioada ianuarie – februarie 2013, au fost luate la nivel guvernamental o serie de măsuri care grăbesc punerea în aplicare a proiectului pentru perimetrul EV 2 Bârlad, dar şi pentru că au fost concesionate perimetre noi (Tulcea, Banat, Bihor) pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Motivele care ne-au determinat să protestăm, sunt următoarele:

1)  Nu suntem de acord ca în sec. XXI, într-o ţară membră a U.E., să se ia decizii fără să  se ţină cont de voinţa noastră, aşa cum au încercat şi încearcă vechii şi actualii guvernanţi,  care au încheiat acorduri petroliere secrete, dovedind că de fapt sunt promotori ai intereselor străine şi care permit companiilor, avide după profit, să folosească metode periculoase şi deosebit de nocive pentru oameni şi mediu.

2)  Nu acceptăm să fim ignoraţi, dezinformaţi şi umiliţi de diverşi politicieni, aflaţi la un moment dat la guvernare care, nu respectă o obligaţie constituţională, aceea de a ne apăra viaţa şi interesele noastre legitime ;

3)  Guvernul actual, care era aşteptat de populaţia din România, ca o speranţă a salvării noastre de pericolele fracturării hidraulice, în loc să desecretizeze acordul petrolier din perimetrul EV – 2 Bârlad, aşa cum solicita altădată, prin politicienii săi, fostului guvern Ungureanu, nu numai că nu a realizat acest lucru, ba mai mult, a devenit, după  9 decembrie 2012, un şi mai mare distribuitor de licenţe de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist pe teritoriul României ;

4)  Nu putem accepta ca în acordurile petroliere să fie prevederi care favorizează companiile străine în detrimentul statului român şi a populaţiilor din zonele vizate de exploatarea gazelor de şist. Dacă noi, cetăţenii simpli, plătim fiecare picătură de apă, conform art.8.1.4. din Acordurile petroliere cadru, companiilor care vor exploata, li se acordă dreptul să beneficieze pe gratis de miliarde de m.c. de apă pentru lucrările de foraj şi fracturare hidraulică. Chiar dl. Thomas Holst, reprezentant al Chevron, ne spunea recent că vor utiliza cca.16000 m.c. la o fracturare a unei singure sonde. Cum este posibil să transformăm subsolul românesc într-un depozit de deşeuri toxice şi radioactive, permiţând companiilor care ar exploata gazul să reinjecteze în subsol apele reziduale toxice şi radioactive, rezultate în urma fracturării ( Art. 8.2.18. din Acordul petrolier cadru)!?

5)  Ne punem serios întrebarea cum va fi realizată independenţa noastră energetică şi dezvoltarea zonelor vizate, dacă conform Art. 8.1.5. din Acordul petrolier cadru, gazul aparţine companiei Chevron, companie care nu este obligată să livreze României gazul extras din şisturi, având libertatea să-l exporte unde doreşte? Care va fi preţul pe care îl vom plăti dacă totuşi aceasta se îndură să vândă şi românilor o parte din gazul extras?

6)  În aceste condiţii, având în vedere poluarea şi afectarea sănătăţii populaţiei, produse de fracturarea hidraulică, folosită în cazul exploatării resurselor de substanţe fluide neconvenţionale, vom  rămâne cu o zonă deşertică, infestată şi contaminată, în care activităţile tradiţionale nu se vor mai putea desfăşura şi investitorii nu vor mai veni, iar în timp, chiar şi cei care sunt acum, vor pleca. Vom avea o populaţie bolnavă de boli incurabile şi, bineînţeles, vom rămâne fără rezerva noastră de apă şi gaz. Deci companiile străine se vor îmbogăţi, în timp ce noi sărăcim şi ne îmbolnăvim !

7) Guvernul actual, condus de dl. Victor Ponta, depăşeşte limite de neadmis, aşa cum rezultă din scrisoarea de răspuns, semnată prin reprezentantul său, dl. Mihai Adrian Albulescu – secretar de stat la Ministerul Economiei şi adresată Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile bârlădene, prin care ne informează că a hotărât, neţinând cont de voinţa noastră, să ne folosească pe noi şi pe copiii noştri, drept cobai ai unor companii în procesul de testare a unor noi metode de extracţie. Cităm din scrisoarea răspuns : „Elaborarea studiilor despre evaluarea potenţialului de gaze de şist în România se face concomitent cu testarea metodelor de extracţie care nu necesită substanţe chimice şi biocide”.

Domnilor guvernanţi, pentru a putea face evaluarea potenţialului eventualelor zăcăminte, se folosesc aceleaşi metode controversate şi periculoase. Deci noi suntem cei care trebuie să-şi asume riscurile, nu dumneavoastră. Poate Chevron nu va găsi ceea ce caută, dar pe noi ne vor lăsa pe un teren poluat şi cu apele otrăvite.

8)  Noi şi copiii noştri, care din păcate pentru unii, nu suntem „delfini” şi nu avem litoral sau ape termale în zona Moldovei, aşa cum constată unii guvernanţi, considerăm că avem totuşi dreptul la viaţă ca întregul popor român şi nu acceptăm să fim cobaii nimănui, chiar dacă se presupune că aceste lucrări de explorare vor fi mai puţin nocive, doar pentru că se fac mai puţine foraje decât la exploatare. Suntem profund îngrijoraţi şi indignaţi de afirmaţia din răspuns prin care guvernul actual apreciază că „se presupune (deci poate fi şi altfel) că atunci când evaluarea va fi încheiată, România va trebui să condiţioneze utilizarea unor asemenea metode de către firmele operatoare”!

        Ne punem şi vă punem firesc şi argumentat întrebările următoare:

        Dacă se recunoaşte în mod oficial, că în anumite zone, nu este înţelept să se înceapă operaţiuni de fracturare hidraulică, de ce ar fi înţelept şi urgent ca, în Moldova, să se înceapă asemenea  operaţiuni ?

         Suntem noi, moldovenii, într-o ţară membră a U.E., consideraţi cetăţeni de categorie inferioară de către autorităţile   guvernamentale?

        Sunteţi conştienţi că, prin această atitudine discriminatorie, vă asumaţi riscul de a declanşa o reacţie de necontrolat a populaţiei din zonă, poate chiar haos?

9)   În aceeaşi scrisoare, semnată de secretarul de stat Mihai Adrian Albulescu, se spune că : „România are legislaţie privind concesionarea, doar pentru explorare şi exploatare de petrol şi gaze în rezervoare convenţionale. Gazele de şist intră în categoria <<neconvenţionale >>, pentru care nu există o legislaţie adecvată“. Prin această precizare şi, ţinând cont de interesul declarat al companiei Chevron pentru gazele de şist ( gaze neconvenţionale ), de fapt, guvernul ne comunică implicit că acordurile petroliere încheiate de acesta şi guvernele anterioare, nu se încadrează în lege, deci sunt nule de drept. Este inadmisibil ca guverne ale unei ţări membre U.E., cum este România, care s-au perindat la putere, să se afle într-o asemenea situaţie şi să recunoască faptul că se încalcă statul de drept. În acest mod ajung în situaţia să creeze neîncredere şi panică în rândul populaţiei din zonele vizate de exploatarea gazelor de şist.

10) Reprezentanţii guvernului actual, aşa cum au procedat şi cei ai guvernelor anterioare, în loc să consulte populaţia, purtând un dialog, bazat pe argumente şi adevăr, şi să ne decidă soarta în acord cu voinţa noastră, ne ignoră sau ne umilesc în media prin felul în care se adresează, iar uneori ne transmit informaţii mai puţin adevărate. Această atitudine, în loc să liniştească populaţia, mai de grabă naşte sentimente justificate de  nelinişte şi mânie.

11)   Este cert, pentru noi, populaţia din zonele vizate, că, aşa cum ne aflăm sub incidenţa unor acorduri secretizate (cu excepţia celor trei din Dobrogea, care sunt parţial desecretizate), acceptate şi de guvernul actual, se încearcă o manipulare în masă, printr-o prezentare a situaţiei de fapt şi de drept, care să ne facă să credem, că vom fi scutiţi de această fracturare hidraulică bazată pe utilizarea de substanţe chimice şi radioactive. Ţinem să precizăm că nu ne vom lăsa înşelaţi de aparenţe, mai ales că, la întâlnirea cu reprezentantul Chevron, dl. Thomas Holst, din 6 februarie 2013, acesta ne-a comunicat că la explorarea gazelor de şist vom folosi fracturarea hidraulică”  cu substanţe toxice, iar ministrul mediului, d-na Rovana Plumb, la B1 TV, recunoştea recent: „da, este posibil ca explorarea gazelor de şist să fie periculoasă”.

12)  Nu putem fi de acord şi nu înţelegem uşurinţa, graba şi superficialitatea cu care guvernul României tratează această problemă, care poate duce populaţia în situaţia să sufere şi să suporte consecinţe dintre cele mai grave, de pe urma activităţilor şi accidentelor companiei Chevron, aşa cum s-a întâmplat şi se mai întâmplă în alte ţări. Iată doar câteva cazuri care pun la îndoială reputaţia acestei companii privind protecţia mediului şi a sănătăţii oamenilor:

a)   În Kazahstan, după 20 de ani de exploatări petroliere, populaţia din zona sondelor, în cea mai mare parte, suferă de boli cronice ca urmare a poluării, fiind înregistrate numeroase decese. Pentru aceste fapte compania a fost amendată cu 7 milioane de dolari.

b)   În data de 7 noiembrie 2011, în Brazilia, Chevron a fost dată în judecată din cauza unor scurgeri de petrol, de pe platforma Frade, în largul coastelor oraşului Rio de Janeiro. Pentru poluarea produsă, firma Chevron a fost amendată cu 10,9 miliarde de dolari

c)   Pe data de 16 ianuarie 2012, în Nigeria, a explodat o sondă de gaz a companiei Chevron, care a produs un incendiu ce a durat 46 de zile, neputând fi stins decât prin arderea în totalitate a rezervei de gaz şi care a produs o poluare importantă ce a afectat sănătatea populaţiei şi mediul. Compania a fost amendată cu 3 milioane de dolari.

13)  Nu suntem de acord ca subsolul României să devină depozit pentru miliarde de m.c. de ape reziduale, conţinând multe substanţe toxice, cancerigene sau radioactive, conform Art. 8.2.18. din Acordul petrolier cadru.

14) Nu suntem de acord cu informaţiile false care ni se transmit cum că, dacă vom exploata aceste gaze, din perimetrele concesionate, cu firme străine, vom avea gaze mai ieftine şi ne vom câştiga independenţa energetică! Dacă un singur foraj în S.U.A. ajunge la 4 milioane de dolari, în Europa, aşa cum a  anunţat ExxonMobil, un singur foraj ajunge până la 14 milioane de dolari. Chiar şi în scrisoarea secretarului de stat Mihai Adrian Albulescu se recunoaşte că „ preţul gazelor de şist este necompetitiv în raport cu gazele convenţionale” . În aceste condiţii este absurd să vorbim despre independenţă energetică, mai ales că aceste gaze vor aparţine exclusiv firmei Chevron, care are dreptul să le exporte unde doreşte, conform Art. 8.1.5. din Acordul petrolier cadru. Dacă compania ne-ar vinde şi nouă o parte din producţia extrasă ar face-o la un preţ mult mai mare decât preţul gazelor convenţionale. Vom sfârşi prin a ne epuiza resursele de gaz şi resursele de apă, dar punând în pericol viaţa oamenilor; vom rămâne săraci şi poluaţi, bolnavi şi fără şansa recuperării a tot ce am pierdut.

Acesta să fie oare interesul României?

Noi, populaţia din zonele vizate, ca cetăţeni români, considerăm categoric că nu acesta este adevăratul  interes al României, el este, în fapt, doar interesul companiilor străine pe care, nu înţelegem din ce considerente, guvernele României le sprijină. Cerem  răspicat Guvernului României, să nu creeze haos în ţară,  să dea dovadă de responsabilitate şi patriotism în apărarea vieţii românilor şi a intereselor noastre naţionale.

15)  Având în vedere cele arătate mai sus, ţinând cont şi de scrisoarea secretarului de stat, Mihai Adrian Albulescu şi luând în calcul starea de tensiune şi iritare din rândul populaţiei, creată ca urmare a pericolelor la care poate fi expusă, odată cu lipsa de preocupare pentru apărarea interesului naţional din partea factorilor de decizie, cerem, în mod public, să se autosesizeze organele juridice competente, Parchetul General şi D.N.A. – ul, care să verifice legalitatea acordurilor petroliere încheiate, în legătură cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist.  Cerem să se verifice modul în care sunt apărate interesele naţionale economice, energetice, cât şi viaţa şi siguranţa cetăţenilor acestei ţări, precum şi a generaţiilor viitoare pe aceste meleaguri, iar rezultatul verificărilor este necesar să fie adus la cunoştinţa opiniei publice în cel mai scurt timp.

16)  Noi, oamenii de rând, iubim România şîi dorim un viitor cu un popor sănătos, care să trăiască într-un mediu curat şi pentru un astfel de viitor vom lupta până la capăt. Pentru aceasta ne vom uni forţele într-un front comun, pentru a ne opune cu fermitate şi hotărâre celor care, ar îndrăzni să instaleze sonde de explorare sau de extracţie în zona noastră. Suntem în stare, prin forţa noastră să ne apărăm cu demnitate viaţa noastră şi a copiilor noştri, care pentru alţii, spre surprinderea şi indignarea noastră, nu prea contează. În acest sens, solicităm tuturor autorităţilor statului român care, prin lege, sunt obligate să ne asigure protecţia noastră şi a mediului în care trăim, să analizeze cu responsabilitate cererile noastre. Ca români, nu putem concepe să fim părăsiţi de statul român şi instituţiile sale, în faţa unor ameninţări ce vin din partea unor corporaţii ce au, ca singur scop, asigurarea profitului şi mai puţin sănătatea oamenilor şi protejarea mediului înconjurător.

17) Solicităm autorităţilor române abilitate şi companiei Chevron ca, înainte de luarea oricăror decizii, să desfăşoare cu populaţia din zonele vizate de viitoarele explorări sau exploatări de gaze din şist, dezbateri comune, la care să participe şi membrii Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile bârlădene.

Într-un stat de drept, peste voinţa oamenilor nu se poate trece!

Dumnezeu să-i ocrotească pe români de străinii profitori şi de unii, aşa zişi români care, pentru faptele comise, vor intra în cartea neagră şi ruşinoasă a istoriei României!

Dată astăzi, miercuri 27 februarie 2013, la Bârlad, cu prilejul Marşului de Protest, organizat de societăţile civile din judeţele Vaslui, Constanţa şi Galaţi şi susţinut de societăţile civile din judeţele Timiş şi Bihor.

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “FITIONESTI. Case daramate si fantani secate de la SONDA DE PROSPECTIUNI pentru gaze (VIDEO)/ Proclamatia-protest de la Barlad: SUNTEM COBAII CHEVRON!

 1. Daca explorarea si , mai ales , exploatarea nu creeaza deloc pericole sau acestea sunt neglijabile , dupa cum rezulta din pozitiile exprimate de – inteleg – parte din autoritatile statului roman , atunci sa convinga populatia ca este asa !
  Sa puna a dispozitie cel putin studii in materie disponibile pana la ora actuala (caci metoda nu-i chiar de ieri inventata) sau sa suspende totul pana ce acestea se vor face .
  Daca insa exista pericole cat de cat semnifiactive , atunci , mai devreme sau mai tarziu , toti cei implicati vor da seama . Cu asa ceva nu te joci . Daca ai poluat subsolul , nu te mai poti intoarce in viitor sa remediezi , gata , este ca si cum ai avea desert extins pe care nu-l mai poti combate . Esti bun de tras la judecata daca ai ajutat sau sprijinit asa ceva .
  Ministerul Mediului va avea un raspuns greu de dat in viitor !
  Sa speram ca exista responsabilitate si nu este grav . Totusi , cam MULTE proteste in toata lumea fata de asa ceva .
  Si o propunere : sa se exploreze si exploateze intai in capitalele statelor , unde domiciliaza cam toti “decidentii” statelor , pentru a convinge astfel si restul populatiei .
  Ce , strica sa pompam mii de tone de chimicale in subsolul capitalei ? Exista vreun risc ? Alo … se aude si la Ministeru Mediului ???

 2. Sarmanii locuitori din acele zone . Le-au inchis si “jumatatea deschisa de gura” care o mai aveau cu butelii si sponsorizari . Grav ! Mai protesteaza acum Ioane !

 3. “Nu suntem de acord ca în sec. XXI, într-o ţară membră a U.E., să se ia decizii fără să se ţină cont de voinţa noastră…”

  serios ?..si de cand nu sunteti de acord ?

 4. Cateva articole pe aceasta tema care au aparut in presa:

  http://www.afaceriagricole.net/localitate/2145-Fitionesti.html

  Sonda de exploatare Kaz 1 este amplasata in partea de Nord – Vest a perimetrului ,in aproprierea localitatii Fitionesti si va avea o adancime de 4200 de metri.In acelasi timp pentru continuarea cercetarii potentialului petrolifer al perimetrului compania intentioneaza sa deruleze un program de achizitie de date seismice 2 D .,,Este un pas important pentru industria de petrol si gaze a Kazahstanului si a companiei nationale KazMunayGaz(KMG),prima sonda in afara granitelor sale. Pana in prezent operatiuni de acest gen s-au efectuat,in mod exclusiv ,numai pe campurile petrolifere din Kazahstan.Aceasta prezinta o noua etapa in strategia de dezvoltare a Grupului Rompetrol ,parte a obiectivului pe termen lung al KMG, de a fi intre primele 30 de mari companii de petrol si gaze din lume,, ,declara Zhanat Tussupbekov,director general al grupului Rompetrol. Deci..este prima sonda a rusilor in afara Kazahstanului si s-au gandit sa o amplaseze in tara noastra la Fitionesti ,chiar in satul Danesti ,chiar langa Zabaraut ,paraul care de ani de zile ne-a dat apa si pentru alte localitati si care dintr-o data nu mai are. De ce sa fim noi cobaii,de ce tocmai noi ? .Daca cititi cu atentie intentia lor este de a ocntinua …nu ca ar fi singura sonda pe care o vor aici .Directorul rus spune in declaratia sa ca vor sa fie printre primele 30 de companii din lume de petrol si fiti atenti si GAZE . Oare si GAZE DE SIST ?

  http://www.cotidianul.ro/catre-toti-cercetatorii-si-toate-cadrele-medii-din-institutul-geologic-al-romaniei-191943/

  Problema marelui zăcământ de gaze naturale de la Fitoneşti – Trotuşanu (jud. Vracea) şi cea a colaborării reciproc avantajoase între S.C. „Rompetrol” S.A. şi Institutul Geologic al României.
  Printre nenumăratele obiective de interes economic evidenţiate în studiul sus-menţionat figurează şi identificarea, conturarea şi estimarea potenţialului de rezerve al importantului zăcământ de gaze naturale Fitioneşti – Trotuşanu. Acest zăcământ este amplasat în cuprinsul avanfosei Carpaţilor Orientali, la aproximativ 10 km vest de conducta magistrală de gaze Ucraina – Bucureşti. În acest scop am recomandat reinterpretarea combinată a unor imagini gravimetrice şi magnetice, cu ajutorul unor date seismice şi de foraj, deja existente.
  Zăcământul Fitioneşti – Trotuşanu este localizat preponderent în arenitele formaţiunilor ponţiene, făcând parte din familia zăcămintelor de gaze Balta Albă – Ghergheasa – Amara. Anomalia gravimetrică de minim Fitioneşti – Trotuşanu este determinată de deficitul de masă realizat de importanta acumulare de gaze din arenitele ponţiene ale domului amonim, iar anomalia magnetică este datorată boltiri arenitelor andezitice din cuprinsul formaţiunilor kersonian – meoţiene subiacente. Datele seismice permit determinarea variaţiei de grosime a Pietrişurilor de Cândeşti pleistocene inferioare, care realizează în raport cu formaţiunile romaniene excese de masă.
  În urma tratativelor dintre IGR şi Rompetrol din perioada iulie-octombrie 2011, la care au fost implicaţi la 20 septembrie şi specialiştii geofizicieni de la KazMunaiGaz de înaltă calificare, urma să se semneze un contract corespunzător. Din păcate în mod brusc şi fără nici o motivaţie logică domnul Director Serghie Mihalache a rupt pe 8 noiembrie aceste tratative. Am fost bucuros să aflu din presă la 01.08.2012 că în fruntea Direcţiei de exploatare şi producţie a Rompetrol a fost numit în locul domnului Serghie Mihalache un nou director kazah şi că acesta a amplasat pe structura Fitioneşti sonda 1 Kaz, din păcate cu o întârziere de ½ ani. Sper că noi tratative vor relansa un amplu program de cooperare între Rompetrol şi I.G.R. în cele trei blocuri vrâncene, precum şi în blocurile Zăgujani şi Satu Mare.

  Ziarul de Vrancea:
  http://www.ziaruldevrancea.ro/economic/89189-rompetrol-sustine-ca-nu-cauta-gaze-de-sist-la-fitionesti.html

  http://www.ziaruldevrancea.ro/webtv/89608-o-sonda-de-gaz-tine-oamenii-cu-ochii-ca-pe-butelie-la-fitionesti.html

  Focsani ziare.com:
  http://www.ziare.com/focsani/afaceri/rompetrol-va-despagubi-proprietarii-afectati-de-lucrarile-de-la-sonda-danesti-3093337

 5. Singura solutie este urmatoarea ´, UNIREA poporului in masa si date SONDELE ,,JOS ,, , trase cu un tractor -doua ,prin legarea unor cabluri . Politicul slujeste direct lui MAOMA ,nu acestui popor . Este timpul sa faca legea poporul de buna credinta ,respectand legile DUMNEZEIESTI . Doamne ajuta !

 6. AdX a primit PE SEST aviz pentru gaz de sist, ca si multe alte firme de explorare. Suntem furati pe fata….

 7. Pingback: SCANDALUL EXPLOATARII GAZELOR DE SIST [video]. Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: DEMONTAREA MITULUI "REVOLUTIEI GAZELOR DE SIST" DIN SUA. Cine sta in spatele BULEI SPECULATIVE a gazelor de sist si cum s-a impus FRACTURAREA HIDRAULICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: ILIE SERBANESCU DESPRE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: "Se va distruge litoralul, se va distruge si la Barlad. GERMANIA NE PUNE SA NE CUMPARAM GAZELE NOASTRE LA PRET RUSESC!"[video]/ Lobby agresiv anti-Biserica al americanilor pentru CHEVRON, intim
 10. Poate doar dupa reintoarcerea la haiducie (asa cum a mai fost si in timpul rezistentei anticomuniste dintre 1948 – 1954) se va mai face dreptate in Romania!

 11. Pingback: Autoritatile locale din BARLAD boicoteaza PROTESTUL IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST? Propaganda pro-exploatare la foc continuu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: Ziua PROTESTELOR impotriva EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST [video]. LISTA ACTIUNILOR DE PROTEST. Mitinguri neavizate si PREFECTURI impotriva comunelor care INTERZIC demararea exploatarilor CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 13. Pingback: Protopopul Vasile Laiu: "SE INCEARCA INROBIREA TARII SI DECIMAREA POPULATIEI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 14. Pingback: Ilie Sebranescu: demontarea DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: DIVERSIUNEA CERNEA? GAZELE DE SIST vs parteneriatele homosexuale si finantarea BISERICII/ Consilierul lui BARROSO face PRESIUNI pentru EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Ipoteza socanta: FLAMINIA VA DEVERSA DESEURILE IN PUTURILE CHEVRON din Dobrogea? - Razboi
 16. Pingback: "Adevaratul pret al gazelor de sist" - CARTE PE TEMA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: GAZELE DE SIST. Propaganda GUVERNAMENTALA merge neabatut inainte cu ministrii DRAGNEA si NITA varfuri de lance. Dragnea MANIPULATORUL striga: DEZINFORMARE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 18. Pingback: BARLAD VS CHEVRON: mii de oameni au PROTESTAT impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST in ciuda obstructiilor autoritatilor locale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: BARLADUL IN PERICOL. Dezinformarea, cinismul si tupeul "GUVERNULUI CHEVRON": "Taceti din gura!" (VIDEO). Al doilea M.R.U., lobbystul VICTOR PONTA dicteaza "drumul corect", cerand SA NU SE TINA CONT de impotriviri! - Razboi î
 20. Pingback: UPDATE VIDEO: Proteste bulgaro-romane impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Corporatii cu profituri de miliarde si oameni cu benzen in sange/ Banca Mondiala crede ca ERA MATERIILOR PRIME s-ar apropia de sfarsit - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: AFP: material dedicat pr. Vasile Laiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: Pr. Vasile Laiu despre INTEMEIEREA MISCARII ANTI-FRACKING. “Atunci cand viata oamenilor si creatia lui Dumnezeu sunt amenintate, slujitorii Bisericii nu pot ramane indiferenti” - Recomandari
 23. Pingback: (update video): CUTREMURELE DIN SATUL IZVOARELE (GALATI) – Autoritatile si “specialistii” au, suspect, o singura grija: SA PROTEJEZE COMPANIA OMV – PETROM, EXCLUZAND CAUZA FORAJELOR PETROLIERE! Localnicii si vicepresedintele CJ Gal
 24. priviti documentarul GasLand – Can you light your water on fire (2010)

  tradus: ~”Tara gazelor – Tu poti sa-ti dai foc la apa?”

  Fracking-ul introduce aproximativ 450 de chimicale in pamant, si unul din produsele obtinute pe langa gaz, este radon-ul, care este radioactiv

  Vrancea, enclava mafiota, este exploatata prin fracking inainte sa se fi auzit de Pungesti, si nu a fost nimic publicat, fiindca precum am zis, Vrancea este o enclava mafiota unde totul este controlat de asa-zisa securitate, mafia de taranoi locali. Doar nu credeati ca taman Vrancea unde gazul natural scapa la suprafata (vezi Focul Viu), n-o sa fie exploatata

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare