GAZELE DE SIST. Propaganda GUVERNAMENTALA merge neabatut inainte cu ministrii DRAGNEA si NITA varfuri de lance. Dragnea MANIPULATORUL striga: DEZINFORMARE!

27-04-2013 7 minute Sublinieri

gaze sist

Guvernul schimbă strategia în privinţa gazelor de şist, arătându-se în favoarea explorării şi exploatării lor. Dacă înainte de a ajunge la putere, social democraţii susţineau protestele celor care se opuneau exloatării acestor resurse, acum Guvernul USL îşi schimbă poziţia, subliniind importanţa creării locurilor de muncă de către Chevron, compania americană care caută gaze de şist în România.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, miercuri la seara Gândul Live, că România va identifica, în perioada următoare, dacă are gaze de şist şi abia apoi îşi va pune problema implicaţiilor exploatării lor asupra mediului.

“Dacă în SUA exploatarea gazelor de şist a creat 500.000 de locuri de muncă şi preţul este undeva la 113 dolari mia de metri cubi, o fi bine? Nu sunt şi acolo ONG-uri, organizaţii care sprijină mediul? Eu cred că da. [aceeasi manipulare ca in cazul lui Dragnea, care se bazeaza pe necunoasterea realitatilor americane de catre publicul roman – N.N.] Ne plângem ca în povestea cu drobul de sare, nu ştim dacă le avem, dar dacă le-am avea nu ştim dacă le vom exploata. (…) Principial trebuie să vedem întâi dacă avem. Dacă avem, specialiştii noştri şi cei europeni trebuie să ne spună dacă exploatarea acestor gaze de şist are sau nu implicaţii asupra mediului”, a răspuns ministrul delegat pentru Energie, întrebat dacă personal susţine exploatarea gazelor de şist.

Niţă spune că în prezent în cazul companiei americană Chevron, care a concesionat în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, se discută despre autorizaţia de mediu, el precizând că în funcţie şi de rezultatele dezbaterilor publice se va trece la explorarea acestor rezerve.

Din punct de vedere al gazelor de şist, eu nu cred că trebuie să ne grăbim cu afirmaţii împotriva explorării, spune Niţă, menţionând că România ar putea avea o anumită independenţă energetică dacă se va ajunge la exploatarea gazelor de şist. Pe de altă parte, Niţă este de părere că preţul gazelor naturale va scădea pe viitor pentru că există o multutidine de căi de exploatare a acestui tip de combustibil. “Eu mizez pe acest lucru, toată lumea este interesată de scăderea preţurilor la combustibili energetici”, a arătat Niţă [si cum vor scadea preturile in conditiile liberalizarii preturilor la gaze si a obligatiei de a le exporta? – vezi aici demontarea acestei manipulari de catre econimistul Ilie Serbanescu – N.N.]. 

Când iese Hidroelectrica din insolvenţă

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a precizat că speră ca Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă în 26 iulie, potrivit înţelegerii cu administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

Întrebat care sunt următorii paşi, după această dată, Niţă a răspuns că Hidroelectrica va trebui menţinută “într-un ritm de curăţire a cheltuielilor neeconomicoase“, fiind vizată trecerea ei pe profit şi un plan de investiţii cât mai echilibrat şi mai raţional.

Reorganizarea întregului sistem energetic naţional

Tot la Gândul LIVE ministrul delegat pentru Energie a dezvăluit că există în lucru un proiect pentru reorganizarea întregului sistem energetic naţional şi care va fi gata până la finele acestui an. Întrebat dacă vor fi reorganizate toate companiile din domeniul energetic el a răspuns afirmativ.

“Suntem singura ţară din Europa care funcţionăm cu societăţi de producţie energetică pe o singură sursă de energie. Nu poţi să pui pe criterii de competitivitate producţia de energie pe bază de cărbune cu cea pe bază de apă, sau energia nucleară”, a spus Niţă. El a explicat că în general, în Uniunea Europeană sunt societăţi care produc energie din mai multe surse, pe baza de cărbune şi pe bază de gaze naturale şi pe bază de apă.

Despre contractele cu băieţii deştepţi

El a precizat că preţul energiei se formează pe bursa de profil, iar contractele cu “băieţii deştepţi” din energie nu mai sunt de actualitate.

“Lună de lună numărul operatorilor care lucreaza pe bursă a crescut, ajungându-se la 120 de operatori luna aceasta. Toate contractele se vor finaliza pe bursă. Vrem să putem încheia contracte pe un an-doi-cinci în aşa fel încât să putem da o anumită stabilitate şi producătorilor şi consumatorilor“, a declarat Niţă.

Întrebat dacă “băieţii deştepţi” au încercat să intervină la el, Niţă a negat: “Ce sa caute la mine, dacă totul se face pe bursă, ce sa fac eu?”

Despre membrii CA din societăţile din energie numiţi politic

Solicitat să explice de ce printre managerii companiilor din domeniul energetic există persoane care fac parte din partidele politice, ministrul delegat pentru Energie a precizat că toţi managerii vor fi numiţi pe baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă, adăugând încă că “nu toţi politicienii sunt nişte neisprăviţi care nu ştiu meserie”.

“Nu ştiu nicio societate de recrutare, ei mi-au prezentat o listă, pe lista au fost între 40 şi 60 de CV-uri, nu eu i-am ales, i-a ales societatea de recrutare care a primit bani”, a spus Niţă.

În ce priveşte salariile managerilor din companiile de stat, Niţă consideră că “avem o problemă, va trebui să o reglăm“. El a dat exemplul unui manager bun la o companie privată care câştigă între 250.000-300.000 de euro pe an şi care nu ar veni la o companie de stat pentru un salariu “total neprietenos”.

Despre managerii companiilor de stat: “Cine nu are profit, pleacă”

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a declarat la Gândul LIVE că toate bugetele de venituri şi cheltuieli ale companiilor din portofoliul ministerului său, exclusiv Hidroelectrica, sunt prevăzute cu profit în acest an. “Cine nu are profit, pleacă” , a avertizat Niţă.

El a explicat că o situaţie specială este la Complexul Energetic Hunedoara, unde în ultimii 20 de ani nu a fost făcută o retehnologizare şi unde minerii lucrează în condiţii foarte grele.

Ministrul spune că poate fi luată în calcul şi propunerea unor parlamentari pentru crearea unui fond de investiţii care să fie folosit pentru retehnologizare în domeniul energetic. “Eu îl sprijin, dar nu cred că acum este momentul. În felul acesta am putea să retehnologizăm”, a arătat Niţă, adăugând că fondul ar putea fi alimentat fie din profiturile companiilor, fie ar putea fi cotat la bursă pentru atragerea de surse de finanţare.

ZIUA PAMANTULUI 2013: Vicepremierul Liviu Dragnea consideră că România şi actualul Guvern trebuie să aibă o poziţie pragmatică în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist, în care să fie luaţi în calcul factorii de risc, dar şi posibilitatea ca ţara noastră să aibă de câştigat economic din utilizarea acestor resurse

ZIUA PAMANTULUI 2013. Prezent, la Vaslui, Liviu Dragnea a afirmat recent că exploatarea gazelor de şist ar putea reprezenta resursele necesare pentru dezvoltarea României, însă prioritară este protecţia populaţiei împotriva oricăror riscuri, inclusiv cele ale sărăciei.

“Noi trebuie să avem o poziţie pragmatică. Avem informaţii că în subsol sunt aceste resurse naturale (n.r. – gazele de şist) într-o cantitate suficient de mare astfel încât să ajute zonele de unde vor fi extrase, precum şi economia naţională. Avem două variante: cea în care permitem, în primul rând, să se verifice dacă informaţiile sunt corecte, şi cea în care spunem “nu” din start. Atunci, dacă nici aceste resurse potenţiale nu sunt folosite, încep să mă gândesc de unde mai găsim resurse pentru dezvoltare? Primul lucru care trebuie să ne intereseze pe toţi este protecţia populaţiei împotriva oricăror riscuri, dar să ne gândim serios şi cu toată deschiderea şi la protejarea populaţiei împotriva sărăciei”, a declarat Dragnea [referitor la COSTURILE presupuse de exploatarea gazelor de sist, inclusiv modul in care afecteaza NEGATIV economia zonelor in care se vor defasura operatiunile, a se vedea AICI – N.N.]

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea consideră că populaţia ar trebui să fie “onest” informată şi de persoane “avizate” în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România.

“Ştiu că s-au făcut asemenea exploatări de gaze de şist în Statele Unite ale Americii şi nu am văzut acolo decât că preţul gazelor a scăzut foarte mult, iar asta înseamnă că industria s-a dezvoltat foarte tare. Populaţia a plătit mai puţin şi economia americană a fost ajutată foarte mult de exploatrea gazelor de şist. De ce nu am putea încerca şi noi, până la urmă? Contează şi părerea populaţiei, dar trebuie să ne uităm cu mare atenţie cât de mult este avizată şi informată populaţia şi, mai ales, cât de corect şi onest este informată. Să vedem cu foarte mare sinceritate cine tot întreţine şi cine încearcă să informeze sau să dezinformeze populaţia într-un fel sau altul. Este foarte simplu: putem rămâne cu gazele de şist în subsol, dar la suprafaţă  cu aceeaşi lipsă de bani” a conchis Liviu Dragnea.

La nivel mondial, exploatarea gazelor de sist va decurge intr-un ritm substantial mai lent decat in Statele Unite, a avertizat unul dintre top-managerii companiei Royal Dutch Shell.

Andrew Brown, care se ocupa de acest domeniu la Shell, considera ca o crestere a productiei de gaze de sist dincolo de granitele Statelor Unite si ale Canadei va fi blocata de lipsa utilajelor si a personalului calificat. In plus, este nevoie de ample si costisitoare lucrari de prospectare.

Potrivit Financial Times, cresterea accelerata a productiei gazelor de sist in SUA a fost posibila gratie dezvoltarii si perfectionarii tehnologiilor destinate acestor activitati, fapt care a schimbat, practic, radical ramura energetica in America de Nord. Or, in opinia expertilor Shell, o asemenea revolutie nu se va repeta prea curand in nici o alta parte a lumii. Iata de ce, afirma specialistii companiei mentionate, trebuie cautate alte surse pentru satisfacerea cererii mondiale in plina ascensiune.

„Am vazut cum in Statele Unite toate rezervele de gaze de sist au intrat foarte rapid in exploatare. Dar in alte tari, acest proces va dura considerabil mai mult timp”, a subliniat Brown pentru Financial Times. De mentionat ca un punct de vedere similar a fost exprimat si de alte mari companii energetice, inclusiv ExxonMobil, care a refuzat anul trecut sa se lanseze intr-o aventura de acest gen in Polonia.

De altfel, compania Shell este ea insasi implicata in asemenea proiecte lansate de diferite state ale lumii, precum China, Turcia, Africa de Sud sau Ucraina. Recent, gigantul energetic a convenit cu Gazprom neft conditiile unei colaborari in domeniul gazelor de sist in Rusia. Cu toate acestea, Brown considera ca, pe termen scurt, investitorii si consumatorii nu trebuie sa-si puna mari sperante in aceste proiecte. „Rezervele rusesti de gaze de sist sunt cele mai promitatoare din lume. Dar exploatarea lor nu este o chestiune de viitor apropiat”, a avertizat expetul Shell.

In America de Nord lucreaza companii precum Nabors, Halliburton si Baker Hughes, care au o vasta experienta in forarea pe orizontala si utilizarea tehnogiilor de resort. In schimb, in alte tari, posibilitatile de folosire a acestor tehnologii nu sunt deloc mari.

*

***

*

***


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “GAZELE DE SIST. Propaganda GUVERNAMENTALA merge neabatut inainte cu ministrii DRAGNEA si NITA varfuri de lance. Dragnea MANIPULATORUL striga: DEZINFORMARE!

  1. Și sclavii au locuri de muncă, și încă asigurate.

  2. “Atât Pilat, cât şi dregătorii de astăzi, bieţi trecători prin diferite funcţii, ar trebui să ştie că Dumnezeu nu poate fi negociat; că dreptatea, credinţa şi viaţa sunt valori ce nu pot fi date „la schimb”, pentru că au egală doar veşnicia, iar aceea nu poate fi răscumpărată decât prin puterea de a zice da-ului DA şi nu-ului NU, fie şi cu plata unui preţ pe măsură.
    Slalomul politic de care a dat dovadă Pilat la judecarea Domnului nu poate decât să ne îngreţoşeze astăzi, într-o lume în care politica riscă să se transforme tot mai mult în oarbă şi iresponsabilă disciplină de partid, demnitatea persoanei fiind răscumpărată tot mai uşor cu „demnităţi” efemere, iar conştiinţa fiind adormită prea repede cu privilegii complice.”
    http://www.episcopiaslatinei.ro/2013/04/29/hristos-si-pilat-scisoare-pastorala-la-invierea-domnului-2013/

  3. Pingback: MINISTERUL MEDIULUI a dat AVIZELE pentru explorarea GAZELOR DE SIST din Dobrogea/ Cum vom ramane fara GAZELE din Marea Neagra si de ce guvernul Boc=Guvernul MRU=guvernul Ponta - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Chevron a primit AVIZE DE EXPLOATARE (!) pentru GAZELE DE SIST de la Costinesti si Vama Veche/ Corpotatiile au invins si la ROSIA MONTANA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: GAZELE DE SIST... bagate pe sest pe gatul romanilor(si VIDEO). EXPLORAREA - doar preludiul si pretextul EXPLOATARII. Analiza Income de demontare punctuala a tuturor "argumentelor" economice ale propagandei oficiale - Razboi întru Cuvânt - Reco
  6. Pingback: Guvernantii prinsi cu minciuna? CHEVRON ar folosi tehnica FRACTURARII HIDRAULICE inca din faza de EXPLORARE!/ Ponta SFIDEAZA, iar Crin Antonescu "O SCALDA" PENIBIL si SFORAITOR pe tema gazelor de sist [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandar
  7. Pingback: Romania ciuruita de CHEVRON: PESTE 30 DE ZONE NOI PENTRU EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST! Basescu da de gol MINCIUNA ca ar exista EXPLORARE fara EXPLOATARE, Ponta "NU MAI ARE DUBII" cu privire la EXPLOATARE [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  8. Pingback: GAZELE DE SIST - dezvaluiri la "Punctul de intalnire" cu Radu Tudor (VIDEO)/ Ponta anunta unde se vor duce banii din redevente: LA DIVERSE PROIECTE... precum "informatizarea intregii tari"!/ REZISTENTA FERMIERILOR POLONEZI IN FATA CHEV
  9. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? Cum a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii au finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare