INCATUSAREA CAPITALISMULUI ROMANESC. Corupti sunt doar afaceristii romani?

12-03-2015 16 minute Sublinieri

Mai multi vamesi si politisti de frontiera de la Vamile Stamora Moravita si Naidas sunt adusi la sediul DNA pentru audieri, fiind suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari, in Bucuresti

Au creat companii şi branduri care au stat la baza antreprenoriatului românesc, dar au ajuns să fie arestaţi, iar justiţia a stabilit sau va stabili dacă sunt vinovaţi sau nu. De multe ori, nu s-au înconjurat din timp de experţi care să-i ajute atunci când luau decizii şi nici nu şi-au format succesori. Astăzi, brandurile pe care le-au creat sunt în pericol, iar mii de angajaţi riscă să îşi piardă locurile de muncă. Întrebarea este dacă firmele şi brandurile construite vor rezista în viitor în economia românească.

Zeci de antreprenori şi oameni de afaceri români care au fost arestaţi cu precădere în ultimul an au lăsat în urmă afaceri cumulate de aproape 8 miliarde de lei, active bancare de 4 miliarde de lei şi un număr de 16.000 de angajaţi, arată o analiză a ZF. Fie că a fost vorba de antreprenori cu afaceri în domeniul construcţiilor (Nelu Iordache, Dan Beşciu, Theodor Berna, Alexandru Horpos sau Vlad Vameşu), în cel al transporturilor (Gruia Stoica, Ilie Carabulea), în sectorul medical privat (Ioana Daniela Vonica), în cel hotelier (George Copos), în IT (Irina Socol) sau în media (Dan Voiculescu), „plaja“ acoperită de dosarele din business pentru care judecătorii au dat sentinţe a făcut ca în unele domenii aproape să dispară reprezentanţi ai capitalismului românesc.

„Reforma economică s-a făcut în România nu prin legi economice, ci prin justiţie. Pe de-o parte, este bine că s-au identificat problemele şi că au fost pedepsiţi cei care au încălcat legea, însă pe de altă parte există şi un aspect negativ: deciziile justiţiei au atacat businessul antreprenorial românesc. Pentru mine, businessul are rolul de a crea locuri de muncă şi reprezintă o firavă dezvoltare a capitalismului românesc. Fără a-i apăra în vreun fel pe cei care au greşit, cred că trebuie să existe un program pentru salvarea mediului economic antreprenorial românesc“, a spus profesorul universitar Mircea Coşea.

În opinia sa, ar trebui creat un cont special, transparent, în care să se arate ce s-a întâmplat cu banii recuperaţi de la cei care au fost arestaţi pentru că au adus prejudicii statului.

De asemenea, Coşea a mai menţionat faptul că trebuie creat un program de investiţii prioritare care vor fi făcute din banii recuperaţi, pentru ca economia să beneficieze de aceste fonduri.

„Arestările din ultima perioada au făcut să dispară de tot capitalismul românesc din anumite sectoare economice, cum este domeniul lucrărilor de construcţii de autostrăzi. Justiţia a avut intenţii bune, dar nu repară ce a greşit Nelu Iordache, de exemplu, în aşa fel încât businessul acestuia să funcţioneze în folosul ţării. Ce se întâmplă cu perspectiva locului de muncă pentru miile de angajaţi din aceste companii, cu competitivitatea firmelor româneşti din diferite sectoare în astfel de situaţii? Trebuie să tragem un semnal de alarmă asupra acestor aspecte, pentru că mediul de business românesc trebuie protejat“, a mai spus Coşea.

Lipsa succesiunii poate duce la mari probleme financiare pentru companii

Din cazurile antreprenorilor români care au ajuns să fie arestaţi pentru evaziune fiscală, spălare de bani, deturnare de fonduri sau cumpărare de influenţă se pot desprinde o serie de lecţii care sunt esenţiale pentru supra­vieţuirea businessului antre­prenorial românesc.

Cum se conduce o afacere de familie, cum îşi aleg consilierii care să îi ajute în managementul firmei şi cum îşi selectează auditorii sunt doar câteva dintre temele la care ar trebui astăzi să reflecteze cei care vor să-şi construiască sau să-şi dezvolte o afacere în România.

Faptul că nu şi-au chemat la timp experţi care să îi ajute la rezolvarea problemelor financiare ale companiei, lipsa de cunoştinţe legislative sau chiar urmărirea în exces a interesului personal şi nu a celui de business i-au adus pe mulţi dintre marii antreprenori români în situaţii limită, iar afacerile lor sunt astăzi în insolvenţă, în faliment sau abia supra­vieţuiesc.

În contextul unei economii dominate de investitori străini şi al unui mediu antre­prenorial slăbit, plin de neîncredere şi terorizat în fiecare zi de posibilitatea chemării în judecată a acţionarilor sau a directorilor, se pune problema viitorului acestor companii.

Ce se poate face mai departe, în aşa fel încât brandurile create de antreprenori să continue să existe pe piaţă, iar companiile să se „detaşeze“ de persoanele care le-au condus/ fondat şi care poate au greşit?

„În general, în foarte multe cazuri, firme de mare succes intră în declin în momentul în care fondatorul se retrage. Cu atât mai dificilă este situaţia când lucrurile se întâmplă pe neaşteptate şi fonatorul sau firma are probleme în justiţie. Antreprenorii români nu prea vor să-şi pună problema succesiunii şi din acest motiv firmele sunt adesea prinse nepregătite: în loc să fie o schimbare de conducere şi dezvol­tare pe mai departe a afacerii, asistăm la vânzarea unor părţi sau a unor active, conflicte cu creditorii, ezitări şi greşeli în mana­gement. Fiecare firmă ar trebui să aibă pregătit un plan de succesiune, dar acest lucru nu se întâmplă în practică“, a spus analistul economic Aurelian Dochia, managing director al companiei Concept- Economic and Business Consulting. […]

In economiile dezvoltate, guvernele salvează companiile antreprenoriale mari

În statele dezvoltate, atunci când companiile antreprenoriale sunt implicate în scandaluri legate de fraude fiscale, guvernele intervin pentru a salva companiile care au ajutat anterior economia, prin locurile de muncă create, prin taxele plătite la buget şi prin brandurile create în ţările respective.

Poate cel mai relevant caz internaţional în acest sens este gigantul italian din industria lactatelor Parmalat, o afacere de familie care a ajuns în 2003 în faliment deoarece schema de fraudă fiscală a antreprenorului şi fondatorului afacerii, Calisto Tanzi, a lăsat o gaură de 14 miliarde de euro în conturile companiei.

Doi ani mai târziu însă, guvernul italian a sprijinit compania şi a relistat-o la bursa de valori din Milano, iar din 2011 grupul francez Lactalis a devenit acţionar majoritar la Parmalat.

Anul trecut, grupul Parmalat a avut venituri de peste 5,4 miliarde de euro la nivel mondial, iar laptele Parmalat sau sucurile Santal sunt produse prezente şi astăzi pe rafturile magazinelor din România, în ciuda unei perioade negre din istoria companiei.

Un alt caz în care guvernul a intervenit pentru salvarea unor companii a fost cel al General Motors şi Chrylser, constructorii americani de maşini care se aflau în 2009 în pericol de faliment. Sprijinul financiar acordat de guvernul american a menţinut astfel în economie 1,5 milioane de locuri de muncă.

Totuşi, nu aceeaşi soartă au avut însă companii precum Arthur Andersen (audit şi contabilitate), care a prelucrat registrele contabile ale companiei energetice Enron, pentru a primi în schimb sume foarte mari din serviciile de audit oferite companiei.

La rândul lor, americanii de la Enron au intrat în faliment în 2001 ca urmare a unor afaceri secrete care au lăsat compania cu datorii foarte mari, iar acest faliment a lăsat fără loc de muncă 20.000 de angajaţi la acea vreme.

Astăzi, cele două companii mai „există“ doar în studiile de caz prezentate la cursurile şcolilor de afaceri.

Insolvenţa, primul pas pentru salvare?

Cei mai mulţi dintre antreprenorii arestaţi în ultimii ani au fost în domeniul construcţiilor, iar prima „mare arestare“ a fost cea a lui Nelu Iordache la finalul anului 2012, pentru deturnarea de fonduri europene.

În prezent, compania de construcţii de drumuri şi autostrăzi Romstrade, una dintre companiile pe care le deţine, este în insolvenţă, iar la momentul arestării sale avea peste 1.600 de angajaţi.

O soartă diferită a avut cealaltă companie pe care a deţinut-o, operatorul aerian Blue Air, care avea peste 400 de angajaţi şi afaceri de 575 de milioane de lei şi care a intrat în faliment, brandul fiind preluat ulterior de alţi acţionari.

„În momentul în care o companie intră în insolvenţă, iar acţionarul principal al companiei este arestat, cel mai important este ca acesta să găsească un om în companie care să fie capabil să preia frâiele afacerii şi care să poată conduce compania cel puţin la fel de bine cum o făcea acţionarul, dat fiind faptul că şi contextul este mai dificil. Este foarte important ca acea persoană să beneficieze de încrederea clienţilor şi să şi cunoască businessul foarte bine. Problema este că antreprenorii români nu prea şi-au format oameni care să le preia rolul, pentru că erau obişnuiţi să ţină afacerile din scurt, o cultură complet diferită de cea din Occident“, a explicat avocatul Ştefan Dumitru din cadrul companiei RVA Insolvency.

El a adăugat că în astfel de cazuri în care acţionarul este arestat riscul reputaţional nu mai este atât de mare, pentru că oamenii au început să se obişnuiască să lucreze cu companii în care acţionarii au avut probleme cu justiţia, la fel cum s-au obişnuit să lucreze cu companii aflate în insolvenţă.

„Dacă înainte de criză insolvenţa era asociată mai degrabă cu falimentul, acum percepţia s-a mai schimbat“, a mai spus avocatul Ştefan Dumitru./ integral pe zf.ro

SO Vîntu a publicat, pe pagina de Facebook, un filmuleț în care vorbește despre corupție și despre valul de arestări din România ultimelor luni. Omul de afaceri susține că „în doze rezonabile, furtul și corupția sunt factori de progres”.

„În doze rezonabile, corupția e un factor de progres. Tot în doze rezonabile, furtul e un factor de progres. În Germania, patronii au o cotă de 20% pe care și-o includ în costuri. E cota din care fură muncitorul german câte puțin, dar se creează o satisfacție. Să nu vă credeți cel mai oropsit și mai hoț popor din lume. Nici pomeneală. Numai că alții au curaj să accepte lucrul ăsta.
Nivelul de încasare a taxelor la bugetul de stat e undeva la 31-32%, restul unde sunt? Marea evaziune, marea corupție, dar mica corupție, aia în care furați voi unde e? În diferența asta”, afirmă Vîntu.

SO Vîntu spune că problemele nu vor rezolvate prin eliminarea corupției, ci dimpotrivă.

„E ipocrit ce se întâmplă azi. Într-adevăr, clasa politică trebuie schimbată, dar asta se poate face doar prin modificarea sistemului politic, nu prin arestarea tuturor oamenilor care mișcă în România. Ce se întâmplă e o exagerare impardonabilă. Epoca de azi e similară cu epoca proletcultistă. Hăituiți, alergați și aplaudați ca tonții nenorocirile care vi se întâmplă vouă. Nu băgându-i pe toți la pușcărie rezolvați probleme, nu aplaudând aceste excese ale unor judecători tâmpiți vă rezolvă probleme. Ceea ce se întâmplă azi vă agravează problemele”, susţine Sorin Ovidiu Vîntu.

UPDATE: Aici găsiți postarea lui SOV, a cărei asemănănare de idei l-a iritat pe Ghiță.

Interviu cu Sebastian Ghiță despre dosarele sale și ale altora # “Să ne cerceteze procurorii pe toți! Dar să afle și că Microsoft nu ne-a vîndut nici o licență pentru că toate calculatoarele ministerelor aveau deja licențe vîndute de către firmele românești!” # “Irina Socol de la Siveco a făcut afaceri într-o țară unde ca să ai contracte dai șpagă la partide! Nu a generat ea sistemul și nu a luat ea banii negri” # “De ce directorul român de la Enel a fost săltat, iar italianul de deasupra lui a luat avionul spre Roma?” #“Geme podul Casei de Sănătate cu tone de echipamente HP de sute de milioane de euro nefolosite vreodată”

[…]

“Ghiță n-a făcut nimic, dar se trezește cu un denunț”

– Scandalul pe care o să-l stîrniți acum cît va dura?
– Nu vreau să stîrnesc nici un scandal. Dar ne retragem din baschet pentru că nu vreau să ajung să fiu judecat vreodată pentru trafic de influență! Eu vorbeam cu oamenii. Mă duceam la antreprenorii români să-i rog să bage bani în echipă, ca să completeze finanțarea noastră.

– Cît e bugetul total?
– Am luat 10 titluri de campioni, 6 Cupe ale României și FIBA Europe Cup cu un buget care n-a depășit 1,5 milioane de euro pe an. Să zicem că aproximativ 30% venea de la alții.

– Și de ce vă temeți?
– Unii ne ajută din pasiune. Alții pentru că cine știe ce așteaptă de la mine. Nu le promit nimic, dar poate că ei așteaptă. Dacă unul dintre ei face evaziune fiscală și vine peste el DNA și ăsta spune: “Îmi reduceți pedeapsa la jumătate dacă vi-l dau în gît pe Ghiță?”. Ghiță n-a făcut nimic, dar se trezește cu un denunț.

– Ați început să vorbiți precum Elena Udrea. Cum vă bate în ușă DNA, cum strigați că persecută cineva.
– Nu, nu, nu vreau să ajung să vorbesc ca Udrea! Și nu-mi retrag nimic din ce am spus despre procurori. Ei fac o muncă importantă și, datorită DNA, economia poate fi mai competitivă. Eu am fost mereu în relații bune cu procurorii.

– Atît de bune încît o sunați pe Codruța Kovesi?
– Nici vorbă!

– Niciodată? Circulă informația asta și n-am vrut să scriem fără să o verificăm.
– Niciodată n-am vorbit la telefon cu doamna Kovesi! Nici cu Daniel Morar. Și cu nici un procuror. Și nici nu ne-am văzut în afara cadrului oficial, cînd mergeam ca membru al comisiei SRI. Comisie care mă gîndesc să mă retrag.

Vrea putere mai mare pentru SRI și pentru procurori

– De ce?
– Eu am niște concepții. Alți membri si Comisiei, altele. Eu am vrut legi mai bune în materie de SRI și de procurori.

– Mai bune pentru cine?
– Pentru instituții și, automat, pentru noi, cetățenii.

“În lipsa legilor Big Brother, îi legăm de mîini și de picioare pe procurori și îi forțăm să lucreze cu denunțuri”

– Sună cam ciudat. Pe de o parte, spuneți că riscul unui denunț vă face să renunțați la marea pasiune, pe de altă parte vreți puteri mai mari pentru serviciile secrete și pentru Parchete. Are legătură retragerea dumneavoastră cu cea a lui George Maior?
– Nu, doar că se petrec în aproximativ aceeași perioadă și am avut aceeași opinie pe legile despre care vorbeam.(Îl privesc, dar nu știu ce să cred) Dacă SRI și procurorii ar avea mijloace mai bune, poate că denunțurile ar reprezenta mai puțin din dosare.

– Cît de puternic sînteți?
– Nu mai fac afaceri de cînd am intrat în Parlament.

– Dar controlați și alte zone. România TV și fostele firme de IT de care ați rămas apropiat. Politică, media, afaceri. Nu e prea multă putere? Nu vă plasează tocmai asta în situații în care, inevitabil, puteți abuza sau puteți comite infracțiuni?
– Încep să renunț. Asta fac cu echipa de baschet. Am negociat anul trecut cu Ringier ca ei să intre acționari la România TV și la siteuri. Numai că Ringier este, la rîndu-i, în negocieri cu Axel Springer și mai durează. Vom relua însă discuțiile după ce se clarifică ei.

– Ați controlat o bună parte din piața IT și acum, după 10 ani, veniți și faceți dezvăluiri. Poate doar Siveco a fost mai mare ca voi. 
– Nici măcar Siveco n-a fost peste mereu. Dar hai să zicem așa: grupul Asesoft a fost în ultimul deceniu în primii trei din piața IT. E o mîndrie pentru noi. E dreptul dumneavoastră să credeți sau să nu credeți ceea ce voi spune.

– Nu sînteți în apele dumneavoastră în legătură cu dosarul DNA. Aveți 9 din 10 șanse la condamnare, cu sau fără executare. Așa zice statistica.
– Să fim controlați toți de către DNA! Respect munca procurorilor și voi accepta ce vor spune judecătorii. Și la firma fratelui meu s-au făcut percheziții. Și despre el spun că justiția să decidă. Dar am ceva important de transmis.

“Înainte de a candida pentru Parlament, am mers la mai mulți antreprenori din IT. La Irina Socol, de la Siveco, la Novensis, la HP, la Cisco. Cineva trebuie să le apere interesele. Iar acum e timpul să spunem deschis cîteva lucruri grave”

“Banii nu i-a luat Socol, ci gurile hulpave care nu fac nimic”

– Apropo de Irina Socol…
– O apreciez și astăzi! Am vizitat-o în arestul la domiciliu. Dumneavoastră credeți că ea a luat vreun ban negru din cei pe care era obligată să-i facă? Vă spun eu că nu! Ea avea o firmă. Care avea nevoie de contracte. I s-a spus: Ca să iei contracte, știi, trebuie să întorci! A rezistat, poate, o dată, de două ori. Dar are peste 1.000 de angajați care își așteaptă salariile. Asesoft, Teamnet și celelalte aveau la un moment dat 7.000 de angajați. A inventat Irina Socol vreun sistem? Nu, ea a supraviețuit în ceea ce au creat alții. Eu nu o apăr, să decidă judecătorii, dar justiția să fie egală pentru toți!

“Lui Socol i s-a spus: Vrei contracte? Păi, cotizezi la partid sau ajuți ministrul! Jocul acesta a fost generat de cei care conduc societatea. Ea s-a lăsat angre nată în acest joc. Și la sfîrșit venim și o ares tăm pe Irina Socol pe care am obligat-o să scoată niște bani din firmă ca să hrănească gurile astea hulpave care nu fac nimic”

– Și unde nu e egală justiția? La Microsoft?

– Exact! Știți ce ne-a vîndut Microsoft?

– Licențe.

– Nu. Asta se spune pe televiziuni. Nu ne-a vîndut nici o licență! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe.

– De unde?

– De la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 și știu ce spun. La un moment dat, exista obligația ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vîndă împreună cu licențe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Și atunci ce au făcut americanii? Au zis că vînd Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătățirea softului.

– Adică ne dau versiunile ulterioare.
– Teoretic. Doar teoretic! Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Și de aici s-au luat șpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.

– O secundă vă rog! Dacă facem o cerere la Microsoft să ne spună pe cîte calculatoare cu licențe ale Guvernului României s-au descărcat în anii ăștia softurile, ca să știm ce am plătit, spuneți că vom afla că pentru sute de mii de calculatoare s-au descărcat doar cîteva mii de softuri?!!!

Sebastian Ghiţă își unește arătătorul cu degetul mare, descriind două cercuri mici, făcute din carne de om tînăr. Două zerouri!

Nu rîde deloc. “Nu! Eu spun că s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Și Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am să vă povestesc”.

“Sîntem corupți, dar ne tratăm”

Ghiță spune că a vorbit cu “sute de oameni de afaceri români” care reclamă că străinii sînt tratați privilegiat și care avertizează că “de acum înainte, și politicienii, și funcționarii să se aștepte să fie reclamați la DNA dacă mai cer și un capăt de ață”

– De ce ar fi acceptat România așa ceva de la Microsoft?
– Nu România. Unii din România. Trebuie să știm toți ceea ce, mă rog, procurorii nu o spun: nouă nu ne trebuiau acele servicii!

Deci Microsoft știa și de șpaga către politicieni, de vreme ce avea nevoie de bunăvoința lor la achiziția a ceva despre care spuneți că era nefolositor?
– Șefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulți care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau și la partide.

ULTIMA ORĂ: Potrivit unei declarații a avocatului Dancu făcută la B1TV, Gheorghe Ștefan susține în fața procurorilor DNA că cele 4 milioane de euro, care teoretic i-au fost repartizați lui de către Florică în dosarul Microsoft, n-au ajuns niciodată la Ștefan, ci au mers în campania electorală a PD-L.

– Pare o operațiune prea mare ca să fie gîndită altfel decît la nivel de stat. Om fi crezut că ne cumpărăm indulgența americanilor!
– Poate s-o motiveze ei oricum acum! Ce nevoie avea SUA să băgăm noi bani în buzunarul Microsoft? E adevărat că Microsoft făcea drumuri la Guvern și la Ambasada SUA. Ei ne-au mințit și Guvernul nostru și și-au mințit și Ambasada lor. Cert e că s-au luat șpăgi imense și, dacă vrei să te minți, zici că le-au luat pentru țară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Știți că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd și-a dat seama că se întîmplă în mai multe țări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală și să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro.

“Microsoft știa că noi avem licențe că de la ei le luaserăm! Și totuși, a pus Guvernul să cumpăre suport. Funeriu, Sandu și alții de i-am pus noi, românii, miniștri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă și mare porcărie organizată de această companie Microsoft”

“A venit și Oracle să ne fure o tură!”

– Ați spus că aveți și alte exemple.
– Oracle a vrut de curînd să facă același lucru. Ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro.

– Softuri de baze de date?
– Da. Și acum veniseră, după formula Microsoft, să le cumpărăm upgradarea. Să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta! Știți că Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis că-l fac multinaționalele, că noi nu știm. Uite că softul de la APIA, cu plăți de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu sîntem chiar ultimii oameni!

– Discursul acesta l-am văzut la Sorin Ovidiu Vîntu pe blog acum cîteva săptămîni. Că lupta anticorupție se va termina cu raderea tuturor antreprenorilor români. Sînteți colegi de idei.
(Se asprește) Eu nu sînt coleg de nimic cu domnul Vîntu.

– Păi, omul spune fix același lucru!
– Lupta anticorupție este importantă. Vă mai zic o dată! Eu voi accepta orice decizie dă judecătorul, dacă voi fi trimis în instanță. Așa facem dacă vrem să trăim într-o societate civilizată. Dacă nu, facem ca Buzăianu și renunțăm la cetățenie și mergem în Elveția că nu credem în justiția de aici. Nu e cazul la mine. Eu în România vreau să trăiesc.

– Sursele noastre zic că mai aveți niște dosare în cercetare la DNA.
– De unde știți asta?

– Știți că nu vă răspundem.
– Bine. O să vedem. Eu o să trimit oficial către DNA și către DIICOT o cerere în care să-i rog să-mi spună cîți români și cîți străini sînt investigați de către ei. Cred că oamenilor le e teamă măcar să spună. “Dragă DNA, dragi procurori, avem această problemă”.

“Am impresia că 99% dintre corupți sînt români, în timp ce 70% dintre afacerile din România le controlează străinii. Eu nu cred că noi sîntem un neam de hoți, ci cred că justiția trebuie să ne trateze egal pe toți!”

“Pică podul cu echipamente HP nefolosite!”

– Dacă discutăm așa, și Stadionul Național a fost făcut de un consorțiu nemțesc.
– Și au dublat prețul și nimeni nu s-a sesizat, așa-i? Încă un exemplu. Cînd Enel a încărcat la factură consumatorii, DNA l-a ridicat pe directorul român. Oare directorul de deasupra, care este italian, nu știa nimic despre faptul că firma lui își păcălea consumatorii? Oare el nu știe nimic nici despre faptul că Enel importă utilaje ieftine din China, de la contoare pentru oameni la altele alea, de a ajuns să aibă monopol cu niște chestii care nu satisfăceau nici standardele de pe vremea lui Nea Nicu?! Italianul s-a urcat în avion și a plecat la Roma. Nu știe nimic.

– Mai aveți?
– Mai am. V-am zis că am vorbit cu sute de oameni de afaceri români. Geme podul de la Casa de Sănătate de aparatură HP veche, nefolosită. Tone! Pică podul! HP a livrat de sute de milioane de dolari și aruncăm și luăm iar și aruncăm și nu folosim și tot așa. Asta în sport se numește să fluieri cu dublă măsură! Este groaznic să cred că doar oamenii din România sînt corupți. Să fim rezonabili, cine crede asta? Dacă se va păstra această dublă măsură vom înlocui corupții noștri cu corupții lor!

– E un discurs.
– E o realitate! Eu știu multe companii care dau bani. Și în 10 ani eu n-am văzut companiile străine controlate de DNA. Aproape că sîntem scoși de pe piața românească. Dacă ești companie românească, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Dacă ești cu capital străin, atunci poți să faci caiete de sarcini, să dai șpagă. Și asta nu-mi place. Nu numai mie, e o îngrijorare generală. Văd că Ambasada SUA a făcut un concurs de caricaturi pe tema anticorupției. Mă gîndesc să ne punem și noi, românii, în piept o insignă pe care să scrie “Sînt corupt, dar mă tratez!”. Serios, poate așa, dacă ne uităm unul la altul, vedem ce greșim și ne facem bine.

“În calitate de cetățean român mă întreb mereu: de ce Microsoft nu e urmărită de procurori? Calculatoarele Guvernului aveau deja licențe legal cumpărate de importatorii care vînduseră calculatoarele. Microsoft știa. Și atunci a vîndut Guvernului suport. Adică o hîrtie cu dreptul de a suna la un call center din America. Nu aveam nevoie de acest serviciu. Acesta este adevărul îngrozitor”

– De mult doream să vă întreb. Zecile alea de milioane de euro împrumutate lui Alex Iacobescu sînt reale? Au fost impozitate?
– Fiecare euro. De alfel, nu uitați că eu am vîndut eMag, o parte din Teamnet, afacerile din energie. Unor parteneri străini. Banii n-au venit de la stat.

– Ați vîndut niște cifre de afaceri și profituri făcute cu statul.
– Energia? Se vinde în piața liberă. Nu aveți dreptate. Marea parte a acelor zeci de milioane de euro, pe care i-am încasat, n-au nici o legătură cu statul. Într- un an, am fost persoana fizică din România care a plătit la Fisc cel mai mare impozit pe acțiunile vîndute.

– Dacă veți fi condamnat la închisoare cu executare, asta înseamnă cam 30% din ce trimite DNA în judecată, nici atunci nu veți spune că e o eroare?
– Nu. Voi accepta orice sentință fără lamentare.

– Există vreun caz, că mai toți se dau victime?
– Codruț Sereș. A intrat în închisoare fără să facă pe victima. Pedeapsa a fost foarte mare, enormă. Și nu știu dacă el are vina maximală în caz.

– Vorbea cu oamenii de afaceri la ieșirea din ședința de Guvern și le spunea ce a rezolvat!
– M-ați întrebat dacă știu un caz de om care a mers să-și ispășească pedeapsa fără gălăgie. Vi l-am dat: Codruț Sereș.

– Deci în scrisoarea cu “Dragă DNA” ce le ziceți?
– Nu cerem clemență de la procurori. Nu le spunem să se oprească…

– Nici n-ați avea cum.
– Evident. Deci nu-i acuzăm, nu le cerem nimic, dar ne strigăm dreptul ca nimeni să nu fie deasupra legii. Nimeni, indiferent cît de mare e compania respectivă sau din ce țară vine.

– Există vreo șansă să reveniți asupra deciziei de retragere din sport?
– Nu. Cîtă vreme nu se reglează cumva riscul ca o discuție să poată fi privită drept trafic de influență, nu!

“Să fie atenți politicienii și funcționarii! În încordarea aceasta generală am auzit mulți oameni de afaceri români care mi-au spus că la primul favor pretins sau la prima licitație pe care o simt măsluită, indiferent în favoarea cui, se vor duce la DNA!”/

integral pe tolo.ro

Nota noastra:

Perfect adevarat ca nu doar politicul, ci si economicul este reformatat (desfiintat) cu forta, catusele, in Romania. Capitalismul romanesc este tot mai mult trimis la puscarie. Probabil ca trebuie lasat locul liber pentru putinii “investitori straini” care vin in periferia noastra ca sa smulga ce a mai ramas de smuls (si nu ca sa faca “business”). 

Totodata, cat de adevarat este ca acesti oameni par ca sunt, cumva, fara leac. Aceeasi aroganta (vezi atitudinea lui SOV), aceeasi lingusire a puterii (Ghita vrea legile Big Brother), aceeasi atitudine de oameni mari care se uita la ceilalti ca la niste gandaci. Cam asa si-au facut si afacerile, luand cu japca si dezvoltand un capitalism romanesc urat si exploatator, agresiv si brutal fata de micii intreprinzatori romani si fata de angajati.

Desigur, cam asa e capitalismul de felul lui, de fapt. Mai ales cand se afla in stadiile de inceput. Marea Britanie si SUA au fost locul nu al coruptiei, ci al unor imperii economice care au exploatat, ucis, furat si corupt in grade pe care ne este greu sa ni le inchipuim astazi. Din asa ceva s-a nascut capitalismul de astazi, de sorginte neoliberala, printr-o mezalianta intre corporatii si state impotriva oamenilor de jos si a coloniilor. O mezalianta care se afla in spatele prezentei globalizari si care, intre timp, si-a rafinat metodele de extindere a dominatiei si exploatarii, deghizandu-se sub numele de “modernizare”, “prosperitate”, “stat de drept”.

Si sa nu se astepte nimeni ca inlocuitorii lui SOV si Ghita sa vina sa plateasca normal angajatul roman sau sa se abtina de la afaceri oneroase cu statul. De altfel, avem deja o experienta bogata in acest sens: toate companiile mari straine au venit aici doar ca sa profite la maximum, jecmanind resursele si infrastructura tarii, bugetul national, exploatand forta de munca locala in asistenta servila a politicienilor romani, care le-au asigurat Cod al Muncii favorabil, Jandarmerie prompta, taxe scazute, mediu bancar prielnic. 

Politicienii si capitalistii romani si-au inchipuit ca o sa bata palma cu americanii si europenii si o sa faca afaceri impreuna, peste capul obiditilor si umilitilor din tara lor. Descopera abia acum cu cine si cu ce pret au facut acest pact. Nu pare insa ca cineva din aceasta zona constientizeaza, macar catusi de putin, a cui e vina si ce anume au facut rau pana acum.

*


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Justitie, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “INCATUSAREA CAPITALISMULUI ROMANESC. Corupti sunt doar afaceristii romani?

  1. Exact așa este, după cum spuneți în finalul notei voastre: lăcomia unor români ne-a lăsat pe noi cu fusta pe vine și i-a trimis pe ei înșiși în depresie, anchetă penală, închisoare și chiar la sinucidere. Qui prodest? Și încă chiar în zilele acestea, Fed-ul ne mai dă o lovitură puternică sub centură, prin pricăjirea leului față de dolar- cu asistența de neprețuit a veșnicului guvernator! Oare va fi îndeajuns, ca să ne deștepte din somnul cel de moarte??? Sau ne vom deștepta numai când va ajunge cuțitul la os, recte războiul peste păcatele/capetele noastre?
    Poate ar tb ca să tragem învățăminte și din modul în care Vestul tratează Grecia!?!

  2. Multi romani se bucura de campania de arestari zilnice, si ca politicieni si oameni de afaceri sunt zilnic umflati de mascati pentru a fi dusi la DNA, si nu realizeaza ca acest avânt se va rasfrange intr-o zi asupra lor, si nu doar ca efect indirect, ci dupa cum merge treaba, si cetatenii de rand vor fi terorizati cu controale, amenzi si poate chiar arestari. Nu doar ca oricine va avea vreo critica mai consistenta in media, va putea usor sa fie “rezolvat” printr-un denunt anonim, dar in viitorul apropiat se preconizeaza un control draconic dpv fiscal, a oricarui cetatean. Fiscul este cu ochii pe toti romanii, toate conturile lor vor fi supravegheate zilnic (cheltuieli, castiguri, intrari si iesiri din cont). Ma tem ca se va ajunge in situatia in care nu vom mai putea pune niciun bani in cont, fara sa fim intrebati de unde, si pt. 10 lei intrati in cont vom putea fi chemati si intrebati de ‘sanatate’. Ne-am mirat de batranica care a fost dusa cu mascati pt. o spaga cu cateva oua si un borcan cu gem? Inca n-am vazut nimic. Taxele vor fi luate cu japca direct din cont. Romanii isi vor tine iar banii la saltea, in conditiile in care orice suma, oricat de mica va putea fi imputabila. Odata cu asta va creste suspiciunea in societate, turnatoria va fi la ordinea zile, se va vorbi in soapta s.a.m.d. Si daca mai punem si situatia in care pe viitor se vor elimina banii cash, kaput libertate. The Eye of the Sauron will be watching…

  3. Islanda tocmai a renunțat la candidatura la UE; deci capitalismul islandez va fi mai la adăpost de cel vestic, în general. În fapt. islandezii și-au dat seama deja de acum câțiva ani, cât valorează troika și au renunțat la băncile străine. Ei s-au deșteptat, și aceasta dintr-un motiv simplu: când a venit nota de plată și atribuirea responsabilităților conexe, au hotărât ca să plătească numai cei vinovați, și nu tot poporul.

  4. “Politicienii si capitalistii romani si-au inchipuit ca o sa bata palma cu americanii si europenii si o sa faca afaceri impreuna, peste capul obiditilor si umilitilor din tara lor. Descopera abia acum cu cine si cu ce pret au facut acest pact”.

    Da, de fapt cam asta este esenta raporturilor Occident – elita romaneasca.
    Si ce este cu adevarat impresionant este completa lor incapacitate de a intelege ce se intimpla cind lucrurile …chiar se intimpla!!! Nu, este chiar ciudat….foarte ciudat. Daca pina si Udrea in al 15 ceas a sesizat asta in discursul ei din Parlament cind practic ii avertiza pe parlamentari ca “vor veni si dupa voi”…Pentru ca pina la urma asta este mesajul cel mai grav transmis clasei politico-afaceriste a ROmaniei de catre stapinii occidentali in toata afacerea decapitarii oamenilor lui Basescu care au pus umarul la realizarea sistemului care-i …decapiteaza: venim si dupa voi, dupa voi toti! SI ce fac ei?! Voteaza legile care-i decapiteaza?! De ce?! Pai sa ma scuze partea masculina….dar probabil ca niciodata n-a avut ROmania o populatie masculina mai lasa, mai lipsita de orice, orice coloana vertebrala decit acum. Lasitatea lor este cu atit mai impresionanta si dezgustatoare cu cit ar trebui sa le fie f. limpede ca singura cale de scapare, cit de cit, sau de intariziere sau minimalizare a procesului de distrugere a lor insile, este opozita si o mai mare unitate…….Si este infiorator sa vezi ca singurul din gasca care a observat mai din timp curentul asta a fost doar unul singur: Voiculescu proprietarul Antenelor. DOar unul a sesizat corect intentiile si a adoptat (pina la un punct) atitudinea corecta din punct de vedere strategic de scapare a fundului propriu….Si cu rezultate oricum mai bune (pina acum) fata de ceilalti….chiar daca a ajuns la inchisoare, antenele continua sa emita si Trustul INtact n-a intrat in insolventa (ma rog, pina acum). Si nu, nu fac apoligia Antenelor…ci pur si simplu subliniez ceva cu adevarat infiorator si grotesc.

    Lectia pe care o primeste clasa politico afacerista romaneasca este de fapt un f.f. important avertisment pentru noi toti: ca vine timpul in care compromisul nu mai este o optiune, sau “darea la fund”, ma fac ca nu aud, nu vorbesc, nu gindesc…Adica lasitatea nu mai e o optiune de salvare proprie.

  5. Un antreprenoriat romanesc facut in marea lui majoritate din furtul sistematic al avutiei publice, intr-o armonioasa cardasie cu autoritatile de tot felul: administrative, judecatoresti, legislative, politice, etc. Un antreprenoriat romanesc care s-a construit pe ruinele unei economii romanesti distruse si vandalizate, sau vandute pe nimic strainilor care au furat tot ce au putut, nerespectandu-si obligatiile contractuale, pentru ca stiau ca nu vor pati nimic. Guverne si presedinti au incurajat accesul strainilor la jefuirea tarii, straini care si-au tras profituri uriase la umbra unei legislatii favorabile.
    Capitalismul romanesc facut cu mijloace cinstite nu a fost incurajat si sprijinit asa cum ar fi fost normal, nici prin masuri legislative, nici prin masuri administrative. Iar romanii care au reusit sa aiba afaceri de succes bazate pe munca lor sunt putini, iar afacerile construite de ei nu sunt de mare amploare.
    Acum, dupa plecarea de la carma a lui Basescu, pentru a se distrage atentia de la adevaratele sfori ce se trag pentru reasezarea parghiilor puterii, se da vulgului jefuit si batjocorit spectacolul circului catuselor zornaitoare. Justitia s-a trezit ca Alba ca Zapada dintr-un somn adanc de 25 de ani, si face dreptate. O dreptate care convine noilor stapani, o dreptate ce adanceste nedreptatea, jumatati si sferturi de masura, pentru ca nu poti face altceva cu aceeasi oameni care pana mai ieri erau surzi si muti la cele ce se intamplau. Jaful nu va fi recuperat decat in mica parte, pentru a se da totusi satisfactie maselor nemultumite, dar si inerte, iar adevaratii vinovati vor scapa ieftin, sau nu vor pati nimic. Vor fi aruncati publicului spre sfasiere cativa tapi ispasitori alesi cu grija, iar adevaratii grei vor fi protejati de justitia independenta.
    Si tot ce se intampla acum este urmarea celor 50 de ani de comunism in care toate proprietatile romanilor au fost luate cu japca si nationalizate, iar acum, la 25 de ani dupa comunism nedreptatile si hotiile incepute de comunisti nu au facut decat sa continue si sa se adanceasca din ce in ce mai mult.
    Unde sunt oamenii cinstiti din tara asta care ar putea face ceva macar si in al doisprezecelea ceas, pentru ca sa iesim din marasmul asta? Exista astfel de oameni? Ce mecanism ii impedica sa ajunga in functiile cheie din care sa determine schimbari radicale? In bine.

  6. […]
    “La fel se întâmplă şi în plan geopolitic. Există state (imperii), care jefuiesc şi exploatează alte state, dar pe ele nu le jefuieşte şi nu le exploatează nimeni (cu excepţia băncilor şi multinaţionalelor, care sunt suprastatale), aici putem menţiona SUA şi Marea Britanie şi state-colonii, care sunt jefuite atât de alte state, cât şi de bănci şi multinaţionale, dar care nu au posibilitatea şi priceperea de a jefui şi exploata alte ţări. Sau nu li se permite acest lucru de către imperii. Este cazul desigur al României şi al multor state din lumea a treia.”

    Sursa: http://gandeste.org/general/londra-este-centrul-global-al-imperiului-capitalist/53894

  7. Pingback: Iohannis cheama la o noua INSURECTIE "societatea civila" manufacturata. Scopul: salvarea sistemului/ DOSARUL MICROSOFT, adevaratul test al "anticoruptiei", readus in atentie de sesizarile fostului ministru GabrieL Sandu. SERVICII SECRE
  8. Pingback: "Suntem de mult trecuţi de ceasul al doisprezecelea. DEJA AM INTRAT ÎN LUMEA LUI KAFKA". Cui și în ce scop a folosit ALIBIUL "LUPTEI ANTICORUPȚIE", împinse până la formele de abuz cele mai grosolane, amintind izbitor de "J
  9. Pingback: Cui și în ce scop a folosit ALIBIUL LUPTEI ANTICORUPTIE, împinse până la formele de abuz cele mai grosolane, amintind izbitor de "Justiția" stalinistă?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare