Incredibila razgandire a Ministerului Educatiei: ORA DE RELIGIE DEVINE DEJA OPTIONALA, PARINTII TREBUIE SA DEPUNA CERERI PANA PE 6 MARTIE PENTRU ANUL SCOLAR IN CURS! Profesorii de religie sunt in aer, desi au contracte pe perioada nedeterminata!

17-02-2015 11 minute Sublinieri

ora-de-religie

Ministerul Educatiei s-a razgandit in ceea ce priveste inscrierile la ora de Religie: aceasta disciplina devine optionala pentru elevi inca de semestrul acesta. Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca parintii pot depune cerere prin care sa isi inscrie copiii la ora de Religie, pana pe 6 martie 2015, pentru anul scolar in curs. Cei care nu depun cerere, nu fac Religia in semestrul doi. Pe 9 martie 2015 expira termenul de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficiala a deciziei Curtii Constitutionale, si “daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

Contactat de HotNews.ro, Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat: Suntem obligati sa interogam sistemul cu privire la dorinta de participare sau nu la ora de Religie, pentru anul in curs, pentru ca pe 9 martie expira cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale. Daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie“.

Intrebat de ce s-a razgandit, avand in vedere ca in urma cu trei saptamani a declarat tot pentru HotNews.ro ca parintii pot depune aceste solicitari  incepand cu anul scolar urmator, ministrul Cimpeanu a afirmat ca aceea a fost o prima declaratie, inainte de a ma consulta cu colegii de la Departamentul Juridic, care mi-au explicat impedimentele juridice“.

Legea educatiei prevede ca, in invatamantul primar si gimnazial, o clasa nu poate avea mai putin de 12 elevi, iar la liceu – nu mai putin de 15 elevi. Intrebat ce se va intampla cu clasele unde vor fi sub 12 optiuni pentru ora de Religie, ministrul Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca “este greu de raspuns, pentru ca ar insemna sa anticipam rezultatul acestei interogari. In conditiile in care am precizat ca Ministerul Educatiei nu initiaza modificari in timpul anului scolar, suntem obligati sa luam masuri tranzitorii de genul celor pe care le-am precizat, din cauza unei initiative care nu apartine Ministerului Educatiei, dar care trebuie sa fie pusa in aplicare“.

In acest context, tot ce putem face este sa interogam sistemul. Pasul urmator este sa asteptam sa vedem formularea prin care Parlamentul va implementa modificarea legii educatiei, dupa care se va impune trimiterea unui ordin de ministru care sa reglementeze modul de derulare a orelor de religie“, a explicat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

In ceea ce priveste salariile profesorilor de Religie, Sorin Cimpeanu a declarat ca, in prezent,exista aproximativ 6.000 de profesori de religie, mare parte titulari. Asta va crea conflicte pe dreptul muncii, pentru ca ei au contracte pe perioada nedeterminata si daca numarul de optiuni va fi inferior numarului actual de clase, nu toti profesorii vor mai avea norme, desi ei au contracte pe perioada nedeterminata. Dar vom trata aceasta problema cu maxima seriozitate, dupa ce vom sti rezultatele interogarii si formularea exacta data de Parlament” prevederilor din lege declarate neconstitutionale.

Ministrul a precizat ca termenul la care decizia Curtii Constitutionale devine executorie este 9 martie. Atunci putem sa avem probleme care sunt foarte serioase, la acest nivelal salarizarii.

Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca ora de Religie “va trebui sa fie plasata ultima sau prima ora [pentru a nu impiedica programul elevilor care nu fac aceasta disciplina – n.red.], insa tehnic va fi foarte dificil de realizat, pentru ca ar insemna ca un profesor de Religie sa predea 2 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, ceea ce inseamna un cuantum de 10 ore predate pe saptamana, care este mai mic decat cuantumul orelor din norma didactica. Vom vedea solutiile tehnice“. Potrivit legii, norma didactica este de 18 ore pe saptamana.

[…]

Nota noastra: Foarte ciudata aceasta razgandire; cu siguranta, opinii juridice pe tema orei de religie trebuie sa fi existat in cadrul Ministerului, inclusiv de la Departamentul Juridic. Cu atat mai mult cu cat presiunea asociatiilor anti-religie a fost maxima, iar oficialii Ministerului trebuiau sa se exprime cu argumente de ordin juridic contestatiilor, asa cum au si facut-o. In plus, niciun Minister nu vrea sa dea intr-atat de rau peste cap sistemul si sa-si pregateasca singur un grup de salariati care sa aiba toate sansele sa il dea in judecata pentru nerespectarea contractului de munca! Revenind la decizie in sine, aceasta va bulversa complet sistemul si scolile. Este evident ca o mare parte din parinti pur si simplu nu vor apuca sa faca cererea pentru ora de religie, fie si pentru simplul motiv ca vor afla foarte tarziu despre razgandirea Ministerului.

Predarea religiei în şcoli şi faptul că înscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri în scris a părinţilor, în urma deciziei CC, a generat, marţi, discuţii în Comisia de învăţământ a Camerei, secretarul de stat în MEN arătând că până pe 6 martie trebuie depuse aceste cereri, scrie mediafax.ro.

Comisia de învăţământ a invitat reprezentanţii cultelor religioase la dezbateri, după ce CC a admis cererea ridicată de Emil Moise că obligativitatea înscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstituţională şi că vor putea intra la ora de religie doar copiii ai căror părinţi au depus în acest sens o cerere.

Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut necesitatea studierii religiei în şcoli, preotul Ionuţ Corduneanu (BOR) arătând că 25 de state din UE au obligatorie religia în şcoli şi că Patriarhia Română cere ca înscrierea la ora de religie “să se facă pe toată durata şcolarizării din unitatea de învăţământ”.

“Predarea religiei în şcoli este un element esenţial în formarea unui tânăr. Toţi părinţii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia în şcolile noastre se va preda”, a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minorităţii bulgare.

Deputatul Remus Cernea a spus că decizia CC trebuie pusă în acord cu legea învăţământului, astfel încăt înscrierea la ora de religie să se realizeze la solicitarea scrisă a părinţilor pentru elevii cu vârsta de până în 14 ani. “Înscrierea la ora de religie se va face la începutul fiecărui an şcolar”, a propus Cernea, arătând că în România nu există o religie de stat şi că statul trebuie să fie neutru faţă de toate cultele religioase.

Remus Cernea a vorbit şi despre sala de şedinţe a comisiei, criticând faptul că în acea sală se aflau două icoane. El le-a propus deputaţilor fie să pună simboluri ale tuturor cultelor religioase din România pe stâlpii din sala de şedinţă, fie să lipească alături de icoanele existente afişe “cu atei”, menţionând în acest sens un afiş cu filosoful Friedrich Nietzsche şi un citat din acesta: “Dumnezeu e mort”.

Reprezentantul ASUR Toma Pătraşcu a precizat că religia rămâne să fie predată în şcoli şi că prin decizia CC singura modificare se referă la faptul că “li se dă părinţilor dreptul legal de a alege”. “Îl întreb pe ministrul Educaţiei ale cui interese apără, ale copiilor sau ale bisericii?”, a adăugat reprezentantul ASUR.

Reprezentanţii Cultului Penticostal şi al Alianţei Evanghelice au susţinut că înscrierea la începutul anului pentru ora de religie ar fi “târzie” şi ar trebui făcută la sfârşitul anului şcolar pentru anul şcolar viitor.

La şedinţa Comisiei pentru Învăţământ a fost prezent şi Emil Moise, cel care a sesizat CC şi care a condus la decizia că obligativitatea înscrierii din oficiu a copiilor la ora de religie este necosntituţională şi că nu pot intra la ora de religie decât copiii ai căror părinţi au depus cerere în acest sens.

Moise a arătat că decizia CC a intrat in vigoare pe 23 ianuarie, la data publicării în Monitorul Oficial, dar că nicio şcoală nu respectă această decizie, menţionând că Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să transmită şcolilor să o respecte. “Nu a respectat decizia CC nicio şcoală! Nu trebuie să mai intre nimeni la ora de religie fără cerere! MEN a anunţat că decizia CC se aplică din toamnă. Niciodată nu am cerut scoaterea religie din şcoli, ci doar să fie predată celor care doresc asta”, a precizat Moise.

El a spus că îi va solicita premierului Victor Ponta “să îi demită pe ministrul Educaţiei şi pe secretarul de stat Liliana Preoteasa, care prin afirmaţiile lor incită la nerespectarea legii”.

Secretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa a declarat că Ministerul Educaţiei aşteaptă o decizie a Parlamentului şi că a trimis o adresă inspectoratelor şcolare prin care le-a cerut să informeze părinţii elevilor că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, “aşa cum spune CC”.

“În acest moment, suntem în aşteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii educaţiei incriminate de decizia de neconstituţionalitate şi Ministerul Educaţiei va pune în practică acele prevederi.În acest moment, noi am solicitat Inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale”, a spus secretarul de stat.

Potrivit Lilianei Preoteasa, cererile se vor depune până pe 6 martie.

“Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede, ca să clarificăm această situaţie. Pe de altă parte, am dori să lăsăm un timp părinţilor, unii părinţi pot fi plecaţi din Bucureşti, din localitate, trebuie să le lăsăm un timp să ajungă să depună o cerere, dacă doresc să le depună. Există un formular pe care noi l-am transmis care spune foarte simplu: «doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul, cel pe care îl alege părintele elevului». E foarte simplu. După 7 martie, vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv. Aşteptăm să vedem ce spun părinţii”, a adăugat secretarul de stat.

  • ActiveNews:

Eduard Dumitrache: 2.000.000 de cereri pentru ora de religie

Ministerul Educației a anunțat ieri 17 februarie prin Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educației, solicitarea ministerului către inspectoratele școlare să informeze părinții că pentru participarea copiilor la ora de religie trebuie să depună o cerere până pe 6 martie.

Din punctul meu de vedere s-a cedat astfel presiunilor secularist-atee care doresc îngreunarea pe cât se poate a participării tinerilor la ora de religie. Curtea Constituțională a suprimat din Legea Educației articolele privind înscrierea la ora de religie. Aceasta însă nu funcționa retroactiv, în acest an școlar clasele au fost deja formate conform acordului prezumat vechii deci puteau funcționa fără probleme. Presiunea mediatică și amenințările cu procese primite de la asociațiile seculariste și-au spus cuvântul. Pentru capriciile acestora, în contextul în care participarea la ora de religie prin acord prezumat funcționează fără probleme în mai multe țări europene, vor trebui completate în jur de 2.000.000 de cereri .

Cam acesta este trendul, intoleranță, manipulare media și intimidare, iar dacă nu suntem fermi, ideologia laicistă va exclude trepat din spațiul public creștinismul. România nu este stat laic și nu are o Constituție laică, dimpotrivă. Ceea ce lipsește însă în România este mărturisirea creștină la nivel politic. Din păcate adeseori nu suntem conștienți de identitatea noastră creștină sau ne este teamă să o mărturisim.

Tot ieri au avut loc dezbateri în Comisia de învățământ iar părintele Ionuț Corduneanu a susținut din partea Bisericii Ortodoxe din România ”ca înscrierea să se facă pe toată perioada școlarizării într-o unitate de învățământ (…). Curtea Constituțională a spus ceea ce avea de spus, în momentul de față respectarea acestei hotărâri revine Parlamentului. Mi se pare anormal faptul că se solicită bisericii, părinților așa neorganizat să se ducă să depună cereri pentru că solicită o anumită persoană sau o anumită organizație. Ministerul este cel care trebuie să creeze cadrul legal, pentru că ora de religie este obligatorie pentru stat, așa cum a spus CCR și este opțională pentru părinte și ea face parte din oferta educațională a școlilor”.

Pe de altă parte Remus Cernea a susținut ca înscrierea la ora de religie să se facă la începutul fiecărui an școlar. Eventual în limba rusă aș adauga eu și la începutul fiecărei ore. Lăsând gluma la o parte, fără un semnal clar din partea societății civile creștine, nu vom avea rezultate la nivel politic. Se pare că doar presiunea civică va fi un semnal clar în acest sens…

Daniel Gheorghe, deputat PNL: Miza atacării orei de religie este decreştinarea societăţii româneşti. Preşedintele Iohannis, invitat să MEDIEZE discuţii pe această temă

Deputatul Daniel Gheorghe, membru al Partidului Naţional Liberal, susţine că decizia Curţii Constituţionale a creat o situaţie cu un caracter ambiguu, din cauza faptului că ora rămâne „obligatorie pentru profesori, dar opţională pentru elevi”.

Daniel Gheorghe consideră că religia este „o sursă fundamentală de morală, de înțelegere mutuală și de cultură universală”, iar miza atacării acestui orei de religie este „decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice”.

Deputatul îl invită pe preşedintele Klaus Iohannis să medieze discuţii întreCCR,Parlamentul României, Patriarhia Română și reprezentanții celorlalte culte”, „în vederea realizării unei convergențe a dreptului fundamental la libertate religioasă a majorității covârșitoare a românilor cu prevederile legale în baza cărora a deliberat recent Curtea Constituțională”.

De asemenea, deputatul Daniel Gheorghe, consideră că rolul Bisericii va redeveni esențial sub aspectul protejării drepturilor și libertăților civile și al apărării demnității umane în fața derapajelor etatiste”.

Deputatul PNL conchide că alegerea materialismului și dogmatismului secularist poate fi vreodată o alternativă la națiunea creștină întemeiată pe libertate de alegere și pe libertate de conștiință”.

Declarație politică a deputatului PNL Daniel Gheorghe: Religia în școală, prioritate națională

Decizia Curții Constituționale cu privire la studiul religiei în școli dă naștere unor noi semne de întrebare asupra a ceea ce înseamnă rolul educației religioase în sistemul public românesc, un sistem public ce nu trebuie uitat că este beneficiarul contribuțiilor bugetare ale celor minim 99% din cetățenii români care aparțin celor 16 culte recunoscute legal.

Conform motivației emise de Curtea Constituțională disciplina ”Religie” va rămâne în trunchiul de bază al programei școlare, însă sistemul de alegere devine invers față de acum, astfel că opțiunea urmând să fie făcută de acum înainte de părinții elevilor care doresc să urmeze cursul de religie și nu părinții celor care nu intenționează să meargă la ora de religie. Situația creată în acest mod are un caracter ambiguu, ora fiind obligatorie pentru profesori, dar opțională pentru elevi, și de aceea cred că unică soluție de deblocare o reprezintă găsirea unei șanse de mediere a acestei chestiuni complicate. Spun acest lucru deoarece consider că miza reală a inițiativei atacării studiului religiei pe calea instanțelor legale, în condițiile în care religia este o sursă fundamentală de morală, de înțelegere mutuală și de cultură universală, nu este doar respingerea valorilor spirituale ci este și dovada unei proiecții pe termen lung care vizează ca finalitate decreștinarea societății românești și secularizarea definitivă și totală a vieții publice. Nu cred că pe viitor pentru România soluția va putea fi vreodată aceea a unei societăți tensionate de litigii și încrâncenată într-o confruntare permanentă ci singura șansă reală va fi aceea a înțelegerii și acceptării aproapelui într-un climat de mediere socială, toleranță reală dar și de fermitate în fața răului. Religia, astăzi în școală, înseamnă mai puțină violență și mai multă înțelegere și seninătate în România de mâine.

D-nul președinte Klaus Johannis a dovedit până acum că înțelege ideea libertății religioase și este un om deschis dialogului cu reprezentanții cultelor religioase. De aceea, în calitate de creștin-ortodox și de parlamentar al României îl invit pe d-nul președinte Johannis ca alături de CCR, Parlamentul României, Patriarhia Română și reprezentanții celorlalte culte să ia inițiativa, legitimă prerogativelor sale constituționale de a media această situație în vederea realizării unei convergențe a dreptului fundamental la libertate religioasă a majorității covârșitoare a românilor cu prevederile legale în baza cărora a deliberat recent Curtea Constituțională. Trebuie recunoscut faptul că în ultima perioadă CCR-ul a demonstrat receptivitate cu privire la ceea ce înseamnă libertatea personală în România și cred că este timpul unui dialog susținut între CCR și Biserică, Biserica fiind pavăza tradițională și legitimă a libertății individuale în România. Cred că pe viitor rolul Bisericii va redeveni esențial sub aspectul protejării drepturilor și libertăților civile și al apărării demnității umane în fața derapajelor etatiste. Biserica a fost, este și va rămâne un factor ponderator și de stabilitate în lumea românească.

Nu cred că pentru noi, românii, alegerea materialismului și dogmatismului secularist poate fi vreodată o alternativă la națiunea creștină întemeiată pe libertate de alegere și pe libertate de conștiință iar nu în ultimul rând pe respectul demnității factorului personal, factor creator de valori concrete sub aspectul culturii și civilizației!

Daniel Gheorghe,
Deputat PNL

Părinţii solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice măsuri pentru urgentarea înscrierilor copiilor la ora de religie, în acest sens fiindu-i înmânată luni, 16 februarie, o scrisoare deschisă ministrului Sorin Câmpeanu de către Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) reprezentată de doamna Liana Stanciu. Tot luni, senatorii au decis reluarea discuţiilor despre ora de religie în urma scrisorii transmise Senatului de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie i-a adresat ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, domnul Sorin Cîmpeanu, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia solicită luarea unor măsuri cât mai urgente pentru a face posibilă înscrierea copiilor la ora de religie. „Pentru ducerea la îndeplinire a Decizie nr. 669/2014 a Curţii Constituţionale a României, solicităm ca formularele de înscriere la clasa pregătitoare, care vor fi completate de părinţi în perioada 23 februarie – 13 martie, să cuprindă în conţinutul lor o rubrică prin care părintele să poată alege disciplina religie, potrivit cultului recunoscut căruia îi aparţine. De asemenea, solicităm ca toate tipizatele de înscriere într-o unitate de învăţământ să cuprindă rubrica menţionată mai sus, iar înscrierea să fie valabilă pentru perioada şcolarizării în respectiva unitate de învăţământ“, se arată în solicitarea APOR, semnată de preşedintele Liana Stanciu, mamă, cunoscută realizatoare de televiziune şi radio.

Totodată, asociaţia solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să realizeze o cerere-tip de înscriere la ora de religie, simplă şi clară, care să fie pusă la dispoziţia părinţilor în fiecare unitate de învăţământ. În încheierea scrisorii deschise care a fost înmânată personal ministrului educaţiei în cursul zilei de luni, 16 februarie, Liana Stanciu reaminteşte faptul că, potrivit legislaţiei actuale şi deciziei Curţii Constituţionale, disciplina religie este parte a trunchiului comun şi se predă confesional, iar organizarea orei de religie „este obligatorie pentru stat, iar statului îi este interzis să adopte soluţii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect faţă de convingerile religioase sau filosofice ale părinţilor“.

APOR este o organizaţie neguvernamentală a părinţilor interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor lor, educaţie care presupune şi o componentă religioasă. Membrii acestei asociaţii consideră că educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără Dumnezeu şi fără identitate, susţin îmbunătăţirea calităţii orei de religie, precum şi menţinerea rolului şi importanţei acestei discipline de învăţământ“.

Senatul reia discuţiile privind ora de religie

Totodată, luni, 16 februarie, conducerea Senatului a luat act de scrisoarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la studiul disciplinei religie în şcoli şi a decis să o transmită spre studiu grupurilor parlamentare. „Există o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în legătură cu studiul religiei în şcoli, ca urmare a punerii de acord între decizia Curţii Constituţionale şi legislaţia curentă. Această scrisoare a fost transmisă de Biroul Permanent către toate grupurile parlamentare în dorinţa de a prelua ceea ce, probabil, se va considera necesar din această intervenţie a Patriarhului Daniel“, a declarat, luni, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului, potrivit Agerpres.

În scrisoarea transmisă Senatului, Preafericitul Părinte Daniel propune, în vederea corelării cu decizia Curţii Constituţionale, modificarea articolului 18, alin. 2 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 astfel încât „înscrierea la disciplina religie să se facă la începutul şcolarizării, pentru toată perioada acesteia, de către elevul major ori părintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor, care va semna o cerere-tip de înscriere a elevului pentru frecventarea orelor de religie pe toată durata şcolarizării“. Totodată, „o eventuală retragere a elevului de la orele de religie sau o reînscriere a celor care au renunţat pe parcursul şcolarizării se va face tot prin cerere scrisă, la începutul anului calendaristic, pentru anii şcolari următori. Şcoala are obligaţia să creeze condiţiile necesare pentru care elevul major, părintele sau tutorele legal instituit să-şi poată exercita aceste drepturi“, se mai arată în propunerea avansată de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. (Oana Nistor)

 


Categorii

Educatie, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Scoala romaneasca

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Incredibila razgandire a Ministerului Educatiei: ORA DE RELIGIE DEVINE DEJA OPTIONALA, PARINTII TREBUIE SA DEPUNA CERERI PANA PE 6 MARTIE PENTRU ANUL SCOLAR IN CURS! Profesorii de religie sunt in aer, desi au contracte pe perioada nedeterminata!

  1. Incredibil! Se vede cine conduce aceasta tara. Ramai mut de indignare.

  2. Nu-i asa ca si-au luat tara inapoi? (Bolsevicii, cine?) Si e abia inceputul!

  3. admin2@
    Exact! Nu stiu cati inteleg asta.

  4. În timp ce a noastră ierarhie își dă cu stângul în dreptul, fiind complet defazată în reacțiile avute, Cernea, Moise & co. jubilează! https://www.facebook.com/remus.cernea/posts/10152594830531175

  5. Iata ca si respectarea libertatii religioase a devenit optionala.

  6. Religia crestina ortodoxa este o religie reprezentativa pentru poporul roman. Pentru ea s-au batut Stefan cel Mare, Mircea cel Batran si Mihai Viteazul. Si au invins, nu singuri, ci cu ajutorul lui Dumnezeu. Copilul trebuie sa stie ca Hristos S-a rastignit pentru noi pentru a ne mantui si chiar pentru a ne face sfinti. Ce face tanarul de azi cand va da de greu daca nu stie sa se roage? Cum va arata societatea noastra, daca toti vor fi dispusi sa calce peste cadavre pentru avantaje proprii?

    Semanam sminteală desconsiderand ora de religie, dar ne vom izbi de pedeapsa divina. Ne paste o degradare umana fara precedent si raspundem toti cei care am putea-o stopa. Ce fel de oameni vor fi cei care nu stiu ce e smerenia, milostenia, rugaciunea, iubirea dezinteresata a aproapelui, iubirea lui Dumnezeu si frica de El? Dumnezeu ne poate ajuta mult sa ne autoeducam si sa-i educam si pe tineri, dar tocmai pe El ne-a casunat acum… Vom culege ceea ce semanam. Religia ortodoxa este in ficare an intarita prin minuni: intoarcerea Iordanului, lumina sfanta de Sfintele Pasti si norul de la Schimarea la Fata. Cum sa fii roman si sa nu stii astea? Macar ca dovada de cultura.

    Apoi, numai director director de scoala sa nu fii in acest semestru! Termenul de 6 martie e prea scurt pentru a se intreprinde ceva incepand cu acest an scolar. Sa faca cereri cei care nu vor sa studieze religia.

  7. Daca ora de religie devine optionala este foarte grav. Mult mai grav decat pare la prima vedere. Scoala poate avea un director ateu sau sectant care sa favorizeze alte tipuri de optionale si atunci se poate crea loc pentru abuzuri la nivel local. Poate sa apara o alta materie obligatorie, iar apoi directorul sa fie constrans de numarul limitat de ore sa renunte la religie.

  8. Înainte de orice iniţiativă bazată pe tot felul de interpretari (mai ales ale impertinenţilor menţionaţi şi ale celor manipulaţi de ei) cred că trebuie adresată o cerere fermă de clarificare către CCR. Rămân dezamăgit că o instituţie cu asemenea pretenţii (CCR) nu s-a autosesizat să ne ofere până acum clarificări concrete, asumându-şi ambiguitatea formulării iniţiale. Nu văd nici un bine în faptul de a ţine în şah o ţară întreagă, crezându-te infailibil la CCR, sau poate nu pot eu înţelege că acesta le este de fapt scopul şi suntem prinşi şi studiaţi într-un nou experiment.

  9. Presupun ca toti parintii care sunt crestini-ortodocsi vor merge sa completeze cererile si astfel problema este rezolvata. Asta daca nu sunt ipocriti. Si in plus faptul ca depun un efort mic sa completeze o cerere poate fi interpretata ca o reconfirmare a indentitatii lor confesionale si nu incalcarea unui drept. Totusi a fi ortodox este o alegere la fel cum au ales si romanii de alte religii.

  10. Daca pentru ora de religie este nevoie de aprobarea parintilor pentru educatia sexuala de ce n-au cerut acordul parintilor pentru vaccinuri de ce nu secere acordul parintilor ……

  11. faptul ca s-a infiintat APOR a fost binevenit si credeam ca in sfarsit se incearca coagularea masei de mireni in jurul unor idealuri crestine . Din pacate , s-a nascut un copil mort , fie pentru ca timpul a fost scurt (asta , ca sa gasim rapid o indreptatire ) , fie pentru ca nu s-a vrut , sa fie unorganism viu , functional si care sa se manifeste la toate nivelurile . Asa se face ca APOR exista doar la nivelul de sus , de conducere , lipsindu-se total de contributia membrelor . Chiar crestinii ortodocsi sa prefere asta ? Oare biserica poate exista fara trup si membre ? Oare s-a considerat inutil un posibil demers de organizare in teritoriu , de manifestare a lui in biserica si societate ? Daca tot asa “sparti” vom aborda toate problemele …

  12. @fane:

    Da, corecte observatii…

  13. @Alin:

    Daca s-ar lua decizia, brusc, ca romanii care vor sa fie recunoscuti drept cetateni ai Romaniei sa completeze un formular in doua saptamani de-aci inainte, oare ce rezultat am avea? Si, oare, chiar ar fi ipocriti cei care nu ar apuca, din diferite motive, inclusiv acela al faptului ca nu au auzit de aceasta noua “porunca”, de acest… drept bizar de a fi recunoscut doar la cerere, sa le completeze? Iar comparatia cu cetatenia e perfect legitima, caci aceasta, in logica democratica, tine chiar mai mult decat religia de alegerea constienta a persoanei.

  14. @admin ,
    mai bine mai tarziu , decat deloc dar si mai bine … toate facute la timpul lor . Oricum , deocamdata nu functionam , ma dureaza pana se vor misca lucrurile …

    Trebuie sa ne fie foarte clar din ce cauza s-a ajuns aici , ca din demersul unui om de paie ( culmea , din sanul sistemului de invatamant ) sa se ajunga la o ciuntire absolut nefireasca , a educatiei unei natii : clerul si-a neglijat una din indatoririle de baza , aceea de a-L marturisi CONTINUU pe Hristos si astfel , in anii acestia in care principala preocupare a romanului a fost una materiala , clerul a pedalat exagerat de mult pe nevoie de bolti pictate si de pridvoare de vara-toamna , uitand ca omul , in ingustimea mintii lui , va confunda Biserica , cu … biserica si-i va asimila pe preoti doar cu soferii limuzinelor luxoase si ai pantecelor pline . De aici , indepartare , ruperea omului , de biserica , pana la a ajunge sa nege apartenenta lor la aceasta . Acum , cand este amenintata insasi educatia generatiilor viitoare , constientizam ca trebuie sa ne adresam unor parinti , sa-i facem sa fie constienti de pericolul care ne paste , un pericol extrem si in acelasi timp perfid , unul cu bataie lunga , greu de citit ? Cum sa-l convingi pe parintele care a parasit demult biserica si care are o parere groaznica despre slujitorii ei , care se declara ortodox la recensamant sau alte sondaje , pentru ca … asa l-a facut mama lui , care considera ca a fi crestin , inseamna sa vii la biserica de Craciun si de Pasti ? I-a explicat cineva vreodata , ce si cum trebuie sa faca , a mers vreun preot prin cartier arondat parohiei , asa cum fac politicienii in campaniile electorale , sa stea de vorba cu ORICINE intalneste , sa-i afle pasurile , sa-l mangaie , sa-l intrebe de sanatate ? De aici provine , fratilor , ruptura . Aici a fost gasit punctul slab , care a permis si permite in continuare , si lui Moise ( Doamne ! sa te numesti Moise , si sa faci faptele satanei ) , si lui Cernea , si vor fi si altii , din ce in ce mai multi , sa ne calce in picioare , dupa bunul plac .
    Atata timp cat clerul nu va gasi modalitatea de apropiere de oameni si va fi izolat in continuare intr-o enclava exclusivista , poporul nu-l va urma si orice actiuni ale oricaror organizatii , sunt sortite esecului . asa cum spun si sondajele de opinii , popularitatea bisericii , este in cadere libera . De ce ar asculta parintii , de unii , pe care in alte ocazii , i-ar cam injura ?
    Stiti cum suntem acum ? Precum Rusia , in al doilea razboi , pana la batalia Stalingradului , cand au reusit sa franeze inaintarea si au trecut la o mobilizare temeinica . Pana atunci insa , avem de trecut infrangeri fara numar , fara numar …

    Si nu in ultimul rand , vina este si a … mea . Rugaciune , putina , pocainta putina , post , slab , iubire de semeni , nix , milostenie , ce-i aia ? Pai cum sa nu huzureasca vrajmasul de oameni , intr-un asemenea loc ?!

    Doamne , ajuta-ne , precum stii si precum ai mai facut-o de atatea ori , ca sa nu pierim !

  15. Clar că este dureros ceea ce se petrecece deja, şi ne cutremurăm la gândul la ceea ce ar putea urma. Este uşor să găsim acum vinovaţi cu voie sau fără voie, să medităm la ceea ce ar fi trebuit noi să facem şi mai ales la ceea ce ar fi trebuit să facă mai ales toţi ceilalţi.
    Mă gândesc oare cine şi în al cui interes a făcut în anii trecuţi sondajele care dădeau acel procent de încredere în Biserică. Cât de reale au fost. Oare au fost fabricate cu scopul de a adormi orice brumă de vigilenţă, iar la umbra lor să se poată orchestra ceea ce vedem acum, totodată cu publicarea noilor sondaje?
    Porţile iadului nu vor putea birui Biserica, dar ne vor birui pe fiecare în parte dacă noi înşine ne excludem pas cu pas din Biserică. Ni se crează permanent şi cu mare zel ocaziii să facem aceşti paşi, şi din păcate mulţi dintre noi nu le ratăm. Toţi cei care nu vor completa respectivele cereri, indiferent de motivele invocate, ar trebui să conştientizeze că au mai făcut cu succes deplin încă un pas în afara Bisericii, poate chiar cel decisiv.
    Aş reomanda tuturor celor care cred (indiferent de cult), chiar dacă în scoala frecventată de copiii lor nu sunt întrunite condiţii pentru religie confesională, să depună cereri pentru a contracara complet şi definitiv pe satana şi pe slugile lui.

  16. INCREDIBIL!
    Este strigator la cer ce se intampla in tara asta!
    In conditiile in care in fiecare zi se arata la televizor din ce in ce mai multe cazuri de violenta fizica si verbala in scoli o minte stralucita s-a gandit ce bine ar fi sa scoatem si ce a mai ramas bun in scoli!!! Cu cata nerusinare face acest lucru acest Moise? Dar cine se crede el? Este el mai presus de Constitutia Romaniei prin care ne este garantat dreptul la educatie religioasa indiferent al carui cult este? Este el mai presus de Legea Invatamantului in care se spune CLAR ca religia este materie obligatorie in trunchiul comun al disciplinelor” Om si societate”?
    Cine sa ne mai invete copiii despre respect, toleranta , acceptare, bun simt daca nu profii de religie mai ales in conditiile in care noi parintii avem cate 2, 3 joburi si nu avem timp sa facem educatie religioasa cu copiii acasa. Si inca ceva : chiar daca suntem invatati sa nu fim diletanti si sa avem pretentia ca stim sa facem educatie religioasa copiilor nostri!!!
    Asa ii putem invata si geografie acasa sau istorie sau fizica! Sau poate ca maine pe un parinte il deranjaza ca fizica este disciplina obligatorie si cere scoaterea ei in afara programei scolare!
    CHIAR ASA???? UNDE Am ajuns? o TARA IN CARE DATUL CU PAREREA ESTE SPORT NATIONAL!!!! rUSINE INITIATORILOR!

  17. Pingback: RESPONSABILITATEA MARTURISIRII NE-RUSINATE A CREDINTEI in vremurile noastre de “CRISTOFOBIE SI ANTICRESTINISM”, in care noile ideologii cauta SA DINAMITEZE FAMILIA si VALORILE: “Nu mi-e rusine de Hristosul meu, nu mi-e rusine de Biserica
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare