update – MITING ANTI EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST LA BARLAD: “Marsul tacerii” de pe 8 septembrie cu 2000 PARTICIPANTI (video)

7-09-2012 4 minute Sublinieri

Aproximativ 2.000 de oameni au ieşit, vineri seara, pe străzile din Bârlad, pentru a protesta faţă de iminenţa exploatării gazelor de şist din zonă, printr-o metodă controversată. Acţiunea a fost numită în mod simbolic Marşul Tăcerii.

Oamenii au mers prin centrul oraşului cu lumănări în mâini, conduşi de un sobor de preoţi. Bârlădenii speră că prin acest marş vor sensibiliza guvernanţii astfel încât aceştia să voteze un proiect de lege care să interzică exploatarea gazelor din şist prin metode neconvenţionale. Este pentru a treia oară când bârlădenii ies pe străzi. Precedentele proteste au avut loc în primăvară şi au adunat mii de oameni.

Sute de persoane iau parte la protestul faţă de extragerea gazelor de şist prin fracţionare hidraulică care are loc la Bârlad, judeţul Vaslui. 

Ora 20.40 Când grupul de protestatari a ajuns în centrul oraşului, alte 200 de persoane s-au alăturat mulţimii. Ei se îndreaptă săre ieşirea din oraş, în zona Grădinii Publice.

Ora 20.00 Protestul organizat de Grupul de Iniţiativă a Societăţii Civile (GISC) din Bârlad a început în jurul orei 19.30. Mitingul a debutat cu o rugăciune rostită de aproximativ 30 de preoţi.

Cei peste 500 de protestatari mărşăluiesc în tăcere, cu lumânări aprinse în mâini, pe traseul Fabrica de Confecţii-Piaţa Civică-Grădina Publică. Ei cer oprirea proiectului prin care Chevron va extrage gaze de şist prin fracţionare hidraulică.

 • Hotnews: 

Vaslui: Cateva sute de persoane, la mitingul impotriva Chevron

Cateva sute de persoane din Barlad si din mai multe localitati limitrofe protesteaza impotriva exploatarii gazelor de sist prin metode neconventionale de catre compania americana Chevron, scrie Agerpres.

Participantii la mitingul organizat de reprezentantii Grupului de Initiativa al Societatii Civile Barlad marsaluiesc pasnic, avand in mana lumanari si candele aprinse, iar pe fundal se aud cantece religioase.

La actiune participa reprezentanti ai bisericii si ai societatii civile alaturi de cetateni simpli care au afisat pancarte cu mesajele: ‘Nu impotriva fracturarii hidraulice!’, ”Nu exploatarii gazelor de sist!’,”Fracturare hidraulica= cutremur’ sau ”Foc si pucioasa, la robinet la tine acasa!’. Spre deosebire de actiunile de protest anterioare, la cea programata in acesta seara nu au mai venit in numar mare reprezentanti ai clasei politice, singurul politician participant la protest fiind de aceasta data liberalul Dumitru Boros.

Un numar de 45 de jandarmi asigura masurile specifice de ordine publica, in cooperare cu cadre ale Politiei municipiului Barlad si ale Politiei Locale.

Vineri seara are loc un miting impotriva exploatarii gazelor de sist la Barlad

Grupului de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad organizeaza vineri seara, de la ora 19.30, un miting de protest impotriva exploatarii gazelor de sist in oras, informeaza Monitorul de Vaslui. Manifestarea va consta intr-un “mars al tacerii”.

“Toti barladenii care nu vor ca imprejurimile sa fie invadate de utilaje ce exploateaza gazele din sist prin metode neconventionale sunt invitati sa participe la un mars al tacerii, care va avea loc vineri seara. Reprezentantii Grupului de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad, organizatorii actiunii de protest, avertizeaza ca nimeni din Guvern sau din Parlament nu va bloca accesul companiei americane in zona daca cei direct vizati, adica cetatenii, nu vor lua atitudine”, scrie Monitorul de Vaslui.

Mitingul fusese programat pentru sfarsitul lunii iulie, insa a fost amanat pentru a nu capata conotatie politica in preajma referendumului.

Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte, una in zona Barlad si trei in regiunea Dobrogea. La Barlad au avut loc mai multe proteste impotriva exploatarii gazelor de sist.

Astfel, Guvernul condus de Ponta a decis instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica.

Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.

La nivelul Comisiei Europene a fost infiintat, in ianuarie 2012, un grup de lucru privind efectele asupra mediului a fracturarii hidraulice. Seful ANRM, Alexandru Patruti, declara in aprilie 2012 ca din acest grup de lucru fac parte si experti romani din cadrul ANRM si Ministerul Mediului. Comisia Europeana a decis insa ca nu este nevoie de o legislatie europeana privind gazele de sist, lasind la latitudinea fiecarui stat membru decizia privind permiterea sau interzicerea procedeului fracturarii hidraulice.

Romania trebuie sa afle mai intai daca dispune de gaze de sist, inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare, a declarat in luna mai recent ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Toti bârlãdenii care nu vor ca împrejurimile sã fie invadate de utilaje ce exploateazã gazele din sist prin metode neconventionale sunt invitati sã participe la un mars al tãcerii, care vã avea loc vineri searã. Reprezentantii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad, organizatorii actiunii de protest, avertizeazã cã nimeni din Guvern sau din Parlament nu vã bloca accesul compãniei americane în zonã dacã cei direct vizati, adicã cetãtenii, nu vor lua atitudine.

Vineri searã, bârlãdenii dar si locuitorii din comunele apropiate sunt asteptati în numãr cât mai mare la cea de-a treia miscare de protest împotriva exploatãrii gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Dacã mitingurile din 22 martie si 26 aprilie, la care au participat câteva mii de persoane, nu au avut efectul scontat, organizatorii sperã cã, de aceastã datã, guvernantii sã fie sensibilizati încât sã voteze proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari PSD prin care sã se interzicã explorarea/ exploatarea gazelor din sist prin metode neconventionale. Cu atât mai mult cu cât, în primãvarã, la putere se afla PDL-ul, iar acum “frâiele” sunt în mâinile USL.

Actiunea este organizatã de GISC Bârlad sub forma unui mars al tãcerii, desfãsurat pe Bulevardul Republicii, pe traseul Confectii – Grãdina Publicã. Copiii, adultii, dar si pensionarii care vor sã trãiascã fãrã teama unei posibile îmbolnãviri din cauza infestãrii apei potabile cu tot felul de substante toxice folosite la extragerea gazelor din sist sunt asteptati mâine, la ora 19.30, la intersectia din zona Confectii. Acestia sunt rugati sã vinã cu câte o lumânare rosie de tip candelã, dar îsi pot aduce si bannere si pancarte pe care au inscriptionate mesaje sugestive. Esential este ca multimea sã se deplaseze în tãcere, fãrã sã scandeze lozinci.

“Ca reprezentant al Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad, anunt cã în jur de 500 de membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din oras si din mediul rural vor participa la marsul tãcerii de pe 7 septembrie. Actiunea se doreste a fi împotriva exploatãrii gazelor din sist din perimetrul Bârladului si a comunelor limitrofe prin metoda fracturãrii hidraulice. Eu îndemn cetãtenii din Bârlad si chiar din întreg judetul sã participe, întrucât numai prin forta noastrã putem determina Guvernul si Parlamentul sã depunã diligente pentru emiterea unui act normativ prin care sã se interzicã exploatarea gazelor din sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Dacã noi, masele, nu vom fi unite si nu vom da dovadã de solidaritate, rezultatul va fi negativ. Nimeni nu ne va ajuta dacã nu o vom face noi”, ne-a spus Nicolaie Mihai, unul din reprezentantii GSCI Bârlad, presedinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bârlad. Grupul de de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad a mai avut o tentativã de a organiza un mars al tãcerii. Initial, miscarea de protest era programatã pentru seara zilei de 28 iulie, adicã în ajunul Referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Bãsescu. Pentru a nu i se da o conotatie politicã, s-a decis reprogramarea la începutul lunii septembrie, când lumea va reveni din vacantã si la mars vor putea partcipa cât mai multi bârlãdeni.

Legaturi:

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “update – MITING ANTI EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST LA BARLAD: “Marsul tacerii” de pe 8 septembrie cu 2000 PARTICIPANTI (video)

 1. Oare doar 500 de oameni sunt in Romania? Ar trebui cu toti sa facem asa macar sa vada elita mondiala ca nu dormim.Bu stiu ce vor face tineretul de azi care tot ce le dau elita masonica ei inghit si ma refer aici la cluburi,femei,showuri,stiri ci dezinformare,droguri,alcool ma uit la actuala generatie si ma ia cu frisoanele sa vad pusti de pana in 20 de ani consumand alcool mai ceva decat mancare unde am putut ajunge cu globalizarea draceasca. Saraci parinti se chinuiesc ca sclavii sa le da un ban de buzunar copiilor lor si ei ii dau pe bautura ca sa nu mai droguri ma intreb nu cumva magazinele de vise sunt sustinute cu buna intentie de masoneria din Romania?Ma gandesc cu groaza ca foarte putin tineri vor fi capabili sa faca ceva pentru Romania in urmatorii ani gen cum este acest protest,de ce ma gandesc cu groaza? Nu ii vad pe tinerii de azi dispusi de a lupta pentru tara cat ii vezi cu cele amintite mai sus ca sa nu mai zic ca fiecare e pentru el defapt multi Romani este asa si mai ne miram de ce avem tradatori de tara la guvernare..Dumnezeu sa ne ajute deschizandu-sene mintea si sufletul.

 2. @Pufulete:

  Pana una alta este bine ca s-au strans atatia protestatari si, mai ales, ca sunt atatia preoti implicati. Este firesc pentru o miscare locala sa nu fie la nivel de mase si e important ca, in cazuri ca exploatari sau mine, localnicii sa fie cei mai activi.

 3. Cinste lor! Intr-un oras in care principala molima e saracia lucie, oamenii nu se gandesc la promisele locuri de munca ale multinationalei ci la viitorul curat si sanatos al copiilor si nepotilor lor. Nu stiu daca aceiasi cauza ar fi mobilizat cateva sute de oameni in Regat sau in Ardeal. Poate ca nici in Iasi. Insa acesti oameni, inca necontaminati de utopia consumismului capitalist, au stat curajos impotriva unei decizi strambe luate de reprezentantii lor mai imbuibati si mai fara scrupule, ideal sau orizont, din neamul lui bucur. Cinste si preotilor care au avut curajul de fi in fata fiilor lor duhovnicesti dandu-le curaj si girandu-le actiunea. E o dovada a potentialului de putere pe care il reprezinta Biserica. Daca reprezentantii ei ar spune “hai”, s-ar umple strazile tarii si s-ar face dreptatea lui Dumnezeu. Si asta doar purtand candele in maini, si rugaciuni pe buze si ajutorul Domnului nu ar intarzia sa vina. Dar e atat de greu cand esti prizonierul proiectelor megalomanice lumesti ca nu poti ridica nici macar privirea dar vocea. Curajul preotilor este mare avand in vedere pactul politico-religios de azi.

 4. Eu cred ca protestul va da roade.

  “19. Iarăşi grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri.
  20. Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor.”

  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=18

 5. “Când grupul de protestatari a ajuns în centrul oraşului, alte 200 de persoane s-au alăturat mulţimii”.
  “Mitingul a debutat cu o rugăciune rostită de aproximativ 30 de preoţi”.
  “…marsaluiesc pasnic, avand in mana lumanari si candele aprinse, iar pe fundal se aud cantece religioase”.
  Deci se poate…Biserica este intr-adevar o forta si a venit timpul sa-si auda glasul.

 6. Foarte interesant faptul ca acest miting de amploare se desfasoara in eparhia PS Corneliu Barladeanu.Cu atat mai de apreciat atitudinea preotilor de acolo…

 7. Pingback: Inadmisibil: Ateul ignar, agresiv si speculant REMUS CERNEA, BAGAT DE PSD-ul lui Ponta in PARLAMENT pe spinarea romanilor din HARGHITA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Pingback: REFERENDUM la Mangalia pe tema exploatarii GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 9. Pingback: Episcopia Husilor se DELIMITEAZA de preotii care se opun EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, dar nici nu ii opreste sa participe la ACTIUNI DE PROTEST - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare