Mitropolitul Hrisostom al Patrei, cuvant puternic si mustrator cu ocazia alegerilor din Grecia: POPORUL ESTE DEZAMAGIT, TRADAT, DISPERAT. NU VA MAI SCUZA ALTE GRESELI!

3-05-2012 4 minute Sublinieri


Pe masura ce se apropie alegerile, urmarind numeroasele discutii care au loc pe diferite canale de televiziune, precum si discursurile si declaratiile leaderilor politici, ma ingrijoreaza faptul ca se vorbeste numai si numai depre economie, care desigur este importanta pentru renasterea tarii noastre, dupa ce va reusi sa iasa din teribila mlastina in care a fost condusa, in urma privatizarilor care i-au fost impuse. Noi ne dorim ca toate sa se termine cu bine si ca latul pus pe gatul tarii noastre de catre creditorii care, pe buna dreptate, au ajuns sa ne fie asupritori, sa fie dezlegat si sa ne eliberam.

Totusi, nu stiu daca am inteles faptul ca tara a ajuns intr-un asemenea hal de saracie, pe buza prapastiei si intr-o profunda criza economica datorita cumplitei degradari duhovnicesti si morale, care a distrus maduva acestui popor in ultimii ani. Prin urmare este necesar sa reamintim tuturor acelora care doresc sa ia in mainile lor soarta acestui popor, soarta Eladei, ca aceasta este o tara mandra si ca acest popor are un destin special, o personalitate si un caracter aparte.

Nu sunt covins ca guvernantii nostri isi doresc sa se preocupe de aceste aspecte, pe care in cea mai mare masura le-au ignorant si le-au minimalizat.
Sunt convins ca, daca nu vom avea grija, daca nu vom fi atenti la aspectele duhovnicesti ale problemei si daca nu suntem convinsi ca trebuie sa punem degetul pe rana, nu vom reusi nimic si vom plange iarasi peste ruine, vom fi confruntati cu un haos si mai mare, ce va avea consecinte catastrofale pentru tara noastra.

Asadar, lansam un apel catre acestia, de a lupta pentru a repune bazele care au fost distruse de atata vreme in aceasta tara, si sa promita poporului nu doar iesirea din criza economica , care l-a chinuit indelung si l-a ingenuncheat, dar si ridicarea de la statutul de muribund, la care l-au condus in mod deliberat pentru a-i zdrobi moralul.

In mod clar si fara echivoc ii sfatuim sa tina cont, sa fie responsabili si sa lupte pentru :

a) Credinta acestui popor, care dintotdeauna a urmat calea adevaratului Dumnezeu. Aceasta credinta, din pacate, a fost ignorata si dispretuita, ceea ce a dus la ranirea nespusa a grecului credincios. Biserica a fost marginalizata si nedreptatita, blamata si luata in deradere. Si totusi, aceasta Biserica mama a noastra, a mangaiat din tot sufletul durerea si lacrima acestui Popor. Aceasta este si astazi alaturi de omul care sufera din cauza saraciei materiale si spirituale. Doar in aceasta mama are astazi poporul incredere si doar la ea cauta refugiu, avand certitudinea ca va gasi afectiune si dragoste jertfelnica. In cazul in care guvernantii vor continua sa umileasca Biserica, atunci Poporul ii va umili si mai mult pe acestia.

b) Pentru Traditia acestei tari, o traditie deosebita care da oamenilor suflarea ei de viata, ca sa poata sa ramana in picioare in vremuri grele. Dezradacinarea Traditiei noastre din ultimii ani a dus la dezorientarea poporului, deoarece s-au adoptat modele de viata straine si in cea mai mare parte nepotrivite noua. Din pacate, unii si-au propus sa corupa traditia si identitatea culturala a tarii nosatre si sa distruga constiinta noastra religioasa. Sub pretextul unui presupus progres au indepartat elementele vitale, care de-a lungul secolelor au hranit si au sustinut acest Popor si au servit grecilor o noua ordine a lucrurilor, straina structurii lor sufletesti.

c) Pentru caracterul nostru aparte, pe care in mod sistematic responsabilii acestui popor l-au ignorant si au dorit sa-l distruga, fara sa ia in considerare cumplitele consecinte care au dus la situatia dureroasa in care se gaseste astazi societatea greaca. A fost distrusa familia, legaturile spiritual si toate cele pe care astazi le deplangem si pentru care nimeni nu isi asuma responsabilitatea. A fost adoptata o politica iconoclasta in incercarea de a slabi celulele de baza ale socitetatii noastre.

d) Educatia si limba, care au fost lovite fara mila de portavocile puterilor straine ce si-au dorit si isi doresc o Grecie care sa se tarasca la picioarele lor. Au reusit multe din vina noastra, pentru ca am daramat ce era sfant si sacru.

e) Istoria noastra, care a fost scrisa cu sangele eroilor si martirilor. Care popor, cu adevarat, isi reneaga istoria, luptele si sacrificiile de sange facute pentru propria libertate si pentru libertatea altor popoare? S-a fost facuta o mare crima prin denaturarea si falsificarea istoriei noastre. Nicaieri in lume nu s-a intamplat ceea ce s-a intamplat in Grecia. Nici un alt popor nu a sters luptele eroilor, a parintilor sai, asa cum am facut noi. Faptele ultimilor ani vorbesc de la sine, cartile in care au fost scrise minciuni sunt martore si, din aceasta cauza, striga si oasele eroilor nostri.

f) Dezastrul moral care ne-a dus la esec si distrugere.

g) Satul, care a fost distrus si condamnat la o moarte lenta. Cum mai poate fi corectata aceasta tragica greseala, care a fost facuta programatic, astfel incat s-a ajuns la distrugerea principalului trunchi al Greciei : sa ne parasim pamantul, marea noastra si muntii nostri? Astfel s-a distrus stalpul de rezistenta, coloana vertebrala a Eladei.

Am dori sa subliniem si sa accentuam faptul ca este necesar:

h) Sa sustinem intreprindrile mici si mijlocii, care sunt inghitite de companiile mamut, ceea ce condamna grecii la saracie si umilinta. S-au inchis si continua sa se inchida multe magazine, de pe urma carora traiau familii intregi.

i) Sa luam atitudine impotriva noilor exploatatori ai Greciei, care s-au bagat peste noi deoarece nu am reusit sa ne punem in ordine singuri treburile din propria casa. Mai intai sa avem grija de greci, si apoi de acestia.

In final as dori sa ma refer si la Patra, orasul pe care il iubim cu totii si care asteapta atat de multe fara sa primeasca nimic pana acum. Ma voi referi la Patra, care traieste cu durere, deoarece vedem cum este nedreptatita, datorita abandonului si indiferentei. La orasul care plange victimele acestui drum ucigas, un oras pe care indiferenta criminala a celor responsabili l-a lasat in voia sortii. Ochii nostri au secat din cauza lacrimilor varsate pentru victimele acestui drum-ghilotina.

In orasul care nu se poate bucura de marea sa, in orasul somajului, al saraciei, al problemelor legate de emigrare. Nu cersim, cerem sa se acorde atentia cuvenita pentru rezolvarea problemelor celor suferinzi, care afecteaza societatea noastra si tara noastra.

Am putea spune mult mai multe. Totusi ne limitam doar la aceste problem, doar orientativ, dorind sa le reamintim politicienilor nostri care le sunt responsabilitatile. Cred ca au inteles ca vremurile s-au schimbat. Poporul este dezamagit, tradat, umilit, disperat. Nu mai poate scuza si alte greseli. Poporul ii cheama sa semneze un noua intelegere, cu alti termeni.

Dupa alegeri poporul va cere respectarea acestor termeni si va cere socoteala in privinta evolutiei acestei intelegeri. Sa speram ca nu se va simti din nou indurerat si tradat deoarece rezultatele vor fi tragice. Toti intelegem acest lucru foarte bine.

Traducere pentru razbointrucuvant de E.P.

Legaturi:

*

***


Categorii

Grecia, Ierarhi greci, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

59 Commentarii la “Mitropolitul Hrisostom al Patrei, cuvant puternic si mustrator cu ocazia alegerilor din Grecia: POPORUL ESTE DEZAMAGIT, TRADAT, DISPERAT. NU VA MAI SCUZA ALTE GRESELI!

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Grecii ar trebui sa se planga mai putin si sa munceasca mai mult.

  2. Cuvintele sale se potrivesc si noua. Cine le va spune oare?

  3. @teo:

    Daca nu agreati grecii, nu va forteaza nimeni sa cititi aceste materiale. Dar rogu-va, nu mai cheltuiti atata acreala pe ei…

  4. Grecia este tributara coruptiei si proastei gestionari, ca si tara noastra.
    Nu este vorba ca oamenii nu muncesc,in Grecia, ci ca au fost platiti disproportionat fata de cat muncesc, fara ca sa existe fondurile necesare din productie, export, ci s-au facut imprumuturi pentru a se asigura un trend de viata pe care economia Greciei nu-l putea asigura, dar si pentru a acoperi furturile administratorilor si a unor “afaceri” oneroase, pe spezele contribuabilului.
    Asta este si situatia Romaniei, si s-ar putea sa fie si situatia altor tari in care se cheltuie aiurea banul public…

  5. @admin
    cheltuim noi acreala pe noi insine, daramite pe altii! 🙁

  6. Se doreste impunerea falsului cliseu ca tarile estice, datorita traditiei lor ortodoxe, sunt mai lenese, mai slabe administratoare a destinului propriu.
    FALS!
    Masoneria a impus acest cliseu, pentru a justifica de la 1848 incoace asa zisa ”dezvoltare”. Adica trecerea puterii economice din miinile aristoctatiei locale si traditionale, in miinile oamenilor lor, formati in stil protestantoid din punct de vedere economic si moral.
    Actualele tari protestante erau periferia lumii civilizate cind ortodocsii faureau imperii. Acum, ca ideologia lor materialista i-a imbogatit pe lacrimile coloniilor pe care le-au exploatat fara mila, isi aroga aere de superioritate, ingorind cu buna stiinta faptul ca spiritual civilizatiile lor sunt goale, pline doar de individualism si egoism meschin, ca omul a devenit o anexa a sistemului lor economic, putind fi sacrificat penntru inlaturarea crizelor pe care tot masoneria le genereaza cu ciclicitate pentru a imbogatii, de la inceputul sistemului capitalist, cam aceleasi familii.
    Singura libertate este in Ortodoxie care nu a facut din munca un scop in viata, si din imbogatire ceva placut lui Dumnezeu (asa cum au facut protestantii: Max Weber – Etica protestanta), ci a lasat omul in centrul organizarii sociale, care trebuie sa existe pentru om, nesubordonind demnitatea acestuia unor presupuse imperative economice. In Ortodoxie economia exista pentru bunastarea oamenilor, iar nu oamenii exista pentru buna functionare a sistemului economic.
    Din pacate, de cind ne conduc neortodocsii (1864), etica protestanta a fost introdusa si la noi, incet, incet.
    Dar tot noi suntem de vina si pentru asta,… ca le-am permis. Au lacomit si ai nostrii lideri la cele lumesti, uitind ca, in pragul mortii, totul ramine aici, iar in vesnicie vor duce doar roadele vietii lor de crestin…daca au fost!

  7. Ii agreez pe greci, imi place Grecia, iubesc Ortodoxia, dar asta nu inseamna ca nu e cazul ca ei sa se planga mai putin si sa munceasca mai mult.
    Cand romanii nu vor mai pleca sa munceasca in Grecia voi crede ca grecii o duc rau ( sau la fel de rau ca si romanii ). Pensia lor minima e dublul salariului mediu in Romania ( 700/ 350 Euro ).
    Cam la fel e si in Spania.
    E voie doar la comentarii binevoitoare ?

  8. @teo

    Si ce propuneti? V-ar multumi daca grecii ar fi supusi unui regim de austeritate devastator care sa duca la o scadere dramatica a nivelului lor de trai, astfel incat sa ajunga sa nu-si mai permita sa plateasca utilitatile si medicamentele, eventual? Atunci i-ati compatimi ? Credeti ca sunt mai putin indreptatiti sa sufere pentru ca pleaca de la niste indicatori macroeconomici superiori celor din Romania?

  9. Disperarea nu e proportionala cu starea economica sau lenea, ci mai degraba cu starea sufleteasca si psihologica. Doar sunt atatea vedete frumoase, ocupate si instarite care se sinucid. Lupta e mai mult la nivel psihologic si sufletesc. Iar la greci a luat amploare la nivel social. Nu avem cum sa nu ne fie mila de ei, cand stim ca si noi putem pati la fel curand. Doar ca la noi va fi mult mai amara si grea lupta.

  10. @Elena
    Sunt mai putin indreptatiti sa se planga, nu sa sufere. Ar fi bine sa munceasca mai mult si sa faca mai putina evaziune fiscala. Daca e atata de rau la ei, de ce romanii si multi altii pleaca sa munceasca in Grecia, iar multi greci se afla pe terase ?
    Analizati datele si vorbiti cu oameni care au fost sau traiesc in Grecia sau mergeti dvs acolo.
    Nu mai credeti tot ce se vehiculeaza prin massmedia ( patronii din massmedia sau serviciile… din spatele lor au diverse interese…)
    Uite niste statistici, ca sa nu o mai dam in balarii:
    Salariul minim in Grecia = 870 Euro ( de peste 5 ori mai mare decat cel din Romania ). In plus, se mai acorda si subventii sociale, venitul total net minim fiind de circa 1.000 Euro/ luna ! Cati oameni castiga 1.000 Euro net lunar in Romania ? Preturile sunt oarecum comparabile, la produsele uzuale.
    Pensia minima in Grecia a fost redusa de la 1.000 la circa 700 Euro, oricum este dublu fata de salariul mediu net din Romania ( 350 Euro ) !
    Asa ca, despre ce vorbim/ scriem ?

    E bine sa va documentati mai inainte de a posta ! Nu tot ce zboara se mananca ! Manipularea este ocupatia curenta a massmedia !

    PS In Irlanda, ca tot e data ca exemplu de cat de rau o duce, salariul minim e cel mai mare din UE ( exceptand Luxemburg, care nu e propriu-zis o tara, e de fapt oras ), de aproape 1.500 Euro lunar ! Cei care au salariu minim mai primesc si subventii sociale de circa 300 Euro, deci ajung la un venit total de 1.800 Euro !

  11. @ MSD

    Foarte de adevarat. Un comentariu extrem de lucid !

    @ teo si admin

    Mie nu-mi plac grecii. Nu-mi place felul brutal si barbar in care s-au comportat cu minoritatile de-a lungul secolelor, nu-mi place filetismul lor care atinge pe alocuri culmi de-a dreptul gretoase, nu-mi place faptul ca au fost fauritorii unui imperiu pagan, idolatru si hedonist ale carui consecinte le mai tragem si noi in zilele noastre, nu-mi place faptul ca au incercat si incearca sa monopolizeze spiritul Imperiului Bizantin, desi nu ei au fost fauritorii lui ci, eventual, demolatorii lui, nu-mi place cum au distrus, chiar si indirect, Tarile Romane in timpul sinistrei perioade fanariote, nu-mi plac o parte din ierarhii lor care, desi anti-ecumenisti, totusi, sunt filetisti pana in maduva oaselor si ar fi in stare sa calce pe cadavrul oricui nu este grec, samd.

    Cred ca am fost suficient de greco-fob in cele de mai sus 🙂

    Totusi, nu asta este problema de esenta (daca ne plac sau nu grecii). Nu cred ca vis-a-vis de problema greceasca poate exista doar un singur punct de vedere sau inscrierea intr-un singur cor tanguitor care sa le planga la unison de mila.

    Cu siguranta ca sunt si ei vinovati pt. situatia in care au ajuns. Chiar f. vinovati. Nu sunt numai niste victime ale finantei internationale. Faptul ca si-au permis atatia ani (ca si romanii de altfel) sa nu ii intereseze de politica si ce fac politicienii sau nu fac cu banii lor, nu-i scuza dar nici nu ne da dreptul de a-i biciui verbal, cu atat mai mult cu cat exista posibilitatea sa ajungem si noi la fel, iar atunci nu ne-ar conveni ca altii sa ne vorbeasca asa.

    Situatia insa la care s-a ajuns este dramatica. Aici subscriu, si nu cred ca ar trebui sa ne bucuram de raul lor sau sa ii trimitem, intr-o maniera “basesciana” (scuze de comparatie, dar el este cel care a introdus acest concept in Romania) la o “munca” d-asta generica, nu se stie unde, pentru cine si pentru ce, dar ideea e ca trebuie sa fie “mai multa”.

    Nu poti sa pui asa, mana pe harletz si sa sapi in primul petec de tzarana care-ti iese in cale. Acest “sa munceasca mai mult” poate fi adevarat, dar trebuie si el coordonat cumva si facut cu cap … Sa speram ca grecii vor avea intelepciunea de a-si alege niste conducatori buni, care sa-i organizeze in aceasta directie, daca ea este singura lor scapare …

  12. @teo:

    Cred ca tot dvs v-am mai aratat statistici care arata ca grecii muncesc mai mult decat germanii, daca tot vorbim de statistici. Si era avansata si o explicatie – la greci sunt foarte multi mici intreprinzatori, adica oameni care au propria lor mica afacere sau activitate pe cont propriu, si asa face ca ei sa lucreze, practic, fara program. Asa ca cel care distorsioneaza in buna parte gratuit sunteti chiar dvs, din motive care ne scapa. Nu zicem sa se scrie laudativ la adresa grecilor, insa e stravezie prejudecata…

    PS: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/04/06/sinodul-bisericii-greciei-sinucidere-deznadejde-criza/#comment-85543

    Cat priveste munca si grecii, de cercetat: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/28/tratatul-fiscal-si-inceputul-returnarii-datoriei-catre-fmi-demontarea-miturilor-despre-lenea-grecilor-cum-face-germania-proectionism-creditul-si-datoria-publica-noul-sistem-sclavagist/

    grecii sunt cei mai muncitori europeni, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Econmică (OCDE).

    Astfel, grecii lucrează, în medie, 2.017 ore pe an, cu 40% mai mult decât germanii care bifează anual circa 1.408 ore

  13. Cand vom vedea ca romanii nu mai au nevoie sa mearga sa munceasca in Grecia, atunci vom putem crede ca e la fel de rau si la ei. Deocamdata nu este cazul.
    La ora 10 ( ca mai devreme nu prea se trezesc )terasele sunt pline. La pranz e o pauza…mai mare. Cei care vin prima data in Grecia se freaca la ochi, cred ca nu vad bine.
    Evaziunea fiscala e in floare. Nu prea primesti bon fiscal.
    Multi iau pensie in mod ilegal. Au fost cazuri in care si cei morti au primit multi ani pensie. Au bugetari ca nu le mai stiu numarul.
    Au institutii carora le-a disparut obiectul muncii, dar continua sa eiste de multi ani, pe salarii babane.
    Am cunoscut si studenti greci in Romania…
    Am vorbit cu parinti mireni romani din Grecia si mi-au spus ca grecii nu prea mai traiesc Ortodoxia, nu prea mai au vocatie pentru preotie ( nu intamplator sunt multi preoti romani stabiliti in Grecia cu familiile ! ).

    Asta este realitatea in Grecia.
    Probabil ca indemnul la munca ( cu cap/ cu folos, evident ) pentru ei poate sa fie asimilat cu o injuratura ( acolo muncesc multi albanezi, romani etc.).

    Despre Muntele Athos… din respect pentru Gradina Maicii Domnului, nu comentez despre atitudinea grecilor.

    Are cineva interesul sa victimizeze peste masura Grecia ?
    E posibil sa existe un stat…mare…foarte interesat ( de multe decenii ) sa “ajute” Grecia ( ca si Cipru ), pentru a castiga influenta in flancul sudic al NATO ( pozitie strategica, in special in contextul evenimentelor din zona ) !

  14. @teo:

    Nu stiu cine are ce interese, insa deja depasiti orice limite ale bunului simt. Faceti probabil parte dintr-o secta greco-foba care nu se simte bine decat injurand neincetat acest neam. 🙂 🙁

    Treaba dvs, insa ce vina avem noi de suntem pedepsiti sa asistam la aceste injuraturi?

  15. @ admin

    Mi se pare uimitor de exagerata atitudinea voastra vis-a-vis de teo.

    Ok, are parerea ei, poate putin cam brutal exprimata, dar pe care si-o argumenteaza fara sa injure pe nimeni, ci enumerand niste realitati pe care, din cate imi dau seama, le-a observat la fatza locului sau le stie de la oameni care le-au observat la fatza locului.

    De ce nu veniti si voi cu argumentele voastre ? Daca nu-i placi pe greci si nu le plangi de mila inseamna ca facti parte dintr-o secta ? Ce-i cu genul asta de acuze ?

  16. @Lucian:

    Teo e un provocator si atat iar argumente i-am dat: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/03/mitropolitul-hrisostom-al-patrei-cuvant-puternic-si-mustrator-cu-ocazia-alegerilor-din-grecia/#comment-92280 Noi le-am dat, noi le-am auzit.

    Nu facem parte din cei care au prejudecati pozitive sau negative fata de popoare, ci privim manifestarile lor ca atare, stiind ca sunt de gasit si bune, si rele, si virtuti, si vicii, si ca balanta poate inclina cand de-o parte, cand de alta.

    Cand insa se vine cu placa cum ca grecii se victimizeaza si asta face dintr-o conspiratie ruseasca (citeste mai atent ultimul comentariu al lui teo) deja se depaseste orice limita a oricarei ratiuni.

    Nu ne plac provocatorii.

  17. Uite aici o provocare…statistica:

    http://www.google.ro/publicdata/explore?ds=ml9s8a132hlg_&met_y=minimum_wage&idim=country:el&fdim_y=currency:eur&dl=ro&hl=ro&q=salariul+minim+grecia#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=minimum_wage&fdim_y=currency:eur&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:el:ro&ifdim=country&hl=ro&dl=ro&ind=false

    Salariul minim in Grecia in ian 2012= 877 Euro
    Salariul minim in Romania in ian 2012= 162 Euro

    Pensia minima in Grecia 700 Euro ( a fost 1.000 Euro ).
    Pensia minima in Romania 70 Euro. Pensia medie in Romania= 170 Euro.
    Salariul mediu in Grecia= circa 1.500 E. Salariul mediu in Romania= 350 Euro.

    QED
    Subiectul suscita interes si in alte parti:

    http://www.cotidianul.ro/grecia-falimentara-mai-tare-decat-romania-stabila-171920/

    http://m.rfi.ro/articol/stiri/social/grecia-vazuta-un-roman

    http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t793015.html

  18. Completare:
    Culmea e ca salariul minim in Grecia era 550 Euro in 2000 si 800 Euro in 2008.
    Rezulta ca din 2008 pana in ianuarie 2012 ( ani de criza, cica ! ), salariul minim a mai crescut cu 10 %, pana la 877 Euro ( de peste 5 ori mai mare in raport cu salariul minim din Romania= 162 Euro !).
    Doar bulgarii mai sunt sub noi, cu 138 Euro. Ungaria are salariul minim = 300 Euro !
    Observatie: Inflatia in Grecia a fost de 1 % !

  19. @teo:

    Faptul ca intr-o tara salariul minim e mai mare decat salariul minim dintr-o alta NU SPUNE ABSOLUT NIMIC despre acei oameni si despre programul lor de munca. In plus, salariul minim e o decizie POLITICA, luata de guverne, nu este o chestiune organica, reiesita din spuma marii Eladei.

    Si noi am aratat diferenta dintre Grecia si Romania in ceea ce priveste nivelul de trai. Asta nu inseamna ca problemele sociale nu sunt reale acolo. La noi in Bucuresti nu exista fenomenul somerilor in masa care depind de masa de la cantina saracilor, de pilda. Dar, unde nu e bunavointa, nu e si gata.

  20. Salariul minim e un indicator important al nivelului de trai/ saraciei.
    La noi exista si “fenomenul” oamenilor care mai muncesc pe la tara sau pleaca sa munceasca in strainatate, inclusiv in Grecia, Cipru…
    In plus, in Grecia ( ca si in alte state occidentale ) exista ajutoare sociale/ de somaj relativ substantiale.

  21. @teo:

    Pai si la greci exista oameni care muncesc la tara ba chiar oameni care au inceput sa cumpere direct de la tarani, peste intermediari. Ce bine ar fi ca si romanii nostri sa faca, IMPREUNA, macar atata lucru.

  22. @admin
    Decizia politica, daca nu s-ar baza pe niste bani, nu ar putea fi aplicata.
    Si in Romania nu cred ca liderii politici nu ar dori sa emita o decizie prin care salariul minim sa fie de …500 Euro, de exemplu.
    Dar la noi salariul mediu net lunar e de 350 Euro ( mediana e mai relevanta= valoarea intalnita cel mai frecvent; majoritatea au 200- 250 Euro ).
    Asa ca…despre ce vorbim/ scriem ?

  23. @admin
    Multi care muncesc pamantul la ei sunt albanezi, romani etc., inclusiv la Muntele Athos.

  24. Am uitat sa spun ca astea sunt veniturile oficiale, dar mai au multe venituri la negru/ nefiscalizate. Dar asta e valabil si in Romania…
    Nu stiu care e mai “tare” din acest punct de vedere…

  25. @teo:

    Nu are nicio relevanta ce ati scris. Iar noi ne oprim aici.

  26. @teo:

    Intrebare de baraj: ce se intampla daca eu stabilesc pentru dumneavoastra un salar minim de 300 de euro dar nu va ofer loc de munca? Va spun eu ce se intampla: muriti de foame. Sesizati de ce v-am pus aceasta intrebare?

    In ceea ce priveste indicatorul mentionat (salariul minim) v-as mai spune ca analizele nu se fac niciodata bazat pe un singur indicator ci pe o serie de indicatori. De vreme ce va fascineaza statisticile, poate aruncati un ochi si pe graficul referitor la somaj (comparativ RO – GR, pe acelasi set de date).

    Rata somajului in RO: 5.7% (sep. 2008). 7.6% (nov. 2011). Maximul inregistrat in aceasta perioada: ~7.7%.
    In GR, rata somajului are o crestere (daca priviti graficul) ce imi aduce aminte de exponentiala de la matematici: de la 7.5% (sep. 2008) la 21% (nov. 2011).

    In cifre absolute asta inseamna o crestere de la 370.000 de mii in sep. 2008 la 1.049.000 someri actualmente (si situatia nu da semne de stabilizare). Marea majoritate a somerilor din Grecia (aprox. 900.000) sunt in grupa de varsta de peste 25. Cu toate acestea, rata somajului in randul tinerilor de sub 25 de ani in Grecia este de 50% ! (dublu fata de Romania).

    http://www.google.ro/publicdata/explore?ds=z8o7pt6rd5uqa6_&hl=ro&dl=ro#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=unemployment_rate&fdim_y=seasonality:sa&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country:el:ro&idim=country_group:non-eu&ifdim=country_group&hl=ro&dl=ro&ind=false

    Ca sa mai lamurim un pic din nebuloasa, tot pe cifre absolute: RO are aprox. 700.000 de someri la o populatie de aprox. 20.000.000. GR are 1 milion la o populatie de aproximativ 11,3 milioane. Mai vreti?

    http://www.google.ro/publicdata/explore?ds=mo4pjipima872_&ctype=l&met_y=population&hl=en&dl=en#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=population&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:non-eu&idim=country:gr:ro&ifdim=country_group&hl=en_US&dl=en&ind=false

    Tot pe indicatori din astia legat de nivelul de trai (mai precis, de asa numitul “cost of living”), o comparatie pe pretul carburantului. O sa vedeti ca in RO este sub media UE, in GR este peste media UE. Prezentarea acestui indicator e un fel de apropo la faptul ca, desi ambele tari se afla in Uniunea Europeana, numai una este membra EUROZONE. Sper ca ati ghicit care unde este si ati ghicit si consecintele. Sau trebuie sa mai continuez cu alti indicatori?

    http://www.google.ro/publicdata/explore?ds=dj48l9qpd27ep_&hl=ro&dl=ro#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=price&fdim_y=CURRENCY:EUR&fdim_y=fuel_type:unleaded&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=MEMBER_STATE&idim=MEMBER_STATE:GR:RO&ifdim=MEMBER_STATE&tdim=true&hl=ro&dl=ro&ind=false

  27. @MSD
    “Se doreste impunerea falsului cliseu ca tarile estice, datorita traditiei lor ortodoxe, sunt mai lenese, mai slabe administratoare a destinului propriu.”

    In primul rand ca nu toate tarile estice sunt ortodoxe…unele ca Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, sunt romano-catolice… 🙂

    Eii, uite cum ies la iveala ideile preconcepute si generalizarile ca sa ne aflam in treaba !

    Este mai usor sa dam totul pe “conspiratii” internationale, decat sa asumam propriile greseli, in ceea ce priveste : coruptia, furaciunea, nepotismul, indiferenta, colaborationismul…si pana la urma indiferenta, chiar lenea…? !

  28. @Hrisanti:

    Tarile acelea fac parte din Europa Centrala. Asa zice si Huntington.

    Iar cliseul referitor la inapoierea si ne-civilitatea tarilor estice – adica ortodoxe – este real, pentru cine stie istorie. Atentie, a nu se confunda defectele unui popor cu definitiile stereotipe ce au provenit din mentalitatea occidentala.

  29. @Alin-7

    Cand vorbesti despre somajul din Romania, iei in calcul si ca mii de romani lucreaza in strainatate ?
    Si ca ei nu mai apar ca someri in Romania, desi daca ramaneau in Romania erau someri …?

  30. @Hrisanti:

    Atacurile nu vin numai dinlauntru, mai vin si din afara. Nu poti tine ochiul deschis la unu si inchis la celalatu’.
    Sa ne asumam greselile este un lucru bun, fireste, dar sa ne iluzionam cum ca nu exista presiuni si atacuri din exterior este o eludare profunda a realitatii mediului (global) in care traim.

    Curatiti dumneavoastra pamantul inimii dar daca nu vi-l si paziti cum se cuvinte de vrajmas atunci vine vicleanul de isi face salas si mai aduce cu el inca o leghiune.

  31. @admin

    “cliseul referitor la inapoierea si ne-civilitatea tarilor estice – adica ortodoxe – este real, pentru cine stie istorie”

    Cliseul nu este cumva la noi ?

    Ce inseamna “cine stie istorie” ? Care istorie ? Scrisa de cine ?

    Mie mi s-a intamplat sa intalnesec in vest oameni, cara fara sa fie credinciosi, recunosc estului o profunzime spirituala…

    Desigur poate ca ei nu stiu istorie…

  32. @Hrisanti:

    fireste ca m-am gandit si la asta dar nu am cum sa o iau in calcul pentru ca la fel poate fi si in cazul Greciei. Pe noi ne intereseaza ce se intampla cu grecii in tara lor, nu in afara granitelor.

    Am adus in discutie locurile de munca insa; si puteti usor observa din rata somajului ca in Grecia nu se mai genereaza locuri de munca. Iar asta tine foarte tare de politicile guvernamentale (in special, in ceea ce priveste sectorul micilor intreprinderi).

  33. @Hrisanti:

    Pai de pilda chiar cliseul propagat de Samuel Huntigton, The clash of civilizations, care imparte Europa in Vestica, Centrala si de Rasarit, in rasart fiind exclusiv tarile ortodoxe.

    Altii echivaleaza ortodoxia cu inapoierea si protestantismul cu civilizatia. Si sunt autori citati si ultra-folositi in universitatile occidentale, precum si in cele din Romania, ca doar sunt autori ai ”canonului” european.

    Iar daca in lumea academica exista astfel de conceptii, ele se regasesc si in lumea politica, pentru ca ideile fac lumea, cum zicea un iluminat.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/11/08/egalitate-si-diversitate-in-europa-pentru-toti-dar-nu-si-pentru-ortodocsi-plus-%e2%80%9eintre-ce-ore-e-pastele-la-voi/

    La asta se referea MSD.

  34. @Teo,

    Salariul minim in Grecia in ian 2012= 877 Euro
    Salariul minim in Romania in ian 2012= 162 Euro

    Pensia minima in Grecia 700 Euro ( a fost 1.000 Euro ).
    Pensia minima in Romania 70 Euro. Pensia medie in Romania= 170 Euro.
    Salariul mediu in Grecia= circa 1.500 E. Salariul mediu in Romania= 350 Euro.

    QED

    Asa cum spunea si Alin, problema nu este nivelul salarizarii (si cuantumul pensiei minime), ci SOMAJUL. De cand cu criza, foarte multi intreprinzatori au falimentat, de aici si multi care nu si-au mai gasit loc de munca, nu si-au mai putut plati creditele, si foarte multi au ajuns sa se sinucida! Chiar in piata publica unii, ca semn de protest (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/04/06/sinodul-bisericii-greciei-sinucidere-deznadejde-criza/).
    Oare daca se traia asa bine, ar mai fi crescut atat de mult rata sinuciderilor?

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/22/criza-in-grecia-a-crescut-rata-sinuciderilor-si-a-celor-grav-bolnavi-si-parasiti-de-stat/

    Rata sinuciderilor din Grecia este în prezent la cel mai ridicat nivel din Europa
    […]
    Reducerile bugetare operate în conformitate cu programul de austeritate au dus la închiderea multor spitale publice. Mai grav, mulţi greci rămaşi fără job şi fără casă nu-şi mai pot acoperi costurile pentru medicamente şi tratament.
    […]
    tot mai mulţi greci din clasa de mijloc sau cu venituri reduse nu mai au acces la asistenţa de sănătate publică

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/01/grecia-efecte-austeritate-someri/

    CNN publică un material despre realitatea cruntă din Atena, unde 250.000 de greci mănâncă în fiecare zi la cantinele săracilor, redeschise după zeci de ani în capitala elenă.
    […]
    Acum un an, oamenii aceştia aveau slujbe, aveau apartamente şi îşi făceau cumpărăturile la supermarket. Standardele lor de viaţă au scăzut dramatic, este o tragedie greacă ‘jucată’ în realitate”
    […]
    68% dintre greci se gândesc să părăsească marile oraşe, în timp ce 19 procente deja au planuri în această privinţă.

    Sa avem grija, sa nu vorbim in desert si sa ne incarcam de pacate acuzand un popor, mai ales cand sufera si noi cand il judecam nedrept. Chiar si numai manifestatiile violente din strada din ultimul an ar trebui sa va puna pe ganduri, caci acestea contrazice situatia destul de roz pe care o descrieti. Lumea nu iese in strada daca nu e disperata. Ganditi-va ca si preturile sunt mari acolo, nu doar salariile. Si mai ganditi-va ca niciun strain nu mai investeste intr-o tara falimentara, asa ca de unde locuri de munca… Nu cred ca situatia sta asa cum o descrieti, nu ar avea cum, sau ar fi asa doar pt o minoritate.

  35. @Alin-7
    Aici chiar n-ai nimerit-o ! Fiti mai atent cand postati !
    Am atasat si sursele informatiilor ( link ), ca sa nu mai spuna cineva ca sunt aberatii.

    Salariul mediu net lunar in Grecia= 1.700 Euro ( 1.005 litri benzina )
    Salariul mediu net lunar in Romania= 345 Euro ( 265 litri benzina )- Romania e pe ultimul loc in UE, dupa Bulgaria, din acest punct de vedere!

    Ex: Un salariat in Grecia cu 3 copii primeste un plus la salariu de 700 Euro/ luna ! Adica doua salarii medii nete in Romania ! In fiecare luna, atentie !
    Ce primeste in Romania ? Alocatia e de 8 Euro/ copil, adica 24 Euro/ 3 copii !!!
    Nu vedeti nici o/ nicio diferenta intre 700 Euro si 24 Euro ? Hai, ca va plac cifrele/ calculele ! E un raport de 30 la 1 !
    Multi in Occident primesc somaj relativ consistent + alte ajutoare sociale si NU VOR sa munceasca sau muncesc la negru, pentru a aparea in acte ca sunt saraci si a putea beneficia de diverse ajutoare.
    Sunt multi romani plecati acolo care beneficiaza si ei de acesti bani ( multe cazuri au fost mediatizate ).
    De ce romanii pleaca sa munceasca in Occident, inclusiv Grecia, iar cei care au plecat, nu se mai intorc, daca e asa de rau la ei?
    Cum explicati acest paradox ? Sunt romanii niste sado… ?
    In Romania, somajul se primeste DACA intrunesti multe conditii ( poti sa nu primesti nimic, cu toate ca ai contribuit ), o perioada mai scurta, o suma mult mai mica.
    La fel si celelalte ajutoare sociale, care oricum sunt mult mai mici. Am atasat lista acestor ajutoare in Grecia, ca sa nu mai fie nelamuriri.
    Omul prefera sa aiba venituri la negru/ evaziune fiscala si incaseaza si ajutoare sociale. Oamenii nu sunt motivati sa munceasca legal.
    Si in Romania se practica sportul asta, numai ca sumele sunt mici.
    In Grecia ajutorul de somaj e in medie de circa 400 Euro, plus ca se acorda mai mult timp si mai usor/ cu mai putine conditii.
    Procentul somajului in Romania nu include multe categorii, de aceea e atat de mic. Este mai mare, in realitate.
    In Romania ajutorul de somaj e doar teoretic. Iti trebuie multe acte/ conditii ca sa il iei efectiv. Este mic/ nemotivant ( atat pentru somer, cat si pentru salariat ) si se acorda mai putin. Dupa 1 an, cei care nu si-au gasit de lucru ies din statistici.

    Statisticile/ cifrele poti fi manevrate si pentru a manipula.

    http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Integrare/Grecia.pdf

    http://www.econtext.ro/industrie/energie–2/exclusiv-romanii-ultimii-in-ue-dupa-cati-litri-de-benzina-pot-cumpara-cu-un-salariu-harta-salariu-benzina-in-ue.html

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romanii-cei-mai-nefericiti-someri-ai-europei-149019.html

  36. @Mirela
    E o chestiune care tine si de cum s-a obisnuit omul sau de perceptie.
    Unui om care a trait cu 2.000 Euro/ luna ii este greu sa traiasca cu 1.000 Euro/ luna.

    Altuia, care a a avut 1.200 Euro/ luna, nu i se pare atat de greu cu 1.000 euro.

    Depinde cu ce standard de viata s-a obisnuit omul respectiv.

    @admin
    Poate grecii muncesc mai mult…pe hartie. De fapt ei au falsificat si datele privind situatia bugetului lor cand au intrat in zona Euro, deficitul etc.( a se vedea scandalul cu banca americana implicata ).

  37. @teo:

    Adica legat de pretul carburantului, ca in rest nu vedem ce nu a nimerit. Nu spune nicaieri din ce am este documentul de pe ministerul muncii, asa ca datele nu sunt de incredere, avand in vedere ca au tot aplicat cure ale austeritatii ce au redus drastic pensiile deci, logic, inclusiv ajutoarele de somaj. Apoi, asa cum spunea si Alin, niciodata nu se compara doar un indicator, ci mai multe. Veniturile sunt mai mari in Grecia, nu va mai chinuiti sa demonstrati asta, era admis de la bun inceput, nimeni niciodata nu a sustinut pe acest site ca ei sunt mai saraci material, in general, decat noi, romanii. Insa, asa cum si SUA este poate cea mai bogata tara dar este marcata de numeroase probleme sociale, mizerie si saracie extrema care afecteaza anumite categorii ale populatiei, asa si in Grecia aceasta austeritate, impusa de eurocrati (probabil la indemnul Moscovei, ca sa ii indeparteze din UE?) a generat probleme grave sociale, mai ales pentru ca taierea drastica a veniturilor nu a fost insotita de o scadere a pretului/costului vietii (un alt indicator). Oamenii trebuie sa isi plateasca chiria, sa iti intretina copii, sa se caute de sanatate, sa isi plateasca rate, si asta intr-o tara din zona euro unde preturile sunt mult mai mari. Toate efectele austeritatii au fost documentate, cu atentie chiar, de institutii media sau de analiza economica occidentala – desigur, si ele parte a scenariului schitat de Moscova pentru a victimiza Grecia, nicidecum parte a studiilor pe care eurocratii le fac pentru a vedea rezultatele experimentului social-economic aplicat (ca si la noi, de altfel).

  38. @teo:

    Statisticile acelea nu sunt facute de greci.

  39. Multe ajutoare ( ex: pensia de urmas- vezi linkul ) au conditia asta:
    SA NU LUCREZE !
    De aceea multi nu lucreaza sau lucreaza la negru sau dezvolta o mica afacere pe numele unei rude si incaseaza si ajutoare.

    Mamele primesc la nastere alocatie de peste 30 de salarii minime !

    La produsele de baza, nu cred ca e o diferenta atat de mare, daca se cumpara din hipermarket. Dar oricum sunt superioare calitativ.
    Pe terase, e cu putin mai scump decat in Romania.

    PS Repet: imi place mult Grecia, stiu ca exista diverse conspiratii din exterior ( din toate…punctele cardinale; e o vorba: Fereste-ma, Doamne, de “prieteni”, ca de dusmani stiu eu sa ma feresc ), stiu ca le este mai greu acum, dar nu putem escamota anumite realitati/ cifre/ statistici. Sau ele pot fi…masluite, dar minciuna/ hotia ies la iveala la un moment dat.

    Parafrazand un filosof, pot spune: Ii iubesc pe greci, dar mai mult iubesc Adevarul !

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare