MULTINATIONALELE, CEL MAI PRACTICAT ”OFFSHORE” DIN ROMÂNIA. Profiturile de miliarde de euro ale marilor companii straine sunt scoase din tara (Video)

11-04-2016 2 minute Sublinieri

În ultimii 10 ani, firmele româneşti au făcut profituri cu 30% mai mari decât firmele străine prezente la noi în ţară. Nu întotdeauna a fost vorba despre o performanţă mai slabă a societăţilor patronate de străini, spun economiştii. Explicaţia e că acestea au exportat masiv profiturile făcute în ţara noastră, către companiile-mamă, iar la noi au marcat pierderi. Cei care au vrut să scoată cât mai mult profit şi-au trimis banii în paradisuri fiscale.

Deşi iau mai puţini bani de la bănci, firmele patronate de români par să iasă câştigătoare în lupta cu cele deţinute de străini în ceea ce priveşte profitul, arată datele analizate de BNR.

Când ne uităm la cine face profituri şi pierderi, în ţară, pe ultimii 10 ani, firmele româneşti, neaoşe, fac profituri cu vreo 30% mai mari decât celelalte,” spune Florin Neagu, director în cadrul BNR.

Pierderile pe hârtie pot fi însă profituri în realitate.

Între 2008 şi 2014, profitul reinvestit a fost negativ, deci practic acela a fost într-adevăr profit făcut în România şi scos din ţară,” explică Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

Datele BNR arată că, în 2011, s-au scos din ţară cei mai mulţi bani: peste 2 miliarde de euro. Asta în vreme ce, înainte de criză, firmele patronate de străini investiseră profituri de aproape 10 miliarde de euro. Abia începând din 2015 profitul făcut în România a fost reinvestit aici.

Specialiştii în fiscalitate explică şi cum pot pleca banii făcuţi în România peste graniţe: cea mai folosită tactică e cea în care subsidiara din România cumpără, la suprapreţ, servicii sau produse de la firma-mamă din străinătate.

Societatea din România primeşte facturi de achiziţii cu sume foarte mari, aproape chiar de preţul de revânzare, astfel încât pe teritoriul României fie se realizează o pierdere, fie un profit minuscul, nesemnificativ. Profiturile ajung în locurile de rezidenţă ale societăţilor mamă sau în aşa-zisele paradisuri fiscale,” precizează Adrian Benţa, specialist fiscal.

Aceeaşi schemă poate fi folosită şi de patronii români, nu doar de străini. Problema e generală în lume. În plin scandal al Dosarelor Panama, comisarul european Pierre Moscovici propune schimbarea modului în care sunt taxate firmele care îşi trimit profiturile peste hotare.

Este vital ca o companie multinaţională să-şi plătească impozitele acolo unde face profit, acolo unde face bani. E nevoie de o taxare a capitalului care iese către ţara care are impozite foarte mici,” spune Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri europene.

Probleme sunt şi la nivel de control. Un raport al Curţii de Conturi asupra activităţii ANAF în perioada 2012-2014 semnalează deficienţe în modul în care inspectorii antifraudă au verificat tranzacţiile marilor companii.


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “MULTINATIONALELE, CEL MAI PRACTICAT ”OFFSHORE” DIN ROMÂNIA. Profiturile de miliarde de euro ale marilor companii straine sunt scoase din tara (Video)

  1. Ministerul Finanţelor a aprobat şase ajutoare de stat pentru multinaţionalele care investesc în România. Pe listă se află Pirelli, Arctic şi Bosch
    http://www.news.ro/economic/ministerul-finantelor-a-aprobat-sase-ajutoare-de-stat-pentru-multinationalele-care-investesc-in-romania-pe-lista-se-afla-pirelli-arctic-si-bosch-1922403829232016081415556249

  2. Pingback: CIOLOS NU ARE BANI PENTRU BUGETARI, DAR ARE MEREU PENTRU… A AJUTA MULTINATIONALELE!/ Dispretul Julienocratilor pentru “pomanagii” si “trantori” sau URA DE CLASA folosita, din nou, ca vehicul electoral/ PREMIERUL CIOLOS PRIMES
  3. Pingback: O statistica aparent surprinzatoare: FIRMELE ROMÂNESTI SUNT DE TREI ORI MAI PROFITABILE DECAT MULTINATIONALELE. Care este explicatia?/ Românii – europenii cei mai saraci in venituri | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare