DISCRIMINATI LA NOI ACASA. In timp ce companiilor straine li se asterne covorul rosu, antrepenorii români sunt aruncati la câini/ Romania pierde LOCURI DE MUNCA cu sutele de mii, multe din cauza DNA si ANAF. “Tara este blocata” (Video)/ MEGA-SCANDALUL MILIARDELOR DE EURO TRIMISE IN ELVETIA CU CAMIONUL

4-04-2016 13 minute Sublinieri


Romania pierde LOCURI DE MUNCA cu sutele de mii… de medialert

Income: TOT MAI MULTE FIRME ROMANESTI SE INCHID… de medialert

Numărul de firme care şi-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului a crescut cu 51,89%, iar numărul celor dizolvate a crescut cu 111,77%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, notează Agerpres.

Cele mai multe firme care şi-au suspendat activitatea au fost raportate în Bucureşti, unde s-a înregistrat o creştere de 64,32%, la 654 de firme faţă de anul trecut. Judeţul Constanţa s-a situat pe locul al doilea cu 250 de firme suspendate şi o creştere de 68,92%, urmat de Bihor cu 207 suspendări şi o creştere de 71,07%, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

La capitolul dizolvări, s-a observat o creştere de 111,77% în ianuarie şi februarie faţă de aceeaşi perioadă din 2015, la 6.603 firme dizolvate.   Pe de altă parte, faţă de 2015, în perioada ianuarie-februarie din acest an a avut loc o scădere de 23,43% a numărului de societăţi intrate în insolvenţă, ajungând la 1,451 unităţi.  

Cele mai multe astfel de cazuri s-au înregistrat în Bucureşti, unde au fost 320 de firme intrate în insolvenţă, observându-se şi aici o scădere de 22,14%. Totodată, judeţul Iaşi a avut 103 unităţi şi o scădere de 0,96%, iar Bihorul a raportat 96 de unităţi, în scădere cu 2%. În plus, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, a fost cel mai afectat domeniu economic, cu 466 de cazuri de insolvenţă.

Joi, 31 martie, la Braşov, ZF Antreprenorii României. O sală cu aproape 250 de oameni, cei mai mulţi – antreprenori sau manageri români. O discuţie legată de starea capitalului privat românesc în 2016.

Conform celor mai recente date consolidate, la nivelul anului 2014, ponderea companiilor româneşti în totalul businessului din România era de 47%, în timp ce companiile străine ajunseseră la 49%. Diferenţa de 4% aparţine companiilor de stat.

Dintr-o cifră de afaceri totală de 1.088 de miliarde de lei pentru 461.000 de companii cu activitate, 509 miliarde de lei au fost realizate de firmele private româneşti (423.000 de companii), cu 2,4 milioane de salariaţi, iar 536 mld. lei de companiile străine (38.000 de companii), cu 1,18 milioane de angajaţi. 

Deşi companiile străine au avut o cifră de afaceri mai mare, rezultatul lor net raportat (profit minus pierderi) a fost de minus 2 miliarde de lei.

De partea cealaltă, companiile româneşti au raportat un rezultat final pozitiv de 14 miliarde de lei (profit de 33 de miliarde de lei, pierderi de 19 miliarde de lei).

Frustrant, nu? Aşa se simt şi antreprenorii români în acest moment. Guvernul României, guvernele nu încurajează deloc capitalul privat românesc, în timp ce firmelor străine li se întinde covorul oriunde merg, începând de la Palatul Victoria până la orice administraţie fiscală.

Guvernul României protejează multinaţionalele prin toate formele, în timp ce antreprenorii şi companiile româneşti sunt „aruncaţi la câini“, cu toate că au responsabilitatea unui număr dublu de angajaţi.

Ajutoarele de stat se duc către multinaţionale (statul subvenţionează crearea de locuri de muncă şi plata unor impozite şi taxe pe forţa de muncă), în timp ce firmele româneşti completează tone de hârtie şi în final li se spune că nu ştiu ce nu au adus.

Şi din acest motiv, la nivelul întregii ţări multinaţionalele au putut să plătească un salariu mediu net (la nivelul 2014) de 1.972 de lei, în timp ce firmele româneşti, de numai 1.034 de lei. Acest lucru face ca angajaţii români să prefere să lucreze în multinaţionale, iar companiile româneşti să fie a treia opţiune, pentru că prima opţiune este să lucrezi în companiile de stat, unde salariul mediu net era în 2014 de 2.294 de lei.

Mai mult decât atât, fiscul hărţuieşte continuu companiile româneşti, vine şi cere bani, în timp ce de multinaţionale nu se atinge deloc, spune Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast, cel mai mare jucător pe segmentul lui, de produse pentru construcţii. „Sunt multinaţionale care au pierderi de două ori mai mari decât profitul net şi nimeni nu ia nicio măsură, să meargă să-i întrebe de ce au pierderi, când alţii în piaţă nu au.“

Companiile străine subvenţionează preţurile şi pierderile pentru a scoate firmele româneşti din joc şi a cuceri în totalitate o piaţă.

Antreprenorii români nu au nimic împotriva multinaţionalelor, le recunosc rolul pe care îl au în economia românească, know-how-ul şi pieţele de desfacere pe care le-au adus sau investiţiile pe care le-au realizat. Nivelul de dezvoltare al României de astăzi a fost susţinut şi de capitalul străin, spune Remus Crăciun, director general la Ecopack Braşov.

Dar sunt furioşi pe autorităţi, pe guvern, pe cei de la Finanţe, pentru că se simt discriminaţi în business, în modul în care sunt priviţi în piaţă. Atunci când este criză sau când nu mai ies cifrele, multinaţionalele pleacă, iar firmele private rămân, cu toate că nu au beneficiat deloc anterior de sprijinul guvernului.

Aceasta este starea de spirit. Antreprenorii şi firmele private trebuie să muncească de trei ori mai mult decât competitorii lor străini pentru a rezista cât de cât în piaţă şi a nu se preda.

Ioan Simion, principalul acţionar al Confind Câmpina, o firmă care face echipamente pentru industria petrolieră, cu afaceri de 213 milioane de lei la nivelul lui 2014, spunea cu ciudă la conferinţă că pentru statul român firmele private româneşti nu există. „Suntem o companie privată românească, avem 1.300 de angajaţi, plătim impozite la stat de 25 de ani, nu am întârziat o zi. Încercăm să intrăm la Romarm, să vedem dacă putem deveni furnizor al armatei, să facem şi noi proiectile. Până acum nu ne-au băgat în seamă.“

Romarm este o regie autonomă producătoare de armament deţinută de stat.

Ioan Simion vrea să lucreze pentru ei, dar bate la uşi închise: Dacă nu pot să fac ce vor ei, asta e, nu pot eu. Dar vreau să încerc. Poate ne ajutaţi dumneavoastră, să ne expuneţi problema, că noi nu am avut până acum succes.

În Statele Unite, companiile private americane sunt principalii furnizori pentru industria de armament. Acolo, dacă o firmă străină reuşeşte să câştige o licitaţie, este dramă naţională în Congresul american. Americanii se gândesc în primul rând cum să-şi susţină industria lor, nu pe a competitorilor.

În România, primul lucru la care se gândesc guvernanţii este cum să susţină multinaţionalele, nu să dea comenzi companiilor româneşti, unde valoarea adăugată rămâne în ţară, nu pleacă afară.

Ioan Simion spune că în anii anteriori lucra pentru Rusia, iar acum nu mai are nicio comandă de când cu embargoul. Cum pot firmele germane să lucreze în continuare pe piaţa rusească fără niciun fel de probleme şi noi să rămânem cu produsele la graniţă?

Probabil că problemele de la Confind Câmpina, începând de la uşile închise de către stat până la lipsa oricărui sprijin de la guvern de a intra pe pieţele externe, le au zeci de mii de companii private româneşti. Şi asta nu de un an, ci de două decenii.

În ciuda tuturor neajunsurilor cu care se confruntă firmele private româneşti din partea statului român, antreprenorii români cred că nu sunt mai prejos faţă de companiile străine, au mai multă inteligenţă, energie şi dorinţă de a arăta că pot să facă business. De la stat nu cer mult, ci doar să justifice rolul pe care îl are, de a investi cu folos banii strânşi prin taxe şi impozite plătite şi de companiile private româneşti, astfel încât economia românească să nu rămână o cochilie goală atunci când o parte din multinaţionale vor pleca pentru că creşterea salariilor nu mai justifică prezenţa lor aici.

Atenţie la acest avertisment.

În iureşul tentativelor de arestare de la începutul acestei săptămâni, câteva ştiri economice au trecut neobservate. Încasările din TVA au scăzut, în februarie anul acesta, cu 16 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Salariile bugetarilor au crescut, în schimb, cu 20%. O ştire cutremurătoare de la Asociaţia Patronatelor încă nu şi-a făcut loc în spaţiul public: din octombrie anul trecut, România a pierdut aproape 280.000 de locuri de muncă. Anchetele procurorilor şi administraţia blocată au lăsat deja urme adânci în capitalul românesc.

De la guvernul Cioloş nimeni nu mai are nicio aşteptare. El face cel mult deliciul internauţilor care vânează gafele, uneori monumentale, ale personajelor ce-şi spun miniştri.

De la premierul Dacian Coloş unii mai aşteaptă, însă, un semn. Îşi mai leagă speranţele de el. Omul nu este o caricatură, cum sunt mulţi dintre colegii săi, ci un bun tehnician, cel puţin în domeniul agricol. De la Cioloş, premierul, încă se mai aşteaptă măcar o idee economică. Să ne spună că e mai bine să creştem capre decât oi. Sau că trebuie să punem rapiţă şi nu grâu. Sau că va sprijini construcţia de silozuri. Sau că se va încăpăţâna să semneze un contract fie şi pentru construcţia unui singur drum expres. Ceva de care să-şi lege numele.

În loc să urce spre economie, Dacian Cioloş alunecă grav în securism. Ce să crezi despre şeful guvenului, care – după ce acordă primul interviu în această calitate unui ofiţer acoperit, autodenunţat – se apucă din senin să afirme: n-am fost, nu sunt şi nu voi fi ofiţer acoperit. Probabil că mulţi dintre cei cărora nu le trecea prin cap că ar fi, acum se gândesc că Cioloş a primit ordin să spună asta… În loc să sprijine reforma administraţiei, câtă se poate face, premierul se lansează în discuţii sterile şi contradictorii despre terorişti belgieni şi cartele prepay româneşti.

În ritmul acesta, guvernul Cioloş poate accelera catastrofa economică spre care se îndreaptă România. O fi Cioloş băiat bun, dar în mod clar îl strică anturajul…

  • ActiveNews: 

O nouă declarație ȘOCANTĂ a ministrului Agriculturii: În ultimii cinci ani de guvernare, s-au scos 35 de miliarde de euro cu camionul și s-au dus în Elveția

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat într-un interviu pentru ZF.ro, că peste tot, cei mai mulți bani se fac în afaceri cu statul, dar că diferența dintre corupția din Vest și cea din România este că străinii nu scot banii din țară.

„Eu (în Vest – n.r.), când fac o afacere cu statul și câștig, să zic, un milion de euro, eu banii ăia nu-i duc într-o țară străină, să-mi iau casă sau să-i pun în cont, ci îi păstrez în Belgia (destinație generică – n.r.) și fac o afacere, o firmă, o făbricuță, și dau și la amărâtul ăla să mănânce o pâine. Voi scoateți banii din țară, și – îmi spunea el (un interlocutor care i-a relatat povestea – n.r.) – s-au scos în ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Băsescu – că așa era atunci, nu că ar fi alții mai procopsiți ca alții. Nu! Toți sunt români, toate partidele, să fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din România, îmi supuneau băieții, confidențial; din România, cu camionul, s-au dus în Elveția”, a declarat Irimescu.

Ministrul a stârnit o serie de controverse în ultimele zile, prin declarațiile sale. Acesta a afirmat, printre altele, că este nevoie de o sporire a controalelor la produsele care intră în țară pentru că aici vin multe impor­turi aflate la limita perioadei de ga­ran­ție sau chiar expirate.

După ce a vorbit despre banii scoși din țară cu camionul, ministrul Agriculturii revine cu precizări: A fost o metaforă

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că afirmația sa privind transferul a 35 de miliarde de euro din România, cu camionul, în Elveția, în ultimii ani de guvernare, a fost o metaforă și că situația nu are legătură cu fostul președinte Traian Băsescu, informează Mediafax.

“A fost o metaforă. Dacă vedeți declarația Curții de Conturi de câteva zile, 40% din PIB, adică 60 de miliarde de euro sunt evaziune. O parte din bani probabil a ajuns în afara țării. Exact așa se spunea și în 2010 la care m-am referit eu”, a declarat Achim Irimescu pentru sursa citată.

Ministrul a făcut aceste precizări după declarația controversată dată pentru Ziarul Financiar. Șeful de la Agricultură a afirmat că peste tot, cei mai mulți bani se fac în afaceri cu statul, dar că diferența dintre corupția din Vest și cea din România este că străinii nu scot banii din țară.

„Eu (în Vest – n.r.), când fac o afacere cu statul și câștig, să zic, un milion de euro, eu banii ăia nu-i duc într-o țară străină, să-mi iau casă sau să-i pun în cont, ci îi păstrez în Belgia (destinație generică – n.r.) și fac o afacere, o firmă, o făbricuță, și dau și la amărâtul ăla să mănânce o pâine. Voi scoateți banii din țară, și – îmi spunea el (un interlocutor care i-a relatat povestea – n.r.) – s-au scos în ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Băsescu – că așa era atunci, nu că ar fi alții mai procopsiți ca alții. Nu! Toți sunt români, toate partidele, să fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din România, îmi supuneau băieții, confidențial; din România, cu camionul, s-au dus în Elveția”, a declarat Irimescu.

  • INPOLITICS.RO:

INCEPE TAVALUGUL: ”S-AU SCOS BANI DIN TARA CU AVIONUL, CAMIONUL, AUTOCARUL SI BARJA!”

Așa cum anticipam, ieri, într-un material, în absența unei reacții a SRI, afirmațiile explozive ale ministrului Agriculturii privind miliardele de euro scoase din România în regimul Băsescu încep să fie rostogolite și de alte nume grele.

Primul dintre acestea e fostul bancher Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, care postează azi, pe blogul propriu, un material în care confirmă spusele lui Achim Irimescu, oferind și unele amănunte suplimentare destinate scepticilor care au pus la îndoială anumite aspecte ”tehnice” ale afacerii.

”Ministrul Agriculturii a facut o afirmatie incadrata ulterior ca si metafora: in 5 ani de guvernare Basescu au fost transferati cu camionul in Elvetia 35 miliarde de euro.

Cum era de asteptat atacul a fost la mijlocul de transport, camionul, iar in aparare a fost chemata vigilenta vamuirii unui camion pe care scrie mare, pe prelata, “loaded”.
Poate nu au fost fix 5 ani pentru 35 de miliarde de euro, ci 4 ani si 8 luni sau 6 ani si 2 luni (ne incurca la estimare cursul de schimb).

Partea cash nu a fost transferata doar cu carausi prin camioane, ci si cu avioane private de pe Baneasa, cu autocare de transport persoane si chiar prozaic cu barja.

Sumele mari nu au plecat cash ci direct virati in Austria, Cipru, Cayman, Zurich, Panama, Olanda, Hong Kong.
Poate nu au fost virati in final toti in Elvetia, dupa numeroase ture prin lume, spalate si ras-spalate.

Concluzia Ministrului Agriculturii este corecta: in alte tari sifonarea se intoarce in economia de unde a fost scoasa resursa si nu ramane in zone ce mustesc de lichiditate.

Revenirea a inceput si in Romania timid deghizata in investitori, dar volumul redus nu merita efortul dezvoltarii subiectului” conchide fostul bancher. (B.I.)

SCANDALUL MILIARDELOR DIN ELVETIA – O LOVITURA A SIE IN FALCA SRI?

Guvernul Cioloș a fost creat în urma unor manevre misterioase, de la straniul caz ”Colectiv” la mișcările ”străzii”, care s-au declanșat repede și s-au stins la fel de repede (a mai auzit cineva de vreo consultare a Cotrocenilor ori a fantomaticului minister al Dialogului Social cu ”strada”?). Doar cîteva luni mai tîrziu, guvernarea din România pare că a ajuns terenul nu al unor dispute politice, cum te-ai fi așteptat, ci al uneia între SIE și SRI. Iar ultimul scandal provocat de un ministru ar putea ascunde o lovitură regizată contra ultimului.

Dacă președintele țării a fost înscăunat de SRI, și tot despre același serviciu se poate spune că a încălecat principalele partide cu sprijinul DNA, SIE pare să-și fi încercat revanșa prin guvernul Cioloș. Să ne reamintim că, încă de la instalare, celebrul disident Paul Goma transmitea public mesajul că cel puțin cinci membri ai noului cabinet sunt acoperiți ai SIE. Ca unul care a activat mult pe afară, premierul Cioloș e, și el, suspectat de apartenență la aceeași filieră, cu toate dezmințirile ”nu am fost și nu voi fi ofițer acoperit”.

De fapt, cam toate discuțiile din ultima vreme legate de acoperiți din structurile politice par menite tocmai să întărească suspiciunile marelui public.

O declarație-bombă dintr-un recent interviu a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, a aprins rău spiritele.

“Diferenţa între corupţia de la noi şi corupţia din Vest, asta îmi explicau mie cei din Vest: acolo este… e umană, adică cei mai mulţi bani se fac cu statul, toate hoţiile mari se fac cu statul, cu bani de la buget, peste tot. Când stăinii fac o afacere cu statul şi câştigă, să zicem, un milion de euro, banii ăia nu-i duc într-o ţară străină, să-mi iau casa sau să-i pun în cont, ci îi păstrez în Belgia (destinaţie generică întrucât ministrul a locuit multă vreme în Belgia – n.red.) şi fac o afacere, o firmă, o fabricuţă, şi dau şi la amărâtul ăla să mănânce o pâine. Voi scoateţi banii din ţară, şi – îmi spunea el – s-au scos în ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Băsescu – că aşa era atunci, nu că ar fi alţii mai procopsiţi ca alţii. Nu! Toţi sunt români, toate partidele, să fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din România, îmi supuneau băieţii, confidenţial; din România, cu camionul, s-au dus în Elveţia. Sunteţi atât de tâmpiţi, banii ăia produceau pentru noi, în loc să producă pentru Elveţia. Ştiţi că acum, în Elveţia, dacă pui bani trebuie să dai tu comision, nu îţi dă el”, a spus ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu acordat zf.ro.

Cu maximă promptitudine, tema a fost preluată de fostul președinte Traian Băsescu:

“Dacă Irimescu ştie, înseamnă că are şi elemente să probeze. Dacă nu, este un delator ordinar şi trebuie arestat imediat. Un derbedeu ca ăsta. Dacă are cumva dreptate, înseamnă că serviciile de contra informaţii, deci SRI, au fost părtaşe cu ei. Nu era posibil un asemenea transfer de bani, fără să-şi dea seama structurile de contrainformaţii româneşti. Ori unul, ori altul trebuie arestat imediat. Dumneavoastră mă întrebaţi pe mine, ca şef de stat, dacă ştiu despre operaţiuni de scoatere masivă de valută din ţară. 35 de miliarde de euro, vă daţi seama. PIB-ul României este de circa 50 de miliarde, deci un PIB întreg scos pentu că aşa spune Irimescu”, a declarat Băsescu.

El a introdus însă, atenție!, o nuanță: aceea că, dacă acuzaţiile lui Irimescu se dovedesc adevărate, “cei care au protejat operaţiunea, adică liderii SRI, trebuie arestaţi”.

“Aici suntem în faţa a două situaţii. Ori Irimescu este un dezaxat care trebuie arestat imediat şi trebuie îndepărtat din Guvern, ori cei care au protejat o astfel de operaţiune, şi aici nu poate fi decât SRI, trebuie arestaţi imediat liderii lui. Una din două”, a precizat Băsescu.

“Pe mine nu m-a informat niciodată nimeni despre astfel de operaţiuni. Nu despre 35 de miliarde, ci despre un leu scos din ţară. Dacă Irimescu este sănătos la cap şi vorbeşte responsabil, înseamnă că cei care au vegheat la siguranţa naţională a românilor au fost părtaşi şi trebuie arestaţi. Dacă Irimescu este un iresponsabil, trebuie îndepărtat din Guvern şi arestat la rându-i. Nu avem variante aici. Eu nu am aflat în 10 ani despre astfel de operaţiuni, 35 de miliarde de euro. Vă daţi seama ce înseamnă? Să scoţi un camion cu bani, trebuie protejat. Sau voi credeţi că a trecut aşa flu-flu, în zbor ca porumbelul? A trecut printr-o frontieră, acolo au fost vameşi, acolo sunt serviciile de securitate care veghează la frontierele patriei, acolo este poliţia de frontieră. Avem de arestat foarte mulţi dacă Irimescu dovedeşte că are dreptate. Sau dacă e nebun cumva, trebuie arestat sau dus la ospiciu. Eu cred că cel care trebuie să vă răspundă ferm este şeful operativ al SRI-ului”.

Interesant specificație ”tehnică” de final: cel care trebuie să răspundă e Coldea.
Dar de ce Coldea și nu directorul Hellvig, autoritatea supremă în serviciu?

Cumva pentru că ținta reală a scandalului e puternicul și controversatul Coldea?

Strategia e destul de simplă și eficientă, în acest caz și o vom explica imediat.

Nu mai înainte de a face o mică precizare: pe lista de acoperiți ai SIE din guvernul Cioloș, a lui Paul Goma, figurează și Achim Irimescu.

Scandalul celor 35 de miliarde de euro scoase din țară este foarte periculos, pentru că e genul de informație care prinde la marele public, se fixează în memoria colectivă și începe să ”producă” scenarii.

Ne amintim de valurile create, în luna mai a anului 2010, de o declarație a magnatului Dinu Patriciu, potrivit căreia în băncile din Elveția se află peste 18 miliarde de euro depuși la negru de diverși afaceriști români, bani care ar trebui, într-un fel sau altul, repatriați.

Încă mai mari valuri s-au produs, însă, cîteva luni mai tîrziu, atunci cînd în presă au apărut informații că tezaurul țării ar fi fost trimis de BNR în bănci străine.

Informația a fost atît de rapid asimilată de public încît altminteri imperturbabilul și sobrul guvernator Mugur Isărescu a recurs la o soluție de criză, fără precedent: 20 de șefi de mari publicații au fost duși în grup în sala tezaurului și lăsați să atingă, efectiv, rezervele de aur, pentru a se convinge că informația era falsă.

Informația privind cele 35 de miliarde de euro nu e lansată nici de revista ”România mare”, nici de siteul ”Dacii liberi” sau cine mai știe ce sursă ieftină, ci de ditamai ministrul importat de la Bruxelles, într-un interviu acordat celei mai prestigioase publicații economice.

Ce ar putea urma?

1) SRI și Florian Cioldea tac mîlc, chiar și după ieșirea dură a fostului președinte.

Asta înseamnă drum deschis pentru rostogolirea explozivei informații.
Și se va rostogoli mai ales în virtutea principiului ”oamenii cred ceea ce le place să creadă”.
”De aia o duce țara prost, pentru că banii noștri se scurg în băncile străinilor, cu binecuvîntarea celor care ar trebui să împiedice asta”.
O idee, să recunoaștem, seducătoare, într-un moment și așa delicat în privința relațiilor inter-state, în UE. Și o foarte probabilă viitoare temă de campanie electorală.

2) SRI și Coldea ies la rampă și vorbesc.

Un comunicat penibil, cu asumare incertă, precum cel dat Digi 24 zilele trecute în scandalul cartelelor prepay nu ar face decît să înrăutățească situația.
E nevoie de explicații mai ample în asemenea caz.

Și totuși, ce ar putea spune SRI marelui public?

Că e fals?

Că din România nu s-a scurs un sfanț în Elveția, pentru că organele au fost vigilente?

Ar fi o gafă teribilă, nu mai departe de anul trecut a izbucnit scandalul monstruos al filialei elvețiene a băncii britanice HSBC, în cadrul căruia s-a recunoscut oficial că în conturile acesteia depuseseră bani negri mii de personaje grele, de la dictatori africani la vedete hollywoodiene și de la traficanți de droguri la politicieni de top. Pe listă, reamintim, apărea și România, cu 219 nume, multe de politicieni, rămase nedezvăluite, suma totală depusă fiind de peste 1,3 miliarde de euro.

Și era vorba de o singură bancă, din cele peste 320 din Elveția.

Nu ar crede nimeni dezmințirile SRI.

Dacă, dimpotrivă, generalul Coldea decide să meargă, fie și parțial, pe cartea sincerității și să admită că sunt importante sume de bani depuse pe șest în țara cantoanelor, se deschide o cutie a Pandorei cu efecte imprevizibile, pentru că publicul va dori să știe mai mult, și mai mult, și, mai ales, ce a păzit SRI în tot acest timp.

SRI, adică acel serviciu care știe tot, ascultă tot, știe cîte capre au judecătorii CCR și ce vorbește un magistrat chiar cînd trage apa la WC, dar ratează, fir-ar, tocmai temele cu adevărat importante, cum ar fi scurgerea banilor țării.

Din acest punct de vedere, scandalul Irimescu nu mai arată ca afirmațiile unui ”dezaxat”, ci ca o abilă capcană întinsă de SIE (serviciu de care a ținut și Băsescu) lui Florian Coldea.

O lovitură dublată, în aceste zile, de un alt eveniment scandalos, din perspectiva marelui public, care plesnește peste ochi atît SRI cît și DNA: un director de Fisc, un fost ministru, un fost premier și un fost șef de stat (Diaconu, Udrea, Ponta, Băsescu) confirmă traficul de influență făcut de un ambasador străin, se dau și nume, și nicio autoritate a statului nu se sinchisește să reacționeze.

Prea ocupați să numere cotoarele de bilete de la concertul lui Bregovic, ori să-l trateze regulat cu cafea pe Liviu Negoiță, băieții de la SRI și DNA nu realizează că au început să ia apă prin toate încheieturile.

Ori, poate, cine știe?, au ajuns la un nivel la care părerea publicului chiar nu-i mai incomodează?
Terifiantă ipoteză, să nu insistăm prea mult asupra ei. (Bogdan Tiberiu Iacob)


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “DISCRIMINATI LA NOI ACASA. In timp ce companiilor straine li se asterne covorul rosu, antrepenorii români sunt aruncati la câini/ Romania pierde LOCURI DE MUNCA cu sutele de mii, multe din cauza DNA si ANAF. “Tara este blocata” (Video)/ MEGA-SCANDALUL MILIARDELOR DE EURO TRIMISE IN ELVETIA CU CAMIONUL

  1. “Sunt două feluri de necazuri. Necazurile pentru păcate şi necazurile pentru Evanghelie. Aci vorbim numai despre necazurile vieţii de pe urma păcatelor, şi care, prin usturimea lor, au darul să fie crezute de cel ce trece prin ele. Iar omului care vrea să iasă din ele nu-i rămane altă cale, decat să-şi indrepte purtările după voia lui Dumnezeu. Deci

    “cand iţi va veni vreo incercare pe neaşteptate nu invinovăţi pe cel prin care ţi-a venit, ci intreabă-te pentru ce a venit? Si vei afla răspuns. Deoarece fie prin acela, fie prin altul trebuie să bei amărăciunea judecăţii lui Dumnezeu” [Sf. Maxim Mărturisitorul].

    Pe pricina suferinţei iată un schimb de cuvinte intre Dumnezeu şi om:

    Omul se roagă de Dumnezeu să-l scape de necazuri şi Dumnezeu se roagă de om să-şi schimbe purtările. Socotiţi acum, care de cine să asculte mai intai?

    Chemarea aceasta mai aspră o face droaia de necazuri şi nenorociri, stramtorări şi năpaste, vrajbe intre oameni, bătaie intre părinţi şi copii, războaie şi vărsare de sange, pagube, beteşuguri, seceta şi foametea, şi tot felul de pustiiri, ce nu s-au mai pomenit: toate, urmări şi plată indesată pentru purtare şi pentru lipsa de minte, că oamenii nu vor să inţeleagă la ce imblăteală de necazuri ii duce iubirea de păcate.

    Iar precum că necazurile vieţii sunt un grai mai aspru al lui Dumnezeu cand s-au scris acestea, dar răman mereu dovada că noi silim pe Dumnezeu să ne bată:

    Levitic 26:

    3.Dacă veţi umbla după legile Mele şi de veţi păzi poruncile Mele şi le veţi implini,

    4.Vă voi da ploaie la vreme, pămantul işi va da roadele sale şi pomii roadele lor.

    5.Treieratul vostru va ajunge pană la culesul viilor, culesul viilor va ajunge pană la semănat; veţi manca painea voastră cu mulţumire şi veţi trăi in pămantul vostru fară primejdie.

    6.Voi trimite pace pe pămantul vostru şi nimeni nu vă va tulbura; voi alunga fiarele rele din pămantul vostru şi sabia nu va trece prin pămantul vostru.

    7.Veţi alunga pe vrăjmaşii voştri şi vor cădea ucişi inaintea voastră.

    8.Cinci din voi vor birui o sută, şi o sută din voi vor prigoni zece mii, şi vor cădea vrăjmaşii voştri de sabie inaintea voastră.

    9.Căuta-voi spre voi şi vă voi binecuvanta; roditori vă voi face, vă voi inmulţi şi voi fi statornic in legămantul Meu cu voi.

    10.Veţi manca roadele vechi de anii trecuţi şi veţi da la o parte pe cele vechi, pentru a face loc celor noi.

    11.Voi aşeza locaşul Meu in mijlocul vostru şi sufletul Meu nu se va scarbi de voi.

    12.Voi umbla printre voi, voi fi Dumnezeul vostru şi voi veţi fi poporul Meu.

    13.Iar dacă nu Mă veţi asculta şi nu veţi implini aceste porunci ale Mele;

    14.De veţi dispreţui aşezămintele Mele şi de se va scarbi sufletul vostru de legile Mele, aşa incat să nu impliniţi toate poruncile Mele, călcand legămantul Meu,

    15.Atunci şi Eu am să Mă port cu voi aşa: voi trimite asupra voastră groaza, lungoarea,

    frigurile,de care vi se vor secătui ochii şi vi se va istovi sufletul. Veţi semăna seminţele voastre in zadar şi vrăjmaşii voştri vi le vor manca.

    16.Indrepta-voi faţa Mea asupra voastră şi veţi cădea inaintea vrăjmaşilor voştri; ei vor domni peste voi şi veţi fugi, cand nimeni nu vă va prigoni.

    17.Dacă nici după toate acestea nu Mă veţi asculta, atunci inşeptit voi mări pedeapsa pentru păcatele voastre.

    19.Voi frange indărătnicia voastră cea mandră şi cerul vostru il voi face ca fierul, iar pămantul vostru ca arama.

    20.In zadar vă veţi cheltui puterile voastre că pămantul vostru nu-şi va da roadele sale, nici pomii din ţara voastră nu-şi vor da poamele lor.

    21.Dacă insă, şi după toate acestea, veţi umbla impotriva Mea şi nu veţi vrea să Mă ascultaţi, atunci inşeptit voi adăuga lovituri pentru păcatele voastre.

    22.Voi trimite fiarele campului asupra voastră, care vă vor lipsi de copii; vor prăpădi vitele voastre, şi pe voi aşa vă voi impuţina, incat se vor pustii drumurile voastre.

    23.Şi dacă nici după acestea nu vă veţi indrepta, ci vă veţi purta impotriva Mea,

    24.Atunci şi Eu voi veni cu urgie asupra voastră şi vă voi lovi şi Eu inşeptit pentru păcatele voastre:

    25.Voi aduce asupra voastră sabie răzbunătoare ca să răzbune legămantul Meu. Iar dacă vă veţi ascunde in oraşele voastre, voi trimite molimă asupra voastră şi veţi fi daţi in mainile vrăjmaşului.

    26.Painea care intăreşte o voi lua de la voi; zece femei vor coace paine pentru voi intr-un cuptor, şi vor da painea voastră cu cantarul, şi veţi manca şi nu vă veţi sătura.

    27.Dacă insă nici după acestea nu Mă veţi asculta şi veţi călca impotriva Mea,

    28.Atunci şi Eu cu urgie voi veni asupra voastră şi vă voi pedepsi inşeptit pentru păcatele voastre:

    29.Veţi manca carne de om: trupurile feciorilor şi fetelor voastre veţi manca.

    30.Dărama-voi inălţimile voastre şi voi strica stalpii voştri şi voi imprăştia oraşele voastre sub dăramăturile idolilor voştri, şi se va scarbi sufletul Meu de voi.

    31.Oraşele voastre le voi preface in ruină, voi pustii locaşurile voastre cele sfinte, şi nu voi mirosi mireasma jertfelor voastre.

    32.Pustii-voi pămantul vostru, cat să se mire de el vrăjmaşii voştri, care se vor aşeza intransul;

    33.Iar pe voi vă voi risipi printre popoare; in urma voastră imi voi ridica sabia, şi vă fi pămantul vostru pustiu şi oraşele voastre dăramate.

    34.Celor ce vor rămane din voi le voi trimite in inimi frica in pămanturile vrăjmaşilor lor, pană şi freamătul frunzei ce se clatină il va pune pe fugă, şi vor fugi ca de sabie, cand nimeni nu-i va prigoni.

    35.Se vor călca unul pe altul, ca cei ce fug de sabie, cand nimeni nu-i va urmări, şi nu veţi avea putere să vă impotriviţi vrăjmaşilor voştri.

    36.Veţi pieri printre popoare şi vă va inghiţi pămantul vrăjmaşilor voştri.

    37.Iar cei ce vor rămane din voi se vor usca pentru păcatele lor in pămanturile vrăjmaşilor voştri şi se vor usca şi pentru păcatele părinţilor lor.

    38.Atunci işi vor mărturisi fărădelegile lor şi fărădelegile părinţilor lor, cum au săvarşit ei nelegiuiri impotriva Mea şi au mers impotriva Mea,

    39.Pentru care şi Eu am venit cu urgie asupra lor şi i-am dus in pămantul vrăjmaşilor lor; atunci se va supune inima lor cea netăiată imprejur şi atunci se vor căi ei pentru nelegiuirile lor.

    40.(Atunci) Şi Eu imi voi aduce aminte de legămantul Meu cu părinţii lor, şi de pămant imi voi aduce aminte.

    In loc de orice altă talcuire, spunem că vremea noastră le vede cu ochii pe toate acestea şi oamenii tot nu se indreaptă. E o mare durere că poporul nu pricepe, iar păstorii nu le citesc măcar Scriptura, ca să nu greşească, invrăjbindu-se cu dreptatea dumnezeiască. Nu e chip de-a scăpa de pedeapsă, luptandu-te cu ea, ci numai şi numai cu schimbarea vieţii. Iată acum şi pocăinţa poporului, luminat de povăţuitorii săi, reintorşi cu toţii din aspra invăţătură a robiei, care a fost in stare să schimbe, de la Dumnezeu, mersul lucrurilor.

    Neemia 9:

    1.In ziua de douăzeci şi patru a acestei luni s-au adunat toţi fiii lui Israil, imbrăcaţi in sac şi cu capetele presărate cu cenuşă, ca să postească.

    2.Şi osebindu-se cei ce erau din neamul lui Israil de toţi cei de alt neam, au venit de şi-au mărturisit păcatele lor şi fărădelegile părinţilor lor.

    3.Şi, după ce s-au aşezat la locurile lor, li s-a citit din Cartea Legii Domnului Dumnezeului Lor un pătrar de zi, iar alt pătrar de zi şi-au mărturisit păcatele lor şi s-au inchinat Domnului Dumnezeului lor.

    Atunci un cărturar inţelepţit de cele păţite şi bun cunoscător al legii care atarnă peste fărădelege, face lui Dumnezeu această minunată mărturisire a păcatelor părinteşti, inaintea poporului.

    7. Doamne Dumnezeule, …

    14.Tu le-ai arătat odihna Ta cea sfantă.

    15.Tu le-ai dat din inălţimea Cerului paine cand au flămanzit şi le-ai scos apă din piatră cand au insetat.

    16.Dar părinţii noştri s-au indărătnicit şi şi-au invartoşat cerbicia lor; n-au ascultat poruncile Tale, nici s-au supus, şi au uitat minunile ce ai făcut pentru ei.

    17.Invartoşatu-şi-au cerbicia lor şi in răzvrătirea lor şi-au ales o căpetenie, ca să se intoarcă in robia lor; dar Tu fiind Dumnezeu, care iubeşti a ierta, zăbavnic la manie şi bogat in milă şi in indurări, nu i-ai părăsit,

    18.Chiar cand şi-au facut un viţel turnat şi au zis: “Iată Dumnezeul tău, care te-a scos din Egipt”, şi s-au pornit cu hulire mare impotriva Ta,

    19.In nemărginita Ta milostivire nu i-ai părăsit in pustiu şi stalpul de nor n-a contenit a-i călăuzi peste zi in calea lor, nici stalpul de foc de a le lumina noaptea drumul ce aveau de făcut.

    20.Trimisu-le-ai Duhul Tău cel bun, ca să-i inţelepţească, n-ai lipsit gura lor de mana Ta, şi setea le-ai stampărat-o cu apă.

    21.Vreme de patruzeci de ani i-ai hrănit in pustie şi nimic nu le-a lipsit, hainele lor nu s-au invechit, nici incălţămintele lor nu s-au rupt.

    22. Datu-le-ai lor regate şi popoare…

    23.Şi s-au făcut ei stăpani peste cetăţi tari şi peste pămantul roditor, peste case pline de toate bunătăţile, peste fantani săpate in piatră, vii, măslinişuri şi pomi roditori din belşug; şi au mancat şi s-au săturat şi s-au ingrăşat şi au trăit in desfătări prin bunătatea Ta.

    24.Dar ei s-au ridicat şi s-au răzvrătit impotriva Ta; au aruncat legea Ta la spate; pe proorocii Tăi, care-i indemnau să se intoarcă la Tine i-au omorat, şi ţi-au adus hulire mare.

    27.Atunci Tu i-ai dat in mainile vrăjmaşilor lor care i-au apăsat. Dar, in vremea necazului lor,

    Au strigat către Tine şi Tu i-ai auzit din inălţimea cerurilor, şi in mila Ta cea mare le-ai trimis izbăvitor ca să-i izbăvească din mainile vrăjmaşilor lor.

    28.Iar dacă s-au odihnit, iarăşi au inceput să facă rele inaintea Ta. Atunci Tu i-ai dat din nou in mana vrăjmaşilor lor, ca să-i stăpanească. Şi ei din nou au strigat către Tine, şi Tu i-ai auzit din inălţimea cerurilor şi, in mila Ta cea mare, i-ai izbăvit de multe ori.

    29.I-ai povăţuit să se intoarcă la legea Ta, dar ei s-au indărătnicit şi n-au ascultat poruncile Tale şi au păcătuit impotriva poruncilor Tale, care dau viaţă celui ce le implineşte, şi şi-au indarjit spinarea lor şi cerbicia lor şi-au invartoşat-o, şi nu s-au supus.

    30.Tu insă, aşteptand intoarcerea lor, i-ai ingăduit mulţi ani şi le-ai deşteptat luarea aminte. Prin Duhul Tău şi prin proorocii Tăi, dar ei nu şi-au plecat urechea. Atunci i-ai dat pe mana neamurilor străine.

    31.Dar, in mila Ta cea mare, nu i-ai starpit, nici nu i-ai părăsit, căci Tu eşti un Dumnezeu milos şi indurat.

    32. Şi acum, Dumnezeul nostru, Dumnezeul cel mare, puternic şi infricoşat, cel ce ţii legămantul Tău şi faci milă, care nu socoteşti ca puţin lucru suferinţele ce am indurat noi, regii noştri, căpeteniile noastre, preoţii noştri şi tot poporul Tău, din vremea regilor Asiriei, pană in ziua aceasta.

    33. Tu eşti drept in toate cate ne-au ajuns, căci Tu ai fost credincios, dar noi am făcut rele.

    34. Regii noştri, căpeteniile noastre, preoţii noştri şi părinţii noştri n-au păzit legea Ta, şi n-au luat aminte nici la poruncile Tale nici la indemnurile ce le-ai dat.

    35.Ca au fost in regatul lor, in mijlocul binefacerilor Tale, intr-o ţară largă şi roditoare, pe care le-ai dat-o Tu, ei nu ţi-au slujit Ţie, nici nu s-au intors de la faptele lor cele urate.

    36.Şi astăzi, iată, suntem robi şi Ţara ce Tu ai dat-o părinţilor noştri ca să se bucure de roadele, ei şi de bunătăţile ei,

    37.Ea işi inmulţeşte astăzi roadele pentru regii, cărora ne-ai supus pentru păcatele noastre. Aceia domnesc peste trupurile noastre şi peste vitele noastre după bunul lor plac, şi noi ne aflăm in mare necaz.

    38.Pentru toate acestea facem legămant, pe care noi inşine, cu iscălitură, şi căpeteniile, leviţii şi preoţii noştri, il intăresc cu pecetea.

    Astfel fagăduiră, cu jurămant, să se poarte după legea lui Dumnezeu.

    Nestatornicia firii omeneşti, cu trecerea de vreme, cu venirea pe lume a altor randuri de oameni, făcu să pălească, ba chiar să se şi stingă această lumină a suferinţei, aprinsă de urgiile istoriei. De aceea năpăstuirea vremilor se dezlănţuie cam in fiecare rand de oameni. Mulţime de oameni insă nici grijă n-au de cuvintele chemării acesteia, oricat le-ar vedea cu ochii şi ar trece prin ele. Dacă nici după asprimea unor atare chemări, care ustură pielea vieţii, oamenii totuşi nu se intorc spre Dumnezeu, viaţa incepe să fie in primejdie: incep necazurile morţii, surlele chemării a patra.

    Viaţa o avem de la Dumnezeu: prin El trăim, ne mişcăm şi suntem. Adică Dumnezeu este izvorul, susţinătorul şi rostul sau destinul vieţii noastre. Dacă mergem aşa, potrivit acestora, avem viaţa asigurată de Dumnezeu, temelia ei; dacă nu urmăm aşa, ci incalcim viaţa noastră in toate fărădelegile şi spurcăciunile, care indrăcesc şi sufletul şi trupul şi o ducem aşa vreme indelungată, atunci Dumnezeu se desface din viaţa noastră. Totuşi nu se desface indată după greşeala noastră, ci rabdă o vreme rătăcirea omului, a fiului Său mai mic, in tot chipul chemandu-l.

    Iar moartea o avem de la ucigaşul. Deci, cand oamenii se leagă cu totul de voile dracilor, le este in primejdie viaţa şi primejduiesc şi pe alţii. Iar de se leagă ca robii cu inima de lumea aceasta şi de voile trupului cele impotriva firii, mintea li se strambă, incat nu mai deosebeşte adevărul de rătăcire; atunci Dumnezeu se-ntunecă din mintea, din inima şi din voinţa lor şi ajung că nu vor să mai ştie de Dumnezeu şi aşa vine osanda la moarte, aşa vine prăpădul in vremea fiecărui rand de oameni. Intai e moartea sufletească a ateismului, a necredinţei, pe urmă se arată şi moartea din afară a trupului, după vrednicie şi spre inţelepţirea multora.” (Parintele Sfant Arsenie Boca)

  2. “În România, primul lucru la care se gândesc guvernanţii este cum să susţină multinaţionalele, nu să dea comenzi companiilor româneşti, unde valoarea adăugată rămâne în ţară, nu pleacă afară”.

    Intrebare cheie: Cum si cine sunt guvernantii in Romania ?
    Raspunsul la aceasta intrebare explica multe,chiar daca nu pe toate…

  3. Pingback: MULTINATIONALELE, CEL MAI PRACTICAT ”OFFSHORE” DIN ROMÂNIA. Profiturile de miliarde de euro ale marilor companii straine sunt trimise scoase din tara (Video) | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: MIZELE ASCUNSE ALE SCANDALULUI HEXIPHARMA, acoperite de inscenari lugubre, de tragedii incerte si de mega-“dezvaluiri” tolontane deloc inocente CARE FAVORIZEAZA COMPANII STRAINE (FRANCEZE!), toate invaluite in MUTENIA SUSPECTA A MARILOR INSTIT
  5. Pingback: CIOLOS NU ARE BANI PENTRU BUGETARI, DAR ARE MEREU PENTRU… A AJUTA MULTINATIONALELE!/ Dispretul Julienocratilor pentru “pomanagii” si “trantori” sau URA DE CLASA folosita, din nou, ca vehicul electoral/ PREMIERUL CIOLOS PRIMES
  6. Pingback: O statistica aparent surprinzatoare: FIRMELE ROMÂNESTI SUNT DE TREI ORI MAI PROFITABILE DECAT MULTINATIONALELE. Care este explicatia? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare