“Omul care te lingușește, va fi primul care te va trăda”. PS IGNATIE despre REZISTENȚA LA ISPITA LAUDELOR și MANIPULAREA MULȚIMILOR EUFORICE ȘI FLUCTUANTE: “Când oamenii te laudă, când vin cu avalanșa osanalelor, să stai lucid, echilibrat!”

4-04-2018 1 minut Sublinieri

Episcopia Hușilor: Preasfințitul Ignatie: „Sub avalanșa osanalelor, cel mai frumos gest este să te menții lucid și echilibrat”

În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a slujit Sfânta Liturghie în biserica localității Vaduri, parohia Iana, protopopiatul Bârlad.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul Hușilor a vorbit despre modul în care oamenii L-au întâmpinat pe Domnul Hristos:

Oamenii care s-au adunat să-L întâmpine pe Domnul, parcă erau conectați la un generator de euforie, de entuziasm, erau foarte bucuroși,  întindeau hainele pe jos, strigau, ovaționau. Chiar și copiii erau contaminați de acest entuziasm. (…) Nu știm ce aveau acești oameni în sufletul lor. Poate credeau că vine regele, poate știau de învierea lui Lazăr.(…) În ciuda acestui entuziasm, era Cineva smerit, Cineva care se sustrăgea acestei stări. Acest Cineva era Hristos. Îl vedem lucid, smerit, echilibrat, nu se pierdea în fața mulțimilor. Pentru că El știa că peste puțin timp, manipulați, mulți vor striga: ”Răstignește-L”.(…) Căci atât de ușor poți să îi manipulezi pe oameni, vânzându-le numai fărâmituri de adevăr, iar în spatele a ceea ce se întâmplă, să fie un morman de minciuni, de neadevăr, de calomnii.”

Firea oamenilor este schimbătoare, a precizat, în continuare, Părintele Episcop Ignatie, atitudinea Mânuitorului, ce răzbate din Evanghelia zilei, fiind cea pe care trebuie să o urmăm:

„Când oamenii te laudă, când vin cu avalanșa osanalelor, să stai lucid, echilibrat! Spun Părinții Filocaliei că omul care te laudă cel mai mult, te va înșela cel mai repede. Omul care te lingușește, va fi primul care te va trăda.

Nouă, dacă ni se face o mică laudă, deja suntem pe culmi, suntem într-o stare de mândrie și de umplere de sine. Și, pentru a plusa laudele, spui că nu, nu-i așa, dar în mintea ta vrei să multiplici laudele, și ești fals. Cea mai bună atitudine este cea de rugăciune, de smerenie, de luciditate și de foarte mult echilibru. Cu cât te laudă cineva mai mult cu atât să înțelegi că are interese meschine. Acest lucru îl învățăm fiecare dintre noi! (…)

Hristos a intrat în Ierusalim blând, smerit, „surd” la toate ovațiile oamenilor. Atunci erau sinceri, dar vedeți cât de versatilă, de schimbătoare, de fluctuantă, este firea oamenilor. Azi lauzi pe cineva, iar mâine ești în stare, tu, același om, cu aceeași energie, să îl urci pe cruce.”

Legături:

Și ieri, în Ierusalim, și azi, în toată lumea, o mână MICĂ, DAR GĂLĂGIOASĂ, de oameni MANIPULEAZĂ o lume întreagă… – CEI CARE SEAMĂNĂ ÎNTUNERICUL și INSTIGĂ LA RĂSTIGNIRE vs. “PIETRELE” CARE STRIGĂ, MĂRTURISINDU-L PE HRISTOS

INTRAREA DOMNULUI IN IERUSALIM (Duminica “Floriilor”). Despre SUPERFICIALITATEA si NESTATORNICIA SENTIMENTELOR OMENESTI. Cat valoreaza si cat dureaza osanalele multimilor care asteapta un rege (lider) pamantesc?

INTRAREA IN IERUSALIM. Predica Sf. Vasile al Kinesmei despre ENTUZIASMUL NESTATORNIC si CALEA IMPARATEASCA. “Orice s-ar intampla cu voi, sa nu scapati din maini haina lui Hristos, sa mergeti neabatut pe linia urmarii Lui!”

IATA MIRELE! “Hristos trece pe lângă noi, întristat, înlăcrimat, flămând de iubirea noastră…” Oare noi, astazi, cunoastem “VREMEA CERCETARII” NOASTRE de catre Hristos? SINGURATATEA CELUI MAI NEINTELES DINTRE (NE)PAMANTENI si MUSTRAREA DRAGOSTEI RANITE

CUM E POSIBIL SA-L BICIUIM SI NOI PE HRISTOS, CHIAR IN SAPTAMANA PATIMILOR SI DE PASTI? Cum ne pregatim de Inviere si ce ospat asteptam?

SFANTUL NECTARIE DIN EGHINA DESPRE PRIETENIE, chipul prietenului adevarat si al celui nesincer si lingusitor, “cel mai abject dintre toti oamenii”

PARINTELE SAVATIE BASTOVOI la Libraria Sophia (2013) despre NOBLETEA DUHOVNICEASCA si “Romania ingerilor” (VIDEO integral): “Sa va feriti de tradatori, sa va feriti de omul clevetitor si rau”

IUDA. “Vai, cat de mult rau fac… acei oameni nelegiuiti care vand pe ai lor si care tradeaza dragostea, prietenia, fratietatea…”

TRADAREA LUI IUDA PRIN SARUT FATARNIC si formele posibile de NECREDINCIOSIE din partea noastra: “Dar si noi insine oare nu Il tradam adesea pe Hristos?“. FIDELITATEA MARTURISITOARE – CONDITIA MANTUIRII

TRADAREA LUI IUDA. “Să încercăm, cu sinceritate, să-l găsim pe Iuda în multe din manifestările noastre şi să-l izgonim”. Parintele Ioanichie Balan zugraveste, tulburator, PORTRETUL TRADATORULUI DINTOTDEAUNA

Pr. Constantin Coman despre CINSTIREA SFINTELOR MOASTE/ Sfantul Mucenic Dimitrie, urmator al lui Hristos (VIDEO)/ CERNOBAL SI PROFETIILE APOCALIPSEI/ Sf. Nicolae Velimirovici: “Vai de cel care devine instrumentul satanei!”

Viata si invataturile unui sfant al zilelor noastre, CUVIOSUL NIKON VOROBIOV, luptator impotriva MANIERISMULUI si FORMALISMULUI RELIGIOS FARISEIC si invatator cu putere al SMERENIEI AUTENTICE: “temandu‑se de cinstirea ieftina a poporului, care cauta totdeauna facatori de minuni, stravazatori…”

Atentie la INIMA RECE si la PURTAREA LINGUSITOARE!

Episcopul IGNATIE MURESANUL la Petru-Voda: “In lume purtam foarte multe masti, suntem ipocriti, dar la Judecata PE DUMNEZEU NU-L VOM PUTEA MINTI IN NICIUN FEL!”

ZIUA CAND SE TERMINA PIESA DE TEATRU, SE ARUNCA MASTILE SI SE ARATA ADEVARUL DESPRE FIECARE: “Nu-mi judeca dupa cele dinafara ale omului, ci dupa cele dinauntru…”. CINE ESTE OM si cine lup, leu sau naparca?

VIATA CA O MINCIUNA

Ceausescu “razbunat”: OMUL NOU, REEDUCAT FACE LEGEA ASTAZI. E delator si calomniator, lingusitor cu cei mai puternici si tiranic cu cei mai mici


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, PS Ignatie Trif, Sarbatori, comemorari, sfinti

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la ““Omul care te lingușește, va fi primul care te va trăda”. PS IGNATIE despre REZISTENȚA LA ISPITA LAUDELOR și MANIPULAREA MULȚIMILOR EUFORICE ȘI FLUCTUANTE: “Când oamenii te laudă, când vin cu avalanșa osanalelor, să stai lucid, echilibrat!”

  1. Pingback: “Cautati-L pe Dumnezeu cel viu, NU ALERGATI DUPA MINUNI, dupa lucruri iesite din comun! NU VA BAZATI PE CELE DIN AFARA!” – PREASFINTITUL DAMASCHIN LUCHIAN despre amagirea credintei dependente de MINUNI si semne exterioare vs. INTALNIREA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare