Patriarhul Kirill la sinaxa Intai-statatorilor Ortodocsi: “AR TREBUI SA SE PUNA ACCENTUL PE PASTRAREA PURITATII DOCTRINEI”, “TIRANIA MAJORITATII SA NU FIE POSIBILA” si cere ca la Marele Sinod sa se discute si despre PROVOCARILE LA ADRESA FAMILIEI SI MORALITATII. Ce a sustinut Patriarhul Georgiei?
Update: Patriarhia Antiohiei s-a retras de la Sinaxa Panortodoxa
In data de 6 martie 2014 Intaistatatorii si reprezentantii Bisericilor Ortodoxe s-au reunit pentru prima zi in Catedrala Sfantului Mare Mucenic Gheorghe din Fanar, unde este resedinta Patriarhului Constantinopolului din Istanbul. Inainte de reuniune, Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului s-a rugat impreuna cu ceilalti participanti. Apoi, el a deschis sedinta cu anuntarea principalelor subiecte de discutie, printre care problematica persecutiei crestinilor din diverse parti alte lumii, in special din Orientul Mijlociu, excluderea Bisericii catre periferia vietii publice in tarile care au fost candva crestine, consecintele globalizarii si progresului tehnologic, criza economica, consolidarea unitatii interne a Ortodoxiei precum si organizarea si conducerea unui Sinod Panortodox. Patriarhul Bartolomeu a mentionat ca acceptarea “oricarei dominatii universale a vreunei biserici locale sau a Intaistatatorului ei nu este conforma cu eclesiologia ortodoxa”. El a tinut sa precizeze ca “noi suntem investiti cu responsabilitate pentru unitatea Sfintei noastre Biserici”.
Apoi fiecare Intaistatator al Bisericii locale si-a exprimat punctul de vedere, dupa care a urmat o discutie energica.
In interventiile sale, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii a prezentat in special viziunea Bisericii Ortodoxe Ruse cu privire la pregatirea unui sinod panortodox exprimata in cadrul Consiliului Episcopilor care s-a reunit la Moscova in februarie 2013. Participantii la acest consiliu si-au exprimat punctul de vedere comun potrivit caruia toate deciziile Sinodului Panortodox trebuie sa se ia prin consensul Bisericilor Locale, nu prin majoritate de voturi, iar programa si procedura de lucru, principiile de baza, protocolul serviciilor si sedintelor preotesti precum si documentatia de elaborare ar trebui negociate in prealabil cu toate Bisericile Ortodoxe Locale. Din concluziile Sinodului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse reiese ca
“Ierarhii Bisericii Ruse cred ca organizarea unui sinod panortodox ar trebui sa aiba in vedere o dezbatere larga asupra rezolutiilor in curs de elaborare si ar trebui sa se puna accent pe pastrarea puritatii doctrinei ortodoxe. Membrii Sinodului Episcopilor considera, de asemenea ca este necesar sa se asigure ca prezidiul Sinodului Panortodox ii va include pe Intaistatatorii tuturor Bisericilor Locale Ortodoxe insa si Episcopiile Bisericilor Locale ar trebui sa fie reprezentate in cadrul Sinodului cat mai mult posibil.”
Explicand esenta acestei pozitii, Patriarhul Kirill a reamintit reuniunii ca tocmai principiul consensului a calauzit cu succes procesul de pregatire a Sinodului pana in acest moment, proces inceput in cadrul Conferintei din 1961 din Insulele Rodos unde, la initiativa Patriarhului Constantinopolului, s-a adoptat acest principiu de luare a deciziilor. Acest principiu sta la baza punctele de lucru de pe agenda Sinodului Panortodox impreuna cu procedura de lucru a conferintelor pre-Sinodului Panortodox precum si cu proiectele de decizie cu privire la opt din cele zece teme care urmeaza sa fie discutate in cadrul Sinodului. Intaistatatorul Bisericii Ruse a afirmat ca “Principiul consensului s-a dovedit a fi cel mai bun si ar fi contraproductiv si extrem de riscant sa-l respingem atunci cand avem in vedere pregatirea Sinodului”. Constatand ca principiul consensului se afla de asemenea la baza activitatii Soborurilor Episcopale in regiunile din diaspora, Patriarhul Kirill a subliniat ca “Pastrarea unitatii Bisericii in conditiile istorice actuale se datoreaza acestui principiu”.
Mai departe, Patriarhul Kirill a spus ca:
“Daca Sinodul nu are in vedere discutarea chestiunilor ingrijoratoare exista riscul sa-l transformam intr-un spatiu de diviziuni, sa punem sub amenintare unitatea Bisericii si sa complicam procesul de acceptare a hotararilor Sinodului de catre Bisericile noastre Locale. Dar, sarcina noastra este sa demonstram ca putem pastra unitatea Bisericii in conditiile de azi care perturba lumea Ortodoxa. Sinodul Panortodox ar trebui sa devina un loc in care Sfantul Duh sa-si faca simtita prezenta in unanimitatea bisericii si unde impunerea tiranica a vointei majoritatii asupra minoritatii este imposibila.”
Patriarhul Kirill nu a fost de acord cu afirmatia potrivit careia principiul consensului incetineste procesul de luare a deciziilor si pregatirea Sinodului declarand ca:
“Eu cred ca nu principiul consensului reprezinta motivul intarzierilor ci mai degraba, din pacate, inca ne lipseste un mecanism eficient de organizare. Secretariatul nostru pentru pregatirea Sinodului infiintat in urma cu multi ani, din care ar fi trebui sa faca parte si reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe Locale, se pare ca nu functioneaza. Propunerile repetate ale Bisericii Ruse de a-si trimite reprezentanti in acest Secretariat nu au primit nici un raspuns clar.”
Patriarhul Kirill a mai spus ca pregatirea Sinodului ar trebui efectuata in mod activ si pentru a face acest lucru trebuie ca fortele creative sa se implice. El a cerut infiintarea unui organism eficient alcatuit din reprezentanti ai Bisericilor Locale, care ar putea sa se intruneasca periodic, sa schimbe opinii, resurse materiale si sa utilizeze mijloace moderne de comunicare pentru inlesnirea procesului de colaborare.
Patriarhul Kirill a concluzionat ca
“Daca ne dorim intr-adevar sa convocam un Sinod Panortodox ar trebui sa invatam sa lucram in acest mod” si a mentionat ca exista foarte mult de lucru atat pe teme ale Sinodului cat si pe procedura de organizare a acestuia. Intr-adevar, asa cum a afirmat Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu in cuvantul de inceput, chiar si cele opt puncte care au fost deja stabilite si elaborate necesita o anumita revizuire avand in vedere realitatile care s-au schimbat in ultimele decenii.
Opinia Patriarhului Kirill a fost ca
“Toate elementele de pe ordinea de zi ale Sinodului ar trebui sa fie bine convenite si pregatite. Daca nu reusim sa coordonam vreo chestiune imediat, nu ar trebui sa ne temem sa o prezentam la urmatoarele intruniri. Daca nu reusim sa pregatim acest Sinod intr-o maniera adecvata acum nu cred ca va fi definitiv.”
El a atras de asemenea atentia reuniunii asupra provocarilor din ziua de azi, provocari pe care Sinodul nu le poate trece cu vederea.
“Acestea sunt expulzarea in masa a crestinilor din Orientul Mijlociu si din regiunile din Africa de Nord care ameninta sa elimine prezenta crestina din tinuturile vechi unde crestinismul a fost propagat initial, caracterul vatamator spiritual al cultului consumerist situat la temelia crizei economice care a afectat mai multe tari ale lumii crestine acum din pacate deja pseudo-crestine, incercarile de a introduce o asa numita filozofie de gen prin care se distrug temeliile familiei si moralitatii – problemele care au afectat tarile occidentale si care se apropie acum si de Rasaritul Ortodox; – acestea sunt de asemenea si probleme de bioetica, cum ar fi clonarea, “maternitatea surogat” si toate incercarile de a interveni in natura umana atat de bine creata de catre Dumnezeu.”
Sanctitatea Sa si-a exprimat parerea ca tuturor problemelor importante si de actualitate ar trebui sa le fie dat un raspuns clar avand ca punct de plecare traditia Bisericii Ortodoxe.
“In acelasi timp raspunsul trebuie dat nu doar din perspectiva teologica, ci si din perspectiva pastorala. Astazi Biserica noastra trebuie sa raspunda la intrebari legate de botezul copiilor nascuti din mame surogat. Nu ne-am putea astepta la un raspuns ortodox comun la aceasta intrebare avand in vedere discutiile aprinse din Rusia. O comisie speciala a fost infiintata pentru a pregati recomandari pastorale cu privire la botezul copiilor nascuti de “mame surogat”.
O alta problema adusa in discutie de catre Patriarhul Kirill la sinaxa a vizat procedura de urmat de catre viitorul Sinod Panortodox. El a reamintit reuniunii ca proiectul de procedura al Sinodului nu a ajuns inca la un punct comun. “Dar chestiunea procedurii Sinodului nu este deloc formala. Sinodul ar trebui sa reprezinte o expresie clara a eclesiologiei noastre ortodoxe in acelasi mod in care Sfanta Liturghie si slujirea ei reprezinta expresia eclesiologiei noastre.” – a mai adaugat Patriarhul.
Patriarhul Kirill a mai mentionat ca Biserica Ortodoxa Rusa considera necesar ca Prezidiul Sinodului Panortodox sa fie alcatuit din Inaintestatatorii tututor Bisericilor Ortodoxe Locale conduse de catre primul dintre ei respectiv Sanctitatea Sa Patriarhul Constantinopolului. Sanctitatea Sa Kirill a spus ca “Prezidiul format din Inaintestatatorii tututor Bisericilor, indiferent de importanta si de varsta lor va fi dovada clara a eclesiologiei noastre prin care orice Biserica Locala care mentine unitatea cu alte Biserici are drepturi egale cu ale lor”.
De asemenea, el si-a exprimat regretul pentru faptul ca nu au fost invitati la Sinaxa toti Inaintestatatorii Bisericilor.
“Ar trebui sa ne asiguram ca toate Bisericile Locale ar trebui sa ia parte la pregatirea unei Biserici Panortodoxe, si atunci Sinodul va deveni o expresie a vocii profetice a Bisericii adresata atat bisericilor noastre interne cat si celor din exterior. Cele din interiorul nostru ar trebui sa simta unitatea Bisericii. Cele din exterior ar trebui sa vada in Sinod vitalitatea si dinamismul Ortodoxiei daruite de Insusi Dumnezeu. Ar trebui sa asiguram toate conditiile necesare astfel incat sa nu impiedicam lucrarea Sfantului Duh in noi si prin noi.”
Patriarhul Kirill a propus infiintarea unui Secretariat nou care sa cuprinda reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe Locale astfel incat sa se finalizeze documentatia pentru Sinodul Panortodox, dar si pentru a elabora toate intrebarile procedurale astfel incat rezultatele muncii lor sa poate fi trimise Comisiei de pregatire Inter-ortodoxe. Iar daca aceasta Comisie ajunge la un consens, documentele vor fi trimite la Conferinta Pre-Sinodului Panortodox care dupa adoptarea lor va propune o data de desfasurare a Sinodului.
In observatiile sale, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Georgiene a facut o mentiune speciala asupra faptului ca Sinodul Ecumenic se organiza de obicei pentru a apara ortodoxia impotriva ereziilor si pentru a consolida adevarata doctrina, in timp ce scopul Sinodului Panortodox ce se pregateste este diferit. Acesta este de a demonstra lumii moderne unitatea si unanimitatea natiunilor ortodoxe. Preafericitul Parinte Patriarh Catolicos-Iliya al II-lea al Intregii Georgii a spus ca
“Din acest motiv, credem ca este necesar ca acest Sinod sa fie convocat numai dupa ce toate chestiunile de pe agenda vor fi luate in considerare si stabilite pe baza de consens in sensul ca interesele tuturor Bisericilor vor fi luate in considerare. Acest lucru va fi o garantie impotriva tensiunilor ce pot aparea intre biserici. In plus, trebuie sa avem in vedere inca o data problemele discutate deja astfel incat pozitia noastra sa poata fi consolidata in conditiile situatiei actuale.”
La randul sau, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei a remarcat ca reuniunea Intaistatatorilor “nu este un Sinod Panortodox, ci o reprezentare panortodoxa a Sinoadelor autocefale prezidate de catre Inaintestatatorii care participa la Sinaxa. Autoritatea spirituala a Sinaxei creste numai atunci cand responsabilitatea comuna este incurajata cu scopul de a mentine unitatea Ortodoxiei.” In opinia sa, Bisericile Ortodoxe surori de azi trebuie sa se consulte si sa coopereze mai ales din cauza celor trei mari provocari generale cu care se confrunta lumea moderna respectiv secularizarea, indiferenta religioasa si migratia ca fenomen ce implica noi probleme sociale si pastorale, mai ales atunci cand aceasta apare ca o consecinta a razboiului sau a persecutiilor, asa cum se intampla de exemplu in Siria si in alte regiuni. Criza economica este cea care de asemenea ii indeamna pe crestini sa fie mai solidari fata de cei saraci, bolnavi si singuri.
S-a stabilit infiintarea unei comisii de redactare care sa pregateasca documentatia finala a reuniunii. Comisia va fi prezidata de catre Arhiepiscopul Anastasius al Tiranei si a Intregii Albanii si va fi formata din episcopi din diferite Biserici Ortodoxe Locale, printre care va lua fi si Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedintele departamentului Patriarhiei Moscovei pentru relatii externe bisericesti.
Serviciul de Comunicatii al Departamentului Relatiilor Bisericilor Externe
Poze ale Serviciului de Presa Patriarhaltraducere de L.F. pentru razbointrucuvant
La sinaxa organizată în aceste zile în Istanbul, delegația antiohiană a ridicat problema dezacordului dintre Patriarhia Antiohiei și Patriarhia Ierusalimului. Delegația, sub directa îndrumare a Preafericirii Sale Ioan al X-lea, care a fost absent de la sinaxă din motive de sănătate, și sub coordonarea Sanctității Sale Bartolomeu I, a încercat să rezolve acest dezacord în conformitate cu deciziile aprobate la întâlnirea din Atena în prezența reprezentanților Bisericilor din Constantinopol, Antiohia și Ierusalim.
Întrucât toate eforturile făcute de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic, delegația antiohiană și Preafericirea Sa Patriarhul Ierusalimului au sfârșit fără niciun rezultat;
Întrucât Biserica Ierusalimului continuă să insiste asupra stabilirii unei episcopii și hirotonirii unui episcop pentru ea în cadrul jurisdicției canonice a Patriarhiei Antiohiei;
Întrucât Patriarhia Ierusalimului refuză orice soluție la această criză care nu sfințește acest status quo, în ciuda recunoașterii din partea majorității Bisericilor Ortodoxe a corectitudinii Bisericii Antiohiene în acest caz;
Și întrucât Patriarhia Antiohiei a epuizat toate soluțiile pașnice și a amânat decizia Sfântului ei Sinod de a încheia comuniunea cu Patriarhia Ierusalimul pentru a putea oferi orice posibilitate de succes pentru Sinaxa Panortodoxă în speranța că se va găsi o soluție într-un duh al fraternității și al păcii în timpul acestei adunări,
În prezența refuzului din partea Patriarhiei Ierusalimului a medierii oferite de Patriarhia Ecumenică pentru a rezolva această criză în conformitate cu Tradiția și Canoanele Bisericii,
Patriarhia Antiohiei a decis,
1. Să-și retragă delegația de la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor, care a avut loc la Constantinopol între 5-8 martie 2014, și să semneze decizia sa finală până ce o soluție va fi găsită la această criză.
2. Să nu participe la slujba Sfintei Liturghii de încheiere, ținută în Duminica Ortodoxiei, pentru a exprima faptul că unitatea Ortodoxiei nu poate fi realizată în umbra unei Biserici care atacă hotarele unei Biserici surori și neagă înțelegerea care a avut loc sub supravegherea și dragostea Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic.
3. Problema va fi reluată încă o dată la sesiunea Sfântului Sinod al Antiohiei din 27 martie 2014 pentru a urma pașii care sunt mai mult decât necesari unei astfel de situații noi.
În încheiere, Biserica Antiohiei nu poate decât să îndemne întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe surori să lucreze la rezolvarea neînțelegerii în conformitate cu hotărârile canoanelor Bisericii și cât mai devreme posibil, pentru a evita această problemă să cauzeze obstrucționarea unității Ortodoxe.
- Basilica.ro: Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016 la Constantinopol
„Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în anul 2016 în preajma Sărbătorii Rusaliilor şi se va ţine aici la Constantinopol în celebra şi Sfânta Biserică a Sfintei Irina unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic”, a declarat pentru Centrul de Presă Basilica Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal.
Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe s-au reunit în Sinaxă la Constantinopol, şedinţa desfăşurându-se de joi dimineaţă, 6 martie, până sâmbătă seara, 8 martie, la biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cartierul Fanar al Constantinopolului (Istanbul). Documentul care cuprinde concluziile întâlnirii a fost semnat aseară.
Mai multe informaţii a oferit Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal:
„Cu ajutorul lui Dumnezeu lucrările Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe s-au încheiat odată cu semnarea unui acord de către toţi Întâistătătorii de Biserici. Desigur că pentru întreaga Ortodoxie şi cu rezonanţe pentru întreaga creştinătate înseamnă un moment istoric deosebit pentru că e adevărat sunt mai multe interpretări în legătură cu definiţia Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Mai întâi, este vorba de faptul că după 1100 de ani un Sinod cu o astfel de autoritate va avea loc curând. De aceea, şi deciziile care s-au luat sunt foarte precise. Întâi de toate că Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va ţine în anul 2016 în preajma Sărbătorii Rusaliilor şi se va ţine aici la Constantinopol în celebra şi Sfânta Biserică a Sfintei Irina unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic (din anul 381).
Desigur că este acum în proces de pregătire, s-a instituit Comitetul pregătitor care se va reuni în septembrie anul acesta şi potrivit regulamentului de desfăşurare a procesului de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod conferinţa presinodală din primăvara anului viitor va stabili cu precizie şi ultimele teme care trebuie revizuite şi care au fost stabilite cu mulţi ani în urmă de către conferinţele presinodale pregătitoare. De aceea, astăzi va avea loc concelebrarea Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe care reprezintă expresia unităţii canonice şi bineînţeles de slujire în Biserica Ortodoxă aşa încât mesajul care a fost astăzi aprobat va fi transmis către întreaga lume prin mass-media şi va fi citit la Sfânta Liturghie de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului. Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru acest eveniment istoric deosebit şi cu toţii avem îndatorirea să ne rugăm pentru buna reuşită a acestui Sinod al Bisericii Ortodoxe şi în acelaşi timp să contribuim la o pregătire eficace şi care să dea roade pentru Biserică. Se va da impuls misiunii Bisericii în societatea de astăzi şi sunt sigur toate etapele de pregătire vor ilustra prin studii teologice corespunzătoare şi prin dezbateri cu privire la natura şi scopul unui Sinod Panortodox pentru vremea noastră aşa încât să ne ajute Bunul Dumnezeu ca să aducem contribuţia noastră la buna reuşită a acestui Sinod Panortodox de importanţă majoră pentru viaţa Bisericii în lumea contemporană”.
Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe oficiază Sfânta Liturghie astăzi, 9 martie 2014, în Duminica Ortodoxiei, în Catedrala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Patriarhiei Ecumenice, situată în cartierul Fanar al Constantinopolului.
*
- DOCUMENT OFICIAL. Pozitia Patriarhiei Moscovei pe tema PRIMATULUI in BISERICA UNIVERSALA. Impotriva PAPISMULUI si a “ideilor strambe” cu privire la INTAIETATE
- CERTURILE INTAIETATII. Reactia Patriarhiei Ecumenice fata de documentul Bisericii Rusiei despre PRIMAT: Arhiepiscopul Constantinopolului este “PRIMUL FARA EGAL”
- IPS Hierotheos Vlachos despre PRIMATUL PATRIARHIEI ECUMENICE
*
- INCEPE INTALNIREA PAN-ORTODOXA ORGANIZATA DE PATRIARHIA ECUMENICA. Care sunt temele de discutie?
- INTALNIRE A INTAISTATATORILOR ORTODOCSI LA FANAR (5-9 martie 2014). Scopul: pregatirea SINODULUI PAN-ORTODOX
- Patriarhul Daniel a primit vizita unei delegatii a Patriarhiei Moscovei. MAI MULTE NECLARITATI SI O POSIBILITATE – AGENDA COMUNA PENTRU SINODUL PANORTODOX?
- Patriarhia Romana si cea Rusa VERSUS Patriarhiile Grecesti – O FALIE IN ORTODOXIE?
- Biserica Rusiei despre SINODUL PAN-ORTODOX: e inadmisibila ignorarea atitudinii clerului si credinciosilor
- Ziua Patriarhului Kirill si subiectul SINODULUI PANORTODOX: SE IA ANGAJAMENTUL RESPECTARII SFINTEI TRADITII
- Mitropolitul Ilarion (Patriarhia Moscovei): Sfantul si Marele Sinod Ortodox NU VA RECUNOASTE PRIMATUL PAPAL, NU VA SEMNA UNIREA CU CATOLICII SI NU VA FACE “REFORME”. Asa sa fie?
*
- Esec pe toata linia in negocierile pregatitoare pentru Sinodul Pan-Ortodox + Sobor a toata lumea, sobor ecumenic, ecumenicitate
- Intalnire pregatitoare a “Sfantului si Marelui” Sinod
*
Interesanta observatia Patriarhului Georgiei. Totusi mie imi pare ca ecumenismul si provocarile modernitatii constituie teme stringente care necesita raspuns pan-ortodox. Cu alte cuvinte, intrunirea Sinodului nu este doar pentru a arata unitatea Ortodoxiei, ci mai ales pentru a indrepta niste devieri de la dreapta credinta. Cred ca acesta este talcul adevarat al declaratiei Patriarhului.
Desigur ca exista si probleme ecleziologice ce trebuie rezolvate, legate de diaspora sau de ordinea ierarhica a Patriarhiilor.
Mesajul Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe care s-au întrunit în sinaxă la Constantinopol in perioada 6-9 martie 2014 :
http://corortodox.blogspot.fr/2014/03/mesajul-intaistatatorilor-bisericilor.html