PREGATIRI DE RAZBOI PE TOATE FRONTURILE. Miscarea Rusiei catre frontul Marii Negre

27-10-2014 6 minute Sublinieri

  • Jamestown.org (16 octombrie):

Pregatiri de razboi impotriva SUA pe toate fronturile – o evaluare a politicilor externe si de aparare ale Rusiei incepand cu intrarea in anul 2014

Intr-o serie recenta de interviuri, presedintele Vladimir Putin, primul ministru Dmitri Medvedev si secretarul Consiliului National de Securitate (CNS) Nikolai Patrushev au descris viziunea strategica a Moscovei asupra lumii de dupa criza ucraineana, anexarea Crimeei, razboiul proxy din sud-estul regiunii Donbas si sanctiunile punitive impuse ulterior de catre Occident. Viziunea Moscovei este fara echivoc: un nou Razboi Rece este in facere; Rusia este atacata si va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a rezista, inclusiv optiunea nucleara. Putin a acuzat Washingtonul de provocarea deliberata a crizei din Ucraina prin sprijinirea nationalistilor extremisti din Kiev, ceea ce a dus la declansarea unui razboi civil. “Acum ne acuza pe noi de cauzarea crizei”, a exclamat Putin. “Este o nebunie sa santajezi Rusia; sa tina minte: un dezacord intre marile puteri nucleare poate submina stabilitatea strategica”.

Sub presiunea occidentala crescanda de anul acesta, liderii rusi i-au reamintit constant si fara echivoc Vestului de arma suprema de care dispune Rusia – distrugerea nucleara mutuala. Armata rusa este in proces de reinarmare si organizeaza exercitii masive, pregatindu-se pentru un eventual razboi global. Viziunea unanima in comunitatile politica, militara si de spionaj ale Moscovei este ca relatiile cu Statele Unite nu mai pot fi reparate si, citandu-l pe Medvedev, nu exista sansa unui nou reset americano-rus. Moscova a ajuns sa creada in imposibilitatea destinderii relatiilor cu Washingtonul mai devreme de cel putin 2020. Intr-adevar, interviul cu secretarul CNS Patrushev apare in ziarul oficial Rossiyskaya Gazeta cu titlul: “Al Doilea Razboi Rece”. Patrushev descrie deschis SUA drept etern dusman al Rusiei si acuza Washingtonul de planuirea de-a lungul mai multor decenii de izolare a Moscovei si deprivare a acesteia de orice influenta in fostele sale stapaniri din spatiul post-sovietic. Patrushev a anuntat (si asta pare a fi pozitia oficiala) ca SUA duce astazi la indeplinire un plan strategic de marginalizare si distrugere a Rusiei – o strategie despre care spune el ca ar fi fost initiata in anii ’70 de Zbigniew Brzezinski, la acel moment consilier pe probleme de securitate nationala in Administratia lui Jimmy Carter.

Statele Unite sunt vazute acum de Rusia ca fara sperante si determinate sa distruga Rusia, care trebuie sa reziste prin reintarirea si reinarmarea armatei, investind in independenta tehnologica (asa numita “inlocuire a importului” sau “importozamescheniye”) si construind a alianta globala anti-SUA. In aceasta directie, de-a lungul anului trecut, Moscova si-a intarit relatiile cu Beijingul. In particular, Rusia a dat liber investitiilor chineze, cautand mult-necesarele lichiditati in sistemul bancar chinez, si explorand totodata tehnologiile chinezesti (civile, comune si poate chiar militare) pentru a inlocui tehnologiile, materialele, componentele si investitiile care nu mai parvin dinspre Vest datorita sanctiunilor. In interviul sau, Patrushev a confirmat ca planificatorii strategici rusi vad in viitor o lume multipolara divizata, cu resurse naturale din ce in ce mai rare (petrol, gaz, alimente, apa potabila) unde Rusia ar putea domina tarile sarace in resurse din Europa. Mai mult, se crede ca Washingtonul a provocat in mod deliberat criza ucraineana pentru a reintari NATO si a-si santaja aliatii pentru a-i supune complet. Rusia trebuie, conform secretarului, sa construiasca aliante cu puteri non-europene precum China, in timp ce lucreaza la subminarea legaturii transatlantice pentru a-i elibera pe europeni de dominatia americana.

Patrushev expune parerea generala a elitei moscovite: europenii, la fel ca si ratacitii ucraineni vor vedea in curand adevarul si vor intelege ca fara Rusia si rezervele sale de resurse naturale nu pot supravietui, pe cand Rusia poate trai fara ei datorita relatiilor imbunatatite cu statul vecin, China. Moscova nu se va retrage din Crimeea si nu va renunta la incercarile de a impiedica Ucraina sa se apropie de NATO si UE. Luptele din regiunea Donbas ar putea sa inceteze pe masura ce armistitiul este incet si greoi implementat, insa noul razboi rece cu SUA va dura si Ucraina va fi principalul camp de lupta – desi nu singurul. Prin urmare, Kremlinul se pregateste sa lupte impotriva Statelor Unite pe toate fronturile posibile pentru a rasturna incercarile acesteia de a incercui Rusia. Pe aceeasi linie cu planurile reiterate anul acesta, un numar de trupe rusesti vor fi desfasurate in regiunea polara pentru a respinge orice eventual atac american. Mai mult, o multime de baze militare si aeriene din timpul Razboiului Rece vor fi reabilitate de-a lungul granitei arctice, iar trupele vor fi insotite de bombardiere si interceptoare MiG-31. Aditional, vor fi trimise garnizoane noi sau reintarite in Crimeea, Belarus si Kirghizstan.

Multumita lunilor de sanctiuni si a pretului in scadere al petrolului, rubla aluneca pe langa dolar si euro. Economia rusa si-a continuat stagnarea si ar putea intra in recesiune in 2015. O contractie a veniturilor per gospodarie este si ea asteptata. Ministrul de Finante ia in considerare taieri a cheltuielilor bugetare, dar se pare ca bugetul apararii va continua sa creasca. Bugetul apararii pentru 2015 va atinge maximul de dupa Razboiul Rece, cu o valoare de 4,2% din PIB (3,3 trilioane de ruble, 81 miliarde de dolari). In 2012, cheltuielile cu apararea au ocupat 3% din PIB, in 2013 3,2%, iar in in 2014, 3,4%. Cheltuielile bugetare federale totale pentru finantarea serviciilor de spionaj si a celorlalte servicii militarizate ruse este aproape la fel de mare ca si bugetul apararii. Si pe masura ce acest impas de tipul razboiului rece se largeste si economia Rusiei se poticneste, poporul rus va plati din ce in ce mai mult pentru arme in locul alimentelor.

Insa populatia, care a fost hranita constant cu propaganda de stat – in special dupa escaladarea crizei din Ucraina -, pare sa fie de acord cu Kremlinul. Conform ultimului sondaj efectuat de Levada Center, majoritatea considera ca sanctiunile Vestului sunt concepute pentru a pedepsi populatia generala, insa majoritatea nu au simtit inca vreun efect. Mai mult, circa 60% aproba confiscarea proprietatilor si a activelor companiilor occidentale din Rusia, ca replica practica la aceste sanctiuni, iar 58% sunt de acord cu boicotarea produselor straine. 59% sunt de parere ca sanctiunile punitive ale Vestului si contramasurile ruse vor spori dezvoltarea economica. Iar marea majoritate a rusilor – 79% -, sunt impotriva renuntarii la Crimeea.

Pe intreaga durata a anului 2014, conducatorii Rusiei impreuna cu majoritatea populatiei par sa fi trait in visare cu ochii deschisi. In consecinta, planurile de aparare si politica externa, precum si aparatul decizional al statului se bazeaza de mai multe luni pe fantezii ciudate si ipoteze bizare. Totusi, aceste fantezii se bucura de sprijinul unei masinarii militare formidabile, miliarde de petrodolari si un arsenal nuclear impresionant. Iar acesta este un amestec cu adevarat periculos.

— Pavel Felgenhauer

Heirupul Rusiei catre sud – o evaluare neta a miscarilor geopolitice din regiunea Marii Negre pornind cu inceputul lui 2014

Implicatiile strategice ale anexarii Crimeei de catre Rusia si invazia Ucrainei transcend cu mult Ucraina, Rusia, Polonia si Tarile Baltice. Acestea includ vizibil intregul litoral al Marii Negre, inclusiv Balcanii si chiar si estul Mediteranei. Istoric, dominatia Marii Negre a deschis calea Rusiei catre proiectarea propriei puteri in aceste regiuni, iar evenimentele recente dau semne ca acest proces s-ar putea repeta. Cucerirea si anexarea Crimeei de catre Moscova in februarie 2014 au pregatit scena pentru o noua inaintare a Rusiei catre sud.

De la inceputul crizei ucrainene, Marea Neagra a devenit o zona de intalnire a puterilor navale concurente, deoarece NATO mentine acum aici, desi fluctuant, o prezenta militara constanta. Intr-adevar, o prezenta maritima constanta este probabil necesara in Marea Neagra pentru a asigura securitatea Ucrainei si in particular a Odessei, ultimul port ramas al acesteia. Mai mult, prezenta navala a Rusiei in Marea Neagra, preluarea de catre aceasta a unei mari parti din marina Ucrainei si achizitionarea de catre Moscova a noi baze si infrastructuri navale in aceasta regiune strategica ameninta impreuna Turcia – cealalta putere navala locala majora din Marea Neagra. Totusi, de-a lungul ultimelor 9 luni, reactia Turciei vizavi de invazia rusilor a fost la fel de muta ca si raspunsul occidental, daca nu chiar mai mult.

Lasand la o parte dorinta pentru baze de apa-calda in sud, Moscova a continuat sa impiedice eforturile de a reuni toate statele balcanice in NATO si UE. In plus, de-a lungul acestui an, Rusia a continuat sa preseze economic Republica Moldova si s-ar parea ca a avut si oarece planuri de a lega Moldova impreuna cu Ucraina de Federatia Rusa. Sursele ucrainene raporteaza ca pe perioada razboiului actual ruso-ucrainean, Moscova a largit aeroportul din Tiraspol, “capitala” “republicii” separatiste transnistrene, pentru a permite aterizarea aparatelor militare cu forte grele. Totodata, Rusia a stationat 2000 de trupe speciale spetsnaz in Transnistria si a planuit asa-numitele “exercitii de interventie umanitara” pentru a crea si exploata un pretext pentru interventia in Ucraina din aceasta regiunea moldoveana separatista. Cum Odessa este la doar 80km de Transnistria, operatiunea tintea sa rupa Ucraina in doua si sa captureze acest port ucrainean vital.

Chipurile datorita prezentei militare NATO reenergizate in Europa de Sud-Est, dar de fapt pe aceeasi linie cu ambitiile anterioare, Moscova a lansat anul acesta si o expansiune majora a Flotei sale din Marea Neagra. Aditional, aceasta si-a modernizat infrastructura de aparare aeriana – puncte de pornire clare pentru construirea capabilitatilor de proiectie a puterii ruse in Mediterana si chiar mai departe. Intr-adevar, Rusia a cautat baze militare pentru flota sa in Muntenegru, ceea ce i-ar fi furnizat prezenta fizica in Marea Adriatica, si o baza in Serbia pentru proiectarea puterii la sol de-a lungul Balcanilor.

In mod similar, prezenta crescanda a Rusiei in Orientul Mijlociu isi are baza, nu in mica masura, in abilitatea sa de a proiecta si sustine putere navala in Mediterana pornind de la robusta sa prezenta in Marea Neagra – o capacitate si un obiectiv ce vor continua probabil sa creasca daca actiunile Moscovei in Ucraina nu vor putea fi inversate. Moscova si-a reconstituit deja Escadrila Navala Mediteraneana pe care a folosit-o pentru a descuraja interventia occidentala in Siria si a Turciei in Cipru. Aceasta a mai cumparat si baze navale in Siria si Cipru, precum si o baza aeriana in Cipru. Iar alte potentiale oportunitati exista din belsug. Noul guvern egiptean si-a exprimat deschiderea catre a permite Rusiei sa-si construiasca o baza militara ori la Marea Rosie, ori in Mediterana. Astfel de “activitati de proiectare a puterii” reprezinta incercari de a obtine acces, influenta si putere cu scopul de a restructura ordinea strategica regionala. Si, dupa cum observa istoricul britanic Niall Ferguson, “Rusia, gratie rezervelor sale energetice extinse, este singura putere care nu are un interes legitim in stabilitatea Orientului Mijlociu” (citat de Gordon G. Chang in “Cum ameninta China si Rusia lumea“).

In ianuarie 2014, Rusia si Statele Unite au prezidat conferinta de la Geneva intr-un efort de a ajunge la o intelegere politica cu privire la razboiul civil sirian. Suportul neclintit al Rusiei pentru presedintele sirian Bashar al-Assad si insistenta sa ca predarea oponentilor acestuia este o preconditie pentru orice fel de progres a ajutat la torpilarea adunarii. De atunci, Moscova a continuat sa-l sprijine ferm pe liderul sirian impotriva SUA, chiar pana in punctul recent in care s-a opus bombardarii Statului Islamic de catre Statele Unite [in Siria – n.n.]. Iar capturarea din octombrie a bazei electronice de spionaj ruso-siriana de catre Armata Siriana Libera a indicat gradul de proliferare a activitatilor de spionaj ruse de-a lungul Levantului.

Rusia detine de asemenea legaturi economice si energetice substantiale cu Iran, Turcia, Cipru, Liban, Irak, Siria si Israel, negociind la ora actuala un acord energetic cu Iranul care ar distruge regimul sanctiunilor, in ciuda faptului ca Moscova este un participant major in discutiile legate de programul nuclear al Iranului. In plus, Rusia vinde arme nu doar Siriei, ci si Turciei, Iranului, Irakului si Egiptului, negociind o reluare a vanzarilor de armament catre Algeria si Libia. Facand aceasta, Moscova este in perfecta cunostinta de cauza ca multe dintre armele vandute vor ajunge la Hezbollah si Hamas [asa cum SUA finanteaza Arabia Saudita si Qatarul care, la randul lor, finanteaza Statul Islamic – n.n.].

In mod clar, raza de acoperire impresionanta a acestor reusite rusesti – precum si a multor altora – reprezinta mai mult decat flexibilitate tactica si oportunism. Importanta strategica de durata a Marii Negre si a Mediteranei a fost recent subliniata de cresterea in importanta a regiunii ca sursa de energie, dar si datorita instabilitatii perene dimprejurul acestor mase de apa, instabilitate exacerbata anul acesta de agresivitatea Moscovei. Activitatile Rusiei introduc o noua dinamica a imprevizibilului si contesta securitatea de-a lungul Balcanilor si a Levantului. Aceste politici indica limpede proportiile ambitiilor Moscovei, daca nu inca si a capacitatilor acesteia. Iar aceste ambitii vor creste cu siguranta, avand in vedere raspunsul anemic al Occidentului la adresa invadarii Ucrainei si a ocuparii Crimeei. De aceea NATO si UE, impreuna cu SUA nu pot omite aceste regiuni si vor fi nevoite sa le includa in orice strategie adevarata daca vor sa faca fata imperialismului rus.

–Stephen Blank

traducere pentru Cuvantul Ortodox de B.D.

us-vs-russia

 


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Basarabia, Rusia, SUA versus Rusia, Traduceri, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “PREGATIRI DE RAZBOI PE TOATE FRONTURILE. Miscarea Rusiei catre frontul Marii Negre

  1. Am citit analizele, se vede ca sunt scrise de americani, nu ca n-ar fi bune.
    Citez
    “Rusia, gratie rezervelor sale energetice extinse, este singura putere care nu are un interes legitim in stabilitatea Orientului Mijlociu”

    In fraza asta numai cu Fed Rusa nu trebuia inceput, se putea inlocui cu numele oricarei tari din Occident.
    Fed Rusa are suficiente resurse sa reziste pe termen lung si chiar sa vanda la un pret de bun simt catre natiunile privilegiate, printre care din nefericire nu e si Romania.
    Asta nu inseamna ca Rusia nu are interese sa controleze unele piete, dar nu ei au tras sforile in Orientul Mijlociu in ultimii 25 de ani.
    Rusii au interes ca revoltele astea sectare sa nu se extinda spre Kazahstan si alte republici musulmane ex-sovietice.

    La drept vorbind, nu cred ca Rusia doreste sa-si distruga partenerii energetici Germania,Italia,Austria pt ca sunt niste furnizori foarte buni de valuta, vitala pt economia in declin.
    De aceea nu cred ca va invada ea prima Tarile Baltice sau alte state eventual, atacul va veni ca raspuns la actiunile inamice.

  2. @dakiel:
    Va citez ultima fraza:
    “De aceea nu cred ca va invada ea prima Tarile Baltice sau alte state eventual, atacul va veni ca raspuns la actiunile inamice.”

    Tare mi-e teama ca “alte state”,poate fi si Romania.Mie unul graba aceasta cu baza de la Deveselu nu-i de bun augur,iar rusii nu vor astepta prea mult finalizarea constructiei si surpriza ar putea ataca ei primii;exact ca in proorocia Parintelui Argatu…Doamne fereste sa nu fie adevarat ,fiindca nu vreau si nu pot sa fiu prooroc,fiindca sint foarte pacatos,si timpul pocaintei s-a cam FINALIZAT….CAM BATE ORNICUL(CEASUL)DE ORA 12 FIX.Eu asa simt acest lucru,s-ar putea sa gresesc?…ce bine ar fi sa ma insel..Vine URGIA?

    Doamne primeste-ma si pe mine si pe fratii mei intru Imparatia Ta!!!!!!!!!

  3. Am citit analizele, se vede ca sunt scrise de americani, nu ca n-ar fi bune.
    Citez
    “Rusia, gratie rezervelor sale energetice extinse, este singura putere care nu are un interes legitim in stabilitatea Orientului Mijlociu”

    Este ca si cum calaul care schingiueste victima,el promotor al pacii si victima agresor,pe motiv ca a facut box in tinerete.

    Dupa ce au cheltuit trilioane ( mii de miliarde ) de dolari in razboaie fara de sfirsit in Orientul Mijlociu,au omorit si adus la disperare si suferinta milioane de oameni,au distrus tari si civilizatii ( invocind minciuni si creind pretexte ),distrugind astazi intreaga civilizatie si umanitate,iar miine impunindu-l pe antihrist drept conducatorul lumii,SUA si acolitii lor ii vad de vinovati pe rusi,ca deh…au facut box in tinerete.

    Chiar si imaginea care au pus-o,este sugestiva…

  4. In ultimele 2-3 secole rusii au venit ca un recul in Europa, n-au provocat ei atacurile ci au maturat frontul dupa ce alte state au intrat in granita trasata de ei.
    Ma refer la razboaiele mari cu Napoleon,cele doua razboaie mondiale e drept ca Finlanda au atacat-o fara aviz si la fel si pe Georgia.
    Doar ca la momentul atacului tarile acestea nu erau in aliante puternice.

    Lor nu le e frica de Romania,Polonia, Baltici ci de un razboi de durata care sa conduca la tensiuni separatiste in interior sau chiar la pierderea Siberiei si implicit a resurselor.
    Cand te bati cu NATO te astepti la un razboi de durata.

    Nu cunosc profetia Parintelui Argatu, nu stiu din ce sursa provine de aceea nu comentez pe marginea ei.

    Eu nu exclud razboiul dar nu cred ca rusii vor depasi teritoriul Ucrainei fara sa fie ei atacati.
    In acel moment va fi care pe care si Rusia e vulnerabila la razboiul de durata chiar daca ar face niste cuceriri fulger-blitzkrieg, la un moment dat frontul s-ar stabiliza si ar incepe un proces de descompunere interna.
    De altfel primul razboi mondial a ajutat bolsevicii sa vina la putere.

    Rusii au relatii bune cu Germania,Italia,Austria,Ungaria, au si proiect cu gazoducte si nu cred ca vor sa se lupte cu aceste tari.

  5. De pe facebook:

    “Am auzit azi, la Putna, o predica mai putin obisnuita, in sensul ca pe loc nu prea am inteles nimic, dar plecand acasa si gandindu-ma la acele vorbe, incet incet am inceput sa discern si sa inteleg.
    Predica a fost tinuta de Parintele Ieremia, fostul ucenic al Parintelui Arsenie Papacioc.
    Parintele a terminat doctoratul in matematica, undeva prin America.
    Tot facea trimitere la Cuviosii din America, mai ales la Cuviosul Gherman.
    Dupa ce a pomenit de Sfantul Dimitrie Basarabov, de Cuviosul Nestor, si de sotia lui Pontiu Pilat, a facut o corespondenta cu zilele de azi.
    Noi, azi, spune Parintele Ieremia, suntem in viata, traim in pace datoria Harului lasat noua de Sfintii Inchisorilor. Daca nu ar fi indurat acestia in temintele comuniste, azi nu am mai fi trait in liniste.
    A amintit de Parintele Arsenie Papacioc, de modul cum a indurat in temnite, fiind tinut intr-o incapere formata doar din ziduri, in care un om normal nu putea trai mai mult de 48 ore.
    Parintele Arsenie Papacioc a rezistat si 7 zile, acolo, in frig si fara mancare, incat sotia acelui colonel-drac, seful temnitei, s-a speriat si i-a cerut colonelui -drac sa-l scoata pe Parintele Arsenie din acea incapare, caci altfel, ea, sotia, isi va iesi din minti.
    Am retinut, de asemenea, un cuvant foarte interesant pentru noi, si anume ,Printul Charles, mergea deseori la Parintele Dionisie Ignat, de pe Athos, pentru a-i cere sfat, cu toate ca Parintele Dionisie Ignat era imbracat saracacios, incat nu ai fi dat doi bani pe el.
    Azi, ca niciodata, spune Parintele Ieremia, raul e mai aprig ca niciodata, iar formele lui sunt atat de subtile incat nici macar nu le poti sesiza, dar sa mai lupti impotriva raului.
    Dar si cununa e pe masura, de aceea a lasat Dumnezeu ca raul sa ajunga la un asemenea nivel, fiindca si Cununa celui care lupta pentru a fi cu Hristos, e mai mare ca acelora din trecut.
    Sa indraznim la Sfanta Impartasanie, sa ne impartasim mai des, sa ne pregatim duhovniceste, sa facem eforturi in privinta aceasta, caci fara Sfanta Impartasanie ajungem la Nesimtire, iar daca ajungem la nesimtire, incetam sa mai luptam cu pacatul.
    Sa fim Nestori, asa a conchis Parintele Ieremia, sa nu ne multumim c-o ducem bine, ca mergem la Biserica, ci sa-i spunem raului pe nume, sa ne insemnam cu semnul Crucii si sa luptam cu raul, sa-l demascam, sa sprijinim pe cei care lupta impotriva avortului, sa ajutam chiar cu bani, sa facem ceva, sa nu stam in loc.
    Sa ajutam cu orice organizatiile care lupta pentru bine.”

  6. @sherlock/dakiel:

    Sunt scrise din perspectiva americana, dar aici conteaza factualitatea. ”Povestea” fireste ca e neconvingatoare, am si pus paranteze unde se sarea prea mult calul, in special cu afirmatiile despre Orientul Mijlociu. Asa procedeaza toti, insa, nu e ceva neobisnuit.

  7. “Drept aceea,-pe cand lumii stau desertaciuni temei,
    Iata,vrerea TA purcede peste noi,plinirea Ei:
    Lumea-si deapana fuiorul…Pana-n miez de noapte adanca;
    In ospaturile vietii,oamenii beau si mananca;
    Nu sta nimeni sa ia seama far-delegea ca-l apasa;
    Cu dezmatul se-ncununa;cu pacatul sta la masa,
    Si nuntindu-si fii si fiice,”fericiri” vrand toti cei vii,
    Nici macar viseaza lumea ca TU,DOAMNE,la ea vii”

    Vasile Militaru

  8. Eu nu resping din oficiu nicio analiza, indiferent ca e ruseasca sau americana, doar incerc sa identific tusele subiective.
    Nu sunt anti-rusi/americani.
    Daca suprapui o analiza ruseasca peste una americana, iti dai seama care e adevarul din punctele in care nu se contrazic.

    E clara factualitatea o preocupare de la mic la mare pt razboi prin frenezia pt dezvoltare energetica, bugete marite pentru inarmare, servicii speciale si propaganda.

  9. Rusia își vede de armata ei, SUA oricum; problema noastră este, că noi NU ne vedem de armata noastră. Nu avem echipamente, avem prea puține arme eficace și muniția/combustibilul este pe economie. De ex., cercetașii noștri (armata, nu clubul copiilor) sunt plătiți precum oricare alt militar (intendență de ex) și își fac rost personal de echipament (bocanci, uniformă, vestă antiglonț, cască, walkie talkie, ș.a.)!!!
    Majoritatea jeepurilor noastre militare sunt ARO nou nouțe, neutilizate niciodată! Se pare că au început să le și să le caseze așa noi cum sunt. Camioanele militare sunt Dac-uri de prin anii 80, fumegă de nu mai vezi pe unde mergi. Ș.a.m.d., de ți se zburlește părul pe cap, dacă vrei să-ți imaginezi răspunsul nostru militar în caz de invazie a României! Nu mai vorbesc de incompetența multor generali făcuți la normă de președinții noștri foști și actuali.. parcă suntem armata cu cea mai mare proporție de generali la soldați.

  10. Un articol f bun,scris de un ” prieten ” de-al meu din UK,….

    Mr. Cyril Waugh-Monger, a very important newspaper columnist for the NeoCon Daily, a patron of the Senator Joe McCarthy Appreciation Society and author of ‘Why the Iraq War was a Brilliant Idea’ and ‘The Humanitarian Case for Bombing Syria.’

    http://rt.com/op-edge/201307-rt-uk-launch-media-criticism/

  11. @ sherlock_holmes

    Este amuzant acest Cyril War-Monger!

    Inca o mostra de articol imbecil de pe Russia Today: Razboiul Arabiei Saudite cu Rusia Iranul si SUA (rofl)

    The Saudi oil war against Russia, Iran and the US

    The House of Saud is applying a highly predatory pricing strategy, which boils down to reducing market share of its competitors, in the middle- to long-term. At least in theory, this could make life miserable for a lot of players – from the US (energy development, fracking and deepwater drilling become unprofitable) to producers of heavy, sour crude such as Iran and Venezuela. Yet the key target, make no mistake, is Russia.
    http://rt.com/op-edge/196148-saudiarabia-oil-russia-economic-confrontation/

  12. @ eu

    Cred ca nu ai inteles ce a vrut sa spuna nici ” Cyril War-Monger ” ( cum comic ai spus ),si nici pe mine nu ma prea intelegi…Russia Today ar trebui citita de oricine care doreste sa mai afle si ceva adevar,sau macar un punct alternativ de vedere din presa mainstream sau din press-titutie ( de la prostitutie ) cum i se mai spune.

  13. Rusia a lasnat cele mai ample manevre militare, la care poarticipa 150.000 militari!
    http://www.ntv.ru/video/734686/

    Asta imediat dupa ce au avut loc exercitii implicand triada nucleara: rachete balistice lansate de pe submarin, de la sol si din bombardiere strategice!
    Russia Conducts Full “Nuclear Triad” Drill, Launches Topol-M ICBM

  14. Presa poloneza: Rusia a adus 6 rachete Iskander la granita cu Ucraina

    In the border zone stretching along the perimeter of the Donetsk recorded appearance of the sub-division (6 launchers) operational-tactical Iskander missile complexes – tells a group of analysts Ukrainian Information resistance.
    https://translate.google.pl/translate?sl=pl&tl=en&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http://www.tvn24.pl/grozne-doniesienia-z-donbasu-iskandery-przy-granicy-rosjanie-przejmuja-front,484800,s.html&edit-text=

    Rachetele Iskander pot distruge ţinte de dimensiuni reduse de la sol, inclusiv rachete montate pe rampele de lansare.
    Raza de acţiune a rachetelor Iskander din dotarea armatei ruse este de 500 de kilometri si pot distruge scutul antiracheta al SUA din Romania (Deveselu) si Polonia!

  15. Comandantul NATO confirma miscarea trupelor ruse spre granita cu Ucraina

    Russian troops moving towards Ukraine border: NATO’s Stoltenberg
    “We see Russian troops moving closer to the border with Ukraine,” Jens Stoltenberg, the leader of the Western alliance, told a news conference with EU foreign policy chief Federica Mogherini.
    https://en-maktoob.news.yahoo.com/russian-troops-moving-towards-ukraine-border-natos-stoltenberg-161409464.html

  16. Ministrul de externe al UE, Federica Mogherinia declarat ca se inchide oportunitatea mentinerii dialogului si va fi extrem de dificil, daca nu imposibil sa se mearga spre pace!

    Meanwhile, Alexander Zakharchenko and Igor Plotnitsky, the winners in Sunday’s elections, were sworn in as the respective presidents of Donetsk and Luhansk on Tuesday.

    Their insistence on moving forward with exerting their authority over the region prompted concern from the EU’s new foreign affairs minister.

    It would be “extremely difficult, if not impossible,” to move toward peace if the current accord were to collapse, EU foreign policy chief Federica Mogherini told the UK’s Guardian newspaper.

    Later in the day, she told reporters in Brussels that the separatist elections threatened to close “the window of opportunity” for all sides to maintain dialogue, instead of reverting back to an armed conflict.
    http://www.dw.de/nato-russian-troops-moving-toward-border-with-ukraine/a-18039032

  17. Pingback: ALEGERILE SEPARATISTILOR DIN UCRAINA: pretext pentru ruperea ARMISTITIULUI? [video]/ Ungaria sustine SOUTH STREAM, sfidand UE/ Generalul NATO pentru Europa vrea SUPLIMENTAREA TRUPELOR pentru Romania, Polonia si Tarile Baltice/ FBI si INTERPOL speculeaza &
  18. Se pune de razboi nu in Marea Neagra ci in Marea Chinei de Sud: Rusia sprijina China trimitand acolo nava admiral a flotei din Marea Neagra pentru exercitii cu munitie de razboi!

    Russian Missile Cruiser to Conduct Live Fire Drills in Rare Visit to South China Sea
    The flagship of Russia’s Black Sea fleet is currently in the South China Sea with plans to conduct air defense and “rocket, artillery and torpedo weapons,” drills in a rare visit to the region, according to an announcement issued Wednesday by the Russian Ministry of Defense.
    The 11,500-ton Slava-class cruiser Moscow (or Moskva) left Singapore after a port call to conduct the training exercises in an unspecified area of the South China Sea in the last few days, read a translation of the statement.
    http://news.usni.org/2014/11/05/russian-missile-cruiser-conduct-live-fire-drills-rare-visit-south-china-sea

    Vietnam Is Becoming A Proxy In Efforts To Contain Chinese Influence In The South China Sea
    On Oct. 28 India announced that it would sell naval vessels to Vietnam in exchange for an energy-exploration deal. These vessels would arrive at a time of rising tension between Vietnam and China over contested island chains in the South China Sea.
    Massive protests broke out across Vietnam in May and over the summer, as citizens torched Chinese businesses after China moved an oil rig into disputed territory west of the Paracel Islands in the South China Sea.
    On Oct. 2, the US partially lifted a ban on supplying lethal weapons to the country in a bid to help it improve its maritime security against China.
    “This is a very important first step that will engender future cooperation,” an unnamed State Department official told Reuters. “This policy revision enables us to … provide Vietnam the ability to defend itself in the context of its presence in the South China Sea.”
    http://www.businessinsider.com/vietnam-proxy-against-chinese-influence-2014-10

    The South China Sea is an important international shipping channel between the Pacific and the Indian Ocean. It connects East Asia, the Middle East, Africa and Europe. According to statistics from the United States Council on Foreign Relations, every eight years, the total amount of goods passing through the South China Sea can reach 5.3 trillion dollars.
    China is willing to devote its efforts together with the ASEAN countries to comprehensively and effectively implement the Declaration on the Conduct of Parties in the South China Sea.
    http://english.peopledaily.com.cn/n/2014/1104/c98649-8804171.html

  19. Satellite imagery of the South China Sea shows appearance of new island in the Spratly Islands.
    Between March and August China has built an island on the Gaven Reefs that is the size of 20 football fields and includes barracks, gun emplacements, and communication systems.
    http://www.janes.com/article/43757/china-builds-another-island-in-south-china-sea

    Why the US may go to war in the South China Sea
    November 5, 2014
    As the BBC reported on 15 October 2014, it even appears as though the United States is practicing for war with China in case the conflict heats up. Most articles on the subject explain that what is at stake is a mix of territory, fishing rights, mineral rights and control of shipping lanes.
    http://chinadailymail.com/2014/11/05/why-the-us-may-go-to-war-in-the-south-china-sea/

  20. China must be urged not to unilaterally change status quo in South China Sea
    November 05, 2014
    For Japan and the United States, important sea-lanes straddle the South China Sea. Ensuring the freedom of navigation there is vital for the two nations. China’s hegemonic behavior should never be condoned.
    http://the-japan-news.com/news/article/0001695724

    Japan-China relations strained over illegal coral poaching
    6 November 2014
    A cluster of Japanese islands has become a potential flashpoint in already tense relations between Japan and China after Tokyo urged Beijing to crack down on a rise in illegal coral poaching by Chinese fishermen.
    The demand came as Japanese officials warned that Chinese poachers currently in the area would not be allowed to take refuge on the Ogasawara islands, located about 600 miles south of Tokyo, from a powerful typhoon expected to arrive later on Thursday.
    http://www.theguardian.com/world/2014/nov/06/japanese-ogasawara-islands-china-coral-poaching-typhoon

  21. S-ar zice ca Moskva a fost trimisa ca sa sprijine Japonia, nu China!

    Japan destroyer joins drill with Russian Navy
    The destroyer Hamagiri of the Japanese Maritime Self-Defense Force leaves the Far Eastern Russian port of Vladivostok on Oct. 28, 2014, to participate in a joint drill with the Russian Navy. (Kyodo)
    http://english.kyodonews.jp/photos/2014/11/320485.html

    World Wide Web on November 5 reported that China’s rapid economic development makes China ‘s dependence on marine reached an unprecedented level , and enhance the strength of the Chinese Navy will naturally become China’s urgent needs.
    Recently, some foreign media have reported that the past 10 years , China passed the United States Navy at least 30 years to finish the road , and in record time on the quality and quantity beyond Russia and Europe.
    Foreign media quoted Western analysts view that the current Chinese navy has been able to rival at sea with Japan , and Russia ‘s Pacific Fleet overwhelmingly on water power.
    http://www.enews163.com/2014/11/05/foreign-media-chinese-navy-quality-exceeded-russo-technology-catching-us-japan-91253.html

  22. Japonia a tras Rusia de partea ei promitand cresterea importului de gaz rusesc de la 10% la 17-18%!

    Japan began exercises Monday with the U.S. Army in Hokkaido, a day after it started naval maneuvers with Russia 800 km away off the coast of Vladivostok.
    Japan has separately dispatched the destroyer Hamagiri to Vladivostok for the first joint exercise since Russia’s takeover of Crimea. Even though U.S. and Russian naval ties are frozen, Vice Adm. Robert Thomas, commander of the U.S. Navy’s 7th Fleet, sees Japan’s exercises with Russia as a useful point of contact.
    Russia supplies about 10 percent of Japan’s natural gas needs.
    The Japanese government and corporations are continuing to consider importing more gas from Russia’s Sakhalin Island, which could increase the share of Japan’s gas needs supplied by Russia to about 17 to 18 percent, Abiru said.
    http://www.japantimes.co.jp/news/2014/10/27/national/just-800-km-apart-japan-holds-military-drills-russia-u-s/

  23. Incep sa cada mastile si sa iasa la iveala dedesupturile.

    Russian analyst: China “the real military danger” to Russia
    2014/11/05
    If anyone is going to carry out military aggression against Russia, Aleksandr Khramchikhin, the deputy head of the Moscow Institute for Political and Military Analysis, says, it will not be the West as many Russians think but rather China; and when China does so – and that rather than if is the real question, it will win.

    In an article on AsiaRussia.ru yesterday, Khramchikhin argues that a Chinese invasion of Russia is almost inevitable because “objectively” China cannot survive “in its current borders. It must become much bigger if it does not want to become much smaller” and it needs resources Russia and Kazakhstan have but Southeast Asia does not.

    Beijing’s military preparedness moves strongly suggest that Chinese leaders are thinking about it. Indeed, “in recent years, the Chinese army has been carrying out exercises which it is simply impossible to treat as anything but preparation for aggression against Russia.”

    China is no longer dependent on Russia for arms. Not only has it long demonstrated its ability to steal American and European technology in that area, Khramchikhin says, but its own domestic product has so improved that Russia no longer enjoys unquestioned superiority over China in the military field and in some areas is already far behind.

    The only sector within that branch where China continues to purchase significant amounts of Russian military technology is the navy which it would use in the event of operations against Taiwan and the United States. It is “obvious” that there isn’t going to be a naval war between China and Russia; if and when it occurs, it will be between two land forces.
    http://euromaidanpress.com/2014/11/05/russian-analyst-china-the-real-military-danger-to-russia/

  24. India si Rusia sunt au exersat in marea Japoniei in luna iulie. Rusia a planificat si pentru 2015 exercitii navale cu Japonia si India, dar nu si cu China!

    KHABAROVSK, November 7 (RIA Novosti) – Russia’s Eastern Military District (EMD) plans to conduct international naval exercises with India and Japan in 2015, EMD representative Alexander Gordeev told journalists Friday.

    “These are joint Russian-Indian naval exercises Indra-2015 and joint Russian-Japanese naval exercises SAREX-2015. The areas where the drills will be conducted, participants, goals and objectives will be agreed and approved by EMD representatives and naval forces of the participating countries next year at several conferences,” Gordeev said.

    In July, Russia and India conducted naval exercise Indra-2014 in the Sea of Japan.

    In October, joint Russian-Japanese SAREX (Search and Rescue Exercise) drills took place in Russia’s Far East.
    http://en.ria.ru/military_news/20141107/195269690/Russia-to-Conduct-Joint-Naval-Exercises-With-Japan-India-Defense.html

    September 02, 2014
    For First Time Since World War 2, Japan Will Sell Military Equipment. To India.
    The specialised sea-plane, the US-2, will be Japan’s first overseas military sale in nearly 50 years.
    http://www.ndtv.com/article/india/for-first-time-since-world-war-2-japan-will-sell-military-equipment-to-india-585231

    China pare sa fie adevarata tinta a unui eventual razboi mondial si are adversari prea puternici ca sa poata invinge.

  25. Ofiter american de contrainformatii concediat pentru ca a vorbit despre un probabil razboi in Marea Chinei de Est, intre China si Japonia!

    Senior Navy Intelligence Officer Canned by Pentagon for China Comments
    November 10, 2014
    Capt. James Fanell was removed from his position as the director of intelligence and information operations at U.S. Pacific Fleet.

    “[We believe] the [People’s Liberation Army] has been given the new task to be able to conduct a short, sharp war to destroy Japanese forces in the East China Sea following with what can only be expected [as] a seizure of the Senkakus or even southern Ryukyu [islands],” Fanell was quoted as saying.

    Fanell has also stated that China is at the center of virtually every maritime territorial dispute in the Asia-Pacific and that the Chinese were engaging in a blatant land-grab of islands that would enhance their exclusive economic rights to fishing and natural resources.

    “I do not know how Chinese intentions could be more transparent”
    http://freebeacon.com/national-security/senior-navy-intelligence-officer-canned-by-pentagon-for-china-comments/

  26. Concedierea ofiterului pentru afirmatii facute acum 10 luni, in februarie, este evident o favoare facuta Chinei si un avertisment dat ofiterilor din US Navy de catre administratia Obama.

    Senior intel officer removed after controversial comments on China

    Capt. James Fanell, the director of intelligence and information operations at U.S. Pacific Fleet, has been removed from that position by PACFLT boss Adm. Harry Harris and reassigned within the command, Navy officials confirmed.

    Fanell warned during a February public appearance that a recent Chinese amphibious exercise led naval intelligence to assess that China’s strategy was to be able to launch a “short, sharp war” with Japan, an unusually frank assessment about a closely watched region.

    Fanell’s relief is the latest turmoil in the Navy’s intelligence community, and has raised questions about whether an intel officer was cashiered for publicly voicing a view that contradicted Pentagon public statements.

    The reasons for Fanell’s firing remain cloudy, but two sources said the relief stems from alleged mishandling of classified information and fostering a negative command climate.
    http://www.navytimes.com/story/military/2014/11/10/senior-navy-intel-officer-removed-for-controversial-comments-on-china/18789539/

  27. Obama se ascunde de Putin dupa poalele reginei Elisabeta si dupa Xi si spune ca Putin este copilul plictisit din fundul clasei!

    The summit’s host led the way, with the American on one side and the Russian on the other.
    “It’s beautiful, isn’t it?” Putin said in Obama’s direction. Yes, it is, concurred a reticent Obama, avoiding eye contact with Putin and addressing his response to no one in particular.
    As the three presidents came to a stop at the head of the table, Putin reached out to give Obama a slap on the back. But Obama had turned in a different direction, and it didn’t appear that the Putin’s hand landed on its intended target.

    In June, on the sidelines of D-Day anniversary commemorations in Normandy, France, Obama and Putin avoided each other during a group photo, with Obama even using Britain’s Queen Elizabeth II as a buffer. The two later spoke briefly during a private leaders’ lunch.

    And during a formal meeting last year during a summit in Northern Ireland, Putin slumped in his chair and sat stone-faced as Obama tried to joke about the Russian leader’s athletic ability. Obama later said Putin frequently looks like “the bored kid in the back of the classroom.”
    http://news.yahoo.com/obama-putin-circle-other-warily-china-063630632–politics.html

  28. Pingback: RUSIA VA DESEMNA EXPLICIT SUA SI NATO DREPT ADVERSARI IN NOUA DOCTRINA MILITARA?/ Ambasadorul Ucrainei la ONU: RUSIA PREGATESTE O INVAZIE IN ESTUL TARII/ Gagauzia: o noua TRANSNISTRIE SEPARATISTA instrumentata de Moscova impotriva MOLDOVEI? - Recomandari
  29. Pingback: Rusia se pregateste: STOCHEAZA CANTITATI MARI DE AUR SI “SURPRIZE NUCLEARE” PENTRU NATO - Recomandari
  30. Pingback: GERMANIA NU VREA UCRAINA IN NATO/ Emil Hurezeanu: Daca Rusia invadeaza Estonia, nu se declanseaza Articolul 5 din TRATATUL NATO [video] - Recomandari
  31. Pingback: CESI: RUSIA PREGATESTE DESTABILIZAREA MOLDOVEI/ “Democratie” originala in Ucraina: infiintarea MINISTERULUI INFORMATIEI si numirea unei americance la FINANTE/ Vremuri grele pentru RUSIA din cauza SANCTIUNILOR. Discursul lui Putin despre “
  32. Pingback: CU UN PAS MAI APROAPE DE MARELE RAZBOI? Ron Paul, fost candidat la presedentia SUA: CONGRESUL AMERICAN “DECLARA RAZBOI” RUSIEI - Recomandari
  33. Am promit o carticica de la un preot din America in 2003 prin intermediul nepotului sau , elev al meu, care mi-a schimbat modul de gandire.Se numeste Semnul fiarei in care spunea pe scurt cum vom ajunge sa fim pacaliti sa primim acest semn.Multumesc Domnului pentru ca mi-a aratat adevarul.Mi-a cerut sa nu tin mai mult de o zi cartea.Traim in intuneric.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare