PS MACARIE NE COLINDA, DE DEPARTE… (VIDEO)/ Hristos vestit si celor marginalizati si dispretuiti/ In RELATIA CU TINERII este nevoie de SIMPLITATE si SINCERITATE

29-12-2016 7 minute Sublinieri

***

Episcopia Scandinaviei:

PS Macarie: „Sfântul Ștefan ne aduce aminte că istoria și destinul creștinismului se confundă cu martiriul”

A treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2016, când Biserica face pomenirea Sfântului Apostol și Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord s-a aflat în mijlocul românilor din Roskilde, Danemarca. Cu acest prilej părintele episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar credincioșii prezenți la slujbă, împreună cu copilașii din comunitate, au cântat colindele tradiționale românești. Preasfințitul Macarie, în cuvântul său de învățătură a vorbit despre viața Sfântului Ștefan și despre ce înseamnă a fi creștin și a-l urma pe Hristos astăzi.

„În această a treia zi de Crăciun, în plina bucurie a marelui Praznic, Sfântul Ștefan ne aduce aminte că istoria și destinul creștinismului se confundă cu martiriul. Cine era Sfântul Ștefan? Un tânăr curajos, plin de entuziasm și insuflat de harul Sfântului Duh, un tânăr care era atât de curat în intențiile sale și străin de orice patimă în așa fel încât chipul său strălucea ca al unui înger. Cu toate acestea, acest înger în trup, acest tânăr angelic a fost ucis cu pietre, cu sălbăticie și cu necruțare. Ucis fiind cu pietre, în aceste chinuri, asemenea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe cruce, a înălțat o rugăciune pentru ucigașii săi.

Cred că aceasta este cea mai înaltă treaptă a viețuirii creștine, să ai milă față de ucigași în timp ce tu ești ucis fără de milă. Ne aducem aminte de sfinții închisorilor și de acest testament al unuia dintre ei: „Să nu ne răzbunați!”. Sfântul Ștefan ne arată faptul că toți cei prigoniți pentru credință moștenesc Împărăția Cerurilor. Sunt atât de adevărate cuvintele Sfântului Apostol Pavel „că toți cei care voiesc să viețuiască cucernic în Hristos Iisus vor fi prigoniți” (II Timotei 3,12). De aceea noi cei care suntem împreună cu Sfântul Ștefan, în acest martiriu în ținuturile scandinave, îl rugăm să ne ocrotească și să ne ajute în mărturisirea noastră”.

În următoarele zile, Părintele Episcop Macarie, va continua, în Danemarca și Suedia, să viziteze pe cei bolnavi și însingurați în așezămintele spitalicești și sociale și la domiciliul acestora.

***

dsc_6924

Colindăm sărmanii – A venit să ne colinde popa nostru

Sâmbătă seară, 24 decembrie 2016, în Ajunul Praznicului Nașterii Domnului, mare a fost bucuria cetățenilor români de etnie rromă de la adăpostul de noapte din Uppsala, Suedia, când s-au văzut colindați de Părintele Episcop Macarie Drăgoi. A venit să ne colinde popa nostru!”, au ținut să-și împărtășească bucuria lor și gazdelor suedeze care nu înțelegeau prea bine nici noima evenimentului, nici taina colindatului.

Părintele Episcop Macarie, însoțit de fații preoți, diaconi și credincioși, le-a adus celor sărmani vestea Nașterii Domnului și merinde calde, căci atunci când colindăm celor lipsiți, nu cerem, ci dăruim. Nașterea Domnului trebuie vestită tuturor, inclusiv celor marginalizați și disprețuiți.

***

30-conferinta_ps_macarie-4_w2000_h1334_q100

Ziarul Lumina/ Pr. Eugeniu Rogoti:

„Tinerii sunt plini de jertfă și iubire”

Misiunea în rândul tinerilor și educația creștină a acestora necesită o abordare deosebită a pastoraţiei din partea slujitorilor Bisericii Ortodoxe. Despre felul în care se desfăşoară pastoraţia tinerilor în Suedia, Norvegia și Danemarca ne-a vorbit, la finele Anului omagial al educației religioase a tineretului ortodox, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Preasfinţia Voastră, în contextul unei secularizări tot mai vizibile, în ce formă ar trebui transmis mesajul Bisericii către tineri pentru a fi deopotrivă credibil şi ofertant?

Mesajul Bisericii către tineri trebuie, în opinia mea, să fie cât mai simplu, cât mai puternic și cât mai luminos: simplu, pentru că simplitatea este specifică sfințeniei, unde nu încape târguială, analiză sau compromis; puternic, pentru că e nevoie, în lumea debusolantă și debusolată, de repere puternice; luminos, pentru că toți suntem „fii ai Luminii” și spre lumină ne îndreptăm viața noastră. Mesajul nu trebuie să fie ofertant în sensul concurenței religioase sau ideologice, pentru că Ortodoxia nu intră în competiție cu alte credințe. Cel mult poate motiva și da sens mult mai profund decât o fac alte repere contemporane, dar nicidecum nu trebuie să intre în concurență cu ele. Tinerii care descoperă frumusețea și profunzimea Ortodoxiei se schimbă în ființa lor, depășind altfel tentațiile vieții.

Tinerii care vin la biserică au un bagaj specific vârstei și timpului lor: vestimentaţia, preferinţele muzicale, petrecerea timpului liber. Ar trebui să se schimbe din aceste deprinderi imediat, sau pot aduce cu ei toate acestea, până când vor constata dacă mai au sau nu nevoie de ele?

Schimbarea trebuie să vină din interior, nu prin constrângere. Oricât de benefice sunt de multe ori interdicțiile, dacă nu sunt susținute din interior, vor fi doborâte de primele tentații ale lumii. Așadar, deprinderile trebuie înțelese în sensul cel mai profund, analizate și hotărâte. Dacă vor renunța la ele, lucru recomandabil de altminteri, se va întâmpla pentru că ei au înțeles aceasta și și-au asumat pe deplin acest lucru. Problema deprinderilor nu ține numai de tineri, pentru că în Biserică sunt mulți oameni maturi care ar trebui să se analizeze profund, pentru a vedea dacă Ortodoxia i-a atins în adâncimile sufletului, sau au rămas doar creștinii formelor fără fond.

Există o diferenţă între tinerii din Occident şi tinerii din România în ceea ce priveşte deschiderea faţă de religios, faţă de Biserică?

Tinerețea nu ține cont de constrângerile sociale, politice sau geografice. Un tânăr este la fel în România ca în Suedia, Australia sau Argentina. Aceeași euforie și neliniște îi stăpânește pe toți. Dacă însă vorbim de deschiderea față de religios, în România lucrurile sunt mai așezate, în sensul bun al cuvântului, pentru că deschiderea față de Ortodoxie face parte din firescul lucrurilor. Părintele Rafail Noica spunea că Ortodoxia este firea omului. Să înțelegi Ortodoxia, când în jurul tău sunt atâtea repere ale spiritualității, mănăstiri, duhovnici, biserici, catedrale etc., nu este atât de greu. În Occident libertatea tinerilor în ceea ce privește opțiunile religioase nu se mai întâlnește cu păstrarea tradiției naționale, familiale sau eclesiale. Poate că aici este mai greu să îl convingi pe un tânăr din Occident că Ortodoxia este credința cea adevărată, însă răbdarea și lucrarea cu tinerii trebuie să fie aceleași în Occident ca și în România.

Care credeţi că ar fi modalităţile practice de a-i atrage pe tineri spre biserici, spre slujbe şi implicarea lor în viaţa comunităţilor creştine?

În primul rând cred că trebuie să fim foarte sinceri cu ei. Să le spunem ce ne place la ei și ce le folosește din ceea ce fac. Sinceritatea este baza oricărei relații, iar dacă noi suntem slujitorii Bisericii și ai lui Hristos, trebuie să fim sinceri cu ei. În al doilea rând trebuie să îi ascultăm. Cu siguranță nu întotdeauna vom fi încântați de ceea ce auzim, sau poate nu vom fi de acord cu tot ce auzim, însă e nevoie ca tinerii să se știe ascultați. Ei sunt dispuși să se ofere pe sine fără prejudecăți, fără prea multe analize, așa încât sinceritatea și răbdarea noastră în relație cu ei, ca metode practice de zidire sufletească, sunt principale. Pe lângă acestea, amintim catehezele, ca momente nu doar ale transmiterii de învățătură religioasă, ci și momente ale întrebărilor venite din partea tinerilor, ca rezultate ale frământărilor lor din întâlnirea valorilor morale creștine cu libertinajul so­cietății postmoderne. Rolul catehezelor, ca dialog, este acela de a-i așeza în matca rânduielii vieții firești. Întrunirile cu tinerii, anuale sau ocazionale, sunt evenimente frumoase din viața comunităților din care fac parte. Acestea reprezintă un alt instrument practic pentru a-i aduce spre biserică. Întâlnirile în particular, la un ceai sau o cafea, îi ajută pe tineri să se descopere cu aceeași dezinvoltură ca față de orice prieten, iar dacă devenim prieteni în Hristos, nimic nu ne va mai despărți. De asemenea, amintesc de taberele de tineret, cercurile misionare ale tinerilor și proiectele creștine, care pot pune în valoare talentele și cunoș­tințele lor.

Care sunt activitățile desfă­șurate împreună cu tinerii în eparhia pe care o păstoriţi?

Noi am încercat să ne adaptăm la contextul socio cultural în care trăim, pentru a-i înțelege pe tineri în comportamentul lor, fără a renunța la valorile noastre fundamentale.I-am înțeles și am căutat să le arătăm și cealaltă față a vieții noastre, cea a viețuirii în Hristos. De aceea am căutat să îi motivăm să se implice nu doar în slujirea liturgică, unde sunt admirabili, ci și în activitățile cultural-sociale ale comunității, punând astfel bazele Centrului pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” cu filiale în toate parohiile Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. După ce sentimentul apartenenței la o comunitate este viu și odihnitor, tinerii se implică în activitățile culturale și social-filantropice pe care le organizăm, în activitățile recreative și în vizitele culturale pe care le facem cu toții la diferite obiective din zona noastră (unde se încearcă apropierea și a altor tineri care nu trec pragul locașului de închinare), în pelerinajele din România, Grecia sau Țara Sfântă, precum și în organizarea de conferințe on-line pe diferite teme, pentru a pune în valoare și competențele lor, intrând în spațiul virtual, unde petrec cea mai mare parte a timpului. Religiosul în era digitalizării era de neconceput până acum câțiva ani, însă, în aceste vremuri, prezența noastră în spațiul virtual, cu informații, răspunsuri și variante de descoperire a în­vă­țăturilor celor bune, se realizează de către noi cu ajutorul tinerilor.

Tinerii sunt, așadar, plini de capacitate de jertfă și iubire, pe care noi încercăm să o valorificăm, nu doar în vederea continuității în comunitățile noastre, ci mai ales în vederea dobândirii mântuirii, ca deziderat și realitate concretă.

15731978_741411379346612_3444689046813331796_o 15732408_741411302679953_8178021890710943978_o

Legaturi:

***

***

 


Categorii

1. DIVERSE, COLINDE, Craciunul, PS Macarie Dragoi, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “PS MACARIE NE COLINDA, DE DEPARTE… (VIDEO)/ Hristos vestit si celor marginalizati si dispretuiti/ In RELATIA CU TINERII este nevoie de SIMPLITATE si SINCERITATE

  1. Pingback: Hristos, Dumnezeul Cel marginalizat, născut în iesle și scos în afara cetății și marginalizații lumii. PREASFINȚITUL MACARIE DRĂGOI, EPISCOPUL COLINDĂTOR și COLINDĂTORII DE PE VALEA ȚIBLEȘULUI (video) - Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: OSTILITATEA SPUMEGÂND DE FURIE FAȚĂ DE CREȘTINISM. Cuvânt despre Sfântul Întâiul Mucenic și Arhidiacon ȘTEFAN rostit de Părintele Episcop MACARIE DRĂGOI (audio, foto) - Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: “Pruncul și răstignitul într-o lume a învârtoșării și a învrăjbirii”. CUVINTE SENSIBILE ÎN APĂRAREA CELOR SĂRACI, BĂTRÂNI SAU SUFERINZI și importante îndemnuri la bunătate și solidaritate ÎN MINUNATA PASTORALĂ A PĂRINTELU
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare