TOT MAI APROAPE DE RAZBOI si de implinirea unor profetii? PUTIN AVERTIZEAZA DIN NOU: tarile cu sisteme balistice americane vor deveni TINTE pentru Rusia/ GRECIA vrea extinderea apelor teritoriale pana la 12 mile marine in Marea Egee, TURCIA ameninta: CASUS BELLI. „Pericolul ca ceva rău să se petreacă crește săptămânal”

25-10-2018 7 minute Sublinieri

Ţările europene care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei în cazul unui război, a avertizat preşedintele Vladimir Putin, în contextul deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere a SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), scrie Mediafax.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Liderul de la Casa Albă susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului. Kremlinul a avertizat că situaţia riscă să devină “periculoasă”.

Miercuri seară, Vladimir Putin a atras atenţia că naţiunile europene care găzduiesc sisteme balistice americane incompatibile cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare riscă să devină ţinte ale Rusiei.

“Dacă Statele Unite se retrag din Tratatul INF, ce vor face cu noile rachete? Dacă vor fi aduse în Europa şi vor fi montate acolo, noi vom fi nevoiţi să avem o reacţie simetrică. Deci, dacă vor face asta, trebuie să înţeleagă că teritoriile naţiunilor respective riscă să fie ţinte ale unui atac de ripostă. Nu sunt sigur că trebuie să ajungem la o astfel de escaladare a situaţiei în Europa. Eu nu văd niciun motiv pentru acest lucru şi, repet, nu este alegerea noastră, nu este ceva ce vrem noi”, a declarat Vladimir Putin miercuri seară, potrivit agenţiilor de presă Sputnik şi Associated Press, în cursul întrevederii pe care a avut-o la Moscova cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

Uniunea Europeană a avertizat Administraţia Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera “instabilitate” şi o “cursă a înarmării”, cu efecte asupra ţărilor europene. Bruxellesul a îndemnat Washingtonul şi Moscova să continue dialogul pentru menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul în care Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va dezvolta noi rachete atomice după decizia Washingtonului de retragere din acest acord. “Statele Unite şi Federaţia Rusă trebuie să continue dialogul constructiv pentru menţinerea Tratatului şi pentru a se asigura că este aplicat în mod complet şi verificabil”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. UE îl avertizează pe preşedintele american, Donald Trump, că retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, un element de bază în structura de securitate a Europei, va avea efecte asupra întregii lumi. “Ne aşteptăm ca Statele Unite să analizeze consecinţele pe care eventuala retragere din Tratatul INF le va avea asupra propriei securităţi, asupra securităţii aliaţilor şi a întregii lumi. Lumea nu are nevoie de o nouă cursă a înarmării, care nu ar fi în avantajul nimănui, ci, dimpotrivă, ar aduce şi mai multă instabilitate”, a transmis Uniunea Europeană.

Kremlinul a semnalat că Rusia va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de rachete nucleare. “Este vorba de securitatea strategică. Măsurile de acest fel pot face lumea mai periculoasă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. “Retragerea SUA din acest Tratat forţează Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea. Dacă Statele Unite dezvoltă noi sisteme, sunt necesare măsuri din partea Rusiei pentru restabilirea echilibrului de forţe”, a subliniat Peskov.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a anunţat sâmbătă seară preşedintele Donald Trump. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Statele membre NATO cred că Rusia încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare şi au cerut în mod repetat să obţină informaţii despre un nou sistem de rachete. “În lipsa unui răspuns credibil din partea Rusiei despre noul tip de rachetă, aliaţii cred că cea mai plauzibilă evaluare ar fi că Rusia încalcă Tratatul INF”, a declarat luni Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Un conflict armat este „extrem de posibil” pe scena mondială în următorii ani, este avertismentul lansat de un fost comandant al forțelor americane.

Generalul Ben Hodges, fost comandant în forțele americane din Europa, a declarat miercuri că un război între Statele unite și China în Oceanul Pacific este foarte posibil în următorii 15 ani.

„Cred că peste 15 ani, nu este inevitabil, dar extrem de posibil, să fim în război contra Chinei”,a declarat Hodges, cu prilejul forumului privind securitatea, de la Varșovia, informează Agerpres.ro.

Hodges a subliniat, cu acest prilej, că SUA are nevoie „de un stâlp european foarte puternic”.

Reamintim că România are un rol important în privința beneficiilor majore ale apărării antirachetă pentru securitatea aliaţilor NATO.

Ben Hodges a ocupat funcţia de comandant al armatei americane în Europa până în 2017. În prezent, este coordonator pentru studii strategice în cadrul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington.

***

 • ProtoThema:

Kotzias: Greece to extend territorial waters to 12 miles in the west

Ministrul demisionar de externe al Greciei a declarat ca Grecia este gata sa-si extinda suveranitatea in zona de coasta spre vest de la 6 pana la 12 mile marine.

“Politica noastra externa se apropie de un punct semnificativ din ultimii 120 de ani”, a spus acesta, “deschizand o politica importanta, extinderea suveranitatii tarii noastre, pentru prima oara dupa 70 de ani, de cand am obtinut Dodecanezul.” Kotzias, care a demisionat saptamana trecuta, a mai adaugat ca decretul prezidential de extindere a apelor teritoriale este deja scris.

Turkey repeats the “Casus Belli” threat for the 12 n.m. Greek territorial waters extension

Prima reactie a Ankarei a venit de la ministerul de externe al Turciei, Mevlout Cvusoglu. Intr-un interviu, acesta a declarat: “Grecia face deseori astfel de afirmatii. Populism, in primul rand. Suntem pentru o rezolvare pasnica a chestiunii. Le vom da raspunsurile potrivite si ii vom pune la locul lor. Grecii stiu foarte bine ca nu vom permite o astfel de decizie. Vrem sa rezolvam problemele din Marea Egee intr-un mod pasnic. Grecii stiu foarte bine ca nu vom permite o extindere pana la 12 mile… Guvernul turc nu va permite extinderea apelor teritoriale ale Greciei la 12 mile marine, e un Casus Belli al Parlamentului Turciei care e valid…”. De asemenea, ministrul turc de externe l-a invitat urgent, la Ankara, pe ambasadorul Greciei.

Nota noastra:

Ar fi important sa ne reamintim de talcuirea profetica a Sfantului Paisie Aghioritul a unui cuvant proorocesc al Sfantului Cosma Etolul:

Atunci când uneori se discuta despre proorocia Sfântului Cosma Etolianul, care spune că turcii vor ajunge până la localitatea Hexamilia (lb. greacă = şase mile), că va fi război intre Grecia şi Turcia etc., Stareţul Paisie preciza:

Lumea nu are minte. Şi aşa oamenii sunt astăzi ca nişte legume fierte dacă vor şi auzi despre război, vor muri pe drumuri. In felul acesta insa, se face cale liberă turcilor. Să avem răbdare. In Grecia există cinci localităţi cu acest nume. Hexamilia, despre care vorbeşte Sfântul Cosma Etolianul, nu este localitatea de lângă Corint, de care spune lumea, ci este vorba despre prelungirea cu şase mile [deci exact de la 6 la 12 – n.n.] a teritoriilor maritime greceşti din Marea Egee. Dacă se va face această prelungire, Turcia va considera aceasta provocare şi pricină de război.

Si inca:

– Gheronda, cum imi voi da seama ca razboiul se apropie?

– Cand vei auzi la televizor de mutarea granitelor maritime, atunci va veni si razboiul.

In revista Historia, citim despre istoricul acestui litigiu teritorial:

Disputa egeeană 

Disputa referitoare la platoul continental a fost problema principală care a dominat relațiile dintre Grecia și Turcia între 1974 și 1999. 

Deși divergența teritorială din Marea Egee a apărut la 1 noiembrie 1973, când guvernul turc a acordat un număr de douăzeci și șapte de autorizații de prospecțiuni petroliere companiei petroliere naționale turce, în zone aflate în apropierea insulelor grecești Lesbos, Chios și Lemnos, junta de la Atena a reacționat cu o întârziere de trei luni.

La 7 februarie 1974, guvernul condus de Adamantios Androutsopoulos a transmis autorităților turce o notă în care se preciza că „în baza drepturilor ei suverane, Grecia a eliberat încă din 1961 autorizații de prospecțiuni petroliere în Marea Egee, în aceleași zone menționate de guvernul de la Ankara în harta publicată în Monitorul Oficial al Turciei”.

Însă această neînțelegere nu a fost singura care avea să marcheze relațiile Atenei cu Ankara. Pe lângă problema platoului continental, Turcia mai aducea în prim-plan și pe cele legate de distanța mării teritoriale și cea a spațiului aerian elene. Astfel, la 4 aprilie 1974, un reprezentant al Ministerului de Externe al Turciei i-a transmis ambasadorului grec că, dacă Grecia își va extinde marea teritorială la 12 mile marine, așa cum urma să se stabilească la lucrările celei de-a Treia Conferințe a Dreptului Mării de la Caracas, „poporul turc va respinge această acțiune unilaterală”. 

Citește aici mai multe amănunte despre relațiile diplomatice tensionate greco-turce între 1974 și 1999

Până recent, insula grecească Kastellorizo era un loc liniștit al perscarilor și o oază turistică mediteraneană între Grecia și Turcia. Acum, însă, această fâșie bucolică de pământ se află în mijlocul unei furtuni geopolitice.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, o insuliță aflată la o aruncătură de băț de Kastellorizo, insula Ro, a fost teatrul unui clinci între un elicopter turc și militarii greci. Elicopterul a trecut provocator de aproape de o bază militară de pe această insulă, determinându-i pe soldați să tragă mai multe focuri de avertizare.

Incidentul a fost urmat, câteva zile mai târziu, de moartea unui pilot grec care pornise la bordul unui avion de luptă în interceptarea unei aeronave a Turciei care încălcase spațiul aerian al Greciei.

Astfel de acțiuni belicoase – emanații ale litigiilor istorice greco-turce, pe linia Mediterană-Egee, nerezolvate nici până azi – s-au înmulțit în ultimele luni, iar oficialii greci se tem că Ankara, sub politica neo-imperialistă a lui Recep Tayyip Erdogan, caută să forțeze un conflict armat între cele două țări membre NATO.

„Cu turcii nu avem probleme, cu oamenii simpli. Problema este Erdogan. Erdogan și guvernul turc. Ei vor să facă Turcia mai mare”, a declarat un localnic de pe insula Kastellorizo, Kostas Raftis, în vârstă de 57 de ani, citat de The New York Times.

„Erdogan și-a cam pierdut controlul – își alege multe lupte și există o mare incertitudine privind mizele pe care este pregătit să și le asume și până unde vrea să meargă”, este de părere Nikos Tsafos, cercetător al think tank-ului Center for Strategic and International Studies.

„Pericolul ca ceva rău să se petreacă cresc săptămânal”, subliniază Tsafos.

Ce vor turcii?

Kastellorizo a aparținut Imperiului Otoman, însă tratatele internaționale care au schimbat granițele de după Primul Război Mondial au mutat insula în partiția teritorială a Greciei.

Practic, Turcia nu contestă acum suveranitatea grecească asupra insulei, dar guvernanții turci consideră nedrept ca doar Atena să profite de exploatarea zonelor cu potențial energetic din Marea Mediterană. La fel și în celălalt punct fierbinte – Marea Egee, unde coliziunile dintre vase grecești de război și turce au devenit un peisaj frecvent.

La începutul acestui an, compania italiană Eni a anunţat că platforma sa Saipem 12000 a fost blocată de nave militare turceşti pentru a nu ajunge în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca.

Platforma urma să efectueze activităţi de forare în apele din zona economică exclusivă a Ciprului, de la care compania italiană a obţinut licenţe de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi. Ankara îşi exprimase anterior îngrijorarea cu privire la activităţile companiei italiene în Cipru.

În iulie 2017, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, avertizase că Turcia va lua măsuri dacă Republica Cipru va începe lucrările de foraj la zăcământul de gaze „Afrodita”. Ankara insistă că acesta „aparţine tuturor părţilor, inclusiv ciprioţilor turci”.

Oglinda anului 1974

În 1974, soldații turci au invadat Ciprul, pe motiv că îi apărau pe etnicii turci de perscuțiile ciprioților. Sângeroasa invazie s-a sfârșit cu ruperea țării în două, situație nerezolvată până astăzi: Republica Cipru și Republica turcă a Cirpului de Nord. Ambele entități statele sunt separate de o linie de demarcație impusă de ONU. Comunitatea internațională consideră că talerul nordic al insulei se află sub ocupație turcă. În timp ce partea greacă a Ciprului beneficiază de avantajele economice ale recunoașterii internaționale, fiind membră UE, partea turcă este subdezvoltată și masiv depopulată.

Speranțele de reunificare rămân pe agenda politică a celor două entități, dar de cele mai multe ori sunt transformate în arme de șantaj politicianist.

Grecia și Turcia sunt într-un război nedeclarat tocmai din anul 1974, a sugerat săptămâna trecută ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos.

Panos Kammenos a declarat că aviația militară turcă încalcă spațiul aerian al Greciei din 1974 (anul războiului turco-cipriot) încoace în mod constant, iar autoritățile elene au interceptat de multe ori avioanele de luptă turce pentru a-și apăra suveranitatea.

„Potențialul unui conflict militar între Grecia și Turcia nu a mai părut atât mare din anii 1990 încoace”, a declarat pentru The New York Times un analist al Washington Institute for Near East Policy, Soner Cagaptay.


Categorii

1. DIVERSE, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

75 Commentarii la “TOT MAI APROAPE DE RAZBOI si de implinirea unor profetii? PUTIN AVERTIZEAZA DIN NOU: tarile cu sisteme balistice americane vor deveni TINTE pentru Rusia/ GRECIA vrea extinderea apelor teritoriale pana la 12 mile marine in Marea Egee, TURCIA ameninta: CASUS BELLI. „Pericolul ca ceva rău să se petreacă crește săptămânal”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. NATO da ULTIMATUM Rusiei privind forţele nucleare intermediare (INF): ”Toţi ştim că intrăm în criză de timp (…) Avem un tratat de control al armelor pe care o parte nu-l respectă”. ”Situaţia, aşa cum este acum, nu mai poate continua şi aliaţii discută în acest moment cum să o abordeze”.
  https://www.stiripesurse.ro/romania-i-partenerele-din-nato-dau-ultimatum-rusiei-situa-ia-nu-mai-poate-continua-si-aliatii-dis_1308284.html

 2. Rusia raspunde solicitarii lui Trump pentru oprirea cursei „incontrolabile” a înarmării: în următorii trei ani, cheltuielile pentru apărare ale Rusiei vor înregistra o creştere record!
  https://www.capital.ro/alerta-la-granitele-romaniei-rusia-anunta-masuri-fara-precedent.html

  Problema este ca Rusia mai are la dispozitie doar 3 saptamani.

 3. Vine razboiul, iar Exxon Mobil şi Chevron isi fac bagajele si pleaca din Azerbaidjan. Exxon Mobil speră să obţină două miliarde de dolari de pe urma vânzării participaţiei sale.
  https://www.capital.ro/doi-giganti-americani-din-industria-petroliera-se-retrag-de-la-ma.html

 4. Trump si Putin se bat pentru Europa si fiecare este gata sa o distruga daca nu o poate avea
  Mike Pompeo, a informat marţi că SUA se vor retrage din Tratatul INF în 60 de zile în cazul în care Rusia nu va începe să respecte acordul.
  Mogherini îndemnat menţinerea tratatului, avertizând că Europa nu vrea să devină din nou un “câmp de luptă” pentru puterile globale.
  https://www.mediafax.ro/externe/uniunea-europeana-apel-la-rusia-si-statele-unite-pentru-mentinerea-tratatului-fortelor-nucleare-intermediare-17755999

 5. Rusia a prezentat laserul cu care poate distruge sateliti
  https://www.youtube.com/watch?v=PIUsAOfVtPg

  Incepe o iarna foarte fierbinte!

 6. Vine razboiul si aliatii SUA se tem ca ar putea pleca si ultimul adult din administratia Trump, secretarul apararii, Jim Mattis
  https://www.ndtv.com/world-news/for-us-allies-mad-dog-jim-mattis-is-the-last-adult-in-the-room-1960144

  Jim Mattis este in dezacord cu Trump, care spune ca SUA nu-si permite sa mai creasca bugetul apararii. Mattis i-a raspuns: “America can afford survival”
  https://edition.cnn.com/2018/12/04/politics/trump-mattis-gop-lawmakers-meeting/index.html

 7. Circul ia amploare: SUA ar putea ramane nu numai fara ministrul apararii ci si fara presedinte
  Trump a fost desconspirat de avocatul sau si este pasibil de inchisoare
  Donald Trump has been warned he faces “very real prospect” of jail time
  Mr Trump was “at the centre of a massive fraud”.
  https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-mueller-investigation-live-update-latest-impeachment-russia-michael-cohen-manafort-a8675776.html

  Trump raspunde acuzatiilor cu o salva de tweeturi devastatoare! Unul dintre tweeturi spune ca administratia Trump a realizat mai mult decat oricare alta administratie a SUA in primii doi ani!
  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1071898088267284482

  Trump o sa aiba ocazia sa-si scrie memoriile la inchisoare, cel mai tare bestseller al tuturor timpurilor…

 8. Circul ia amploare si mai mare: SUA ar putea ramane si fara curent, iar americanii sunt sfatuiti sa- si faca rezerve de apa, combustibili, alimente si medicamente pentru ca exista o “profunda amenintare” ca “terorostii” sa distruga reteaua de electricitate.

  Electric grid ‘prime target’ of terrorists, ‘profound threat,’ says DHS
  “People no longer keep enough essentials within their homes, reducing their ability to sustain themselves during an extended, prolonged outage. We need to improve individual preparedness,” said a just-published report to President Trump.
  https://www.washingtonexaminer.com/washington-secrets/start-prepping-electric-grid-prime-target-of-terrorists-profound-threat-says-dhs

 9. Butoiul de pulbere din Balcani sta sa explodeze!

  Milioane de arme uşoare care circulă în Balcani reprezintă o ”ameninţare majoră pentru securitatea Europei”, a declarat marţi ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, în momentul în care Parisul şi Berlinul încearcă să împiedice răspândirea lor în Europa, relatează AFP.
  https://www.stiripesurse.ro/jean-yves-le-drian-milioanele-de-arme-usoare-care-circula-in-balcani-reprezinta-o-amenintare-majora-pentru-securitatea-europei_1310283.html

  Tensiuni mari intre Croatia si Ungaria
  Un tribunal din Zagreb a ordonat luni reţinerea directorului general al grupului energetic ungar MOL, Zolt Hernadi.
  https://www.capital.ro/tensiuni-uriase-in-balcani-la-mijloc-este-un-mandat-de-arestare.html

  Serbia: “The announced transformation of the Kosovo Security Force into the so-called Kosovo Army constitutes an unprecedented threat to peace and stability in the region, and a direct violation of UN Security Council resolution 1244, but also of the Military Technical Agreement which put an end to the conflict in Kosovo and Metohija in 1999”
  https://sputniknews.com/military/201812111070584930-serbia-kosovo-army/

  Germany urges Kosovo to drop tariffs on Serbia: “A further escalation must be urgently prevented”
  https://uk.reuters.com/article/uk-france-germany-balkans/germany-urges-kosovo-to-drop-tariffs-on-serbia-idUKKBN1OA0WN

 10. Slovenia: Poliţia anchetează apariţia unei grupări paramilitare, condusă de un fost candidat la preşedinţie
  https://adevarul.ro/international/europa/slovenia-politia-ancheteaza-aparitia-grupari-paramilitare-condusa-fost-candidat-presedintie-1_5b8fae4cdf52022f75250746/index.html

  Slovenia, tara de bastina a sotiei lui Trump, este singura tara din lume care are ministrii femei atat la interne cat si la aparare, iar de azi are si prima femeie sefa a politiei, asa ca vom auzi in curand de “succese rasunatoare”!

  Slovenia Appoints First-Ever Female Police Chief
  https://www.nytimes.com/aponline/2018/12/11/world/europe/ap-eu-slovenia-police-chief.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Faponline-news

 11. Rabbi: Autistic Children Say Messiah is Here, Prepare for Final War
  “As the geula (redemption) approaches, autism is becoming more common,” Rabbi Shmuel said. The statistics support his claim. The Autism Society reported that in 2016, one out of 68 children were living with an autism diagnosis.
  “They have been saying more and more that the geula (redemption) is very close,” Rabbi Samuel said. “But before it comes, there will be a horrible war – the likes of which has never been seen. Entire cities, huge, urban centers, will be destroyed. The United States will be unrecognizable after the war.”
  “The children are frustrated that we cannot see this even though the beginnings are already here”
  https://www.breakingisraelnews.com/118765/rabbi-autistic-children-say-messiah-is-here-prepare-for-final-war/

 12. Trump ii spune lui Putin sa ia aminte ca SUA este protejata de Romania!
  Trump: “Salutăm rolul României de lider în cadrul NATO şi în lupta împotriva terorismului şi apreciem sacrificiile pe care le-a făcut România.”
  https://evz.ro/trump-mesaj-pentru-iohannis-de-centenarul-marii-uniri-apreciem.html

 13. Trump a ordonat Pentagonului să înfiinţeze un Comandament Spaţial al SUA
  Comandamentul spaţial este separat de planurile lui Trump privind crearea a unei Forţe spaţiale, o ramură militară separată.
  Peste 18.000 de membri ai forţelor armate lucrează deja în domeniul operaţiunilor în spaţiu
  https://www.mediafax.ro/externe/donald-trump-a-ordonat-pentagonului-sa-infiinteze-un-comandament-spatial-al-sua-17790585

  Asa arata nava spatiala prezidentiala, Space Force One
  https://www.independent.co.uk/news/science/space-command-us-force-trump-military-memorandum-a8689721.html

 14. Putin: “Pericolul unui război atomic e subestimat. Dacă ar avea loc aşa ceva, Doamne fereşte, ar putea duce la sfârşitul civilizaţiei, poate şi al planetei”.
  Despre scutul de la Deveselu: “Am spus în repetate rânduri – nu considerăm că acestea sunt sisteme defensive. Fac parte din potenţialul nuclear strategic al SUA”
  Putin a lăudat în schimb decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria.
  https://stirileprotv.ro/stiri/international/conferinta-anuala-de-presa-a-lui-vladimir-putin-ce-a-spus-despre-scutul-de-la-deveselu.html

 15. Este tot mai evident ca Trump face jocul Rusiei, dar oare Rusia se va intoarce impotriva Chinei?

  Trump intenţionează să retragă aproximativ 7.000 de militari americani din Afganistan
  https://www.mediafax.ro/externe/administratia-donald-trump-intentioneaza-sa-retraga-aproximativ-7-000-de-militari-americani-din-afganistan-17793517

  Jim Mattis, şi-a prezentat joi demisia, recunoscând o serie de divergenţe cu Donald Trump
  https://www.stiripesurse.ro/secretarul-american-al-apararii-confirma-anun-ul-lui-donald-trump-consider-ca-este-un-lucru-bun-sa-ma-retrag_1312943.html

 16. Trump da lovitura de gratie: SUA se află, de sâmbătă dimineaţă, într-o perioadă de “shutdown”, blocare parţială a administraţiilor federale!
  Începând de la miezul nopţii în SUA, ora 05.00 GMT, administraţiile nu mai pot fi finanţate şi trebuie să îşi reducă activităţile în zilele următoare. Ca urmare a acestei închideri parţiale a activităţii administraţiilor federale, sute de mii de funncţionari ar putea intra în concediu fără plată sau sunt nevoiţi să muncească fără să fie plătiţi, cu câteva zile înainte de Crăciun.
  Începând de la miezul nopţii în SUA, ora 05.00 GMT, administraţiile nu mai pot fi finanţate şi trebuie să îşi reducă activităţile în zilele următoare. Ca urmare a acestei închideri parţiale a activităţii administraţiilor federale, sute de mii de funcţionari ar putea intra în concediu fără plată sau sunt nevoiţi să muncească fără să fie plătiţi, cu câteva zile înainte de Crăciun.
  https://www.stiripesurse.ro/adiministra-ia-sua-este-paralizata-conflictul-dintre-congres-i-casa-alba-a-dus-la-blocarea-par-iala-a-administra-iilor-federale_1313174.html

 17. S-a întâmplat si pe vremea lui Obama.

 18. @admin
  Da, dar a durat putin, pentru ca s-a ajuns la un compromis. Acum nu mai este cazul, iar Trump a suparat pe foarte multi si nu va sfarsi bine.

  Trump: ‘We’re prepared for a very long shutdown’
  https://www.theguardian.com/us-news/video/2018/dec/21/donald-trump-were-prepared-for-a-very-long-shutdown-video

  Fmr. Sec Def William Cohen: 3:15 “The president has taken a wrecking ball to every pillar of stability and security we’ve erected over the past 60-70 years, is sistematically demolishing them”
  https://www.realclearpolitics.com/video/2018/12/20/fmr_sec_def_william_cohen_trump_has_taken_a_wrecking_ball_to_every_pillar_of_stability_erected_over_past_70_years.html

  Former Secretary of Defense Chuck Hagel says Trump “is not equipped on any level to be President of the United States.”
  https://edition.cnn.com/videos/politics/2018/12/21/hagel-trump-unfit-cohen-tapper-lead-sot-vpx.cnn/video/playlists/this-week-in-politics/

 19. Nici nu a inceput WW3 si Putin anunta deja o mare victorie!
  De Craciun, Putin a supervizat personal ultimul test al unei rachete hipersonice, care va intra in dotarea fortelor nucleare ruse.
  „Noul sistem de rachete Avangard este invincibil în faţa sistemelor de apărare aeriană actuale şi viitoare. Este un mare succes şi o mare victorie. Anul viitor, sistemul Avangard va fi pus în funcţiune. Va fi creat un regiment care va fi gata de luptă”, a spus Vladimir Putin.
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/vladimir-putin-noul-sistem-de-rachete-al-rusiei-este-invincibil-1055409

 20. Rusia anunta ca va avea 32 de drone nucleare subacvatice operationale
  “Două submarine purtătoare de drone Poseidon vor intra în serviciu în cadrul Flotei Nordice, alte două urmând a intra în Flota Pacificului. Fiecare dintre submarine va avea cel mult opt drone și, prin urmare, numărul total de drone Poseidon va ajunge la 32”
  https://evz.ro/rusia-30-drone-poseidon.html

  The Poseidon weapon is designed to create a tsunami wave up to 500 metres (1,600 ft) tall, which would contaminate a wide area on an enemy’s coast with radioactive isotopes, as well as being immune to anti-missile defence systems.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Status-6_Oceanic_Multipurpose_System

 21. Revolutia impotriva lui Trump si razboiul civil vor face din SUA o victima sigura a unui atac rusesc.

  Vicepremierul rus a declarat că vizita sa în SUA a fost anulată din cauza “celui de-al doilea război civil american”
  https://www.descopera.ro/dnews/17836288-dmitri-rogozin-al-doilea-razboi-civil-american

  Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Washingtonul că SUA a adus lumea mai aproape de un conflict.
  http://epochtimes-romania.com/news/kremlinul-critica-sua-avertizeaza-ca-probabilitatea-unui-razboi-a-crescut—283121

 22. Jens Stoltenberg a avetizat România că situația mondială este ”din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă”.
  https://www.stiripesurse.ro/jens-stoltenberg-avertisment-pentru-romania-la-intalnirea-cu-viorica-dancila-lumea-e-din-ce-in-c_1320157.html

  Negocierile Putin – Erdogan la Kremlin: ar putea dura până seara târziu
  https://ro.sputnik.md/International/20190123/24291463/Negocierile-Putin-Erdogan-la-Kremlin-ar-putea-dura-pana-seara-tarziu.html

  Moscova susţine că RACHETA Apocalipsei respectă Tratatul INF, fiind cu 20 de km mai scurta decat prevede tratatul
  „Raza maximă a rachetei 9M729 (…) este de 480 de km”
  https://evz.ro/rusia-sfideaza-sua-moscova-racheta-apocalipsei.html

  Israelul trebuie să înceteze atacurile în spațiul sirian, a cerut miercuri Ministerul de Externe al Rusiei
  https://evz.ro/rusia-conflict-international-israel.html

 23. Erdogan considera ca tarile din Balcani fac parte din provincia Izmir
  Aflat în fața unei adunări religioase, la Izmir, Erdogan a afirmat: „Pentru noi, granițele provinciei Izmir încep de la Viena și se extind până la Marea Adriatică, nordul Mării Negre și Turkistanul de Est”
  https://www.activenews.ro/externe/Erdogan-Frontierele-provinciei-turce-Izmir-se-intind-de-la-Viena-pana-la-Marea-Adriatica-si-China-154298

 24. Inca o confirmare a faptului ca SUA este facuta praf din interior, vine din cartea unui fost consilier al lui Trump intitulata „Echipa de vipere“. Cartea conţine „scene de haos, disfuncţionalitate şi duplicitate pline de grosolănii între preşedinte, membrii familiei sale şi funcţionarii guvernamentali“. „Este imposibil să negi cât de mult personalul Casei Albe – încă o dată, inclusiv eu – era uneori absolut fără control“, scrie Cliff Sims
  https://adevarul.ro/international/statele-unite/un-fost-consilier-trump-publica-carte-despre-experienta-casa-alba-echipa-fara-control-dispusa-felul-tradari-supravietuire-1_5c485746df52022f75eaf07b/index.html

 25. The People’s Liberation Army (PLA) Rocket Force conducted a simulated intercontinental ballistic missile (ICBM) strike mission from an underground bunker.
  PLARF, is getting new and better missiles with better multiple-independent-reentry-vehicle warheads, or MIRVs, according to a January 2019 report from the U.S. Defense Intelligence Agency.
  Crew must endure underground living in crowded, stressful conditions. “Long-term survival training in closed environments has become routine for the troops to ensure counterattack capability in case a war breaks out”
  https://nationalinterest.org/blog/buzz/china-just-practiced-launching-nuclear-weapon-42347

 26. Trump înfrânt în Senat, nicio soluţie imediată pentru “shutdown”
  Democrații nu îi vor permite lui Donald Trump să își susțină discursul despre “Starea naţiunii”
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-22933244-sua-trump-infrant-senat-nicio-solutie-imediata-pentru-shutdown.htm

  Donald Trump’s approval rating has slumped to an all-time low amid the current government shutdown
  https://www.msn.com/en-ca/news/newspolitics/donald-trump%E2%80%99s-approval-rating-hits-all-time-low-amid-shutdown-poll/ar-BBSErco?ocid=ientp

 27. Situatia din SUA incepe sa semene cu cea din marturia lui Dumitru Duduman, un imigrant român care a ajuns în America in anul 1984. La scurt timp dupa ce a ajuns acolo, fara sa cunoasca limba engleza, statea pe o piatra din fata casei si-si plangea de mila, cand o lumină stralucitoare a venit spre el si i-a spus că într-o zi vor arde aceste oraşe şi zone din America: Las Vegas, New York şi Florida, asemenea Sodomei şi Gomorei din Biblie si i-a mai spus: “spionii ruşi vor descoperi care sunt cele mai puternice depozite nucleare din America. Atunci când americanii vor crede că e pace şi linişte, unii oameni dinăuntru vor începe să se revolte împotriva Guvernului SUA. Administraţia va fi ocupată cu revoluţia, şi atunci de pe ocean, din Cuba, Nicaragua, America Centrală, Mexic şi din alte două ţări, pe care nu si le aminteste (probabil ca una este Venezuela), vor fi bombardate depozitele nucleare.”
  http://www.greatdreams.com/prfire.htm

 28. Russia warns US: ‘Don’t invade Venezuela’ after ‘all options’ threat
  Argentina, Brazil, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Paraguay and Peru back Mr Trump’s stance
  https://www.express.co.uk/news/world/1078345/world-war-3-venezuela-russia-usa-donald-trump-maduro-guaido

  Cuba, Nicaragua si Mexic, mentionate de Dumitru Duduman, in 1984, ca locatii de unde Rusia va lansa atacul nuclear impotriva SUA, nu sunt de partea SUA.

 29. Trump cade la PACE cu RUȘII? SUA au anulat sancţiunile împotriva concernului Rusal şi a altor companii având legături cu magnatul rus Oleg Deripaska.
  https://evz.ro/trump-sactiuni-rusal-anulate.html

  Jumătate dintre americani nu au deloc încredere în Donald Trump
  https://jurnalul.antena3.ro/stiri/externe/jumatate-dintre-americani-nu-au-deloc-incredere-in-donald-trump-798507.html

  “O credinta foarte periculoasa”: Trump crede ca utilizarea focoaselor nucleare de putere mica nu poate declansa un razboi nuclear
  New type of weapon, ordered by Trump’s nuclear posture review: first low-yield warheads roll off the production line
  The Trump administration has argued the development of a low-yield weapon would make nuclear war less likely, by giving the US a more flexible deterrent.
  “The belief that there might be tactical advantage using nuclear weapons – which I haven’t heard that being openly discussed in the United States or in Russia for a good many years – is happening now in those countries which I think is extremely distressing,” Perry said.
  “That’s a very dangerous belief.”
  https://www.theguardian.com/world/2019/jan/28/us-nuclear-weapons-first-low-yield-warheads-roll-off-the-production-line

 30. Rusia: La ora actuală, există posibilitatea reală ca SUA să desfășoare rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară în România
  “Noi nu putem să închidem ochii la faptul că, potenţial, în cel mai rău scenariu, 24 de rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară ar putea să apară pe uscat. Nu ştiu când vor fi ele fabricate de americani, dar deja există posibilitatea desfăşurării lor în România”
  “Nu putem să ne încredem în ceea ce spun americanii, care susţin că, în prezent, nu au intenţia de a folosi astfel de mijloace în sistemele lor Aegis Ashore”
  “Ei (americanii) încep, se pare, un joc pentru epuizarea noastră economică prin intermediul unei curse a înarmărilor”
  https://www.b1.ro/stiri/eveniment/rusia-la-ora-actuala-exista-posibilitatea-reala-ca-sua-sa-desfasoare-rachete-de-croaziera-tomahawk-cu-incarcatura-nucleara-in-romania-260506.html
  https://stirileprotv.ro/stiri/international/rusia-se-teme-ca-in-romania-ar-putea-fi-ampasate-rachete-tomahawk-cu-incarcatura-nucleara.html

 31. Vine razboiul, iar “investitorii” isi fac bagajele si pleaca spre tari mai calde: Leul a atins minime istorice, iar BNR a pierdut UN MILIARD de euro în ultima lună
  https://www.stiripesurse.ro/leul-a-atins-minime-istorice-iar-bnr-a-pierdut-un-miliard-de-euro-in-ultima-luna_1322714.html

  “Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă” după retragerea SUA din Tratatul INF. Nici vorbă de o ”vină a Rusiei (…), aceasta este strategia Statelor Unite de a scăpa de obligaţiile lor juridice internaţionale în diverse domenii”.
  https://www.stiripesurse.ro/sua-amenin-a-rusia-cu-razboiul-iar-vladimir-putin-pluseaza-vom-adopta-reac-ii-corespunzatoare_1322785.html

 32. Pingback: O NOUA (DEZ)ORDINE NUCLEARA?/ SUA si RUSIA suspenda Tratatul de dezarmare nucleara/ Rusia arata, din nou, cu degetul la scutul antiracheta (si) din România - Cuvântul Ortodox
 33. Militanţii Hamas au tras înspre Israel peste 400 de proiectile. Armata israeliană a răspuns cu 200 de rachete care au distrus mai multe clădiri folosite de militanţi. Într-o cladire se află şi sediul agenţiei de presă turce. Preşedintele Erdogan a condamnat ceea ce a numit terorismul israelian.
  http://tvrmoldova.md/extern/video-tensiuni-intre-israel-si-gaza-sute-de-rachete-au-fost-trase-de-ambele-parti/

  Turcia acuză Israelul că a atacat sediul Agenţiei de știri Anadolu din Gaza. „O crimă împotriva umanităţii”
  https://theworldnews.net/ro-news/turcia-acuza-israelul-ca-a-atacat-sediul-agentiei-de-stiri-anadolu-din-gaza-o-crima-impotriva-umanitatii

 34. Pingback: Grecia si Turcia tot mai aproape de un conflict militar
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare