SANTAJUL ROGOZIN. Rusia ameninta ca va DEZMEMBRA Republica Moldova daca aceasta se va uni cu Romania

20-04-2012 4 minute Sublinieri

 

Dmitri Rogozin, vicepremierul care raspunde de domeniul apararii, a devenit recent si emisar special al presedintelui Rusiei pentru Transnistria. O numire care i-a surprins pe multi: anterior, Rogozin s-a pronuntat in favoarea integrarii nerecunoscutei republici in Rusia. Intr-un interviu acordat cotidianului Kommersant, Dmitri Rogozin avertizeaza ca Republica Moldova nu isi va putea pastra unitatea teritoriala in cazul in care opteaza pentru unirea cu Romania.
“Daca ei vor in Romania, cu toata dorinta de a-i ajuta sa pastreze un stat unitar, nu vom reusi. Nu numai Transnistria, dar, probabil, nici alte regiuni ale Moldovei nu vor dori sa intre in Romania”, spune acesta, in interviul citat.

Fostul ambasador al Rusiei la NATO precizeaza ca “politicienii moldoveni trebuie sa se decida ce sunt ei – moldoveni sau romani”.

“Daca sunt romani, granitele vor fi altele. Iar atunci, declaratia mea de acum sase ani isi va pastra actualitatea. Daca insa ei sunt si patrioti ai statului moldovean, ei vor reusi sa dea dovada de suficienta flexibilitate, intelepciune si viziune, pentru a construi cu Transnistria viitorul unui stat unitar”.

Iata mai jos prima parte a interviului acordat cotidianului Kommersant:

“Daca sunt romani, granitele vor fi altele”

Kommersant: Se spune ca problema transnistreana v-a fost aruncata pentru ca e de nerezolvat. Pentru ca viata sa nu para numai lapte si miere.

Dmitri Rogozin: Depinde cum privesti lucrurile. Daca te agiti, incercand sa obtii o pseudovictorie rapida, asta s-ar putea dovedi o mare infrangere pentru tara. Mai intai trebuie analizata situatia, pentru a o privi din toate unghiurile posibile. Sa privesti la Transnistria si la Moldova in format, ca sa zic asa, 3D. Sa mirosi, sa simti. Sa intelegi cu cine ai de a face, cine sunt partenerii. Sa te dezbraci de o reputatie straina noua de contextul real. Prima mea misiune in calitate de emisar special a fost sa inteleg aceste probleme. Nu pentru un raport, ci pentru mine. Am reusit. In al doilea rand, pentru rezolvarea acestor probleme incalcite vitala este sustinerea societatii. Pe care am primit-o in Transnistria.

K.: Dar la Chisinau?

D.R.: La Chisinau i-am dezamagit pe sceptici. Pe cei care au considerat ca va veni un om care, inainte de toate, va scoate din buzunar nu un carnet de notite, ci un ciocan si va lovi in cap. Ceea ce nu s-a intamplat.

K.: Adica v-au numit pentru a asigura recunoasterea independentei Transnistriei? Au circulat astfel de zvonuri la Chisinau.

D.R.: Prostii. Am vrut sa inteleg cu cine se poate discuta la Chisinau. Am intalnit pragmatici, care inteleg avantajul si importanta unor relatii de lunga durata cu Rusia.

K.: Oamenii astia au nume…

D.R.: Guvernul Moldovei este condus de un om absolut pragmatic – Vlad Filat. Cu el se poate sta de vorba.

K.: Veti scrie un plan de reglementare dupa modelul memorandumului elaborat in 2003 de Dmitri Kozak?

D.R.: Nu. Rolul meu este acela de a asigura securitatea in regiune, sa inteleg cum stau lucrurile aici, sa stabilesc relatii normale, politice si de afaceri. Pentru ca transnistrenii sa nu se simta precum indienii in rezervatie. Si pentru ca moldovenii sa nu ajunga in situatia unuia caruia i s-a legat o piatra de picioare, care-l impiedica sa faca orice miscare. Toti sunt interesati de ameliorarea relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol. Ceea ce insa nu inseamna ca ar exista vreun plan Rogozin. Cred ca statutul nerecunoscutei republici poate fi amanat pentru vremuri mai bune. Dar atata timp cat la Chisinau se aud declaratii legate de integrarea rapida in Romania si, in acelasi timp, dinspre partea romana are loc o noua serie de provocari impotriva statalitatii moldovene, nu se poate vorbi despre o rezolvare rapida.

Mi-as dori ca Transnistria sa se poata concentra pe construirea unei economii puternice cu ajutorul Rusiei si a celor care sunt gata sa o ajute. Sa inceapa sa castige bani, nu sa stea cu mana intinsa. Oamenii care au venit la putere in Transnistria au mandrie si afirma ca nu sunt de acord cu situatia cand Rusia trebuie sa plateasca pentru tot, fara sa stie unde se duc banii ei. Nu-mi este indiferent cum traiesc oamenii nostri in Rusia si cum traiesc transnistrenii, care sunt si ei cetateni ai Rusiei. Trebuie creata o economie si trebuie iesit din izolatia artificiala. Trebuie mers cu pasi marunti, intelegand, in acelasi timp, ca principala preocupare a Rusie este securitatea.

K.: In 2006 spuneati ca Transnistria trebuie sa intre in componenta Rusiei. Ce spuneti acum?

D.R.: Viitorul unui stat, perimetrul granitelor lui este o chestiune care tine de vointa oamenilor de stat si a poporului care vrea sau nu vrea sa-si apere statalitatea. A existat in Rusia o perioada cand si-a pierdut interesul pentru sine. Si numai armata a aparat integritatea statului in Caucazul de Nord, iar la Moscova totul era privit fie cu indiferenta, fie cu scepticism maxim. Exista principiul integritatii teritoriale a tarii, sunt si alte notiuni – vointa ca in fiecare zi, in fieare minut, in fiecare secunda sa demonstrezi ca poporul este gata sa apare aceasta integritate. In ultima instanta, apararea integritatii teritoriale a statului nu este o chestiune care tine de avocati si juristi, ci este problema societatii.

Daca politicienii moldoveni sunt patrioti ai Republicii Moldovei, are sens sa angajezi o discutie despre variantele de reglementare a crizei transnistrene. Daca ei vor in Romania, cu toata dorinta de a-i ajuta sa pastreze un stat unitar, nu vom reusi. Nu numai Transnistria, dar, probabil, nici alte regiuni ale Moldovei nu vor dori sa intre in Romania. Totul depinde de bunavointa a Tiraspolului, unde nu au fost uitate evenimentele tragice de acum 20 de ani. Pe de alta parte, politicienii moldoveni trebuie sa se decida ce sunt ei – moldoveni sau romani. Daca sunt romani, granitele vor fi altele. Iar atunci, declaratia mea de acum sase ani isi va pastra actualitatea. Daca insa ei sunt si patrioti ai statului moldovean, ei vor reusi sa dea dovada de suficienta flexibilitate, intelepciune si viziune, pentru a construi cu Transnistria viitorul unui stat unitar.

Republica Moldova poate păstra regiunea transnistreană numai dacă va accepta federalizarea sau chiar dacă va forma o confederaţie cu Transnistria. De această părere este reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin. Emisarul Moscovei la Tiraspol pretinde că problema transnsitreană nu va fi rezolvată niciodată, dacă Federaţia Rusă nu va fi recunoscută drept singurul stat cu autoritate politică în regiune.

În cadrul unui interviu pentru publicaţia rusă Kommersant, Rogozin a enumerat cinci etape necesare pentru reintegrarea Moldovei. Înainte să realizeze că nu are altă soluţie decât federalizarea şi să recunoască interesele Moscovei în regiune, Chişinăul ar trebui să-i ofere Tiraspolului statutul de parte egală în cadrul negocierilor. Pas ce a fost realizat deja la Viena.  În cea de-a doua etapă, Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să analizeze cauzele conflictului izbucnit cu 20 de ani în urmă şi să – pe care ulterior trebuie să le depăşească. După care, în opinia lui Rogozin, este nevoie de dezvoltarea unei economii. Mai mult, Moldova ar fi obligată să recunoscă Federaţia Rusă drept ţara cu cea mai mare influenţă asupra regiunii transnistrene.

Dmitri Rogozin a menţionat că Moscova va susţine reintegrarea Moldovei, doar dacă unii politicieni de la Chişinău vor renunţa la ideea unirii cu România. Solul Kremlinului a subliniat că, în cadrul vizitei la Chişinău, el a dezamăgit scepticii care credeau că Rusia îşi va impune punctul de vedere.

În acest context, el l-a lăudat pe premierul Vlad Filat, pe care îl cataloghează drept un politician pragmatic cu care poate purta discuţii constructive.  Cât despre zvonurile apărute în presă, referitoare la instalarea unui scut anti-rachetă al Rusiei la Tiraspol, Rogozin a spus că Moscova nu are astfel de planuri.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “SANTAJUL ROGOZIN. Rusia ameninta ca va DEZMEMBRA Republica Moldova daca aceasta se va uni cu Romania

  1. Dacă mai este cineva care să considere că România se poate apropia de Rusia sau că pot reîncălzi relaţiile cu această ţară, îl rog să observe toată desfăşurarea publică a domnului Rogozin.

    Asta este atitudinea Rusiei faţă de România în stare crudă. De ură şi de dispreţ peste care nu se poate trece. Pur şi simplu Rogozin a făcut ce a vrut în Basarabia şi în transnistria, FĂRĂ NICI O reacţie din partea noastră.. Asta cu negocierile a fost pentru gâşte formaliste care nu vor să înţeleagă că rostul lui Rogozin a fost să umilească toată Basarabia şi pe noi laolaltă, să arate că pe ruşi îi doare în cot şi de AIE şi de unionişti şi de români şi că nu dau doi bani pe noi toţi, urmând să facă fix ce “vrea” muşchii lor!

    Unde s-a mai văzut să vină ducă din luncă să pună în dezbatere atâtea teme:
    – armament rusesc noi pentru “pacificatori” + vizită ministru rus al apărării;
    – declaraţie explicită că Rusia nu se va retrage din TN (nu că am fi naivi că ar fi făcut-o, dar relevant e cum au spus-o);
    – consulat deschis la Tiraspol (adică recunoaştere pe faţă);
    – federalizare;
    – unirea cu românia va conduce la dezmembrare teritorială;
    – ocupaţia rusească de 200 ani “este” relaţii ruso-moldoveneşti;
    – istoria românilor este o umilinţă pentru basarabeni;
    – provocările “pacificatorilor” la vadul lui Vodă;
    – şantaj economic cu datoriile Transnistriei;
    – şantaj energetic cu curentul electric, cu centrala de la Cuciurgan;
    – opoziţia la proiectul gazoductului Ungheni Iaşi.. etc

    Practic mucles ăsta de rogozin a spus tot ce a vrut el, fără să-i pese de nimic, contrar oricăror uzanţe diplomatice, pe principiul că răsturnăm masa. Din partea Basarabenilor, nici o reacţie!! Cred că se rugau să se termine odată şi să-l vadă plecat înainte de a se autoprovlama preşedintele republicii sau ceva de genul ăsta. Başca.. Filat pragmatic, adică restul care vă găsiţi vorbind căutaţi-vă de treabă!

    La noi în ţară pur şi simplu NU AVEM OAMENI care să se poată adresa unei astfel de probleme, să-l pună puţin la punct pe nea mitică ăsta, aşa discret dar cu semnificaţie, un preşedinte de cameră a deputaţilor aflat la un semniar, ceva informal, un ministru al culturii privitor la tâmpeniile istorice, un diplomat reputat care să-i opună “o dumă”, un academician. Chiar stăm mereu să primim indicaţii de la ambasada SUA??

    Toată politica noastră externă la nivel de Rusia se face prin consilieri prezidenţiali ai d-lui băse, gen Chifu şi Fota? Chiar nu mai avem nici un pic de consistenţă diplomatică!!! Tre să ne bazăm mereu pe fitile timide prin presa basarabeană pro românească despre care în România nu se ştie nimic?

    Aştept să văd şi eu analizele domnului Dungaciu et company, faţă de atitudinea şi vizita lui Pink Piglet ăsta de Rogozin. Nu că-mi fac iluzii..
    Pffffffffff..

    Iertaţi-mă vă rog pentru izbucnire! Doamne ajută!

  2. Retorica diavolului. Moldovenii sunt romani.

  3. Cu această ocazie am putut observa şi “ajutorul prompt” de care am beneficiat din partea aliaţilor noştri din cadrul Nato, când Rusia se exprimă explicit în termeni militari privitor la statutul transnistriei. Mă refer la faptul că domnul Diaconescu pleacă la Berlin cu scopul clar de a găsi spijin, iar domnii germani se exprimă în sensul sprijinului în favoarea aderării la Schengen, după ce cu două săptămâni înainte vorbeau de reintroducerea controalelor la frontierele interne, iniţiativă reluată şi accentuată între timp.

    Faptul că nu a ieşit nici măcar un acord comercial de importanţă infimă, o poziţie publică de nuş ce nişă, un parteneriat pe nuş ce camere de comerţ, orice altceva mai puţin străveziu decât “sprijinul pe Schengen” acordat în urma vizitei oficiale a Ministrului de Externe (!!!), probabil că a şi alimentat entuziasmul discursiv a lui Rogozin. Omul era într-un sat fără câini.

    Asta după ce D-l Diaconescu spunea în discursul de învestire că are soluţii concrete pentru relaţia cu Rusia, relaţie care trebuie să fie realistă şi consistentă (aici). Cred că o să ne iasă realismul şi consistenţa pe nas!

    Mai grav este că noua abordare a Rusiei vizavi de Transnistria ne schimbă complet profilul geostrategic în politica regională, riscul de securitate crescând exponenţial, întrucât dacă până acum câteva luni operam cu planuri de retragere a trupelor ruse, astăzi avem planuri concrete de consolidare a prezenţei militare, care prezenţă militară reprezintă criteriul absolut de calcul a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

    Toate astea se suprapun peste sumitul NATO de la Chicago prin care se consfinţeşte retragerea SUA din europa către axa Asia Pacific, urmând ca politica europeană de securitate să fie asumată de europeni. Având în vedere faptul că Anglia+Franţa au o alianţă bilaterală închisă, ca principale şi necontestate puteri militare ale continentului, că spania şi Italia se zbat în probleme economice grave, partenerii noştri (potenţiali) parteneri pentru această zonă rămân nemţii, nemţi care se poartă cu noi de parcă am fi ultimele cârpe. Halal parteneri!

    Interesul SUA este ca România să rămână avampost “fără personalitate juridică”, prompt executant pentru provocări prin proxy şi nu cred că se vor mai pronunţa pe teme de interes politic contra rusiei, mai ales după ce obama se promitea flexibil lui putin pentru puţintică linişte ante-scrutin.

    Totodată, noul sistem de alianţe bilaterală militare cu Turcia şi Polonia este prea tânăr ca să ne permită să speculăm ceva pe plan politic, iar faptul că la noi urmează alegerile iar d-l Băsescu nu mai este recunoscut ca având legitimitate electorală, nu încurajează noii aliaţi să-şi bage gâtul în laţul rus, pentru a se găsi în toamnă cu altă linie de politică externă.

    Dezminţirile energice ale ruşilor cum că nu au de gând să aducă un radar de mare capacitate în Transnistria (calificate drept bârfe alarmiste colportate de români), ţinteşte tocmai să inhibe vreo reacţie internaţională la noul Kaliningrad ce urmează a se constitui după Nistru şi să le lase mână liberă să-şi facă de cap până se lămuresc lucrurile cu noua politică europeană a Nato.

    Care pentru noi, din câte îmi dau seama, se prefigurează a fi o mare ţeapă!
    Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

  4. Unde se discuta despre Unirea R Moldova cu Romania ??….in Romania cel putin numai de asta nu se discuta ?

    EU cred ca mesajul este peste capul (prea plecat) al RO sau Moldovei..banuiesc ca trimiterea este spre Germania si USA, cu care Rusia imparte Europa si in general lumea.

    O China prietena Romaniei, ce de folos ne-ar fi acum.O Franta mai aproape,eee. Pentru USA si Germania, cum bine s-a scris mai sus, suntem ‘un troc’..pentru altii ‘o troaca’.

    dar, dincolo de orice…..Hristos a Inviat !

  5. aparentul consens ruso-german extins la nivelul europei centrale si de est oblitereaza aceleasi pattern politico-economic ce a precedat, in relatia dintre cei doi colosi, declansarea celui de-al doilea razboi mondial. germania: tehnologie de varf, aplicatii extinse, know-how, versatilitate tranzactionala, ideologie/cultura organizationala; rusia: resurse energetice, materie prima, industrie prelucratoare, capital, putere de negociere, gregaritate/delir mistic.
    nestavilitul aplomb si voracitate a uriasului cu picioare de lut de la rasarit este stimulat de germani printr-o dinamica antreprenoriala si disponibilitate tanzactionala menite sa disipeze si secatuiasca imensul potential si inepuizabilele resurse ale spatiului euroasiatic. perspectivele si deznodamantul acestui duel-duet rablaisian se vor contura si se vor surpa concomitent cu apoteoza degringoladei si decadentei crizei in desfasurare a lumii postmoderne. daca vor fi invingatori si invinsi in plan geopolitic…?…nu va mai conta. daca mai poate fi facut ceva?
    chuck norries knows better…

  6. utzu, parca summitul de la Chicago a fost anulat, din ce stiu eu …

    problema e prea complicata ca sa intelegem toate detaliile si sa putem spune noi ce e de facut; asta e, suntem unde suntem, suntem astia care suntem, avem ministrii care ii avem; apropos de ministri, uite ce ministru de externe au nemtii (http://www.youtube.com/watch?v=hcvd0gWDeF8); ne mai miram de ce agariciul de Diaconescu a fost ignorat total de nemti?

    eu doua concluzii am la toata problema asta:

    1) cine scoate sabia de sabie va fi ucis; iar radarele alea la Deveselu sunt o sabie; sa dea Dumnezeu sa nu platim toti pentru asta, ca eu de exemplu nu vreau ca curtea mea sa fie una dintre tintele rachetele rusilor pentru ca bunicul si-a furat tzeapa de la americani cand a fost sa ne apere de rusi, ar trebui sa invatam din istorie

    2) macar acum sa intelegem cat de mare era Stefan cel Mare, cum a reusit sa pastreze hotarele, sa fie un jucator si sa incurce o mare putere mondiala a vremii in planurile ei; sa nu ne intristam ca nu mai avem un Stefan, nici nu l-am merita; academicianul Virgil Candea (http://www.ortodoxmedia.com/autor/38/Acad-Virgil-Candea) spunea ca Stefan cel Mare a facut ce a facut pentru ca avea cu cine; ardea satele in fata dusmanilor pentru ca stia ca le va reconstrui si le-a reconstruit, pentru ca avea cu cine; Stefan cel Mare nu ar da doi bani cu romanii de azi, ar zice: “ce sa fac eu cu astia, nu sunt buni de nimic”

    si apropo ca suntem avanpost: nu avem alta soarta, problema e ca suntem avanpost de categoria B; de exemplu, si Australia este un avanpost al imperiului, in schimb in economie isi fac meandrele cum vor, au libertate totala, colaboreaza cu chinezii fara probleme, ba chiar ii lasa sa le cumpere minele de cupru fara sa dea socoteala la stapani; recent, o companie chineza a cumparat aproape 25% dintr-o mare companie australiana; noi nici nu avem voie macar sa cerem un pret corect pentru resurse, trebuie sa le dam pe degeaba la baietii cu ochii albastri din nomenclatura imperiului; cu chinezii nu au voie sa faca afaceri decat expatii de prin Africa, MRU nu are voie sa sune la Beijing ca nu cumva sa luam si noi un pret cat de cat corect si sa nu dam pe degeaba toate resursele

  7. @k: tare mi-e teama ca Germania dinaintea razboiului al 2-lea va fi Franta; daca ar fi sa ne uitam la cum stau lucrurile acum, extremismul clar va exploda in Europa mai intai in Franta; de aici pana la ultranationalism prostesc de care numai ei sunt in stare, nu e mult; Sarkozy cat de rau a fost el, a fost copil cuminte pentru ca asculta cat de cat de Merkel, dar socialistul asta de vine acum mie mi se pare o lebada neagra;

    cat despre marele parteneriat germano-rus, treaba e simpla: nemtilor le tremura nadragii de frica rusilor si de aia incearca prin colaborare economica si mimarea unei nealinieri la americani sa nu ii intarate, iar rusii arata ce pot ei maxim sa ofere unor parteneri: gaze pe euro; mai mult nu vor vedea nemti de la rusi, si mai mult nu prea au nici rusii ce sa le ofere pentru ca ei stiu sa isi apere resursele, nu le dau pe degeaba doar ca asa zice FMI-ul;

  8. daca am inteles bine rogozin asta ne.a avertizat direct la ce au ei in cap parerea mea e ca ei au teama de ce n.o sa scape, ei sint constienti ca ROMANIA vrea vrea unirea cit mai urgenta cu BASARABIA si au ridicat garda.ei defapt se fac ca ne desconsidera dar chiar daca stiu ca au deaface cu persoane care nu stiu sa se exprime si sa se impuna verbal practic sa negocieze ,realizeaza ca au un dusman de respectat si taciturn ceia ce e mult mai periculos decit unul care iti prezinta cum stau lucrurile si ai cui ii cauta motive ,deci psicologic vorbind sint ei aia vinovati care cauta scandal ,noi cu ei nu avem nimic ,asa ca daca le arde de razboi e sa nu uite cine sint romanii ,si daca se comporta bine poate TRANSNISTRIA ramine ,,independenta”

  9. @Gigel,

    sumitul Nato-Rusia s-a anulat, în sensul că putin a spus că nu va participa.
    Invitată specială la sumitul Nato este însă Ucraina, care e din ce în ce mai prooccidentală, cu tot cu preşedintele şi cu oligarhii lor proruşi (în sensul că elitele au făcut un 180grade, populaţia rămânând în continuare filorusă).

    În afara de întlnirea Nato, care se prefigurează a fi cea mai importantă din istorie, tot la Chicago va fi şi întâlnirea G8, probabil mai relevantă pentru noi. Întâlnirile vor avea loc pe 20-21 Mai, mai multe detalii aici:
    http://www.chicagonato.org/
    http://www.chicagog8.com/

    Mi se pare rezonabilă opinia dvs despre Franţa, indiferent de câştigător, acesta va fi nevoit să facă un viraj abrupt către dreapta. Un articol interesant, despre preşedintele francez eurosceptic aici. Foarte interesant şi linkul acesta pentru cei ce vor să observe programele electorale ale candidaţilor francezi la preşedenţie.

    Sunt în totalitate de acord cu părerea dumneavoastră despre Sfântul Voievod Şefan cel Mare, al cărui hram îl poartă şi biserica parohiei mele, că nu ar mai avea cu cine să reziste şi că nu mai avem nimic în comun cu strămoşii noştri dpdv al tăriei sufleteşti ş.a.

    Apoi, tehnic, scutul de la deveselu este .. scut, deci nu sabie. Adică e un mijloc defensiv, la care avem tot dreptul să apelăm. Imaginaţi-vă ce şi-ar fi permis rogozin (i.e. Rusia în general) să facă dacă nu am fi avut baze americane pe teritoriul nostru, văzând ce se întâmplă în jurul nostru. Cred că ne-am fi găsit în situaţia corespondentă a Philipinelor sau cel puţin a Georgiei, ante-invazie.

    Între timp a dat şi România un răspuns (pseudo)echivalent, pe principiul Serdiukov la Tiraspol, Oprea la Chişnău, România autodeclarîndu-se, “furnizor de securitate” pentru Republica Moldova, ceea ce înseamnă că România a ridicat mănuşa provocării militare a ruşilor, supralicitând cu un “acord militar” care se referă la toate laturile/faţetele activităţilor militare comune.. un acord care instituie o Comisie militară mixtă, însoţit de un discurs în care cuvântul Nato se repetă mai des decât România sau Republica Moldova.

    Înainte de vizita lui Rogozin, toată lumea se pregătea pentru un show retoric/polemic fără consistenţă, (de pildă opinia fostului consilier a lui Filat), declaraţii politice bomabastice (care nu au lipsit), însă prin vizita MINISTRULUI RUS AL APĂRĂRII într-o zonă separatistă al unui stat suveran, neutru dpdv militar, cu două zile înainte de descălecarea lui Rogozin la Chişnău, se transmite un cu totul altfel de mesaj, cel despre care vorbeam în primul comentariu.. adică pe noi ruşii ne doare în cot de voi, toate opţiunile sunt pe masă, mai ales opţiunea militară.

    Ca etalon de comparaţie, după ce Rusia şi-a trimis în Siria portavionul, câteva distrugătoare, başca o navă cu muniţii pe care au acostat-o temporar prin Cipru pentru luare-aminte, l-a trimis şi pe şeful serviciului de spionaj extern, pentru a puncta şi sublinia sprijinul militar care va fi acordat de ruşi în cazul unei invazii fără mandatul Consiliului de securitate.

    La Tiraspol nu a fost trimis nuş ce general de divizie ori vreun secretar de stat rătăcit, ci a fost trimis Vice-PRIM MINISTRUL Rusiei şi Ministrul rus al apărării ca să vorbească despre dezmembrarea statului moldav dacă se insistă cu unirea.

    Faptul că analiştii români din presa noastră se fac că nu pricep ce s-a întâmplat şi că nu vorbeşte nimeni despre asta, e mai mult decât relevant.
    Vizita lui Oprea în Moldova (un ministru care nu este primit nici pe holul întrunirilor de resort, din cauza faimei sale de căpitan izmănar care a murdărit uniforma militară cumpărându-şi gradele prin servilism politic), pentru a încheia un acord militar care practic nu lasă nici un domeniu militar neacoperit, poate fi interpretat ca tactica golănaşului care conştient că urmează să şi-o fure, face scandal în gura mare, poate poate atrage atenţia altora şi scapă de conflictul propriu-zis cu onoarea nepătată. Un fel de chicken game sau de “luaţi-l de pe mine că îl omor!”.

    Asta după ce acum 6 luni ne lăudam cu praştii cu rază lungă de acţiune: http://www.evz.ro/detalii/stiri/traian-basescu-in-2008-romania-avea-cateva-baterii-de-prastii-cu-raza-lunga-de-actiune-94.html

    Faptul că nu vorbeşte nimeni deocamdată, dintre partenerii noştri Nato, adică Germania care e direct implicată în negocierile 5+1, e un semnal foarte prost pentru noi, pentru că nu avem nici măcar certitudinea că acest subiect va fi abordat la Chicago, deşi politica noastră geostrategică s-a schimbat capital după vizita lui Rogozin. Oricum aceste negocieri privind statutul Transnistriei şi-au pierdut obiectul, având în vedere evenimentele recente. Adică până acum nu era acceptată federalizarea, ca soluţie de compromis, iar acum avem de-a face cu ocupaţie militară explicită şi recunoaştere de facto.

    Iertaţi-mă pentru incoerenţă. Sper să se fi înţeles ceva din ce am încercat să spun aici. Poate apare totuşi o analiză serioasă şi în presa noastră ca să discute aceste probleme.
    Doamne, ajută!

  10. Pingback: Rogozin flutura SCENARIUL MILITAR in chestiunea Transnistriei. Raport american care arata ca sunt PROBLEME LA SCUTUL ANTIRACHETA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Si totusi situatia nu este chiar asa. Germania investeste masiv in producera hidrogenului, care amestecandul cu carbon, obtine metan. Si ar mai fi de mentionat ca Germania are cele mai mari depozite subterane de stocarea gazelor. Toata lumea vb. ca Rusia si Germania au o conducta pe sub marea Baltica, dar asta nu-i garanteaza Rusiei ca pe termen mediu si lung se va mai putea folosi de pretul gazelor pt. santaj. Asa ca Germania tace si face, mimeaza o relatie de prietenie calduroasa cu Rusia, pana in momentul cand va schimba placa. Si bine face ce face, deoarece acum nu este momentul sa-l ia la puricat pe blanosul urs prost. Doar nu credeati ca Germanii de acum incolo vor fi prieteni dragi cu rusii. Iar prima lor mare viictorie a fost in 91 can au reusit sa se reintregeasca ca natiune. Si credeti ca se vor opri? asa de dragul rusilor?.

    Cat priveste relatile noastre cu ursul de la rasarit, as avea ceva de comentat in mod artistic. In primul rand se vede situatia ca ursul prost s-a urcat la tribuna si se face de ras. Si apoi cine suntem noi sa-l oprim, chiar avem interesul sa-l intrerupem cand lucreaza prosteste in interesul nostru ?. In Imperiul Roman asta se numea: oferirea pretextuli, care de obicei cerea multa munca, – si la fel de multa prostie din partea opusa. Ursul din est ne-o ofera acum pe gratis, iar cel mai bun lucru pt. noi ar fi sa nu facem nimic deocamdata.

    Cred ca ar trebui sa urmam exemplu teutonilor si sa ne pregatim serios pentru ziua in care ursul din rasarit va ramane fara gaze de vandut, pardon am vrut sa spun fara coada. Ma inreb is aceasta situatie cine este vulpea?.

  12. @utzu

    Scutul la care avem tot dreptul sa apelam?!?! Chiar crezi retorica dusmanilor nostri din occident?! Stiu ca esti de mult pe aici, n-ai citit astea:

    PRIM TEST ESUAT CU INTERCEPTORII SCUTULUI AMERICAN ANTI-RACHETA. Despre ILUZIA PROTECTIEI oferita de scut: nu poate proteja populatia civila, ci doar bazele militare!

    SCUTUL ANTIRACHETA: din nou despre iluzia ”celui mai mare grad de securitate”

    (VIDEO): Uneori si din gura “nebunului” iese adevarul: SCUTUL ANTIRACHETA NE FACE TINTA PENTRU RUSIA SI NU NE PROTEJEAZA CU NIMIC!

    Comandantul roman are ACCES RESTRICTIONAT la BAZA SCUTULUI DELA DEVESELU/ Diplomatiile din Rusia si Iran pun la cale Orientul Mijlociu/ EXERCITII NAVALE IRANIENE DE AMPLOARE (Ormuz)

    SCUTUL ANTIRACHETA ESTE INEFICIENT SI AR PUTEA DUCE LA RAZBOI NUCLEAR, declara un oficial francez din cadrul AP a NATO

    Daca stiam sa tratam cu Rusia era facuta unirea cu Moldova la ora asta fara sa ne fie ei dusmani! Cat despre vest oricum ne sunt dusmani de moarte

  13. Nemtii actioneaza sau nu actioneaza in toate privintele manati de spaimele lor cele mai crunte, de aceea nu ne putem astepta la nici un sprijin din partea lor, mai ales cand vine vorba de Rusia. Nu m-ar mira ca daca Rusia ataca Romania (prin absurd), Germania sa fie printre putinele tari din NATO care se vor opune intrarii NATO in razboi cu Rusia. Vor zice: sa mai discutam, sa mai vedem, Rusia este un partener important etc. Sa ne mai amintim ca in 2008 Germania si Franta sunt statele NATO care s-au opus acordarii Membership Action Plan-ului Ucrainei si Georgiei.

    Tentatia de a da peste bot ursului este mare, acum ca ne credem aparati de vultur, dar tare mi-e teama ca laba ursului ne va sfasia din nou, tocmai pentru ca nu am fost isteti ca serpii, ci fricosi ca nevastuicile.

    Scutul este sabie in sensul ca dupa cum am vazut a fost interpretat ca miscare strategica de importanta deosebita, prin urmare clar a fost si este primit ca un act ofensiv de rusi, chiar daca practic scutul are rol defensiv.

    Cert este ca, paradoxal pentru noi, scutul asta a marit exponential importanta strategica a Transistriei pentru rusi. Ce facem noi acum nu este altceva decat sa le facem meandrele, sa le dam motive sa se plaseze si mai bine in Transnistria si sa aduca si ceva rachete iar daca pot, sa caute sa mai “elibereze” si alte regiuni ale Moldovei.

    Asta a fost mereu problema noastra in relatia cu rusii, niciodata nu am gandit dincolo de prima mutare, la fel ca si Antonescu care se credea pe val cand a trecut Nistru si cat de amar ne-a costat gresala lui.

    Faptul ca noi doar actionam orbecaind fara a avea o strategie si o viziune este blestemul care a cazut pe generatia noastra. Orice oportunitati si orice pericole ne asteapta, politicienii nostri sunt in aer.

    Ne strica oare o Moldova integra, cu Transnistria raion si fara armata rusilor daca spuneam nu scutului? S-au gandit ai nostri sa ii intrebe pe rusi: daca zicem nu, plecati din Transnistria?

    Nu stiu cati ati vazut emisiunea cu Giurescu dintr-o duminica la Radu Tudor, in luna Martie daca nu ma insel care a pus punctul pe i, ca noi nu stim sa discutam cu rusii, nu vrem, suntem inchistati si nerealisti. Pacat ca nu il asculta cei care ne conduc, ceea ce ne garanteaza ca istoria se va repeta

  14. Nu cred ca nemtii au uitat Kaliningradul si acea poveste trista. Si nici nu cred ca au spaime cand se gandesc la istorie. Ei isi stiu potentialul militar care il au, stiu de asemenea ca rusii ca armata sunt mai mult o armata defensiva, e normal sa fie asa cu armata unei tari foarte intinse. Este adevarat ca pe spatii inguste si pe termen scurt au capacitati ofensive puternice. Dar asta este valabil doar pentru tari ca Georgia. In fata unor tari ca Polonia si Romania care au traditie militara puternica si acces la armament modern NATO, ma indoiesc ca Rusia ar putea declansa un Blitzkrieg, daramite un razboi de uzura in adancime. Este adevarat ca Rusia nu a fost invinsa pe teritoriul ei, asta o aflat-o atat Napoleon cat si Hitler. Dar istoria sa schimbat si astazi ca sa invingi Rusia trebuie s-o scoti din dispozitivul defensiv in care este in siguratnta. Nu degeba spun profetiile ca rusii vor cadea in nisipurile orientului. Cat priveste cazul transnistriei, este adevarat ca noi suntem baieti de mingi la partida de tenis. Oricum acesta partida de tenis nu se juca daca nu era si interesul de a atrage Rusia intr-o capcana strategica. Ma intreb cui ii foloseste aceasta desfasurare de evenimente, ma tot gandesc ca la misloc ar fi interesul pt. Ucraina, iar inflamarea intentionata a relatilor noaste cu mama rasia sa nu serveasca ca pretext pentru o noua imparteala la Kiev.

  15. “Turcii ne vor lovi dar Grecia nu va suferi prea mult. Nu va trece mult timp dupã atacul turcilor si rusii îi vor lovi pe turci si îi cor cãsãpi.

    Asa cum rupi o coalã de hârtie tot asa va fi sfâsiatã Turcia. O treime din turci vor fi ucisi, o treime se vor încrestina, si o treime va merge în adâncurile Asiei. Folosirea apelor Eufratului de cãtre turci pentru irigatii va fi o preînstiintare ca a început pregãtirea marelui rãzboi care va urma.

    Dupã destrãmarea Turciei, Rusia, va continua rãzboiul pânã va ajunge în Golful Persic si îsi va opri trupele lângã Ierusalim. Atunci puterile occidentale îi vor soma pe rusi si le vor da 6 luni. Rusia însã nu-si va retrage trupele si atunci puterile occidentale vor începe sã aducã trupe pentru ai ataca pe rusi.

    Rãzboiul care va izbucni va fi mondial si in cele din urmã vor pierde rusii. Se va vãrsa mult sânge. Marile orase vor deveni ruine. Dar noi, grecii, nu vom participa la acest rãzboi. Toti cei din jurul nostru se vor sfâsia unii pe altii, însã noi vom sta de-o parte.”

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/07/profetiile-cuviosului-paisie-aghioritul-despre-turcia-grecia-cipru-si-cum-incepe-razboiul-mondial/

    De gindit ar fi care sint marile orase,si care sint cei din jurul Greciei…

    Cred ca acum prioritati nu mai sint cele politice,marea majoritate a statelor europene sint sub ocupatie,sumiturile si intilnirile politice sint filme gen Hollywood,spectacole,show off-uri absolut inutile,mimare a democratiei si independentei,ca si alegerile electorale de altfel.

    De acord cu unii dintre voi,nici mie nu imi place Rogozina de aparare a rusilor,enervant si arogant copil…

  16. Problema de mai sus- şi în plus şi altele, precum de ex. problema regionalizării Româniai, a pulverizării judeţelor, a oficializării limbii maghiare, a vinderii pe nimic a tuturor resurselor strategice, etc.- rezidă din faptul, că noi românii nu avem la ora actuală o doctrină militară. Deşi noi ca neam, avem dezideratele românilor, care în principiu ar tb să fie perene: credinţa ortodoxă (uniatismul a fost un pas greşit, o trădare), teritoriul României Mari (minim), legături culturale cu fraţii români şi aromâni dinafara graniţelor, armata populară, neutralitate perpetuă şi relaţii f bune cu vecinii (cu care este posibil), ospitalitate faţă de străini (turism intern), domnitorul să fie şi judecător suprem şi conducător suprem al armatei, ş.a. În baza acestora tb re(făcută) doctrina militară, iar apoi ştim f clar ce şi cine are de făcut. Până atunci însă suntem ca o frunză în vânt (sau pe apă, după cum spunea D.C. Giurăscu), face oricine doreşte orice vrea cu noi şi luăm bobârnace…. Iar rezultatul este catastrofal!
    Aşadar nici Rogozin nu cred să primească un răspuns adecvat în următorii ani, căci nu are cine s-o facă.

  17. Pingback: Presedintele Nicolae Timofti: TRUPELE RUSESTI din Transnistria reprezinta un PERICOL MAJOR. Liderul moldovean viziteaza Romania, pe care o considera “cea mai apropiata tara” de Moldova, dar sustine si adoptarea LEGII DISCRIMINARII - Razboi în
  18. Pingback: 7000 de basarabeni au demonstrat pentru UNIREA CU ROMANIA. 200 de ani de la anexarea BASARABIEI de catre Rusia. NICOLAE IORGA: FARA LACRIMI DIN PRISOSUL DURERII, NU SE MANTUIE DIN ROBIE UN NEAM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Basarabia si legea antidiscriminarii. Ipocrizia politicienilor si eurocratilor, biciuita de Pavel Paduraru. DEZICANDU-NE DE SUFLET, NE VOM SINUCIDE IN CORPORE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: GERMANIA SI RUSIA FEDERALIZEAZA REPUBLICA MOLDOVA? Al doilea plan Ribbentrop-Molotov, pus la cale de un “aliat” EURO-ATLANTIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: MERKEL LA CHISINAU sau “ZIDUL BERLINULUI DE PE NISTRU” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Romania, Rusia si NOUA ORDINE MONDIALA. Ce se prefigureaza, la ce putem spera? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: Presedintele Rep. Moldova cere RETRAGEREA ARMATEI RUSE DIN TRANSNISTRIA. Dan Dungaciu confirma implicit SCENARIUL FEDERALIZARII MOLDOVEI DE GERMANIA SI RUSIA - Recomandari
  24. Pingback: Rusia contraataca pe frontul estic: RELUAREA REVENDICARILOR DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI SI “REECHIPAREA” TRUPELOR RUSESTI DIN TRANSNISTRIA - Recomandari
  25. Pingback: TIRASPOLUL cere Rusiei sa infiinteze o BAZA MILITARA in Transnistria pentru a se proteja de “AMENINTAREA ROMANEASCA” - Recomandari
  26. Pingback: PUTIN SI MERKEL SE PREGATESC SA IMPARTA BASARABIA. Violente intre UNIONISTI si RUSOFILI la Balti - Recomandari
  27. Pingback: RUSIA AMENINTA: daca Moldova isi pierde NEUTRALITATEA, vom recunoaste TRANSNISTRIA - Recomandari
  28. Pingback: Romania inconjurata de flacari nematerialnice… deocamdata. CONSTIENTIZAM PE CE LUME TRAIM? - Recomandari
  29. Pingback: VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER/ Armata ucraineana isi trimite TANCURILE in regiunile separatiste ce vor organiza REFERENDUMURI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare