SCANDALUL CABLOGRAMEI IN CARE TRAIAN BASESCU IA IN CALCUL UN RAZBOI CU RUSIA IN TRANSNISTRIA. Gafa diplomatica sau manusa aruncata rusilor?

20-09-2011 9 minute Sublinieri

Presedintele Traian Basescu l-a intrebat pe senatorul american Richard Lugar, intr-o intalnire avuta in august 2008, in contextul razboiului dintre Rusia si Georgia, daca NATO si UE ar sustine Romania in cazul unei provocari rusesti in Transnistria, potrivit unei telegrame Wikileaks prezentate initial de blogul cablegatesearch.net si dezvoltata ulterior de publicatia Gandul. Basescu s-a referit, in cadrul intalnirii, si la conflictul din Moldova, din 1991-1992, cand Romania “a trimis largi cantitati de provizii si munitii partii moldovene”. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a declarat pentru Realitatea TV ca intalnirea Basescu-Lugar a avut loc si “s-a discutat despre evolutiile regionale, dar in niciun caz in modul in care mass-media face referire in acest moment – razboi si alte lucruri”.

  • Vezi aici documentul original (lb.engleza).

Cum rezuma americanii intalnirea dintre Basescu si Lugar:

* presedintele Traian Basescu i-a spus senatorului Richard Lugar, la 27 august, ca se teme ca recunoasterea de catre Rusia a Osetiei de Sud si a Abhaziei, ce vine in contextul recunoasterii de catre SUA/tarile europene a Kosovo, a declansat un proces ce ameninta sa destrame arhitectura internationala legala si sa creeze instabilitate pe csra larga in Europa

* caracterizand incursiunea Rusiei in Georgia ca parte a unui nou efort indraznet pentru a relua controlul asupra “vecinatatii imediata” a Rusiei, inclusiv Europa de Est, Basescu a afirmat ca Occidentul trebuie sa contracareze Rusia cu un efort revigorat pentru a rezolva conflictele inghetate si sa restabileasca respectul pentru legea internationala prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU.

* Basescu a vorbit despre vulnerabilitatile de securitate ale Romaniei la Marea Neagra si despre implicatiile evenimentelor din Georgia pentru Moldova/Transnistria, spunand ca orice provocare a Rusiei impotriva “cele 4.5 milioane de cetateni romani” din Moldova ar pune Romania intr-o dilema serioasa.

* Basescu a spus ca actiunile NATO si UE in contracarea Rusiei trebuie sa mearga dincolo de “declaratii” si ca o politica mai robusta legata de regiunea Marii Negre ar trebui sa includa repozitionarea fortelor militare ale NATO.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a confirmat existenta intalnirii Basescu-Lugar, care a fost anuntata in presa. Valeriu Turcan a spus ca “in niciun caz presedintele Basescu nu a discutat cu senatorul Lugar despre implicarea directa a Romaniei intr-un conflict cu Rusia”.

“Presedintele a discutat atunci despre conflictul din Georgia“, a adaugat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.  “Ce stim este ca intalnirea a avut loc si s-a discutat despre evolutiile regionale, dar in niciun caz in modul in care mass-media face referire in acest moment – razboi si alte lucruri”, a afirmat Turcan.

Turcan a declarat ca documentul este “interpretarea subiectiva a unui diplomat“, iar “chestiunea acum tine de responsabilitatea media“. “Titluri precum Pericol de razboi, Conflict militar cu Federatia Rusa nu sunt titluri care sa reflecte o evaluare a Romaniei cu privire la evolutia relatiilor cu Rusia, ci dimpotriva”, a spus Valeriu Turcan.

Iata traducerea in limba romana a telegramei Wikileaks:

REZUMAT. 1. (C.) Presedintele Traian Basescu i-a spus Senatorului Richart Lugar, in data de 27 august, ca se teme ca recunoasterea Osetiei de Sud si a Abhaziei de catre Rusia, ca urmare a recunoasterii Kosovo de catre europeni si SUA, a declansat un proces ce ameninta sa dea peste cap actuala arhitectura legislativa internationala si sa declanseze o instabilitate extinsa in Europa. Caracterizand incursiunea Rusiei in Georgia drept un efort nou, indraznet, de reafirmare a controlului Rusiei asupra tarilor invecinate (“near abroad”), inclusiv Europa de Est, Basescu a argumentat ca Vestul trebuie sa contreze Rusia printr-un efort energic de solutionare a conflictelor inghetate si de restabilire a respectului fata de dreptul international, prin Consiliul de Securitate al ONU. Basescu si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste vulnerabilitatile de securitate ale Romaniei la Marea Neagra si fata de implicatiile evenimentelor din Georgia pentru Moldova/Transnistria, spunand ca orice provocare rusa la adresa celor “4,5 milioane de cetateni romani” ai Moldovei ar transmite Romaniei o stare de nesiguranta profunda. Basescu a argumentat ca actiunile NATO si UE in fata Rusiei trebuie sa mearga dincolo de “declaratii” si ca o politica mai robusta in ceea ce priveste regiunea Marii Negre trebuie sa includa repozitionarea activelor militare NATO. Sfarsitul rezumatului.

BASESCU: Esecul in solutionarea conflictelor inghetate este “o greseala imensa”
2. (C.) Presedintele Basescu si principalii sai consilieri de securitate s-au intalnit, la 27 august, cu Senatorul Richard G. Lugar, insotit de Ambasador, Vice-Ambasador si membri ai Comisiei de Relatii Externe a Senatului. Deschizand discutiile cu unele observatii din recenta sa vizita in Caucaz, inclusiv Georgia, Basescu a spus ca evenimentele recente ilustreaza doua elemente cheie: 1) esecul comunitatii internationale in abordarea conflictelor inghetate a fost “o greseala imensa”, deoarece astfel de situatii pot exploda pe neasteptate; 2) actuala ordine europeana – fondata pe principiul integritatii teritoriale a statelor multietnice si pe respectul fata de dreptul international – este grav amenintata. Basescu a caracterizat recunoasterea Osetiei de Sud si a Abhaziei de catre Rusia drept un raspuns direct la recunoasterea independentei Kosovo de catre Vest si s-a plans ca ambele cazuri, din perspectiva Romaniei, implica “incalcari” ale rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si o subminare a actualului regim de drept international.

3. (C) Rusia va continua sistematic sa exploateze astfel de situatii pentru a-si reafirma influenta asupra fostelor state sovietice si chiar asupra Europei de Est – a spus Basescu – daca NATO si UE, alaturi de restul comunitatii internationale, nu raspund in mod viguros si coordonat. Acest raspuns trebuie sa includa refacerea legitimitatii Consiliului de Securitate al ONU, crearea unui singur cadru, sub auspiciile Consiliului de Securitate al ONU, pentru a aborda toate conflictele inghetate si insistarea asupra nevoii ca deciziile Consiliului de Securitate sa fie respectate. Basescu si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca acordul “defectuos” de incetare a focului mediat de Franta sa nu devina baza unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate ONU fara modificari substantiale. Senatorul Lugar a fost de acord ca un efort innoit in cadrul Consiliului de Securitate pentru rezolvarea conflictelor inghetate este mecanismul adecvat si a spus ca va incuraja Administratia SUA sa urmeze aceasta abordare.

4. (C.) Criticile lui Basescu nu s-au indreptat doar la adresa Rusiei. Referindu-se la discutiile sale cu presedintele georgian Saakashvili, Basescu a spus ca este “socat” de “aventurierii” din guvernul georgian care s-au avantat sa ii “provoace” pe rusi; Saakashivili a demonstrat “o profunda lipsa de maturitate”. Aceasta gafa strategica a fost urmata de o succesiune de erori militare, indeosebi aceea ca nu a fost blocat Tunelul Roki, prin care fortele ruse pre-pozitionate au putut sa intre grabnic in Osetia de Sud. Basescu a speculat daca nu cumva performanta militara slaba a Georgiei ar fi fost de fapt o tactica menita sa determine NATO sa sara in apararea Georgiei. In orice caz, ani de investitii occidentale in economia Georgiei s-au “pierdut”, iar acestea trebuie refacute cu mari eforturi, a spus Basescu. Senatorul Lugar a fost de acord ca rusii isi desfasurasera trupe in zona de ceva timp si ca asteptau ocazia sa descrie Georgia drept agresor; USA atrasesera, in mod activ, atentia Georgiei sa dea dovada de retinere.

Georgia – un prevestitor pentru Moldova/Transnistria?

5. (C) Basescu si-a exprimat in mod deschis temerea in legatura cu implicatiile conflictului din Georgia pentru Moldova/Transnistria. El a afirmat ca, in timp ce Romania respecta independenta Moldovei, cetatenii acesteia sunt “4,5 milioane de romani” care fac “parte din natiunea noastra”. Basescu a reamintit ca in timpul conflictului din Moldova, din 1991-92, Romania a trimis numeroase provizii si munitie partii moldovene, dar s-a intrebat cu glas tare care ar trebui sa fie raspunsul adecvat al Romaniei, acum cand este membru NATO, in urma oricarei provocari ruse acolo. Intrebat de Senatorul Lugar daca statutul de membru NATO va determina Romania sa manifeste retinere si sa nu actioneze, Basescu a raspuns ca Romania va trebui sa ia in considerare punctele de vedere ale Aliantei, asa incat sa nu-i atraga pe altii intr-un conflict, dar va fi presata intens sa raspunda – “ne vom confrunta cu alegeri foarte grele”. Basescu a intrebat, aproape retoric, daca NATO si UE ar fi alaturi de Romania intr-o astfel de situatie, spunand ca s-ar putea ajunge la situatia in care Romanii sa fie pusi sa decida, pur si simplu, intre “abordarea UE de a furniza declaratii” si a-i “ajuta efectiv” pe moldoveni.

6. (C) Tragand o alta paralela cu evenimentele din Osetia de Sud, Basescu a observat ca parti substantiale ale celei de-a 14-a Armate Ruse sunt prezente in Transnistria ca “forte de mentinere a pacii”. Inlaturarea acestor trupe trebuie sa fie o prioritate absoluta, a spus el, avand in vedere ca Rusia a folosit scuza apararii trupelor sale de mentinere a pacii ca unul dintre pretextele interventiei sale in Georgia. Intrebat daca Rusia a fost receptiva la initiativele diplomatice romanesti asupra Transnistriei, Basescu a raspuns ca a discutat conflictul cu Putin “de cel putin cinci ori”, dar ca Rusia refuza sa respecte acordul de la Istanbul, din 1999. Basescu a ridiculizat motivele invocate de Rusia pentru a nu-si retrage fortele din Transnistria. Rusii de aici si din toate celelalte zone de conflict inghetat trebuie sa fie inlocuiti cu trupe internationale sub mandat ONU, deoarece “oferim ocazia unei interventii de acest fel, daca acceptam prezenta trupelor ruse de mentinere a pacii acolo”. Basescu a notat ca se va intalni, in aceeasi dupa-amiaza, cu Ambasadorul rus si ii va spune ca Romania va sprijini orice decizie a Consiliului European de a oferi o desfasurare de trupe UE care sa inlocuiasca fortele ruse. El a spus ca, in discutia cu Ambasadorul, va ridica problema daca Rusia continua sa sprijine Consiliul de Securitate si intentioneaza sa se supuna, pe viitor, rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Nabucco: “Trebuie sa incheiem la un acord interguvernamental”

7. (C) Trecand la implicatiile conflictului din Georgia asupra politicilor energetice, Basescu a observat ca Rusia ar putea sa nu fie nevoita sa apeleze la mijloace militare pentru a forta solutii mai pe gustul sau. Controlul resurselor energetice este un nou instrument de influenta, chiar mai eficient decat Armata Rosie, a spus el. Acceptand ca Rusia vrea sa distruga “proiectul european Nabucco”, Basescu a afirmat ca proiectul ramen viabil, dar ca cea mai mare provocare a acestuia este nehotarirea europenilor. Georgia nu a schimbat nimic in privinta Nabucco, poate doar in mintea altor state europene, intr-un mod similar celui in care Europa s-a folosit de dificultatea negocierilor cu Turcia drept scuza pentru lipsa de actiune in privinta Nabucco. Totusi, Basescu a spus ca ii abordeaza personal pe liderii Turciei si crede ca un deznodamant diplomatic este aproape. In urma conflictului din Georgia si cu Turcia asezata ferm la masa negocierilor, acum este timpul pentru un efort sustinut pentru a incheia un Acord Interguvernamental asupra Nabucco. Romania nu crede in proiectul South Stream al Rusiei, iar liderii de la Caspica i-au spus ca doresc cu disperare alternative pentru tranzitul resurselor lor energetice catre Europa, care sa nu se bazeze pe Rusia, a notat Basescu. Senatorul Lugar i-a raspuns ca el crede ca turcii sprijina ferm, acum proiectul Nabucco si ca o incheiere rapida a unui acord interguvernamental ar fi o lovitura neasteptata si binevenita in fata intimidarii rusesti.

Marea Neagra: Unde sunt NATO si UE?

8. (C) Basescu a argumentat ca revirimentul Rusiei creeaza un nou imperativ strategic pentru NATO si UE la Marea Neagra. El si-a exprimat ingrijorarea “aproape de paranoia” in legatura cu disputa dintre Rusia si Ucraina, in ceea ce priveste Flotei de la Marea Neagra, gazduita la Sevastopol, dar si in legatura cu amenintarea pe care Flota ar putea-o reprezenta pentru zonele de coasta ale Romaniei. Notand ca Turcia impartaseste pozitia Rusiei ca fortele navale NATO sa nu fie prezente in Marea Neagra, o politica pe care Turcia o aplica prin controlul asupra Bosforului, Basescu a insistat ca aliatii NATO trebuie sa se consulte cu Turcia pentru a schimba situatia. El a indemnat, de asemenea, ca NATO sa-si “echilibreze” prezenta in regiunea Marii Negre redistribuind forte angajate acum in zone “indepartate”. Raspunzand aprecierilor exprimate de Senatorul Lugar pentru sprijinul militar romanesc in Afghanistan, Basescu a reafirmat ca Romania isi respecta obligatiile NATO. Totusi, in fata unei potentiale agresiuni rusesti, Romania se bazeaza pe NATO pentru apararea sa, “dar NATO este cu totul in Afghanistan acum”, a spus el. Evenimentele din Georgia si implicatiile lor pentru Transnistria au schimbat jocul, din perspectiva Romaniei. “Ele sunt cel putin la fel de importante ca Iranul, pentru Romania”, a remarcat Basescu (o remarca sarcastica, nu foarte subtila la adresa politicilor prioritare pentru SUA). Romania este o economie in crestere si poate sa aloce mai multe resurse apararii, dar nu poate sustine singura povara securitatii la Marea Neagra; NATO si UE trebuie sa dea o importanta mai mare zonei, a concluzionat Basescu.

Comentariu

9. (C) Basescu a venit la intalnire bine pregatit sa transmita un mesaj direct. Romania crede cu tarie ca recunoasterea Kosovo a stabilit un precedent periculos, pe care rusii se mobilizeaza sustinut sa-l exploateze, precum si ca premisa fundamentala a integritatii teritoriale pentru statele multietnice – o cerinta-cheie pentru aderarea Romaniei la NATO – este acum intr-un real pericol. Basescu a presat, de asemenea, cu tarie pentru reafirmarea, de catre comunitatea internationala, a respectului fata de dreptul international si a suprematiei Consiliului de Securitate al ONU, pentru a amortiza expansionismul rus si pentru a detensiona alte zone cu potential exploziv. Cel mai frapant, insa, a fost faptul ca Basescu pune in centrul gandirii sale conflictul din Moldova/Transnistria si, in general, securitatea la Marea Neagra dupa evenimentele din Georgia. Basescu este clar ingrijorat ca rusii ar putea declansa o provocare similara in Moldova, ceea ce, practic, ar pretinde un raspuns militar romanesc, fapt ce ar avea implicatii extinse pentru UE si NATO. Drept consecinta, tinand cont mai ales de apropierea alegerilor generale, daca romanii vor gandi ca se intrevede o amenintare mai presanta si apropiata, a-i face sa-si mentina angajamentele extinse din Irak, Afganistan si din alte parti va fi o provocare politica. Sfarsitul comentariului. TAUBMAN

La 27 august 2008, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu senatorul american Richard Lugar. Contextul internaţional era unul incendiar. La începutul lunii avusese loc invazia Rusiei în Georgia, sub pretextul că militarii georgieni atacaseră etnici ruşi din Osetia de Sud. (…)

Cum telegrama Wikileaks care a relatat respectiva întâlnire a fost comentată, folosindu-se aproximări după ureche (Realitatea TV a şi titrat “Băsescu şi războiul cu Rusia“), reproducem mai jos integral textul trimis de Ambasada SUA către Departamentul de Stat.

Pentru ca fiecare să judece cu propria minte. (…)

  • Gandul:

REACŢIA PREŞEDINŢIEI ROMÂNIEI la cea mai explozivă telegramă Wikileaks

Preşedinţia României a reacţionat, cu câteva minute în urmă, la telegrama Wikileaks publicată de gândul potrivit căreia, în 2008, Traian Băsescu îşi exprima, în faţa unor oficiali americani, temerile privind un conflict militar România-Rusia în Transnistria, după modelul aplicat de ruşi în războiul din Georgia.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, legat de telegrama Wikileaks publicată, marţi, că “în niciun caz preşedintele României nu a vorbit despre implicarea directă a ţării într-un conflict militar cu Federaţia Rusă”.

“Nici nu ştim dacă textul prezentat drept telegramă este sau nu autentic. Întâlnirea cu senatorul Lugar a fost publică, anunţată în mod transparent. În niciun caz preşedintele României nu a vorbit despre implicarea directă a ţării într-un conflict militar cu Federaţia Rusă”, a declarat Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei. El a mai spus că relaţia bilaterală româno-rusă trebuie să fie în etapa consolidării încrederii reciproce şi a cooperării.

Gândul relatează, citând o telegramă Wikileaks, că într-o întâlnire cu senatorul american Richard Lugar, la Bucureşti, pe 27 august 2008, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat “cât se poate de serios” temerile că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia în Transnistria.

Gândul relatează că, potrivit telegramei, într-o întâlnire cu senatorul american Richard Lugar, care a avut loc la Bucureşti pe 27 august 2008, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat cât se poate de serios temerile că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia, în Transnistria, după un scenariu similar cu cel petrecut în cazul Georgiei, la începutul lunii august 2008, conform unei telegrame a Ambasadei SUA de la Bucureşti, intrată în posesia Wikileaks şi făcută publică pe 1septembrie.

O TELEGRAMĂ WIKILEAKS EXPLOZIVĂ. Traian Băsescu a transmis SUA că ia în calcul UN CONFLICT MILITAR ROMÂNIA-RUSIA în Transnistria – EXCLUSIV Băsescu: “Vom fi puşi în faţa unor opţiuni foarte dure”// Ambasadorul SUA vorbeşte despre reacţia “aproape de paranoia” a lui Băsescu faţă de flota Rusiei din Marea Neagră

Nota noastra:

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe acordul privitor la scutul american si de pe parteneriatul strategic incheiat cu SUA, in asistenta tehnica si binevoitoare a CIA, Pentagon, SRI si SIE, ca Wikileaks “a scapat” o cablograma numai buna sa ii enerveze pe rusi definitiv cu privire la Romania. Stranie coincidenta si rau moment de tensiune internationala ales pentru aceasta cablograma…

Chiar daca, citind cablograma, nu poti sa afirmi “cu tarie” si nici “categoric” ca Traian Basescu a zis ca va intra in razboi cu Rusia daca aceasta va face provocari militare in Transnistria, deci fata de Rep. Moldova, exista totusi afirmatii care au un caracter de… irealitate:

Basescu a intrebat, aproape retoric, daca NATO si UE ar fi alaturi de Romania intr-o astfel de situatie, spunand ca s-ar putea ajunge la situatia in care Romanii sa fie pusi sa decida, pur si simplu, intre “abordarea UE de a furniza declaratii” si a-i “ajuta efectiv” pe moldoveni.

Poate cineva cu mintea intreaga sa isi imagineze ca Romania parte din UE si NATO si detinatoarea unei politici internationale asa cum o stim, ar avea vreodata libertatea unei astfel de decizii fata de provocarile Rusiei? Si daca ar avea, prin absurd, cu ce ar raspunde? Cu ce armata, adica, cu ce flota, cu ce avioane? Deci, de ce ar pune problema, fie si ipotetic, in astfel de termeni presedintele tarii cu reprezentantii SUA? Doar ca sa le bata obrazul americanilor, avand in vedere ca, asa cum suna cablograma, intrebarea daca NATO s-ar implica intr-un astfel de conflict era retorica?

Sau poate asta e ideea? Poate de aceea a fost eliberata aceasta cablograma? Un semnal cumva pentru rusi ca astfel de intrebari, de acum, nu mai sunt retorice?

Dar aceasta ar insemna ca SUA, daca intervine, nu o face de dragul moldovenilor si nici de dragul Romaniei lui Basescu si in niciun caz ca sa isi sprijine “aliatul”. Ci ca are un interes sa intervina in zona, si daca are un interes atunci se va folosi si de pretexte sau ocazii… Prilej cu care toti conducatorii tarilor aflati in regiuni fierbinti din preajma Rusiei pot deveni “aventurieri lipsiti de maturitate”.

Daca am intra in jocul propagandei oficiale, emiterea cablogramei si preluarea ei in stilul “Basescu – razboi – Rusia” ar fi o provocare mediatica, adica o diversiune.

Daca ne aducem aminte ca Wikileaks este, practic, sub controlul CIA si ca toate cablogramele importante emise au fost in interesul SUA, atunci ne gandim ca este o diversiune, insa nu doar mediatica.

Si daca ne gandim la ultimele evolutii de pe scena internationala, la scut si la rolul de avanpost american pe care il avem, atunci poate ca diversiunea este menita sa arunce manusa Rusiei… cu mana noastra.

Cel mai probabil, Rusia va veni cu o pozitie, fie ea si strecurata pe tweet-ul lui D. Rogozin, pe acest subiect.


Categorii

America, Opinii, analize, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “SCANDALUL CABLOGRAMEI IN CARE TRAIAN BASESCU IA IN CALCUL UN RAZBOI CU RUSIA IN TRANSNISTRIA. Gafa diplomatica sau manusa aruncata rusilor?

  1. În sensul că este o diversiune pusă la cale de “partenerul” american, pentru a scormoni în foc cu cleştele România, opinie pe care o primesc fără rezerve, ar fi şi faptul că din acelaşi lot de telegrame Wikileaks, gândul (primul portal care a promovat ştirea) a mai publicat pe 15.09.2011, acest articol: http://www.gandul.info/international/noile-telegrame-wikileaks-sex-and-the-city-varianta-comunista-diplomatii-sua-fac-ghidul-sexual-al-capitalei-vietnamului-8668707 (să fie recentă imaginea wikileacs în INconştientul public).

    Deşi articolul din jurnalul.ro ne spune că telegrama a fost publicată pe 5 septembrie (http://www.jurnalul.ro/special/wikileaks-romania/wikileaks-basescu-se-temea-in-2008-de-un-conflict-militar-intre-romania-si-rusia-590999.html), pe situl Wikileaks, toate apar a fi publicate pe 30 august 2011 (http://wikileaks.org/origin/158_0.html). Mi se pare ciudat că cenzura noastră a intrat în colaps tocmai astăzi, după cel puţin 2 săptămâni de muşamalizare de succes, în condiţiile în care, după cum am arătat mai sus, deja apăruse o ştire Wikileaks din acelaşi calup, probabil cu rol de .. tatonare.

    Apoi, putem observa că portalul Cotidianul, deşi publică un text amplu (faţă de cele 2 propoziţii specifice Breakingnews-urilor), cu poze alese, motivând că a preluat ştirea de pe gândul, îşi publică articolul la o diferenţă de 5 minute faţă de aceştia (profesionişti fraţilor!!!). În acelaşi interval al orei 17,00 – 17,30 este preluat şi de RoLiberă, Adevărul şi Mediafax. EVZ a publicat un îndemn spre echilibru după 18,30, articol cu rol de a linişti apele, ce mi se pare a veni din partea autorităţilor noastre.

    Un motiv în plus să cred că nu ar fi plănuit domnul Băsescu această mişcare, este că nu îi foloseşte chiar absolut deloc această precipitare în relaţia sa cu Rusia. El s-a dat iar în petic şi a spus tot ce voia să spună, în stilul său “hazos” despre Rusia şi toată lumea în general, pe 16.09.2011, într-un alt interviu regizat, cu mingi la fileu, cu care preşedintele nostru ne-a obişnuit deja (http://www.ziaristionline.ro/2011/09/16/un-interviu-eveniment-traian-basescu-si-george-radulescu-despre-basarabia-rusia-romania-america-romii-din-europa-si-rosia-montana/). Singurii care pot determina un flux sincronizat de ştiri, în intervalul 16.30 -18.30, cât să prindă prima ştire a jurnalelor televizate, sunt “prietenii” americani.

    Acum, că tot am picat de muppets, într-o veritabilă deschidere gambit, nu ne rămâne decât să ne punem speranţele în talentele domnului Baconschi/ki/ky (???) de virtuoz al politicii externe şi să sperăm la o reacţie cât mai virulentă, la nivel de secretar de stat de nivelul II, iar nu la vreo poziţie a unui oficial rus de rang înalt, fie ea şi echilibrată. Deşi “un meci de şah” presupune ca dai “maeştri” să convină să joace..

    Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

  2. Bun!Si ce sa intelegem din asta? Ca SUA cauta un razboi cu Rusia dus pe teritoriul carnii de tun care va fi Romania? Si de ce ar face-o totusi?

  3. Oricum, pe mine, care nu m-a interesat afacerea Wikileaks mai deloc, chestia asta imi da fiori reci. E nasol! Foarte nasol!

  4. Totusi asta s-a intamplat in 2008. Romania nu este in situatia Georgiei dpv al unui potential conflict cu rusii. Nu vad de ce Rusia s-ar lega la cap intr-un conflict cu o tara membra NATO, cu atat mai mult cu cat alte evenimente sunt mai presante, cum este conflictul dintre Israel si Grecia vs. Turcia in ceea ce priveste situatia apelor teritoriale ale Ciprului. Din acest motiv cred ca si-au si mobilizat rusii o parte a armatei. Bine ar fi sa fim ocoliti, in cazul unui conflict extins. Daca conducatorii rusi vor hotari sa scape din ‘greseala’ vreo bomba pe la noi, din cauza declaratiilor iresponsabile al unui presedinte iresponsabil ca Base, care are mai putin de 15% popularitate, inseamna ca sunt chiar mai iresponabili decat acesta. Sa speram ca au ceva mai multa intelepciune decat sa se puna la mintea lui. Eu de mult nu ma mai astept la nimic bun de la presedintele nostru, ci dimpotriva, ba chiar sa ne bage si in razboi daca ar putea, privind in urma la declaratiile lui belicoase vis-a-vis de Rusia. Si cand mi-amintesc ca cineva argumenta faptul ca l-a votat, tocmai pentru ca a stiut sa ne pazeasca de bocancul rusesc… Dar Base nu stie sa fie diplomat, scoate cate o perla cand te astepti mai putin, ii place sa pozeze in luptator.

  5. Între timp băieţii noştri au reuşit o carantină mediatică perfectă. Au rulat ştirile, au promovat alte subiecte, au explicat cum stă treaba, aici şi aici , politicienii/opoziţia au ignorat subiectul şi au încheiat discuţia cu o băşcălie neaoşă (praştie cu rază lungă de acţiune), ca să ducă întregul episod în derizoriu. Singurii care văd că insistă încă, sunt filoruşii de la adevărul şi cotidianul şi filoamericanii de la RoLiberă. Oricum, toată hărmălaia, cu titluri care de care mai “explozive”, a durat vreo 4-5 ore max, cu un timp de reacţie de vreo oră din partea sri-ului nostru. Poi, trebuie să recunosc că sunt nişte oameni pricepuţi tare acolo, de s-au mişcat aşa de bine. Pe mine dacă mă prinde cinva cu cafeaua nebăută, nu ştiu sigur să-i spun câţi ani am.

    Acum rămâne să sperăm să nu fi fost efortul “nostru” în van, iar cei doi “maeştri”, USA şi Rusia, să-şi vadă în continuare de jocul lor, ignorând toată carantina şi toate măsurile lluate. Ar fi destul de urât să ne trezim în zilele următoare cu o reacţie ofuscată din partea lui Putin/et ejusdem, care să se prefacă că nu vede că şi-au bătut americanii joc de noi, doar ca să nu scape ocazia să ne urechească puţin. E cu atât mai aiurea cu cât toată regia a avut loc la începutul săptămânii, la oră de maximă audienţă, drept urmare ne putem aştepta la o reacţie rusă consistentă, cred eu chiar şi până sâmbătă după masă.

    Oricum pentru mine cel puţin, întreg incidentul a fost semn de la Domnul, ca să văd cât de mult cântărim noi în ochii “partenerului” nostru, care ne protejează sub scutul său. Sper ca toată această poveste să rămână doar la nivel de apostrofare politică adresată domnului băsescu, pentru indiferent ce motiv.

    Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

  6. (Sa speram ca) e cam tarziu pt. “prietenii” nostri sa forteze nota vis-a-vis de Rusia. Acum vreo 10-15 ani altfel ar fi stat lucrurile, dar cred ca intre timp opinia publica romaneasca nu mai este atat de anti-rusa ca in trecut. Si nu cred ca greseste. Desi, la cat de unsa e masina de propaganda a “prietenilor” nostri, ne putem astepta la orice manipulare.
    Si cand te gandesti cat de profitabile ar fi putut fi niste relatii mai bune cu Rusia… Pe toate planurile, de la vladica la opinca.

  7. Nu e nevoie să arunce ruşii vreo bombă, dar nu cred să scape ocazia să speculeze la nivel de discurs politic, această “neglijenţă”, eventual să o folosească ca monedă de schimb pentru alte negocieri/tratative/compromisuri de ordin politic. Idee e că am intrat în gura lupului, fără voia noastră, iar acum rămâne să aşteptăm să vedem dacă lupul ne ronţăie oasele ori aşteaptă să ne topim sub limbă ori ne scuipă afară. Iertaţi-mi entuziasmul mult prea grafic. Doamne, iartă-mă şi ajută-mă pe mine păcătosul!

  8. Nu chiar americanii şi-au bătut joc de noi, şi ruşii ştiu de ce … Cred că nimeni nu şi-a făcut vreodată iluzia că (virgulă) cântărim ceva în ochii „partenerului” nostru, şi nici iluzia că am avea vreun „partener” pe care să ne bazăm, ever. Aşadar Băsescu cred că va rămâne fără vreo apostrofare vizibilă din partea ruşilor. Cel puţin deocamdată.

  9. Pingback: Coincidenta? Premierul rus Vladimir Putin se implica fatis in mizele politice din Transnistria. Tensiuni diplomatice intre Chisinau si Moscova
  10. http://www.gandul.info/puterea-gandului/chestia-zilei-cu-ctp-8779972

    Ultimul răcnet în materie de Wikileaks, telegrama lui Taubman care relatează discuţia Băsescu – senator Richard Lugar din 2008 este un text despre uimire. Ambasadorul SUA e deconcertat în faţa stilului de a blufa al preşedintelui român. T. Băsescu forţează un scenariu similar cazului Georgia, în care conflictul transnistrean duce la atacarea Republicii Moldova de către Rusia. Caz în care, România n-ar mai fi aşa de entuziastă să menţină trupe în Irak, deoarece, dat fiind şi că se apropiau alegerile, ar fi preocupată să … răspundă militar agresiunii ruseşti! Că era vorba de o cacealma, confirmă chiar preşedintele Băsescu acum, când declară râzând în legătură cu telegrama publicată de Gândul: “În 2008, România dispunea de câteva baterii de praştii cu rază lungă de acţiune şi era gata să declare război”.

    Expresiile folosite de Taubman sunt edificatoare: “Most striking, however, was the centrality in Băsescu`s thinking of the Moldova/Transnistria conflict”. Striking înseamnă izbitor, şocant, năucitor. Băsescu “wonder aloud”, adică se miră cu glas tare care ar putea fi răspunsul României ca membru NATO la o provocare rusească. La care vine întrebarea firească a sen. Lugar: păi, România nu acţionează sub comandă militară integrată NATO, şi nu de capul ei? Da, răspunde preşedintele, dar o să ne fie tare greu să ne abţinem de la a ne năpusti asupra Rusiei! Adică, un fel de ia-i de pe mine că-i omor…

    Când însă Băsescu se mai “îngrijorează” şi în legătură cu flota rusă din Marea Neagră, atitudinea lui e caracterizată fără ocol drept “paranoică” de acest Otanenbaum lipsit de simţul umorului, ca şi de multe altele.

    Per ansamblu, preşedintele Băsescu plusează şmechereşte, cum a făcut-o de atâtea ori în politica internă, ca să rezulte “uite ce sacrificii facem ca să ţinem sus steagul NATO, aici în Estul Sălbatic, aşa că să ne aveţi şi pe noi în vedere!…”. Iar mr. Taubman e prea greu de cap ca să trateze cacealmaua în cheie ironică.

    Ca să crezi însă că toţi cei de la Washington aveau inteligenţa ambasadorului Taubman şi că s-au panicat în faţa sperietorii agitate de Băsescu, drept care România a primit scut antirachetă la Deveselu şi Obama pe preşedintele Băsescu la Casa Albă, trebuie să fi tras de multe ori cu praştia în avioane.

  11. Dar de ce atata ingrijorare la Base pentru estul Europei cand autoritatile ruse au declarat oficial ca viitorul Basarabiei este in UE, alaturi de Romania. Sa aiba oare vreo legatura nelinistea lui Base cu originile sale turcesti (??):
    http://stiristiristiri.blogspot.com/2011/05/familia-basescu-e-de-origine-turca.html
    In mod sigur, turcii nu au fost si nu sunt multumiti ca au pierdut Balcanii pe care i-au parazitat secole intregi prin teroare. Nu cred ca i-ar deranja deloc o situatie conflictuala intre europeni, ba dimpotriva. Turcii au pica pe romani, bulgari, greci, sarbi pentru ca au indraznit sa ceara libertate in trecut, si au pica pe rusi deoarece rusii au avut contributia principala la eliberarea Balcanilor (1700 – 1900). Rusii isi mentin trupe in Transnistria deoarece acest teritoriu apartine slavilor de est din punct de vedere istoric. Base a “uitat” ca tocmai cei din neamul lui, adica turcii, au dat Basarabia Rusiei printr-un tratat in 1812. Este perfect normal si legitim sa dorim ca Basarabia (teritoriul dintre Prut si Nistru) sa intre in UE alaturi de Romania deoarece este pamant strabun dacic. Dar de ce atata dusmanie impotriva natiunii ruse care ne-a ajutat cel mai mult sa avem o tara ?? In plus tot rusii prin Gorbaciov au daramat comunismul in estul Europei, comunism care a fost instaurat in Rusia in 1917 prin lovitura de stat data de catre forte straine anticrestine cu sprijin militar german (mai multe informatii pe website-ul preotului calugar crestin ortodox Nathanael Kapner). In concluzie, nu rusii sunt cei care cauta galceava, ci Base este unul dintre marii farsori care incearca sa provoace dezbinare intre crestini in Europa!

  12. Pingback: PATRIARHUL KIRILL, vizita POLITICA la Chisinau
  13. Pingback: Medvedev ameninta Republica Moldova pentru ca nu intra in Uniunea Eurasiatica. ROGOZIN, NUMIT EMISAR RUS PENTRU TRANSNISTRIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Republica Moldova in pragul unor TULBURARI INTERNE? Comunistii se RADICALIZEAZA periculos, Transnistria, ca si ANEXATA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: BASARABIA – pamant ROMANESC sau… colonie EUROPEANA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: GERMANIA SI RUSIA FEDERALIZEAZA REPUBLICA MOLDOVA? Al doilea plan Ribbentrop-Molotov, pus la cale de un “aliat” EURO-ATLANTIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: RUSIA IL SCHIMBA PE IGOR SMIRNOV DE LA SEFIA TRANSINISTRIEI? Care-i talcul miscarii? - Recomandari
  18. Pingback: 28 iunie 1940: CEDAREA BASARABIEI, BUCOVINEI SI TINUTULUI HERTEI URSS-ului IN URMA PACTULUI RIBBENTROP-MOLOTOV. Alianta Germania-Rusia-Ungaria-Bulgaria si sfasierea Romaniei Mari | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare