UPDATE: Staretul Efrem Vatopedinul, unul din cei doi stareti athoniti care vor participa la intronizarea lui Epifanie/ Sfantul Munte Athos nu va participa la ceremonia de intronizare a noului primat al Kievului, Epifanie/ Mitropolitul Serafim al Pireului cere Sinodului Bisericii Greciei sa nu recunoasca noua structura autocefala a Ucrainei

30-01-2019 49 secunde Sublinieri

 • Actualizare 2: Staretul Efrem a suferit un infarct la Kiev si, cel mai probabil, nu va participa la intronizare. Detalii aici.
 • Actualizare 1: Doi stareți athoniti vor participa la ceremonia de intronizare a noului primat de Kiev, Epifanie, ca membri ai delegatiei Patriarhiei Ecumenice, la porunca PF Bartolomeu. Acestia sunt Efrem Vatopedinul si Alexios al Xenofontului.

Comunitatea Sfantului Munte Athos a decis sa refuze trimiterea unei delegatii la ceremonia de intronizare a noului mitropolit al Kievului, Epifanie, primatul noii structuri ecleziastice create de Patriarhia Constantinopolului. Potrivit agentiei Romfea, 13 manastiri din 20 ar fi votat impotriva participarii la ceremonie, pe cand 7 (sau 5, conform altor surse) ar fi votat pentru.

Votul arata ca chestiunea autocefaliei Ucrainei, asa cum este pusa in prezent, a divizat manastirile din Muntele Athos. Unele manastiri, precum Caracalu si Filoteu, au transmis ca nu-l vor primi pe mitropolitul Epifanie. Lor li se adauga manastirile Hilandar (sarbeasca) si Zografu (bulgareasca), ce au declarat ca il recunosc doar pe Mitropolitul Onufrie (primatul BOU – Patriarhia Moscovei) drept episcop canonic. 

In Grecia, Mitropolitul Serafim al Pireului a cerut Sfantului Sinod al Bisericii Greciei sa nu recunoasca noua structura ecleziastica, acuzand, totodata, persecutiile la care e supusa BOU-PM. IPS Serafim arata, in declaratia sa, ca Patriarhul Bartolomeu a ignorat pozitia bisericii canonice din Ucraina si apelurile facute de alti primati ortodocsi pentru transarea chestiunii in cadrul unui sinod pan-ortodox. “Sunt scopuri politice si geostrategice in spatele deciziei de acordare a autocefaliei.” 

Intr-o noua declaratie asupra autocefaliei Ucrainei, Patriarhul Irineu al Serbiei a afirmat ca “cei care au uneltit raul impotriva ortodoxiei”, situatia din Ucraina aratand ca atunci cand cineva “iti arunca o bomba in casa”. 

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Mitropolitul Serafim de Pireu, Patriarhul Irineu al Serbiei, Sfanta Chinotita (Muntele Athos), Transcrieri-Redactari, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “UPDATE: Staretul Efrem Vatopedinul, unul din cei doi stareti athoniti care vor participa la intronizarea lui Epifanie/ Sfantul Munte Athos nu va participa la ceremonia de intronizare a noului primat al Kievului, Epifanie/ Mitropolitul Serafim al Pireului cere Sinodului Bisericii Greciei sa nu recunoasca noua structura autocefala a Ucrainei

 1. Într-adevăr, stareții a două Mănăstiri athonite merg la Kiev. E vorba de Vatopedi și Xenofont (http://orthochristian.com/119045.html)

 2. Eu nu mai inteleg nimic. Sf. Munte nu participa, dar doi stareti il insotesc pe patriarh. Cum vine asta?
  Bine zicea parintele Constantin Sturzu ca nu ne erau de ajuns ereziile, ne mai dezbinam si noi intre noi.
  Mare, mare este durerea sa vezi atata neintelegere intre frati.

 3. @cititor

  Comunitatea Sfantului Munte a fost solicitata oficial de Mitr. Epifanie sa participe la intronizare. Majoritatea s-a opus, deci Sfantul Munte nu participa ca atare, ca institutie. Insa Patriarhul Bartolomeu a cerut unor stareti (nu comunitatii) ai unor manastiri athonite sa il insoteasca la Kiev.

 4. Admin,
  Multumesc! Acum am inteles.
  Durerea insa, ramane.

 5. Altfel, Vatoped s-a numărat printre mănăstirile care au votat împotriva participării Muntelui Athos la ceremonie, iar Starețul Efrem avea îndemnuri categorice nu demult de susținere a canonicilor din Ucraina. https://orthodoxie.com/deux-higoumenes-athonites-se-rendront-a-kiev-le-3-fevrier/

 6. Ce am vazut/citit intr-o saptamana…mai intai Parintele Zaharia Zaharov a spus niste lucruri legate de casatoriile mixte contrazicand Sfintii Parinti, apoi am vazut ca IPS Teofan a avut in decembrie un discurs intr-o sinagoga total nepotrivit, acum staretul manastirii Vatoped se duce la intronizarea unui primat desi Sfantul Lavrentie al Cernigovului a spus in trecut ca nu este voia lui Dumnezeu separarea bisericii ucrainiene. Doamne miluieste zidirea Ta!!!

 7. Spuneam inca de cand au fost reabilitati schismaticii, ca se creeaza un precedent, chiar daca intentia de a oferi autocefalie biseriicii unui stat independent e teoretic onorabila, dar practic trebuie tinut cont de realitatea din teren. Iar realitatea in Ucraina a fost crunta inca de cand s-a creat schisma, cu dat la ficati si ocupatul bisericilor. Si n-ai efectiv la ce sa te astepti, din moment ce politizarea extrema a Ortodoxiei o face practic sa nu mai fie autentica si sa dea in alte nuante. Ambele tabere apeleaza la protectia politicianului suprem: papa de la Roma, la randul lui prietenul altei sanctitati, de unde se vede nuanta stravezie a afacerii, si, din pacate pentru credinciosi, s-a ajuns la lupte politice acerbe pe spatele lor. Greseala nu-i apartine lui Poroshenko, politician abil care s-a bagat si direct, dar si indirect, via Istanbul, sub aceeasi umbrela, ci este adanc inradacinata in mostenirea rafuielii din interiorul BORu lasate ucrainienilor. Asta este dovada vie ca ecumensimul si temenelele prin lacasuri neortodoxe duc in aceeasi directie: SCHISMA si DEZBINARE. Luati aminte la borshul rusesc, care acum ii adauga pe rabojul constiintei pe credinciosii din Ucraina. Intamplare sau nu, Filaret provenea din Ucraina si si-a permis sa-si traga biserica, asa cum o faca si altii, dar nu la modul declarat. La nivel macrocosmic se intampla ceea ce vedem si noi, in unele locuri, la nivel microcosmic, slujitorii, dupa un suish pe aripile duhurilor, au impresia ca Biserica trebuie sa ii slujeasca pe ei si nu invers. Doua lucruri slabesc deci Biserica, schisma si ecumenismul, dar Hristos si Biserica Sa vor dainui, astfel incat nu avem motiv de prea mare ingrijorare.

  Precizez ca eu, atunci cand critic ereziile, nu sunt incarcata de sentimente negative fata de adeptii lor. Am conlucrat minunat pe plan profesional cu neortodocsi, insa, dar mi-ar placea sa raman mereu demna, cand vine vorba de Ortodoxie. Omul este liber sa aleaga, iar aceasta libertate trebuie sa o respectam, insa, in acelasi timp, pretind sa fie respectata si a mea.

  Off topic:

  Desi nu e un mesaj duhovnicesc, si nu pare incarcat de iertare, cred totusi ca arata felul in care ne putem cali in focurile (in)amice si cum ne pot ajuta ele.

  https://evz.ro/mesajul-presedintelui-tribunalului-timis-oamenii-mizerabili-din-viata-mea-m-au-facut-puternica.html

  ”Orice cetăţean responsabil al planetei îşi serbează ziua de naştere alături de prieteni şi oameni dragi. Vărsătorul, excentricul prin excelenţă al Universului, va alege întotdeauna altceva. Azi, eu aleg să îmi „petrec” câteva clipe cu oamenii mizerabili din viaţa mea. Cu viperele care s-au târât în jurul meu, încercând să mă otrăvească. Cu hienele care, purtând masca prieteniei, adulmecau, plini de speranţă, mirosul de sânge proaspăt. Cu viermii care mi-au invadat viaţa privată. M-aţi vânat, ştiind că sunt nevinovată. M-aţi hărţuit şi aţi pus un preţ pe capul meu. M-aţi jignit şi m-aţi umilit; aţi rostit nenumărate, incredibile minciuni despre mine. M-aţi împroşcat cu noroi. Am fost, pe rând, infractoare şi prostituată şi coruptă şi proastă. Şi din nou coruptă… M-aţi ameninţat, direct sau prin binevoitori, simple lichele care azi se leapădă de voi. Pentru că aşa aţi vrut voi! Pentru că puteaţi! Azi, însă, eu aleg să vă mulţumesc. Datorită vouă sunt un om puternic. Datorită vouă, sunt un om mai bun şi, sper, mai smerit. Datorită vouă, oameni fără Dumnezeu, am învăţat să mă rog cu adevărat. Datorită vouă am înţeles importanţa Cuvântului şi puterea cuvintelor. Am înţeles că Adevărul iese întotdeauna la iveală şi că Dreptatea Divină are ultimul cuvânt. Toţi vom plăti. Toţi veţi plăti. Pentru răul făcut, pentru minciunile spuse, pentru destinele frânte. Pentru vieţile distruse întru slava voastră deşartă, mici figurine de lut care v-aţi crezut de neatins şi de neoprit. Priviţi-vă în oglindă şi veţi vedea ce mici sunteţi, dragii mei „prieteni”. Priviţi-vă.Şi poate aşa veţi înţelege finalul neaşteptat al poveştii pe care voi aţi creat-o… Datorită vouă am devenit ceea ce urâţi voi cel mai tare… Un om curajos”

 8. Măi Ileana, frumos tare și binevenit cuvânt.
  Cine rodește lângă Vlădica Ioan…

 9. S-ar părea că ceu doi stareți au fost aleși de Patriarhe fără acordul lor. (http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.com/2019/02/muntele-athos-si-schisma-ucraineana.html?m=1)

 10. Părintele Efrem, starețul Măn. Vatopedi din Sf. Munte, a suferit un infarct azi în Ucraina. Acum se află la spital în Kiev, unde i se fac diverse teste. Din cauza spitalizării, Arhim. Efrem nu va mai putea asista la întronizarea Primatului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

  https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/26818-ektakto-sto-nosokomeio-tou-kiebou-eisixthi-o-gerontas-efraim?fbclid=IwAR3uO9Deh0A9s-YKCLjiQT484lpBIDkrwd4E3Ptv3Rjn9njDc_KaXgu7t3w

 11. @Lucian-Octavian

  Nu-s vrednica sa mi se asocieze numele cu al IPS Ioan, dar nu e un secret ca m-am bucurat la maxim cand a fost ales.

 12. @andy

  Am dat pe goole translate si am inteles, dar poate nu este asa, ca in trecut i s-a implantat un stent, iar acum are aritmii. Sper ca n-a avut nefericita inspiratie sa treaca precum Jean Constantin inainte sa moara prin “usa” de la aeroport care detecteaza metale, avand stimulator cardiac. Cei cu stimulator trebuie sa informeze personalul si sunt verificati doar cu “bagheta”.

 13. Pingback: Staretul Efrem Vatopedinul a facut infarct la Kiev. Participarea sa la intronizarea noului mitropolit Epifanie, improbabila
 14. Pingback: ARHIEPISCOPIA CIPRULUI NU recunoaste noua structura ecleziastica din Ucraina. Mai mult decat atat, pune problema VALIDITATII TAINELOR noilor episcopi kieveni!/ Episcopul Victor al BOU - PM reclama PERSECUTII asupra parohiilor pentru a le determina sa ader
 15. Pingback: Sinodul Albaniei respinge noua biserica autocefala din Ucraina și CONTESTĂ canonicitatea hirotoniilor ex-schismaticilor/ Biserica Greciei AMÂNĂ pronunțarea pe tema ucraineană/ Sfânta Chinotită NU a luat o decizie unitară privind noua structură.
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare