GSP: EXCLUSIV Interviu tulburător cu Mihai Neșu: „Nu-mi închipuiam că viața unui paralizat poate fi atât de frumoasă!” Neșu speră să strângă 3,5 milioane de euro pentru construirea unui centru ultramodern de recuperare la Oradea Fostul internațional Mihai Neșu …
Articole din categoria: Convertiri
Și cum este să fii ortodox?
Dr. Jane: Ne colorează întreaga viață… Pentru mine e o mare ușurare că nu trebuie să înțeleg totul; este o taină, iar Dumnezeu le rânduiește pe toate. O mare binecuvântare este că am cunoscut-o pe Maica Domnului. În problemele cu copiii noștri, a putea să mă adresez ei ca unei mame desăvârșite și a-i spune: „Nu vrei să fii tu mama lor? Pentru că eu nu sunt în stare!” mi se pare o adevărată ușurare și o mare binecuvântare.
Dr. Dan: Și pentru mine legătura cu Maica Domnului este o binecuvântare enormă. Încerc să citesc cât pot de des Paraclisul Maicii Domnului. Îmi dă mângâiere și este un izvor de întărire în lupta cu patimile.
Secvente Trinitas, Realizator: Raluca Mihalache CONVERTITI CONTEMPORANI LA ORTODOXIE dau marturii vii si puternice despre intoarcerea lor “ACASA”, in singura Biserica adevarata: “Ortodoxia e o trezire” CONVERTIREA LA ORTODOXIE a unui reputat cercetator olandez: Johannes Schoonman (Video). Botezul DE LA …
De aceea, de Paști trebuie, nu așa cum s-a format stereotipul să te relaxezi, să-ți permiți ceva, ci, dimpotrivă, trebuie să priveghezi mai mult. Iată care-i cheia. Căci pentru bucurie trebuie să lupți. Cum? Să nu crezi păcatului. De exemplu te simți rău, n-ai dispoziție, iar toți se bucură. Dar tu să n-ai încredere în ce-ți spune gândul. Biserica binecuvintează să te bucuri. Asa că ia și te bucură. Nu vrei? Silește-te. Înțelege că în tine locuiește păcatul care ție și apropiaților tăi vrea să vă otrăvească sărbătoarea. De ce să crezi păcatul[ui]? Caci avem binecuvântarea să ne bucurăm, pentru că avem motiv să ne bucurăm: biruința asupra morții. Iar faptul că în sufletul tău este acuma bezna, întuneric… Dar trebuie sa ne silim. Împărăția lui Dumnezeu se ia prin silință. Când trăim în general după simțămintele noastre, după anumite stări temporale, atunci, desigur, când va trebui să ne bucurăm, vom plânge, iar când va trebui să plângem ne vom bucura. Vrăjmașul le va amesteca pe toate. Însă noi știm că oricât mi-ar fi mai greu acum, dar Hristos a înviat!
Şi, în clipa în care am fost hirotonit, efectiv a simţit că un nou organ s-a grefat pe sufletul meu s-a grefat în mine. Şi când ea mi-a spus lucrul ăsta, i-am spus: “Ştii, exact asta am şi simţit!” S-a schimbat viaţa mea. Cel mai mare regret este că am acceptat să fiu preot, iar cea mai mare bucurie este că am acceptat să devin preot. Trăim într-un paradox, creştinismul e un paradox şi le trăim pe amândouă. Marea, marea bucurie şi mare tristeţe pe care le simt este sfârşitul Liturghiei. Tristeţe că se termină Liturghia. Că ajung la momentul binecuvântării finale şi că s-a terminat. Suntem rupţi din timp şi din spaţiu în Liturghie.
Vedeti si: *** Marturia parintelui Irineu Curtescu (actualmente duhovnic la Man. Ponor) – TVR *** Playlist Trinitas TV – “Marturii si evocari” cu: Arhim. Mihail Stanciu, Arhim. Quais Sadiq (acum episcop in Patriarhia Antiohiei), Arhim. Policarp Chitulescu, Protos. Vincenţiu Oboroceanu, …
Trinitas TV/ “Valoarea faptei”: Invitat – Monah Sava Lacour, Mănăstirea Oaşa Reporter – Nicoleta Lazăr Legaturi:
Jurnalul.ro/ Cristinel C. Popa: Buna vestire a venit în timpul torturilor suferite în închisori. De la medicină, la preoție, după întâlnirea cu Arsenie Papacioc Vom aminti aici despre suferințele de neimaginat ale studentului la medicină ce a devenit preot după …
Eu cunosc sectanți care merg, pe ascuns, la Mănăstirea Putna, de Înviere. Vor să simtă și ei bucuria Învierii, care la ei nu există. Le place și lor, dar nu s-ar da la ortodocși. Chiar i-am auzit pe unii cum ziceau că au fost la Ierusalim, de Paști, într-un grup în care erau și ortodocși, și sectanți. Penticostalii erau supărați și se întrebau: „De ce s-au aprins lumânările doar la ortodocși, iar la noi nu s-au aprins?” Eu nu înțeleg cum nu-și dau seama oamenii că Ortodoxia este adevărata credință? Din moment ce Lumina Sfântă, de sute de ani, apare numai când slujesc ortodocșii la Sfântul Mormânt, ce alte dovezi mai așteptăm?
“La doi ani şi jumătate de la accident, m-am hotărât să mă botez ortodox. Nu pot să ştiu de ce mi s-a întâmplat mie asta exact, dar m-a ajutat să mă descopăr pe mine care eram cu adevărat. Nu doar aşa, ce voiam să par”, a dezvăluit fostul fundaş la Trinitas TV.
A fost o călătorie lungă, am avut și multe dificultăți, precum și multe întrebări însă în final am găsit o comunitate în care ne simțim cu adevărat acceptați, având șansa să întâlnim și alți creștini, care au devenit ortodocși imediat după naștere. Faptul că am fost bine primiți în comunitatea aceasta este minunat. Nu este întotdeauna ușor să găsești o asemenea comunitate, așa că sunt foarte fericit pentru acest lucru și, de asemenea, sunt fericit să găsesc în final o Biserică ce va rămâne neschimbată și atunci când copilul meu va ajunge la maturitate.
Fiind prima dată când a trăit o astfel de experiență, lui i s-a întărit ideea că sfinții ortodocși sunt vii și sunt printre noi, exact cum spunea un părinte. Acest lucru i-a demonstrat că lucrurile și întâmplările divine sfidează logica și rațiunea umană, nefiind dependente de timp sau spațiu.
De aceea, nu pot să nu înţeleg întâlnirea noastră cu Andrée și dintr-o perspectivă eshatologică. În primul veac, sfinți erau numiţi cei care luptau să sălășluiască în ei Duhul Sfânt, cei care erau mădulare ale Trupului lui Hristos – Biserica (cf. Efeseni 1:1). Despre acești sfinți spune Apostolul că „ne vor judeca” (1 Corinteni 6:2). Nu neapărat Sfântul Pavel răpit la Ceruri, nu Sfântul Siluan care L-a văzut pe Hristos în Lumina nezidită – și ei ne vor judeca, dar cred că mai aspră ne va fi judecata întâlnindu-ne cu oameni ca Andrée, contemporani nouă, trăind în aceeaşi societate care s-a lepădat de Dumnezeu, suferind de singurătate (nedorită!) şi boală atâţia ani, trăind aceleași „frustrări” ca multe din femeile creştine de astăzi (pentru că și ea a fost un om înzestrat cu daruri de tot felul, și cu toate acestea a ales să facă șase copii și să stea acasă să-i crească).
[…] – Am văzut că îi îmbrăcaţi în costume populare, că îi îndemnaţi să le îmbrace, să poarte portul popular. Ce vreţi să faceţi cu treaba asta? – În niciun caz nu vrem să creăm o mişcare exterioară, ci, mai …
Magdalena şi soţul ei, reputatul medic neurochirurg Ştefan Mindea (39 ani) – declarat cel mai tânăr şef de secţie din istoria neurochirurgiei de la Stanford – au trăit în Statele Unite ale Americii, acolo unde familiile lor au emigrat pe când ei erau copii. S-au întâlnit într-o tabără ortodoxă şi au format o familie tradiţională românească, unde pruncii sunt bineveniţi pe lume. Aşa au venit pe lume Isabella (12 ani), Ştefan (7 ani), Francesca (5 ani), Ecaterina (3 ani) şi Iustina (1 an şi jumătate). Acum 2 ani, medicii s-au hotărât să lase confortul Occidentului şi să revină în ţară, dar nu ştiau cât de greu va fi acest pas pentru copii.
„Unii dintre ei au refuzat să convertească, nedorind să afle cum este renunțe la Dumnezeu. Unii au refuzat să învețe cum să-i omoare pe alții. Nu a mai existat nicio șansă pentru ei. Au fost condamnați cu toții la moarte. Cei uciși erau îngropați într-o groapă comună, nici aceia suficient de adâncă, astfel încât în aer plutea mereu un miros greu de cadavre intrate în putrefacție. Era mirosul morții…”
“… Oasa a devenit pentru ei un fel de familie, o altfel de casa in care isi descopera radacinile, se descopera pe ei. Aici au aflat frumusetea lucrului facut impreuna. Impreuna se roaga, impreuna muncesc si bat muntii in lung si in lat, si tot impreuna… dau de Dumnezeu”.
Însumând toate experienţele, mi-am dat seama că nu aveam nici un dubiu şi că eram pregătit să mă botez. Momentul Botezului, din ziua de 9 decembrie 2014, a fost deosebit! Am primit totul în dar! Singurii mireni de acolo, de la 1.850 de metri altitudine, parcă mă aşteptau pe mine. Părintele Ciprian a fost cel care a săvârşit slujba Botezului.
Doxologia/ Pr. Constantin Sturzu: De la necredinţă la credinţă, adică acasă Zilele trecute, o altă personalitate de prestigiu a vorbit ieşenilor. Este vorba despre profesorul de patrologie Andrew Louth (Marea Britanie), membru al Academiei Britanice pentru Ştiinţe, autor a numeroase cărţi şi studii …
Doxologia: Nicolae Pintilie: Ce este mulţumirea? „În îndepărtatul Orient, un prinţ bolnav de prea mult bine îşi căuta vindecarea. A întrebat magi, a întrebat doctori şi vraci, în căutarea unui leac minunat. Boala înainta galopant, surpând viața tânărului prinţ. Într-una …
“Nefericirea oamenilor, scria Blaise Pascal, provine dintr-un singur lucru, că nu ştiu să rămână liniştiţi, într-o cameră.” Lipsa gustului pentru singurătate şi linişte, aceasta este boala omului contemporan. Foarte multă lume evită liniştea, singurătatea, timpul liber fiindcă nu are nimic …
“In momentul botezului… am simtit ce inseamna A AVEA VIATA” IPS Teofan: VIATA CRESTINULUI E O MUCENICIE PERMANENTA/ Iubirea, patima, dezamagire Roman ortodox in Franta: Poetul Daniel Turcea – cuvinte din inviere pentru inviere […] Nu stiam cum sa ajungem mai repede …
O poveste de necontenita suferinta si minuni ale jertfei sau: Viata intre VINEREA MARE si IZVORUL TAMADUIRII Antena 1: Cancerul, dragostea mea Este titlul unei cărţi lansate din disperare. Mioara e mama a cinci copii. Boala a schimbat rolurile. Copiii …
StirileProTV: “Cocosat de rate, omul nu mai vede cat de frumos e cerul”. Cine sunt romanii care l-au gasit pe Dumnezeu printre straini In cautarea acestor suflete, Alex Dima a batut tara si Europa de la un capat la altul. …
Mediafax: REPORTAJ: Singurul preot ortodox străin care slujeşte la Iaşi – un american, fost luptător în Vietnam – FOTO Americanul Stephen Holley este singurul preot străin care slujeşte la Iaşi cu acordul Mitropoliei Moldovei. Fost luptător în Vietnam, baptist pentru 25 …
Traista cu merinde: Jumatate tu, jumatate eu Ati putea crede ca este vorba despre o poveste de iubire. Pai chiar este o poveste de iubire, dar nu una de dragoste. Si ca sa nu va mai plimb printre fraze fara noima, …
Doxologia/ Pr. Constantin Sturzu: Pocăiţi-vă! Şi va fi revoluţie… Mâine se va citi, în bisericile ortodoxe, Evanghelia din duminica de după Botezul Domnului: “În vremea aceea, auzind că Ioan a fost pus la închisoare, Iisus s-a dus în Galileea; şi …
Intr-o dimineata de decembrie geroasa si mohorata, intr-o biserica din Lugoj, acum trei ani, am devenit ortodoxa. Implinisem nu de mult 44 de ani. Am ajuns intamplator acolo, doar pentru ca cea care urma sa-mi fie nasa avea duhovnicul preot …
Diaconul Joseph Gleason si familia sa (sursa foto) Journeytoorthodoxy: Un pastor calvinist-anglican se converteste la Ortodoxie cu toata parohia sa Mark Bradshaw, la emisiunea radio Conversatii despre Ortodoxie, m-a intervievat recent despre convertirea la credinta ortodoxa. O inregistrare audio a interviului …
*** Digi 24: Un american și un austriac au ales să se călugărească în România Adevarul: FOTO Un american şi un austriac, călugări ortodocşi la Oaşa Americanul Stephen, fost contabil la Bank of America, şi austriacul Thomas au dat credinţa …
Orthodoxinfo: Former Taliban From Afghanistan Baptized at the Monastic Republic of Mount Athos Ahmed a fost nascut si crescut intr-un sat din Afganistan in mijlocul razboiului. Amintirile lui din copilarie sunt praful, saracia, si educatia islamica obligatorie despre scrierile sacre …
Jurnalul national: Povestea unui psiholog criminalist. “Furam, mințeam. Dar cine-ar fi crezut că toate nenorocirile astea aveau să-mi folosească într-o zi?” “Mă caută studenții, parcă s-au dilit. Toți vor să se facă profileri” “Și cum vă descurcați cu atâția morți …
“Din anul 2000 nu am mai efectuat intreruperi de sarcina, decat in siutuatia in care sarcina a fost sau este oprita in evolutie. Aceasta decizie, v-am spus ca a fost greu de luat pentru ca, pana la momentul acela, fiind …
“Dacă Hristos a venit pe pământ şi a dat această lumină, şi a pus această Biserică, spunând că «Biserica este una», Dumnezeu nu poate să se schimbe. Dumnezeu nu e ca omul. Când face un lucru, îl face trainic şi …