(video) NOI REGULI EUROPENE PENTRU CULTURILE OMG (organisme modificate genetic). DIVERGENTE INTRE PARLAMENTUL UE SI COMISIE?

4-07-2011 1 minut Sublinieri

Eurodeputatii vor vota marti in plen propunerea conform careia statelor membre le este permis sa decida interzicerea sau restrictia cultivarii plantelor modificate genetic. Propunerea, sustinuta de comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, ofera statelor posibilitatea de a lua o decizie pe motive de mediu.

Comisia Europeana nu sprijina insa acest lucru, dorind sa permita doar interdictia pe motive socio-economice, etice si morale.

“Propunerea noastra ofera statelor membre o baza solida si legala pentru a actiona in acest mod”, explica autoarea raportului, Corinne Lepage (Franta) din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa.

Ce schimbari va aduce aceasta propunere?

In primul rand, statele membre vor putea restrictiona sau interzice cultivarea acestor plante, pe motive care tin de siguranta agricola si a mediului inconjurator (de exemplu rezistenta la pesticide, raspandirea anumitor recolte si amenintarea biodiversitatii). Comisia Europeana nu sprijina insa acest lucru, dorind sa permita doar interdictia pe motive socio-economice, etice si morale.

Cu toate acestea, statele membre nu vor avea putere de decizie atunci cand vine vorba de probleme legate de sanatatea publica, aceasta decizie fiind luata prin procedurile actuale de autorizare la nivel UE, potrivit site-ului PE.

Noua lege nu va schimba procedura de acordare a autorizatiilor pentru cultivarea acestor plante (care presupune analiza facuta de Comisa Europeana pe baza evaluarii formulate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara cu privire la riscurile presupuse de aceste culturi), care se va desfasura in continuare la nivel european in concordanta cu deciziile luate de statele membre.

Parlamentul catre Consiliu si Comisie

Autoarea raportului, Corinne Lepage (Franta) din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, ne-a explicat dupa votul din comisie nevoia unei astfel de reglementari: “acest vot este un semnal clar al Parlamentului catre Consiliu si Comisie: sistemul european de acordare a autorizatiilor trebuie sa fie in continuare valid, insa trebuie sa fie recunoscut faptul ca anumite efecte asupra agriculturii si asupra mediului inconjurator, precum si efectele socio-economice referitoare la posibila contaminare cu organisme modificate genetic, pot fi invocate de statele membre pentru a justifica interzicerea sau restrictia cultivarii acestor plante”.

De asemenea, autoarea raportului mai atrage atentia si asupra importantei libertatii de decizie oferite statelor membre: “Scopul raportului este acela de a acorda o mai mare importanta statelor membre. Planul proiectului este echilibrat si reflecta dorintele si preocuparile diferitelor parti implicate. Suntem totusi de parere ca ar trebui sa se efectueze si o evaluare din partea Comisiei.”

de Ionut Baias


Categorii

1. DIVERSE, Organisme modificate genetic (OMG), Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “(video) NOI REGULI EUROPENE PENTRU CULTURILE OMG (organisme modificate genetic). DIVERGENTE INTRE PARLAMENTUL UE SI COMISIE?

  1. Pingback: Comisia Europeana aproba PORUMBUL SI BUMBACUL MODIFICATE GENETIC
  2. Pingback: Studiu socant al Universitatii din Caen: OMG-urile MONSTANTO SI PESTICIDELE SUNT EXTREM DE CANCERIGENE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Cum promoveaza Uniunea Europeana OMG-urile CANCERIGENE. In Romania avem si REGII SOIEI MODIFICATA GENETIC! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare