BIG BROTHER VIZITEAZA SI FRANTA: carte de identitate cu cip REGAL, proiect legislativ pe cale de a fi votat

4-07-2011 5 minute Sublinieri

Adoptata de Senat pe 31 mai, propunerea legislativa referitoare la protectia identitatii va fi examinata pe 6 iulie de Adunarea Nationala in cadrul unei sesiuni extraordinare.

Propunerea se sprijina pe doua axe: pe de o parte, o carte de identitate ce va contine un cip electronic numit regal, destinat validarii identitatii purtatorului. Pe de alta parte, o baza centrala, comuna pasapoartelor biometrice si cartilor nationale de identitate. Se adauga si un cip optional pentru securizarea tranzactiilor online. Textul completeaza reprimarea delictului de uzurpare a identitatii creata de legea LOPPSI.

Un fisier gigantic, centralizat

Aceasta baza unica centralizata “va permite verificarea concordantei intre datele inscrise pe carte si cele inregistrate in baza, facand astfel imposibila falsificarea cartii“, explica raportul parlamentar. Acest fisier central, inima dispozitivului, va contine ansamblul datelor cerute pentru eliberarea pasaportului si a cartii nationale de identitate. El va fi creat prin decret de Consiliul de Stat, luat dupa un aviz motivat si publicat de CNIL. Durata conservarii ar trebui fixata la 15 ani.

Odata constituita, aceasta baza centrala ar putea fi explorata de agenti insarcinati sa caute si sa controleze identitatea persoanelor (art. 5). Este vorba despre o interogare in modul binar (da/nu) destinata asigurarii validitatii unei carti si, astfel, a identitatii unei persoane. Totodata, contrar a ceea ce a decis Senatul, comisia de legi a Adunarii doreste ca aceasta baza sa asocieze in mod clar legaturile dintre amprentele digitale si fotografii. Este vorba, astfel, de un modul mai “activ” de cautare in baza de date. Aceasta cautare complexa ar permite exploatarea industriala a datelor in cadrul unei crime, a catastrofelor naturale etc. Se paraseste, deci, modulul binar, insa va fi necesara o masura judiciara de siguranta.

O carte de identitate cu cip regal

Prin aceasta propunere legislativa, cartile nationale de identitate vor fi dotate cu cip electronic securizat continand datele starii civile ale proprietarului cartii. Se va regasi in date cifrate numele de familie, prenumele, sexul, data si locul nasterii, adresa, talia si culoarea ochilor, fotografia, amprentele digitale de la opt degete (“gradul de eroare, la scara populatiei franceze, este de 4% cu doua degete si de doar 0,16% cu opt degete”, spune comisia legilor).

“Imposibil de interceptat datele”

In Comisie, se dau asigurari: acest cip va fi ultra securizat. Imposibil pentru un individ raufacator “sa intercepteze datele”. De altfel, cipul nu ar putea fi folosit la geolocalizarea persoanelor:

“Cipul regal, continand datele biografice si biometrice ale persoanei, desi fara contact, nu ar putea fi citit decat de la o distanta de 1 cm., de un cititor specific(…). In plus, datele transmise cititorului vor fi criptate, neputand fi decriptate decat prin mijlocul unei chei electronice regale. Va fi deci imposibil pentru un individ raufacator sa intercepteze aceste date, stiind ca pentru a le intercepta la o distanta de 10 metri, pe langa faptul ca ar avea nevoie de cheia de decrpitare a datelor, precum si de un mijloc de activare a lisibilitatii datelor prin transmiterea unei unde electronice catre cip, i-ar trebui o antena de 10 metri inaltime”.

In practica, controlul identitatii nu se va efectua decat plecand de la datele imprimate pe carte sau inscrise in cipul electronic. Agentii vor avea totusi posibilitatea sa consulte fisierul central, in caz de indoiala serioasa asupra identitatii pretinse sau daca vor constanta ca titulatura e suscceptibila sa fi fost falsificata, contrafacuta sau alterata (art. 5 bis.)

Un cip pentru “servicii electronice”, optional

Dincolo de cipul regal, inevitabil, un cip pentru “servicii electronice” va fi propus la alegere, dupa cum va decide purtatorul. Acest element va servi pentru identificarea pe internet, de la distanta, atunci cand se foloseste semnatura electronica. Acolo unde este cazul, cartea poate deveni o componenta a autentificarii online in diferite demersuri administrative sau tranzactii comerciale. Fiabilitatea acestui al doilea cip va fi specifica: ea va fi presumata pana la proba contrarie. Autentificarea electronica, asigura Comisia de Legi,

“va beneficia de un puternic grad de securitate, fiind in acelasi timp foarte comoda pentru folosire: un simplu cititor de carduri e suficient pentru a beneficia de aceasta functionalitate”.

Cand “anumiti” devin “toti”

Consumatorul va fi stapanul datelor sale de identificare pe care le comunica in timpul tranzactiei. Cybervanzatorul nu va putea refuza tranzactia daca consumatorul nu dispune de aceasta carte securizata. E de notat ca textul spune ca “anumiti actori economici” ar putea sa acceada la fisierul central pentru a verifica validitatea informatiei. In comisie, de fapt, s-a aflat ca “anumiti” este echivalentul “tuturor”.

La audieri, “CNL a estimat ca aceasta dispozitie nu pune probleme”, a explicat Comisia.

Noua infractiune MMM

Pentru a securiza cipurile si fisierele centralizate, guvernul a profitat de ocazie pentru a agrava dreptul penal informatic. (…) Printr-un comandament depus la Senat, guvernul doreste doreste sa suprasanctioneze atacurile informatice impotriva fisierelor sensibile “puse in aplicare de Stat”: in cazul unei introduceri intr-un fisier nominal, se pedepseste cu cinci ani de inchisoare si 75 000 euro amenda (fata de doi ani de inchisoare si 30 000  euro de amenda, cum e in prezent). In caz de obstructionare, de introducere, modificare sau stergere a datelor, pedepsele trec de 7 ani de inchisoare si de 100 000 euro amenda (fata de 5 ani si 75 000 euro in prezent).

Ne intrebam daca notiunea “puse in aplicare de Stat” este indeajuns de vasta sa protejeze penal fisierele manipulate prin legea Hadopi. Comisia de legi a Adunarii Nationale nu a spus nimic despre acest lucru.

Nota noastra:

Asadar, iata ca si in Franta edificarea Big Brother-ului cunoaste succese deosebite – deocamdata in proiect. Proiectul de lege adoptat deja de Senat si propus Adunarii Nationale este mult mai strict decat cel romanesc, cu care seamana in multe privinte. Elementele comune sunt date de existenta cartii de identitate electronice si a cipului cu date biometrice si optionalitatea “extra” a unui cip prin care se pot face diverse tranzactii si chestiuni administrative in care e folosita semnatura electronica. Deosebirile sunt: faptul ca in varianta romaneasca se pretinde (necredibil, insa) ca nu exista o baze de date centralizata, spre deosebire de cea franceza si, cel mai important, faptul ca exista (cel putin in aceasta faza, de proiect) alternativa unei carti de identitate fara cip.

Dupa cum se stie, autoritatile romanesti au dat un pas inapoi (deocamdata) in impunerea cartilor de identitate cu cip obligatorii datorita opozitiei depuse de unele asociatii din societatea civila si cea ortodoxa. Surprinde pasivitatea francezilor, mai ales ca au o istorie foarte interesanta in domeniu: in 1980 au protestat masiv fata de ideea de a introduce o carte de identitate magnetica (deci fara alte componente), dupa ce anterior protestasera fata de ideea introducerii unui numar unic de asigurat (un fel de CNP). Aceste proteste au intarziat mult intentiile de introducere a cartilor de identitate electronice si, apoi, si biometrice (cum sunt cele din prezent). De altfel, nici prezentul proiect nu a putut fi trecut pana acum, datorita criticilor severe ale ale organizatiilor ONG si ale Autoritatii Franceze pentru Protectia Datelor. Planul, conceput in 2005, era proiectat sa fie adoptat pana in 2007.

Intrebarea care se pune in acest moment este: ce s-a intamplat in doar sase ani astfel incat un proiect legislativ care starnea opozitia ONG-urilor si a Autoritatii de Protectie a Datelor Personale a putut fi, acum, votat in Senat, fara o opozitie vizibila? Proiectul votat acum seamana foarte mult cu cel din 2005: existenta unei baze comune, cip cu date biometrice, semnatura digitala. Au existat, ce-i drept, amendamente depuse de opozitie (adica de socialisti) care au cerut chiar eliminarea componentei electronice din proiect tocmai pentru ca se intentioneaza crearea fisierului centralizat cu toate datele biometrice ale cetatenilor. Amendamentul a fost insa respins.

Ce invatam de aici? Proiectul francez este foarte apropiat de cel romanesc. Asta se explica prin faptul ca, de fapt, daca introducerea pasapoartelor biometrice este o cerinta obligatorie a Comisiei Europene, ID cards-urile, sau cartile de identitate electronice, sunt propulsate implicit de Uniunea Europeana pentru a crea e-guvernarea la nivel european. De aceea, ele au elemente comune in toate tarile membre UE. Ah, cu oarece elemente picante de specific, cum e porecla hazlie ce au gasit-o cipului cu date biometrice din carte: cipul… Regal! Ciudata intoarcere a monarhiei in Republica Revolutiei Franceze. Oricum, e de mentionat si faptul ca garantiile date de francezi sigurantei cipurilor sunt povesti dintre cele mai penibile posibil.

Si inca ceva: e bine ca guvernul roman a acceptat amanarea introducerii noilor carti de identitate electronica si, mai ales, ca a accceptat ideea cartilor de identitate alternative. Sa fim constienti insa ca strategia este de a amana, de a tergiversa, de a nu brusca, dar niciodata de a renunta la scopul final- introducerea acestui sistem electronic de supraveghere si identificare a persoanelor. Un sistem totalitar.

Legaturi:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “BIG BROTHER VIZITEAZA SI FRANTA: carte de identitate cu cip REGAL, proiect legislativ pe cale de a fi votat

  1. Observ mai multe „lucruri” care au structura de 13 cifre ca si codul de bare:
    CNP, numarul de telefon in format international, codul de bare… se pare ca se va tinde spre o „unire a lor”… nimic nu e intamplator

  2. Pingback: PASAPOARTELE BIOMETRICE SI SECURITATEA: sute de mii de pasapoarte cu cip FALSE IN FRANTA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare