“Roaga-te Tatalui tau Care este intru ascuns…”

24-02-2015 Sublinieri

dr18556

Rugaciunea de taina

Tu insa, cand te rogi, intra in camara ta si, inchizand usa,

roaga-te Tatalui tau Care este intru ascuns; si

Tatal tau, Care vede intru ascuns, iti va rasplati la aratare.

(Matei 6, 6)

La temelia fiecarei vieti traite intru sfintenie trebuie sa se afle o convorbire vie, statornica, a sufletului cu Dumnezeu, in tainita inimii omului, departe de oameni, fata catre fata cu Dumnezeu daca se poate spune asa. Intreaga semnificatie a rugaciunii consta in aceasta directa, intima, personala relatie a omului cu Dumnezeu, prin care omul are acces la tronul Celui Preainalt. Nu incape indoiala ca mereu si oriunde ne-am afla suntem in prezenta lui Dumnezeu, dar Insusi Hristos ne-a aratat cat de necesar este sa ne retragem in singuratatea „camarii” noastre, pentru a ne ruga, iar experienta ne arata cat de folositoare este o asemenea retragere atunci cand devine obisnuinta.

Acolo, in sanctuarul nostru, departe de cele pamantesti si de cele omenesti, vom gasi izvor de apa vie, ne vom potoli setea sufleteasca, ni se va aprinde cu o ardoare noua flacara credintei; acolo vom prinde aripi, avantandu-ne intr-un zbor fara primejdii, peste abisul indoielilor si pacatului. Sa cau­tam singuratatea si il vom gasi in ea pe Tatal nostru ceresc; in lumina fetei Sale, avand vie constiinta iubirii Sale parintesti, vom invata sa ne rugam. Desi Domnul nu asteapta de la noi rugaciuni lungi si nu considera a fi un merit rostirea de vorbe multe, trebuie totusi ca, incepand ziua in care ne asteapta poate nu putine griji si greutati, sa ne intarim, ca la un inceput de cale, sa prindem forte noi in singuratatea „camarii” noastre. Acolo Ii vom destainui si teama ca s-ar putea sa nu ne mearga din plin in timpul zilei, vom implo­ra binecuvantarea Sa pentru tot lucrul nostru, pentru ca, luminati de lumina Sa, plini de Duhul Sau, inarmati cu ruga­ciuni, sa ne avantam fara frica in intampinarea incercarilor la care am putea fi supusi. Sa fim convinsi ca, de fiecare da­ta cand ne infatisam inaintea lui Dumnezeu, chiar daca pentru cateva clipe, vom primi binecuvantare de Sus, iar „Tatal nostru, Care vede intru ascuns, ne va rasplati la aratare“.

(din: “Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – 366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Editura Sophia, 2008)

***

coltul-icoanelor

Cuvant al Parintelui HRISOSTOM RADASANU in a doua seara a Postului Mare, dupa slujba Pavecernitei Mari (catedrala Iasi, 2015) DESPRE FOLOSUL RUGACIUNII DE TAINA si SCOALA POSTULUI:

“Sa stii pentru ce te rogi si sa te lasi crescut de aceasta rugaciune!”

AUDIO:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 rugaciune coltul cu icoane

Legaturi:

***

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Hrisostom Radasanu, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Talcuiri ale textelor scripturistice, Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la ““Roaga-te Tatalui tau Care este intru ascuns…”

  1. Pentru cei ce se roagă, vă rog să pomeniţi la rugăciune şi pe Vasile, 50 ani, aflat în agonie. Doamne, ajută!

  2. Avva Alonis a spus, odata: “De nu va ajunge omul sa zica in inima lui ca numai el singur si cu Dumnezeu sunt prezenti in acel loc, acela nu va ajunge niciodata sa gaseasca pacea si odihna sufletului sau.”

    La randul sau, Sfantul Ioan Hrisostom spune: “Indiferent de locul unde locuiesti, iti poti crea propriul loc de liniste si de retragere, numai sa ai intentii bune si, nici locul, nici timpul, nu iti vor mai fi tie obstacol. Chiar fara sa ingenunchezi, lovindu-ti pieptul sau ridicandu-ti mainile spre ceruri. Atata timp cat mintea ta este adesea adunata in tine insuti, esti pregatit pentru rugaciune. Dumnezeu nu este deranjat de nici un loc. El cere numai o minte limpede si atenta, precum si un suflet treaz.”

    Sfantul Macarie Egipteanul, in omiliile sale duhovnicesti, scrie: “Totul este destul de simplu si usor pentru aceia care doresc sa fie transfigurati duhovniceste. Ei trebuie sa se straduiasca numai sa fie prieteni cu Dumnezeu si odihnitori Lui… si pentru aceasta, vor primi intelegerea si experienta dumnezeiestilor daruri, o binecuvantare de nedescris si o sanatate sufleteasca cu adevarat mareata.”

    http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/suprema-singuratate-credinciosilor-astazi-126936.html

  3. Pingback: Arhim. Paisie de la Hilandar: “ROAGĂ-TE ȘI NU ÎNCETA SĂ TE ROGI! INGRĂDEȘTE-TE CU RUGĂCIUNEA! Dacă omul nu face din rugăciune ritmul vieţii sale, sunt mici şansele să iasă biruitor din luptele duhovniceşti” | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: LUPTA PENTRU RUGĂCIUNE, NEVOINŢA DUHULUI CREŞTIN: “Trăim înconjuraţi de o lume fără rugăciune. De-abia printr’o mare străduinţă putem răzbate prin această atmosferă nevăzută, dar groasă şi împovărătoare” | Cuvântul
  5. Pingback: “Duhule Sfinte, luminează-mi mintea!” – ASINA LUI VALAAM, DIFICULTĂȚILE ÎN ÎNVĂȚARE și… PUTEREA RUGĂCIUNII | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate