Vladica Antonie Marturisitorul despre VEACUL RABDARII SI VEACUL PRIGOANEI. “Se apropie asa niste vremuri, incat fara indeplinirea pravilei de rugaciune, nimeni nu va rezista”

9-06-2009 Sublinieri

Vladica Antonie Marturisitorul, Arhiepiscop de Mihailov si Golânsk (1889-1976):

is1.jpg

“Se apropie asa niste vremuri, încât fara îndeplinirea pravilei de rugaciune, nimeni nu va rezista, indiferent de ce rang duhovnicesc va fi”.

Veacul nostru nu este un veac al postului, ci al rabdarii si al bolilor. Iar daca vom lua asupra noastra un post aspru si peste puterile noastre, atunci pur si simplu nu vom fi în stare sa-l tinem. Noi avem nevoie de un post launtric pentru a ne înfrânge pe noi însine si pentru a deveni blânzi, smeriti si rabdatori. Daca Domnul ne îngaduie sa suferim, trebuie sa primim aceasta cu smerenie. Caci ceea ce este îngaduit de Domnul, trebuie primit ca din mâna Lui si trebuie sa rabdam tot. Adevaratul post este atunci când omul suporta cu rabdare si fara suparare toate atacurile si jignirile,  considerând ca le-a meritat pe buna dreptate. Pentru ce? Pentru viata pe care a avut-o în trecut si pentru tineretea usuratica. Mândria noastra este asemenea unei fiare care, daca este atinsa oricât de usor, atunci este gata sa sara si sa-i sfâsie pe toti. Dar este de datoria ta sa o împingi si sa nu o lasi sa iasa. Chiar daca cineva te-a suparat si te-a mâniat si-ti doresti sa-i zici tot ceea ce crezi despre el, atunci procedeaza altfel si spune-i mândriei tale: „Stai acolo si nu iesi!”. Si-n loc sa-i raspunzi cu brutalitate, tu, dimpotriva, vorbeste-i cu blândete. Astfel se dobândeste smerenia. Aceasta este si mucenicia cea fara de sânge. Sfintii mucenici au patimit cumplit dar pentru scurt timp. Aici este un chin nesângeros si nu doar pentru o perioada de un an sau doi, ci pentru întreaga viata. Iar daca Domnul va îngadui mari suferinte sau va începe o adevarata prigoana, atunci, zice Vladica, trebuie sa-ti imaginezi ca mergi la moarte pe Golgota.

Înainte de moartea sa (a lui Vladica) cred ca Dumnezeu a îngaduit sa ne spuna ceea ce ne asteapta pentru ca la un moment dat a zis:

„Iar voi înca este posibil sa suferiti. Si, de va veni aceasta vreme sa nu va înfricosati, ci sa mergeti la moarte pe Cruce cu mare curaj, si cu pieptul deschis, neavând nici o îndoiala si neparându-va rau pentru nimic. Sa primiti totul cu bucurie, pentru ca atunci puterea lui Dumnezeu va va lumina si va va întari si voi veti rezista. Iar daca în gândul tau vei renunta la Cruce, daca se va strecura îndoiala si vei fugi fiindu-ti frica pentru tine si pentru cei apropiati ai tai, sa stii ca-n acea clipa va interveni puterea demonica, harul se va îndeparta de tine, si nu vei face fata suferintelor. Trebuie sa fii constient de faptul ca ti-a venit ceasul când trebuie sa-ti marturisesti credinta si devotamentul fata de Domnul. Sa mergi la moarte cum faceau Sfintii mucenici pe care Domnul îi întarea astfel încât ei nu simteau durerile, iar daca le simteau, atunci întelegeau ca ele sunt trimise pentru curatirea de pacatele de mai înainte. Cereti-I ajutor lui Dumnezeu pentru copii si pentru cei apropiati, însa nu va speriati, deoarece prin suferintele noastre, îi vom ajuta si Domnul îi va milui pe ei. Se apropie asa niste vremuri, încât fara îndeplinirea pravilei de rugaciune, nimeni nu va rezista, indiferent de ce rang duhovnicesc va fi“.

* * *

Adesea Vladica spunea: „Suferintele generatiei ce vine au fost aruncate cu zeci de ani în urma peste acei oameni”. Spunând aceste, el îi avea în vedere atât pe Noii Mucenici si Marturisitori din vremea Revolutiei (1917) cât si pe cei din timpul prigoanei comuniste. Aceasta jertfa ne-a eliberat pentru putin timp din suferintele exterioare pentru ca ei le-au luat asupra lor. Ei pentru noi au suferit, iar Domnul se îndura de noi pentru sângele lor varsat. Crestinii de acum au doar suferinte launtrice. Si împotriva acestor suferinte si boli ale noastre nu exista decât un singur leac: acela de a te lupta cu tine însuti. De te vei învinge pe tine si te vei ridica la rugaciune, atunci Domnul îti va da tarie si putere si nu vei fi biruit de vrajmasi. Dar daca îti va fi mila de tine, atunci vrajmasul te va doborî de tot si îti va fi foarte greu sa te ridici.

* * *

Multi din timpurile de astazi cred ca vremea nevointelor ascetice deja a trecut si ca Vladica Antonie nu este decât o exceptie. Dar viata lui plina de nevointe este o mustrare vie pentru noi cei putin credinciosi si nepasatori. Caci si în vremea noastra se poate trai în nevointe, slujindu-L pe Dumnezeu din toate puterile si iubindu-L din tot sufletul. Adesea, Vladica aducea drept exemplu viata Sfântului Ioan de Kronstadt. El se întrista foarte mult de starea monahismului contemporan în care nu vedea o adevarata viata duhovniceasca. Spunea: „Peste tot – zicea el – numai aparente: se împodobesc, se îmbuiba, iar ostenelile si rugaciunea lipsesc”. Vladica avea vârsta de peste 80 de ani si tot mergea sa-i cerceteze pe fiii sai duhovnicesti, iar atunci când ei îl sfatuiau sa conteneasca calatoriile, el le spunea: „Maica Domnului nu ma binecuvinteaza sa stau pe loc, ci îmi porunceste sa merg si sa pastoresc turma”.

(din: Vladica Antonie Marturisitorul, Calea rugaciunii launtrice. Manualul isihiei, Editura Bunavestire, Galati, 2003, reprodus in: Profetii si marturii crestine pentru vremea de acum. Antologie de texte de la Sfintii Parinti si autori contemporani, Editura Cartea Ortodoxa, Alexandria, 2008)

 2004-_122.jpg

Legaturi:


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “Vladica Antonie Marturisitorul despre VEACUL RABDARII SI VEACUL PRIGOANEI. “Se apropie asa niste vremuri, incat fara indeplinirea pravilei de rugaciune, nimeni nu va rezista”

  1. Foarte frumoase cuvintele , te imbarbateaza sa rabzi mai mult ispitele . Imi dau seama acuma de caderile mele cand am fost ispitit si pe buna dreptate am cazut fiindca nu am rabdatla inceput . Caci odata ce ai rabdat te vei stradui sa rabzi si a doua oara si a treia oara sa nu mai cazi sa pacatuiesti .
    Caci cei de pe urma cu rabdarea se vor mantui .
    Doamne ajuta-ma pe mine desfranatul dar fie in toata clipa si in tot ceasul voia Ta cea Sfanta caci eu nu stiu Iisuse Hristoase Mantuitorul meu cele ce imi sunt de trebuinta sufletului meu .
    Si daca cumva am facut o fapta buna nu am facut-o eu ci Tu Domne ai facut-o caci de la mine nu poate izvori altceva decat numai rau .

  2. Rugaciune

    Pana voi scrie fapta Ta, ori pana
    Am sa ma scutur, frunza de prisos,
    Condu-ma, Doamne, ca pe-un orb, de mana –
    Si-ajuta-ma sa Te urmez, pe jos –

    Cum tot ce vede bezna mea batrana
    E deznadejde-n veacul pacatos –
    Condu-ma, Doamne, ca pe-un orb, de mana,
    Si-ajuta-ma sa Te urmez, pe jos –

    Iar gandul meu, povata de-Ti amana,
    Calic de orice bine, si frumos –
    Condu-ma, Doamne, ca pe-un orb, de mana,
    Si-ajuta-ma sa Te urmez, pe jos…

    10 iunie 2009

  3. Punand la inima marturisirea Vladicai , despre “veacul rabdarii si
    veacul prigoanei” , Poetul lui Iisus , a carui “bezna batrana” vede
    “deznadejdea” din “veacul pacatos” , se roaga , de 3 ori , Mantuitorului Hristos :” Condu-ma , Doamne , ca pe-un orb , de mana, / Si-ajuta-ma sa Te urmez , pe jos…” cu umilinta celui cazut , cu smerenie si cu speranta :” Condu-ma , Doamne …” , spre Lumina Ta , ajutandu-ma sa Te urmez pe jos , printre “frunzele de prisos ”
    scuturate de “gandul calic de orice bine, si frumos” si care-Ti
    mai amana si povata …
    Continua , Poet al lui Iisus , continua …

    Doamne , miluieste-ne !!!

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie ne invata cum sa stam impotriva curviei, a mandriei si a vorbariei
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » Alte cuvinte pentru practica vietii duhovnicesti de la Gheron Iosif Isihastul: VENIREA HARULUI TE PREGATESTE DE ISPITE
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Ioan Carpatiul – cuvinte de intarire in lupta nevazuta (3): “DUMNEZEU NU DEZNADAJDUIESTE DE MANTUIREA NOASTRA”
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Din cuvintele prorocesti ale Cuvioasei schimonahii Macaria: “CURAND TOATE VOR VENI UNA DUPA ALTA… DOMNUL STIE CUM SA-I ASCUNDA PE AI SAI”.
  8. Pingback: Război întru Cuvânt » RAZBOIUL CU METANIILE IN MANA: Parintele Porfirie despre rugaciunea mintii – conditii si riscuri
  9. Pingback: DIN PROFETIILE CUVIOSULUI AMBROZIE LAZARIS: "Vor veni ani grei, dar nu va temeti!"
  10. Pingback: PARINTELE IOANICHIE BALAN. Cuvinte de folos despre ispitele vremii (II): "E mai rau azi ca ieri, pentru ca sunt metode mai diabolice de a distruge pe crestini"
  11. Pingback: SFANTUL EFTIMIE CEL MARE si pilda actuala a vietii sale -
  12. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
  13. care este data trecerii la Domnul a cuviosului episcop?

  14. Pingback: SA RECITIM IMPREUNA… Avertismentele si prorociile Sfantului Lavrentie de Cernigov (†20 ianuarie 1950): “SA UMBLATI LA BISERICA CAT INCA SE MAI POATE!” -
  15. Pingback: SFANTUL ISAAC SIRUL despre incercarile duhovnicesti si mangaierile harului. SMERENIA BIRUIESTE DEZNADEJDEA COPLESITOARE: “Lipsa de curaj e maica chinului. Iar rabdarea e maica mangaierii“ -
  16. Pingback: Sfantul Ignatie Briancianinov despre ISPITELE CRESTINILOR DIN URMA, cu puteri slabe, lipsiti de FORMARE DUHOVNICEASCA si asaltati de curse si sminteli: “Trairea vietii dupa Dumnezeu va deveni foarte dificila din cauza apostaziei generalizate“
  17. Pingback: SFANTUL ISAAC SIRUL despre incercarile duhovnicesti si mangaierile harului. SMERENIA BIRUIESTE DEZNADEJDEA COPLESITOARE: “Lipsa de curaj e maica chinului. Iar rabdarea e maica mangaierii“ | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: Pilda Fecioarelor si “PRAVILA” PRIVEGHERII DUHOVNICESTI/ Saptamana Patimilor ca o CALATORIE INTRE “INTUNERICUL CEL MAI DINAFARA” si “IMPARATIA DINLAUNTRU”/ Prea ocupati pentru CEL CE A MURIT PENTRU NOI? Mai are loc si H
  19. Pingback: PARINTELE ADRIAN (exclusiv, audio) despre MARILE STRAMTORARI ALE VREMURILOR DIN URMA si caracteristica timpului antihristic: “EPOCA HAOSULUI SI A DEZNADEJDII, CAND NU MAI POTI DESLUSI ADEVARUL DE DEZINFORMARE” | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: Arhim. Ioan Krestiankin despre VREMURILE NOASTRE si MANTUIREA PRIN NECAZURI: “Ne aşteaptă vremuri mult mai dificile. Nu se poate să trăim acum fără discernământ”. CUM PUTEM REZISTA GROZAVIILOR VIITOARE SI DUHULUI APOSTAZIEI? “Mul
  21. Pingback: SFANTUL GAVRIIL GEORGIANUL despre ZILELE LUI ANTIHRIST, pecetluire, rezistenta si MANTUIREA IN VREMURILE DE PE URMA | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: SFÂNTUL IGNATIE BRIANCIANINOV, scrisori către mireni: NECAZURILE SUNT PARTEA VREMURILOR NOASTRE. Semnele premergătoare lui Antihrist: năzuinţa generală numai spre cele materiale şi uitarea de cele veşnice | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: PRIN CRUCE NE-A VENIT INVIEREA, PRIN NECAZURI SI DURERE NE VINE ADEVARATA BUCURIE MANTUITOARE. Pastorala Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit SERAFIM la Sfintele Paști, 2019 | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate