Sfintii Martiri Brancoveni: “Vreau sa mor crestin. Loveste!”

16-08-2007 Sublinieri

ic3.jpg

Doamne, ce mare dar avem noi, ca romani, in pilda Sfintilor Brancoveni! Cu adevarat, ctitoriile se pot narui, cartile se pot invechi si ingalbeni, dar duhul marturisitor, duhul muceniciei in veci nu piere, caci este Duhul Sfant Insusi lucrator in Sfinti! Duhul acesta care s-a invesnicit in cuvantul de martusirire, de El avem nevoie in aceste vremuri.

Redam mai jos o scurta dar foarte inspirata descriere a martiriului Sfintilor Brancoveni facuta de artistul Dan Puric la emisiunea 100% moderata de Robert Turcescu.

Sa cautam si noi, alaturi de Dan Puric, sa intiparim in inimile noastre acest gand de vesnicie, luand pilda copilului Matei Brancoveanu – „Eu pot sa privesc Europa, SUA, lumea intreaga si sa zic asa – Vreau sa mor crestin. Loveste! Asta este testamentul clar si conditia mantuirii noastre.


Dan Puric:

puric.jpg

„…Atunci (martiriul Sfintilor Brancoveni) a fost un mega-show organizat de Ahmed Pasa, cu ambasadori din Rusia, din Imp. Habsburgic, din Marea Britanie etc, era, deci un show, cu surle si trambite, si, in mijloc, era un pusti de 12 ani, cu fratii lui si cu tatal sau, care in acea zi implinea 60 de ani. Mergeau desculti, cu capul gol, el, batranul fiind torturat de trei luni de zile. Dupa acest „eveniment”, organizat de pasa pentru a isi arata muschii in fata puterilor europene, un jurnal francez, Gazette de France, a scris „un domnitor roman a fost executat pentru ca nu si-a platit datoriile”. Ei (puterile europene, n.n) nu aveau nicio treaba cu marturia crestina (inca de pe atunci! – n.n).

(…) Batranul si-a vazut copii decapitati. Si, inainte de a incepe decapitarea, le-a spus urmatorul lucru, pe care ar trebui poporul roman sa si-l reaminteasca. Brancoveanu a spus asa: Stati tari. Nu luati seama la moarte. Priviti la Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Care atat a patimit atatea pentru noi si ce viata de ocara a avut.” Din clipa aceea a inceput masacrul. Dar batranul le-a spus: „Stati tari. Nu luati seama la moarte”.

A fost un stop, la baiatul cel mic, Matei, caruia i-a fost frica. A fost, daca vrei, tremuratul fiintei, sau daca vreti, acea neliniste pe care a avut-o Insusi Hristos cand a spus „Tatal Meu, de ce Ma lasi?

Fiti atenti unde este frumusetea crestina a crucificarii romanesti! Copilul asta a avut un balans christic. Si a spus – „nu pot, eu trec la islamism”. Si atunci, tatal lui, batranul, i-a spus: „Neam de neamul nostru nu s-a dezis (de credinta ortodoxa n.mea). Daca s-ar putea sa mori de mii de ori pentru ea.” Si, in clipa aceea s-a produs un scurt circuit, care a facut coloana vertebrala a dainuirii neamului nostru. Copilasul s-a uitat la calau si i-a zis asa: „Vreau sa mor crestin. Loveste.”

Privindu-l pe Brancoveanu, privindu-l pe Matei, si privindu-l si pe imparatul Constantin – care a vazut, inaintea unei batalii, semnul crucii pe cer, fiind scris: „Prin aceasta vei izbandi” – avem cele trei priviri ale neamului acesta. (Stati tari in credinta. Nu luati seama la moarte!; Vreau sa mor crestin. Loveste!; Prin acest semn (Crucea) vei izbandi – acestea sunt cele trei priviri mantuitoare, cele trei pilde sintetizate de artistul Dan Puric – n.n.).

Putem sa ii scoatem pe acesti martiri din fiinta noastra? Putem sa ii relativizam si pe acestia? Adica, haide domne sa ne luam dupa Gazette de France! Eu nu pot sa ma iau dupa Gazette de France! Eu ma iau dupa Brancoveanu. Si asta este foarte bine. Un copil pe mine ma intoarce. Acel copil, care este sfant, Matei Brancoveanu, a privit in ochi calaul si a spus: „Vreau sa fiu crestin. Loveste!”

Eu pot sa privesc Europa, SUA, lumea intreaga si sa zic asa – Vreau sa mor crestin. Loveste! Asta este testamentul clar si conditia (mantuirii noastre, n.n.).”

icoana-sfintilor-brancoveni.jpg

Reproducem mai jos si un scurt fragment din viata sfintilor pentru a avea si tabolul mai exact al firului muceniciei lor:

“In Saptamana Patimilor din anul 1714, in urma tradarii unor boieri, care l-au clevetit ca unelteste impotriva turcilor, la Bucuresti a sosit o multime de ostasi trimisi de sultanul Ahmed al III-lea, care l-au luat pe Constantin Voda cu fiii si ginerii sai si l-au dus la Inalta Poarta, in jalea tuturor locuitorilor orasului. Luandu-si ramas bun, Constantin a zis noului domnitor si celor din apropierea lui: “Daca aceste nenorociri sunt de la Dumnezeu pentru pacatele mele, faca-se voia Lui! Daca sunt insa fructul rautatii omenesti, pentru pieirea mea, Dumnezeu sa ierte pe dusmanii mei“.

(…)

Marturisitorii lui Hristos au fost dusi pe strazile orasului lui Constantin, imbracati numai in camasi, desculti, cu capetele descoperite si legati in lanturi, intocmai ca raufacatorii. La locul de taiere astepta multime de popor, sultanul Ahmed al III-lea, vizirul sau si ambasadorii marilor puteri europene. Acolo mucenicii fiind pusi in genunchi, mult patimitorul Constantin i-a imbarbatat pe fiii sai: “Fiii mei, iata, toate avutiile le-am pierdut. Sa nu ne pierdem si sufletele! Stati tari, barbateste, dragii mei, si nu bagati seama la moarte. Priviti la Hristos, Mantuitorul nostru, cate a rabdat pentru noi si cu ce moarte de ocara a murit! Credeti tare in aceasta si nu va miscati din credinta ortodoxa pentru viata si lumea aceasta! Aduceti-va aminte de Sfantul Pavel, ce zice: ca nici sabie, nici imbulzeala, nici moarte, nici alta orice nu-l va desparti de Hristos; ca nu sunt vrednice muncile si nevoile acestea de aici spre marirea ceea ce o va da Hristos. Acuma dara, o dulcii mei fii, cu sangele nostru sa spalam pacatele noastre”.

(…)

Deci au cazut capetele vistiernicului Ianache Vacarescu, apoi al fiului celui mare, Constantin, dupa aceea al lui Stefan si al lui Radu. Iar cand a venit randul copilului Mateias, care avea numai 12 ani, si calaul a ridicat sabia sa-i taie capul, acesta s-a inspaimantat si a strigat sultanului sa-l ierte ca se va face musulman. Atunci tatal sau, plin de barbatie, i-a zis: “Din sangele nostru n-a mai fost nimeni care sa-si piarda credinta. Daca este cu putinta, sa mori de o mie de ori, decat sa-ti lepezi credinta stramoseasca pentru a trai cativa ani mai multi pe pamant”. Atunci copilul s-a intarit si, intinzandu-si linistit gatul pe taietor, a zis calaului: “Vreau sa mor crestin. Loveste!”

ic2.jpg


Categorii

Marturisirea Bisericii, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Sfintii Martiri Brancoveni, Viata de familie

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

39 Commentarii la “Sfintii Martiri Brancoveni: “Vreau sa mor crestin. Loveste!”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. inregistrarea se poate downloada cu internet explorer sau cu firefox si de la adresa:
  http://83.103.242.125:81/emisiuni_inregistrate/20070810_2200_47.flv

 2. Pentru rugaciunile Sf.Mucenici Brancoveni si ale tuturor sfintilor Tai, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu miluieste si ne mantuieste pe noi! AMIN!

 3. As dori sa-mi afirm atasamentul si bucuria fata de luarile de pozitie ale lui Dan Puric, o prezenta providentiala pentru viata publica romaneasca… Dumnezeu sa-l intareasca in lucrarea lui! Amin.

 4. Pingback: Război întru Cuvânt » Pana unde merge tupeul masoneriei?
 5. Dan Puric de Craciun (2007) la aceeasi emisiune 100%, conspectat de sora Adriana:
  http://adria74.wordpress.com/2007/12/31/poporul-roman-merita-daruri/

  http://realitatea.net/emisiune_47_suta_la_suta.html# – cautati emisiunea din 26/12/2007

 6. Amin, Alexandru. Dumnezeu să îl ajute în continuare pe dl. Dan Puric în activitatea sa mărturisitoare pentru credinţa şi fiinţa poporului român. O prezenţă rară şi un cadou de la Dumnezeu în viaţa noastră publică.
  Dumnezeu lucrează.

 7. „…Sfânt pământ ce zămisleşti
  Doina şi Martirii,
  ‘nalţă-le spre zări cereşti
  imnele iubirii;
  cei ce mor pentru norod
  slava-n veci să-i poarte,
  cât e-al vremilor izvod,
  strălucească foarte.

  Cerul nostru preafrumos
  ce ne ceri martirii,
  dă-ne mai mărnimos
  alţi eroi iubirii;
  Pentru câţi sori ne-ai apus,
  alţi, mai mulţi, ne-aprinde,
  iar în frunte-Acel Iisus
  ce nu-L vom mai vinde.”

  (Traian Dorz)

 8. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfintii Mucenici Brancoveni sau pretul Ortodoxiei
 9. Cum sa ne pierdem identitatea in acasta asa zisa “buna” uniune europeana,cand neamul nostru a dat atatia “martori,marturisitori si martiri” pentru Domnul nostru Iisus Hristos ? Chiar si mucenici copii? Asa ceva nu se
  va intampla,ca nu se poate !
  DOAMNE IISUSE HRISTOASE ,FIUL LUI DUMNEZEU,PENTRU RUGACIUNILE SFINTILOR MARTIRI SI MUCENICI BRANCOVENI,MILUIESTE-NE SI NE MANTUIESTE PE NOI.AMIN.

 10. Cred ca in aceste vremuri tulburi toti am putea lua exemplu de la copilul Matei, de a da marturie despre dreapta credinta si a zice si noi in caz de prigoana :Vreau sa mor crestin !Loveste!Sfintii Brancoveni sunt cei mai mari sfinti ai Romaniei si ai lumii.Si in acea vreme presa dezinforma lumea ,un ziar francez scria ca un domnitor valah cu familia sa a fost decapitat pentru ca nu si-a platit datoriile fata de turci.Mare minciuna si mare inselare de fapt ca si astazi.Sfintilor Martiri Brancoveni rugati-va pentru noi pacatosii!Amin!

 11. Pingback: Război întru Cuvânt » Fericita Doamna Maria Brancoveanu - marturisitoarea si co-patimitoarea muceniciei, dupa chipul Maicii lui Dumnezeu
 12. Pingback: Război întru Cuvânt » VREM SA FIM MORTI SAU VII? - cuvantul-inainte al parintelui Justin la volumul “Dictatura biometrica”
 13. Pingback: Război întru Cuvânt » FAMILIA DE MUCENICI A BRANCOVENILOR - PILDA TARE SI ESENTIALA PENTRU ORTODOCSII VREMURILOR DIN URMA
 14. Pingback: Blogul Editurii Agnos » Blog Archive » Dan Puric si jertfa Martirilor Brancoveni
 15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Parintele Justin despre vaccinuri si vremurile de acum: NU AVEM DECAT SOLUTII DUREROASE, TREBUIE SA NE PREGATIM DE MARTIRAJ
 16. Pingback: Parintele Justin Parvu despre vaccinuri si vremurile de acum: NU AVEM DECAT SOLUTII DUREROASE, TREBUIE SA NE PREGATIM DE MARTIRAJ « Un Blog Crestin – Ortodox
 17. Pingback: Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Sfintii Martiri Brancoveni
 18. Pingback: AVEM PE BRANCOVEANU PILDA TARE...
 19. Pingback: SFINTII BRANCOVENI. "Stati tare, barbateste, dragii mei, si nu bagati seama de moarte; priviti la Hristos Mantuitorul nostru!"
 20. Parintele Iustin Pirvu a vorbit intr-unul din apelurile sale depre “in-
  toarcerea la tara” ca solutie partiala si temporala pe ca alternativa in fa-
  ta HAOSULUI si ANARHIEI ce se extinde vertiginos in toata lumea si in toate
  domeniile. Impotriva acestei satanizari ce se extinde si se intensifica va-
  zind cu ochii -daca nu sint orbiti de ideologiile moderne- acelasi parinte
  propunea “crearea unor centre de supravietuire” (in sate).
  In aceasta privinta am multe propuneri, dar cea mai umila si mai potrivita
  este aceasta: cum sint singur si fara familie si avind ceva pamint {vreo 7-8
  hectare de pamint, plus doua gradini (inclusiv cea de acasa}, sint dispus sa
  le DONEZ Fundatiei. Aceasta in conditii riguros stabilite de lege si avind in
  vedere ca sint pensionat de boala avind deci venituri reduse. In schimbul ve-nitului adus de pamint as putea face diferite SERVICII fundatiei.
  In prima faza si cel mai repede as dona o gradina de 0,5Ha {nu cea de aca-
  sa). Se pot construi aici o SCOALA, un ORFELINAT un AZIL si altele.
  Daca propunera va intereseaza- si neavind internet acasa- astept raspuns
  la telefon: […]. Va astept.

 21. @Olariu Vasile:

  Este laudabila intentia dvs., insa noi nu avem niciun fel de fundatie.

  Apoi, fiti mai atent cu datele personale si cu cei care va plasati increderea. Nu va mai dati numerele de telefon sau alte detalii despre dvs pe internet! Noi am sters numarul de telefon, nu il facem public.

 22. Va multumesc pentru precautiile luate si sfaturile date. Dar daca nu aveti
  inca o fundatie ar fi cazul sa o infiintati. Nu doriti ca proiectul Scoala
  Brincoveneasca sa se extinda in toata tara?
  In afara de asta, parerea mea este ca Crestinismul nu va sfirsi doar in martiriu cum a inceput- asa cum bine spunea Parintele Iustin -ci este NECESAR
  sa se sfirseasca tot in COMUNITATI CRESTINE, asa cum a inceput, adica in comunitati de credinciosi care AU TOTUL IN COMUN. Oare credeti ca vor fi tre-
  cute acele vremuri infricosatoare care vor veni cu deviza caldicica, burgheza
  si egoista a lui “al meu”? Dimpotriva va nevoie de o UNIUNE totala a membrilor Bisericii.
  In plus la tara se vor putea constitui COMUNITATI ECONOMICE {relativ} autonome in care NU VA MAI FI NECESAR BANUL. {si NICI CARDUL}, mai putin la plata impozitelor acestor comunitati, membrii acesteia avind totul in comun. Bine-inteles punerea in practica a acestor lucruri este foarte complicata si necesita o elaborare in timp.
  Va rog sa reflectati serios asupra acestor lucruri!

 23. @ Olariu Vasile:

  Nu noi suntem Fundatie, “Sfintii Brancoveni” de la Constanta sunt Fundatie, dar noi nu apartinem de ei, ci doar am preluat aceast fragment din lucrarea lor.

 24. Pingback: Expozitie: Radacini brâncovenesti | Alex Rădescu
 25. Pingback: SFINTII MARTIRI BRANCOVENI -
 26. Abia azi am citit cele despre Sfintii Brancoveni. DEMNITATE!CREDINTA!STATORNICIE!

 27. Pingback: De ce nu cinstim Martiriul Sfintilor Brancoveni ca SARBATOARE NATIONALA? Ce inseamna a gandi si simti “romaneste”? - Recomandari
 28. Pingback: “SFINTII MARTIRI BRÂNCOVENI – ICOANA VECHII LUMI ROMÂNEŞTI” -
 29. Pingback: SFANTUL MARTIR CONSTANTIN BRANCOVEANU – o viata sub semnul Crucii, transpusa in ICOANE INSUFLATE DE DUH de pictorul ELENA MURARIU. Documentar video (TVR): PUTEREA VIZIUNII - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate