TESTAMENTUL DUHOVNICESC AL PARINTELUI STANILOAE: “Sa ne iubim toti in iubirea lui Hristos! Fiti tot timpul cu gandul la Hristos si cautati sa slujiti Lui”

6-11-2012 Sublinieri

Din: “Cuvinte spre zidire dn spiritualitate  filocalica a Parintelui Staniloae“, Editata de Sfanta Manastire Frasinei, 1995:

Despre suferinta

Monahul Ignatie: Vorbiti-mi, va rog, putin, despre pro­blematica suferintei.

Pr. S.: Problema suferintei nu e usor de expus pentru ca are foarte multe aspecte. Suferinta vine din diferite cauze si se refera fie la suflet, fie la trup.

De la Adam ne-a ramas tuturor o suferinta din neatasarea la Dumnezeu, producandu-se o coru­pere in trupul omenesc. El creste pana la o vre­me, dar pe urma incepe stricarea lui, stricaciu­nea, descompunerea, pana duce la moarte. Asta parca a devenit o lege a firii noastre, incat toti oamenii sunt supusi suferintei, de pe urma aces­tei schimbari a raportului cu natura. Ar fi trebuit indumnezeita natura, daca Adam n-ar fi pacatuit si omul n-ar fi avut nevoie de folosirea ei mate­riala, ci sa vada prin ea pe Dumnezeu.

Un alt mod sau pilda de suferinta este Iov. El nu s-a lasat abatut prin suferintele aduse de vraj­masia diavolului de la legatura cu Dumnezeu. Oa­meni nevinovati, intr-un anumit fel, pot sa sufere prin incercari care vin nu pentru ca Dumnezeu vrea sa ne incerce, ci sunt si duhurile rele care ne ispitesc si care aduc prin dusmaniile altora neca­zuri asupra noastra.

Şi, in sfarsit, este Hristos un exemplu suprem al celui care sufera. El nu trebuia sa sufere pentru ca El n-a pacatuit. El n-a avut o neascultare fata de Dumnezeu. El a suferit spre a-i mantui si a-i in­demna pe oameni sa paraseasca cele rele si prin asta a trezit invidia unora pentru ca voia sa faca bine altora si dusmania acelora I-a adus lui Hristos suferinta. Dar pentru ca El sufera fara ca aceasta suferinta sa vina din urmarile pacatului lui Adam, El a putut invinge, a putut rabda aceas­ta suferinta si, pentru ca era si Dumnezeu, a putut invinge chiar moartea. El a primit toate urmarile suferintelor lui Adam pentru ca si le-a insusit de la noi, ca sa ne arate ca se pot invinge daca suntem alaturea cu El, si chiar moartea.

Deci suferintele de pe urma pacatului originar se transforma in mijloc de apropiere de Dumne­zeu prin Iisus Hristos, si de inviere chiar. Rabdam suferintele, fara sa ne indepartam de Dumnezeu, ramanand in comuniune cu Hristos, ca astfel moartea sa nu mai fie un act de totala imputinare a vietii, ci sa fie un act de revenire la plenitudinea vietii, la indumnezeirea naturii.

Monahul Ignatie:  Personal cum ati resimtit in viata sufe­rinta?

Pr. S.: Am cautat sa rabd toate suferintele care mi-au venit, de pe urma slabiciunii trupului, din cauza bolilor, asa cum le au si alti oameni, ca si cele venite din invidia sau dusmania unor oameni. Am incercat sa le folosesc pentru a ma apropia si mai mult de Dumnezeu, sa ma ocup si mai mult cu pilda lui Hristos, spre a ma apropia si mai mult de El, sa-I cer ajutorul Lui, sa transform suferinta intr-o cale spre intarirea duhului din mi­ne, a spiritului, impotriva placerilor trupului si cu nadejdea ca prin aceasta va fi si pentru mine moartea nu un mijloc de prabusire intr-un minus extrem de existenta, ci o apropiere de Dumne­zeu, iar la invierea de obste va fi si pentru mine un mijloc de inviere spre viata vesnica.

Monahul Ignatie: In prezent cum se manifesta suferinta la Dvs.?

Pr. S.: Este foarte accentuata suferinta in pla­nul fizic, datorita si varstei, datorita faptului ca trupul nostru e facut pentru a inainta intai spre o pu­tere si pe urma a merge spre corupere, spre stri­caciune, cum se spune. E procesul naturii, proce­sul fiecarei forme de realizare a lumii casnice. Aceasta evolutie a trupului omenesc ajungand la batranete, sigur ca procesul de descompunere este deosebit de accentuat si eu il resimt foarte intens in batranetea mea de acum. Sufleteste insa, ma lupt sa cred ca rabdand aceasta suferinta trupeasca voi merge spre o comuniune tot mai mare cu Hristos si moartea nu-mi va fi spre pier­dere, spre pieire, ci-mi va fi spre intrarea intr-o mai mare apropiere cu Hristos, asteptand invie­rea cea de obste, cand sa inviu si eu.

Despre aniversarea a 90 de ani de viata si activitate teologica

Mon. I.: In toamna la Sibiu, vi se pregateste jubileul aniversar cu prilejul implinirii a 9 decenii de viata si slujire teologica. Ce va spune Sibiul, iubite Parinte ?

Pr. S.: Sibiul este pentru mine inceputul activitatii mele pe linia unei teologii a iubirii; a iubirii de Dumnezeu, a iubirii de Hristos, a iubirii de oameni. Acolo am pornit cu Sf. Grigorie Palama, care afirma prezenta lui Dumnezeu in taine, in harul necreat si iubirea lui Dumnezeu fa­ta de noi. Acolo am scris cartea Iisus Hristos sau restaurarea omului, aratand cat de mult e pretuit omul de Dumnezeu, ca Insusi Fiul Sau se face Om si se da model de cum ar trebui sa fie. Acolo am pornit pe calea pe care a mers mai departe teologia mea si de aceea sunt foarte legat de Sibiu. Am pornit cu entuziasmul tineresc, cu cal­dura tinereasca si daca n-ar fi fost aceasta pornire de la Sibiu, cred ca n-as fi putut sa continui lucra­rile mele care merg pe aceeasi linie, scrierile de dupa aceea. Acolo am inceput Filocalia (primele patru volume s-au tiparit acolo), am putut sa le continui dupa aceea aici. Am reusit sa dezvolt in celelalte lucrari ceea ce incepusem sa afirm aco­lo: o teologie a iubirii, o teologie duhovniceas­ca, o teologie nelipsita de Duhul Sfant. Duhul este Cel ce aduce iubirea lui Dumnezeu in noi. O teologie duhovniceasca, spre deosebire de teolo­gia rationalist-scolastica, facuta din definitii reci. Cred ca Sibiul m-a invatat lucrurile acestea. M-a invatat prin Mitropolitul Balan, care a spus ca el a adus, pe cand era profesor tanar, predica cu Hristos in viata preotilor si atunci eu am luat ideea aceasta si am adancit-o si am facut din tot scrisul meu teologic o punere in lumina a lui Hristos, ca iubitor, ca Mantuitor al oamenilor si ca Cel care ne cheama pe toti la iubire.

Mon. I: Cu ce sentimente asteptati momentul jubiliar de la Sibiu, cu ocazia careia vi se v-a de­cerna inaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Univeritatii sibiene?

Pr. S.: As vrea sa nu fie pentru mine un motiv de a-mi spori dorinta de slava desarta, sa nu ma scoata din smerenia mea, din constiinta ca tot ce-am facut eu e putin fata de ce ar trebui sa fac; sa nu ma scoata din constiinta ca sunt un pacatos, in ce priveste sarbatoarea propriu-zisa, nu stiu daca voi putea sa particip, pentru ca sanatatea mea este atat de subrezita, incat mi-e greu sa umblu, sunt cu toate organele trupului slabite. Şi as vrea sa nu se supere cei ce vor fi acolo, daca nu voi putea sa particip. Sa inteleaga neputintele me­le. Nu lipsesc din faptul ca nu pretuiesc aceasta cinstire ce mi se aduce, desi am spus ca n-as vrea sa o socotesc ca un prilej de slava desarta, dar nu dispretuiesc iubirea ce mi se arata prin aceasta, pentru ca asta mi-a fost grija in viata, sa dezvolt iubirea dintre oameni, iubirea dintre crestini. Sa-si manifeste iubirea fata de mine, pentru ca ceea ce ne incalzeste pe fiecare este iubirea celuilalt fata de el si ceea ce este datoria fiecaruia este iubirea lui fata de ceilalti.

Sa ne iubim toti in iubirea lui Hristos, in iubirea intreolalta, chiar de nu voi putea fi prezent. Sa stie ca-i iubesc pe toti si ma bucur de iubirea tuturor fata de mine, fara ca aceasta sa ma scoata din constiinta smereniei si din constiinta pacatoseniei mele.

(Interviu realizat in vara anului 1993 si publicat in Vestitorul Ortodoxiei in nr. 105/1993; 109/1994 si 110/1994),

PARINTELE STANILOAE

Testament catre fiii si slujitorii Bisericii noastre

„Alipiti-va cu toata credinta adevarului lui Hristos si siliti-va sa sporiti din unirea cu El intr-o nesfarsita innobilare, prin asemanarea cu El, care, fiind Dumnezeu si intrupandu-se pentru veci ca Om, a ridicat la suprema inaltime umanitatea Sa si o va inalta si pe a noastra, ajutandu-ne sa cres­tem in iubirea Lui si a semenilor nostri.

Fiti tot timpul cu gandul la Hristos si cautati sa slujiti Lui, castigandu-i pe oameni pentru credinta in El si pentru mantuirea lor, prin toate faptele voastre. Asa veti putea castiga fericita viata ves­nica pentru noi si pentru cei care aveti mare raspundere. Aceasta este concluzia la care am ajuns la varsta mea, aproape de sfarsit. Eu am ca­utat sa slujesc pe Hristos prin osteneala scrisului. Cautand sa atrag la credinta in El pe cei ispititi de scrisul strain de credinta, atat de raspandit in timpul de cand tiparul a facut cu putinta inmultirea lui, mai ales in ultimele doua-trei sute de ani si mai ales la noi, in era comunista. Dar ma gandesc uneori ca mai mult folos as fi putut aduce daca as fi fost preot de parohie, pentru a trece in practica cele ce am scris“.

(Din cuvantul rostit in ziua de 22 iunie 1992 in Aula Magna a Facultatii de Drept, cu prilejul decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti)

p Staniloae  sepia

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Dumitru Staniloae, Teologie ortodoxa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “TESTAMENTUL DUHOVNICESC AL PARINTELUI STANILOAE: “Sa ne iubim toti in iubirea lui Hristos! Fiti tot timpul cu gandul la Hristos si cautati sa slujiti Lui”

  1. Teribil de adanci smerenia si dragostea parintelui! Intr-un fel sau altul cred ca toti stam sub mantia protectoare a teologiei sale profunde si miscatoare. Cel putin pentru mine (si cativa prieteni) pot marturisi ca una din cele mai puternice parame de care ne-am agatat sa reintram in corabia credintei a fost parintele Staniloae. Si acum, dupa multi ani, inca ma arde caldura cu care a scris Iisus Hristos sau restaurarea omului. Inca ne mai hranim din dragostea lui cu fiecare Filocalie deschisa, cu fiecare carte a sa in care Hristos e viu

  2. CANONUL SFANTULUI LUCA al CRIMEII

    Cantarea 1

    Scaunul arhieresc luminat l-ai impodobit intr-a Simferopolului cetate, intru care vietuind ca un inger, cu petrecerea sfanta si cu invatatura dumnezeiasca ai sfintit oamenii, ca toti sa preamareasca pe Dumnezeu si sa laude slava Lui.
    Pe Atottiitorul si Domnul pentru noi roaga-l, ierarhe Luca, sa ne daruiasca iertarea gresalelor, ca impreuna cu tine sa preamarim pe Minunatul Dumnezeu si sa laudam slava Lui.
    Aratatu-te-ai turmei tale, marturisitorule al Lui Hristos, stalp neclintit si zid nestricat, bolnavilor mangaiere, pacatosilor chezas, preamarindu-L pe Dumnezeu si laudand slava Lui.
    Al Nascatoarei: Liman si Acoperamant de mantuire esti celor care te cheama, Nascatoare de Dumnezeu curata. Pentru aceasta, din suflet te chemam cu caldura: Stapana, mantuieste-ne si invata-ne sa preamarim pe Minunatul Dumnezeu si sa laudam slava Lui.

    Cantarea a 3 a

    Izvorat-ai, ierarhe, raurile harice ale invataturii si tot sufletul binecredincios l-ai adapat, pe multi i-ai tamaduit si pentru toti cu osardie te-ai rugat Lui Dumnezeu sa picure roua harului Sau, ca un Iubitor de oameni.
    Ca un bun pastor, ierarhe Luca, prin ostenelile tale le-ai aratat oamenilor calea in Cereasca Imparatie, si pentru nevointele tale ai fost incununat cu slava in ceruri de Dumnezeu, pe Care roaga-l sa ne trimita si noua roua harului Sau, ca un iubitor de oameni.
    Cand, cu voia Lui Dumnezeu, s-au abatut asupra ta surghiun, si inchisoare si necazuri de multe feluri, cu barbatie pe toate le-ai biruit prin rabdare, marturisindu-l pe Hristos si rugandu-te Lui sa izvorasca peste toti roua harului Sau, ca un iubitor de oameni.
    Al Nascatoarei: Marele Arhanghel ne invata sa te iubim, Preacurata Maica a Lui Dumnezeu, si sa te proslavim pe tine prin cantari, si sa strigam, Mireasa Dumnezeiasca : “Bucura-te, ca Domnul este cu tine, bucura-te Bucuria ingerilor si a tuturor oamenilor!”

    Cantarea a-4-a

    “PE fiii Bisericii Tale, Hristoase, pe care o ai castigat cu cinstit Sangele Tau, intareste-i si indrepteaza-i in calea pacii”: asa ai suspinat catre Fiul Lui Dumnezeu, parinte ierarhe Luca, inaltand cuvioasele tale maini pentru turma ta.
    Dragostea niciodata nu cade, zice Dumnezeiescul Duh prin gura Apostolului Pavel.Prin ostenelile tale de zi si noapte pentru vindecarea celor bolnavi dragostea ta s-a adeverit, bineplacutule al Lui Hristos, si ai aratat-o pe ea prin milostivire, hranind pe vaduve, pe organi si pe neputinciosi.
    Cu invataturile tale, intelepte ierarhe, turma ta o ai intarit in credinta si prin buna ta lucrare marturisitor si dascal al Bisericii ai fost Luca.
    Al Nascatoarei: Taria noastra esti, Preacurata Maica a Lui Dumnezeu, caci cu rugaciunile tale si ale ierarhului Luca ne izbavim toti de patimi, si de nevoi, si de imrejurarile cele cumplite, si de bolile cele de multe feluri, strigand Mantuitorului Hristos:”Slava puterii Tale, Doamne!”

    Cantarea a-5 a

    Unime nezidita ai teologhisit pe Treime Sfanta, Dumnezeul nostru, si cu sfintitele tale graiuri ai invatat ca firea omeneasca din duh, din suflet si din trup este alcatuita.
    Cu mintea ta curata si cu scrierile tale duhovnicesti ai zidit, de Dumnezeu graitorule Luca, turma cea data tie de Dumnezeu, pilda facandu-te ei prin cuvant si viata, prin iubire, prin credinta si curatie.
    Lauda pe care o aduc tie ostenelilor tale nu o lepada, ierarhe Luca, ci primeste-le si roaga pe Hristos Dumnezeu sa ma izbaveasca de starea ce-a de-a stanga si sa ma invredniceasca de Imparatia Sa cea cereasca.
    Al Nascatoarei: Una Curata, de Dumnezeu Nascatoare, nu trece cu vederea rugile robilor tai, ci le primeste pe ele pentru bineplacutul tau, ierarhul Luca, si du-le la tronul Fiului Tau, ca sa mantuiasca sufletele noastre.

    Cantarea a-6-a

    Sarac ai fost in vesminte, preabogate, ca toate impartind saracilor, hranind vaduvele si orfanii, ai urmat Milostivului nostru Mantuitor.
    Pe tot poporul tarii noastre l-ai invatat viata duhovniceasca, cu buna credinta impodobindu-te, si trufia o ai taiat, fericite, cu sabia duhovniceasca, veghind asupra pastorilor si intarindu-i.
    In pasunea dumnezeiasca ostenindu-te ca un arhiereu, arhipastorilor nostri ajuta-le cu rugaciunile tale sa invete drept cuvantul adevarului, Biserica Dreptmaritoare apar-o , tara noastra pazeste-o, credinta inmulteste-o, ca
    sa-L slavim pe Hristos in veci.
    Al Nascatoarei: De Dumnezeu aleasa Fecioara, te laudam cu totii si cu credinta ne rugam tie, Marie : primeste ruga noastra si cererile cele de folos implineste-le.

    Cantarea a-7-a

    Cu untdelemnul iubirii tale i-ai uns pe oameni si jugul Lui Hristos pe umerii tai luand ai urmat Lui, ostenindu-te arhiereste si vestind cuvantul Lui Dumnezeu ca fiii cei credinciosi ai Bisericii sa dea slava Celui care a facut toate, cantand Domnului:”Bine esti cuvantat in veci, Dumnezeul parintilor nostri!”
    Pastor bun ai fost turmei tale cuvantatoare, ierarhe Luca, sufletul tau fiind gata a-l pune pentru oi: pentru aceasta te-ai aratat celor obijduiti aparator neinfrant si al dreptatii ravnitor neinfricat, pe puternicii lumii acesteia cu dragoste mustrandu-i si pe pastoritii tai parinteste povatuindu-i si indrumandu-i, ca sa laude cu credinta pe Domnului, Dumnezeul parintilor nostri.
    Bucuratu-s-a poporul cetatii Simferopolului vazandu-te imbracat cu lumina cinului arhieresc si rugandu-te cu osardie pentru turma inaintea tronului harului, iar tu, Apostolului urmand, tuturor toate te-ai facut, ca pe toti sa-i aduce la Hristos, si impreuna cu toti cei ce se mantuiesc strigi:”Bine esti cuvantat in veci, Dumnezeul parintilor noastri!”
    Al nascatoarei: : Ceea ce esti Datatoarea Bucuriei, Nascatoare de Dumnezeu Curata, pe cei ce cu credinta te slavesc si din suflet te lauda umple-i de bucuria cea negraita si invredniceste-i de lumina neinserata, Feciaora cu dar daruita, Stapana.

    Cantarea a-8-a

    Numele tau ierarhe Luca, se raspandeste in toate tinuturile dreptslavitorilor ca o buna mnireasma a dumnezeiescului Rai, indulcind inimile credinciosilor si chemand sa-l laudam cu bucurie duhovniceasca pe Facatorul tuturor in veci.
    Acum nu in oglinda, nici in ghicitura,ci fata catre fata vezi pe Hristos Domnul, strigand cu bucurie Facatorului tuturor, Care te-a proslavit pe tine, in veci.
    De Dumnezeu inteleptite ierarhe, sfintita ta alergare ai incheiat, preasfintita viata ta preasfintit savarsind-o, bucurandu-te si cantand Facatorului si Sfintitorului Tuturor, Dumnezeu, in veci.
    Al Nascatoarei: Umbland in calea dumnezeiestilor porunci ale Fiului tau, o, Maica a Lui Dumnezeu si pe tine, Ocrotitoare si Mijlocitoare avandu-te, prin Nasterea ta oamenii se ridica din caderea stramosului si de blestemul stramoasei se izbavesc.

    Cantarea a- 9 a

    Evanghelia lui Hristos propovaduind, intelepte ierarhe, lucrarea lui Dumnezeu pe pamant ai savarsit, si de primirea Sfintelor lui Hristos Taine invrednicindu-te, te-ai odihnit in Dumnezeu.
    Acum dimpreuna cu ostile de Sus, bineplacutule al Lui Hristos, roaga-te Iubitorului de oameni sa daruiasca iertarea gresalelor si indreptarea vietii celor ce alearga la a ta mijlocire.
    Si dupa moarte ramai cu noi, prin harulLui Dumnezeu, ca si cum ai fi in viata, ierarhe Luca, si pastor bun te arati noua,povatuindu-ne sa ramanem cu neclintire in credinta dreptslavitoare si sa traim imbunatatit.
    Al Nascatoarei: Dimpreuna cu arhanghelul strigam tie, Curata:”Bucura-te!”, ca pe Imparatul Ceresc L-ai nascut, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, si tie ne rugam:”Izbaveste-ne pe noi, robii tai, de moartea cea vesnica”.

  3. Pingback: PILDA TALANTILOR. Predicile Parintilor Gh. Calciu, Arsenie Boca si a episcopului Sebastian al Slatinei: “Dumnezeu ne-a creat pentru IMPREUNA-LUCRARE, iar nu pentru decor” -
  4. Pingback: Parintele Dumitru Staniloae | albastru de...
  5. Pingback: Predici scurte, dar puternice la Duminica a IV-a dupa Rusalii: PUTEREA RUGACIUNII UNORA PENTRU ALTII si CERCETAREA CREDINTEI NOASTRE. “Nu va lasa Dumnezeu desarta o mare nadejde pusa in El de cel smerit” -
  6. Pingback: PARINTELE STANILOAE – 20 ani de la mutarea in Imparatia Iubirii a celui mai mare teolog român: CASNICUL LUI DUMNEZEU, PRIETENUL SFINTILOR -
  7. Pingback: “Amintiri din casa harului”: PARINTELE DUMITRU STANILOAE evocat de ucenici, intelectuali, preoti, teologi si ierarhi, la Patriarhie intr-un congres international. CALDURA FILOCALIEI INTRUPATE si FORTA IUBIRII DESAVARSITE - Recomandari
  8. Pingback: “Amintiri din casa harului”: PARINTELE DUMITRU STANILOAE evocat de ucenici, intelectuali, preoti, teologi si ierarhi, la Patriarhie intr-un congres international. CALDURA FILOCALIEI INTRUPATE si FORTA IUBIRII DESAVARSITE (VIDEO) - Recomandari
  9. Pingback: “IUBIREA INVINGE MOARTEA”. PARINTELE STANILOAE despre REINCARNARE, SIMTUL TAINEI, comuniune, satul traditional, Filocalie, RABDARE SI IUBIRE, sensul mortii si VALOAREA PERSOANEI (video inedit din Arhiva TVR) -
  10. Pingback: PARABOLA BUNULUI SAMARINEAN. Chemarea la slujire in iubire -
  11. Pingback: PARINTELE DUMITRU STANILOAE – TEOLOGUL – 110 ANI DE LA NASTERE. CUM L-AM CUNOSCUT PE PARINTELE DUMITRU STANILOAE – Evocari video: Pr. Gheorghe Holbea, Costion Nicolescu, Horia Pastina, Lidia Staniloae si altii - Recomandari
  12. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre SANATATE, BOALA, SUFERINTA, PACAT si PARTASIA LA RAU: “Dumnezeu va pedepsi pe toti cei care nu plang din cauza multor ticalosii care se petrec in jurul lor” -
  13. Pingback: TAINA IUBIRII ascunsa in verticala si orizontala CRUCII -
  14. Pingback: PARINTELE DUMITRU STANILOAE – OMUL, PREOTUL SI TATAL DESAVARSIT, in amintirea fiicei sale, LIDIA. Sfarsitul lumii paradisiace a satului romanesc si inceputul “vremurilor absurde, de cosmar”… care bat din nou la usa si azi -
  15. Pingback: Doamna Lidia Staniloae despre REZISTENTA BISERICII ORTODOXE SUB COMUNISM si despre “teroarea cea de toate zilele“, “atmosfera de delatiune, de incredibila densitate a dusmaniei si a urii“, de vanatoare de “dusmani ai poporulu
  16. Pingback: Crampeie inlacrimate de lumina si durere din VIATA PARINTELUI DUMITRU STANILOAE, sfantul mare teolog român, “NOBILUL” INCURABIL: “Da, ăsta era tata. Ceilalţi erau mai importanţi şi nu se gândea decât la ei…” | Cuvântu
  17. Pingback: IUBIREA DOMNULUI, “FARA REPROSURI”: Domnul si astazi ne spala picioarele si continua sa bata la usa inimii noastre, desi o gaseste inchisa… | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: “Amintiri din casa harului”: PARINTELE DUMITRU STANILOAE evocat de ucenici, intelectuali, preoti, teologi si ierarhi, la Patriarhie intr-un congres international. CALDURA FILOCALIEI INTRUPATE si FORTA IUBIRII DESAVARSITE (VIDEO) | Cuvântul Or
  19. Pingback: NESTIUTA SI NEINCETATA MUCENICIE COTIDIANA A CELUI MAI MARE (SI MAI TRAITOR) TEOLOG ROMÂN, izvor nesecat de jertfa. Crampeie inlacrimate de lumina si durere din VIATA PARINTELUI DUMITRU STANILOAE (II) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate