HRISTOS S-A NASCUT! Dumnezeu S-a intrupat ca sa ne vesteasca ca NU SUNTEM SINGURI, ca Ii pasa de noi…

25-12-2015 Sublinieri

(pictura de Mihai Coman – Biserica Sf. Grigorie Palama)

“Iubiti credinciosi, poporul sarb, nu stiu daca si celelalte popoare ortodoxe au acest salut precum in ziua de Pasti, “Hristos a inviat!”, in zilele sarbatoririi Nasterii Domnului urarea “Hristos S-a nascut!” si raspunsul: “Cu adevarat S-a nascut Hristos!” Si putem parafraza: Hristos S-a nascut spre mantuirea noastra, spre intelegerea dragostei cu care ne inconjoara, a intelegerii ca nimic din ceea ce traim nu este intamplator si ca dragostea Lui umple sufletele noastre de bucurie si de intelegere, precum in aceste zile de bucurie, de praznic. Daca ne acordam sufletul pe undele iubirii lui Hristos, nu putem sa nu simtim aceasta putere in inima, aceasta bucurie ca intreg vazduhul rezoneaza cu mirarea si intelegerea pe care au avut-o magii cand au descoperit minune mai presus de fire, cu bucuria pe care au avut-o pastorii cei simpli in inima lor, carora li s-a descoperit de catre ingerul insusi ca ceea ce traiau era o intamplare irepetabila a istoriei: intruparea Dumnezeului Celui viu.

Vorbeam inainte de a veni la slujba cu cineva drag despre faptul ca in aceste zile de praznic, statistic, oamenii au observat ca sunt foarte multi oameni care cad in depresie majora, multi care se sinucid, pentru ca mai acut simt durerea singuratatii, a neputintei de a se bucura, a neputintei de a impartasi o bucurie cu cineva, si simt singuratatea ca o inchidere in sine, ca o povara. Si, iata, aceasta duce, spuneam, in pragul depresiei, pana la sinucidere. In zilele acestea de praznic, al Craciunului, al Anului Nou, iata, foarte multi oameni petrec in criza profunda, si poate in aceste zile ar trebui sa ne rugam si pentru cei singuri, care nu stiu sa-si depaseasca singuratatea, care n-au inteles ca Dumnezeu este cu noi, care n-au inteles ca principala problema vine nu din faptul ca nu sunt alaturi de cineva, ci din faptul ca nu stiu sa se bucure de ceilalti, ca raman intr-un blocaj al neincrederii, al neintelegerii ca Dumnezeu Se apropie de sufletul nostru.

Poate mesajul zilei de astazi este, in primul rand, ca Dumnezeu S-a intrupat ca sa ne vesteasca ca nu suntem singuri, ca Ii pasa de noi. Celui slabanog, in Vitezda, care se plangea ca nu are om care sa il arunce in lac, in izvorul ce era miscat de catre inger, Dumnezeu i Se descopera slujitor, Hristos Cel ce S-a intrupat pentru el, ii este ajutator si nu trece nepasator pe langa suferinta lui. Invatand sa vorbim cu Domnul, invatand sa cautam sens in viata noastra, sa intelegem cum lucreaza Dumnezeu in istorie si in viata noastra, intelegem ca nu mai suntem singuri, ci ca Dumnezeu Insusi este cu noi. Si atunci – fie ca impartasim aceasta in familie sau in manastire sau alaturi de cineva, fie ca ne purtam singuratatea cu intelegere si intelepciune intalnindu-ne in noi insine cu patimile unei lumi ce traieste in lupta cu intunericul, rautatea si viclenia duhurilor cele viclenein toate acestea noi intelegem ca Dumnezeu ne vede si suferinta si dragostea mai ales, pentru ca – spunea un Sfant Parinte – a trai in aceasta viata inseamna a invata sa iubim, sa impartasim iubirea ce ni se daruieste de Dumnezeu, si sa iubim faptura care Insusi Dumnezeu o iubeste.

Cand vom invata sa vedem pe fratele nostru ca pe cel pe care Dumnezeu l-a iubit si ca pe cel pe care Dumnezeu il iubeste, nu vom mai iubi posesiv – asa cum adeseori ne iubim copii, sau cum ne raportam dependent la parintii nostri, ci vom invata sa iubim respectand libertatea celuilalt, vom invata sa iubim asa cum Dumnezeu ne iubeste.

Dumnezeu este cu noi si atunci cand intelegem aceasta incepem sa nu ne mai temem de altceva decat de mandria noastra si de pacatul nostru care ne desparte de Dumnezeu.

[…]”

Ascultati acest cuvant al Parintelui Nichifor Horia de la Iasi, in format AUDIO INTEGRAL si cititi si predicile exceptionale ale SFANTULUI IOAN MAXIMOVICI la Nasterea Domnului, la:

HRISTOS S-A NASCUT!

“Inchinarea magilor” – desen de Gabriela Mihaita David(desen de Gabriela Mihaita David)

Vedeti si:

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Nasterea Domnului (Craciunul)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “HRISTOS S-A NASCUT! Dumnezeu S-a intrupat ca sa ne vesteasca ca NU SUNTEM SINGURI, ca Ii pasa de noi…

  1. Pingback: mâine… Nașterea Domnului | Gabriela Mihaita David
  2. Pingback: SINGURI DE CRĂCIUN | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: “Vremea este să lucreze Domnul, că oamenii au stricat legea Ta!” – PASTORALA DE CRĂCIUN A PARINTELUI EPISCOP MACARIE: “Ce ne poate salva în aceste zile tulburate, confuze, violente? FRĂȚIETATEA întemeiată pe viața în Hris
  4. Pingback: mâine… Nașterea Domnului | albastru de… mai departe (2)
  5. Pingback: FRAȚI ȘI SURORI, HRISTOS SE NAȘTE! – Cuvânt la Nașterea Domnului al SFÂNTULUI NICOLAE VELIMIROVICI în urmă cu o sută de ani: “Fraților, Hristos ne vine în vizită. Cel mai curat și Cel mai mare oaspete Care în fiecare an ne colind
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate