FRATILOR, VENITI LA HRISTOS, veniti la SFANTA LITURGHIE, veniti la SPOVEDANIE si IMPARTASANIE, veniti ACASA! (video si text)

13-12-2016 Sublinieri

“Hristos nu lipsește niciodată de la întâlnire. În povestea aceasta de dragoste între Dumnezeu și om, Hristos vine și se jertfește de fiecare dată, indiferent ce ar fi afară…”

%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf

Vedeti si:

***

Predica Pr. Cezar Axinte (Constanta) la Duminica a 28-a dupa Rusalii –  Pilda celor chemati la cina – 2014

Transcriere partiala:

“[…]

La chemarea aceasta: “cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să va apropiați“, acolo unde ești chemat la masă să mânanci Trupul și Sângele Mântuitorului, foarte puțini dintre noi îndrăznesc să se apropie și foarte mulți dintre noi nu sunt aici. De aceea spune Dumnezeu la sfârșit prin Evanghelist, așa se încheie evanghelia de astăzi: “Adevărat vă spun vouă că cei pe care i-am chemat și M-au cunoscut, și au auzit cuvântul Meu, nu vor avea parte de Mine, fiindcă nu au venit“. Ei, bine, nu este o pedeapsă, este o consecință firească, pentru că cel care nu se lipește de izvorul vieții, cel care nu se unește cu Hristos cel înviat, cel care nu crede că la Sfânta Liturghie, în chip tainic Duhul Sfânt preface materia aceasta, pâinea și vinul, în Trupul și Sângele Mântuitorului, nu poate avea viață, nu poate avea bucurie, nu poate avea încredințarea că Hristos a murit și a înviat.

Frescoes Old Nagorichno 12-14 centuries - impartasire apostol - euharistiaToată tristețea nostră, fraților, vine de aici, din faptul că nu cunoaștem că suntem nemuritori, că nu cunoaștem că vom învia, că nu cunoaștem că puțin suferim aici, ostenim aici, și urmează o veșnicie de părtășie întreolaltă și cu Hristos. Ce poate fi mai de dorit decât aceasta? Ce poate fi mai nobil și mai de neînțeles pentru mintea umană, că în fiecare Liturghie, că e duminica sau altă sărbătoare, Hristos vine la întâlnire, Hristos nu lipsește niciodată de la întâlnire. În povestea aceasta de dragoste între Dumnezeu și om, Hristos vine și se jertfește de fiecare dată, indiferent ce ar fi afară. Dacă ar fi un cutremur de nu ar putea să stea oamenii în picioare, să știți că Sfânta Liturghie se săvârșește. Orice ar fi, că e frig, că e cald, că e prigoană, că e război, că suntem în palate sau în peșteri, în crăpăturile pământului, Hristos vine la întâlnire și ne cheamă de fiecare dată: “luați, mâncați”, “beți dintru acesta toți”, “cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste apropiați-vă”.

Omul caută să se însănătoșească cu orice chip. Si, ce n-ar da, și toată averea și-ar cheltui-o ca să fie sănătos cu trupul ca să poată să se bucure de ceea ce a lăsat Dumnezeu pentru el. Dar nu caută deloc să vindece sufletul său, nu caută deloc ceea ce este cu adevărat important, și anume să dobândească aceasta încredințare de la Duhul Sfânt, și anume că el este nemuritor, că el este și va învia din puterea aceasta a lui Hristos cel înviat.

De fiecare dată Hristos ne cheamă la Sfânta Liturghie și noi, ori că ne-am cumpărat o țarină, ori o pereche de boi, ori dăm vina pe femeie ca la început, cum a făcut și Adam, ori că orice altceva numai să nu participăm la Sfânta Liturghie. Ei, bine, nu există viață duhovnicească pentru cineva care nu vine la Sfânta Liturghie. Asta este ceva elementar. Cel care nu participă la Sfânta Liturghieoriunde dorește, în orice biserică din oraș, din țară sau din lume – acela nu poate să fie creștin, pentru că nu înțelege care este [sensul vieții creștine]. Nu înțelege ce se întâmplă la Sfânta Liturghie. I se pare doar un tic social, i se pare un reflex, că dă bine, și, în cel mai bun caz, o chestiune magică, care ar putea să-l ajute: “să aprind o lumânare, să dau un pomelnic, și mă simt mai bine după ce plec de la Sfânta Liturghie“. Nu despre aceasta este vorba! Nu este vorba de terapie în sensul medical, ci este vorba despre o Taină a lui Dumnezeu, și anume cea mai mare Taină a lui Dumnezeu, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu Sfintele Taine care ni se dau nouă, fără niciun fel de contra-prestație, nu se cere nimic. Dacă nu ai posibilitatea să aduci o pâine la sfântul altar, care se va tăia acolo și se va da fraților tăi, nu este nici o supărare. Fraților, veniți pentru numele lui Iisus Hristos, să vă împărtășiți cu Trupul și Sângele Său!

scan10118_fondalbȘi, eu, personal, nu am altă bucurie decât să văd un om că se împărtășește, să văd că un om care era pierdut și s-a aflat. Cine oare dintre noi nu poate să înțeleagă măcar metaforic, ce-ar însemna – faceti acest exercițiu de imaginație; Doamne ferește, și să ne ferească Dumnezeu de aceasta! – că într-o zi n-ar mai veni un copilaș acasă, și nu l-ai mai vedea, sau ar pleca el pur și simplu că nu mai vrea să te mai vadă, și nu l-ai vedea mult timp, și știi de la alții că o duce rău, că mai bine ca acasă la mama și la tata unde poate fi?!, și a fugit de acolo unde era bine în altă parte și, după mult timp, îl vezi întors acasă în zdrențe, ponosit, slab, amărât. Ce vei face? Vei cădea în genunchi și vei mulțumi lui Dumnezeu: Doamne, Îți mulțumesc pentru asta. Așa face Hristos de fiecare dată, așa face Maica Domnului când vede că unul dintre noi se întoarce. Aceasta este bucuria lui Dumnezeu. Nu are de nimic nevoie Dumnezeu pentru că este Dumnezeu, pentru că dacă ar avea nevoie de ceva înseamnă că este constrâns de ceva, dar toată bucuria Lui, a îngerilor, a arhangheilor, a sfinților, a Bisericii celei triumfătoare aceasta este: când unul dintre noi se întoarce acasă, iar acasă este aici, la Ospăț, la Cină. Numai aici este acasă, aici este Împărăția, aici este timp liturgic, cu totul alt timp, nu este ținut de spațiu și de legile fizicii.

pag1-educatie-copii_w747_h800_q100La Sfânta Liturghie este Împărăția lui Dumnezeu și cel ce participă la Sfânta Liturghie, și participă la masa aceasta, se unește cu Dumnezeu, are părtășie cu Dumnezeu, devine de o ființă cu Hristos Cel îndumnezeit. Fiindcă, acolo, pâinea și vinul se îndumnezeiesc și, noi, care le luam într-o măsură, și fără niciun fel de sfârșit, ne îndumnezeim după harul Duhului Sfânt Care lucrează și le preface pe acestea. Aceasta este Ortodoxia, nu e vorba de o magie, nu este vorba de ceva ocult, ci este vorba de o realitate mai presus de înțelegerea minților omenești și îngerești, că Hristos este prezent euharistic și vrea să se unească cu noi, ca trupul acesta stricăcios, trupul acesta ținut de toate constrângerile să se elibereze și să învieze, și sufletul acesta să iasă din temniță și din peșteră, iar la a Doua Venire pe care o așteptăm cu toții, trupurile acestea să învieze și ele cu sufletele.

ispovedAceasta este bucuria lui Dumnezeu, după cum ne și spune, că bucurie se face în cer pentru un om rătăcit care s-a întors, pentru un păcătos care s-a întors. Nu că acela este sfânt, dar din sfințenia lui Dumnezeu poate să devină sfânt, pentru că asta ni se cere: să fiți dumnezei. Si nu putem să fim dumnezei decât îndumnezeindu-ne din puterea lui Dumnezeu, din puterea lui Hristos în Duhul Sfânt. Acestea trebuie să le cunoașteți cu inima, să vi le mărturisească Dumnezeu prin har, dar pentru aceasta este nevoie de foarte puțin, fraților, de puțină pocăință: să-ți pară rău pentru că ai răspuns cu ofensă chemării de iubire a lui Dumnezeu. Ce poate fi mai frumos? Iată, “Eu te iubesc“, iată “Eu stau la ușă și bat, de va veni cineva și-Mi va deschide, voi intra și voi cina cu el, și voi rămâne la el“. Nu trebuie decât foarte puțin, foarte puțin: “Doamne am greșit“. Părintele Arsenie spunea așa: “orice clipă poate fi un timp, și orice suspin o rugăciune“. Și, ai făcut așa, “Doamne miluiește!” și ți-a iertat Dumnezeu păcatele. Și o lacrimă deschide cerul. Ce mare lucru?!

Ați văzut pruncii aceștia, atât de firesc, pentru că ei sunt la vârsta îngerilor și ei vin firesc și se pun acolo și spun: “Părinte, am făcut asta și asta…“, – lucruri de care noi, oamenii adulți am râde, dar sufletul lor curat, în care sălășluiește Duhul, acela simte că ceva e în neregulă și un păcat care nouă ni se pare nimic, conștiința noastră nu mai funcționează, ei îl spun ca cine știe cât ar fi de mare. Atât de firesc spune Mântuitorul: Adevărat spun vouă, de nu veți fi ca acești copii, nu veți intra în Împărăție“. spovedanieCe înseamnă aceasta? Doamne, am greșit, vezi că sunt neputincios. Am făcut aia, și aia…. Păcate grozave, grozave după mintea noastră, dar toate păcatele noastre împreună nu fac nici cat o picătură în oceanul de iubire al lui Dumnezeu. Nu există la Dumnezeu păcat mare sau mic. Ce mare păcat a făcut Eva?!– spunea Părintele Arsenie – a mușcat dintr-un măr dar tot universul s-a prăbușit, s-a cutremurat, toată zidirea a căzut, și omul a căzut. Iată ce a ajuns omul.

Îmi vine câte-o dată de mă uit în oglindă după ce mă mai uit la niște albume din astea de când eram de 20 de ani sau din liceu, și-mi vine să râd. Nu-mi vine să cred! Acesta este omul! Atunci credeam că sunt nemuritor. Când eram copil spuneam că voi fi împărat sau rege, și că voi fi nemuritor. Si, acum când mă uit, și fac o diferență intre fotografiile acelea și ce sunt astăzi, îmi dau seama că “fără Mine nu puteți face nimic” – spune Hristos. Că fără Hristos nu voi fi decât o altă cruce în cimitirul acesta universal care este pământul. Dacă va îngădui Dumnezeu să am o cruce!liturghie Or, aceasta nu poate să producă decât o deznădejde și o tristețe, pe când încredințarea că vei învia, încredințarea pe care o primești la Sfânta Liturghie, în timpul acesta dumnezeiesc al Sfintei Liturghii, mă face să fiu fericit și bucuros și să nu-mi doresc altceva. Când am ieșit de aici sigur, mă cuplez la toate problemele lumii, dar, cel puțin, cât suntem aici ne simțim nemuritori și această stare se permanentizează dacă noi înțelegem… Ce mare osteneală? Să ne ridicăm din pat, de la țarini, de la ale noastre, de la boi, de la femeie și să venim la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Și Domnul va lucra pentru noi. Sigur, semnul cel mai vădit al iubirii lui Dumnezeu pentru om este Sfânta Împărtășanie, dar și Sfânta Liturghie înseamnă tot împărtășire de cuvântul lui Dumnezeu prin harul Duhului Sfânt.

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b70011Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă ocrotească, să nu fiți triști, pentru că nu e asprime, ci este strigare către Dumnezeu, strigăm la Dumnezeu cu sufletul așa, străpuns. De aceea vă spun cuvintele acestea ca pe o rugăciune pe care o înălțăm către Dumnezeu cu toții. De aceea vă spun: Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți! Cei care nu v-ați spovedit, rugați-vă la Dumnezeu să vă dăruiască un duhovnic, fiindcă sunt preoți foarte buni. Nu căutați la televizor și la ziare, că veți fi dezinformați nu informați. Să vă căutați un duhovnic bun, că nimeni nu poate intra în Împărăție fără aceasta mână putregăioasă a preotului care Îl ține pe Hristos pe Sfânta Masă, așa cum Maica Domnului Îl ține în brațe. Deci, așa a dat Dumnezeu: nu înger, nu sfânt din ceruri, nu arhanghel, ci un om, ținut de aceleași probleme ca ale fiecăruia, să dea dezlegare și ce va fi dezlegat aici va fi dezlegat și în ceruri. Iată câtă bunătate are Dumnezeu. Să vă dăruiască Dumnezeu un colțișor de rai tuturor!

Cei care nu ați putut să vă spovediți nu mai amânați, treceți peste orice vă împiedică, pentru că e nașterea Mântuitorului! Nu-ți caută Dumnezeu la păcat. Ce mare păcat puteai să faci ca Dumnezeu să nu-l poată ierta? Ce Dumnezeu e acela care nu-ți poate ierta păcatul? Nu te rușina frate, că rușinea e de la diavol. Dumnezeu să vă binecuvinteze! […]”

hram_ceahlau_2015_128_0

Legaturi:

***

***

 

***

 


Categorii

Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Impartasania, Pilda celor chemati la cina, Preot Cezar Axinte, Spovedanie si Impartasanie (Sfintele Taine), Taina Spovedaniei, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “FRATILOR, VENITI LA HRISTOS, veniti la SFANTA LITURGHIE, veniti la SPOVEDANIE si IMPARTASANIE, veniti ACASA! (video si text)

 1. Foarte, foarte frumos cuvant! Sa va dea Dumnezeu si dumneavoastra (si noua tuturor) un coltisor de rai, pentru ca munciti sa ajunga la noi astfel de mesaje!

 2. @ menumorut:

  Amin! Multumim!

 3. off topic: un frumos documentar despre darurile magilor care se afla in Sfantul Munte –
  Darurile magilor
  https://www.youtube.com/watch?v=UO1572pk5aQ

 4. Pingback: “Atunci când ne pregătim să ne împărtăşim cu Sfintele Taine…”: Mitropolitul Antonie de Suroj DESPRE ÎMPĂRTĂŞIRE: “Să intrăm în viaţa cea nouă, oricât ne-ar costa aceasta” | Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: GAZDA SI MUSAFIRUL INCOMOD AL LUMII DINTOTDEAUNA: Nimeni nu are locul gata asigurat la Cina, daca nu duce RAZBOIUL DUHOVNICESC PERSONAL CU PATIMILE SALE: “Suntem – acum – aici cu trupul, dar in alta parte cu mintea, la afacerile noastre,
 6. Pingback: STRIGATUL LUI HRISTOS – MIRELE INDRAGOSTIT DE OM si RASPUNSUL “CALDICEL”-INDIFERENT AL MIRESEI. “Sufletul ce face? Curveste, sarmanul. Noi ne lipim cu inima de cele moarte si Il inlocuim pe Dumnezeu… Ce poate sa fie mai durer
 7. Pingback: “Vie Imparatia Ta”? IMPARATIA CERURILOR S-A APROPIAT DE NOI, ne este la indemana… PANA CAND o ignoram, o uitam, o tradam? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate