“… dar ei L-au luat în râs” – Predica audio a PĂRINTELUI CEZAR AXINTE (Constanța) la ÎNVIEREA FIICEI LUI IAIR. Exercițiu de NE-MURIRE

29-10-2017 Sublinieri

– Duminica a 24-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair) –

Părintele Cezar Petru Axinte – Capela Tinerilor din Mamaia

(fragment transcris):

[…]

Si Mantuitorul le spune lucrul acesta: n-a murit, ci doarme. Si spune Sfantul Evanghelist Luca acolo ca ei L-au luat in râs. Adica parca vedem scena aceasta extraordinara cand vine preotul la bolnav si acela spune: <Ce mi-ati adus popa?! Ce mi l-ati adus aici, ca nu mor! Ce-mi trebuie mie asa ceva?> <Pai sa-ti aducem preot!> <Nu-mi trebuie preot, ce treaba am eu cu preotul?! Ce treaba am eu cu moartea?!> Sau apartinatorii, sau medicii, sau spitalul, sau altceva… <Draga, dar esti bolnav…!> <Dar nu-mi trebuie, ce treaba am eu cu asta, ce sa-mi faca el mie??> Si unii chiar incep sa râdă: <A, ati adus popa. E clar…> Si toate lucrurile acestea pe care le cunoastem mai mult sau mai putin, cinice, hilare sau de-a dreptul necuviincioase. Si aceia au spus la fel: <Auzi, cica doarme…> Pentru ca, odata cu intruparea Mantuitorului Iisus Hristos, de fapt Invierea Sa, ca si consecinta a Intruparii, a patimirii, a mortii, Invierea Sa abia desfiinteaza moartea, moartea nu mai exista. Si vine foarte firesc ca Dumnezeu sa spuna: Va vestesc despre Evanghelie, va vestesc despre Imparatie, va vestesc despre fapul ca moartea nu mai exista si diavolul nu mai are putere asupra voastra! Si ei L-au luat in râs…

De cate mii de ani Biserica nu propovaduieste despre Inviere? Si ei ne iau in râs: <Ce este nevoie de biserici? Ce treaba avem noi cu Biserica? Sa se faca mai multe spitale!> Ca si cum gandul nostru este sa se imbolnaveasca cat mai multa lume sau toti sa se imbolnaveasca si sa aiba loc in spitale! Mi se pare si de râs, asa cum pe o vitrina scrie “salon de infrumusetare” si acolo intra o femeie sarmana care zice: <Pai da, sunt sluta, ma duc sa ma infrumusetez!> Din capul locului recunosti ca ai ceva care nu-ti convine de la Dumnezeu, esti in conflict cu Dumnezeu. Adica, daca te duci sa te infrumuseteze altcineva, Dumnezeu te-a facut urat. Asa e si cu spitalele acestea: Vrem spitale, nu catedrale, nu biserici Sigur ca poate sa fie un slogan de campanie, dar striga Dumnezeu de 2000 de ani: Oameni buni, pentru asta am venit, ca sa inviati, ca sa nu muriti.

Ca lupta noastra, fratilor, nu este impotriva bolii, ci impotriva mortii. Pentru ca, pana la urma, oricat ai fi de sanatos, si o suta de ani… Si acum, in paranteza fie spus, toata lumea doreste astazi sa ia pilule, hrana, spa, orice fel de lucruri, nutritie, alimentatie, orice ca sa traiasca sanatos, si asta nu este un lucru rau, daca gandul nu este, de fapt, de desfrau la 50-60-70 de ani, sa te sulemenesti, sa mai tai bucati din tine, sa mai pui bucati de acolo dincolo ca sa fii atractiv din punct de vedere trupesc. Ce poate fi mai urat decat aceasta, iertati-ma, ca omul sa nu aiba delicatetea aceasta sa inteleaga ca exista un timp pentru toate, cand infloresc florile, cand infloresc pomii, cand exista un timp pentru dragostea care are inglobata si legatura asta tainica a trupului? Dar acum, pentru oamenii care scartaie din toate incheieturile sa aiba preocuparea aceasta de cum sa arate mai bine si cum sa ia medicamente ca sa fie apti din punct de vedere fizic si biologic, mi se pare o preocupare de râs si de aceea sigur ca vrem spitale, nu biserici, vrem terenuri de sport nu ca sa ne aparam neamul, tara, nu ca sa ne crestem nepotii, ca avem cate zece copii si cate treizeci de nepoti si de aceea bunicul trebuie sa fie tare pana la 80 de ani, sa-l invete meserie pe nepotel…, ci sa fim asa, nazdravani.

Ei bine, de doua mii de ani Hristos ne vesteste aceasta: moartea nu exista! Nu te teme, pentru ca omul adoarme si trece dintr-o forma de existenta in alta. Asa cum ai stat 9 luni intr-un mediu de existenta ostil, intr-un intuneric absolut, in lichid – si acum, daca te-ar baga 3 minute cu capul sub apa, faci asfixie mecanica – iata ca si din modul acesta de existenta te nasti intr-un alt mod de existenta. De fapt, ne spune Dumnezeu: Vezi sa nu te avortezi! Pentru ca, daca crezi ca moartea are ultimul cuvant in creatie, daca omul este nimicnicit – de unde vine cuvantul acesta? De la mic si nimic. Adica te faci atat de mic incat ajungi un nimic. A trecut in nefiinta, s-a nimicnicit..., daca gandesti asa, toata viata ta de aici este, de fapt, o viata de laș, iar nasterea ta spre vesnicie poate sa fie un avort, sa te autoavortezi!

Ei bine, L-au luat in râs. Dar Mantuitorul nu a luat seama la aceasta, pentru ca S-a smerit pe Sine pana la moarte pe cruce. A fost scuipat – v-am spus si altadata, nu-mi iese din minte, e ca obsesie pentru mine – jucau bâza cu El, Il loveau peste cap sau peste corp si spuneau: Prooroceste cine te-a lovit! Mi se pare de o neomenie dusa pana la absurd, parca nici Rastignirea nu pare sa fie atat de dura, aratandu-ne prin aceasta cum trebuie sa ne purtam cu semenii nostri. S-a intamplat neomenia aceasta in perioada interbelica, dupa razboi, in cele trei dictaturi, au fost oameni care au stat in inchisori si au patit lucrurile acestea urate, foarte urate, de unde a rezutat o neomenie care s-a intors si asupra poporului in anii aceia. Ne-am imbolnavit dupa aceasta reeducare in masa, ne-am imbolnavit de o boala care se numeste neomenie, ne-mila.

N-a luat seama Dumnezeu la batjocura si a intrat pur si simplu, a luat-o pe mama, cine sa fie mai aproape de invierea copilului? Maica Domnului este prima care L-a vazut pe Mantuitorul inviat. L-a luat pe tata, i-a luat pe Petru, pe Iacov si pe Ioan ca ucenic care vor rascoli si vor ara toata lumea, se apropie de fetita si ii spune in evreieste: Talita kumi!, care se talcuieste: Fetita, ridica-te! Si indata a revenit sufletul in acest copil, indata s-a ridicat si a mers. Si a spus Hristos: Dati-i ceva de mancare!, ca sa arate nu numai ca a inviat-o, si ar fi ramas boala de care suferise in trup, ci si ca a vindecat-o, pentru ca unui om care este in pragul mortii degeaba ii aduci fripturi, degeaba ii aduci de manacre, ca el nu mai poate manca. Copilul acesta a trecut printr-o moarte naprasnica, a inviat la cuvantul Mantuitorului, sufletul i-a revenit in trup si avea si pofta de mancare. A vindecat-o si trupeste si sufleteste si a si mantuit-o.

Ce va fi fost acolo, fratilor, nu putem sa stim, nu putem sa simtim. Poate putin din acea bucurie am putea sa simtitm atunci cand Il intalnim pe Hristos. M-au intrebat copiii, tinerii de la liceu, cand ma duc sa mai stau de vorba cu ei: <De unde stiti ca exista Dumnezeu?> Si le-am spus: <Il cunosc!> si n-au pus intrebari mai departe, pentru ca au ras de [mine], m-au luat in ras, au zis: <Sarmanul, probabil ii dau o suma de bani sa vina aici sa ne vorbeasca si isi face ora, bifeaza si pleaca. Cum sa-L cunosti pe Dumnezeu? Te-ai intalnit cu Dumnezeu sau cum…?> Ei bine, bucuria pe care o va fi simtit Iair, mama copilei, oamenii de acolo, poate fi comparata, din cele pe care le-am trait in viata aceasta, cu intalnirea cu Dumnezeu, cu un sfant sau cu Maica Domnului. Poate intalnirea cu parintele Arsenie sau cu parintele Iustin sau poate Sfanta Liturghie pot fi comparate cu asta; cine poate sti? N-am avut si n-am trait bucuria lui Iair, dar trebuie sa presupunem ca n-a trait o bucurie mai mare ca aceasta, afara de faptul ca a vazut fata lui Dumnezeu la judecata. Pentru ca fetita lui Iair a murit din nou, a murit si Iair, a murit si mama fetitei, au murit toti, regi, imparati, parintii si bunicii nostri, Alexandru cel Mare, Napoleon, Stalin, Hitler, Ceausescu, toti au murit; dar, spune un sfant al zilelor noastre, ca nu conteaza cum mori, ci cum inviezi!

Dumnezeu sa va daruiasca tuturor Invierea si bucuria intalnirii cu Mantuitorul Iisus Hristos, Care este invierea sufletelor noastre! Amin”.

Pentru aceasta Duminica, a 24-a dupa Rusalii, va mai recomandam:

***


LEGATURI:

NEOMENIE si SARACIE. Si despre cei care spun ca “nu s-a intors nimeni de pe lumea cealalta sa ne spuna cum este…”. PREDICA PARINTELUI CEZAR AXINTE (video + text)

Datoria cea cu neputință de plătit și PREȚUL DE SÂNGE AL IERTĂRII. Ce nu poate să rabde Dumnezeu și când intervine DREPTATEA Sa, dându-ne “pe mâna chinuitorilor”? “Pentru VICLENIE, pentru aceste păcate ale NEOMENIEI, Dumnezeu Îşi retrage darurile Sale”

“CUMPLITA ESTE NEOMENIA! Mai lesne le va fi atunci sodomitilor, necredinciosilor, inchinatorilor la idoli, decat unor asemenea crestini…”

Sa intelegem mai profund cum a fost PATIMIREA si MOARTEA PE CRUCE A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. De ce si cum a suferit Fiul lui Dumnezeu si care este semnificatia infricosatoarei Rastigniri a Mantuitorului?

BICIUIREA SI BATJOCORIREA LUI HRISTOS. Ne rusinam sa mai cautam placerile sau sa mai cartim? “Cum te rabda inima sa inmultesti inca ranele lui Iisus?”

“Ce neam de hiene nemernice suntem, popor omorâtor de Dumnezeu care a răstignit pe Domnul slavei?” LUPTA NEBUNĂ SI TRAGICĂ A OMULUI PENTRU A-ȘI OMORÎ IZVORUL VIEȚII. Pastorala PS Sebastian la Înviere: “DUMNEZEU DERANJEAZĂ pentru că… refuză să moară, în pofida tuturor strădaniilor”

Parintele Rafail Noica: “MOARTEA NU EXISTA!”

ORTODOXIA ESTE FIREA OMULUI (I) – Parintele Rafail Noica despre drumul convertirii sale la dreapta slavire, crizele vietii si “a doua gestatie” pentru vesnicie

Cuviosul Paisie Aghioritul despre INFRUNTAREA MORTII, SINUCIDERE, MOARTEA COPIILOR, MANGAIEREA CELOR INDOLIATI

PARINTELE EFREM, egumenul de la Vatopedi, in conferinta de la Atena (VIDEO): “Nu va ascund ca in Sfantul Munte parintii se roaga, cu multa durere, pentru incercarile care stau in fata noastra”. HRISTOS – SENSUL CARE LIPSESTE LUMII

DACA HRISTOS A INVIAT, NOI CE FACEM? Conferinta PS Sebastian de la Craiova – aprilie 2012, “Invierea lui Hristos, bucuria noastra” (prima parte; audio+text)

MARTURIA EXTRAORDINARA A PARINTELUI CIPRIAN NEGREANU despre problemele tinerilor credinciosi de astazi si convertirea sa minunata: INTALNIREA NEVAZUTA CU DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU CARE TE INGENUNCHEAZA (video + text)


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Invierea fiicei lui Iair, Preot Cezar Axinte

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la ““… dar ei L-au luat în râs” – Predica audio a PĂRINTELUI CEZAR AXINTE (Constanța) la ÎNVIEREA FIICEI LUI IAIR. Exercițiu de NE-MURIRE

  1. Pingback: Fiica parintelui CEZAR AXINTE are nevoie de ajutorul nostru, fiind bolnava de leucemie. ESTE NECESARA DONAREA DE SANGE
  2. Pingback: Părintele Cezar Axinte (VIDEO+TEXT) despre DEMONIZAREA LUMII prin DESFRÂNAREA NERUȘINATĂ, IDEOLOGIA DE GEN, ACCEPTAREA PRUNCUCIDERII ș.a.: “Pare că între poporul român şi Dumnezeu este un munte uriaş de păcate. Astăzi, LUCRAREA DEMONICĂ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate