DUHUL DESERTACIUNII SI PECETEA INTERIOARA. Pecetluirea in duh, impartasirea cu antihrist si “apostazia tainica a inimii” prin vietuirea statornica in pacat si modul de viata lumesc: “PECETEA CRESTINILOR ESTE DUHUL SFANT. TREBUIE SA NE INTEMEIEM PE LUCRAREA INTERIOARA”

30-06-2014 Sublinieri

“Cand va fi sfarsitul lumii? Nu este gresit sa cercetezi semnele ca sa nu fii luat pe nepregatite[1]. Sfantul Calinic de la Cernica insusi se preocupa de aceasta si credea ca sfarsitul va veni in timpul vietii lui[2]. Si nici nu voia sa mai construiasca o noua biserica. Dar Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Sfantul Nicolae i s-au aratat si i-a spus: sa construiasca biserica caci sfarsitul va fi in anul 1992. Adica de atunci vor incepe derularea acelor evenimente ale sfarsitului. Si alti sfinti au indicat anul 1992 ca inceput al sfarsitului (Sfantul Nifon al Constantianei[3]). Deci este foarte, foarte probabil ca noi traim in vremurile de pe urma cand multe lucruri ale sfarsitului incep sa se petreaca in jurul nostru. Daca e adevarat ca ne apropiem de sfarsitul lumii inseamna ca se apropie vremea pecetluirii finale. Multi se vadesc a avea preocupare de a nu fi pecetluiti, dar fara sa mearga mai mult la Biserica, fara sa se ingrijeasca de sufletele lor sau macar sa paraseasca pacatele grele, dovedind prin aceasta nepasare atat in problema mantuirii, cat si in cea a pecetluirii. Problema pecetluirii exterioare pare a fi o adevarata problema globala preocupand de-a valma pe catolici,  protestanti, ortodocsi,  atei, yoghini,  etc.  Dar problema pecetluirii interioare este numai problema noastra, a ortodocsilor. Duhul SfantPecetea crestinilor, spune Biserica, este Duhul Sfant, iar pecetea celorlalti este tot duh, dar duhul desertaciunii, duhul lumesc, duhul antihristic. Sfantul Apostol Pavel spune: Dumnezeu

“Care ne-a pecetluit pe noi si a dat arvuna Duhului in inimile noastre(2 Corinteni 1, 22) si la fel se zice la slujba botezului. Caci cati sunt manati de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu (Romani 8, 14) . Daca cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui (Romani 8, 9).

Pecetea crestinilor este Duhul Sfant, iar pecetea lui antihrist este duhul lumii. Sfantul Ignatie Briancianinov spune:

Precum duhul lor se afla in stare de vrajmasie fata de Hristos, in aceeasi masura se afla in impartasire cu antihrist. Cei manati de duhul lui antihrist il leapada pe Hristos, l-au primit pe antihrist cu duhul lor, au intrat in impartasire cu el, s-au supus si s-au inchinat lui in duh, recunoscandu-l drept dumnezeu al lor. Drept aceea Dumnezeu le trimite o lucrare de amagire, ca ei sa creada minciunii, ca sa fie osanditi toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au binevoit intru nedreptate (2 Tesaloniceni 2, 11-12).” Pricina lepadarii iudeilor de Mantuitorul a fost viata lor imorala, atat particulara cat si obsteasca, ce nu era altceva decat o necontenita incalcare a legii lui Dumnezeu: sa departam de la noi pricina lepadarii ca sa nu cadem in lepadare.

De cate ori pacatosul se invoieste cu pacatul de care s-a impatimit, spune sfantul Tihon de Zadonsk, de tot atatea ori se leapada cu inima de Hristos: de cate ori implineste pacatul cu fapta, de tot atatea ori aduce jertfa idolului.

Vietuirea statornica in pacat este lepadare statornica de Hristos, chiar daca ea n-a fost rostita cu limba si cu buzele. Dar vai! Ea e deja rostita, a inceput demult a fi rostita. Nu pot buzele si limba sa nu arate lepadarea si apostazia tainica a inimii: ele o graiesc parca fara voie[4].

Nu putem vorbi despre pecetluirea finala, exterioara, daca nu vorbim de pecetluirea interioara, in duh. Pecetluirea exterioara este faza finala in care majoritatea oamenilor sunt deja pecetluiti interior prin modul lor de viata si umpluti si animati preponderent de duhul desertaciunii. Pecetluirea interioara premerge pecetluirea exterioara.

Trebuie sa ne intemeiem pe lucrarea interioara si asa vom avea spor si in cele din afara. Trebuie sa punem temelia pe piatra nu pe nisip (Matei 7, 24-27). Spune Sfantul Ioan Gura de Aur:

“Domnul numeste piatra taria invataturii Sale. Poruncile Sale sunt mai tari decat piatra si-l inalta deasupra valurilor pe cel ce le indeplineste. Cel care le pazeste cu strasnicie nu biruie numai pe oamenii care ii fac rau, ci si pe demonii care uneltesc impotriva lui[5].

Iar in alta parte spune:

“Cand a vorbit de cele ce spurca pe om si cele ce nu spurca pe om (Hristos), face deosebirea intre ce-i curat si ce-i necurat si arata ca in chip necesar curateniei celei dinauntru ii urmeaza curatenia dinafara. Contrariul e cu neputinta”[6].

In acelasi timp avand credinta si nadejde in Dumnezeu stim ca vom primi putere sa biruim aceasta ispita ca si orice alta ispita. Si ispita nu este peste puterile noastre.

“Nu va lasa Dumnezeu sa fie cineva ispitit mai mult decat poate” (I Corinteni 10, 13).

Aceasta va fi valabila si in vremea pecetluirii finale. Deci crestinii care vor voi si se vor sili vor fi biruitori. Oricat de fara scapare pare a fi capcana care se intinde imprejurul nostru ea se va fisura in multe locuri si in final se va narui cu totul. Pus in practica planul lui antihrist va avea multe fisuri. Numai Dumnezeu face lucrurile desavarsite. Mergand pe calea aratata de Dumnezeu nu putem fi decat biruitori chiar daca din afara, judecand dupa criteriile lumii, vom parea invers. Pecetluirea exterioara va fi legata de stiinta, cultura si tehnologie. Pecetluirea insasi va fi prezentata probabil ca o participare la un maret experiment stiintific si ca un act de cultura. Iar cei obisnuiti sa dea intaietate stiintei si tehnologiei in viata lor, in virtutea obisnuintei, vor primi aceasta pecetluire fara nici cea mai mica impotrivire. Increzandu-se in stiinta si venerand cultura umana ei sunt deja apostati. Chiar daca ar scapa de pecetluirea exterioara, ei au oricum pecetluirea interioara. In Biserica Ortodoxa se stie ca pecetea crestinilor este harul Duhului Sfant. Iar pecetea celorlalti este tot duh, duhul lumii. Duhul lumii este cladit si impletit cu stiinta si cultura lumeasca.

Asa cum bastinasii din America centrala au fost amagiti cu bucati de sticla colorata si alte nimicuri pentru a li se lua aurul, crestinii sfarsitului sunt amagiti de aparatura cu leduri colorate, secvente video si spectacole de muzica si lumini si altele de acelasi fel, pentru a le rapi si inlocui cu „altceva” credinta, nadejdea si dragostea de Dumnezeu.

Chiar daca Sfantul Ioan Evanghelistul nu ar fi scris in Apocalipsa despre pecetea lui antihrist, o parte din adevaratii crestini tot ar fi scapat de pecetluire. Cum ar fi scapat? Ar fi scapat fiind ghidati si povatuiti de poruncile evanghelice. Ar fi urmat adica saracia si s-ar fi departat de locurile unde este bogatie, ar fi cautat pacea si s-ar fi departat de tot ceea ce-i tulbura, ar fi cautat evlavia si ar fi iesit ca din Egipt din locurile unde imparateste si lucreaza desertaciunea.

Sfantul Ioan Evanghelistul vorbeste despre pecete in Apocalipsa pentru ca Dumnezeu vrea sa smulga si sa mantuiasca mai multi oameni. In preajma sfarsitului se vor inmulti ajutoarele pentru cei ce vor sa se mantuiasca tocmai pentru a se mantui cat mai multi.

“Ci odata cu ispita va aduce si scaparea din ea, ca sa puteti rabda (1 Corinteni 10, 13)”.

Chiar daca situatia va parea disperata, Dumnezeu va da izbavirea, care va aparea, in final, cu atat mai minunata pentru prietenii Lui si mai zdrobitoare pentru vrajmasii Lui. Amin!”


[1] Spune Sfantul Teofan Zavoratul: Moartea tot o mai asteapta cate unul; dar ziua Domnului, mai nimeni…Dar nu este mai bine, sa asteptam, ca sa nu fim prinsi pe nepregatite? (Talcuiri din Sfanta Scriptura pentru fiecare zi din an, Editura Sofia, 1999, pag.23-24)
[2] Viata, povatuirile si testamentele sfintilor stareti Gheorghe si Calinic de la Cernica, Editura Deisis, Sibiu, 1999, pag. 159
[3] Sfantul Nifon al Constantianei, Un episcop ascet, Editura Manastirii Sihastria, 2004, pag.89
[4] Sfantul Ignatie Brianceaninov, Predici la Octoih, Editura Sofia si Editura Cartea Ortodoxa, 2005, pag.94
[5] Sfantul Ioan Gura de Aur, Omilii la Matei, Scrieri PSB 23, Editura Institutului Biblic si de Misiune al BOR, 1994, pag.314

[6] Idem, pag.830

(din: Parintele Spiridon, Duhul desertaciunii si pecetea interioara, Editura Cartea Ortodoxa, 2014)

807657.png

Legaturi:

***

Din aceeasi carte:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Portile Iadului, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Talcuiri la Apocalipsa, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “DUHUL DESERTACIUNII SI PECETEA INTERIOARA. Pecetluirea in duh, impartasirea cu antihrist si “apostazia tainica a inimii” prin vietuirea statornica in pacat si modul de viata lumesc: “PECETEA CRESTINILOR ESTE DUHUL SFANT. TREBUIE SA NE INTEMEIEM PE LUCRAREA INTERIOARA”

 1. Anul 1992 este anul tratatului de la Maastricht, deci fondarea statului antichristic (in embrion) – deeci se dovedeste ca avea dreptate Sf Calinic. 1992 = 7500 de la Adam

 2. “Dar problema pecetluirii interioare este numai problema noastra, a ortodocsilor.
  Pecetea crestinilor, spune Biserica, este Duhul Sfant, iar pecetea celorlalti este tot duh, dar duhul desertaciunii, duhul lumesc, duhul antihristic.”
  Frumoasa marturisire a dreptei credinte…Asta nu inseamna ca celelalte grupari intitulate biserici nu se pot mantui.Stim ca Dumnezeu va judeca dupa mai multe legi lumea,ca sa nu fie cineva indreptatit sa spuna ca nu a fost luminat de adevaratul duh al Evangheliei.Astfel in afara Ortodoxiei etalon va fi constiinta omului,glasul lui Dumnezeu din noi.

 3. Cine si cum se va mantui in afara Ortodoxiei nu stim, este o taina.

 4. Cine se va mantui din cadrul Ortodoxiei e alta taina..

 5. @ George:

  Corect! 🙂 Abia asta ne priveste si asta e marea durere…

 6. “Iar voi, ungere aveţi de la Cel Sfânt şi ştiţi toate.”
  (I Ioan 2:20)
  * Ungerea (cu Sf.Mir) = semnul, pecetea darului Sfântului Duh

 7. Motto: Urmărim semnele vremurilor nu pur şi simplu pentru a afla timpul venirii lui Antihrist. Acesta e mai degrabă un amănunt secundar. Urmărim semnele vremurilor ca să cunoaştem când va veni Hristos.

  …..

  Toate aceste semne ale vremurilor sunt deosebit de negative. Sunt semne care vestesc colapsul acestei lumi, ne indică faptul că sfârşitul lumii este aproape şi că Antihrist este pe cale să vină. Este foarte uşor să stăm şi să privim la ele, căzând într-o stare care ne îndeamnă la căutarea exclusivă a semnelor negative.

  De fapt, oricine şi-ar putea dezvolta o întreagă personalitate – un tip negativ de personalitate – întemeiată pe aceasta. Ori de câte ori apare vreo ştire, auzim spunându-se: „A, da, bineînţeles, asta e şi va fi şi mai rău”. Vine o altă ştire, şi altcineva spune: „Da, da, este clar ce se va întâmpla, dar acum o să fie mai rău decât înainte”. Orice constatare a cuiva poate fi privită apoi ca o împlinire a vremurilor groazei. Din pricina faptului că veştile din vremea noastră sunt rareori bune, este de dorit să le conştientizăm cum se cuvine pe toate, fără a afişa vreun optimism nechibzuit. Deşi, în acelaşi timp, trebuie să avem în vedere scopul precis al privegherii noastre. Urmărim semnele vremurilor nu pur şi simplu pentru a afla timpul venirii lui Antihrist. Acesta e mai degrabă un amănunt secundar. Urmărim semnele vremurilor ca să cunoaştem când va veni Hristos. Este un lucru de căpetenie pe care trebuie să-l reţinem pentru a nu fi doborâţi de întunecime, depresie ori de vreo tendinţă de retragere, în scopul adunării de hrană pentru o mare catastrofă. N-ar fi un lucru chibzuit. Trebuie să fim mai degrabă tot mai creştini, adică să ne gândim la aproapele nostru, încercând să-i ajutăm pe alţii. Dar dacă noi înşine suntem insensibili, întunecaţi şi pesimişti, participăm astfel la această răceală ca semn al sfârşitului. Trebuie să ne unească un duh plin de căldură prin care să ne ajutăm reciproc. Acesta este un semn al Creştinismului.

  parintele nostru Serafim Rose

  In Biserica toate sint taine.Si Biserica am putea-o defini ca: ” Dumnezeu traind in taina in oameni,dar si in tainele si in mijlocul oamenilor pe pamint.”

 8. Pingback: Ce inseamna ANTIHRIST si de ce aproape intreaga lume i se va inchina? PARINTELE SERAFIM ROSE despre ispita agatarii de lucruri EXTERIOARE, a PATIMII “CORECTITUDINII” si despre inselarea MODELOR DUHOVNICESTI, a “SPIRITUALITATII CONFORTABI
 9. Pingback: update – INREGISTRARE AUDIO COMPLETA. IPS Serafim de Pireu despre ACTELE ELECTRONICE: “DIAVOLUL SI ORGANELE SALE VOR SA PARTICIPAM CONSTIENT LA LUCRAREA LUI” [video] - Recomandari
 10. Pingback: Incorporand lumea sau intrupand Evanghelia? - Recomandari
 11. Pingback: CEARTA CRESTINULUI CU LUMEA: Incorporand lumea sau intrupand Evanghelia? -
 12. Pingback: Predica audio a protos. Ioan de la Sihastria Putnei despre IADUL OMULUI CONTEMPORAN, ZBUCIUMAT, INSINGURAT SI AUTO-PECETLUIT PRIN DEPENDENTA DE TEHNOLOGIE: “II citesti rugaciuni de dezlegare, dar dumneavoastra sunteti gata să-l dezlegati de telefon
 13. Pingback: SFANTUL PROOROC DANIEL IN GROAPA CU LEI pentru marturisirea Dumnezeului Celui Viu. Cum suntem noi ispititi SA NU MAI TINEM INTREG POSTUL si, in general, SA LEPADAM LEGEA LUI DUMNEZEU de dragul “lumii”? | Cuvântul Ortodox
 14. Pingback: CARE SUNT MIJLOACELE INSTAURARII DUHULUI LUI ANTIHRIST? Arhimandritul georgian LAZAR ABASIDZE despre formarea unei NOI ORDINI MONDIALE prin NIVELARE, UNIFORMIZARE SI… EDUCATIE SEXUALA: ” Nu este o intamplare ca ei incearca sa ii hraneasca pe c
 15. Pingback: CARE SUNT MIJLOACELE INSTAURARII DUHULUI LUI ANTIHRIST? Arhimandritul georgian LAZAR ABASIDZE despre formarea unei NOI ORDINI MONDIALE prin NIVELARE, UNIFORMIZARE SI… EDUCATIE SEXUALA: “Nu este o intamplare ca ei incearca sa ii hraneasca pe ce
 16. Pingback: MURIM INGHITITI DE LUMESC… Ce inseamna A FI (IN) BISERICA? | Cuvântul Ortodox
 17. Pingback: Viața duhovnicească a creștinului în lumea contemporană – CONFERINȚA TREZITOARE ȘI PUTERNICĂ de la Iași a Mitropolitului Ierotheos Vlachos (VIDEO + TEXT). Chemare la a deveni ADEVĂRAȚI CREȘTINI, trăind cu “INSUFLARE” de la D
 18. Mărturii despre Părintele Nil Dorobanțu: Mitroi Constantin
  https://www.youtube.com/watch?v=jeHPBSku4vU
  Vedeti cum arata si cat de lucid vorbeste omul la 91 de ani si ce spune de la minutul 5:15, mai ales cum descrie ce s-a intamplat cand a fost patruns de duhul sfant “trecea un foc prin mine si am vorbit… nu mai tin minte ce am spus … de atuncea am prins o legatura dumnezeiasca cu parintele”

 19. Pingback: CINE A INABUSIT SAMANTA NEAMULUI ROMANESC? Parintele Cezar Axinte: “Focul e la gardul nostru, iar noi parca suntem inerti, paralizati, sufletul nu mai poate sa vad limpede”. OTRAVA UCIGASA A IDEOLOGIEI (NEO)MARXISMULUI si faurirea “OMULU
 20. Pingback: PĂRINTELE SAVATIE BAȘTOVOI: “Nouă ne revine acum marea sarcină să trecem prin timpul acesta foarte, foarte tulbure, în care foarte curând nu o să mai deosebim dreapta de stânga. Cei care nu-L au pe Duhul Sfânt nu pot să înțeleagă ce vo
 21. Pingback: PARINTELE ILARION de la CRUCEA in “LUMEA MONAHILOR”: “Trăim această dramă perma­nentă a omului cu ETICHETĂ DE CREȘTIN, dar care de fapt nu e creştin. Trăim aşa într-o LETARGIE… Având totul la îndemână, omul se cufund
 22. Pingback: “STRIGĂTUL este ultima încercare a cuiva de a se face auzit; după el urmează doar tăcerea cu care vorbește, calm și politicos, moartea veșnică….”. STRIGĂTUL “NEBUN” AL SĂRACULUI vs. “PECETELUIREA” ÎN D
 23. Pingback: “Părtaș la suferinţa și la împărăţia și la răbdarea în Iisus…”: Arhim. Atanasie Mitilinaios despre SENSUL AUTENTIC AL RĂBDĂRII și ÎNȚELEGEREA CREȘTINISMULUI nu ca simplă RELIGIE, ci ca MOD DE VIAȚĂ și ca împărtăș
 24. Pingback: RASTIGNIREA LUI HRISTOS pe altarul STIINTEI-IDOL? Pana unde vrem sa mergem cu… “IGIENIZAREA CULTULUI ORTODOX” si cu EXALTAREA CIVISMULUI? “Din ajutor, știința a devenit un dumnezeu-surogat”, care ne ajuta SA IL IZGONIM PE D
 25. Pingback: Parintele Hariton de la Petru Voda despre DRUMUL DE GOLGOTA AL CRESTINULUI SI AL BISERICII in aceste vremuri, AVERTISMENT IMPOTRIVA ACCEPTARII PECETLUIRII si CHEMARE LA VIATA LAUNTRICA: "Cine va avea lucrarea interioara din inima, acela va birui pute
 26. Pingback: Pr. TUDOR CIOCAN despre STRATEGIILE ANTIHRISTICE DE RUPERE A CRESTINILOR INTRE EI, DE BISERICA SI DE DUMNEZEU in vremurile noilor forme ale “luptei de clasa”. ISPITA GRIJII EXCESIVE PENTRU SANATATE si a exacerbarii FRICII DE IMBOLNAVIRE (audio
 27. Pingback: Pr. Dan Bădulescu – CUVÂNT LA INTRAREA ÎN NOUL AN CIVIL despre PANDEMIE, MĂSURI, VACCIN, SILIRE și “PECETLUIRE”: “În mentalul nostru tot sperăm că vine vaccinul și vom scăpa de boala asta și ne vom întoarce la normal. C
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate