Predica despre IMBRACAMINTEA INDECENTA A FEMEILOR in Biserica a IPS Ieremia, Mitropolitul Gortinei: “Va cer sa placeti lui Dumnezeu prin imbracamintea cuviincioasa, astfel incat sa va fie auzite rugaciunile”

30-08-2014 Sublinieri

“Când femeia leapădă sfiala și merge spre nudism, este semn de decădere socială și de venire a vremurilor din urmă”

salomea(sursa: http://traditio-ru.org/mossa/salomea.JPG)

Vedeti si:

***

mitr.-Ieremia-de-Gortina-300x277

  • Chilia Bunavestire/ Marturie athonita:

Îmbrăcămintea indecentă a femeilor în Sfintele Biserici

Predică despre îmbrăcămintea indecentă a femeilor în Sfintele Biserici

Mitropolitul Ieremia al Gortinei și Megalopolei

Duminică, 24 August 2014

1. Frați creștini, această predică a mea o scriu cu întârziere, căci trebuia s-o scriu încă de la începutul perioadei de vară și chiar încă de anul trecut. Subiectul predicii este: Îmbrăcămintea indecentă a femeilor în Sfintele Biserici.

χριστός άγιο ποτήριοSfânta Biserică, frații mei, se numește astfel pentru că este locașul lui Dumnezeu. Dar cum este biserica locaș al lui Dumnezeu, de vreme ce Dumnezeu este pretutindeni? Da, Dumnezeu este pretutindeni, frații mei, însă în biserică El este prezent trupește. Pentru că pe Sfânta Masă, pe care se săvârșește Dumnezeiasca Liturghie, se află Trupul și Sângele lui Hristos, a Fiului lui Dumnezeu, Care S-a întrupat în pântecele Fecioarei Maria. Când se sfințește o biserică, Dumnezeu îi trimite un Înger, care este totdeauna în ea, păzitor și apărător al ei. Și aceasta pentru că sfințirea bisericii este botezul ei. Și așa cum nouă, când ne-am botezat, ni s-a dat un Înger spre păzirea noastră, tot astfel și bisericii. În timpul Dumnezeieștii Liturghii pe care o săvârșim în biserică, Cerul cu Îngerii săi coboară în ea, iar Îngerii și oamenii se unesc pentru a slavoslovii împreună pe Dumnezeul Treimic.

O, măreția Dumnezeieștii Liturghii! În ea „pe Împăratul tuturor Îl primim”. Sfânta Biserică, frații mei, este cel mai sfânt loc de pe pământ. Biserica lui Dumnezeu – Cât de înfricoşător este locul acesta! Aceasta nu e alta fără numai casa lui Dumnezeu, aceasta este poarta Cerului![Fac. 28, 17].

2. Frații mei, de vreme ce atât de sfântă este Biserica și atât de înfricoșătoare lucruri se săvârșesc în ea prin Dumnezeiasca Liturghie și celelalte Taine, noi, care mergem la biserică ca să ne rugăm, trebuie să intrăm în ea cu multă evlavie și umilință. Trebuie să intrăm în biserică cu credința că acolo este un loc sfânt și sufletul nostru să fie stăpânit de frica lui Dumnezeu. Frică, însă nu cea de rob, ci cu una dulce, de fiu, căci avem a intra în sânul lui Dumnezeu, a merge în Raiul din Eden, pe care l-am pierdut, a pleca de pe pământ și a ne sui la Cer. Un tropar al Bisericii spune: „În Biserica slavei Tale stând, în Cer a sta ni se pare”. Cu această simțire trebuie să intrăm în biserică. De aceea, chiar de la începutul Dumnezeieștii Liturghii, preotul rostește: „Pentru sfântă biserica acesta și pentru cei ce cu credință, cu evlavie și cu frică de Dumnezeu intră într-însa”.

3. Mulți creștini evlavioși intră, într-adevăr, în felul acesta în biserică și află în ea Raiul. Intră în Biserica cea sfântă a Domnului și cu îmbrăcăminte cuviincioasă și smerită, așa cum se potrivește locului sfânt al lui Dumnezeu. Se întâmplă însă, iubiții mei creștini, mai ales în lunile de vară, că multe femei intră în biserică, în Duminici și sărbători, îmbrăcate cu o îmbrăcăminte indecentă și provocatoare. Priveliștea aceasta înseamnă lipsă de evlavie față de locașul sfânt al lui Dumnezeu, și față de Însuși Dumnezeu. Apoi, priveliștea aceasta pricinuiește sminteală bărbaților și tinerilor noștri, care vin la biserică să-L slavoslovească pe Dumnezeu. Închipuiți-vă: Bărbații și tinerii să meargă la biserică ca să-L afle pe Dumnezeu, dar să afle și acolo ispita din pricina îmbrăcămintei indecente și provocatoare a femeilor. Adică, să se scufunde și să se înece chiar în liman. Deoarece noi, preoții voștri, văzând dintru început priveliștea aceasta, dintr-o îngăduință pastorală nu am vorbit, fenomenul acesta al îmbrăcămintei indecente a femeilor în biserici s-a generalizat, se observă peste tot, chiar și la Sfintele Mănăstiri. Răul a depășit limitele. Atât de „răscopt” a ajuns răul, încât multe femei, devenind și mai nerușinate, vin și chiar se împărtășesc cu Preacuratele Taine, cu Trupul și Sângele Domnului nostru, cu această nerușinată îmbrăcăminte a lor.

Fraților creștini, trebuie să oprim acest rău. Am arătat îngăduință până acum și ne-am făcut că nu vedem priveliștea, nădăjduind că femeile însele își vor da seama de păcatul lor și se vor îndrepta. Însă nu s-a întâmplat aceasta, ci răul s-a mărit și mai mult.Așadar, „s-a terminat cu reducerile”, așa cum a spus un episcop virtuos, referindu-se la același subiect. Responsabilitatea pentru acest păcat, care se observă în bisericile noastre, mai ales în lunile de vară, o au episcopii. Adevărul este că peste tot unde merg, în toate părțile mitropoliei, atac acest păcat și mai ales în timpul Dumnezeieștii Liturghii, când văd stând înaintea mea femei indecent îmbrăcate. Mă mâhnesc mult văzând această priveliște și strig, adresându-mă chiar unor persoane cunoscute. Îmi cer iertare după aceea pentru aceste observații, însă o fac spontan, captivat fiind de sfințenia locului și de jignirea adusă lui de către această înfățișare foarte indecentă a femeilor. Femeilor, nu vă cer bani, nici vă cer să mă votați ministru! Vă cer să plăceți lui Dumnezeu prin îmbrăcămintea voastră cuviincioasă în sfintele biserici, astfel încât să vă fie auzite rugăciunile pe care le faceți pentru familiile voastre. 4. Cele pe care le-am spus astăzi, frații mei creștini, le-am spus insuflat fiind de Cuvântul lui Dumnezeu, iar nu ca să să-mi exprim voia mea. Sfântul Apostol Pavel spune că îmbrăcămintea femeilor trebuie să fie „în podoabă de cinste”, și să se îmbrace cu „sfială şi întreagă înțelepciune” [I Tim. 2. 9]. În vremea acelei Dumnezeiești Liturghii, pe care ne-o prezintă proorocul Isaia în capitolul 6 al Cărții sale, Îngerii se arată acoperiți cu aripile lor [Isaia 6, 2]. Așadar, surorilor, precum aveți o îmbrăcăminte pentru casă, una pentru plimbare, alta pentru dans, faceți-vă, vă rog din tot sufletul, și o îmbrăcăminte pentru Dumnezeu! Însă îmbrăcămintea pentru Dumnezeu să nu fie la fel cu cea pentru dans, pentru că multe dintre voi veniți la biserică cu îmbrăcămintea pentru dans. Aceasta este lipsă de evlavie și nerușinare față de locul cel sfânt al Domnului. Iubiții mei creștini, am fost obligat de conștiință să vă spun toate cele pe care vi le-am spus în această predică a mea, și vai mie dacă nu vi le-aș fi spus. Mă va osândi Domnul nostru Iisus Hristos dacă nu voi apăra sfânta Sa Biserică, în care mi-a făcut cinstea, fără să merit, să mă suie în tronul cel înalt al acestui loc sfânt. Da, tronul episcopului este în mijlocul Bisericii pentru a observa neorânduielile ce se petrec în ea și a le mustra. Femeia creștină trebuie să se poarte cu îmbrăcăminte cuviincioasă nu numai în sfintele biserici, ci peste tot. Când femeia leapădă sfiala și merge spre nudism, este semn de decădere socială și de venire a vremurilor din urmă. Izbăvește-ne, Doamne, și de alte rele, de cele viitoare ce au să vină în lume! Izbăvește-ne, Maica Domnului! Cu multe binecuvântări,

† Ieremia, mitropolitul Gortinei și Megalopolei

ieremia-gortina

Legaturi:

“In timp ce avem nevoie de pocainta, lacrimi, tanguiri, noi cutreieram ici si colo, petrecem, dansam, ne „prelucram” pentru a deveni altfel decat ne-a facut Dumnezeu. Noi insa trebuie sa ne infrumusetam sufletul cu virtuti, iar nu cele din afara – transformandu-ne infatisarea, schimbandu-i frumusetea fireasca. Cu cat prefacem mai mult exteriorul nostru, cu atata ne uratim sufletul. Ne-am spovedit vreodata pentru faptul ca ne-am imbracat provocator, smintind un suflet nemuritor? Nicidecum! Ne-am pus problema ca am smintit un om prin viata noastra neatenta?”

Nu ne-a dat Dumnezeu picioare ca sa ne ispitim unii pe altii, sa ne provocam unii pe altii la desfranare, sa ne intunecam unii altora mintile. In ziua de astazi, Irodiada nu mai cere capul celor care danseaza – pe la discoteci, pe la nunti si prin alte locuri de felul acesta – ci diavolul junghie sufletele si inimile lor: [citatul exact: “Nu le taie capetele, ci le junghie sufletele, facind din ei adulteri, stricati si desfrinati…, n.n.]. Uitati-va ce se intampla la astfel de petreceri: Ati vazut lucruri bune dupa ce omul se imbata si incepe sa danseze? Nu-mi spuneti ca dansand si atingandu-te de o alta femeie decat sotia ta, nu-ti pleaca mintea la tot felul de prostii. Chiar daca nu se intampla in fapta, se intampla in minte. O, cate familii, cata fericire, cata bucurie din case a distrus pacatul acesta! Cati copii pe drumuri, cate avorturi si cate crime s-au intamplat! Pentru ca pacatul acesta este urmat de alte pacate si mai mari!”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 2. Special, Ce este pacatul?, Crestinul in lume, Cuvantul ierarhilor, Femeia crestina, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Mitropolitul Ieremia al Gotinei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “Predica despre IMBRACAMINTEA INDECENTA A FEMEILOR in Biserica a IPS Ieremia, Mitropolitul Gortinei: “Va cer sa placeti lui Dumnezeu prin imbracamintea cuviincioasa, astfel incat sa va fie auzite rugaciunile”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Ce pretentii sa mai ai de la simpli mireni, de la bietii oameni care intra in biserica pt ca are copilul examen la bac sau s-a imbolnavit sotul cand preotii de mir, ascoristii si teologii nostri merg la mare fara nici o mustrare de constiinta, fara sa le pese de nudismul, goliciunea si desfranarea de pe plajele romanesti… Ba unii motiveaza “eh, pentru copii mergem la mare”… Cat de orb duhovniceste sa fii sa nu simti vatamarea pe care ti-o produce goliciunea celuilalt?!?

  2. Ramane totusi o intrebare: ce motivatie au astfel de femei, preocupate sa atraga atentia asupra lor, de a merge la biserica?
    Nu-mi pot imagina ca intra in biserici ca sa se apropie de Dumnezeu.
    Oare se duc special ca sa sminteasca sau se duc ca sa vada cat li se va pana cand si pana la ce nivel de indecenta li se va ingadui sa intre in biserici?

  3. Credeti ca ele vor?Omul e un putregai,e foarte slab,iar acea forta mintala diavolos da cu el de toti peretii,findca e slab in credinta.Probabil cel mai mare si raspandit pacat al vremilor noastre este desfraul,dar suntem la jum veacului al8lea,deci toate trebuie sa vina.Nu intamplator Sfintii sunt gelosi pe cei din vremile din urma,caci acum numai credinta daca ti-o pastrezi esti mai mare decat un mucenic,in asa haos ne-a adus Jahbullon.

  4. “Hristos a spus ca daca te sminteste ochiul tau, sa-l scoti, nu a spus sa-l scoti pe al semenului tau. Vezi, de pilda, o femeie imbracata necuviincios. Ea isi face treaba ei, iar tu sa iti faci treaba ta. A scoate ochiul inseamna a-l cobori in jos, a nu privi cu atentie. Daca esti atat de slab si nici aceasta nu o poti face, atunci nu da vina pe altii. Ci invinuieste-te pe tine insuti, spunand: “Vai tie ticalosule, iubitorule de placeri, desfranatule!”. Acesta este un examen, caci vezi cata curatenie ai inlauntrul tau. Cel desavarsit nu se sminteste cand vede o imagine necuviincioasa, cel ce se nevoieste fuge cat poate de pricinile pacatului, iar lenesul se baga singur in mocirla pacatului si dupa aceea ii invinovateste pe altii. Se indreptateste precum odinioara Eva.(…)acesta este un motiv in plus sa rostiti si voi rugaciunea neincetata. Oamenii rai ne exerseaza in virtute, ne imping si mai mult spre Hristos.
    “http://www.evanghelismos.ro/carte/56/staretul_haralambie_dascalul_rugaciunii_mintii

  5. Educatia comportamentala in biserica, lipseste cu desavarsire in cele mai multe biserici.Ea a devenit o reala problema.Tinuta inadecvata ,galagia si foiala in biserica,sunt prezente mai peste tot.
    Acolo unde preotul se ocupa si este atent, si la aceste aspecte,ordinea si disciplina se sesizeaza de la poarta bisericii.
    Din pacate,sunt si situatii, cand preotesele nu sunt un bun exemplu.
    Pe langa tinuta “la moda”pe care si-o etaleaza,si-n care baticul nu-si gaseste locul,atunci cand se intampla sa aiba si copii mici,linistea din biserica respectiva devine un vis.
    Preotii in cuvintele de invatatura,eu cel putin n-am auzit,nu ating si acest aspect,nu-l urmaresc ca pe o sarcina proprie.
    Suntem crestini ortodoxi,dar nu stim sa ne imbracam si sa ne comportam in biserica,conform regulilor ortodoxe.Trist,dar adevarat,asta e situtia.
    Mai vin si tiganii cu ale lor obiceiuri,si-ncepi sa te gandesti la modul cel mai serios,daca nu-i mai bine sa stai acasa.
    Sunt paznici, sunt oameni de ordine din comitetul parohial care fac o multime de lucruri,dar n-am vazut pe nici unul, sa atraga atentia fetelor care vin imbracate ca la plaja,cersetorilor sau tiganilor care se plimba de colo, colo,printre credinciosi, si deranjeaza.

  6. @cititor
    Teoretic observatia este adevarata,insa in realitate situatia este alta. Multi care vin la Biserica sunt fie inca departe de nivelul duhovnicesc ca sa ia seama la ei insisi,fie Il cauta pe Dumnezeu si incep cu Biserica Sa.In amandoua cazurile acestia se smintesc cand vad lucruri pe care nu se asteapta sa le vada aici.
    Nu este bine,ajunge ca afara sunt desfranatii,necredinciosii,hulitorii, mincinosii,
    smintelile si nebunia,de ce trebuie ca si in Biserica Lui Dumnezeu sa apara pricini de sminteala si ispitire ? Nu sunt de ajuns cele de afara ?
    Nu vreau sa invat pe altii caci deocamdata n-am terminat cu mine insumi, insa am o mica nedumerire:se cade oare ca femeile sa vina imbracate barbateste in Biserica,iar barbatii in bermude si slapi ? Este un detaliu nesemnificativ caruia nu trebuie sa-i dam importanta ? Daca da,pana cand nu trebuie sa-i dam importanta ?
    Pana ce Biserica ajunge sa semene cu piata publica si loc de plimbare ?
    Insa nu acesta este lucrul care ma mira cel mai mult.
    Cel mai mult ma mir cand o roaba a lui Dumnezeu vine la Biserica cu capul acoperit,insa in pantaloni.
    Combinatia asta mi se pare nu numai hilara,dar si paradoxala ! Care o fi mobilul ei?

  7. @ GeluS:

    Totusi, realist vorbind, parca mai bine (din punctul nostru de vedere, al potentialei sminteli) in pantaloni (daca sunt decenti) decat cu fuste care deja nu mai sunt nici pana la genunchi macar…

    Domnul sa ne ierte si sa ne invete pe toti! Dar adevarul e ca daca nu spun asta si la noi episcopii si preotii (ba chiar unii preoti de mir spun cam invers…) nu ne ramane decat sa ne rugam si sa ne intarim fiecare, fiindca nu putem schimba noi nimic. Doar daca cineva citeste articolele de felul asta si poate le da mai departe, cine stie?

  8. @admin

    Dumnezeu,chiar si in starea cea cazuta,i-a inzestrat pe om si pe femeie cu slava si cinste,oare de ce le place unora sa se urateasca singuri si sa faca(gratuit) pe mascaricii ?
    Despre ce spui fratia ta eu am o alta parerea. Cele care vin cu fuste “fanteziuri” se iau dupa moda,nu au povatuitori acasa si nu stiu prea multe despre Biserica si Dumnezeu.Pacatul acesta este pacat,insa este un pacat in “legea firii”, adica ele cred ca sunt mai frumoase asa.Si orice femeie vrea sa fie frumoasa in adancul sufletului sau. Aceasta este o ramasita a chipului frumusetii de la inceput…
    Celalalt insa mi se pare un pacat mai urat,este o reactie de negare a firii pe care a creat-o Dumnezeu,in conditiile in care aceste femei au oarece cunostinte despre tinuta in Biserica.Acesta este primul pas,o mica “razvratire”, neluata in seama.
    Dupa acestea urmeaza alte “razvratiri”,mult mai vehemente.
    Daca unei femei cu fusta mica i se face observatie(si trebuie sa i se faca) eu cred ca se va rusina.
    Insa daca uneia din cealalta categorie i se atrage atentia(si trebuie sa i se atraga) se va supara si va considera ca observatia este exagerata.
    Aici este vorba de un pacat “mai subtire”, mai rafinat, insa mai periculos.
    Eu le-am intrebat pe unele(inclusiv pe nevasta-mea) de ce poarta pantaloni.
    Mi-au spus ca din cauza frigului si am inteles. Apoi le-am vazut in luna lui cuptor tot in pantaloni si le-am intrebat din nou.Mi-au zis ca din cauza ca pantalonii sunt mai usor de intretinut,fustele trebuiesc calcate. Deci nu mai suntem grijulii deloc de pregatirea si intalnirea cu Dumnezeu. Ei,o facem,ca asa trebuie, insa noi suntem foarte ocupati si nu avem timp sa ne pregatim mai mult si mai atent pentru Dumnezeu si uite asa, falia se adanceste si se lateste continuu…
    Eu o sa spun tot timpul,chiar daca voi fi blamat pentru asta:FEMEILE IN PANTALONI SUNT URATE,fustele le pastreaza ceea ce le-a daruit Dumnezeu,FEMINITATEA.
    Femei in pantaloni de salopeta muncind pe santiere, femei soldat in pantaloni pregatite sa apese pe tragaci si sa omoare…femei luptatoare lovind cu pumnul… brrr! femei in pantaloni…

  9. @ GeluS:

    Cred ca exagerezi totusi. Ai dreptate ca asta a fost la orgine, cand femeile au inceput sa se imbrace ca barbatii, ca urmare a influentei Miscarii Feministe. Acum deja e o obisnuinta, nu se mai percep lucrurile asa. Si chiar poate fi, in multe conditii, raul mai mic – stiind si ca macar unele surori chiar din pudoare se imbraca asa, mai ales cand sunt mai la inceput. Si nu cred ca ar trebui sa punem problema de uratenie sau frumusete si de dorinta de a fi vazute ca frumoase, fiindca in felul asta chiar ajungem la pacate mai mari si care chiar nu au nimic de-a face cu motivele prezentei la Liturghie si nici cu modelul crestin al femeii, descris de Sf.Ap. Pavel. Razvratirea insa, ca duh, poate fi prezenta in multe feluri si sub multe vesminte…

    In orice caz, ramane pentru noi sa incercam SA NU JUDECAM si sa nu ne alimentam in directia smintirii, mai ales cand, totusi, nu e vorba de a fi ispititi trupeste. Si sa ne ferim de cuvinte tari si grele…

  10. @admin

    Bine,daca exagerez,mai bine este sa tac si sa-mi vad de nevoile mele…

  11. @ Gelus:

    E si mai bine sa comunicam si sa ne sfatuim unii cu altii…

  12. Va iubesc, fratilor, cind va vad in` comunicare si sfatuire`!

  13. Pantalonii, cand nu sunt mulati si cand femeia nici nu arata prea bine de la natura, fac ca ea sa treaca chiar neobservata. Deseori pantalonii sunt purtati nu doar impotriva frigului ( iarna) sau pentru ca sunt comozi, vara, ci pt. ca te poti misca mai rapid, poti purta si pantofi sport, poti cara ( plasele!!!) mai usor, poti sta pe scaun fara mii de precautii ( sa nu se vada una, alta…). Cu fusta nu e la fel, chiar daca e lunga pana in pamant: calci pe ea la urcarea treptelor, calca altii pe ea in mijloacele de tranport, trebuie sa iti supraveghezu mereu tinuta si nu poti purta chiar orice pantof, decat riscand sa arati ca iesita din grajd ( adio “feminitate”!). Iar despre feminitate ar fi ceva de nuantat: feminitatea implict provoaca, chiar daca e ingenua, materna etc. Si, deseori, femeile chiar nu au deloc dorinta de a provoca. Ci de a fi lasate in pace, in treaba lor, ca au si asa destule pe cap ( care au). Pantalonii mi se pare ca mai mult neutralizeaza decat ar “masculiniza”.
    Legat de faptul ca nu se atrage atentia asupra tinutei indecente nu doar a femeilor, ci si tinerilor, unii preoti sustin ca asa ii pierzi de tot, pe cand lasandu-i sa vina “chiar si asa”, exista sansa ca ei sa inteleaga pe parcurs si sa fie luminati de Dumnezeu in a se indrepta. Si, ca fapt divers, intr-o duminica, la Liturghie, in fata mea era un cuplu cu piercing in nas si buze, freza halucinanta si haine asemenea. Tinerii aia au stat nemiscati toata Liturghia, se inchinau cand era cazul, stiau Crezul si Tatal Nostru si, in general, aveau aerul ca sunt acolo pentru ca simt nevoia. In timpul asta in jurul lor lumea se foia, susotea, se impingea, se sucea si se…uita urat la cei doi!

  14. Ha,ha,admin…mi-a placut replica !
    De acord !
    Asta e un motiv tare prin care romanii au rezistat la nevoi…

  15. @Cora
    N-am facut statistici,dar mi-au sarit in ochi tocmai pantalonii mulati care nu aveau rolul de a ascunde anumite neajunsuri,ci din contra…(ei,da,ochii mei nu sunt asa de curati ca sa nu vada aceasta…)
    Daca tot cautam motive,o sa le avem.
    Sa nu uitam ca Sfintii contemporani au condamnat aceasta “neutralizare” a femeilor.
    Eu nu am nimic cu femeile(inclusiv cu femeia mea cu care vreau sa ma mantuiesc), spun doar ca un neutru cum le sta mai bine femeilor si ceea ce le da mai multa decenta.

  16. @ GeluS

    Am inteles, de asta am si exclus din start ideea de pantaloni mulati ( ca le sade bine sau nu cu ei), dar in ceea ce priveste “neutralizarea”, eu una o prefer pentru ca in fusta aproape orice femeie arata mai bine, deci trezeste “idei”. In plus, pe vremea cand fusta era recomandata si singura piesa vestimentara posibila pentru femei, ‘doamnele” de atunci nu mergeau la serviciu, nu se “tarau” cu unul-doi copii de mana luati de la grdinita sau scoala prin troleibuze si tramvaie aglomerate, plus plasa si saculetul/ghiozdanul copilului si, in nici un caz nu aveau masina personala.
    In plus, ma indoiesc ca, facand toate celelalte cum se cuvine, o femeie nu s-ar putea mantui doar din cauza ca a purtat pantaloni in zilele saptamanii 🙂

  17. Intr-un timp gaseam si eu diferite scuze celor care vin imbracati neatent la biserica. Cu toate astea, numai duminica ce a trecut mi s-a parut destul de sfidator din partea unora sa isi etaleze picioarele bine bronzate, acoperite doar de niste fustulite cu mult deasupra genunchiului. Si ma intrebam daca mie, ca femeie, in timpul Liturghiei imi sar in ochi astfel de lucruri, atunci cum o fi pentru barbati?

    In general femeile care se machiaza, care isi ingrijesc trupul in fel si si fel de chip, petrecand un timp aproape inimaginabil pentru asta, fac lucrul acesta nu numai sa placa barbatilor ci, mai mult sau mai putin constient, sunt si o provocare fata de celelalte femei, fata de care vor sa se arate superioare. Asadar as zice ca nu numai pacatul curviei este in joc, dar si altele, mai mult sau mai putin bagate in seama.

    Imi amintesc ca mi-a povesti cineva (un fapt real) cand o reprezentanta a genului feminin, la moda, tot miscandu-se, ba aplecandu-se ca scapa lumanarea, ba ca una sau alta, ajunsese in biserica si in fata unui barbat. Dupa un timp, acesta se apropie de ea spunandu-i: “Auzi, ce te tot foiesti atata? Eu am patima curviei si doar n-am venit aicea, la biserica, sa mi-o aţâţe vre-una ca matale!” Ei, poftiti, un altfel de predica 🙂

  18. Biserica este un loc sacru.Este locul de intalnire al nostru,cu Dumnezeu,cu Maica Domnului si cu toti sfintii,si nu,o intalnire oarecare intre noi crestinii.
    Gandesc ca atunci cand merg la biserica e nevoie sa ma pregatesc cu atentie si luare aminte.Regulile canonice care ne invata cum trebuie sa ne comportam in biserica ,sunt obligatorii pentru toti.
    Avem datoria sa intervenim[cu dragoste,obligatoriu] acolo unde este cazul.
    Chiar daca nu le pica bine observatiile facute,ei/ele vor constientiza,vor incepe sa-si puna niste intrebari,vor intelege pana la urma ca biserica nu este un domeniu public unde,te duci oricum[se mai si spune ca; “lasa-i,ca Dumnezeu e mare si ne iubeste oricum”] si faci ce te duce capu.
    Nu sunt de acord cu formula “lasa-i,ca poate in timp invata”.
    Ei vor invata doar daca vor sti ca au gresit.Iar despre aceste greseli nu vorbeste nimeni,asta-i problema.
    Frica asta ca-i pierdem ca si crestini, este o pista falsa.
    Eu nu m-am indreptat cu adevarat,pana cand n-am ajuns la un duhovnic care mi-a aratat regulile canonice,dupa care m-a pus sa aleg.

  19. Depinde si de cum e facuta observatia si de catre cine. De obicei nu preotul o face, ci cate o enoriasa mai in varsta, care nu gaseste intotdeauna tonul si continutul cele mai potrivite. Cand cineva e pe cale sa se piarda si totusi, indrazneste sa intre in biserica, nu e intotdeauna dispus si apt sa inceapa direct cu un duhovnic, adica sa mearga direct la spovedanie sau macar la o discutie cu un preot. Intra, se foieste, se uita pe pereti, incearca sa “inteleaga” ceva si uneori nu sta pana la capat…dar s-ar putea sa mai vina o data, pentru ca a simtit ca ceva bun s-a intamplat in interiorul sau, apoi mai vine si data viitoare si, la un moment dat, simte ca vrea mai mult. Vrea sa ajunga la un preot, vrea sa i se “explice” ce i se intampla. Abia de atunci se poate vorbi de indreptare, constientizare, deschidere spre cele duhovnicesti. Nu din prima intrare intr-o biserica a cuiva care vine din “gheena” de afara. Sunt multe nuante aici si cred ca fiecare caz e unul aparte si cei care se ocupa de enoriasi trebuie sa aibe discernamant duhovnicesc ca sa-i “puna pe linie”. Nu ar trebui lasat totul la latitudinea batranelor cu ochi de vultur care mai mult sperie decat indeamna la evlavie

  20. @cora,
    da,de acord cu tine ,sunt intradevar multe nuante aici dar, merg pe ideea ca tot ce facem este cu ingaduinta lui Dumnezeu ,spre indreptarea noastra.
    Atunci cand suntem pusi in situatia sa corectam astfel de comportamente,gasesc de cuviinta sa alegem o cale plina de dragoste crestina dar,ferma.
    Daca nu suntem capabili de asa ceva ,alegem sa ne rugam pentru respectiva persoana si, vom fi surprinsi de modul in care se rezolva problema.
    Ideea este sa nu ramanem nepasatori.O rugaciune ajuta mai mult decat o interventie directa,si acea persoana a ajuns in biserica cu asa evidente de tinuta,tocmai ptr. ca cel ce o vede sa aiba posibilitatea sa faca o fapta buna,o rugaciune,de care persoana respectiva are mare nevoie.
    Preotul nu-i neaparat nevoie sa -i fie duhovnic,si daca doreste ,gaseste si metoda si momentul in care sa intervina,ptr.ca de vazut,nu se poata sa nu vada.

  21. @Cora,

    Femeile de azi nu au mai multe greutati decat cele de odinioara.
    Viata poate fi mai stresanta,mai nociva in ce priveste alimentatia si poluarea,dar nu este mai grea.
    Eu pastrez in suflet chipul mamei mele care a purtat fusta si capul acoperit toata viata sa,fie ca era iarna sau vara. N-a avut servici,insa ca sa poata sa traiasca trebuia sa faca un servici teribil acasa compus din multe sarcini sporite de dementa regimului ateu comunist.
    Mai pastrez si chipul altor femei din zona mea care trebuiau sa poarte singure de grija a 6-7 copii,barbatii lor fiind plecati la munca pe santiere.
    Si in ciuda faptului ca trebuiau sa mearga prin maracini si alte hatisuri pe camp sau prin padure,au purtat mereu fusta,chiar daca se agata mai mult decat pantalonii.
    Insa mai bine ma opresc aici,am vorbit deja prea mult…

  22. Pingback: Praznicul Vovideniei: DE LA INTRAREA MAICII DOMNULUI IN BISERICA LA INTRAREA COPIILOR IN FAMILIARITATE CU DUMNEZEU, SI PRIN ORA DE RELIGIE/ Copilul lui Dumnezeu, Dimitrie cel cu darul înainte vederii/ CUM NE IMBRACAM LA BISERICA? SUNT DE ALUNGAT FEMEILE
  23. Pingback: Biserica – Cerul pe pamant. DE CE ESTE NECESARA RUGACIUNEA IN BISERICA SI CUM TREBUIE SA PARTICIPAM LA SLUJBE? De la alungarea cu biciul a negustorilor din templu la pazirea cuviintei in casa lui Dumnezeu | Cuvântul Ortodox
  24. Pingback: PĂRINTELE ARSENIE PAPACIOC (✝19 iulie 2011) – ULTIMUL INTERVIU pentru “Lumea monahilor”: “VOM RĂSPUNDE, FETIŢĂ SCUMPĂ, TOŢI! Hristos a venit, S‑a jertfit ca să ne salveze pe noi. Iar noi habar nu avem. Moartea e o realit
  25. Pingback: HAINA DE NUNTA | Cuvântul Ortodox
  26. SORĂ, IERTATĂ SĂ FIU, DAR NU AI VOIE SĂ TE ÎMBRACI CUM VREI!
    Îmi e greu să spun următoarele lucruri, dar nu sunt de la mine din cap, ci vin din Biblie. Sau cel puțin din Biblia mea. Uitați:
    Şi iată că i-a alergat înainte o femeie îmbrăcată ca o curvă şi cu inima şireată. Proverbe 7-10
    Vreau, de asemenea, ca femeile* să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu ruşine şi sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare, nici cu haine scumpe,ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase. 1 Timotei 2:9-10
    În care verset te regăsești? Te regăsești în primul?
    Cum? Eu mă îmbrac ca o curvă? (continuare…)
    Cum îți permiți să mă compari cu o femeie ușoară? Pai, nu o fac eu. Biblia o face. Eu m-am regăsit de multe ori în acel verset. Fetelor, nu vă supărați pe mine, dar de multe ori sau din ce în ce mai mult suntem asemeni fetelor din lume. Parcă ne-am făcut un club de femei ușoare, dar totuși din biserică. Jonglarea asta a noastră e mai rea decât ceea ce e în lume. Sper să mă înșel.
    Nu vrea să vorbesc despre fustă până în pământ și batic. Nu azi. Nu fac pe fariseul și nici nu cred azi în ideea ”Doar interiorul contează.”
    E cald, e vară. Cum ne îmbrăcăm? Păi o pereche de pantaloni de o palmă și un tricou frumos decoltat sau ceva cu umerii goi. Pare cunoscut?
    Recent am văzut o tânără cu pantaloni de o palmă stând lângă un băiat. Cred că mi-a crescut tensiunea. Avea niște super picioare, nu zic că nu. Cred că asta e și părerea băiatului care a stat lângă ea. Draga mea, teoretic vorbind, oricare dintre băieții lângă care stai poate să fie soțul meu. Nu ai nici măcar un drept să te îmbraci în felul în care o faci și să te fâțâi prin fața lui. Nici măcar unul. E soțul meu. E soțul altcuiva. Ție ți-ar plăcea ca după ce ești căsătorită să vină una și să stea lângă soțul tău mai mult dezbrăcată decât îmbrăcată? Și pe deasupra să fie și din biserică?
    https://www.pentinadlac.ro/index.php/articole/8-articole-diverse/33-de-la-fete-pentru-fete-despre-cum-ne-imbracam

  27. @#17 este dat un exemplu elocvent asupra modului “nonsalant” in care lucreaza duhurile cazute prin intermediul unor femei “alese”

    Imi amintesc ca mi-a povesti cineva (un fapt real) cand o reprezentanta a genului feminin, la moda, tot miscandu-se, ba aplecandu-se ca scapa lumanarea, ba ca una sau alta, ajunsese in biserica si in fata unui barbat. Dupa un timp, acesta se apropie de ea spunandu-i: “Auzi, ce te tot foiesti atata? Eu am patima curviei si doar n-am venit aicea, la biserica, sa mi-o aţâţe vre-una ca matale!”

  28. #27
    mda..Mi se pare normal: in loc sa iti cureti sufletul de patima, mai bine inlaturi ispita. Simplu, nu? Poate. Dar boala tot acolo ramane.

    Vechiul narav al asa-zisilor ‘crestini’: problema e mereu IN AFARA lor.

  29. @ Doroteea:

    Crestini, cu sau fara ghilimele, sunt si cele care intra in biserica asa cum zice mitropolitul respectiv, da? Sau care ii minimalizeaza spusele si refuza sa asculte si se indreptatesc si…si…, fiindca exista unii “in afara lor” care judeca. Sa stam bine…

  30. @admin

    Asta e cu #. Spui ‘domle, statul paralel..etc.’. Iar ei: ‘dar de Dragnea cel corupt iti place?’

    Un raspuns care de fapt imi confirma teza.

    Asa e. Sa stam drepti si sa lyam aminte! In primul rand la pacatele noastre. (nu mai revin cu exemplele din Scripturi si din Parinti ca deja devin redundanta si..tot degeaba)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate