PREDICA VIDEO si alte multe CUVINTE ACTUALE la TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL: “Ceva trebuie sa fac cu omul asta, imi spune adevarul si eu nu suport adevarul… Si asa suntem si noi! Daca vrei sa suporti adevarul, trebuie sa-ti schimbi viata”
(fresca de Sorin Efros – Schitul Icoana, jud. Gorj)
Pr. Claudiu Melean despre PERICOLUL PETRECERILOR SI DISCOTECILOR
Predica la Biserica Sf. Alexandru, la Tăierea cinstitului cap al Sf. Ioan Botezătorul
(Cluj, 29 aug. 2013):
Rezumat:
– Este o sarbatoare trista, dureroasa.
– Ne arata cat de mult rau pot sa faca oamenii atunci cand isi pierd mintile.
– Nu numai la betie si sub efectul drogurilor, omul isi pierde mintile. Sunt mai multe situatii, pe care nu le sesizam, in care se intampla la fel ca betia si drogurile: mânia si desfranarea – strica mintile, incat omul nu mai e in stare sa gandeasca.
– Sfantul Ioan Botezatorul – “inger in trup”, singurul dintre oameni pictat cu aripi, pentru ca a trait ca un inger.
– Oricat i-au tras fariseii si carturarii in dreapta si in stanga pe oameni sa nu mearga la Sf. Ioan Botezatorul, oamenii tot s-au dus, pentru ca avea un cuvant pe care nu l-au mai auzit niciodata.
– El si-a inceput activitatea zicand: “Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor”. Si apoi ii sfatuia pe fiecare ce sa faca: lucruri simple, nu complicate. Le spunea ca cel care are doua haine sa dea celui care nu are niciuna, cel care are mai multa mancare sa dea celui care nu are si rabda de foame, la vamesi le spunea sa nu ia nimic din ceea ce nu le este randuit, sa nu ia mai mult, la soldati – sa nu asupreasca pe ceilalti, sa nu-si bata joc de cei mai slabi decat ei, pentru ca ei au puterea.
– Sfantul a inceput sa strige dupa Irod, in public, sa-i spuna pacatul lui: “Nu-ti este ingaduit sa traiesti cu femeia fratelui tau! Traiesti o viata de desfranare!”.
– Si-a ramas incremenit Irod, nu a avut niciun cuvant de spus, fiindca stia ca este adevarat. Irodiada fierbea in sinea ei si-atunci si-a pus in minte: “Ceva trebuie sa fac cu omul asta, nu-l mai suport! Imi spune adevarul si eu nu suport adevarul…” Si sa stiti, asa suntem toti! Cand cineva ne spune adevarul, avem doua atitudini: fie fugim de acolo, sa nu mai auzim adevarul niciodata… Asa sunt oamenii care nu mai vor sa vina la biserica, nu mai vor sa-L caute pe Dumnezeu, pentru ca le spune adevarul! Si-adevarul e foarte greu de suportat. Daca vrei sa suporti adevarul, trebuie sa faci ceva, sa schimbi viata ta! Ca Sfantul Ioan Botezatorul nu a luat pietre si sa-l omoare pe Irod, ci a zis: Nu-ti este ingaduit!, intoarce-te spre Dumnezeu, pocaieste-te de faptele tale cele rele si Dumnezeu te iarta! Dar nu voia! Irodiada nici atat. Si atunci si-au pus in minte a doua varianta: sa-l faca pe el sa taca.
– Si Irodiada se tot gandea cum sa faca sa-l omoare pe Ioan, dar nu putea, fiindca era inconjurat de multime mare de oameni. Cu greutate mare l-a convins pe Irod sa-l aresteze. L-a inchis in temnita de la Maherus.
– Si a venit ziua de nastere a lui Irod: 29 august. Dar noi nu praznuim ziua lui de nastere, pentru ca ziua lui de nastere s-a intamplat un lucru cutremurator. A facut “sarbatoare”, “chef”, cu bautura, cu muzica – nu cu dansuri, fiindca la evrei numai barbatii participau la petreceri, femeile nu aveau ce cauta. Cu atat mai grav: Irodiada se gandeste sa le dea de baut si dupa ce li se urca alcoolul la cap, o sa-si poata permite mai mult decat le este ingaduit. Si atunci o invata pe fiica ei, Salomeea, sa danseze, si intra in toiul petrecerii, cu barbatii toti de fata, la masa, distrandu-se, si a a dansat asa de fermecator, de ispititor, ca si Irod, si toti barbatii au ramas uimiti. Le-a provocat poftele. Si mintea lor asa de tare le-a fost provocata spre desfranare, incat Irod a luat-o razna, a innebunit pur si simplu. Nu numai alcoolul, ci si dansul femeii aceleia l-a facut sa zica: “Ce vrei sa-ti dau pentru dansul asta? Pana la jumatate din imparatie!”. Va dati seama? Ati mai auzit vreodata un imparat sa-si poata da jumatate din imparatie, pentru nimic? Pai numai nebun sa fii! Si Salomeea nu stia ce sa ceara, iar maica-sa, as zice eu ca intrand duhul rau in ea, ca in Iuda, i-a zis: “Cere-i capul lui Ioan Botezatorul”. Si atunci fata cu nonsalanta, fara nicio problema, s-a dus si i-a zis lui Irod: “Vreau sa-mi dai pe tipsie capul lui Ioan Botezatorul”. Si Irod a ramas si el socat, nu a fost un lucru placut pentru el. Pentru ca totusi tinea la el si zice Scriptura ca uneori mai mergea la inchisoare si mai asculta ce-i spunea. Dar pentru juramant, fiindca s-a jurat inaintea tuturor – si pentru ei era foarte grav sa-si incalce un juramant – i-a zis unui soldat: “Du-te si adu-i capul pe tipsie”... I l-a dat fetei, fata i l-a dat mamei sale, care, plina de rautate, radea in sinea ei. A reusit sa taie glasul acela al adevarului care o mustra, a reusit sa inchida gura aceea care o indemna sa se lase de pacat.
– Una din cantarile Utreniei zice: “Iroade, mai bine te faceai calcator de juramant – ca nu era asa de grav -, decat sa te fi facut ucigas al unui sfant”.
– Sfantul Ioan Gura de Aur are niste comentarii cutremuratoare la aceasta Evanghelie. Cand le-am citit prima data, am fost asa de uimit, nu mi-a venit sa cred. Noi ne-am invatat sa sarbatorim zilele de nastere, nuntile si botezurile noastre cu chef, cu alcool, cu dansuri si distractie. Iar Sfantul Ioan Gura de Aur zice: “Unde e dans, acolo e diavolul”... […] Si sa vedeti de ce zice el: [“Nu pentru asta ne-a dat Dumnezeu picioare, ci ca sa mergem cu buna rinduiala; nu ca sa ne schimonosim, nu ca sa sarim ca si camilele – ca si camilele sint neplacute cind danseaza, cu atit mai putin femeile…“] (citatul exact, n.n.). Nu ne-a dat Dumnezeu picioare ca sa ne ispitim unii pe altii, sa ne provocam unii pe altii la desfranare, sa ne intunecam unii altora mintile. In ziua de astazi, Irodiada nu mai cere capul celor care danseaza – pe la discoteci, pe la nunti si prin alte locuri de felul acesta – ci diavolul junghie sufletele si inimile lor: [citatul exact: “Nu le taie capetele, ci le junghie sufletele, facind din ei adulteri, stricati si desfrinati…“, n.n.]. Uitati-va ce se intampla la astfel de petreceri: Ati vazut lucruri bune dupa ce omul se imbata si incepe sa danseze? Nu-mi spuneti ca dansand si atingandu-te de o alta femeie decat sotia ta, nu-ti pleaca mintea la tot felul de prostii. Chiar daca nu se intampla in fapta, se intampla in minte. O, cate familii, cata fericire, cata bucurie din case a distrus pacatul acesta! Cati copii pe drumuri, cate avorturi si cate crime s-au intamplat! Pentru ca pacatul acesta este urmat de alte pacate si mai mari!
– De aceea, in ziua de astazi, Sfantul Ioan Botezatorul sta marturie, asa cum il vedeti in icoana, cu capul pe tipsie, aratandu-ne cat de grav se poate ajunge dupa un dans si dupa ce ai baut alcool [si te-ai imbatat].
– Pilda cu cel indemnat de diavol sa se imbete, si care si-a batut mama si ucis fratele.
– Lucrurile acestea pot sa intunece atat de mult mintea omului, incat sa nu mai gandeasca. Nici alcoolicul, nici drogatul, nici desfranatul nu se mai gandesc la consecinte, ci numai cum sa-si implineasca pofta lui.
– Si mai important decat pacatul e faptul ca Hristos te cheama sa te intorci, faptul ca Hristos te iubeste asa de mult si doreste din toata inima sa te pocaiesti de pacatele acestea si sa nu le mai faci, sa te intorci spre El si sa-ti schimbi viata.
– “Pentru Dumnezeu nu conteaza ce-ai fost, nici macar ceea ce esti, ci ceea ce vrei sa fii!“
– Imi zicea cineva ca nu vin oamenii la spovedit, pentru ca in ziua de astazi au foarte multe pacate. Si am zis: SPOVEDANIA NU A FOST FACUTA PENTRU OAMENI FARA PACATE, POCAINTA N-A FOST PUSA PENTRU OAMENII CARE NU GRESESC, care mai spun doar din cand in cand cate o minciuna sau mai ai au cate un gand rau. Ci a fost pusa tocmai PENTRU ACEIA CARE SUNT SLABI SI CAD IN PACATE, pentru intoarcerea tuturor celor care au cazut in toate pacatele! Mantuitorul chiar era acuzat ca-i primeste la el pe vamesi – astia erau cei mai mari hoti – pe desfranate, pe toti pacatosii, Hristos ii primea cu tot dragul. Si Hristos de aceea a venit: pentru noi, cei pacatosi!
– Sfantul Ioan Botezatorul s-a jertfit pentru adevar, a fost gata sa moara. Acum sa ne intrebam noi: cat am fi in stare sa spunem adevarul? Ca daca ne intreaba seful ceva si ni se pare ca ne facem de rusine, imediat strecuram o minciunica. Daca ne intreaba vecinii ceva si nu ni se pare ca lauda noastra e suficienta, imediat trantim o minciuna.
– Cu toata dragostea si cu tot curajul ar trebui sa spunem adevarul celor de langa noi. NU CU RAUTATE, NU CU PUMNUL SI CU PARUL! Sfantul Ioan Botezatorul ar trebui sa ne fie model sa nu ne rusinam cand il vedem pe fratele nostru pacatuind, pentru ca nici el sa nu se rusineze cand ne vede pe noi pacatuind… Aceasta ar fi viata duhovniceasca: cand noi unii pe altii ne-am indrepta cu bunatate, daca ne vedem pacatuind: Fratele meu, de ce vrei sa iti pierzi sufletul? Nu te lasa dus de valul lumii, de duhurile lumii acesteia, pe calea cea larga pe care multi merg spre iad, ci vino cu curaj, intoarce-te spre Dumnezeu! Vino si infrunta valul. Daca esti viu cu adevarat, atunci te lupti si mergi impotriva curentului! E foarte usor sa pacatuiesti, numai te lasi dus de val… E foarte greu si aceia sunt oameni puternici, vii, care reusesc sa mearga impotriva curentului, impotriva duhului lumii acesteia, a pacatelor lumii acesteia! Puternici sunt aceia care au curajul sa spuna: “Doamne, am pacatuit! Dar vreau sa fiu ascultator de Tine din ziua de astazi! Vreau sa ma intorc cu toata inima, cu tot sufletul, cu trupul meu, cu mintea, cu vorbele mele, cu ochii mei, cu privirea mea, sa ma intorc cu totul spre Tine!”
– Poate ca ar trebui sa ne gandim mai serios la pacatele acestea vazute astazi [in Evanghelie] si sa nu mai lasam DUHUL DESFRANARII nici din faptele noastre, nici din viata noastra, nici din mintea noastra, nici din ochii nostri, nici din calculatoarele si televizoarele noastre, sa nu-l mai lasam sa ne strice creierul, sa ne intunece mintea! Ci sa rugam cu toata inima pe Dumnezeu sa ne curateasca, sa ne sfinteasca si, pentru rugaciunile Sf. Ioan Botezatorul si ale tuturor sfintilor, sa ne dea putere sa traim in Adevar. Amin!
***
Pentru aceasta sarbatoare, va mai recomandam:
[…] Sa incercam sa privim in acest suflet intunecat si sa urmarim cum se „coace” treptat in el faradelegea pricinuita de patima, si cum s-a aprins si s-a intarit insasi patima. Este foarte important pentru noi sa ne lamurim legile dezvoltarii pacatului si patimii, fiindca ele lucreaza cam la fel in sufletul oricarui om, si din exemplul lui Irod ne putem da seama ce determina propriile noastre caderi.
Totul incepe aici prin pofta, prin iubirea necurata fata de Irodiada, cumnata lui Irod, sotia fratelui sau Filip. Fara sa se ingrijeasca deloc de oprirea patimii nelegiuite care se dezvolta, Irod trece in curand la fapta, paseste cu usurinta peste cea dintai piedica si se insoara cu nevasta fratelui sau. Acest prim pas arata deja destul de limpede cat de mult se dezvoltase patima in sufletul lui, fiindca puterea patimii se masoara prin marimea piedicilor pe care le depaseste; altfel spus, cu cat sunt mai mari piedicile biruite de patima, cu atat e mai mare aceasta.
Astfel, atunci cand nu intampina impotrivire, patima prinde putere, cotropind cu stapanirea sa despotica sufletul omenesc. Alaturi de aceasta observam si alt fenomen: odata ingaduit, un fel al pacatului atrage dupa sine o multime de alte feluri. In cazul de fata, in urma poftei desfranate vin miselia fata de fratele sau, preacurvia, nedreptatea, cruzimea, silnicia fata de Ioan, juramantul desert, slava desarta fata de oaspeti, orgoliul mincinos si, in cele din urma, omorul. De parca in urma primului sarpe al patimii care s-a trezit si si-a dat seama de puterea sa incep indata sa suiere si sa se agite o intreaga ceata de serpi, care pana atunci dormitau pasnic in suflet. In fine, nu putem trece sub tacere nici faptul ca ispitele prin care trece Irod devin tot mai serioase, iar faradelegile tot mai grele – de parca s-ar verifica pana la ce treapta de cadere poata sa ajunga omul acesta, care s-a supus patimii.
Asadar, vedem cum latul pacatului se strange tot mai mult si cum ramane tot mai putina nadejde ca omul care a cazut in el se va putea elibera. Situatia devine aproape fara iesire cand din suflet dispar ultimele puteri si chiar dorinta de a rupe acest lat, si omorul sau o alta faradelege nu mai putin grava devine atunci doar urmarea fireasca, inevitabilul acord final al patimii dezlantuite.
Cercetand procesul dezvoltarii ispitelor asa cum este el descris in istorisirea evanghelica despre Irod, putem gasi o tripla lege careia ii este supusa aceasta dezvoltare daca nu intampina rezistenta din partea vointei constiente a omului.
[…]
Vezi integral AICI
***
- Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul sau despre cum DESFRANAREA, SLABICIUNEA SI RAUTATEA SE ADUNA PENTRU A UCIDE
[…]
Ascultati, fecioare, dar, mai bine spus, ascultati si voi femei maritate, care la nuntile altora va schimonositi asa, sarind, zbenguindu-va, facand de ras pe femei! Ascultati si voi, barbatilor, care umblati dupa ospete bogate si pline de betie! Temeti-va de prapadul diavolului! Cu atita putere l-a prins diavolul atunci pe acel ticalos imparat, incat s-a jurat sa-i dea chiar jumatate de imparatie. Ca aceasta o spune evanghelistul Marcu: «I s-a jurat ei: „Orice vei cere de la mine, iti voi da tie pana la jumatate din imparatia mea“. Asa de mult a tinut la tronul sau si atat de robit de patima a ajuns dintr-o data, incat de dragul unui dans a renuntat chiar la domnie! Ce e de mirare ca s-a petrecut lucrul acesta atunci, cand chiar acum, dupa atat de mare filozofie, din pricina dansului multi tineri ajung niste desfranati si-si pierd sufletele fara macar sa fie constransi de juramant! Ajung robi din pricina placerii! Sint purtati ca o cireada de vite oriunde ii taraste lupul! Asa a patit atunci si acel nebun imparat, ca a facut doua mari nebunii: prima, ca a facut stapina pe gindurile si vointa lui pe fata aceea atat de nebuna si beata de patima, care nu se dadea inapoi de la nimic; a doua, ca s-a legat cu juramant.
[…]
Unde-i dans, acolo-i si diavolul! Nu pentru asta ne-a dat Dumnezeu picioare, ci ca sa mergem cu buna randuiala; nu ca sa ne schimonosim, nu ca sa sarim ca si camilele – ca si camilele sunt neplacute cind danseaza, cu atit mai putin femeile -, ci ca sa dantuim impreuna cu ingerii. Daca trupul capata o infatisare plina de uritenie, cind se schimonoseste asa, apoi cu mult mai mult sufletul! Dracii dantuiesc asa! Slugile dracilor se pocesc asa!
[…]
Vezi integral AICI
***
[…]
Sfantul Ioan Inainte-Mergatorul se insingureaza in pustie ca sa se pregateasca pentru slujirea sa. Iata o lectie pentru noi, parinti si educatori! Veti spune: „Dar ce, trebuie sa mergem si noi in pustie cu copiii nostri?!” Nu, nu in pustie trebuie sa plecati, ci trebuie neaparat sa va desprindeti de toate obiceiurile potrivnice crestinismului si sa va departati copiii de inraurirea lor cea vatamatoare, caci si pe Sfantul Ioan purtarea de grija dumnezeiasca l-a departat in pustie, cu scopul ca acolo sa creasca desavarsit in noile principii si randuieli, fara amestecul vechilor randuieli iudaice. Pruncul crestin primeste prin botez samanta vietii celei noi, harice. Duhul lumii si obiceiurile ei sunt cu totul potrivnice vietii acesteia. Indepartati, deci, de ele pruncul nou-botezat asa incat acest duh si aceste obiceiuri sa nu inabuse in el, ca niste maracini si ciulini, mladita vietii noi. Daca veti face asa, aceasta va fi pentru el pustie...
[….]
Vezi integral AICI
***
[…]
Oare nu ni se intampla si noua la fel? Nu suntem si noi in locul lui Irod, nu de putine ori, cand launtrul nostru, constiinta noastra ne spune ceva, si noi actionam altfel? De ce facem asa? Mai ales CA SA NU SCADEM IN OCHII ALTORA. Sa nu zica prietenul ceva de rau daca nu ma duc cu el la invitatia pe care mi-a facut-o, sa nu ma ia in ras, de aceea fac si eu ce face el.. Merge el la fete, merg si eu. Si fetele la fel… Cum sa rada de mine ca inca sunt fecioara sau ca nu imi iau si eu nu stiu ce ‘zorzoane’? Trebuie sa fiu in rand in lumea, nu pot sa fiu altfel… Dar cate alte exemple nu sunt, si mai mari decat acestea? Deci de foarte multe ori, mandria si rusinea de oameni, care nu e deloc justificata, ne impiedica sa nu ne rusinam de Dumnezeu si sa nu calcam poruncile Lui.
[…]
Vezi integral AICI
***
[…]
Iata, frate si sora, atunci cand te afli in vreo suferinta mare, intoarce-te catre acest intai Apostol al lui Hristos si te va ajuta in toate greutatile tale. Cand te afli in vreun mare necaz, intoarce-te catre acest intai Evanghelist. Orice amaraciune ar fi in sufletul tau, el o va indulci prin Bunele Vestiri ale lui Hristos, pe care ti le va trimite in taina din cealalta lume in sufletul tau chinuit. Şi cand te afli in ispitele si grozaviile acestei lumi pamantesti, tu alearga la el, la Sfantul Marturisitor, spune-i despre inima ta, povesteste-i despre sufletul tau, si fii incredintat ca el va cobori in sufletul tau intr-un fel dumnezeiesc si tainic si te va mantui, si te va izbavi de toate ispitele si necazurile.
Insa daca trebuie sa patimesti pentru Domnul Hristos in aceasta lume, daca asupra ta navalesc oamenii din toate partile, ateii si luptatorii impotriva lui Hristos vor sa te nimiceasca pentru ca esti al lui Hristos, vor sa amuteasca buzele care vorbesc despre Hristos, tu atunci sa-ti aduci aminte de el, de intaiul Mucenic, sa strigi catre el:
[…]
Vezi integral AICI
***
[…]
Iisus a primit moartea lui Ioan cu tacere si retragere. In icoana sa, Ioan isi tine tacut in maini propriul cap. Biserica praznuieste ziua mortii sale cu post aspru. Nu e nimic de spus despre aceasta crima atroce. Dar mesajul lui Ioan e unul durabil si sublim: e cel al dedicarii fara compromis lui Dumnezeu si dreptatii Sale. Ca si ucenicii lui Ioan, si noi suntem chemati la pocainta si la o viata sfanta, veghind pentru Fiul lui Dumnezeu si neramanand indiferenti, pamantesti sau minimalisti in credinta noastra. Poate ca nu suntem chemati la viata ascetica a lui Ioan sau la profetie, dar cu siguranta suntem chemati sa pregatim Imparatia cerurilor care e aproape (Mt 3,2; 4,17). Prin urmare mesajul lui Ioan Botezatorul ramane: dedicare lui Dumnezeu fara compromisuri. Doar atunci vine „teofania” Fiului lui Dumnezeu si Duhul Sfant in vietile noastre“.
[…]
Vezi integral AICI
***
[…] Zicem că nu vrem să ne supărăm copiii şi îi lăsăm să se confrunte cu necazurile mai târziu, dar de multe ori, tinerii se confruntă chiar cu păcatele noastre. Din când în când, vin la mănăstire şi tineri drogaţi care au ajuns să-şi piardă minţile şi puterea, tineri care nu mai sunt capabili de bine. De ce? Pentru că părinţii i-au pregătit pentru răul în care trăiesc. Au zis: Lasă-l că-i tânăr, lasă-l să se drogheze, lasă-l să se desfrâneze, lasă-l să se îmbete, lasă-l… De ce să-l opresc? Lasă-l să facă ce vrea el. Nu este aici Sfântul Ioan Botezătorul să-l oprească, iar noi nu suntem în stare să ne susţinem cu fermitate punctul de vedere, aşa cum o făcea el! Nu vă jucaţi cu Dumnezeu, nu vă jucaţi cu viaţa voastră, nu vă jucaţi cu viaţa altora. Fiţi atenţi măcar în familiile voastre şi înlăturaţi tot ce puteţi înlătura, spre binele vostru şi al copiilor voştri. Iar dacă sunteţi nepăsători, „aşteptaţi bâta ca să vă înţelepţească”, cum spunea Părintele Arsenie. […]
Vezi integral AICI
Legaturi:
- DE CE NU IL PUTEM ASCULTA PE DUMNEZEU?
- Pr. Mihai Aldea – Talcuri adanci si vii pentru noi desprinse din Pilda Fiului Risipitor: DE CE FUGIM DE ASCULTAREA LUI DUMNEZEU? Despre nebunia mandriei si a deznadejdii
- FUGA OMULUI DE SINE INSUSI. Mecanismele de aparare in fata… adevarului. Mic indrumar psiho-duhovnicesc de CERCETARE LAUNTRICA
- “Adame, unde esti?”. CE AU FACUT ADAM SI EVA DUPA CADERE? CE FACEM NOI DUPA CE PACATUIM?
- OMULE, UNDE ESTI? De ce ne ascundem de Dumnezeu, de Adevar, de ce ne deranjeaza atat de mult smerenia? SA NE DESCHIDEM TOTAL LUI DUMNEZEU!
- Arhimandritul Simeon Kraiopoulos despre FORTAREATA EULUI BOLNAV sau despre INCAPATANAREA DE A NE APARA DE DUMNEZEU SI A NE REFUZA IZBAVIREA
- Duminica tanarului bogat: CUM FUGIM DE HRISTOS?…
- TRUFIA SI INDREPTATIREA VICLEANA NE FAC ORBI IN FATA EVIDENTEI. “Ne place un Dumnezeu care sa nu ne stanjeneasca cu autoritatea Lui si mai ales cu prezenta Lui”
- NE PASA UNII DE ALTII? O predica de referinta despre talcul Evangheliei demonizatului din Gadara pentru noi, cei de astazi. “Marturisirea adevarata se naste din rugaciune si rugaciunea se hraneste cu marturisirea Adevarului”
- Predica PS SEBASTIAN despre DUMNEZEUL INCOMOD SI ALUNGAT
- HRISTOS SI MARELE INCHIZITOR. Pastorala de referinta a PS Sebastian la Nasterea Domnului. DUMNEZEU, PROFITABIL SAU INCOMOD?
- Despre REFUZUL DE A NE PRIVI IN OGLINDA CONSTIINTEI si de A NE ASUMA RESPONSABILITATEA PACATULUI. Antidotul iubirii de sine: jertfa
- Nu spargeti oglinda!
- Orbirea duhovniceasca: INDARATNICIA IN REFUZUL ADEVARULUI si NEPASAREA FATA DE DUREREA ALTORA. Grozavia de a nu vrea sa vezi si a nu vrea sa iubesti
- MIRELE SMERIT VINE LA FIICA SIONULUI. Iar ea Il respinge si-L da mortii: “Cu viclenie Il defaima pe Mire, ca sa slujeasca desfranarilor”. NOI FACEM LA FEL?
- Predici (si audio) despre nebunia draceasca a MANDRIEI AROGANTE si a RAUTATII si despre REFUZUL prezentei LUI HRISTOS in noi: “Cu cat este omul mai rau decat porcii!”
- CREDINTA CARE LUCREAZA SI STRIGA LA CER IN CIUDA CELOR MULTI… CARE IMPIEDICA BINELE SI ITI PUN CALUS IN GURA
- Predica Sf. Luca al Crimeei despre NOBLETE si ORBIRE: “Oamenii josnici la fiecare pas viclenesc, sunt in stare sa-i distruga pe fratii lor doar ca sa traiasca ei mai bine”
- PARINTELE ARSENIE BOCA DESPRE SUFLETELE OARBE: “Asa-i firea omului pacatos: cand ii lovesti dracii, iti zice ca tu esti drac”
*
- Predica Sfantului Ignatie Briancianinov despre MARTURISIREA SI PRIGONIREA CRESTINULUI IN LUME
- A SPUNE CA 2+2=4 SAU DESPRE MARTURISIREA SI LEPADAREA ADEVARULUI INCOMOD
- Sfantul Teofan Zavoratul despre TIRANIA “OPINIEI PUBLICE” IMPOTRIVA A TOT CEEA CE ESTE CRESTINESC SI DESPRE RENUNTAREA LA OBICEIURILE LUMESTI
- SF. TEOFAN ZAVORATUL – Alte predici puternice la Duminica Mariei Egipteanca: “INTARITI-VA HOTARAREA DE A REZISTA in impotrivirea fata de naravurile lumii”
- INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (II): “Trebuie sa fii hotarat pentru Dumnezeu, iar nu sa faci pe plac cererilor necinstite ale oamenilor!”
***
- Predici audio ale Parintelui Ciprian Negreanu la NASTEREA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. De ce a fost pedepsit Zaharia? Pe cine trebuie sa certam cu asprime si cui putem descoperi noi pacatele, dupa modelul Proorocului Ioan?
- “NU POATE SA FIE ADEVAR FARA DRAGOSTE SI NICI DRAGOSTE FARA ADEVAR! Am vazut pe multi care se cred marturisitori pentru ca urasc“ – Din predica Pr. Mihai Aldea la vindecarea orbului din Ierihon (si audio)
- Pr. Mihai-Andrei Aldea: DE UNDE INCEPE SI CUM SE FACE LUCRAREA DE PROPOVADUIRE (MARTURISIRE)? Cum putem sa-i iubim pe cei aflati in rataciri si pacate grele? Cum poti sa cazi din Adevar chiar fara sa stii?
- MUSTRARE sau OSANDIRE? Adevarul evanghelic si patristic de capatai in chestiuni de o permanenta actualitate si de o cruciala importanta
- SFINTII TREI IERARHI. Predica Parintelui Sofian. Cum sa le vorbim altora despre Dumnezeu?
- Cuvant dintre cele mai miscatoare si puternice despre POCAINTA si MILA FATA DE FRATII CARE CAD IN PACATE, al episcopului Asterie al Amasiei
- SFANTUL IOAN GURA DE AUR (13 nov.) despre MILA, despre ATITUDINEA FATA DE CEI CAZUTI IN RATACIRE si despre cei care ii dau ANATEMA pe altii: “Desi suntem cazuti atat de jos, nu ne mai dam seama ca suntem in cele mai mari pacate”
- ZAHEU SI PUTEREA IUBIRII CARE CHEAMA LA POCAINTA: “Domnul nu intoarce spatele nimanui”
- Predici audio (si text) la DUMINICA LUI ZAHEU VAMESUL. “Câţi dintre noi ne mai gândim că Dumnezeu Şi-a arătat bunătatea cu noi, deşi noi nu meritam?…”
***
- CRUD, DAR REAL: “VARA este anotimpul in care MODA scoate “carnea” pe piata. Am devenit nu oameni frumosi, ci PICIOARE FRUMOASE, forme provocatoare”
- Sfantul Luca al Crimeei: CUVANT IMPORTANT DESPRE INTINAREA DE LA LUME: Sa fugim de nerusinare, de clevetire, de ura si aroganta ucigase, de sectanti!
- Pacatele banale care raman pacate… si in modernitate: TINUTA PROVOCATOARE, MACHIAJUL, IMPODOBIREA… Sminteala femeilor si vina barbatilor
- Maica Nina Krighina despre relatiile dinaintea casatoriei (I). SI DESPRE FETELE PROVOCATOARE, IMBRACAMINTEA “MODERNA” SI “PARTENERUL IDEAL”
- Pandemia curviei: LUMEA CA URIAS ABATOR UMAN si ca IARMAROC AL TRUPURILOR
- “Când ruşinea femeilor va dispărea, atunci ziua Judecăţii va fi aproape“
- INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (V). Pocainta sincera pentru propriile pacate. INDRUMAR DUHOVNICESC PENTRU CERCETAREA DE SINE de la Parintele Valentin Mordasov
Si femeile trebuie sa ia seama la o serie de pacate care pot deveni un obstacol in calea mantuirii: pacatele limbii (barfele, minciuna, amagirea, clevetirea), impodobirea, care provoaca tentatia ce atrage la pacat, nerusinarea, discutiile despre pacatele trupesti, ispitirea altora, intinarea casatoriei etc. Femeile mironosite purtau in sine Mirul lui Dumnezeu si-l daruiau altora, educau copiii si tineretul. Acum invatatorul copiilor este televizorul. […]
***
- Sfantul Nicodim Aghioritul despre IUBIREA DE PLACERI, chiar si “nevinovate”, care DAUNEAZA GRAV ADEVARATEI VIETI CRESTINESTI. Cuvant foarte actual: “Viata molatica pe care o traim este o pregatire spre tot pacatul”
- Duminica dinaintea Botezului Domnului. Ce e pocainta? CEEA CE NE STRICA PETRECEREA CU MASTI IN CARE NE COMPLACEM ZI DE ZI…
Nu mai vorbesc despre faptul ca cei mai multi dintre noi, dupa un pic de petrecere, a doua zi simtim oarecare tristete, oarecare amaraciune, care este importanta si isi are locul ei. O lucida perspectiva asupra lucrurilor si un pic de meditatie, care la unii functioneaza automat, la altii functioneaza provocat, ne aduc din nou cu picioarele pe pamant si ne redeschid perspectiva reala asupra starii in care ne aflam noi si cei dimprejurul nostru. Sigur, suntem obligati, prin natura lucrurilor, sa constatam ca lucrurile nu sunt prea frumoase, nu sunt prea bune, nici cu noi insine, nici cu cei din jurul nostru. Si atunci, aceasta stare, conjugata cu starea de veselie, arunca un pic de aer de nelegitimitate asupra faptului ca am petrecut. Omul petrece si se relaxeaza atunci cand este implinit, cand duce lucrurile bine la capat. Aceasta este ratiunea petrecerii si a sarbatorii. Cand nu este implinit, cand nu si-a rostuit totul, sarbatoarea este umbrita. Trebuie sa recunoastem ca niciodata nu suntem suficient de legitimati in petrecerea noastra.
- CE SE POATE FACE PENTRU TINERII ORTODOCSI DE ASTAZI? Cu Parintele Serafim Rose despre joaca de-a Ortodoxia a noilor generatii narcisiste
- REVELIONUL SI CRESTINII. Ce si cum sarbatorim in noaptea de Anul Nou?
- PREDICI LA BOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI): Sfantul Teofan Zavoratul si IPS Bartolomeu Anania (audio)
Vreau sa va dojenesc pentru faptul ca v-ati intors la obiceiurile pagane, si in loc sa alergati la Dumnezeu ati inceput sa alergati la draci. Acestea nu sunt doar vorbe mari, ci adevarul adevarat! Aduceti-va aminte cum ati intampinat multi dintre voi anul cel nou, si acum judecati singuri, cu sange rece, daca seamana asta cu ceva cat de cat crestinesc! Sa jucati carti pana la miezul noptii ori sa palavragiti despre toate fleacurile, iar la miezul noptii, la hotarul dintre anul vechi si anul cel nou, sa luati paharele si sa va invartiti – ce inseamna asta? Ce noima e aici? Dumnezeu, Stapanul vremii si al vietii noastre, ne-a dat sa incheiem un an si sa intram in altul. In aceasta clipa de trecere ce se cuvine oare? Sa ne inaltam mainile catre cer si sa dam multumita Domnului pentru milele Sale cele trecute si sa-L rugam sa prelungeasca bunavoirea Sa si pe viitor. Fie ca faceti asa fìecare familie in parte, fie ca va adunati mai multe familii, asa este binecuvantat sa intampinati noul an. Dar ce noima are sa te invarti si paharele? Oare viata noastra este o gluma, iar vremea este un lucru bun de nimic? Daca asa stau lucrurile, bineinteles ca anul cel nou nu poate fi intampinat intr-un fel mai bun decat prin graire in desert si prin dansuri. Acestea ar da, nu-i asa, tonul pentru anul ce vine. Dar nici voi nu ganditi asa despre vreme si despre viata! Si atunci, de ce ati facut asa? Vi s-a facut de distractie?!, dar pentru distractie n-ati putut gasi, oare, un alt moment, cu totul neinsemnat? Veti spune: „Asa s-a incetatenit obiceiul”. Iar eu voi intari: ,,S-a incetatenit obiceiul”, si voi adauga: „obicei intru totul necrestinesc, paganesc, necredincios, potrivnic lui Dumnezeu”. Pentru ca asteptati clipa aceasta ca pe o clipa sfintita, si luati paharele cu intru totul alte ganduri decat in alte clipe, si va invartiti nu in acelasi duh ca de obicei. Faceti toate acestea ca pe un fel de ritual. Acum va voi intreba: „Pentru care Dumnezeu savarsiti voi ritualul acesta?! Pentru Hristos Mantuitorul, Ce ne-a rascumparat, Care a gustat fiere si otet, ale Carui maini si picioare au fost pironite pe cruce pentru a noastra mantuire?!” Bineinteles ca nu. Ce impartasire, ce impartasire este intre Hristos si Veliar?! Nu catre Dansul merg toate acestea, ci fie catre Bacchus, zeul pagan al veseliei celei betive, fie catre Venera, zeita necuratelor desfatari trupesti. Si iata dumnezeii vostri, noule Israil! De la ei sa si asteptati ceea ce va urati unul altuia, iar de la Dumnezeu Cel adevarat n-aveti ce astepta, pentru ca atunci cand Sfanta Biserica se ruga Lui pentru binecuvantarea anului celui nou, voi nu erati in biserica. Nu mai aveati putere. Puterile voastre fusesera jertfite dumnezeilor paganesti sau visarii desarte si amagirii vrajmasului.
23 Commentarii la “PREDICA VIDEO si alte multe CUVINTE ACTUALE la TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL: “Ceva trebuie sa fac cu omul asta, imi spune adevarul si eu nu suport adevarul… Si asa suntem si noi! Daca vrei sa suporti adevarul, trebuie sa-ti schimbi viata””