PREDICA VIDEO si alte multe CUVINTE ACTUALE la TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL: “Ceva trebuie sa fac cu omul asta, imi spune adevarul si eu nu suport adevarul… Si asa suntem si noi! Daca vrei sa suporti adevarul, trebuie sa-ti schimbi viata”

29-08-2014 Sublinieri

Sorin Efros, schitul Icoana, Gorj 2014 (151)

(fresca de Sorin Efros – Schitul Icoana, jud. Gorj)

Pr. Claudiu Melean despre PERICOLUL PETRECERILOR SI DISCOTECILOR

Predica la Biserica Sf. Alexandru, la Tăierea cinstitului cap al Sf. Ioan Botezătorul

(Cluj, 29 aug. 2013):

Rezumat:

– Este o sarbatoare trista, dureroasa.

– Ne arata cat de mult rau pot sa faca oamenii atunci cand isi pierd mintile.

– Nu numai la betie si sub efectul drogurilor, omul isi pierde mintile. Sunt mai multe situatii, pe care nu le sesizam, in care se intampla la fel ca betia si drogurile: mânia si desfranarea – strica mintile, incat omul nu mai e in stare sa gandeasca.

– Sfantul Ioan Botezatorul – “inger in trup”, singurul dintre oameni pictat cu aripi, pentru ca a trait ca un inger.

– Oricat i-au tras fariseii si carturarii in dreapta si in stanga pe oameni sa nu mearga la Sf. Ioan Botezatorul, oamenii tot s-au dus, pentru ca avea un cuvant pe care nu l-au mai auzit niciodata.

– El si-a inceput activitatea zicand: “Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor”. Si apoi ii sfatuia pe fiecare ce sa faca: lucruri simple, nu complicate. Le spunea ca cel care are doua haine sa dea celui care nu are niciuna, cel care are mai multa mancare sa dea celui care nu are si rabda de foame, la vamesi le spunea sa nu ia nimic din ceea ce nu le este randuit, sa nu ia mai mult, la soldati – sa nu asupreasca pe ceilalti, sa nu-si bata joc de cei mai slabi decat ei, pentru ca ei au puterea.

– Sfantul a inceput sa strige dupa Irod, in public, sa-i spuna pacatul lui: Nu-ti este ingaduit sa traiesti cu femeia fratelui tau! Traiesti o viata de desfranare!”.

– Si-a ramas incremenit Irod, nu a avut niciun cuvant de spus, fiindca stia ca este adevarat. Irodiada fierbea in sinea ei si-atunci si-a pus in minte:Ceva trebuie sa fac cu omul asta, nu-l mai suport! Imi spune adevarul si eu nu suport adevarul…” Si sa stiti, asa suntem toti! Cand cineva ne spune adevarul, avem doua atitudini: fie fugim de acolo, sa nu mai auzim adevarul niciodata… Asa sunt oamenii care nu mai vor sa vina la biserica, nu mai vor sa-L caute pe Dumnezeu, pentru ca le spune adevarul! Si-adevarul e foarte greu de suportat. Daca vrei sa suporti adevarul, trebuie sa faci ceva, sa schimbi viata ta! Ca Sfantul Ioan Botezatorul nu a luat pietre si sa-l omoare pe Irod, ci a zis: Nu-ti este ingaduit!, intoarce-te spre Dumnezeu, pocaieste-te de faptele tale cele rele si Dumnezeu te iarta! Dar nu voia! Irodiada nici atat. Si atunci si-au pus in minte a doua varianta: sa-l faca pe el sa taca.

Sf Ioan Botezatorul in inchisoare– Si Irodiada se tot gandea cum sa faca sa-l omoare pe Ioan, dar nu putea, fiindca era inconjurat de multime mare de oameni. Cu greutate mare l-a convins pe Irod sa-l aresteze. L-a inchis in temnita de la Maherus.

– Si a venit ziua de nastere a lui Irod: 29 august. Dar noi nu praznuim ziua lui de nastere, pentru ca ziua lui de nastere s-a intamplat un lucru cutremurator. A facut “sarbatoare”, “chef”, cu bautura, cu muzica – nu cu dansuri, fiindca la evrei numai barbatii participau la petreceri, femeile nu aveau ce cauta. Cu atat mai grav: Irodiada se gandeste sa le dea de baut si dupa ce li se urca alcoolul la cap, o sa-si poata permite mai mult decat le este ingaduit. Si atunci o invata pe fiica ei, Salomeea, sa danseze, si intra in toiul petrecerii, cu barbatii toti de fata, la masa, distrandu-se, si a a dansat asa de fermecator, de ispititor, ca si Irod, si toti barbatii au ramas uimiti. Le-a provocat poftele. Si mintea lor asa de tare le-a fost provocata spre desfranare, incat Irod a luat-o razna, a innebunit pur si simplu. Nu numai alcoolul, ci si dansul femeii aceleia l-a facut sa zica: “Ce vrei sa-ti dau pentru dansul asta? Pana la jumatate din imparatie!”. Va dati seama? Ati mai auzit vreodata un imparat sa-si poata da jumatate din imparatie, pentru nimic? Pai numai nebun sa fii! taierea capului s ioanSi Salomeea nu stia ce sa ceara, iar maica-sa, as zice eu ca intrand duhul rau in ea, ca in Iuda, i-a zis: “Cere-i capul lui Ioan Botezatorul”. Si atunci fata cu nonsalanta, fara nicio problema, s-a dus si i-a zis lui Irod: “Vreau sa-mi dai pe tipsie capul lui Ioan Botezatorul”. Si Irod a ramas si el socat, nu a fost un lucru placut pentru el. Pentru ca totusi tinea la el si zice Scriptura ca uneori mai mergea la inchisoare si mai asculta ce-i spunea. Dar pentru juramant, fiindca s-a jurat inaintea tuturor – si pentru ei era foarte grav sa-si incalce un juramant – i-a zis unui soldat: “Du-te si adu-i capul pe tipsie”... I l-a dat fetei, fata i l-a dat mamei sale, care, plina de rautate, radea in sinea ei. A reusit sa taie glasul acela al adevarului care o mustra, a reusit sa inchida gura aceea care o indemna sa se lase de pacat.

– Una din cantarile Utreniei zice: Iroade, mai bine te faceai calcator de juramant – ca nu era asa de grav -, decat sa te fi facut ucigas al unui sfant”.

– Sfantul Ioan Gura de Aur are niste comentarii cutremuratoare la aceasta Evanghelie. Cand le-am citit prima data, am fost asa de uimit, nu mi-a venit sa cred. Noi ne-am invatat sa sarbatorim zilele de nastere, nuntile si botezurile noastre cu chef, cu alcool, cu dansuri si distractie. Iar Sfantul Ioan Gura de Aur zice: Unde e dans, acolo e diavolul”... […] Si sa vedeti de ce zice el: [“Nu pentru asta ne-a dat Dumnezeu picioare, ci ca sa mergem cu buna rinduiala; nu ca sa ne schimonosim, nu ca sa sarim ca si camilele – ca si camilele sint neplacute cind danseaza, cu atit mai putin femeile…“] (citatul exact, n.n.).  Nu ne-a dat Dumnezeu picioare ca sa ne ispitim unii pe altii, sa ne provocam unii pe altii la desfranare, sa ne intunecam unii altora mintile. In ziua de astazi, Irodiada nu mai cere capul celor care danseaza – pe la discoteci, pe la nunti si prin alte locuri de felul acesta – ci diavolul junghie sufletele si inimile lor: [citatul exact: “Nu le taie capetele, ci le junghie sufletele, facind din ei adulteri, stricati si desfrinati…, n.n.]. Uitati-va ce se intampla la astfel de petreceri: Ati vazut lucruri bune dupa ce omul se imbata si incepe sa danseze? Nu-mi spuneti ca dansand si atingandu-te de o alta femeie decat sotia ta, nu-ti pleaca mintea la tot felul de prostii. Chiar daca nu se intampla in fapta, se intampla in minte. O, cate familii, cata fericire, cata bucurie din case a distrus pacatul acesta! Cati copii pe drumuri, cate avorturi si cate crime s-au intamplat! Pentru ca pacatul acesta este urmat de alte pacate si mai mari!

Elena Murariu, Bucuresti, expo Cotroceni 11

de Elena Murariu

– De aceea, in ziua de astazi, Sfantul Ioan Botezatorul sta marturie, asa cum il vedeti in icoana, cu capul pe tipsie, aratandu-ne cat de grav se poate ajunge dupa un dans si dupa ce ai baut alcool [si te-ai imbatat].

– Pilda cu cel indemnat de diavol sa se imbete, si care si-a batut mama si ucis fratele.

– Lucrurile acestea pot sa intunece atat de mult mintea omului, incat sa nu mai gandeasca. Nici alcoolicul, nici drogatul, nici desfranatul nu se mai gandesc la consecinte, ci numai cum sa-si implineasca pofta lui.

– Si mai important decat pacatul e faptul ca Hristos te cheama sa te intorci, faptul ca Hristos te iubeste asa de mult si doreste din toata inima sa te pocaiesti de pacatele acestea si sa nu le mai faci, sa te intorci spre El si sa-ti schimbi viata.

– “Pentru Dumnezeu nu conteaza ce-ai fost, nici macar ceea ce esti, ci ceea ce vrei sa fii!

Imi zicea cineva ca nu vin oamenii la spovedit, pentru ca in ziua de astazi au foarte multe pacate. Si am zis: SPOVEDANIA NU A FOST FACUTA PENTRU OAMENI FARA PACATE, POCAINTA N-A FOST PUSA PENTRU OAMENII CARE NU GRESESC, care mai spun doar din cand in cand cate o minciuna sau mai ai au cate un gand rau. Ci a fost pusa tocmai PENTRU ACEIA CARE SUNT SLABI SI CAD IN PACATE, pentru intoarcerea tuturor celor care au cazut in toate pacatele! Mantuitorul chiar era acuzat ca-i primeste la el pe vamesi – astia erau cei mai mari hoti – pe desfranate, pe toti pacatosii, Hristos ii primea cu tot dragul. Si Hristos de aceea a venit: pentru noi, cei pacatosi!

JohnBaptist– Sfantul Ioan Botezatorul s-a jertfit pentru adevar, a fost gata sa moara. Acum sa ne intrebam noi: cat am fi in stare sa spunem adevarul? Ca daca ne intreaba seful ceva si ni se pare ca ne facem de rusine, imediat strecuram o minciunica. Daca ne intreaba vecinii ceva si nu ni se pare ca lauda noastra e suficienta, imediat trantim o minciuna.

– Cu toata dragostea si cu tot curajul ar trebui sa spunem adevarul celor de langa noi. NU CU RAUTATE, NU CU PUMNUL SI CU PARUL! Sfantul Ioan Botezatorul ar trebui sa ne fie model sa nu ne rusinam cand il vedem pe fratele nostru pacatuind, pentru ca nici el sa nu se rusineze cand ne vede pe noi pacatuind… Aceasta ar fi viata duhovniceasca: cand noi unii pe altii ne-am indrepta cu bunatate, daca ne vedem pacatuind: Fratele meu, de ce vrei sa iti pierzi sufletul? Nu te lasa dus de valul lumii, de duhurile lumii acesteia, pe calea cea larga pe care multi merg spre iad, ci vino cu curaj, intoarce-te spre Dumnezeu! Vino si infrunta valul. Daca esti viu cu adevarat, atunci te lupti si mergi impotriva curentului! E foarte usor sa pacatuiesti, numai te lasi dus de val… E foarte greu si aceia sunt oameni puternici, vii, care reusesc sa mearga impotriva curentului, impotriva duhului lumii acesteia, a pacatelor lumii acesteia! Puternici sunt aceia care au curajul sa spuna: “Doamne, am pacatuit! Dar vreau sa fiu ascultator de Tine din ziua de astazi! Vreau sa ma intorc cu toata inima, cu tot sufletul, cu trupul meu, cu mintea, cu vorbele mele, cu ochii mei, cu privirea mea, sa ma intorc cu totul spre Tine!”

– Poate ca ar trebui sa ne gandim mai serios la pacatele acestea vazute astazi [in Evanghelie] si sa nu mai lasam DUHUL DESFRANARII nici din faptele noastre, nici din viata noastra, nici din mintea noastra, nici din ochii nostri, nici din calculatoarele si televizoarele noastre, sa nu-l mai lasam sa ne strice creierul, sa ne intunece mintea! Ci sa rugam cu toata inima pe Dumnezeu sa ne curateasca, sa ne sfinteasca si, pentru rugaciunile Sf. Ioan Botezatorul si ale tuturor sfintilor, sa ne dea putere sa traim in Adevar. Amin!

***

salomeea1

Pentru aceasta sarbatoare, va mai recomandam:

[…] Sa incercam sa privim in acest suflet intunecat si sa urmarim cum se „coace” treptat in el faradelegea pricinuita de patima, si cum s-a aprins si s-a intarit insasi patima. Este foarte important pentru noi sa ne lamurim legile dezvoltarii pacatului si patimii, fiindca ele lucreaza cam la fel in sufletul oricarui om, si din exemplul lui Irod ne putem da seama ce determina propriile noastre caderi.

Totul incepe aici prin pofta, prin iubirea necurata fata de Irodiada, cumnata lui Irod, sotia fratelui sau Filip. Fara sa se ingrijeasca deloc de oprirea patimii nelegiuite care se dez­volta, Irod trece in curand la fapta, paseste cu usurinta peste cea dintai piedica si se insoara cu nevasta fratelui sau. Acest prim pas arata deja destul de limpede cat de mult se dezvoltase patima in sufletul lui, fiindca puterea patimii se masoara prin marimea piedicilor pe care le depaseste; altfel spus, cu cat sunt mai mari piedicile biruite de patima, cu atat e mai mare aceasta.

Sf. Ioan Botezatorul mustrand pe Irod si Irodiada

de Sorin Efros

Astfel, atunci cand nu intampina impotrivire, patima prin­de putere, cotropind cu stapanirea sa despotica sufletul omenesc. Alaturi de aceasta observam si alt fenomen: odata inga­duit, un fel al pacatului atrage dupa sine o multime de alte feluri. In cazul de fata, in urma poftei desfranate vin miselia fata de fratele sau, preacurvia, nedreptatea, cruzimea, silnicia fata de Ioan, juramantul desert, slava desarta fata de oaspeti, orgoliul mincinos si, in cele din urma, omorul. De parca in urma primului sarpe al patimii care s-a trezit si si-a dat sea­ma de puterea sa incep indata sa suiere si sa se agite o intreaga ceata de serpi, care pana atunci dormitau pasnic in suflet. In fine, nu putem trece sub tacere nici faptul ca ispitele prin care trece Irod devin tot mai serioase, iar faradelegile tot mai gre­le – de parca s-ar verifica pana la ce treapta de cadere poata sa ajunga omul acesta, care s-a supus patimii.

Asadar, vedem cum latul pacatului se strange tot mai mult si cum ramane tot mai putina nadejde ca omul care a cazut in el se va putea elibera. Situatia devine aproape fara iesire cand din suflet dispar ultimele puteri si chiar dorin­ta de a rupe acest lat, si omorul sau o alta faradelege nu mai putin grava devine atunci doar urmarea fireasca, inevitabilul acord final al patimii dezlantuite.

Cercetand procesul dezvoltarii ispitelor asa cum este el descris in istorisirea evanghelica despre Irod, putem gasi o tripla lege careia ii este supusa aceasta dezvoltare daca nu intam­pina rezistenta din partea vointei constiente a omului.

[…]

Vezi integral AICI

***

St. John the Baptist_Page_1

[…]

Ascultati, fecioare, dar, mai bine spus, ascultati si voi femei maritate, care la nuntile altora va schimonositi asa, sarind, zbenguindu-va, facand de ras pe femei! Ascultati si voi, barbatilor, care umblati dupa ospete bogate si pline de betie! Temeti-va de prapadul diavolului! Cu atita putere l-a prins diavolul atunci pe acel ticalos imparat, incat s-a jurat sa-i dea chiar jumatate de imparatie. Ca aceasta o spune evanghelistul Marcu: «I s-a jurat ei: „Orice vei cere de la mine, iti voi da tie pana la jumatate din imparatia mea“. Asa de mult a tinut la tronul sau si atat de robit de patima a ajuns dintr-o data, incat de dragul unui dans a renuntat chiar la domnie! Ce e de mirare ca s-a petrecut lucrul acesta atunci, cand chiar acum, dupa atat de mare filozofie, din pricina dansului multi tineri ajung niste desfranati si-si pierd sufletele fara macar sa fie constransi de juramant! Ajung robi din pricina placerii! Sint purtati ca o cireada de vite oriunde ii taraste lupul! Asa a patit atunci si acel nebun imparat, ca a facut doua mari nebunii: prima, ca a facut stapina pe gindurile si vointa lui pe fata aceea atat de nebuna si beata de patima, care nu se dadea inapoi de la nimic; a doua, ca s-a legat cu juramant.

[…]

Unde-i dans, acolo-i si diavolul! Nu pentru asta ne-a dat Dumnezeu picioare, ci ca sa mergem cu buna randuiala; nu ca sa ne schimonosim, nu ca sa sarim ca si camilele – ca si camilele sunt neplacute cind danseaza, cu atit mai putin femeile -, ci ca sa dantuim impreuna cu ingerii. Daca trupul capata o infatisare plina de uritenie, cind se schimonoseste asa, apoi cu mult mai mult sufletul! Dracii dantuiesc asa! Slugile dracilor se pocesc asa!

[…]

Vezi integral AICI

***

saint_john_the_baptist_by_logicon-d3dqoab

[…]

Sfantul Ioan Inainte-Mergatorul se insingureaza in pustie ca sa se pregateasca pentru slujirea sa. Iata o lectie pentru noi, parinti si educatori! Veti spune: „Dar ce, trebuie sa mergem si noi in pustie cu copiii nostri?!” Nu, nu in pustie trebuie sa plecati, ci trebuie neaparat sa va desprindeti de toate obiceiurile potrivnice crestinismului si sa va departati copiii de inraurirea lor cea vatamatoare, caci si pe Sfantul Ioan purtarea de grija dumnezeiasca l-a departat in pustie, cu scopul ca acolo sa creasca desavarsit in noile principii si randuieli, fara amestecul vechilor randuieli iudaice. Pruncul crestin primeste prin botez samanta vietii celei noi, harice. Duhul lumii si obiceiurile ei sunt cu totul potrivnice vietii acesteia. Indepartati, deci, de ele pruncul nou-botezat asa incat acest duh si aceste obiceiuri sa nu inabuse in el, ca niste maracini si ciulini, mladita vietii noi. Daca veti face asa, aceasta va fi pentru el pustie...

[….]

Vezi integral AICI

***

The_Beheading_of_St_John_the_Baptist_-_Google_Art_Project

[…]

Oare nu ni se intampla si noua la fel? Nu suntem si noi in locul lui Irod, nu de putine ori, cand launtrul nostru, constiinta noastra ne spune ceva, si noi actionam altfel? De ce facem asa? Mai ales CA SA NU SCADEM IN OCHII ALTORA. Sa nu zica prietenul ceva de rau daca nu ma duc cu el la invitatia pe care mi-a facut-o, sa nu ma ia in ras, de aceea fac si eu ce face el.. Merge el la fete, merg si eu. Si fetele la felCum sa rada de mine ca inca sunt fecioara sau ca nu imi iau si eu nu stiu ce ‘zorzoane’? Trebuie sa fiu in rand in lumea, nu pot sa fiu altfel… Dar cate alte exemple nu sunt, si mai mari decat acestea? Deci de foarte multe ori, mandria si rusinea de oameni, care nu e deloc justificata, ne impiedica sa nu ne rusinam de Dumnezeu si sa nu calcam poruncile Lui. 

[…]

Vezi integral AICI

***

150-JohnBaptist_Beheading-56-800-478x600

[…]

Iata, frate si sora, atunci cand te afli in vreo suferinta mare, intoarce-te catre acest intai Apostol al lui Hristos si te va ajuta in toate greutatile tale. Cand te afli in vreun mare necaz, intoarce-te catre acest intai Evanghelist. Orice amaraciune ar fi in sufletul tau, el o va indulci prin Bunele Vestiri ale lui Hristos, pe care ti le va trimite in taina din cealalta lume in sufletul tau chinuit. Şi cand te afli in ispitele si grozaviile acestei lumi pamantesti, tu alearga la el, la Sfantul Marturisitor, spune-i despre inima ta, povesteste-i despre sufletul tau, si fii incredintat ca el va cobori in sufletul tau intr-un fel dumnezeiesc si tainic si te va mantui, si te va izbavi de toate ispitele si necazurile.

Insa daca trebuie sa patimesti pentru Domnul Hristos in aceasta lume, daca asupra ta navalesc oamenii din toate partile, ateii si luptatorii impotriva lui Hristos vor sa te nimiceasca pentru ca esti al lui Hristos, vor sa amuteasca buzele care vorbesc despre Hristos, tu atunci sa-ti aduci aminte de el, de intaiul Mucenic, sa strigi catre el:

[…]

Vezi integral AICI

***

13462216770459838089

[…]

Iisus a primit moartea lui Ioan cu tacere si retragere. In icoana sa, Ioan isi tine tacut in maini propriul cap. Biserica praznuieste ziua mortii sale cu post aspru. Nu e nimic de spus despre aceasta crima atroce. Dar mesajul lui Ioan e unul durabil si sublim: e cel al dedicarii fara compromis lui Dumnezeu si dreptatii Sale. Ca si ucenicii lui Ioan, si noi suntem chemati la pocainta si la o viata sfanta, veghind pentru Fiul lui Dumnezeu si neramanand indiferenti, pamantesti sau minimalisti in credinta noastra. Poate ca nu suntem chemati la viata ascetica a lui Ioan sau la profetie, dar cu siguranta suntem chemati sa pregatim Imparatia cerurilor care e aproape (Mt 3,2; 4,17). Prin urmare me­sajul lui Ioan Botezatorul ramane: dedicare lui Dumnezeu fara compromisuri. Doar atunci vine „teofania” Fiului lui Dumnezeu si Duhul Sfant in vietile noastre“.

[…]

Vezi integral AICI

***

head_of_st_john_the_forerunner

[…] Zicem că nu vrem să ne supărăm copiii şi îi lăsăm să se confrunte cu necazurile mai târziu, dar de multe ori, tinerii se confruntă chiar cu păcatele noastre. Din când în când, vin la mănăstire şi tineri drogaţi care au ajuns să-şi piardă minţile şi puterea, tineri care nu mai sunt capabili de bine. De ce? Pentru că părinţii i-au pregătit pentru răul în care trăiesc. Au zis: Lasă-l că-i tânăr, lasă-l să se drogheze, lasă-l să se desfrâneze, lasă-l să se îmbete, lasă-l… De ce să-l opresc? Lasă-l să facă ce vrea el. Nu este aici Sfântul Ioan Botezătorul să-l oprească, iar noi nu suntem în stare să ne susţinem cu fermitate punctul de vedere, aşa cum o făcea el! Nu vă jucaţi cu Dumnezeu, nu vă jucaţi cu viaţa voastră, nu vă jucaţi cu viaţa altora. Fiţi atenţi măcar în familiile voastre şi înlăturaţi tot ce puteţi înlătura, spre binele vostru şi al copiilor voştri. Iar dacă sunteţi nepăsători, „aşteptaţi bâta ca să vă înţelepţească”, cum spunea Părintele Arsenie. […]

Vezi integral AICI

head

Legaturi:

*

***

***

Si femeile trebuie sa ia seama la o serie de pacate care pot deveni un obstacol in calea mantuirii: pacatele limbii (barfele, minciuna, amagirea, clevetirea), impodobirea, ca­re provoaca tentatia ce atrage la pacat, nerusinarea, discuti­ile despre pacatele trupesti, ispitirea altora, intinarea casa­toriei etc. Femeile mironosite purtau in sine Mirul lui Dum­nezeu si-l daruiau altora, educau copiii si tineretul. Acum invatatorul copiilor este televizorul. […]

***

Nu mai vorbesc despre faptul ca cei mai multi dintre noi, dupa un pic de petrecere, a doua zi simtim oarecare tristete, oarecare amaraciune, care este importanta si isi are locul ei. O lucida perspectiva asupra lucrurilor si un pic de meditatie, care la unii functioneaza automat, la altii functioneaza provocat, ne aduc din nou cu picioarele pe pamant si ne redeschid perspectiva reala asupra starii in care ne aflam noi si cei dimprejurul nostru. Sigur, suntem obligati, prin natura lucrurilor, sa constatam ca lucrurile nu sunt prea frumoase, nu sunt prea bune, nici cu noi insine, nici cu cei din jurul nostru. Si atunci, aceasta stare, conjugata cu starea de veselie, arunca un pic de aer de nelegitimitate asupra faptului ca am petrecut. Omul petrece si se relaxeaza atunci cand este implinit, cand duce lucrurile bine la capat. Aceasta este ratiunea petrecerii si a sarbatorii. Cand nu este implinit, cand nu si-a rostuit totul, sarbatoarea este umbrita. Trebuie sa recunoastem ca niciodata nu suntem suficient de legitimati in petrecerea noastra.

Vreau sa va dojenesc pentru faptul ca v-ati intors la obiceiurile pagane, si in loc sa alergati la Dumnezeu ati inceput sa alergati la draci. Acestea nu sunt doar vorbe mari, ci adevarul adevarat! Aduceti-va aminte cum ati intampinat multi dintre voi anul cel nou, si acum judecati singuri, cu sange rece, daca seamana asta cu ceva cat de cat crestinesc! Sa jucati carti pana la miezul noptii ori sa palavragiti despre toate fleacurile, iar la miezul noptii, la hotarul dintre anul vechi si anul cel nou, sa luati paharele si sa va invartiti – ce inseamna asta? Ce noima e aici? Dumnezeu, Stapanul vremii si al vietii noastre, ne-a dat sa incheiem un an si sa intram in altul. In aceasta clipa de trecere ce se cuvine oare? Sa ne inaltam mainile catre cer si sa dam multumita Domnului pentru milele Sale cele trecute si sa-L rugam sa prelungeasca bunavoirea Sa si pe viitor. Fie ca faceti asa fìecare familie in parte, fie ca va adunati mai multe familii, asa este binecuvantat sa intampinati noul an. Dar ce noima are sa te invarti si paharele? Oare viata noastra este o gluma, iar vremea este un lucru bun de nimic? Daca asa stau lucrurile, bineinteles ca anul cel nou nu poate fi intampinat intr-un fel mai bun decat prin graire in desert si prin dansuri. Acestea ar da, nu-i asa, tonul pentru anul ce vine. Dar nici voi nu ganditi asa despre vreme si despre viata! Si atunci, de ce ati facut asa? Vi s-a facut de distractie?!, dar pentru distractie n-ati putut gasi, oare, un alt moment, cu totul neinsemnat? Veti spune: „Asa s-a incetatenit obiceiul”. Iar eu voi intari: ,,S-a incetatenit obiceiul”, si voi adauga: „obicei intru totul necrestinesc, paganesc, necredincios, potrivnic lui Dumnezeu”. Pentru ca asteptati clipa aceasta ca pe o clipa sfintita, si luati paharele cu intru totul alte ganduri decat in alte clipe, si va invartiti nu in acelasi duh ca de obicei. Faceti toate acestea ca pe un fel de ritual. Acum va voi intreba: „Pentru care Dumnezeu savarsiti voi ritualul acesta?! Pentru Hristos Mantuitorul, Ce ne-a rascumparat, Care a gustat fiere si otet, ale Carui maini si picioare au fost pironite pe cruce pentru a noastra mantuire?!” Bineinteles ca nu. Ce impartasire, ce impartasire este intre Hristos si Veliar?! Nu catre Dansul merg toate acestea, ci fie catre Bacchus, zeul pagan al veseliei celei betive, fie catre Venera, zeita necuratelor desfatari trupesti. Si iata dumnezeii vostri, noule Israil! De la ei sa si asteptati ceea ce va urati unul altuia, iar de la Dumnezeu Cel adevarat n-aveti ce astepta, pentru ca atunci cand Sfanta Biserica se ruga Lui pentru binecuvantarea anului celui nou, voi nu erati in biserica. Nu mai aveati putere. Puterile voastre fusesera jertfite dumnezeilor paganesti sau visarii desarte si amagirii vrajmasului.


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Crestinul in lume, Curvia, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Preot Claudiu Melean, Sfantul Ioan Botezatorul, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “PREDICA VIDEO si alte multe CUVINTE ACTUALE la TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL: “Ceva trebuie sa fac cu omul asta, imi spune adevarul si eu nu suport adevarul… Si asa suntem si noi! Daca vrei sa suporti adevarul, trebuie sa-ti schimbi viata”

  1. Pingback: Sf. Ioan Botezatorul | albastru de … mai departe
  2. Pingback: Parintele Ioan Buliga: CE-I OPRESTE PE OAMENI SA VINA LA BISERICA? -
  3. Pingback: SFANTUL IOAN INAINTEMERGATORUL si MISIUNEA PREOTEASCA in zilele noastre: “Este vremea ca toti clericii sa mai reduca din TEORIE si sa se intoarca la ASCEZA cea adevarata”. CAND NU ARE PUTERE CUVANTUL CLERICULUI? | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: PARINTELE PANTELIMON DE LA SCHITUL GĂBUD (video) despre ZESTREA TINERETII ca “mod de a fi”, PRIETENIA CU DUMNEZEU, CONFORTUL AUTO-AMAGIRII si CURAJUL SINCERITATII fata de tine insuti: “Fuga inspre DISTRACTIE inseamna o FUGA DE SINE pent
  5. Pingback: Predica despre IMBRACAMINTEA INDECENTA A FEMEILOR in Biserica a IPS Ieremia, Mitropolitul Gortinei: “Va cer sa placeti lui Dumnezeu prin imbracamintea cuviincioasa, astfel incat sa va fie auzite rugaciunile” | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: Evangheliile lunii august | UN DRAM DE BUCURIE GENUINA
  7. Pingback: “S-a dat cap de sfant pe trup de desfranata…” – CHIPUL LUI IROD DIN NOI, “masochismul duhovnicesc”, superficialitatea si radacinile ascunse ale pacatului; GLASUL SFANTULUI IOAN DIN NOI – mustrarea constiintei, pe
  8. Pingback: PSIHOLOGIA DUHOVNICEASCA A PACATULUI “MIC” SI A PATIMILOR ASCUNSE IN INIMA, care au nevoie doar de un “bun prilej” pentru a rodi alegeri grave ireversibile. Viata noastra ca FUGA PERMANENTA DE CONSTIINTA si ASCUNDERE DE GLASUL LUI
  9. Pingback: CONFESIUNILE SI INVATATURILE PARINTELUI PANTELIMON (II). Raspunsuri despre Catedrala, refugiati, politicieni, preotii din inchisorile comuniste, patriotism si AMAGIRILE MINTII. Minciuna din noi si DEMASCAREA GANDURILOR DEGHIZATE | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: Predica Sfantului Iustin Popovici Ia NASTEREA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. “Ce iti ramane de facut, frate? Sa te pocaiesti pentru tine si pentru fratii din jurul tau, pentru oamenii din jurul tau”/ LUCRAREA DEZINTERESATA A “CELUI MAI MARE
  11. Pingback: Cuvant al Protos. Hrisostom de la Putna: “DIAVOLUL LUCREAZA INSELAREA PRIN OAMENI, incercand sa provoace GROAZA si, mai ales, DEZBINARE, RAZVRATIRE. Prezenta lui Dumnezeu PROVOACA, iar lumea reactioneaza prin VRAJMASIE fata de slujitorii Lui…
  12. Pingback: Predica Parintelui Petroniu Tanase la TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. “Petrecerile cu beţii şi jocuri sunt pricină de multe şi grele păcate, căci acolo este de față diavolul…” | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: “Oamenii laudă cuvântul lui Dumnezeu atâta timp cât nu le scoate la lumină păcatele…” | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: VENITI SA-L OMORAM SI SA FIM NOI STAPANI! | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: PS IGNATIE, Episcop de Huși, despre PREZENȚA INCOMODĂ A LUI HRISTOS și tendința omului de a-și confecționa propriul “dumnezeu” convenabil (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: “Iertate sunt pacatele tale!” – NOI CUVINTE DE FOLOS (Predici video, audio – PS DAMASCHIN DORNEANUL, Protos. Teofan, Pr. Gh. Holbea) la Duminica a 6-a după Rusalii (vindecarea slabanogului din Capernaum) | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: AL TAU SUNT EU, MANTUIESTE-MA! – Cuvantul Protos. Hrisostom de la Putna la Duminica Mariei Egipteanca: “CE VOM ALEGE? PE DUMNEZEU SAU LUMEA? Pentru noi, prezenta lui Dumnezeu este chinuitoare, pentru ca NU NE LASA SA NE FACEM VOIA… (vide
  18. Pingback: PĂRINTELE ILARION DE LA CRUCEA: “Nu putem să tăcem. Pentru că, dacă noi vom tăcea, PIETRELE VOR VORBI. E mai confortabil să rămâi într-o TĂCERE COMPLICE, dar eu spun că nu mai suntem în situaţia de a accepta aceste lucruri. ESTE UN TIM
  19. Pingback: “NE-AR TREBUI UN PROOROC?”– Căderea de neoprit a poporului și povestea lui ABEL, monahul-profet | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: PS IGNATIE la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: “SĂ MĂRTURISEȘTI ADEVĂRUL, SĂ MORI PENTRU ADEVĂR. Nu să faci compromisuri. Mărturisește-l până la capăt, chiar cu prețul de a fi calomniat. Stăm într-o letargie spirituală,
  21. Pingback: PĂRINTELE HRISOSTOM DE LA PUTNA: “Nu le plac celor mari să spunem lucrurilor pe nume, nu le plac adevărurile rostite cu voce tare – şi, iată, Ioan Botezătorul aceasta a făcut! Vor rezista acestor vremuri cei care se mulţumesc cu puţin
  22. Pingback: PS MACARIE DRĂGOI: “Să îndrăznim în Hristosul libertății și demnității noastre, iubite frate și iubită soră, și să rămânem oameni, după chipul și asemănarea Dumnezeului nostru Celui Viu!” (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: DE LA FRICA PANDEMIEI LA NĂDEJDEA PARUSIEI. Pr. Bogdan Florin Vlaicu – cuvânt curajos “într-o vreme dominată de lașitate, de frică, de manipulare”, despre PAȘAPORTUL DE VACCINARE și nu numai: “Este o decizie politică de ti
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate