IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei, cheama Biserica la pocainta, la rugaciuni si procesiuni speciale PENTRU PLOAIE! SA INTELEGEM SENSUL MUSTRARII LUI DUMNEZEU: “Pământul este pângărit sub locuitorii lui, căci ei au călcat legea”

2-08-2012 Sublinieri

Preacucernice Părinte Paroh,

Preacuvioase Părinte Stareţ,

Preacuvioasă Maică Stareţă,

De săptămâni bune trăim încercarea grea a secetei şi a arşiţei. Uscăciunea se întinde tot mai mult, punând în pericol recoltele, ceea ce va aduce după sine foamete, lipsuri şi strâmtorare.

Dacă cel fără de credinţă vede în această stare numai un capriciu al naturii, omul credincios înţelege că, dincolo de fenomenele naturale, este mâna lui Dumnezeu, voinţa Lui. În mod firesc, ne întrebăm: de ce aceasta?”

Răspunsul îl aflăm la profetul Isaia, care transmite cuvântul Domnului poporului ales de atunci:

Pământul va fi pustiit (…) Pământul este în chin şi sleit, lumea tânjeşte şi se istoveşte, cerul împreună cu pământul vor pieri. Pământul este pângărit sub locuitorii lui, căci ei au călcat legea, au înfrânt orânduiala şi legământul stricatu-l-au pe veci. Pentru aceasta, blestemul mistuie pământul şi locuitorii îndură pedeapsa lor; drept aceea cei ce locuiesc pe pământ sunt mistuiţi, iar oamenii rămaşi sunt puţini la număr! Via tânjeşte, viţele sale sunt firave, cei cu inima veselă suspină (Isaia 24, 3-7).

Ca şi în vremea aceea, şi acum îndepărtarea omului de Dumnezeu, o viaţă dusă în păcate şi fărădelegi atrag mustrarea lui Dumnezeu, care, iată, acum se manifestă prin secetă şi arşiţă.

Să înţelegem, aşadar, sensul acestei mustrări şi să ne întoarcem la Dumnezeu cu toată inima, prin pocăinţă adevărată, prin părăsirea păcatelor şi fărădelegilor şi prin înnoirea vieţii. Să ne unim cu toţii în rugăciune – ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi – pentru a cere ca mila lui Dumnezeu să se revese peste noi, peste animale şi peste pământ.

Pentru aceasta, adresez părintesc îndemn sfinţiţilor slujitori ai sfintelor altare ca duminică, 5 august 2012, să săvârşească, împreună cu poporul cel dreptcredincios, rugăciuni stăruitoare pentru ploaie, astfel:

 • – la Ectenia Mare şi Ectenia întreită de la Utrenie şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie să fie inserate cererile speciale din Liturghier „La vreme de neplouare şi foamete” (Liturghier, ediţia 2000, p. 391-396; Liturghier, ediţia 2012, p. 439-442);
 • – la Canonul obişnuit de la Utrenie să se adauge şi „Canonul de rugăciune către Domnul Iisus Hristos, la vreme de secetă” (Molitfelnic, ediţia 2006: p. 435-442); Canonul va fi repetat şi la Chinonic, în timpul împărtăşirii;
 • – la Proscomidie se va scoate părticică şi se va rosti rugăciunea prevăzută în Liturghier pentru „vremuri de neplouare şi foamete” (Liturghier, ediţia 2000, p. 390-391; Liturghier, ediţia 2012, p. 438-439);
 • – După săvârşirea Sfintei Liturghii, preotul şi poporul vor ieşi la câmp, unde se va săvârşi „Rânduiala slujbei ce se face la vreme de secetă sau neplouare”, cuprinsă în Molitfelnic (în ediţia 2006, la p. 433-458). La oraşe, acolo unde nu este posibilă deplasarea la câmp, slujba va fi săvârşită în curtea bisericii.

Dumnezeu să caute cu milostivire spre rugăciunile noastre şi să ne dăruiască ploi liniştite şi aducătoare de roade pe pământ, să ne întărească spre a dobândi duhul pocăinţei celei adevărate pentru a deveni, cu adevărat, fii iubiţi ai Săi.

Al vostru frate şi părinte împreună slujitor şi rugător către Hristos Iisus, Domnul nostru

Teofan,

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Legaturi:

***

Seceta ca semnal. Din pricina faptelor nelegiuite ale regelui Ahav, s’a închis cerul deasupra lui Israíl şi n’a căzut ploaie preţ de trei ani şi şase luni. Însă şi toate celelalte secete, care lipsesc pe oameni de pâine, sânt pedeapsă şi sânt semn. Din pricina apostaziei, strigă Prorocul, „au lipsit ploile de toamnă, la fel şi cele de primăvară” – cele de primăvară, adică cele mai trebuincioase pentru semănături. De aceea, zice mai departe Sfântul Ieremía,

„semănat-aţi grâu şi spini aţi secerat, sorţii lor nu vor folosi lor; ruşinaţi-vă de fala voastră, de ocară înaintea Domnului”. /Ier. 12:13/

Şi iarăşi, mai departe:

„Şi lucrurile pământului au încetat, pentru că nu era ploaie; plugarii s’au mâhnit, acoperit-au capetele lor”. /Ier. 14:4/

Iar cât priveşte faptul că Domnul rânduieşte ploaia peste un loc, iar peste altul nu, ca semn, din pricină că se face nedreptate săracilor şi sânt asupriţi, oare nu dă mărturie limpede despre aceasta Prorocul Amos?

„Am oprit dela voi ploaia cu trei luni mai nainte de seceriş, şi voiu ploua preste o cetate, iar preste o cetate nu voiu ploua; o parte se va uda, şi partea preste carea nu voiu ploua se va usca”, zice Domnul.

Acestea sânt semne dumnezeieşti. În acest fel, Dumnezeu le vesteşte oamenilor ce gândeşte, aşa cum Însuşi spune despre Sine în încheierea cuvintelor acestora, că numele Lui este „Domnul oştirilor,” „Cel ce vestesc la oameni”. /Amos 4:7, 13/

*


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, IPS Teofan, Marturisirea Bisericii, Pocainta, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei, cheama Biserica la pocainta, la rugaciuni si procesiuni speciale PENTRU PLOAIE! SA INTELEGEM SENSUL MUSTRARII LUI DUMNEZEU: “Pământul este pângărit sub locuitorii lui, căci ei au călcat legea”

 1. Domnul sa ne miluiasca!

 2. Maicuta isi lucreaza gradina! Si-i doar inceputul…
  Si nu mai cred in trezire imediata,ca pina n-or vedea foc din cer cazind si necazuri inca mai mari nu se va intelege ca de noi depinde.

 3. Să venim toţi la rugăciune
  Şi s’ascultăm cu duh supus
  Prunca spusă cu blândeţe
  De acest păstor al lui Iisus.

  Să ne smerim venind cu toţii
  (Oricând biserica ne cheamă)
  Cei ce-L avem pe Domnul Tată
  (Şi’aici) biserica Lui, mamă

  Să recunoaştem (totdeauna)
  Că suntem răi, că am greşit!
  Că nu păzim legea divină!
  Că doar formal neampocăit!

  Şi că şi seceta şi lipsa
  (Ce ne afundă-n sărăcie)
  E consecinţa’ndepărtării
  (Moderne) de ortodoxie!

  Că ploaia nu mai este ploaie,
  Că scutul cerului s-a dus,
  De când secătuim pământul
  Spre’a-l face…”Rai” (fără Iisus),

  De când ne’am pus nădejdea’n oameni
  (Şi-n cuceririle ştiinţei),
  Negând ori refuzând lăuntric
  Viul şi tainele credinţei.

  De când trupescul e virtute
  (Şi neruşinea vrednicie),
  De când libertinajul lumii
  Ni-i cea mai “sfântă” bucurie.

  Cât încă mai avem lumină,
  (Câţi încă credem în Iisus)
  Să ascultăm ierarhul nostru
  Şi să’mplinim tot ce ne’a spus.

  Că ploaia de’acum nu mai vine
  Decât prin multa rugăciune
  (Făcută de popor cu lacrimi,
  Şi’ndepărtarea sa de lume).

  Că sa distrus tot echlibru
  Cel pus de Bunul Dumnezeu!.
  Că socotim tot răul bine
  Şi binele îl credem rău.

  Să asultăm de’acest părinte
  (Cu duh smerit şi iubitor),
  Care trăieşte pentru rugă
  Şi suferă pentru popor.

  Care nu vrea nici strălucire
  Şi nici prestigiu pentru sine
  Ci pentru obştea păstorită
  Şi’nveşnicirea ei în bine.

 4. Doamne miluieşte -ne.
  Anul trecut IPS TEOFAN a binecuvântat creştinii drept măritori la sărbătorile nemţene; sperăm că şi anul acesta vom cere ploaie de la Dumnezeu în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Iacob alături de preasfinţitul nostru la Neamţ,la biserica Seminarului Teologic. Să rugăm şi pe Sfântul Ioan Iacob Românul să mijlocească pentru noi către BUNUL dar şi DREPTUL Dumnezeu.

 5. Sa ne ajute Dumnezeu!
  Cei cu inima impietrita nu vor intelege, insa, pentru ca nu vor.
  Imi povestea un preot o minune la care a asistat pe vremea comunistilor, cand era copil in satul sau:
  Era seceta si intr-o duminica au venit de la partiddimineata inaintea Sfintei Liturghii, sa duca taranii pe camp sa ude. Preotul satului i-a rugat sa lase oamenii la slujba spunand:`”Lasati oamenii in pace sa vina la Liturghie si vom face rugaciune pentru ploaie iar Dumnezeu ne va asculta!” dar ei au raspuns:
  “Ia mai lasa-ne in pace cu prostiile tale!”
  Oamenii au fost obligati sa mearga la camp. Preotul a intrat in biserica si a facut slujba si rugaciune pentru polaie. Dumnezeu a ascultat rugaciunea slujitorului sau si in aceeasi zi a plouat!
  Oamenii au inteles minunea lui Dumnezeu si s-au bucurat, comunistii n-au vrut sa priceapa. Pentru ei a fost o simpla coincidenta.

 6. Valoarea ritualului consista in autenticitatea sa, in nemodernizare, in refuzul oricarei concesii catre cocalar. Nechezolii, inlocuitorii de intelectuali, nici români, nici euroatlantici, pot face misto, dar chiar daca ploaia nu vine ramâne cert eficient indemnul la pocainta, in aste vremuri de seceta morala.

 7. Cunosc si eu o povestioara adevarata si foarte frumoasa care s-a petrecut cu ceva ani in urma,tot pe o vreme de seceta in doua sate din jud.Iasi.Aceasta istorioara o stiu de la sora mea care locuieste in Iasi.
  Ei,ii spusese o femeie in varsta venita sa se inchine la Cuvioasa, cu ceva ani in urma,pe vremea cand era copil,preotul reusise sa o aduca pe Cuvioasa in satul lor pentru rugaciunile de ploaie.
  Si au pornit in procesiune prin tot satul cu steaguri,prapuri,clopote trase si toate cele necesare pentru slujba care urma sa se faca pe camp.In timpul procesiunii,la un moment dat Maica Cuvioasa Parascheva nu s-a mai lasat purtata,caruta cu boi a intepenit si toata lumea a cazut la pamant strigand cu lacrimi:Indurare!
  Ce se intamplase ?Au aflat apoi, ca preotul din satul vecin adusese si el o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni de la o manastire,pentru rugaciuni,urmand apoi sa vina si la ei Cuvioasa.Procesiunea celor doua sate a inceput in acelasi timp.In momentul cand Maica Domnului cu alaiul a trecut (pe nevazute) prin fata Cuvioasei,caruta cu boi nu s-a mai miscat pana ce Maica Domnului a trecut de ei. Cei doi preoti au talmacit si au explicat satenilor despre respectul,evlavia,dragostea si inchinaciunea Cuvioasei inaintea Maicii Domnului.
  Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi!
  Cuvioasa Maica Parascheva,roaga-te pentru noi pacatosii!

 8. Cerul nu a dat ploaia care am cerut-o şi o cerem. Nu cumva şchiopătăm de ambele picioare (cum spunea sfântul Ilie) ?

  Sfântul apostol Iacov ne avertizează : ” Cereţi şi nu primiţi, pentru că cereţi rău, ca voi să risipţi în plăceri. Preadesfrânaţilor! nu ştiţi oare, că prietenia lumii este duşmănie faţă de Dumnezeu ?… (cap 4. v 3,4.)

  Să ne smerim. Să renunţăm la amestecarea ortodoxiei cu lumescul, a cântărilor liturgice şi a liturghiei cu cântările lumeşti, să nu mai căutăm să încântăm lumea şi să-i facem pe plac ca să înceteze arşiţa şi dogoarea, să devenim smeriţi şi vrednici de mila lui Dumnezeu, căci prin ce arătăm nu suntem vrednici de ea. Să continuăm să cerem, să facem procesiune cu sfintele moaşte , că va fi greu (cumplit de greu) în ce va urma . Iertaţi pentru îndrăzneală.

 9. Pingback: SECETA A PARJOLIT ROMANIA [video]. Va fi FOAMETE in tara si CRIZA ALIMENTARA in lume/ CUM A FOST DELAPIDAT SISTEMUL DE IRIGATII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: Parintele Teofan de la Putna despre SECETA NOASTRA SUFLETEASCA si PARINTELE SOFIAN CEL MULT RODITOR -
 11. Pingback: CATASTROFA SECETEI din România provoaca DISPERARE (Video). PLANTELE MOR PE SUTE DE MII DE HECTARE, CULTURILE SUNT COMPROMISE, DUNAREA SEACA, ANIMALELE DEVIN AGRESIVE SI ISI MUSCA STAPANII, insectele ataca oamenii si animalele din cauza caldurii | Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate