MITROPOLITUL CORNEANU si-a desavarsit APOSTAZIA!
ACTUALIZAT CU REACTIA PATRIARHIEI
Ca si cum nu era de ajuns tot ceea ce facuse pana acum, de-a lungul unei vieti intregi in slujba… dusmanilor Bisericii, Mitropolitul Nicolae Corneanu a tinut neaparat sa umple cu varf paharul apostaziei sale, demult vadite, ajungand la supremul act de lepadare de ortodoxie si de sminteala grava si generala: acum 2 zile, duminica, 25 mai 2008, s-a impartasit in Biserica Greco-Catolica din Timisoara, cu ocazia sfintirii acesteia!
Dupa cum puteti vedea mai jos, greco-catolicii exulta si socotesc aceasta “o minune”, al carei precedent nu exista decat in insusi faptul uniatiei de la 1700! Intr-adevar, ceea ce a facut mitropolitul Corneanu nu reprezinta altceva decat intrarea (personala doar?) in comuniune deplina cu Biserica Romei si deci lepadarea de ortodoxie, iesirea din Biserica, dat fiind ca Biserica Ortodoxa Romana (si in general Biserica Ortodoxa soborniceasca) NU este in comuniune sacramentala cu greco-catolicii sau cu romano-catolicii. Ca urmare, in mod normal, episcopul apostat ar trebui imediat depus din treapta.
Oricat de departe ajunsese ecumenismul pana acum la noi, pana aici totusi nu avusese cutezanta sa mearga nimeni. Si de data aceasta, Nicolae Corneanu s-a dorit a fi un deschizator de drumuri, in virtutea convingerilor sale exprimate deschis de mai multa vreme, conform carora “va veni o vreme in care si romanii il vor recunoaste pe Papa drept cap al Bisericii“, iar “crearea Bisericii Greco-Catolice a fost o necesitate de ordin istoric pentru romani“. Insa, in mod evident, cu o institutie si o ierarhie bisericeasca aflata in avangarda ecumenismului nivelator pana la treapta cea mai inalta a sa, si, pe deasupra, sfasiata de multe framantari si tulburari, nu avem a ne astepta la un act de normalitate, de respectare a canoanelor si de impiedicare a stabilirii unui precedent mai mult decat primejdios pentru Biserica. Daca s-ar intampla aceasta, atunci intr-adevar ar fi si pentru noi o mare minune… Pana una-alta, catolicii jubilieaza pentru “minunea” ca un ierarh ortodox a intrat in deplina comuniune cu ei, asteptand ca aceasta “fila de istorie a Bisericii in direct” sa reprezinta primul pas crucial pentru realizarea unei noi uniatii. Insa noi sa ne reamintim cuvintele Duhului Sfant rostite prin parintele pustnic Proclu, inainte de alegerea noului patriarh:
“… Toti crestinii sa se roage la Dumnezeu asa: Doamne, da-le minte sa puie un Patriarh care nu vinde Ortodoxia la catolici! Si daca va vinde, pedeapsa lui Dumnezeu are sa-i ajunga! (…) Va spun asa: daca ei vor cauta sa nu robeasca Biserica Ortodoxa, Bunul Dumnezeu va tine toata faptura, toate natiile, toate credintele lor sucite, pe toti ii va tine Dumnezeu. Dar cand are sa-i puie pacatul si vrajmasul ii indeamna sa robeasca Biserica Ortodoxa, ii gata… Ne va durea pe toti odata! Stii cum? Pamantul `ista e ca si cum ar fi o tabla si suntem toti pe tabla aceea. Cand ne-o “curentat”, toti tipam! Si de la mic pan` la mare, toti! Eu sunt simplu, nu pot sa spun altfel… Dar atata va spun: TREBUIE SA NE PAZIM A NU FI LUPTATORI CONTRA LUI DUMNEZEU!“
“COMUNICAT. La Timisoara s-a intamplat o minune.
Duminica, 25 mai 2008, in prezenta Excelentei Sale Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania, a PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a zeci de preoti romani si straini, si a mii credinciosi veniti din toata tara, alaturi de invitati speciali dintre care amintim dl. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisorii, si IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, s-a sfintit biserica greco-catolica din Timisoara cu hramul “Sf. Maria – Regina Pacii si a Unitatii”. Cu aceasta ocazie a avut loc un eveniment extraordinar, si care a onorat intreaga audienta, cu o semnificatie religioasa si istorica cel putin egala cu cea a Revolutiei anti-comuniste pornite de la Timisoara. Conform martorilor oculari, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Excelenta Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana Inalt Preasfintiei Sale Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului din care Inalt Preasfintia Sa Nicolae s-a impartasit singur. Un eveniment similar nu s-a mai intamplat din anul 1700, cand romanii ardeleni au refacut unirea cu Biserica Catolica. Folosim aceasta ocazie si in calitate de reprezentanti ai Memorandumului ne exprimam bucuria si credinta in bunele intentii si in dragostea frateasca cu care ne-a onorat IPS Nicolae Corneanu. Iata ca cu aceasta ocazie, din vointa divina, suntem pusi in fata unei deschideri intre cele doua Biserici romanesti surori optinute prin rugaciune si truda din partea credinciosilor greco-catolici, romano-catolici si ortodocsi din Timisoara, care se roaga Maicii Domnului pentru unitatea romanilor. Numele Domnului fie laudat!
Pr. Cristian Terhes Purtator de cuvant
Vasile Bouleanu Asistent al purtatorului de cuvant”
- *** UPDATE: – Comunicatul Patriarhiei Romane: http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/127.html
PRECIZARE
În legătură cu informaţia apărută în mass-media, potrivit căreia, duminică, 25 mai 2008, în biserica greco-catolică din Timişoara cu hramul Sfânta Maria – Regina Păcii şi a Unităţii, Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, a cerut permisiunea de a se împărtăşi, facem următoarele precizări: Patriarhia Română nu deţine date concrete şi verificate despre eveniment. Ca atare, la proxima şedinţă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va avea loc la începutul lunii iulie 2008, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae poate fi solicitat să ofere explicaţiile cuvenite Sfântului Sinod în legătură cu subiectul în cauză. Până atunci, Arhiepiscopia Timişoarei poate oferi explicaţiile de rigoare.
Totuşi, în principiu, Patriarhia Română precizează faptul că dialogul actual al Ortodoxiei cu Biserica Romano – Catolică, deja destul de fragil, nu poate fi ajutat, ci mai degrabă complicat prin gesturi considerate de unii „profetice”, iar de alţii problematice. Este de dorit să cultivăm nu miraculosul sau senzaţionalul, ci seriozitatea şi credibilitatea în relaţiile dintre Biserici aflate în dialog pentru refacerea unităţii creştine.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
„Iar indignarea mea vine din marea dezamagire si surprindere de a citi ca toate acestea se petrec asa de repede.Doamne ajuta!”
Hristos a înviat!
Nu stiu cât vrednicie am sa judec. DELOC!
Eu judec mereu, si toate câte le judec mi se întâmpla, ca ispite.
Faptele aratate sunt grave, dar numai Dumnezeu poate judeca.
Indignarea ma cuprinde ori decâte ori citesc asa ceva. Ce ne ramâne este rugacinea.
Occidentul îsi închide in ritm vertiginos biserici dupa biserici, catolice în special, dar si protestante sau altele.
Saracii occidentali, au o foame continua…. Biserici goale, pastori care slujesc la 4-5 biserici, dupa ce ani de zile faceau pâna la 5 liturghii pe zi de duminica.
Daca pâna si la înmormântari se face liturghie, cu „sfinte taine”, ti-e si mila de ei…pierduti pierduti.. Pe cât posibil, la orice adunare, orice activitate în „biserica” se fac „sfinte taine”si se împarte „pâinica”.
Ca macar atunci la „botez”, „comuniune”, înmormântare, „nunta”, iesire la pensie, sa-i prinda pe enoriasi când vin în numar mai mare
Foame spirituala, foame de enoriasi si preoti, dar si foame de noi sfere de influenta, de locuri”virgine” unde sa-si manifeste din plin actiunea de misionari. Dar asta nu înseamna ca au ceva de-a face cu adevarata Biserica. Daca nu urmeaza Calea, Adevarul si Viata,în Domnul Iisus Hristos, daca Sfintele Taine, sunt pervertite, bietii de ei, le ramane acest viclesug politic al unei uniri de forma, pentru a ramane capul unor biserici ce ar putea fi înca deshise o perioada . Perioada a unei vieti lumesti, a celor de acum.
“Si apara-ne de cel viclean!”
Saraca lume, care ar mai avea credinta, care ar mai dori „Biserica”, care ar veni la Apa Vie, dar de unde , daca nu-i? Ii trimite direct in bratele sectante, protestante, pagane, atee, deci, direct in IAD, in numele libertatii si modernismului.
Totul devine lumesc, prea departe de trairea IN DUH SI ADEVAR
Se transforma bisericile occidentale în cu totul altceva, ca sa scape statul de povara întretinerii lor. In special în muzee, locuri de spectacole,etc. S-a transformet chiar în CAZINOU. Cine-ce doreste sa faca, si asa nu mai folosesc pentru cult. Urâciunea pustiirii la loc de frunte.
Vase de curatenie, mai raman totusi, în foarte mica masura, cele închiriate pentru Crestinii-ortodoxi, peste tot în lumea occidentala. Dar atât de putine în raport cu altele pentru alte destinatii.
VAI MIE, INEGRITUL MEU SUFLET !
Sa ne rugam, sa ramanem între cei alesi, sa nu ne pierdem, sa ne mântuim, sa ne rugam pentru toti,
Sa dea Domnul Nostru Iisus Hristos , sa primim raspuns bun la înfricosatoarea judecata…
Si pâna atunci sa ramanem tari in credinta, spre mântuire
Binecuvânteaza Doamne poporul Tau, si pomeneste mostenirea Ta.
Doamne ajuta!
http://www.rostonline.org/blog/razvan/2008/05/ierarhii-ne-vindec-de-ortodoxie.html
La 28/5/08 4:54 PM , Anonymous Anonim a spus…
Bun titlu,ne vindeca prin pietism. Iubim, acolo-i Hristos unde vrea si simte inima de carne si slujim oricum tot la acelasi Dumnezeu, ce mai conteaza diferenta de inchinare in Duh si Adevar?
Incercam si eu sa gasesc circumstante atenuante datorate varstei dar nu prea merg: mai este o vorba care s-a adeverit, legat de tendinta ecumenica ,,azi un ou si maine un bou” …
C.N.
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6146195831520840078&postID=4014789318411216739
Razvan Codrescu a spus…
În timp ce noi stăm şi ne crucim de enormităţile Vaticanului, iată că ditamai ierarhul Bisericii Ortodoxe Române se împărtăşeşte cu greco-catolicii la Timişoara! Iar Patriarhul României tace, aşa cum a tăcut şi după aventura de Bobotează a mai tînărului ierarh de la Oradea! Din curvăsăria lor mai veche sau mai nouă cu Securitatea, cu masoneria şi cu falsul ecumenism, se pare că ierarhii noştri au învăţat “să tacă şi să facă”, în dispreţul absolut al turmei “habotnice” şi al martirilor Ardealului ortodox, care ni se răsucesc în morminte, în aşteptarea trîmbiţelor Apocalipsei!
Ani de-a rîndul m-am străduit să fiu măsurat în scrisul meu, să creez nu să distrug punţi între Răsărit şi Apus, dar ceea ce se întîmplă în ultima vreme depăşeşte orice măsură văzută şi nevăzută, şi cred că dacă am tăcea şi noi, la fel ca sinodalii vremurilor de pe urmă, ar striga pietrele acestui pămînt, ca de “urîciunea pustirii”!
Nici episcopul Timotei de la Arad nu e mai bun. Si el s-a impartasit cu greco-catolicii si a cedat biserica din Siria desi exista numai 4 greco-catolici acolo. Ortodoxii din Siria vor merge in proces la Strasbourg, acest lucru l-a facut cel mai iubit ucenic al mitropolitului Nicolae Corneanu.
vai voua carturarilor si fariseilor. nu vreau sa iau parte IPS Corneanu, dar tot asa gandeau si iudeii cand Sf.Ap.Pavel a inceput sa predice neamurilor. Poate catolicii si greco-atolicii au o credinta gresita. OK. Dar daca asta e un semn ca noi trebuie sa ne apropiem de ei si sa-i aducem la adevar? La asta v-ati gandit. Rautaciosilor. Si mai zceti ca aveti iubire crestina. A propos sunt un ortodox convins.
@ Someone si toti ceilalti “ortodocsi convinsi” (convinsi de altceva, probabil) si catolici indignati 🙂
Va multumim pentru manifestarea iubirii voastre din vorbe, dar va invitam sa faceti osteneala sa cercetati si Sfintii Parinti, cu hotararile Sinoadelor ecumenice cu tot, sa ascultati pe sfintii apropiati zilelor noastre si sa vedeti unde este fariseismul si unde este iubirea adevarata. Iubirea adevarata nu se manifesta prin lepadarea de credinta adevarata si prin aprobarea celei gresite, cu atat mai putin prin impartasirea din acelasi potir. Daca voi credeti ca sunteti mai iubitori decat Sfintii Parinti astia “fundamentalisti” si “fanatici” e problema voastra. Avem destui sfinti care au avut atata iubire incat au ales sa moara pentru ortodoxie, numai sa nu accepte vreun compromis cu catolicismul. Apropierea acestora de ortodoxie nu se face prin vanzarea propriei tale credinte. Asta este viclesug si argument mincinos, de rea-credinta. Vor sa revina la adevar, foarte bine, sunt bineprimiti! Discutam cu ei, dar MARTURISIND acest adevar, nu rusinandu-ne si tagaduindu-l sau relativizandu-l. Canoanele sunt clare, comuniunea cu ereticii inseamna cadere din har. In mod normal, Nicolae Corneanu nu mai este in acest moment ortodox, este cazut din har si nu poate reintra in Biserica decat daca se pocaieste de ceea ce a facut.
Cat despre iubire, asta este vorba la moda acum, simpla vorba, ca iubirea nu are nimic de-a face cu compromisurile si cu ereziile. “Iubirea nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar“, daca tot stim sa citam din Imnul de la 1 Corinteni 13.
Va recomandam sa cititi, de pilda:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/06/parintele-epifanie-iubire-si-adevar-epistola-catre-patriarhul-ecumenic/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/21/sfantul-maxim-marturisitorul-nor-calauzitor-in-intunericul-generalizat-al-apostaziei-prin-tacere/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/19/nevoia-de-sfantul-marcu-eugenicul/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/25/iubirea-de-sine-singura-iubire-a-ecumenistilor/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/09/30/ce-inseamna-sa-i-iubim-pe-vrajmasii-bisericii-si-cum-o-putem-face/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/02/12/parintele-iustin-smerenia-nu-inseamna-prostie-si-depersonalizare/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/04/atentie-la-inima-rece-si-la-purtarile-lingusitoare/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/03/ips-bartolomeu-anania-in-saivanele-bisericii-au-intrat-lupii-in-piele-de-oaie/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/12/15/intre-teroare-si-torpoare-sau-taina-faradelegii-in-actualitate/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/12/10/salvarea-ortodocsilor-de-astazi-2/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/12/sfantul-ioan-gura-de-aur-ultimul-cuvant-ultima-durere-ultima-avertizare-2/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/09/07/cuviosul-paisie-aghioritul-si-cele-doua-rani-opuse-ale-bisericii-de-azi-ecumenismul-si-stilismul/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/08/13/supunerea-noastra-trebuie-sa-dovedeasca-discernamant/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/07/23/ips-averchie-despre-principiile-evanghelice-ale-iertarii-pacatelor-si-judecarii-raului/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/07/15/dreapta-socoteala-intre-rautatea-banuielii-generalizate-si-prostia-blagoslovirii-raului/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/04/28/meditatie-despre-intelepciune-si-nevinovatie/
E cam mult, asa e, dar merita efortul, pentru cine doreste cu adevarat sa se convinga de ortodoxie. Doamne, ajuta!
Las’sa fim talibani, fundamentalisti ortodocsi!
Pe mine – una – nu ma deranjeaza!
Avva Sisoe a spus ca, in privinta apararii credintei ‘taci o data taci de 2 ori, a treia oara fa-te sabie’ – sabia Cuvantului lui Dumnezeu prin ceea ce a spus/s-a spus (Sf.Scriptura si Sf.Traditie), prin ceea ce a insuflat Sf.Parinti.
Nu mai interpretati lautareste cuvintele Sf.Scripturi! Documentati-va BINE inainte de a deschide – cu folos – gura!
Iubiti frati, eu stiu ca m-am nascut in ortodoxie.Doresc sa pastram cu totii ce stramosii nostri au respectat timp de 2000 de ani.Iubesc tot ce tine de biserica,obiceiuri,datini aici in Romania…Asta inseamna ,,acasa”Inseamna sa IL iubesc pe Dumnezeu in felul meu (sau mai bine zis al nostru).Iubesc icoanele noastre, care ne inalta gandul spre Dunmnezeu si Sfintii sai.Am calatorit si pe alte meleaguri,mi-a placut,iubesc oamnenii acestei planete…Diversitatea nu e ceva rau,pana una alta.Unitatea se va face usor si lin cand va dori Dumnezeu.Pentru asta e nevoie de dragoste de Dumnezeu si dragoste de oameni.Deocamdata sunt suferinte si de o parte si de alta daca se intampla o schimbare.Inseamna ca nu suntem pregatiti de o schimbare.Eu de exemplu as asculta de mii de ori Acatistul de multumire lui Dumnezeu…Asa Il iubesc eu pe Dumnezeu,asa simt ca trebuie sa fac.Si nu cred ca e ceva rau.Nu as putea schimba in acest moment ceva.E nevoiede rugaciune pentru orice schimbare.Trebuie intrebat Dumnezeu ce trebuie facut.Multa rugaciune,si Dumnezeu ne va ajuta sa ne unim ,dar cu dragoste,nu cu suparare.Starea noastra de apasare,nu vine de la Lumina lui Dumnezeu.Dumnezeu ne da Bucurie in suflet si sa ne lumineze ochii gandului(asa cum se spune intr-o rugacune)Doamne ajuta!
@Mihai:
“Sa fim rationali, cu totii suntem Crestini; aici nu vorbim de un act pro-islamic sau pro-iudaic.” – rationali?! Credinta se cunoaste/recunoaste – in general – prin revelatie, rational – doar prin conexiunile facute datorita revelatiei ce vine /completeaza – nu anuleaza – ceea ce au spus cei de dinainte!
@nicu:
“De unde stiti voi ce a simtit IPS Nicolae in acele momente?” – Sincer? Cred ca trebuia sa gandeasca de 2 ori inainte de a face ceea ce-a facut – un proverb rusesc spune ‘masoara de 7 ori si taie o data!’ – fiind nu numai crestin ortodox si IPS pe deasupra trebuia sa fie nu numai toba de carte dar si induhovnicit si prea incunostiintat despre ceea ce se intampla acolo si ceea ce face!
“Oare cat vreti sa il mai rastigniti pe Cristos? (In primul rand se spune Hristos!)
Stiti oare ce inseamna caterisire? Vi se pare poate ca prin caterisire se ia harul preotului!!! (nu se i-a, moare cu el…dar nu mai are dreptul sa slujeasca)Treziti-va fratilor, traim in mileniul III, chiar nu puteti trai decat in spatele unor vorbe spuse de calugari?” – si ce daca traim in mileniul III?! Asta e motiv de ‘modernism’ in Biserica, de acceptare a unor lucruri doar pt.asa-zisa iubire de aproapele calcand (in picioare) pe toti si pe toate: canoane, scrierile Sf.Parinti recunoscuti si slaviti in Cer?! Sf.Nicolae i-a ars doua palme de nu s-a vazut lui Arie si n-a incalcat prin nimic iubirea de Dumnezeu, dimpotriva!
@Fr. Titus Sas
“Vai vouă, farisei făţarnici, căci nici voi nu intrati in Cer, nici pe alţii nu-i lăsaţi să intre! Voi, astia mari ortodocsi, pe ce lume traiti? O mai dati inainte cu dogmatica…” – mai, mai! Nu stiu daca supararea iti vine pentru ca nu vom intra noi potrivit avertismentului/ultimatului tau…dar pe voi cine va opreste sa intrati!? Daca esti atat de sigur ca noi…NU iar voi DA (datorita ‘iubirii’ ce-o aveti si ne-o aratati prin mesaj) de ce te (mai) poticnesti de noi si ale noastre comentarii? Mergi inainte asa cum stii si poti…conform sec.21!
In ceea ce priveste cuvantul Prea cuviosiei voastre parinte protosinghel Mihail Stanciu , va sustin , si intr-adevar , faca prea Bunul Dumnezeu, ca , pentru rugaciunile Prea Curatei Maicii Sale , ale Prea Sfintei Curatei Prea Binecuvantatei Slavitei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si Pururea Fecioarei Maria si ale tuturor sfintiloa Sai cei bineplacuti din veac,sa ne ajute in ceasul cel din urma al vietii fiecaruia dintre noi sa ne mantuim si fie ca nici unul sa nu fie incuiat afara de Imparatie .
Magda,draga mea,te admir pentru ardoarea cu care lupti.Prea Bunul Dumnezeu sa-ti ajute .
Inteleg stupoarea unora si bucuria altora dar, parerea mea este urmatoarea: 1.ceea ce a facut IPS Nicolae este un gest neobisnuit insa nu este erezia ereziilor cum ziceau unii, de ce? Pai pt ca cele doua biserici isi recunosc una alteia validitatea Sf.Taine, asa ca Mitropolitul N. nu s-a impartasit cu “impartasania greco-catolica” ci cu Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului Iisus Hristos.
2.Din cate stiu eu biserica greco catolica nu a fost declarata biserica eretica, asa ca nu vad unde e gravitatea , deoarece e interzisa partasia cu ereticii si nu cu greco-catolicii care sunt oricum mai apropiati de noi ortodocsi decat romano catolicii cel putin din punct de vedere liturgic.
3.Daca considerati ca in potir nu se afla Sfanta Impartasanie ceea ce ar fi o dovada de necredinta, inseamna ca doar a gustat din painea si din vinul binecuvantat.
4.Tare imi seamana reactiile unor frati orodocsi cu cele ale carturarilor secolului I, care considerau orice gest care nu era 100% conform cu legea ca fiind o blasfemie,
5.ma deranjeaza ca orice eveniment e catalogat ca facand parte din peisajul apocaliptic
S-a tot invocat sec.21 si mileniul III,ei bine stim si noi lucrul acesta ca de, unii nu sunt de ierii de azi,insa sa nu i se para cuiva ca dogmele,canoanele,Sinoadele Ecumenice,hotararile Sf.Parinti,legiuirile si randuielile Bisericii sunt anacronice.Desi am iesit goi din rai iar astazi purtam costume Armanii,Dumnezeu e acelasi.Cei ce nu stiu,sa ia aminte la faptul ca Biserica nu a luat pozitie oficiala decat in clipa cand se ivea o erezie ce tulbura viata cetatii(ex: Sinoadele Ecumenice au fost provocate de Arie, Nestorie, Macedonie, Eutihie si multi altii ce au dezbinat unitatea de credinta a poporul lui Dumnezeu prin invaturile lor contrare invataturilor Bisericii si practicii ei de pana atuncii)Acum intrebarea e:Cine este Biserica? La Sinodul I Ec. Biserica a insumat 318 Sf. Parinti din toata lumea ce au dat glas la unison dogmei de credinta impotriva lui Arie ereticul ce era pr. in Alexandria. (de ce la aceste Sinoade catolicii au fost doar pe post de observatori si nu au dorit sa participe asta doar ei o stiu). Biserica suntem si noi fiecare in parte ca madulare ale Trupului lui Hristos,ce devenim prin Taina Sf. Botez,a Mirungeri si a Euharistiei.Reactia lumii este normala caci e normal sa-ti pese , e normal sa te doara cand un madular sufera, si e anormal sa pui totul pe seama sentimentelor pietiste ori a unei fricii bolnavicioase de a nu judeca(insa cuv. judecata are si intelesul de ratiune,ceea ce credeti-ma sa gandesti nici nu costa, nici nu doare).De ce nu a tacut Sf. Nicolae,ori Sf. Spiridon,ori Sf. Athanasie cel Mare? Din DRAGOSTE. Sf.-ului Maxim Marturisitorul i-au taiat si limba si mana dreapta pt. a nu mai vorbii si nici scrie despre Adevarul adevarat. Nu faceti din Inaltu o victima, caci daca a cazut victima e victima propriilor pareri despre Dragoste,Ortodoxie, Unitate.Si apro-pos Hristos nu a lasat 2,3,10,biserici surori,ci Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. De ce deranjeaza pe unii canoanele si dogmele ortodoxe cinstite si pastrate ca dreptar pentru lume si ca indreptar acolo unde e cazul,pt.ca nu au istorie si nici traditie, si au inceput sa stie si sa simta si ei ca Traditia ofera identitate in istorie,ca fara de ea esti pe niciunde.Si daca e sa fim cinstiti cu Dumnezeu si cu noi insine, aviz celor ce cred ca Dumnezeu e acelasi la toti;Dumnezeu nu e acelasi la toti,iar pentru aceste opinii si pareri despre Domnul ce le au unii si dogme fundamentate pe temelia Adevarului, si a Vietii pentru altii nici nu avem comuniune Euharistica. … De ce deranjeaza cuvintele Pr. Arsenie Boca,pentru ca a fost impotriva acestui fel marsav de ecumenism? Vedeti ca Sfintii nu mor ci sfredelesc in constiinta adormita a neamului.Cineva spunea ca nu avem ochi sa vedem lumina ce vine si din alte parti, pai cati sorii sunt pe cer tot atatia dumnezei , adica Unul singur mare, puternic si adevarat ce arde dar nu se mistuie de dorul si dragul zidirii Sale.
‘Un timisorean ortodox’, cunoaste-ti invatatura de credinta ortodoxa autentica ne-stalcita de invataturi ecumeniste. Atunci vei sesiza gravitatea celor in care a fost implicat IPS Nicolae.
Mie unuia mi se rupe sufletul sa vad in ce situatii confuze se afla multi ortodocsi din Banat…
@Magda
“Las’sa fim talibani, fundamentalisti ortodocsi!
Pe mine – una – nu ma deranjeaza!”
tu te auzi?! ajungem sa spunem ca “omoram in numele Domnului!”. tu chiar crezi ca asta a vrut Iisus sa ne invete?! cei care nu sunt ca noi sa fie exclusi si sa li se adreseze cuvinte de ura?! cand am afirmat ca trebuie sa fim rationali, nu ma refeream la credinta ci la faptul ca daca ceea ce faci in numele credintei tale este exact in opozitie cu ceea ce a vrut fondatorul Bisericii(si anume Hristos) atunci inseamna ca trebuie sa-ti revezi modul de a privi lucrurile. Iisus nu a cerut decat unitate si sa ne iubim unii pe altii, iar noi facem exact contrarul.
Cred ca Magda a vrut sa spuna in sensul: “Lasa sa fim catalogati talibani, fundamentalisti etc.”. In niciun caz nu se pune problema de ura si de ucidere la un crestin ortodox. Dar asta nu exclude fermitatea si respingerea neta a raului, a imposturii, a ereziei. Nu inseamna lipsa de demnitate si asumarea unui complex de inferioritate.
Apoi, Iisus totusi nu a cerut unitate in afara adevarului. Din pacate “Iubirea” si “unitatea” functioneaza astazi ca niste “marote” fluturate pentru a induce ideea gresita ca nu mai conteaza ce credinta marturisim, nu sunt importante problemele de ordin dogmatic, canonic, s.a.m.d., nu mai e important nimic din cele pentru care au luptat si au murit Sfintii Parinti, ci important este numai “sa dam mana cu mana” neconditionat.
Iubirea in afara Adevarului nu are nicio valoare, iubirea despre care se face atata vorbarie azi fiind numai – sa fiu iertat – o peltea pietista si umanista, sentimentalista, cat se poate de confortabila, menita sa acopere, de multe ori (cu sau fara intentie), interese “politice”, hegemonice si/sau, mai grav, antihristice (adica realizarea unei noi ordini mondiale). Unirea nu se poate face cu viclenie si nu prin escamotarea sau minimalizarea serioaselor probleme de ordin dogmatic care ne despart.
Ar fi bine si frumos sa fim uniti, dar asta nu se face asa, heirupist si pe baze emotionale, ca sa ascundem de fapt esenta: catolicii vor, de fapt, sa-si anexeze ortodoxia, iar nu sa se converteasca la ea. Din pacate, ruptura de un mileniu nu se vindeca batand din palme si numai pentru ca avem bunavointa si “poporul vrea” (multi din nestiinta). Este vorba de dreapta-credinta, de Adevar, pe de o parte, de care astazi nimeni nu mai vrea sa auda, iar pe de alta parte e necesara sinceritatea, onestitatea in purtarea dialogului – la nivele inalte, ierarhic si duhovnicesc (s-ar cuveni), dupa care ar fi necesar ca intreaga Ortodoxie (iar nu doar o Biserica locala, autocefala) – la catolicism cred ca e mai usor 🙂 – sa ajunga la un consens. Or, pana una-alta, noi, ortodocsii nu suntem uniti unii cu altii, ne persecutam unii pe altii in unele locuri chiar… si zicem ca vrem unitate cu catolicii, ba chiar cu protestantii si cu altii… E multa ipocrizie in asta, imi pare rau.
PENTRU TOTI ORTODOCSII CU INFLATIE DE DRAGOSTE !
” Sfântul Evanghelist Ioan, Apostolul iubirii dumnezeieşti ne învaţă că „cel ce nu iubeşte nu cunoaşte pe Dumnezeu; că Dumnezeu Iubire este” (I Ioan 4, 8). Iar Domnul nostru Iisus Hristos spune despre Sine: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa (Ioan 14, 6). Vedem de aici că Iubirea şi Adevărul sunt unite în mod nedespărţit.
În zilele noastre, are loc un „dialog al dragostei” între oameni de diferite religii, în cadrul unei mişcări numite ecumenism. Scopul acestei mişcări este unificarea religioasă.
Sfântul Iustin Popovici ne învaţă însă că „nu există ‹‹dialog al dragostei›› fără dialogul adevărului. Altminteri, un astfel de dialog e nefiresc şi mincinos. De aceea şi porunca purtătorului de Hristos Apostol cere: Dragostea să fie nefăţarnică” (Romani 12, 9).
Iar Arhimandritul Epifanie Theodoropoulos se întreabă: „Este cu putinţă să existe dialog al iubirii fără adevăr sau dialog al adevărului fără iubire? Dumnezeu este şi iubire şi adevăr (I Ioan 4, 8; Ioan 14, 6). Aşadar, dacă iubirea şi adevărul sunt unite în mod nedespărţit în Dumnezeu, ca o consecinţă firească şi necesitate inevitabilă sunt unite în mod nedespărţit şi în ucenicii Lui. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii (Ioan 13, 35), a spus Domnul. Înnoind porunca desăvârşitei dragoste faţă de aproapele (orice om), a adăugat şi despre adevăr: Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu şi prin urmare, devine ucenicul Meu (Ioan 18, 37). Aşadar cum despărţim iubirea de adevăr? Un singur Dialog este posibil să existe: sau ‹‹Dialogul iubirii în adevăr››, sau ‹‹Dialogul adevărului în iubire››”.
Sfinţii Părinţi nu doreau o simplă unire religioasă, ci voiau ca ereticii să se lepede de rătăcirile lor şi să se unească cu Biserica Ortodoxă, cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească. “
Pt toti cei care se considera ortodocsi “pana in maduva oaselor”, i-as ruga sa iubeasca din toata inima, dar sa nu iubeasca orbeste. Mai ales ca iubirea e fatarnica atunci cand spui ca iubesti dar habar nu ai ce iubesti, cunoscand prea putin sau insuficient Persoana iubita si mai ales luand de bune toate minciunile referitoare la Ea. Ma iertati, Hristos ne-a lasa ” UNA Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica” !
Mai reluam si aici niste linkuri, doar-doar cineva le va citi si va intelege conceptia dreapta, ortodoxa, despre iubire si adevar, daca este de buna-credinta. La fel si cei care (bine intentionati) se tem sa nu judece sau ne acuza ca am fi judecat pe cineva. Probabil ca pentru cei mai multi insa, chiar si sfintii sau parintii acestia induhovniciti sunt niste “fundamenatalisti” 🙂 Da, poate ca pot fi numiti asa, daca ne referim la faptul ca au grija sa nu relativizeze FUNDAMENTELE credintei ortodoxe si nu le considera desuete, invechite, medievale:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/06/parintele-epifanie-iubire-si-adevar-epistola-catre-patriarhul-ecumenic/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/03/30/crucea-lui-hristos-impotriva-neo-crestinilor-iubitori-ai-lumii-de-aici/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/25/iubirea-de-sine-singura-iubire-a-ecumenistilor/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/09/30/ce-inseamna-sa-i-iubim-pe-vrajmasii-bisericii-si-cum-o-putem-face/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/02/12/parintele-iustin-smerenia-nu-inseamna-prostie-si-depersonalizare/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/04/atentie-la-inima-rece-si-la-purtarile-lingusitoare/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/03/ips-bartolomeu-anania-in-saivanele-bisericii-au-intrat-lupii-in-piele-de-oaie/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/12/15/intre-teroare-si-torpoare-sau-taina-faradelegii-in-actualitate/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/12/10/salvarea-ortodocsilor-de-astazi-2/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/12/sfantul-ioan-gura-de-aur-ultimul-cuvant-ultima-durere-ultima-avertizare-2/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/09/07/cuviosul-paisie-aghioritul-si-cele-doua-rani-opuse-ale-bisericii-de-azi-ecumenismul-si-stilismul/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/21/sfantul-maxim-marturisitorul-nor-calauzitor-in-intunericul-generalizat-al-apostaziei-prin-tacere/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/19/nevoia-de-sfantul-marcu-eugenicul/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/08/13/supunerea-noastra-trebuie-sa-dovedeasca-discernamant/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/07/23/ips-averchie-despre-principiile-evanghelice-ale-iertarii-pacatelor-si-judecarii-raului/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/07/15/dreapta-socoteala-intre-rautatea-banuielii-generalizate-si-prostia-blagoslovirii-raului/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/04/28/meditatie-despre-intelepciune-si-nevinovatie/
Iar pentru cei cu timp mai putin, sa redam macar cuvintele Parintelui Seraphim Rose:
“Cu multi ani în urma, o fata de confesiune catolica care a fost primita în Biserica noastra mi-a spus ca una dintre primele ei nedumeriri a fost cea referitoare la presupusul mare contrast dintre înfricosatoarele afirmatii la adresa ereticilor, apostatilor, etc. si abordarea întelegatoare si iubitoare pe care a întilnit-o adesea în convorbirile cu preotii sau credinciosii nostri. Eu nu vad aici nici un conflict. Pentru a pazi adevarul trebuie sa vorbim la modul cel direct despre cei ce se departeaza de el pentru a pazi astfel turma si, daca e posibil, a-i calauzi pe cei rataciti. Dar Biserica îsi deschide comorile pentru fiecare suflet – cu conditia ca el sa asculte de adevar si sa primeasca învataturile ei – iar aceste comori nu pot veni decit de la Sfintul Duh si nu din “reinterpretarea” unora sau altora. (…)
Dar, în toate legaturile pe care le am cu sustinatorii fermi ai Ortodoxiei din Biserica noastra, pot spune cu mina pe inima ca nu am întilnit nici unul dintre ei care sa nu manifeste o iubire crestineasca pentru cei rataciti; daca Patriarhul Athenagora s-ar fi pocait de ratacirea sa si s-ar fi întors la Ortodoxie, cred ca ar fi fost primii care l-ar fi îmbratisat. Cred ca impresia contrara vine în special din partea criticii acelora a caror idee despre Biserica este foarte vaga si care acuza rivnitorii nostri de “lipsa de iubire“, pe cind ei, de fapt, se împotrivesc cu toata dreptatea apostaziei“.
Q.E.D.
@timisoreanul ortodox (ce ironie…):
1. In primul rand, Greco-Catolicii sunt eterodocsi, asa cum si noi, ortodocsii, suntem considerati pe nedrept din punctul de vedere al Romei. Nu a spus cu doar putin timp in urma Papa ca singura Biserica este cea Romano-Catolica? Eterodocsi inseamna credinciosi care impartasesc un adevar de credinta (CREZ) diferit. In mod evident, BC are un alt crez decat noi, ortodocsii. Cat priveste impartasirea (dar si alte acte liturgice, inclusiv rugaciunea) este un act liturgic ce demonstreaza, printre altele, fidelitatea pe care o ai fata de propria-ti biserica, fata de propriul adevar de credinta. Daca greco-catolicii ar fi sinceri, ar trebui sa fie deranjati de actul lui IPS Corneanu, pentru ca un eterodox, din punctul lor de vedere, s-a impartasit cu ceea ce ei considera a fi euharistia (si, cu adevarat, nu este!).
In mod real, Adevarul s-a pastrat in Biserica Ortodoxa, iar aceasta se gaseste si in invatatura de credinta aflata in mod oficial pe site-ul BOR, la catehism.
http://www.patriarhia.ro/Site/Invatatura%20ortodoxa/Catehism/Introducere/1.html
Prin urmare, alte confesiuni care au o organizare formala de tip eclezial sunt instrainate de acest Adevar de credinta, sunt eterodoxe. Daca sunt eretice, schismatice sau sectare, acestea sunt distinctii care conteaza mai putin, esentialul este ca nu detin acest Adevar si ca nu au taine valabile ca atare. Atata vreme cat se recunoaste, astfel, ca exista un singur Adevar, o singura credinta, un singur botez, atunci avem o Biserica, si restul, eterodocsi. In vremurile noastre de aceea se relativizeaza Adevarul, ca sa fie posibila declararea samavolnica a unui soi de comuniune in relativism si ratacire. Iar eterodocsii sinceri stiu si arata si acest lucru, cum gasim in acest articol:
“De aceea nici o confesiune nu permite credinciosilor sai indiferenta comuniune cu membrii altei confesiuni sau asa zisa communicatio in sacris. O astfel de comuniune in vechime se numea la noi foarte caracteristic dublocredinciosie, adica recunoasterea a doua biserici diferite de drept adevarate. Recunoasterea validitatii Tainelor la eterodocsi si ca urmare intercomuniunea euharistica constituie un pericol de dizolvare a Bisericii Ortodoxe, a unitatii de credinta si de incetare a Euharistiei, cum constata nu numai teologii ortodocsi de orientare patristica, ci si chiar si unii teologi catolici de buna credinta. De exemplu Cardinalul Paul Gouyon atentioneaza: “Daca marea multime se dezintereseaza de ecumenism, adeptii inversunati ai intercomuniunii risca, sa se detaseze de Bisericile lor respective pentru a veni sa creeze practic o noua Biserica zisa “ecumenica” (…).Se naste pericolul unei a treia Biserici, intre cele doua, distincta si separata de Bisericile crestine. Rezultatul paradoxal al intercomuniunii ar putea fi nu de a reduce diviziunile, ci de a le mari. in sanul celei de-a treia Biserici, acordul nu ar fi decat aparent, fiecare putand continua sa profeseze propriile sale optiuni sub masca unei unanimitati artificiale”.”
Sursa: http://www.crestinortodox.ro/Drept-bisericesc/Evaluarea_canonica_ortodoxa_a_Tainelor_eterodocsilor-414-15189.html
2. In ceea ce priveste marturiile Sfintilor Parinti care au condamnat BC, ele sunt nenumarate, si vom da doar cateva:
HOTARAREA SFANTULUI SINOD DE LA 20 NOIEMBRIE 1583
“Catre toti crestinii adevarati, madulare ale Sfintei, Universale si Apostolesti Biserici de Rasarit a lui Hristos din Constantinopol si din tot locul, har, pace si mila voua de la Atotputernicul Dumnezeu.
Din Vechea Roma au venit anumiti oameni care au invatat acolo sa gandeasca latineste. Dar cel mai rau lucru e ca inainte au fost bizantini, nascuti si crescuti prin partile noastre; dar nu numai ca si-au schimbat credinta, dar au si ridicat razboi contra Ortodoxiei si adevaratelor dogme ale Bisericii de Rasarit si s-au razvratit impotriva lui Hristos Insusi, impotriva dumnezeiestilor Apostoli si Sfintelor Sinoade ale Sfintilor Parinti care ni le-au lasat. Drept pentru care i-am taiat ca niste madulare putrede si
HOTARAM
Orisicine nu ar marturisi cu inima si cu gura ca este madular al Bisericii de Rasarit botezat ortodox si ca Sfantul Duh purcede numai de la Tatal fiintial si ipostatic, asa cum Hristos spune in Evanghelie, ci Duhul Purcede de la Tatal si de la Fiul in acelasi timp, unul ca acesta sa fie lepadat afara de Biserica si sa fie anatema.
Orisicine nu ar marturisi ca in Taina Sfintei Liturghii, laicii trebuie sa se impartaseasca odata cu cele doua sfinte parti, a Preasfantului Trup si a Preasfantului Sange, ci sa spuna ca este de ajuns a primi numai trupul pentru ca sangele este inclus, chiar daca Hristos le-a sfintit separat si le-a daruit fiecaruia din Apostoli, unul ca acesta sa fie anatema.
Orisicine ar spune ca Domnul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taina a folosit azime si nu paine dospita, unul ca acesta sa fie departe de noi si sub anatema ca unul ce vrea sa introduca doctrina lui Apolinarie si a armenilor in Biserica lui Hristos, cu a Carui incuviintare il dam de doua ori anatemei.
Orisicine ar spune ca atunci cand mor, sufletele crestinilor care s-au pocait in aceasta viata dar nu si-au castigat mantuirea merg in Purgatoriu – care este un basm grecesc – unde focul si chinurile il purifica, si ei cred ca nu sunt chinuri vesnice – asa cum credea blestematul Origen – si dau din aceasta pricina slobozire pacatelor, pe unii ca acestia ii dam anatemei. […]
Orisicine ar spune ca papa e capul Bisericii si nu Hristos Dumnezeu, si ca Papa are autoritatea de a trimite in Rai prin scrisorile sale, si ca poate ierta pacatele prin plata indulgentelor, unul ca acesta sa fie anatema.
Rugam pe toti binecredinciosii ortodocsi: ramaneti in credinta stramoseasca ce-ati invatat-o pana acum, in care v-ati nascut si crescut, si cand vremurile o vor cere, nu va lepdati de credinta mostenita de la Sfintii Parinti. Luati aminte la cele scrise mai inainte si credeti ca Hristos va va ajuta sa le impliniti. Fie ca umila noastra binecuvantare sa fie cu voi cu toti. Amin.
Ieremia al Constantinopolului, Silvestru al Alexandriei, Sofronie al Ierusalimului cu tot soborul episcopilor prezenti in Sfantul Sinod” [revista Biserica Ortodoxa Romana, nr. 12, Bucuresti, 1881]
Sfantul Paisie de la Neamt (+1794):
“Nu a prapadit oare Dumnezeu Sodoma si Gomora pentru sodomism? Atunci cum pe ramleni ii va cruta pentru erezie? Nu va fi aceasta! Si s-au dezlipit de la Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a rasaritului, intemeiata pe piatra de capatai Hristos si pe marturisirea ortodoxa a Sfintilor Prooroci si Apostoli, si s-au zidit pe staulul cel ramlenesc, intemeiat pe nisipul minselaciunii , a carui prabusire va fi mare, chiar pana in tararul iadului […] Drept aceea, daca esti inca in stare de a scapa, ia-o la fuga, fugind de blestemata Unie ca si Lot de Sodoma, nu-ti fie mila nici de avere, nici de neamuri, daca vor dori inca sa te asculte, ci izbaveste-te scapandu-ti sufletul de la pierzanie. Caci nimic nu-ti este mai de trebuinta decat sufletul tau, iar pentru el Hristos a murit. Si fugind, nu cauta inapoi cu inima pentru grabnica pierdere a averilor, ca sa nu fii cuprins de focul papistasilor, mai cumplit decat al gheenei, caci mai bine-i pentrutine caa intr-un cuptor sa arzi decat sa defaimezi Duhul Sfant, precum hulesc ramlenii. […] Iesi si fugi de Unie cat poti de repede, ca sa nu ti se intample tie moaretea in Unie si vei fi numarat cu ereticii, iar nu cu crestinii”. [Cuvinte si scrisori duhovnicesti, Chisinau, 1998]
Sfantul Ignatie Briancianinov (+1867):
“In chip hulitor, papismul atribuie unui om insusiri dumnezeiesti si ii da aceastuia o inchinare cuvenita si potrivita numai lui Dumnezeu”.
Sfantul Teofan Zavoratul (+1894):
“La prima vedere, noi avem cu romano-catolicii multe asemanari. La o cercetare amanuntita este evident oricui cat de departe sunt de adevar. Propagandisti vicleni, incearca sa ne sminteasca cu imaginea de ansamblu, ascunzandu-ne deosebirile.”
Sfantul Ioan din Kronstad (+1908):
“Ca urmare a abaterilor de la adevarul evanghelic, papii si catolicismul au devenit obiectul unei incinse dispute cu privire la adevar; si catolicii aparandu-si nedreptatea, se manie pe ortodocsi, ii urasc, ii ocarasc cu tot felul de cuvinte nedrepte si hulitoare si defaima insasi credinta noastra, credinta cea adevarata. Dar sa se lepede papii de parerile lor mincinoase, vatamatoare si pierzatoare si sa ajunga la conglasuire cu ortodocsii pentru a se reface dreptatea si pacea? De unde! Se socotesc in drept sa apere minciuna, sa trambiteze sus si tare minciuna, spre pierzarea lor si a catolicilor. Catolici, veniti-va in fire, treziti-va! V-au dus in ratacire! Intorceti-va la adevar![..] Iar papii s-au inchipuit pe sine capi ai Bisericii si temelia ei, si chiar loctiitori ai lui Hristos, lucru care este prostesc si cu totul nepotrivit. Si de aici toata ingamfarea dupa bunul plac a intregii Biserici universale. Ei bine, au si comis papii, in ‘biserica’ lor papista […] felurite dogme mincinoase, care duc la falsuri atat in credinta cat si in viata. Aceasta este o biserica pe de-a-ntregul eretica. Iar invatatura dogmatica a catolicilor – vai, cate erezii, inovatii, abateri de la adevar! O pierzator sistem papist!”
http://eresulcatolic.50webs.com/pcatolicism.html
3. Cat priveste legiurrile si canoanele care osandesc aceste lucruri, mai noi, dreptul bisericesc romanesc este fundamentat pe Sfintele Canoane si pe Pidalion. Astfel, se cateriseste clericul care “Admite botezul sau jertfa ereticilor. 46 ap.” Ca sa vezi, o legiure canonica este si ca episcopul “Să înveţe pe fii săi sufleteşti , mai ales în duminici, credinţa ortodoxă. 19, VI.” Deci locul canonic al IPS Corneanu era in catedrala ortodoxa, si nu in casa eterodocsilor, si nici un caz primind impartasania lor.
Alte legiuri in legatura cu subiectul:
“Clericul care se va ruga împreună cu ereticii, să se afurisească, „iar de le va da voie a lucra cu clerici, să se caterisească”: 45 ap.
– clericul care intră încasa de rugăciuni a ereticilor, ca să se roage, săfie caterisit; mireanul să fie afurisit. 64 ap.
– Botezul ereticilor şi schismaticilor nu e valid. 46, 68 ap.; 1 Cartagina ( Ciprian).
– Clericul care admite botezul saujertfa ereticilor , să se caterisească. 46 ap.
– Ereticii care se convertesc la Ortodoxie, se primesc: unii prin ungerea cu Sf. Mir, alţii prin Botez, iar alţii, dacă dau scrisori de anatemizare a ereziei lor. 19, I; 7, II; 95, VI; 7-8 Laodiceea; 1, 47 Vas. c. M.; 3 At. C. M.
Din ÎNDRUMĂTOR CANONIC, Întocmit de Pr. Prof. Liviu Stan
http://dreptbisericesc.zeblog.com/
Pilduitoare este si pozitia Sfantului Munte Athos, care este capitala ortodoxiei, in vremurile in care s-a efectuat o vizita a Papei in Grecia:
…
Dorim şi ne vom lupta toată viaţa să păstrăm comoara încredinţată de Sfinţii Părinţi, pe care ne-au lăsat-o ca moştenire Sfinţii Ctitori ai Sfintelor noastre Mănăstiri şi pururi pomeniţii părinţi dinainte de noi. Trăim pe cât putem Taina Bisericii şi Credinţa Ortodoxă neîntinată potrivit celor pe care zilnic le învăţăm din Sfintele Slujbe, din citirile sfinte şi din întreaga învăţătură a Sfinţilor Părinţi, care este formulată în scrierile lor şi în hotărârile Sinoadelor Ecumenice. Păzim ca pe lumina ochilor conştiinţa noastră dogmatică, pe care o edifică cercetarea cu plăcere a luptelor pline de râvnă şi a izbânzilor împotriva feluritelor erezii, a luptelor Sfinţilor Părinţi Mărturisitori, şi mai ales ale celui între Sfinţi Părintelui nostru Grigorie Palama, ale Cuvioşilor Mucenici Athoniţi şi ale Cuviosului Mucenic Cozma, Protosul Sfântului Munte, ale cărui Sfinte Moaşte cu multă evlavie le sărutăm şi a cărui sfântă pomenire o prăznuim. Ne temem să tăcem ori de câte ori se pun probleme care privesc moştenirea lăsată de Părinţi. Simţim greaua răspundere faţă de cuvioşii părinţi şi fraţi ai întregii Comunităţi athonite şi faţă de poporul credincios al Bisericii, care priveşte la monahismul athonit ca la păzitorul neînduplecat al Sfintelor Tradiţii. …
Apoi, străduinţa Prea Fericitului Arhiepiscop al Atenei de a stabili relaţii cu Vaticanul în chestiuni sociale, culturale şi de bioetică, precum şi orientarea spre apărarea în comun a rădăcinilor creştine ale Europei (poziţii care se regăsesc şi în Declaraţia Comună de la Fanar a Papei şi a Patriarhului) pot fi considerate inofensive, în principiu, deoarece ţintesc la cultivarea legăturilor paşnice dintre oameni. Cu toate acestea, este important ca aceste acţiuni să nu dea impresia că Ortodoxia şi Occidentul se sprijină şi astăzi pe aceleaşi baze şi să nu conducă la uitarea distanţei care desparte Tradiţia Ortodoxă de ceea ce în mod obişnuit este cunoscut drept „spirit european”. Europei (Apusene) i se datorează apariţia unui şir de instituţii şi acţiuni anticreştine, cum ar fi: Cruciadele, Inchiziţia, comerţul cu sclavi, colonialismul. Asupra acesteia apasă tragica ei divizare prin ruptura Protestantismului, prin catastrofalele războaie mondiale, prin umanismul antropocentric şi ateismul ei. Toate acestea sunt consecinţele deviaţiilor teologice ale Romei de la Ortodoxie. Ereziile papale şi cele protestante, inventate una după alta, au îndepărtat din lumea occidentală pe Hristos cel smerit al Ortodoxiei şi în locul Lui l-au instalat pe omul modern. Sfântul Episcop Nicolae [Velimirovici] al Ahridei şi Zitei scria din Dachau: „Aşadar, ce este Europa? Papa şi Luther… Aceasta este Europa în nucleul ei, din punct de vedere ontologic şi istoric”. Iar sfinţitul Stareţ Iustin Popovici completează: „Conciliul II Vatican constituie renaşterea tuturor umanismelor europene…, deoarece Conciliul a insistat cu încăpăţânare să fie păstrată dogma infailibilităţii papale”, şi conchide: „Fără îndoială, principiile şi forţele culturii şi civilizaţiei vest-europene luptă împotriva lui Hristos”. De aceea este important să fie promovat duhul smerit al Ortodoxiei şi să fie susţinute rădăcinile cu adevărat creştine ale Europei unite, acelea pe care Europa le-a avut în primele veacuri creştine, în vremea catacombelor şi a celor Şapte Sfinte Sinoade Ecumenice. Se impune ca Ortodoxiei să nu i se pună în cârcă păcate străine ei şi, mai mult decât atât, să nu se dea impresia europenilor, descreştinaţi ca reacţie la abaterile Creştinismului Occidental, că Ortodoxia se identifică cu acela, căci altfel nu va putea fi mărturisită drept singura Credinţă adevărată în Hristos şi singura nădejde a popoarelor Europei.
Este foarte evidentă neputinţa romano-catolicilor de a lepăda hotărârile sinoadelor ulterioare, numite de ei ecumenice, care au decretat ca dogmă pe Filioque, primatul papal, infailibilitatea papei, stăpânirea lumească a pontifului roman, harul creat, imaculata concepţie a Născătoarei de Dumnezeu, Uniaţia. Cu toate acestea, noi continuăm aşa-numitele vizite protocolare, atribuind Papei cinstirile cuvenite unui episcop ortodox şi încălcând o serie de Sfinte Canoane care interzic rugăciunile în comun, în timp ce dialogul teologic naufragiază în mod repetat, şi când este scos la suprafaţă din adânc, iarăşi se afundă.
Toate indiciile conduc la concluzia că Vaticanul nu se orientează spre lepădarea învăţăturilor eretice, ci spre reinterpretarea lor, adică spre cocoloşirea lor.
Eclesiologia romano-catolică se schimbă de la o enciclică la alta, de la aşa-zisa eclesiologie deschisă a Enciclicei „Ut Unum Sint” la exclusivitatea eclesiologică a Enciclicei „Dominus Jesus”. Este vrednic de consemnat faptul că aceste două puncte de vedere romano-catolice sunt contrare eclesiologiei ortodoxe. Conştiinţa de sine a Sfintei Biserici Ortodoxe, ca singura Biserică Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, nu recunoaşte „bisericile” şi confesiunile eterodoxe drept „biserici surori”. Biserici surori sunt numai Bisericile Ortodoxe Locale. Nici o altă referire similară la biserici surori nu este permisă din punct de vedere teologic.
Dogma despre Filioque este prezentată de către partea romano-catolică drept o altă expresie legitimă a învăţăturii despre purcederea Duhului Sfânt, echivalentă din punct de vedere teologic cu învăţătura ortodoxă despre purcederea „numai de la Tatăl”. Punct de vedere pe care, din păcate, îl susţin şi unii teologi de-ai noştri.
De altfel, Pontiful ţine la primatul papal ca la un privilegiu de neclintit, aşa cum se vede şi din recenta ştergere a titlului de Patriarh al Occidentului de către actualul Papă, Benedict al XVI-lea, din referirea la slujirea universală a Apostolului Petru şi a urmaşilor lui, menţionată în cuvântarea sa rostită în biserica Patriarhiei, precum şi dintr-un cuvânt recent de-al său care cuprinde şi următoarele:
Uniaţia este întărită şi confirmată în multe şi variate feluri, în ciuda declaraţiilor contrare rostite din când în când de papă. Această poziţie nesinceră o mărturiseşte, pe lângă alte situaţii, şi intervenţia provocatoare a anteriorului Papă, Ioan Paul al II-lea, care a condus la naufragiu dialogul ortodoxo-romanocatolic de la Baltimore, precum şi de scrisoarea actualului Papă trimisă cardinalului Liubomir Huzar, Arhiepiscopul uniat al Ucrainei. În epistola în cauză (22/2/2006) se menţionează cu emfază:
În acest sens, manifestările de curtoazie precum vizitele Papei la Fanar şi a Arhiepiscopului Atenei la Vatican, fără a exista premiza unităţii de Credinţă, reuşesc pe de o parte să creeze impresii false de unitate şi să îndepărteze lumea eterodoxă de a privi Ortodoxia ca pe adevărata Biserică, iar pe de altă parte să tocească simţul dogmatic al multor ortodocşi. Şi, mai mult decât atât, îi împing pe unii dintre creştinii ortodocşi evlavioşi, care se neliniştesc pentru cele ce se săvârşesc în mod nepotrivit şi împotriva Sfintelor Canoane, la ruperea de trupul Bisericii şi la crearea de noi schisme.
De aceea, din dragoste pentru Ortodoxia noastră, cu durere pentru unitatea Bisericii şi urmărind păstrarea fără inovaţii a Credinţei Bisericii, proclamăm în toate direcţiile cele hotărâte în Sinaxa Extraordinară Dublă a Sfintei Comunităţi a Sfântului Munte din 9/22 aprilie 1980:
„Credem că Sfânta noastră Biserică Ortodoxă este Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos, care are plinătatea harului şi a Adevărului şi pentru aceasta are succesiunea apostolică neîntreruptă.”
http://www.mdn.md/ortodoxal.php?rubr=3193
Hristos a inviat!
Dumnezeu sa lumineze Biserica Sa ca sa aiba reactia potrivita unei astfel de situatii.
@Un timisorean ortodox
Iata ce spune parintele Cleopa despre catolici (in care se arata ca sunt eretici – asadar, nu se mai pune problema daca s-a impartasit sau nu, parintele, pt. ca numai rugaciunea impreuna cu ei atrage “taierea cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a căzut din har”):
1. “Diavolii rationali au actionat asupra ierarhiei Bisericii Apusene, care a adăugat astfel în Simbolul Credintei pe Filioque, învătătura gresită că Duhul Sfânt purcede si de la Fiul lui Dumnezeu. Această adeziune a Bisericii Apusene la învătătura diavolilor rationali a condus, în anul 1054, la despărtirea Bisericii Apusene (catolice) de dumnezeiasca Biserică Ortodoxă (Răsăriteană), întemeiată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Minunea dumnezeiască a revenirii Bisericii Catolice la Biserica mamă – dumnezeiasca Biserică Ortodoxă se va petrece atunci când, prin Harul lui Dumnezeu, mintea catolicilor se va lumina si smeri si vor fi alungati diavolii rationali. Ca urmare a acestei mari schisme, prin mândrie intelectuală si adeziune la cete de diavoli arhiconi, au apărut până în zilele noastre mii de religii, ai căror reformatori, sub inspiratie diavolească, au reinterpretat Sfânta Scriptură după dorintele si păcatele lor, spre a lor pierzare (II Petru 3,16; 11 Tim. 3-5). Ca dovadă că acesti predicatori sunt condusi de diavoli este si faptul că ei schimbă interpretarea Sfintelor Scripturi de la o zi la alta. Orice modificare a învătăturii de credintă ortodoxă, descoperită de Dumnezeu oamenilor, orice abatere de la adevărul absolut, dumnezeiesc, este datorată diavolilor rationali, care lucrează asupra mintii oamenilor mândri.” (sursa: http://www.sfaturiortodoxe.ro/razboiulcrestinilor2.htm)
2. “Primul fel de credinţă este credinţa dreaptă, adică ortodoxă, singura care este lucrătoare şi mântuitoare.Apoi este credinţa schismatică. Schismatici sunt acei cu stilul vechi de la noi. Ei au credinţa ortodoxă, exact ca noi, dar fiindcă nu ascultă de Biserică, se numesc dezbinaţi de Biserică. Sunt afurisiţi de Biserică, până vin şi se întorc înapoi, să asculte de Sfântul Sinod.Credinţa schismatică este şi credinţa catolică, care înseamnă universală, dar nu mai este dreaptă, adică ortodoxă, căci au schimbat unele dogme stabilite de Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi la cele şapte Sinoade Ecumenice. Din această cauza ei s-au rupt de credinţa şi de crezul ortodox şi cred în Papa.” (Sursa: http://www.sfaturiortodoxe.ro/credinta.htm)
3. “45. Dacă va intra cineva ca să se roage cu ereticii: catolicii, protestantii, adventistii, pocăitii, tudoristii, baptistii si altii de acest fel, dau dacă va mânca la praznicele lor, unul ca acela să se afurisească si dacă nu.se va căi să se taie cu totul de la Biserica lui Hristos, ca unul ce a căzut din har.” (Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane – Sursa: http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfintelecanoane.htm)
4. Diferente intre Sf. Impartasanie in Biserica Ortodoxa si in cea Catolica: http://forum.schituldarvari.ro/viewtopic.php?t=1313&sid=083f6a7c8f76c13adfe25299dcdc02e4
Sa lumineze Domnul pe parintele Nicolae Corneanu ca sa se intoarca la Biserica Ortodoxa!
Domnul si Maicuta Sa sa ne pazeasca pe toti intarindu-ne in dreapta credinta!
Toti ereticii care nu au fost botezati ortodox ( anume prin intreita afundare ) se primesc numai prin botez. Fara botez nimeni nu poate duce o viata duhovniceasca tocmai pentru ca este lipsit de darul Sfantului Duh. Asa cum invata si Sfintii Parinti, inainte de botez diavolul lucreaza din interiorul omului, din inima. Dupa botez in inima omului se salasluieste Duhul Sfant, iar diavolul actioneaza din afara prin ispite, sugestii, ganduri..
ceea ce cred eu e ca ips corneanu a tradat biserica ortodoxa si pentru aceasta fapta va fi tras la raspundere la fel ca si iuda.este inntolerabil o fapta ca aceasta deoarece noi ne “dam foc singuri”,nu trebuie sa ne dam pe mana catoicilor .oare sf.marcu al efesului nu a spus sa ne ferim de catolici ca de sarpe?catolicii sunt mqai rai si decat dracu’.in moment ce acesta s-a impartasit cu catolicii a pierdut harul duhului sfant si a cazut in erezie.
Fratilor, mă tot întreb: cum de nu s-o fi potrivit ca, mai înainte de apostazia corneasca, sa fi venit de la greco-catolici – hai nu nuntiul apostolic, nu vreun episcop – macar un preot de parohie sa se împărtăşească în Biserica Ortodoxă? Că, oricât ai întoarce-o pe toate părţile, totuşi noi ortodocşii suntem mai mulţi… De ce nu se pune problema (şi) în sensul ăsta? Şi mai întreb ceva: este vreunul din cei ne-ortodocşi care au lăudat/acceptat gestul Mitropolitului, dispus să facă un gest echivalent? Adică de renunţare la propria credinţă şi de împărtăşire a celei ortodoxe? Dacă lor li se pare aşa de OK, de ce n-ar funcţiona şi în sens invers? Cum se găseşte unul să facă pasul cel strâmb, sar mulţi în apărarea lui spunându-ne nouă că nu trim în secolul 21 şi că nu suntem trendy … în timp ce eu cunosc multe cazuri de protestanţi, romano-catolici, musulmani şi chiar evrei care au cerut şi obţinut Botezul în Biserica Ortodoxă. DAR DESPRE ĂŞTIA NU VORBEŞTE NIMENI NIMIC! … “prietenii” ştiu de ce … !
fratilor rugaţi-l pe eretic să se retragă din scaun, sinodul tre să-l depună din treaptă, 45 de ani de arhierie a Mitropolitului Nicolae înseamnă 45 de ani de minciună.Oare cine este tatăl minciunii? DIAVOLUL.Preoţi şi credinciosi ai mitropoliei banatului nu vă mai supuneţi, nu mai ascultaţi de cel care v-a mintit 45 de ani.Dumnezeu să ne ierte că judecăm un ierarh dar asta e …..soarta.Orice păcat se iartă însă erezia NU.
Fratilor va indemn sa cititi din lucrarile patristice scrise de Inalt Prea Sfintia Sa Dr.Nicolae Corneanu si sa vedeti daca gasiti vreo erezie. Daca catolicii sustin infaibilitatea papei , noi avem infaibilitatea sinoduluicare chiar daca e alcatuit din 50 de persoane totusi patriarhul are drept de veto, asa ca e tot cam acelasi lucru.
Nu uitati ca ereziile combatute de cele 7 sinoade ecumenice nu au aparut in apus ci in rasarit!!!
Sa arunci cu pietre e usor dar,SA ARUNCE CEI FARA DE PACAT!!!
Parerile unor duhovnici mari ai nostrii nu ne indreptatesc si pe noi de o asemenea atitudine fratilor. Daca Mitropolitul Banatului a facut bine sau rau HRISTOS IL VA LAMURII SI VA PRIMII DUPA FAPTELE SALE!!! asa ca nu mai aruncati cu noroi ca va venii vremea cand va trebui sa raspundeti pt fiecare cuvant aruncat la voia intamplarii , nu faceti pe martirii ca Aceasta nu e o jertfa ci scoate in evidenta URA, RAUTATEA, MANDRIA ,SLAVA DESARTA, decat sa cititi carti cu gramada si sa va rataciti , mai bine rugati-va pt voi insiva.
Dumnezeu sa va lumineze!!!
Dragii mei, Una Sfanta si Soborniceasca Biserica a Lui Hristos Domnul inca de la inceputurile ei a fost incercata si tulburata de oamnei. Nimic si nimeni nu va reusii sa distruga Adevarul de Credinta Ortodoxa. Dureros este faptul ca nu frate al nostru, Mitropolit ce a cunoscut Adevarul s-a lasat inselat de false ganduri de “iubire crestina” si “unitate”. Sa ne rugam pentru el poate si pacatele noastre , ura, patimiile ce ne stapanesc si alte pacate duc la slabirea credintei celor ce conduc mrejele Sfintei Biserici. Daca un neam este pacatos si cei ce il conduc sunt pacatosi. Un neam eretic , plin de patimi are conducatori patimasi. Sa nu uitam dragii mei ca roadele Duhului Sfant sunt :” dragostea, bucuria , pacea , indelunga , rabdare, blandetea, facerea de bine, smerenia….ce au lipsit si IPS. Sale cand a facut aceasta fapta necugetata de impartasire cu cei ce manifesta erezii dogmatice impotriva Sf.Biserici .Aceste roade ale Duhului Sfant ne lipsesc si noua dragii mei, cand judecam si cartim lasand sa se intrevada lipsa de Duh Sfant dintre noi. Smerita cugetare , rugaciunea , cercetarea Sf.Parinti aceste sunt lucruri pe care trebuie sa le facem in aceste ceasuri, si mai ales rugaciune pentru Mitropolitul Nicolae.
Iertati-ma pe mine pacatosul .
+ Avondios
Daca Patriarhia nu ia atitudine inseamna ca fiecare ortodox e liber sa se roage, cunune, spovedeasca, impartaseasca, boteze in bisericile catolice? Vor cumva sa scape de noi, sa ne mute in bisericile catolicilor care sunt mai mult goale? La aceasta intrebare as dori sa raspunda patriarhul.
@ Timisoreanul “ortodox”:
“Sa arunci cu pietre e usor dar,SA ARUNCE CEI FARA DE PACAT!!!”
si, mai apoi:
“nu faceti pe martirii ca Aceasta nu e o jertfa ci scoate in evidenta URA, RAUTATEA, MANDRIA ,SLAVA DESARTA, decat sa cititi carti cu gramada si sa va rataciti , mai bine rugati-va pt voi insiva”
Vedeti cat de repede s-a gasit cel fara de pacat?! Taman unde nu te asteptai… Mai, mai… 🙂 Multumim de pietroaie, Mariuse… Dar cand sunt de la cineva fara de pacat, sa stii ca se primesc mai usor. (Altul insa era contextul in Evanghelie cu aruncatul pietrelor, nu unul legat de dogme, dar nu-i asa, noi nu citim prea mult Scripturile si Sfintii Parinti, ca sa nu ne “ratacim”? 🙂 )
“va venii vremea cand va trebui sa raspundeti pt fiecare cuvant aruncat la voia intamplarii”
Bine zis! Domnul sa aiba de mila de toti atunci! Noi nadajduim ca n-a fost la voia intamplarii.
“decat sa cititi carti cu gramada si sa va rataciti
Oh, si eu care stiam ca Domnul spusese: “Va rataciti nestiind Scripurile” si ca Sfintii Parinti toti ne-au indemnat sa citim cartile duhovnicesti anume ca sa ne ferim de ratacire si sa invatam credinta cea dreapta. De aceea nici nu ma mira ca nu ne intelegem, atata vreme cat nu avem in comun credinta Sfintilor Parinti si ne repugna multa-citire.
Gestul IPS Corneanu a starnit un scandal care are toate sansele sa distruga dialogul cu Biserica Catolica si cea Unita. De aceea sper ca va fi evaluat cu intelepciune ca gest personal si sa se stopeze rapid propagarea oricarui val la nivel institutionalatat in interiorul Bisericii noastre cat si la nivelul dialogului interconfesional.
Deasemeni in urma hotararii pe care o va lua Sinodul (cat mai repede)in privinta gestului in cauza,Preafericitul Daniel va trebui sa porneasca o campanie publica de explicare a hotararii astfel ca orice simplu credincios sa inteleaga clar diferentele interconfesionale .Astfel se va putea stopa curentul ecumenist cre face ca in mintea crestinilor nostri sa existe o mare confuzie intre confesiunile crestine ba chiar mai mult uneori un almes balmes de religii pe principiulDumnezeu e acelasi ,viziunile religioase sunt diferite.Doar in felul acesta se poate transforma un gest reprobabil intr-un castig Pt Biserica .