Update – O NOUA MARE SUPRIZA: In ziua in care Inaltul Anania ar fi implinit 90 de ani, IPS ANDREI A FOST ALES URMASUL SAU LA MITROPOLIA CLUJULUI!

18-03-2011 Sublinieri

UPDATE: Planul Securitatii si al CNSAS de compromitere a IPS Andrei

Într-un interviu în exclusivitate pentru ZIUA de CLUJ, înaltul prelat a precizat că, în opinia sa, experienaţa pastorală a fost principalul motiv care i-au determinat pe membrii Sfântului Sinod să îi acorde astăzi votul.

– Ce credeţi că a contat în alegerea dumneavoastră ca arhiepiscop şi mitropolit al Clujului?

– Eu cred că părinţii Sinodali s-au gândit la experienţa pastorală pe care o am, că nu-s puţini 21 de ani de episcopat şi înainte de aceşti ani, 12 ani de preoţie. Cred că la asta s-au gândit părinţii Sinodali când mi-au dat votul, socotind că voi încerca să continui misiunea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu şi că voi încerca să fac misiune bună la Cluj. Spuneam că nu sunt total străin de Cluj, pentru că acolo am fost hirotonit diacon şi preot. În Arhiepiscopia Clujului, la Turda, am stat 7 ani. În general se ştie şi aşa este, sunt maramureşan, am crescut în Maramureş, tatăl meu era din Maramureş, dar mama mea, Dumnezeu să o ierte, era din judeţul Cluj.

– Consideraţi că situaţia de acum cinci ani a fost un argument în favoarea dumneavoastră, în sensul reaparării unei „nedreptăţi” faţă de ierarhii ardeleni?

– Nu ştiu dacă s-au gândit la asta. Cred că mai mult a contat ceea ce v-am spus, misiunea ce s-a desfăşurat la Alba-Iulia, cu ajutorul lui Dumnezeu. Într-o eparhie care totuşi nu-i foarte bogată, s-au realizat lucruri importante. Dacă este să mă opresc doar la câteva: Facultatea de Teologie, Seminarul Teologic, postul de radio şi biserici noi, multe, două sute şi ceva. Avem în Arhiepiscopia de Alba-Iulia 43 de unităţi monahale, mănăstiri şi schituri, unde înainte de 1990 erau doar două.

– Aţi avut o strategie anume în privinţa vieţii monahale?

– Atât doar că m-am preocupat de ei, i-am înconjurat cu drag, i-am primit cu drag.

– Care vă vor fi priorităţile la Cluj?

– Eu zic că să preiau din mers misiunea ce a desfăşurat-o acolo Înaltpreasfinţitul Bartolomeu, misiunea duhovnicească, întâi de toate, slujirea, slujbe şi grija faţă de tineri, în primul rând de tinerii teologi. Pe lângă această slujire duhovnicească, pe lângă slujbe, poate foarte importantă este şi slujirea socială şi implicarea în viaţa cetăţii.

– Accentul va cădea pe exercitarea calităţii de arhiepiscop sau a celei de mitropolit?

– Cea de mitropolit te solicită din când în când, pe când cea de păstor, de arhiepiscop, te solicită tot timpul.

– Ce perspectivă întrevedeţi pentru Eparhia de Alba, inclusiv în privinţa succesorului dumneavostră?

– Deocamdată nu am nimic clar, dar eu cred că Dumnezeu va purta de grijă şi urmaşul meu de acolo va duce steagul înainte, adică ca tot ce s-a făcut să se păstreze şi ma mult poate chiar să se sporească.

***

Noul mitropolit al Clujului: În atenţia Bisericii trebuie să fie tinerii, pentru că ţara îmbătrâneşte

IPS Andrei Andreicuţ a spus, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în care a fost desemnat în funcţia de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, că s-a rugat la Dumnezeu, în ultimele zile, pentru ca la Cluj să vină “cel mai potrivit mitropolit”.

“În zilele dinaintea alegerilor m-am rugat obişnuit. Totuşi pot spune că am înmulţit rugăciunile, dar nu neapărat ca să fiu eu ales, ci ca să lucreze Dumnezeu ca cel mai potrivit mitropolit să vină la Cluj”, a spus IPS Andrei.

Noul mitropolit al Clujului a subliniat că în atenţia Bisericii Ortodoxe trebuie să se afle tinerii, cărora trebuie să le fie acordată o atenţie deosebită.

“În atenţia noastră trebuie să stea lumea tânără. Ţara noastră îmbătrâneşte, copiii sunt mult mai puţini, înmormântări sunt tot mai multe. Mulţi merg să lucreze în străinătate din cauza condiţiilor materiale. Este de mare importanţă menţinerea tineretului întrucât ei sunt biserica de mâine, România de mâine”, a afirmat IPS Andrei Andreicuţ.

De asemenea, el a ţinut să precizeze că în urmă cu 25 de ani a plecat la Alba Iulia de la Cluj, unde şi-a început cariera duhovnicească.

“Din punct de vedere sentimental sunt legat de acest oraş (Alba Iulia-n.r.). În acelaşi timp, mă întorc acolo unde am început cariera duhovnicească. În 25 martie se împlinesc cinci ani de la întronizarea ca mitropolit a IPS Bartalomeu, acum tot în 25 martie, de Buna Vestire, este o nouă întronizare. Vreau să continuu misiunea de excepţie făcută de IPS Bartolomeu şi să ne implicăm cât mai mult în viaţa oamenilor de zi cu zi pentru ajutorarea celor necăjiţi, a celor defavorizaţi”, a mai spus noul mitropolit al Clujului. (…)

(sursa)

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, a fost ales, vineri, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în funcţia de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, rămasă vacantă după moartea IPS Bartolomeu.

Sfântul Sinod al BOR s-a întrunit, vineri, sub preşedinţia Patriarhului Daniel, pentru alegerea noului mitroplit al Clujului, în ziua în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea IPS Bartolomeu.

Pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au candidat arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

Cei doi ierarhi au fost desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan în 14 martie, iar în ziua următoare Adunarea Eparhială a Mitropoliei Clujului a anunţat menţinerea celor două propuneri.

Conform prevederilor statutare în vigoare în cadrul BOR, mitropolitul a fost ales prin vot secret de către Sfântul Sinod.

Astfel, IPS Andrei Andreicuţ a obţinut 29 din cele 46 de voturi exprimate, în timp ce pentru episcopul vicar Irineu Bistriţeanul au fost exprimate 17 voturi.

PF Daniel preciza recent că BOR este singura biserică ortodoxă din lume care, înaintea alegerilor pentru un membru al Sfântului Sinod, cum este şi Mitropolitul Clujului, mai consultă clerul şi credincioşii laici.

Ceremonia de întronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, în 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, când se împlinesc cinci ani de când IPS Bartolomeu a fost instalat în scaunul mitropolitan al Clujului.

BIOGRAFIE: IPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, a urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972), ulterior fiind repartizat ca inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj – Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978, când a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Ulterior a activat ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar administrativ. Din 1985 a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, obţinând titlul de “Doctor în Teologie” în anul 1998.

În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicuţ la rangul de arhiepiscop.

În 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional “Pentru Merit” în gradul de “Mare Ofiţer”.

(sursa)

  • IPS Andrei este recunoscut şi pentru activitatea derulată în plan administrativ-bisericesc, dar şi în domeniul didactic, fiind cel care a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal “Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia, şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
  • Ulterior, în calitate de arhiepiscop de Alba Iulia, a făcut demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia, primele cursuri fiind începute în 1991.
  • Andrei Andreicuţ predă în prezent, în cadrul facultăţii, disciplina “Morală şi Spiritualitate Ortodoxă”, iar în perioada 2000-2008 a fost şi decan al facultăţii, din 2008 deţinând funcţia de decan onorific.
  • În 25 decembrie 2001, arhiepiscopul de Alba Iulia a înfiinţat Radio Reîntregirea, un post de radio creştin care acoperă, ca emisie, judeţele Alba şi Mureş din subordinea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
  • Arhiepiscopul de Alba Iulia are numeroase cursuri, lucrări de specialitate şi cărţi publicate, dar este şi iniţiatorul a numeroase conferinţe sau simpozioane naţionale şi internaţionale.
  • În cei 20 de ani de la întronizarea arhiepiscopului Andrei Andreicuţ, în Arhiepiscopia de Alba Iulia au fost construite aproximativ 200 de biserici, zeci de case parohiale, dar a fost dezvoltată şi una dintre cele mai mari reţele sociale din ţară, cu numeroase centre sociale, case de tip familial, cantine şi cămine pentru bătrâni.
  • În 2005, arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Andrei a candidat pentru scaunul de mitropolit al Ardealului, fiind susţinut de IPS Bartolomeu Anania, dar a pierdut atunci în faţa actualului mitropolit, IPS Laurenţiu Streza.
  • Andrei Andreicuţ a fost acuzat şi de colaborare cu fosta Securitate, iar în 2007 CNSAS a stabilit că a făcut poliţie politică. Ulterior, ierarhul a atacat în instanţă decizia CNSAS, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestaţia formulată şi a constatat nulitatea deciziei consiliului.
  • Arhiepiscopul de Alba Iulia a susţinut în mai multe rânduri că nu “a turnat” pe nimeni şi că nu a făcut poliţie politică, ci, din contră, că a fost “hăituit” de securitate. El a susţinut ca Securitatea l-a urmărit ani la rând şi chiar l-a împiedicat să plece la studii în străinătate, deşi a luat de două ori examenele pentru bursă, iar pentru doctorat a fost nevoit să dea examenul de cinci ori.
  • Andrei Andreicut a recunoscut că a fost nevoit să semneze un angajament cu fosta Securitate şi i s-a dat numele de cod “Ionică”, ierarhul, pe atunci preot în Turda, fiind cunoscut în parohia sa ca “părintele Ionică”. Andreicuţ a recunoscut că a semnat angajamentul sub presiunea Securităţii, însă de fiecare dată a spus că nu a dat note informative şi nu a “turnat” pe nimeni.

(Gandul)

Vezi si:

***

***

Noul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ a fost ameninţat că va face puşcărie dacă nu colaborează cu securitatea, fiind considerat un caz atipic de către membrul CNSAS Mircea Dinescu, care spune că, spre deosebire de alţi preoţi, Andreicuţ nu a căutat să facă o carieră în Securitate.

În 2007, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit că Andrei Andreicuţ ar fi făcut poliţie politică. Andreicuţ a contestat decizia în instanţă, Curtea de Apel Alba Iulia anulând decizia Consiliului.

“A câştigat în instanţă şi cred că a avut dreptate“, a declarat pentru gândul membrul CNSAS, Mircea Dinescu.

“Din câte îmi amintesc, Andreicuţ a fost un caz atipic. Faţă de alţi preoţi nu s-a oferit să colaboreze cu Securitatea, ci a fost şantajat. Din câte îmi amintesc a fost o poveste cu un student pentru care intervenise. Securitatea l-a ameninţat cu închisoarea, iar Andreicuţ a semnat angajamentul de colaborare ca să scape”, a povestit Dinescu.

Acest lucru se întâmpla în 1983, când Andrei Andreicuţ a fost acuzat că a mituit un profesor de la Seminarul Teologic din Bucureşti pentru a accepta un student.

Mircea Dinescu spune, însă, că Andreicuţ nu a fost un “turnător” activ.

“Nu a fost ceea ce se cheamă un turnător. E un caz cum nu am mai întâlnit în rândul preoţimii care a colaborat cu Securitatea. Un caz atipic. Marea majoritate nu numai că semnau angajamente, dar încercau să facă o carieră în Securitate, pentru că aşa se putea promova”, a declarat Dinescu.

***

Arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, a primit din partea CNSAS decizie de politie politica. Ierarhul ortodox a contestat decizia in instanta. Fostul preot de Turda nu a avut dosar de retea, ci de urmarit, asa cum dovedesc notele informative din arhiva CNSAS si dupa cum a afirmat si el, inca din 2001. Ierarhul a marturisit atunci ca a intrat intr-o relatie cu Securitatea pentru ca a incercat sa intervina in favoarea unui tanar pentru a fi admis la Seminarul teologic. Atunci a dat o singura nota informativa si anume cea din ziua in care a semnat si angajamentul cu Securitatea.

Am rasfoit Dosarul de Urmarire Informativa (D.U.I.) de la CNSAS al Inalt Prea Sfintitului pentru a afla elementele-cheie ale activitatii sale de dinainte de 1989. Am descoperit dialogurile politice inedite pe care acesta le avea cu Nicu Steinhardt, monahul de la Rohia, inregistrate cu ajutorul unuia dintre cele sase microfoane fixe pe care le avea in casa. Apoi, am observat ca majoritatea documentelor aflate in dosarul de urmarit al IPS Andrei Andreicut arata ca Securitatea il vana pe preotul de Turda in special pentru modul in care acesta relationa cu tinerii si copiii, misiune care isi arata roadele. Parintele ortodox mai era urmarit si pentru legaturile sale cu personalitati religioase asa-zis “periculoase” din Biserica Ortodoxa – “legionari” si “mistici” – cum ar fi preotii Dumitru Staniloae, Arsenie Papacioc sau Gheorghe Calciu. Nu in ultimul rand, Andreicut era supravegheat din cauza relatiilor sale de prietenie cu greco-catolicii, in conditiile in care el insusi provenea dintr-o familie de greco-catolici.

“Nu este pentru o patrie socialista”

Intr-o nota de analiza aflata in D.U.I nr.4314, din 17.03.1979, privind pe preotul ortodox Andreicut Ioan din Turda, ofiterul care se ocupa de IPS Andreicut raporta ca: “In timpul cat urma teologia, a intretinut relatii cu preotul X de la care primea materiale mistice-religioase. (…) Datorita faptului ca intretine relatii cu preotul X si activitatii intense de catehizare pe care a desfasurat-o dupa venirea in Turda, la data de 21.02.1979 a fost avertizat, cu care ocazie s-a angajat sa intrerupa orice legatura cu fostii descendenti ai cultului greco-catolic. Andreicut Ioan asa cum confirma materialele informative, a continuat si dupa avertizare sa desfasoare o intensa activitate religioasa menita sa contracareze educatia ateista oficiala facuta cetatenilor.Se manifesta ca un bun roman, un bun patriot, insa nu este pentru o patrie socialista sau comunista deoarece este hotarat, chiar pana la sacrificiu, sa activeze in directia scoaterii cetatenilor de sub influenta ideologiei statului nostru socialist”.

De asemenea, Securitatea il considera pe actualul Arhiepiscop de Alba, dupa cum reiese dintr-un “Plan de masuri” aprobat de Securitate “un fanatic religios din care cauza s-a hirotonisit ca preot celibatar, este semnalat ca desfasoara o intensa propaganda religioasa pentru a contracara propaganda ateista”. De aceea, continua documentul, “pentru a stabili daca Andreicut Ioan desfasoara activitate ostila sub masca cultului ortodox, sau daca are un rol in cadrul clandestinitatii greco-catolice, se vor lua urmatoarele masuri: incadrarea informativa prin reteaua existenta, intrucat informatorii “PALADE” si “MARCUS” din problema au mai furnizat informatii despre el, vor fi dirijati in continuare sa ne furnizeze date despre relatiile lui cu fosti deserventi ai cultului greco-catolic, persoane ce-l viziteaza, contactarea lui de catre cetateni straini si preocupari ostile prezente”. Totodata, se va trece la “compromiterea lui X in scopul izolarii si indepartarii acestuia de obiectiv, in scopul temperarii activitatii obiectivului si a curma influenta negativa pe care o exercita X asupra lui, prin reteaua informativa si celelalte mijloace si metode ale muncii”.

Prin deductie, tragem concluzia ca X – indicativul este sters din dosar – era Nicolae Steinhardt, al carui nume apare mai jos, intr-alta Nota.

Strict Secret cu Nicolae Steinhardt

Securitatea a surprins si discutiile lui Andreicut cu Nicolae Steinhardt. Sursa “Nicu B63″ este cea care a redat una dintre intrevederi in “Dosarul nr.6 I.D.M/ ex.unic/ Redat din lb romana/ Strict secret/ Mr.Lucaci F./14.06.1971/ STENHARD NICOLAE, Bucuresti, str.I.Ghica nr.3″:

“La orele 15.00. Ob (Obiectivul – nota red.) impreuna cu preotul NICOLAE si alti tineri s-au intors de la biserica. (…) Au luat masa impreuna. I-a intrebat cum ii cheama, unul era X, altul Y.

Pr N a intrebat unde e al treilea, Z, i s-a raspuns ca e la institut, in anul II. Pr N a afirmat ca-i place cum a ales.

X a intrebat de ce pleaca evreii din Romania, poate fiindca vor sa faca comert, sa fie liberi.

Preotul N: “Vedeti si ce partizani au fost la inceput pentru regimul comunist, desi stiau despre desfiintarea libertatii comertului, a circulatiei”.

X: Eu ma gandesc mult la ei, la ceea ce fac, la recentele bombardamente din Irak.

Preotul N: “Ceea ce fac ei cu petrolul nu e bine, sunt prea camatari” (se refera la Irak). In continuare au discutat despre lipsa unor produse alimentare din tara. Pr. N a afirmat ca tinerii au plecat de la tara, in agricultura au ramas numai batranii”.

NICU B63 a transcris de pe banda magnetica in “Dosarul nr.6.I.D.M; ex. Unic/ Nr. file 1;Bir.1 364; Mr. Lucaci F; 14.06.1981″ si o alta discutie avuta de IPS Andrei Andreicut cu parintele Nicolae “STENHARD”, dupa cum scrie securistul de serviciu.

“La orele 8.25 a sosit in vizita la Obiectiv preotul NICOLAE din Bucuresti. (…) Pr.N – a afirmat ca merge de multe ori la Tg. Lapus la rudele sotiei si vede niste cozi interminabile, mai ales la paine. Multi stau la rand si nu sunt siguri ca vor primi; intr-o tara ca a noastra, care era atat de bogata. Cultura este la pamant, lapte nu se gaseste, branza nu se gaseste”, consemneaza constiincios NICU B63.

“PALADE”, informator de baza

Un informator extrem de activ, asa dupa cum reiese si din documentele aflate in Dosar a fost “PALADE” Intr-o “nota informativa din 08.04.1980, Copie Strict Secret”, acesta scria urmatoarele: “In data de 6 aprilie 1980, numitul preot X mi-a spus urmatoarele: Am fost coleg cu preotii Andreicut, preot in Turda, str. Fabricii, si cu Y. (…) Asculta cu regularitate posturi straine. Pr Andreicut mi-a spus ca a fost chemat la securitate in legatura cu activitatea sa religioasa si cu mobilizarea multor cetateni la biserica. De asemeni X mai spunea despre un profesor de teologie din Bucuresti care vorbea foarte frumos si care a fost chemat la Securitate in legatura cu activitatea sa religioasa si cu mobilizarea multor cetateni la biserica. De asemeni, X mai spunea despre un profesor de teologie din Bucuresti care vorbea foarte frumos si care a fost chemat la Securitate si i-a interzis, dar totusi desi i-au incuiat toate usile a iesit la geam si a vorbit studentilor avand curajul sa critice chiar pe conducatorii statului. La un Radio strain cereau eliberarea lui de la inchisoare”. (Este vorba de Parintele Calciu – nota. red.)

“Comenteaza dusmanos” atitudinea statului fata de religie

Securitatea a incercat, pe toate caile, sa ii puna bete in roate fostului preot de Turda si atunci cand Andreicut trebuia sa se transfere la Alba Iulia si pentru a nu i se aproba inscrierea la doctorat. Politia politica a regimului comunist nu putea sta cu mainile in san atunci cand la urechile ei a ajuns ca actualul Arhiepiscop de Alba a fost propus de Episcopia Clujului sa participe la un concurs, pentru a deveni preot misionar in afara tarii. Demersul Securitatii este demonstrat intr-o nota a “Ministerului de Interne Serviciul Municipal Turda/Securitate, Nr.Bv/0055454 din 29.08.1980, catre Inspectoratul jud. Cluj, tov.col.Dumitrascu N”, in care se spune:

“Raportam ca urmarim prin D.U.I pe numitul ANDREICUT IOAN, preot ortodox celibatar la parohia Turda – Fabrici, nascut la 24.01.1949 in Oarta de Sus, jud. Maramures, absolvent al Institutului Teologic din Sibiu, fost inginer constructor, fost membru P.C.R.

Din datele ce le detinem rezulta ca intretine relatii cu elemente ce au antecendente politice si penale (fosti legionari si condamnati pentru infractiuni contra securitatii statului), impreuna cu acestia comenteaza dusmanos politica interna si externa promovata de conducerea statului si in special atitudinea statului fata de religie. Este hotarat sa actioneze impotriva acestei politici, fiind influentat in acest sens de persoanele cu antecedente, cu care se afla in legatura. Desi in 1979 a fost avertizat, se mentine pe pozitie ostila cu toate ca ii este frica ca isi va pierde libertatea. Pr. Andreicut Ioan, desi are aceasta atitudine, a fost propus de catre Episcopia Clujului sa participe la un concurs ce va avea loc la Bucuresti, pentru a deveni preot misionar in strainatate.

Intrucat sus-numitul are conceptii ostile, nu exista garantia ca ne va reprezenta in strainatate in mod obiectiv, propunem sa se intervina ca acesta sa nu fie trimis in strainatate”.

Compromiterea

Aceste actiuni de filaj zilnic realizat de securisti, dornici sa gaseasca si in cazul IPS Andrei Andreicut calcaiul lui Achile, au dat, in cele din urma, rezultate. Iar ierarhul ortodox a ajuns sa semneze un angajament cu Securitatea – fara insa ca vreodata sa dea si note informative despre cineva. Despre acel moment al vietii povesteste IPS Andrei Andreicut:

“Toate aceste sicane erau rezultatul misiunii mele care nu le era pe plac. Imi cautau nod in papura si nu-l gaseau. Au incercat sa ma compromita moral, dar n-au reusit. Nici o acuza de genul acesta nu exista in dosar. Dar, pana la urma, dialectica draceasca totusi a gasit ceva. Au pescuit o tarasenie urata cu care voiau sa ma santejeze. Toata povestea este legata de admiterea unui tanar la Seminarul din Cluj. Respectivul acum este un preot foarte bun. Ce s-a intamplat: Tanarul in cauza efectiv avea vocatie preoteasca. A dat de mai multe ori admitere la Seminar si n-a reusit. N-a reusit pentru ca la Cluj erau, pe de o parte, locuri foarte putine; iar, pe de alta, din nefericire mai lucrau si interventiile.

In anul 1983, contrar convingerilor mele, stiind ca un avocat aranjase cu un timp inainte intrarea altui tanar la Seminar, i-am relatat situatia tanarului in cauza. S-a oferit, fara sa fac mari insistente, sa-l ajute.

Tanarul a intrat, iar avocatul era nelinistit ca tatal baiatului nu-l contacteaza. Mi-a dat in acest sens telefon si telefonul a fost fatal. Tatal baiatului l-a cautat apoi. Securitatea insa a declansat o intreaga ancheta. Sunt cu constiinta impacata ca tanarul merita sa intre, dar, pana astazi, imi pun intrebarea daca ancheta ce a urmat n-a fost pedeapsa lui Dumnezeu ca atunci, o data, mi-am incalcat principiile?

Pe 20 octombrie 1983 am fost convocat la <Militia Economica> din Cluj. Vorba fie! Acolo ma asteptau maiorul Pop Vasile de la Securitatea Turda si un locotenent. Ancheta a fost urata si indelungata. Declaratii tracasante si dirijate cum ca as fi fost complice la trafic de influenta. Cu aceasta incercau sa ma santejeze. Pana atunci n-au avut nici o declaratie scrisa de la mine.

Le-am relatat tot adevarul, pentru ca si asa il stiau, referitor la intrarea baiatului la teologie. Mai tarziu, de abia, am aflat ca nu puteau folosi ca probe convorbirile telefonice si ca era bine sa nu recunosc nimic.

Amenintarea repetata era ca or sa ma inchida pentru trafic de influenta”.

Planul Securitatii realizat atunci are repercusiuni si acum. Practic, CNSAS a reusit astazi sa duca pana la capat misiunea de compromitere a ierarhului ortodox.

EPILOG

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat decizia CNSAS de poliţie politică dată anul trecut, in totala nedreptate, Inalt Prea Sfintitului Andrei. Reamintim ca Biserica a fost si este supusa in continuare campanii infame, de natura anticrestina, intretinuta, chiar prin incalcarea Legii, de membrii colegiului CNSAS Mircea Dinescu si Ticu Dumitrescu [Afirmatia este totusi incorecta: Mircea Dinescu, cu toate pacatele sale, a avut si are o atitudine corecta fata de acest caz, situandu-se, public, si in 2007, si azi, in raspar cu decizia colegilor sai, precum arata si articolul de mai sus, n.n.]. Parintele Andrei Andreicut isi publicase inca din 2001 dosarul de la Securitate in lucrarea “S-au risipit facatorii de basme – amintiri care dor”, explicand exact contextul in care a semnat un angajament fara a da insa niciodata note informative. La data cand a primit decizia de politie politica mass media au facut-o publica cu surle si trambite, fara a o chestiona prea mult, lovind astfel direct Ortodoxia romana, ceea ce si-au si propus de altfel agentii operatiunii. Vectori anticrestini de prin presa au jubilat, cu spume, as putea spune, daca ma gandesc la Gabriel Andreescu, a carui dementa mergea pana intr-acolo incat sustinea chiar nebunia ca parintele Andreicut “a tradat secretul spovedaniei”.

(…)

Declaraţia de presă a IPS Andrei

Vineri, 15 februarie 2008, Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia formulată de către IPS Andrei împotriva deciziei CNSAS privind colaborarea cu securitatea ca poliţie politică. La reşedinţa arhiepiscopală IPS Andrei a făcut o declaraţie de presă şi a răspuns la câteva întrebări ale jurnaliştilor prezenţi.Vă prezentăm în continuare declaraţia de presă a IPS Andrei:

17 ani de zile m-a hărţuit securitatea. Lucrarea mârşavă a securităţii a încununat-o CNSAS printr-o decizie nedreaptă. În 18 octombrie 1997, printr-un lung interviu acordat cotidianului ZIUA, militam pentru înfiinţarea CNSAS pe care îl consideram un for moral. M-am înşelat amarnic pentru că s-a dovedit o instituţie subiectivă care prin deciziile date terorizează a doua orară victimele şi nu se ocupă de călăi. Din instituţie se scurg date care creează diversiuni şi scandaluri mediatice înainte ca justiţia să se fi pronunţat sau chiar mai înainte ca CNSAS să fi dat o decizie finală. În noiembrie 2007 m-am adresat justiţiei, iar astăzi, 15 februarie 2008, Curtea de Apel Alba Iulia a făcut dreptate, anulând decizia 2809 dată de CNSAS în 13 septembrie precum şi decizia de reexaminare 3360 din 9 octombrie 2007. Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ierte pe membrii Colegiului CNSAS, iar dacă mai au o urmă de conştiinţă să îşi ceară scuze.

– De ce credeţi că a luat CNSAS această decizie?

Nu ştiu, dar cred că decizia CNSAS a fost subiectivă. Eu cred că cei din colegiu nici nu s-au uitat la dosarul voluminos de urmărire pe care îl aveam în instituţia dânşilor. Dosarul respectiv a fost văzut de către unii dintre cercetători, dar cred că cei din Colegiu nu l-au văzut. Decizia s-a dat pe muchie: 5 au fost împotrivă, iar 6 au votat pentru aceea decizie subiectivă.

– Credeţi că prin această decizia a CNSAS s-a dorit lovirea Bisericii?

Nu vreau să fac presupuneri, în general se ştie că sunt forţe anticreştine, care lovind în ierarhia bisericească, în Biserică, în instituţiile Bisericii ar vrea să discrediteze mesajul pe care Biserica îl propovăduieşte. Dar Biserica Îl are ca şi cap pe Hristos şi Domnul Hristos ne-a promis un lucru important că Biserica nu va fi înfrântă nici de porţile iadului. Aşa că dacă noi am fi oameni sfinţi, dacă am fi creştini absoluţi nu ne-ar prea interesa de deciziile pe care le dau pe nedrept forurile omeneşti pentru că ştim ce avem în conştiinţă dar pentru imaginea Bisericii asemenea decizii pot fi dăunătoare şi aşa cum am zis cred că Curtea de Apel, atunci când a reparat stricăciunea pe care a făcut-o CNSAS-ul stropindu-mă cu noroi şi pe mine şi pe alţii nefiind vinovaţi, această decizie este după voia lui Dumnezeu.

(Sursa: AR/ 15 Februarie 2008)

Luciana POP – Ziaristi Online



Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cuvantul ierarhilor, IPS Andrei, IPS Bartolomeu Anania, Parintele Nicolae Steinhardt

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “Update – O NOUA MARE SUPRIZA: In ziua in care Inaltul Anania ar fi implinit 90 de ani, IPS ANDREI A FOST ALES URMASUL SAU LA MITROPOLIA CLUJULUI!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Adevarata miza o reprezinta scaunul vladicesc de Alba si echilibrarea teritoriala a celor doua mitropolii.Ar mai fi apoi mutarea sectiei de pastorala la Sibiu si Alba sa ramana cu sectia de sociala si didactica .Ajunsa la apogeu cu scoala doctorala facultatii de teologie sa -i fie redus avantul.Nadajduim ca noul ierarh sa pastreze intreaga mostenire intacta si sa fie la inaltimea chemarii acestei eparhii si in legatura de fratietate cu ierarhul plecat la Cluj.De cate ori a fost invitat la hram la Toplita Andrei de catre Ioan?Ce vrea sa insemne” acum si aici’ rostit de Irineu?Au fost doar doua intrebari la care as raspunde :neiubirea.

  2. E o mare bucurie ca acest Ierarh sa ajunga la Cluj, era singura varianta valabila. Il cunsoc personal si ne leaga o prietenie frumoasa. Dumnezeu sa ii dea putere si curaj, ca sa aiba o voce care sa se auda in Sinod.

  3. Pingback: MARTURII DESPRE PARINTELE STEINHARDT la centenarul nasterii sale (29 iulie): MARTURISITORUL NONCONFORMIST -
  4. Pingback: Pastorala exceptionala de Craciun a IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului: PRECUM MAGII, SA NU NE INTOARCEM LA “IROD”, LA OMUL LUMESC, “CIVILIZAT”, CI SA O APUCAM “PE ALTA CALE”, CEA STRAMTA, A LUI HRISTOS! -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate