“Ceea ce a inceput din Siria, acum continua cu Libia, maine va ajunge la stramtorile Bosforului si vedem pe mai departe, cu razboiul mondial…”. Omilia MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la praznicul SFANTULUI STEFAN, INTAIUL-MARTIR, despre caile de dobandire/activare a DUHULUI SFANT, “SUFLETUL SUFLETULUI”. “Asa sa vorbim sfintilor, cu simplitate si cu smerenie”
Sfantul Duh, Sufletul sufletului (26.12.2019)
Predica IPS Mitropolit Neofit de Morfou tinuta in cadrul Vecerniei care a avut loc in Biserica Sfantului Haralambie din Deneias (Morfou) pe 26.12.2019 (fragmente):
Frati si surori, va urez ani binecuvantati cu ocazia acestei mari sarbatori a Craciunului. Binecuvantata sa va fie casa si sa invatam de la Sfantul Intai Mucenic si Arhidiacon Stefan calea martirica, o cale prin care multi oameni din Biserica noastra si-au incheiat viata si au intrat in Viata Vesnica. Este o cale, dar nu este singura. Multi oameni si sfinti si-au incheiat viata pamanteasca in pace, multi oameni. Multi sfinti si-au terminat vietuirea lor pe pamant si au inceput viata in Ceruri, viata vesnica, prin martiriu.
Nu e intamplator, daca ati observat, ca in seara asta toti preotii nostri poarta vesminte rosii. Nu este o alegere a lor personala, ci este un canon bisericesc de urmat atat pentru diaconi, preoti si ierarhi, ca vesmintele pe care le purtam sa fie randuite in functie de sfantul pe care il sarbatorim. Cand avem un sfant care si-a terminat viata prin sange, purtam haine ce au culoarea sangelui, rosu. Cand serbam sfintii care si-au terminat viata in asceza, drept Cuviosi (…), pentru ca acestia si-au omorat sinele, patimile si voia proprie si au dobandit voia Rastignitului Hristos, avem obligatia sa purtam vesminte verzi, deoarece este culoarea Sfintei Cruci.
Astazi dimineata, dupa cum stiti si cum arata si icoana Panaghia Eleusa (Panaghia Milostiva) am sarbatorit Soborul Maicii Domnului, cea care a daruit lui Dumnezeu ceea ce El nu avea. Toate Le avea Dumnezeu, Imparat este, Creatorul Universului si al intregii lumi este, Dumnezeul vietii si al mortii. Un lucru nu avea Dumnezeu inainte de Intruparea Sa, de Buna Vestire, si anume nu avea trup. Dumnezeu este Duh, asa cum ne spunea si Sfantul Stefan inainte de a fi martirizat. Voia Dumnezeu sa poarte si trup. Si acest trup I L-a daruit, cine? Cea mai curata dintre oameni si la suflet si la trup, Maica Domnului. De aceea ea s-a numit Nascatoare de Dumnezeu, adica cea care L-a nascut pe Dumnezeu-Omul, Iisus. De cate ori o sarbatorim pe Panaghia, ce culoare credeti ca purtam? Culoarea luminii, albastru. De ce? Deoarece ea este Theotokos, Maica Luminii! Cand veniti de dimineata la Liturghie ce auziti preotul sau diaconul sa cante? “Pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica Luminii cu cantari sa o cinstim!”. Si incepe psaltul sa zica: “Pe cea mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii…”
Vedeti, asadar, toate in Biserica noastra au o randuiala, o ordine, o semnificatie, chiar si culoarea vesmintelor pe care le poarta preotii. (…)
Daca avem ceva de invatat de la cel pe care il cinstim astazi, pe Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, este ca una dintre caile pe care le putem urma ca sa dobandim Imparatia lui Dumnezeu este cea a Martiriului. Aceasta si-a dorit si sfantul care ne gazduieste astazi in Biserica lui, Sfantul Mucenic Haralambie, aceasta este calea pe care a deschis-o Insusi Domnul nostru prin moartea Sa pe Cruce si primul dintre oameni care I S-a asemanat prin calea martiriului, a fost si este Protomartirul si Arhidiaconul Stefan. (….)
Si spunea Sfantul Grigorie Palama: “In fata vietii unui sfant ca Sfantul Stefan cine poate sa mai spuna ceva?”. Nimeni! Nu avem decat sa ne inchinam in fata vietii sale scurte, pentru ca nu era inaintat in varsta, asa cum ne uram noi unii altora “la multi ani”. Viata lui a fost scurta, icoana sfantului oglindeste tineretea acestuia. Dar cat de mult a stralucit in ceasul martiriului sau, cand altii se tem atat – si pe buna-dreptate, nu o zic cu usurinta, se poate sa ni se intample si noua: cat de mult ne infricoseaza clipa in care iese sufletul din noi? Totusi, stiti de ce nu s-a temut Sfantul Stefan? Chiar le-a tinut o predica celor care il acuzau in momentul in care il omorau cu pietre. Si el le vorbea cu evlavie, dar le spunea cuvinte cu putere si cu mult curaj, fara sa se teama. Le spunea ca a venit Mesia, Fiul lui Dumnezeu si ca nu L-au primit, ci L-au rastignit. De ce avea atata curaj? De ce nu se temea de moarte? De ce nu se gandea la tineretile lui, ca isi va pierde viata printr-o moarte grea? Pentru ca in sufletul sau dobandise un Suflet mai adanc. Spune un sfant al Bisericii mai putin cunoscut, Sfantul Simeon Noul Teolog: “Care este Sufletul sufletului, Cel pe care noi toti trebuie sa Il dobandim ca sa plece de la noi frica, panica, nelinistea?“. Nu vedeti cate boli psihice are astazi lumea? Fobii, dureri si depresii. Si vedem un tanar sfant, in primele zile ale crestinatatii, care sa dobandeasca pe deplin Duhul Sfant. Iata secretul. Sufletul sufletului este Duhul Sfant.
Căci Duhul Sfant L-am primit cu totii la Botez, El nu este in afara noastra – Imparatia Lui Dumnezeu este inlauntrul nostru. Asa cum spune si Sfantul Pavel, acela care pazea hainele celor ce il lapidau pe Stefan, si era complice la uciderea care se savarsea, desi o facea din nestiinta. Si pocainta poate sa il ridice pe cel mai pacatos dintre oameni si sa il faca sa devina un Apostol al neamurilor, ca Pavel. Spune Pavel, dupa ce a primit Duhul Sfant, dupa minunea de pe drumul Damascului, ca “Duhul Sfant locuieste in mine”. (…)
La savarsirea Tainei Botezului si a Mirungerii, preotul spune: “Pecetea darului Duhului Sfant”. Si astfel Il avem in adancurile cele mai adanci ale inimii noastre, Dar daca nu ne pocaim, daca nu ne curatam sufletul, Acest Suflet al sufletului nostru este inactiv. E ca si acum ati avea un generator in gradina dumneavoastra si il tineti inchis. Si cu toate ca ati putea sa aveti lumina de la acest generator daca l-ati curata si l-ati folosi, generatorul este acolo si se oxideaza, astfel ca ajunge sa nu mai poata functiona fara interventia unui mecanic foarte priceput. Astfel este sufletul nostru cand nu lucreaza Duhul Sfant inauntrul nostru, atunci cand nu Il simtim in noi.
Sfantul Intai Mucenic si Arhidiacon Stefan ne invata cum sa punem in functiune generatorul din sufletul nostru. Cum sa Il facem sa lucreze si sa dea nastere Luminii hristice in inima noastra. Modul in care a murit… Ce zicea in momentul in care sufletul sau iesea din trup, ce zicea fara teama, in pace si liniste? Era print al lui Hristos, Stefan. Zicea: Nu le socoti lor pacatul acesta – adica aceleasi cuvinte pe care le-a rostit si Hristos pe Cruce. Le-a repetat intocmai, in acelasi Duh, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. I-a iertat pe cei care il omorau si Il ruga pe Hristos sa ii ierte in aceeasi masura.
Unul din motivele, indraznesc sa spun, pentru care Apostolul neamurilor, Pavel ajunge sa cunoasca pocainta si pe Hristos, este pentru ca primul mucenic crestin din Ierusalim, Arhidiaconul Stefan, cu acest cuvant al sau, l-a iertat. In aceasta iertare din inima lui Stefan era cuprins si smeritul Pavel. Vedeti? De aceea, si noi sa avem grija ce cuvinte ies din gura noastra. Daca ies cuvinte frumoase, acestea se vor indeplini fie acum, fie mai tarziu. Ce zice Hristos? Binecuvantati si nu blestemati! V-ati gandit ce se intampla daca noi, in loc sa spunem cuvinte frumoase, urari si rugaciuni, rostim blesteme, rautati, injuraturi, barfe rele? Pai, ma iertati, cum ar spune si Batranul Iacob [Tsalikis], in loc sa adunam Duh Sfant, vom aduna duhuri demonice si vom deveni de nerecunoscut. Pentru ca judecam si uram, pentru ca barfim si nu iertam pe cei ce ne-au amarat, pe cei ce ne-au nedreptatit. Ce lucruri mari sunt acestea, dar si simple, in acelasi timp.
Sfantul Stefan este poate, dupa Domnul Iisus Hristos, primul dascal, primul parinte al Bisericii, si chiar daca este atat de tanar, si doar diacon, care ne invata cel mai scurt drum ca sufletul nostru sa dobandeasca Suflet, Viata Vesnica, sa primeasca pe Duhul Sfant. Sa nu uitam ce zicem in Crez despre Duhul Sfant care este de Viata datator, Cel Care daruieste viata. Daca nu avem pe Duhul Sfant, doar credem ca traim, e doar o parere. Caci nu avem Iubire, nu avem Bucurie, nu avem Curatie, nu avem Rabdare, nu avem roadele Duhului Sfant. Si dupa roade cunoastem copacul. Daca nu le avem pe acestea, nu Il avem pe Duhul. Dar spun, o cale rapida ca sa activam Duhul Sfant pe care L-am primit la Mirungere este sa invatam sa iertam. Cealalta cale, desigur, este pocainta. Sa ma pocaiesc cat de repede se poate pentru greselile si pacatele mele, fie ca sunt mostenite sau le-am dobandit odata cu trecerea timpului, prin repetarea greselilor. Pocainta activeaza Duhul Sfant. Milostivirea este alta cale. Sa avem mainile deschise, fie ca suntem bogati, fie ca suntem saraci, dupa puterile noastre. Dar omul care nu iarta nu va putea sa fie milostiv. Va darui doar celor de aproape sau celor care il iubesc si il admira. Nu va face mila celor care l-au amarat. Omul care este zgarcit la bani, este zgarcit si in iubire. Primul lucru pe care trebuie sa il vad este cat de repede iert pe cei care m-au suparat. Cu cat mai repede reusesc sa iert, asa cum a facut Stefan, cu atat voi dobandi pocainta sufletului si milostenia in Hristos, asa cum o vrea Hristos, nu asa cum credem noi. Prima treapta este sa invat sa iert. (…) Cand imi este greu sa iert, penrtru ca si pe noi se intampla sa ne calomnieze, sa ne vorbeasca de rau oamenii… Vine ceasul cand predicile pe care le-ai rostit, Neofite, va trebui sa le implinesti in fapta, pentru ca noi, cu cat zicem cuvinte mai mari, cu atat mai mari incercari vom gasi in fata noastra. (…)
Exista o cale prin care putem invata sa iertam pe cele grele, la greu, pe oamenii dificili, si anume rugaciunea. Sa ne intoarcem catre Hristos si sa Ii spunem: Hristoase, vreau sa iert, dar nu pot. Nu ma lasa supararea, nu ma lasa amaraciunea, nu ma lasa societatea, ajuta-ma Tu, Care esti Dumnezeu! Sa luam in ajutorul nostru si cativa sfinti pe care ii avem prieteni. Eu ii am pe Sfantul Gheorghe, pe Sfantul Iacov, pe Porfirie, pe Haralambie, pe Ciprian si pe Mamas. (…) Ajuta-ma, Sfinte Haralambie! Tu erai batran, si te-ai sfintit! Ajuta-ma si pe mine sa ma sfintesc cat de putin, cat unghia ta. Asa sa vorbim sfintilor, cu simplitate si cu smerenie. Si atunci sa vedeti ce se intampla. Daca Ii spui: Hristoase, daruieste-mi discernamant, intelepciune si simplitate, ti le va da. Ce v-am spus la inceput? Dorintele noastre, dorintele frumoase sa se transforme in rugaciune. Si atunci ingerul nostru pazitor, pe care il avem de la Botez, va face sa se indeplineasca dorintele noastre frumoase. Ganditi-va ce luam noi la Botez si la Mirungere! In momentul Botezului il primim pe Sfantul nostru Inger si in momentul Mirungerii Il primim pe Duhul Sfant. Ce minunate Taine sunt acestea doua! Si le traim de obicei la o varsta atat mica, dar ne tin o vesnicie intreaga. Ajunge sa le facem active prin viata noastra.
Si sfintii sunt dascalii nostri care ne invata cum sa facem pe Duhul Sfant sa devina “partenerul” nostru si sa ne dea, asa cum i-a daruit Sfantului Stefan, sfintenia Tatalui, a Fiului si a Duhului Sfant. De aceea S-a facut Om, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu, prin Sfanta Fecioara. Ca sa ne daruiasca noua sfintenie. Dar orice suflet, ca sa se sfinteasca trebuie sa conlucreze cu Duhul Sfant. Sfantul Stefan a facut aceasta, noi ce facem? Fiecare sa ia aminte la sine!
Vine ceasul cand, ca rezultat al unor multiple evenimente, cele de departe, devin aproape. Si daca noi vom dori sa ramanem aproape de Hristos, vom putea, fara planuri omenesti, ci doar cu ajutorul Lui Dumnezeu.
Ceea ce a inceput din Siria, acum continua cu Libia, maine va ajunge la stramtorile Bosforului si vedem pe mai departe, cu razboiul mondial… In vecinatatea noastra adica, de jur-imprejurul nostru.
In toata aceasta perioada, care deja a inceput si care acum incepe sa culmineze, noi ce facem? Comentam despre oamenii politici? Iata, acestia au facut si ei ce au putut, sarmanii. Noi trebuie sa traim in sfarsit asa cum isi doreste Sfantul Stefan, asa cum vrea Hristos! Si in acest fel vom ajuta si satele noastre ocupate, vom ajuta si insula noastra ocupata, ne ajutam si tara noastra, Grecia, care ofteaza acum, Acesta este modul in care trebuie sa vietuiasca un grec ortodox.
Va doresc sa ne devina un bun dascal cel pe care il sarbatorim azi, Sfantul Intai Mucenic si Arhidiacon Stefan!
Legaturi:
***
***
Multumim la patrat :), fratilor admini si lui E.P.
@admin
in toata nebunia asta, eu as face o invitatie Doroteei sa faca o succinta analiza a celor petrecute de curand in Orient, dar si in Occident(Franta si Marea Britanie.) Plus, Dumnezeu sa ne ierte pe toti, cazul Cameliei Smicala, iaca azi copiii au fost “saltati“, iar dumneaei, Camelia, risca sa stea in puscarie.
Doamne ajuta!