IPS NEOFIT DE MORFOU – indemnuri, sfaturi si talcuiri duhovnicesti pentru vremurile de incercare pe care le traim (I): “Vrem sa dobandim linistea? Sa avem mangaiere intr-o lume in care toti si toate ne infricoseaza? Doar Duhul Sfant poate face aceasta, sa indeparteze frica de la noi”

14-11-2020 Sublinieri

Mitropolitul de Morfou: Vor fi incercate Creta, Rodos si Lesvos!

– interviu din august 2020 (traducere de E.P., pentru C.O.):

„Are un plan Dumnezeu, un plan frumos, care va ajuta si va salva – in sensul teologic si ortodox al cuvantului – si pe turcii bine intentionati (cu gand bun), îi va salva si pe grecii bine intentionati – nu sunt asa toti ai nostri! – si ii va salva pe toti cei bine intentionati dintre nemti, americani, chinezi, africani, din toate neamurile. Dumnezeu are un mare plan, a carui indeplinire a inceput deja din Siria. Si El va face o grozava operatie chirurgicala in intreaga lume. Operatia este obligatorie! Asa cum un om se umple de tumori, cancere si sangele lui se otraveste, si trebuie sa urmeze o cura de dezintoxicare si apoi sa faca si operatie, tot asa, ca sa se refaca sanatatea pierduta a omenirii, este necesar ca aceste evenimente amare sa se intample. Din aceste evenimente amare, Hristos va scoate dulceata.

Pe unii ii va lua repede in viata vesnica… Spunea si Sfanta Matrona cea oarba din Rusia ca inaintea celui de-al treilea razboi mondial, pe multi dintre cei cu inima buna, dar slabi in credinta, ii va lua Dumnezeu inainte – pe unii prin accidente si pe altii prin diferite boli. Ce am inceput acum sa traim cu coronavirusul si altele, si altele – si cutremurele care zic unii ca vin, si cu inundatii, si, si, si… – asadar, toatea acestea se intampla ca sa ii ia Dumnezeu pe unii inainte de razboiul mondial in viata vesnica; altii vor fi luati in timpul razboiului. Acestia, probabil, vor fi cei de rea credinta, oamenii care nu au avut pocainta, care nu au primit “mesajele” lui Hristos, “e-mail-urile” lui Hristos pe care ni le trimite in continuu si ne spune: ”Sculati-va! Pocaiti-va!”. Si noi ramanem in ale noastre, si ne este dor de realitatea noastra cazuta pe care o aveam anul trecut, si acum doi ani: sa alergam cu totii peste tot, in vacante – cei credinciosi numeau aceste vacante “pelerinaje”. Nu am lasat loc in care sa nu mergem sa ne inchinam. Chiar si eu, cel care spun asta. Dar, in cele din urma, nu am reusit sa fim inchinatori ai Duhului Sfant, Care locuieste in inima noastra din clipa Mirungerii.

Ce tragic este acest lucru! Sa nu Il recunoastem pe Duhul Sfant, Cel Ce locuieste impreuna cu noi. Asadar, daca nu Il recunoastem pe vreme buna, va ingadui Dumnezeu ca acest lucru sa se intample prin intermediul unor “retete pedagogice”, asa cum le numeste Sfantul Isaac Sirul. In mod paradoxal, aceasta pedagogie care vine, a ingaduit Dumnezeu sa inceapa chiar din patria Sfantului Isaac, din Siria. Vor fi incercate si Creta, Rodos, Cipru, Lesvos si alte insule. Se va face marele razboi acolo, in apele Bosforului. Va trece si America prin mari incercari ca sa plateasca si aceasta pacatele si crimele pe care le-a facut asupra multor popoare, noul Babilon pe care il descrie Sfantul Ioan in Apocalipsa. America va deveni “puțintică” asa cum spunea si Sfantul Vasile Kapsokalivitul. Ce inseamna asta? Nu stiu! Eu le cred, fiule, aceste lucruri! De aceea, in calitate de episcop, am datoria sa impartasesc ceea ce cred cu oamenii.

Eu nu vreau sa infricosez sau sa panichez pe nimeni. Dar, daca cele ce spun eu, va ajuta chiar si un singur om sa ajunga la pocainta, inseamna ca incercarea mea a reusit. Si sa scrie ce vor, anumiti ierarhi din Grecia, impotriva cuvantului profetic. Nu S-a schimbat Duhul Sfant! Si una din cele mai mari harisme ale Acestuia este harisma profetiei. Nu o am eu pe aceasta, eu sunt doar profetolog (n.tr: cel ce se ocupa cu studierea profetiilor), nu sunt profet. Dar nu iti ascund ca, in calitate de cipriot viclean ce sunt, vreau sa am si eu parte de un castig in Viata Vesnica.

Si ce spune Evanghelia? Cel ce primeste un prooroc in nume de prooroc, rasplata de prooroc va avea. Eu aceasta caut, ca un frate al meu, dintre cei ce vor asculta cele ce le spun, sa se pocaiasca. Acum, daca acesta va fi grec sau turc… Pentru ca v-am spus ce zice Sfantul Cosma Etolianul, care nu a gresit in niciuna din profetiile sale, ca o treime din turci va crede. Stiti cat este astazi o treime din turci? Sunt 24 de milioane de oameni. De doua ori cat Grecia, de trei ori chiar. Spunea Sfantul Amfilohie din Patmos: Trebuie sa se pastreze radacina. De aceea s-au refugiat atatia oameni din Constantinopol si Asia Mica in Grecia. Si aceasta radacina (ramasita) s-a pastrat ca sa se poata face la momentul potrivit “vaccinarea”, “altoirea” viței ramasa in Turcia.

Ce sa mai spunem? Este mare planul lui Dumnezeu. Nu este doar pentru Grecia, Turcia si Cipru. Sa nu ne legam de patria de pe pamant, pe care o avem ca “refugiu” temporar. Si mai ales noi, cipriotii, cunoastem la modul concret ce inseamna acest lucru. Sa nu ne amagim ca doar problemele noastre sociale si politice sunt importante. Lumea intreaga suspina si sufera din cauza pacatelor noastre, din cauza avorturilor, a blasfemiilor, a satanismului care exista, a legiferarii si practicarii in cadrul casniciei, si in afara ei a celor impotriva firii, si altele multe.

Asadar, asa cum citim mai ales in Vechiul Testament dar si in Noul Testament, faptele noastre, pacatele noastre, cele rele ale noastre influenteaza pe cele sufletesti si pe cele duhovnicesti. Acum s-a strans, s-a strans, s-a strans toata aceasta influenta a pacatelor pe care le-am amintit. Si energia, mizeria demonica, toata putrefactia s-a strans, si acum va plati fiecare neam. Si Turcia, si noi, toate tarile vor plati nota de plata. Acum este vremea [rasplatirii] neamurilor!

Se pare ca bietii turci si America si anumite tari europene precum Franta, Italia, Anglia vor plati foarte, foarte scump. Si nu vor plati ceva ce nu le apartine, fiecare le va plati pe ale sale. Si “sa platesti” este un termen dur, stiu asta, dar este un termen foarte bine inteles intr-o vreme in care toate sunt de vanzare si de cumparare. Singurul lucru care nu se poate cumpara si vinde, dar se ofera in dar, oricui vrea, este Trupul si Sangele lui Hristos, este smerenia, sunt Tainele lui Hristos si ale Duhului Sfant. Noi pe acestea sa ni le dorim, acestea sa le cerem si are Dumnezeu de unde sa dea pentru toata lumea, are si pentru Cipru, are si pentru Grecia”.

***

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: «Πνεῦμα Ἅγιον, Πνεῦμα τῆς Ἀληθείας, καθάρισον ἡμᾶς» (28. 10. 2020)

Duhule Sfinte, Duhul Adevarului, curateste-ne pe noi!

A 9-a sinaxa duhovniceasca a Mitropolitului de Morfou

(fragmente traduse pentru Cuvantul Ortodox, traducere de E.P.):

Aceasta perioada in care traim are multe ispite si una dintre ele este lipsa discernamantului, a puterii de a intelege si a face diferenta intre ortodoxie si cacodoxie. Avem nevoie de Cuvantul Adevarului, de Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu.

(…) Lumea isi doreste sa auda de la noi, de la episcopi, despre ce este ortodox si ce nu este. Ce este dogma ortodoxa si ce este practica ortodoxa. Daca exista vreo legatura intre doxa dogma si praxis – lucrare in Ortodoxie sau intre acestea nu este nici o legatura, asa cum a mentionat Patriarhul Ecumenic cand, referindu-se la coronavirus, a zis ca nu este pusa in pericol credinta noastra, ci doar credinciosii. Personal, nu sunt de acord cu aceasta pozitie si, am spus-o si altadata, desi il respect indeajuns pe Patriarhul Ecumenic. Intelegeti ca sinaxele noastre vor trebui sa continue cat ni se mai ingaduie, si trebuie sa ne referim in cadrul lor, pe cat posibil, la ce se intampla in actualitatea noastra imediata. Vad ca cei mai multi dintre voi sunteti tineri si, de multe ori, constatati ca lucrarea ortodoxa devine din ce in ce mai dificil de pus in practica in actualitatea in care traiti, conform legislatiei noii ordini mondiale. Pentru ca despre asta vorbim, nu sunt doar de legi ale statului cipriot sau grec, ci vorbim de o legislatie care caracterizeaza o noua ordine mondiala care este impusa in toate tarile din lume, acolo unde le este permis sa influenteze guverne si oameni. Va reamintesc ca Biserica este trupul divino-uman al lui Hristos, care nu are doar 2000 de ani, ci exista din vremea in care omul a fost creat… (…)

In epoca noastra, din pacate, dupa 2000 de ani, am ramas doar in lumea cazuta, din cauza unui virus, a unei epidemii care, din vreme in vreme, tot apar in istoria omenirii. Oamenii s-au infricosat atat de mult, incat nu se mai gandesc ca, in calitate de fii ai lui Adam si ai Evei, vor avea parte din cand in cand si de boli. Dar, exista si Cel care a vindecat boala, Domnul nostru, Iisus Hristos, Care, asa cum i-a vindecat pe stramosii nostri, in acelasi fel ne vindeca si pe noi. El doreste vindecarea sufletului si a trupului nostru, doar sa ne dorim si noi acest lucru. Hristos are puterea sa ne vindece de orice boala, de orice patima a sufletului si a trupului, ajunge sa ne dorim si noi sa devenim partasi la Viata Sa. Dumnezeu poate sa ne curateasca, sa ne lumineze si apoi sa ne sfinteasca si sa ne slaveasca.

Dupa cum ati vazut, am inceput aceasta omilie cu rugaciunea catre Duhul Sfant, “Imparate Ceresc”. (…) Daca sunteti atenti, Imparate Ceresc ne da raspunsuri la toate intrebarile pe care le-ati adresat si le vom auzi in continuare. Asa cum mi-au spus multi fii duhovnicesti, oameni de pe internet, am fost rugat sa nu ma opresc sa fac aceste sinaxe pentru ca este mare nevoie de catehizare astazi. Sa auzi asta in secolul XXI, cand avem toate mijloacele la dispozitia noastra, este incredibil.

Astazi, in drum spre intalnirea noastra, am trecut pe langa o cafenea care avea o multime de mese scoase afara. La una din mese am observat ca stateau trei copii care, in loc sa se uite unul la celalalt, se uitau cu totii in telefoane. Si m-am gandit: “saracii copii, vor sa isi scoata singuratatea la plimbare”. Intelegeti? Vor sa isi deschida putin singuratatea la o cafenea, dar si acolo singuratatea lor se prelungeste.

Pe vremea mea, ieseam cu copiii de aceeasi varsta afara fie ca sa ne jucam, fie ca sa vorbim unii cu altii. Drumurile era pline de strigatele noastre. Nici macar asta nu se mai intampla azi. Vedeti? Trei “singuratati” stau impreuna la cafenea in jurul unei mese. Si astazi cu masca, si maine cu noul lockdown, se vor inchide si “singuratatile” cafenelelor, vom ramane cu “singuratatea” canapelei noastre, care se va prelungi intre sot si sotie, intre copii si parinti. In astfel de circumstante traim acum, cu mijloace avansate de comunicare, dar cu o mare dizabilitate psihologica si duhovniceasca. Stiti ce este dizabilitatea duhovniceasca? Incapacitatea de a comunica cu Dumnezeul tau, cu Duhul Sfant. Sa Ii spui: Doamne al meu, Iisuse Hristoase al meu, Dumnezeul meu! Este cu putinta sa Il chemi pe Hristos de 3-4 ori si sa nu Se intoarca catre tine? In nici un caz. Sa nu te auda? Nu este cu putinta. (…) Dar pe copiii nostri cine sa ii invete toate acestea? Cine sa ii invete despre Acest Imparat Ceresc?

Revenind, Imparate Ceresc este un mare raspuns la toate intrebarile pe care mi le-ati trimis.

“Imparate Ceresc, Cel ce pretutindenea esti si pe toate le implinesti, Izvorul bunatatilor si Datatorule de viata…”

Pana aici, toate aceste cuvinte sunt o marturisire de credinta. Adica ne vorbesc despre ce este Duhul Sfant. El este Imparat Ceresc, adica marturisim ca, in afara de lumea de aici, de pe pamant, exista si o alta lume, o alta imparatie nevazuta care vrea sa comunice cu noi. Noi vrem? Daca vrem, ni se deschid si usi si ferestre si frecvente. Asadar, facem o marturisire de credinta, cum ca exista Duhul Adevarului. Exista insa si duhul miniciunii, demonul.

Spunem Mangaietorule (Paraklite) pentru ca El este Cel ce ne mangaie. Vrem sa dobandim linistea? Sa avem mangaiere intr-o lume in care toti si toate ne infricoseaza? Doar Duhul Sfant poate face aceasta, sa indeparteze frica de la noi.

Dupa prima parte a rugaciunii, cea a marturisirii, continuam cu: “Vino si Te salasluieste intru noi”. Vino inauntrul nostru, foarte adanc in noi, nu doar intre noi, ci si intru noi. Cuvintele cheie care sunt totodata si raspuns la tot ce traim azi si vom trai, sunt: “si ne curateste pe noi”.  Poate va ganditi: De ce sa ne curateasca pe noi Duhul Sfant? Curateste-ne pe noi de toata stricaciunea, de orice pata, de ori necuratie. (…)  Duhul Sfant, A Treia Persoana a Sfintei Treimi pe care o marturisim si in Crez, are aceasta putere sa ne curateasca, dar si sa ne mantuiasca. Ne mantuieste de moarte, de diavol si de pacat, ne face intregi. (…)

Din vreme in vreme, problema credintei revine in diverse forme in lumea noastra. Coronavirusul este inca o incercare prin care se testeaza credinta noastra, ca sa vedem in ce stare se gaseste inima noastra, ca sa intelegem ca fara Dumnezeu nu putem face nimic, oricate masti am pune sau oricate masuri de siguranta am lua. Nu suntem impotriva acestor masuri care trebuiesc respectate pe cat este omeneste cu putinta, dar sa nu le absolutizam si mai ales sa nu Il scoatem pe Dumnezeu afara din viata noastra. Pentru ca nu exista viata fara Dumnezeu, doar intunecime si abis. Adica, Dumnezeu S-a facut Om, S-a rastignit pentru noi, a murit pentru noi, S-a coborat la iad pentru noi si i-a intalnit acolo pe protoparintii nostri si i-a sfintit si noi sa insistam acum ca vrem sa traim singuri, pe cont propriu? (…)

Dumnezeu ne spune: Eu Ma jertfesc pentru tine, vreau sa te iubesc, sa iti fiu aproape, si noi spunem: Lasa-ma singur cu telefonul meu! (…) Ganditi-va ce s-ar intampla daca, dintr-o data, in timpul celui de-al treilea razboi mondial care vine, s-ar produce defectiuni la satelitii de comunicatii globali – si se va intampla acest lucru si nu vom mai avea internet si comunicatii mobile. Ce se va intampla cu acesti copii, dar si cu noi, cei maturi? Ca acum am invatat sa respiram cu telefonul si internetul. Si asta sa nu fie doar pentru o zi, o saptamana, sa tina luni intregi. Mai bine sa nu mai profetesc… Iar asta va fi printre cele mai mici probleme. Sotii intre ei nu vor avea ce sa isi spuna, copiii cu parintii la fel. Copiii nu vor putea sa isi mai sune prietenii. Asta inseamna ca s-a terminat cu omul – pentru ca, astazi, omul isi intalneste semenii cu ajutorul acestui echipament. Singur nu mai poate. Si vine acum prostul de [Mitropolit de] Morfou, si ne vorbeste despre Adam si Eva, si ne mai spune ca sunt si sfinti. (…) Si ne vorbeste de o altfel de comunicare in care nu mai este nevoie de telefon, de internet, de tehnologie. Uitati-va ce mare sfant a fost Sfantul Cosma Etolianul care a spus ca “vine o vreme cand lumea va fi guvernata de necuvantatoare”. Exact asta se intampla.

Ne dam seama cat de mult din Duhul Sfant poate sa cuprinda un om cand se curateste si se sfinteste. Cand esti Sfant traiesti in epoca ta, dar poti sa vezi cu claritate cele ce au fost in trecut, si nu asa cum ti le servesc in carti partidele, ministerele, guvernele, organizatiile sau asociatiile non-profit ale oamenilor puternici (…) Un Sfant este acel om care se elibereaza de neputinta pe care o creeaza folosirea exagerata a tehnologiei si indepartarea de Dumnezeu. Ca sa ne putem elibera de frica, moarte, de pacat, de dependenta de tehnologie, de diferite substante sau patimi, Unul Singur ne poate ajuta si curata: Duhul Sfant. De aceea, invatati sa va rugati Duhului Sfant. (…) Sa spuneti des rugaciunea Imparate Ceresc, sa nu treaca zi fara sa o spuneti de cel putin zece ori. Unii cred ca sunt exagerat. Eu am invatat de la Sfintii Parinti, al caror opait il aprindem azi, o forma scurta a acestei rugaciuni:Duhul Sfinte, Duhul Adevarului, curateste-ma”.  De multe ori, cand imi simt mai tare murdaria si rautatea sufletului, adaug si “de toata stricaciunea”, “Duhule Sfinte, Duhul Adevarului, curateste-ma de toata stricaciunea”. Spuneti asa de 33 de ori folosind metanierul pe care cei mai multi dintre credinciosi il purtati pe post de bratara. Scoateti-l de la mana si spuneti de 33 de ori rugaciunea aceasta simpla si veti vedea ce energie va veni in inima voastra, cu ce putere veti intra in “curentul” cel nezidit al Dumnezeului Treimic. (…)

Intre noi si Dumnezeul Treimic exista o relatie continua; noi, cei ce suntem muritori, Ii cerem lui Dumnezeu sa ne curateasca, sa ne sfinteasca, iar acest lucru se intampla prin lucrarea harului, a energiilor necreate, prin puterea Duhului Sfant. Cand facem Sfanta Liturghie, ne rugam mereu sa se coboare Duhul Sfant ca sa sfinteasca sangele si painea, sa ne sfinteasca si pe noi. (…)

Noi L-am indepartat pe Duhul Sfant de la sufletele noastre si lumea noastra a intrat in haos; acum asteptam de la “necuvantatoare” sa ne reinvie credinta? Bunicile noastre, pe care le credeam neinvatate, stiau ca pentru a te putea impartasi cu Hristos, era nevoie mai intai sa se coboare Duhul Sfant. Noi, astazi, refuzam aceasta legatura cu Duhul Sfant si astfel vine celalalt duh. Si apoi, avem nevoie sa alergam la Sfantul Ciprian, ca sa ne citeasca parintele rugaciuni sa scapam de aceste duhuri necurate. Eu le spun celor ce vin la mine cu astfel de cereri: daca nu te pocaiesti, daca nu vrei sa te rogi Duhului Sfant, daca nu cunosti care este legatura dintre trupul tau, sufletul tau si Duhul Sfant, la ce te astepti? Crezi ca te va lasa liber satana? Nu, vei ramane sclavul lui. Si tehnologia va ajuta si mai mult la intarirea aceastei sclavii, si legile statului vor ajuta si mai mult. (…)

INTREBARE: In ultima mea spovedanie, duhovnicul mi-a spus sa port masca in cursul Sfintei Liturghii, sa o scot pentru putin cand ma impartasesc si sa nu sarut mana preotului. Ce facem in aceste situatii?

RASPUNS: Putem face multe, in primul rand putem sa schimbam duhovnicul. (…) Crestinii care se gasesc in lume au posibilitatea sa mearga la alt duhovnic daca simt sau aud ceva de la duhovnic ce nu este de folos sufletului. Exista niste limite ale ascultarii si neascultarii fata de duhovnic, si anume credinta ortodoxa si purtarea ortodoxa. Daca duhovnicul tau iti da un sfat ce nu este ortodox din punctul de vedere al credintei, al dogmei, nu este de la Duhul Sfant, de la Duhul Adevarului, atunci este bine sa il schimbi (…) Care este misiunea duhovnicului? El trebuie sa te ajute sa Il descoperi pe Duhul Sfant, pe Cel ce se gaseste in adancul inimii tale, care este ascuns, dezactivat, scos din priza, nebagat in seama; si dintr-o data sa Il simti in inima ta. Duhovnic nu este acela care iti sadeste poruncile lui Hristos din afara ta, ci acela care te invata sa Il simti si sa Il asculti pe Duhul Sfant, Cel dinlauntrul tau. Astfel ca, atunci cand se vor inchide satelitii si nu vor mai exista carti, vei avea in tine un “GPS” de care sa asculti, care sa te indrume pe Calea cea dreapta si sa te ajute sa gasesti “adresa” corecta. Duhul Sfant Care este Cel care te va invata toate.

Asadar, duhovnicul trebuie sa ne indrume sa gasim “frecventele” Duhului Sfant, sa Il auzim si sa vorbim cu El. Duhul Sfant este Cel ce ne va conduce la Hristos si la Dumnezeu Tatal, pentru a putea avea partasie cu Sfanta Treime. Daca duhovnicul nici macar nu cunoaste existenta Duhului Sfant, si crede ca Duhul Sfant este doar o sarbatoare din calendar pe care o cinstim de Cincizecime, inseamna ca se gaseste in intuneric. Mai bine este sa i te marturisesti, sa iti zica rugaciunea de dezlegare a pacatelor si nimic mai mult.

Asadar, ceea ce ne spune duhovnicul trebuie sa ne conduca la Duhul Sfant si la credinta ortodoxa, care este credinta cea adevarata, nestirbita, mantuitoare, curatitoare si sfintitoare. Duhovnicul trebuie sa fie moral. Daca maine, duhovnicul iti da niste sfaturi imorale, sa te ridici si sa pleci. Pentru ca daca trupul tau se murdareste, Duhul Sfant pleaca de la tine. Duhovnicul nu are voie sa profite de increderea pe care i-o acorda credinciosii. Iarasi, daca imi dau seama ca ceea ce imi spune duhovnicul nu este in acord cu dogma Bisericii, chiar daca nu ne referim la aspecte trupesti, sa pleci de la el.

Sa va dau un exemplu. Stiu un baiat care mergea la un duhovnic in Grecia caruia i-a marturisit ca are o relatie cu o fata, dar nu isi consuma relatia trupeste cu aceasta. Duhovnicul l-a intrebat: “cati ani ai?”. “30 de ani”, i-a raspuns baiatul. Ascultati, ce i-a spus duhovnicul! “Cum? Ai 30 de ani si iti pastrezi fecioria? Esti in toate mintile? Nu cumva esti homosexual? Si mai ai si prietena?” “Dar eu nu sunt pregatit sa ma casatoresc cu aceasta fata si sa fac copil, de aceea nu am vrut sa avem relatii trupesti.” Ce credeti ca i-a raspuns? “Ce daca ramane insarcinata? Ii vei da un ajutor financiar daca nu va veti casatori si isi va creste singura copilul…” Mmmhh! Tanarul s-a suparat intr-atat incat nici nu mai vroia sa mearga la biserica din cauza acestui duhovnic. Mama tanarului l-a sfatuit sa vina in Cipru, sa vorbeasca cu mine pentru sfat. (…) I-am spus sa plece cat de repede poate de la acest asa zis “duhovnic”. (…)

Acesti duhovnici pun perdele groase in fata ochilor sufletului, ca sa nu vedeti mizeria care se gaseste in voi si sa va pocaiti. In loc sa fie cei ce dau la o parte perdelele, pentru a va ajuta sa intelegeti care este adevarata stare a sufletului vostru si sa va pocaiti, sa Il chemati pe Duhul Sfant sa va curateasca, ei mai mult o acopera. (…)

Ca sa strigi la Dumnezeu si sa te auda trebuie sa ajungi sa te “dezamagesti” de tine insuti. Si daca nu o face singur omul, duhovnicul trebuie sa il ajute sa faca acest lucru. Dar cand pleci de la duhovnic nu trebuie sa fi in deznadejde. Duhovnicul iti va da o alta nadejde, nu pe cea in tine insuti, asa cum spun astazi psihologii – sa avem stima de sine. Duhovnicul trebuie sa te ajute sa ai nadejde in Duhul Sfant. (…)

Asadar, duhovnicul este cel care il va ajuta pe fiul sau indreptandu-l catre Duhul Sfant, catre sfintii Ingeri, catre Maica Domnului, catre Insusi Domnul nostru Iisus Hristos, si il va invata sa se roage, sa se pocaiasca, sa se marturiseasca – multi nici asta nu stiu sa faca. Aceasta este cea mai importanta cateheza. Nu sa stii cate tagme ingeresti sunt. Si acestea sunt importante, dar nu cele mai importante. Credeti ca mama mea stia cate cete ingeresti sunt? Nu stia, dar pe Sfantul Arhanghel Mihail il chema in rugaciune de vreo zece ori pe zi. Intelegeti ce vreau sa spun? Pentru ca isi curatise ochii mintii si le vedea si pe cele nevazute. Acesta este duhovnicul. Cand acesta iese din limitele ortodoxiei, ne luam ramas bun de la el. Mergem si cautam un doctor mai bun, sufletul nostru este ce avem mai de pret pe lume.

INTREBARE: Cum trebuie sa gestionam noile reguli, mastile si toate celelalte…?

RASPUNS: Masca a fost conceputa ca o masura de protectie impotriva acestui nou virus care exista, tot asa cum exista si epidemia. Lasand partea pur teologica, am intrebat si noi cativa prieteni medici credinciosi – cat de mult ne protejeaza aceasta masca, despre boala, despre regulile impuse de autoritati si despre felul in care acestea intervin in practica noastra ortodoxa. (…) Pentru ca omul nu trebuie sa aiba grija doar de sanatatea trupului, ci si de sanatatea sufletului sau. Trebuie sa inteleaga care este legatura dintre sanatatea sufletului si cea trupeasca si cum se influenteaza una pe cealalta. Acesti medici pe care i-am consultat au o constiinta dogmatica, cum spunea Sfantul Sofronie. Am vrut sa stim ce spun si acesti oameni, nu doar ce ne spun organizatiile lui Rockefeller, ale lui Rothschild sau Gates. Acestia se gandesc cum sa scoata cat mai multi bani chiar si din boala si din moarte. Asadar, este cu putinta ca un mitropolit sa aiba incredere doar in ce spun acestia? Nu se poate. De aceea i-am intrebat si pe acesti medici si epidemiologi crestini. (…) Un lucru pe care vreau sa vi-l spun este ca Biserica noastra are nevoie de ajutor si sfat din partea unor medici credinciosi si practicanti. De asemenea, avem nevoie si de jurnalisti credinciosi, pentru ca, cum altfel va ajunge la voi informatia daca nu prin intermediul jurnalistilor. Dar daca jurnalistul a primit bani ca sa nu spuna adevarul? Din pacate, am trait sa vedem si astfel de situatii.

In al treilea rand, avem nevoie ca ierarhia bisericii locale sa fie independenta fata de stat, sa nu fie platiti preotii, ierarhii, teologii de catre guvern, oricare ar fi acesta. (…)

Asadar, nu avem in vedere doar sanatatea trupului nostru, ci si sanatatea sufletului nostru care este vesnic, nemuritor. Acum este un bun prilej de marturisire. Zicea si Sfantul Paisie: Aveti grija ca evlavia voastra sa nu devina slabiciune, prilej de cadere. Trebuie sa avem discernamant. (…) Asadar, mastile sunt ele eficiente? Eu i-am intrebat pe acesti epidemiologi si mi-au zis: nu doar ca nu sunt eficiente dar pentru multe categorii de persoane, cum sunt copiii, pot fi chiar daunatoare. Slava Domnului ca cei mici au fost scutiti de purtarea mastilor la scoala in Cipru. Dar, desigur, nici tinerii si adolescentii nu ar trebui sa le poarte, mai ales atunci cand fac sport. Daca nu era amenda, cati ar fi purtat masca? Nimeni. Vedeti? (…) Sa fim simpli si pragmatici. Nu e nevoie de multa teologie. Simplitatea este virtute a Duhului Sfant. Si a venit vremea ca noi, ierarhii, sa vorbim cu simplitate poporului. Simplitatea este intelepciune. Sa se intrebe guvernantii nostri, daca nu exista amenda, cati ar fi purtat masca, sau daca nu s-ar fi creat toata aceasta panica? 30% din ciprioti iau astazi medicamente psihotrope. Este cu putinta ca un om care a ajuns sa fie stapanit de frica timp de zeci de ani, sa poata rezista acum fara sa isi puna masca? (…)

Apoi, s-a tesut o intreaga poveste in fata careia oamenii s-au conformat. Intrebarea este: sa se conformeze acum si episcopii? Si Patriarhii? Si sa vezi un Patriarh cu masca? L-am intrebat pe un frate din Sinod de ce poarta masca si mi-a raspuns ca faca parte din grupa cu risc ridicat. Il inteleg, nu râd. Daca omul s-a speriat, sa puna masca. Nu zic. Si in mitropolia noastra, am zis ca fiecare sa faca dupa putere si credinta. (…) Aici vorbim despre cum ii pastorim pe toti crestinii, nu doar pe cei ce indraznesc sa stea fara masca. Sunt multi care, din diferite motive vor sa poarte masca, fie ca fac parte din cei 30% care iau medicamente psihotrope, fie ca fac parte din grupe de risc, asa cum li s-a spus, sau sunt varstnici. Parerea epidemiologilor cu care am vorbit este ca nici una din aceste grupe nu este protejata de purtarea mastii. Este parerea doctorilor in care am incredere. Acestia au spus, de asemenea, ca in spatii inchise este posibil sa existe o mica protectie prin purtarea mastii, dar lucrurile nu sunt foarte clare in acest sens. Dar avem multe motive sa credem ca, atunci cand purtam masca timp indelungat, avem un risc crescut de supra-infectare cu diferite alte tipuri de microbi, inclusiv cei pe care ii expiram. (…)

[va urma]

MITROPOLITUL cipriot NEOFIT: “Adevarul este ca a venit vremea examenelor credintei noastre si ne-au gasit pe toti, cler si popor, NEPREGATITI. Tot ce vedeti este LUCRAREA ANTIHRISTILOR ca sa pregateasca prin frica si teroare, HAOSUL, care va da nastere, mai intai, unui GUVERN MONDIAL si apoi Antihristului”

“ACUM ESTE VREMEA PREGATIRII! Fiti rabdatori, in asteptarea lui Hristos!” – MITROPOLITUL NEOFIT de Morfou indeamna la POCAINTA, RABDARE si la… adunarea de PROVIZII PE UN AN DE ZILE, in vederea incercarilor ce vor veni. “Pentru ca NE-AU GASIT SLABI, NE-AU SERVIT ACEST VIRUS si, acum, in aceasta PANICA, vor sa creeze un GUVERN MONDIAL si sa faca o lume a ne-libertatii si a urmaririi electronice”

Predica MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la sarbatoarea Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir: “Zic unii oameni ai lui Dumnezeu ca VINE ALTA BOALA, nu coronavirus, care va fi cu adevarat o boala grea. Deoarece AM DAT EXAMENE SI AM CAZUT, am fost putin-credinciosi. AM CREZUT CA NE VOR SALVA MASTILE. Mastile le punem la carnaval, nu la Sfanta Liturghie”

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: “Ceea ce traim acum este INCEPUTUL RAZBOIULUI MONDIAL, este un razboi biologic. Si mai ales este un RAZBOI AL FRICII. Daca reusesti sa infricosezi poporul, poti sa ii faci ce vrei. NU DOAR VACCINURI, CI TE SUI PE EL SI ITI SPUNE SI MULTUMESC! Acum este epoca marturisirii si a martiriului. Acum au venit ANII RABDARII”

Predica MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU din prima duminica de dupa inchiderea bisericilor si in Cipru: “Iata acum ocazia SA DEVENIM BISERICA DE ACASA! SA NE RUGAM IMPREUNA! De ce avem nevoie, azi si maine si in viitorul apropiat, este MINUNEA. Aceasta boala va trece, ALTA VA VENI, alte probleme MAI MARI DECAT BOALA VOR VENI, dar am impresia ca această FRICA nu va trece usor din inimile oamenilor”

Nou cuvant de incurajare si limpezire al MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU in mijlocul PANDEMIEI COVID-19: “Problema noastra este FRICA! Toate acestea se intampla ca sa nu avem Pasti cu pace noi, ortodocsii, CA SA NU AVEM INVIERE! ASTA E CE II ARDE… Acum a venit momentul in care va da examen credinta noastra!”

Mitropolitului cipriot NEOFIT – cuvinte de ÎNCURAJARE și SFATURI DUHOVNICEȘTI pentru înfruntarea VREMURILOR DE ÎNCERCARE: “Este o operație care trebuie să se întâmple. Acum, dacă se va face cu anestezie sau fără, va fi dureroasă sau mai puțin, depinde mult de noi. CINE ESTE ÎN POCĂINȚĂ VA AVEA ÎNSĂȘI ACOPERIREA MAICII DOMNULUI”. Care să fie grija noastră principală acum?

Omilie a mitropolitului de Morfou: “SA NU-TI MOARA SUFLETUL! Si DACA VINE CLIPA CEA GREA, SA MARTURISESTI PE HRISTOS! Razboiul cel mare este duhovnicesc. Dar acum a venit si ceasul razboiului cald. Si cele de departe au ajuns aproape. Si profetiile au devenit stiri” (AUDIO, gr. + TRADUCERE)

NU NE LĂSA ORFANI, HRISTOASE AL MEU! – predica IPS Neofit la sarbatoarea Inaltarii Domnului: “Fara Duhul Sfant nu exista viata. Suntem doar fantome umblatoare, morti ce stau in picioare” (VIDEO, TEXT)

 

***

PROFETIILE CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL despre Turcia, Grecia, Cipru si CUM INCEPE RAZBOIUL MONDIAL

“Din Siria va incepe…”. Parintele Paisie Aghioritul despre AL TREILEA RAZBOI MONDIAL (si VIDEO). PROFETII si apocrife despre DISTRUGEREA SIRIEI SI A DAMASCULUI. “Rugati-va neincetat!”

Marturiile lui Athansios Rakovalis si Ierom. Grigorios Papasotiriou privitoare la PROFETIILE SFANTULUI PAISIE AGHIORITUL despre RECASTIGAREA CONSTANTINOPOLULUI, “CARDUL CETATEANULUI” si REZISTENTA IN ANII ANTIHRISTULUI

SFANTUL COSMA ETOLIANUL (24 august) – cuvinte de duh si profetii: “RAUL VA VENI DE LA CEI INVATATI”

“Asceti in lume” (II): VIATA, HARISMELE SI SFATURILE PARINTELUI SERAFIM DIMOPOULOS, DUHOVNICUL IN HAINE ZDRENTUITE, INAINTE-VAZATOR SI NEBUN PENTRU HRISTOS, AJUNS LA MASURA STARETILOR PAISIE SI PORFIRIE (1937-2008): “Va fi mare criza in Grecia. De lucru nu va fi… Vine saracie si foamete. Daca vreti o schimbare grabnica in bine, scoateti televizorul din casa!”

“ASCETI IN LUME” – Vieti pilduitoare de mireni sfinti ai zilelor noastre: EVA si DIMITRIE SAULIDIS. “Va veni o zi cand veti aduna faramiturile de pe masa si nu va vor fi de ajuns ca sa va saturati!”

STARETUL SIMON ARVANITIS: “Va veni ziua cand nu veti avea loc sa ingropati mortii din nenorociri si boli si ii veti ingropa in gropi comune”

“Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”


Categorii

Al treilea razboi mondial, Mitropolitul Neofit de Morfou, Noua ordine mondiala/ Masonerie, Pandemia Covid-19, Portile Iadului, Prigoana impotriva crestinilor, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “IPS NEOFIT DE MORFOU – indemnuri, sfaturi si talcuiri duhovnicesti pentru vremurile de incercare pe care le traim (I): “Vrem sa dobandim linistea? Sa avem mangaiere intr-o lume in care toti si toate ne infricoseaza? Doar Duhul Sfant poate face aceasta, sa indeparteze frica de la noi”

  1. Pingback: IPS NEOFIT – Raspunsuri la Sinaxa din octombrie (II): “CITITI DIN PSALTIRE! Invatati sa COMUNICATI CU SFINTII! Deja profetiile devin stiri si doar POCAINTA NOASTRA ar mai putea sa stavileasca intensitatea raului caruia putina-credinta a cresti
  2. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT indeamna la organizarea in parohii a unor LANTURI DE CITIRE A PSALTIRII ca paza in fata marilor incercari: “Parintii nostri ne-au invatat ca in asemenea clipe SA FACEM MULTE LITURGHII! ÎN FIECARE ZI! ASA INFRUNTAU MOARTEA, EPIDE
  3. Pingback: DE CE A INGADUIT DUMNEZEU PANDEMIA unui virus fabricat si care este solutia “care ne poate tine cu mintea intreaga inaintea acestui asalt”. Cuvant duhovnicesc despre IDEOLOGIA NEOMARXISTA, APARAREA FAMILIEI, BOALA, FRICA SI VACCIN (video, text
  4. Pingback: Mitropolitul NEOFIT DE MORFOU marturiseste legat de VACCINUL “ANTI-COVID” si indeamna la rugaciune intetita ca FORTAREATA DE REZISTENTA “in fata raului pe care il planuiesc lucifericii Noii Ordini Mondiale”: “Vin momente foar
  5. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT: “Acesta este inceputul unei demonocratii pe care unii si-o doresc”. REACTIA FATA DE AMENZILE DATE DE POLITIA CIPRIOTA PREOTILOR SI CREDINCIOSILOR CARE AU VENIT LA SFANTA LITURGHIE: “Este chiar un pacat greu care se v
  6. Pingback: ÎPS Neofit de Morfou: “Pentru un creștin ortodox, CREDINȚA trebuie să învingă DEȘTEPTĂCIUNEA. Să căpătați INIMA CURATĂ care să învingă LOGICA OMENEASCĂ” | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: Mitropolitul Neofit de Morfou despre NOUA ORDINE MONDIALĂ și STATUL ANTICREȘTIN în vremea “noii realități” în care am intrat de un an. COSTURILE LIBERTĂȚII DE CONȘTIINȚĂ și REACȚIA LUI DUMNEZEU PRIN STIHII: “Trebuie să ave
  8. Pingback: Predica Mitropolitului Neofit de Morfou la sarbatoarea Sfantului Antonie cel Mare despre MODELE SFINTE, LINISTIRE si OSTENEALA ODIHNITOARE: “Gasiti timp, lipsiti-va de putin somn ca sa dobanditi mai multa trezvie” | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: VIATA SFINTEI CUVIOASE XENIA (video)/ RUGACIUNEA Preasfintitului Macarie (audio + text) PENTRU IZBAVIREA SI MANGAIEREA IN DEPRESIE SI IN TULBURARILE MINTII SAU INIMII catre Sfintele XENIA din Sankt Petersburg (24 ianuarie), MATRONA de la Moscova si MARIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate