O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “Martiriul este o realitate contemporana cu noi. Se poate sa vina ceasul cel greu si deodata va trebui sa marturisim”. SA CULTIVAM POCAINTA, SA CEREM CREDINTA SI RABDARE! Ce ar putea sa insemne RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI?

30-12-2017 Sublinieri

Predica Mitropolitului Neofit de Morfou cu ocazia vecerniei din 26.12.2017 din biserica Sfantul Haralambie, comunitatea Deneias:

Vedeti si:

***

Sfantul protomartir Stefan si mostenitorii sfantului Filumen Cipriotul si ai sfantului Evghenie Rusul

(traducere partiala):

Parinti si frati, evlavia refugiatilor din comunitatea voastra ne imbogateste si pe noi si ne aminteste ca astazi, doar doua zile dupa Craciun, sarbatorim ziua primul martir al Bisericii, al Sfantului Arhidiacon Stefan. El este «stefani» – Cununa martirilor – primul care a marturisit cu sangele sau  credinta crestina. Si, de atunci, un nesfarsit sir de martiri, sfinti si neo-martiri, martiri contemporani continua lucrarea marturisirii si a “donarii’ de sange, as zice, a primului martir si arhidiacon Stefan. De cand am inceput vecernia, mi-au venit in gand «filmul» marilor martiri ai credintei noastre, incepand cu Sfantului Stefan, de la primii pasi ai credintei noastre pe pamant, si mi-am amintit pe prima mucenita femeie – Sfanta Tecla – , ucenica sfantului Pavel ; si doar sa va ganditi dupa acesti sfinti martiri – barbat si femeie – cati au urmat: Sfantul Gheorghe cel Mare, Dimitrie izvoratorul de Mir, Sfantul Mamas [Mamant], sfintii Teodori mari mucenici din Asia Mica, Sfanta Paraschevi, marea mucenica a Romei, pe cine mai intai sa aducem in memoria noastra? Un intreg lant de martiri care continua pana in zilele noastre, in epoca noastra, as zice chiar in generatia noastra. In 1979 un martir contemporan noua, dar nu ultimul, Sfantul Mucenic Filumen al Ciprului. Doar ce am terminat de reabilitat casa in care s-a nascut…

Si in Rusia cati martiri au marturisit in anii ateismului comunist. Spun unii oameni de stiinta ca pe cati martiri a dat biserica primelor secole, biserica din timpul Sfantului Stefan si al Sfantului Gheorghe, tot pe atati martiri a dat secolul XX, mai ales in partile Rusiei. Ganditi-va ca, doar intr-un singur oras, pe care l-am vizitat, au fost martirizati 30.000 de oameni pe vremea lui Stalin, deoarece isi faceau cruce, credeau si posteau Ganditi-va ce raspundere avem in fata acestui nor de sfinti.

De altfel, Sfantul Filumen are ceva comun cu Sfantul Stefan: au mucenicit in acelasi loc, din cauza acelorasi prigonitori extremisti sionisti. (…) Aceiasi oameni, iudei fanatici, l-au omorat pe Stefan cu pietre, aceiasi extremisti l-au injunghiat pe Sfantul Filumen la fantana lui Iacob, in sfantul pamant al Ierusalimului.

Si astazi daca acum deschideti putin televizoarele voastre veti vedea ca Ierusalimul este centrul  extremismului religios, nu doar evreiesc, ci si arab si alte tipuri de extremism. Vedeti ca lumea se poate sa se schimbe, sa apara noi metode de exprimare si sa credem ca toate acestea sunt trecute, povesti pentru oamenii simpli si totusi, centrul Pamantului ramane Ierusalimul. Si istoria se repeta si ne aminteste ca vine ceasul cand va trebui cu totii sa-L marturisim pe Dumnezeul in Care credem. Si zic pe Dumnezeul, deoarece se poate sa scrie undeva ca suntem crestini ortodocsi, dar Dumnezeu este acolo unde este inima noastra. Deci unul care are inima legata de bani, chiar daca zice ca este crestin, dumnezeul lui este banul. Unul care este legat de placerile carnii, chiar daca scrie undeva ca e crestin, sa stie ca inima lui este de carne, nu este inima lui Stefan, inima lui Filumen, altceva zice, altceva iubeste si altceva doreste. Unde este comoara inimii, acolo este si mintea noastra si comoara mintii noastre. Orice dorinte pacatoase avem si de care nu incercam sa scapam, devin incet-incet dumnezeul nostru. Acestea sunt idolii nostri, deoarece acestora slujim, pe acestea le dorim; se poate sa o facem pe ascuns, sau fara sa intelegem, dar pe acestea le marturisim Se poate sa vina ceasul cel greu si deodata va trebui sa marturisim, ca Sfantul Filumen, ce fel de oameni suntem.

Sa va spun acum povestea unui om contemporan noua, deoarece se poate ca povestea Sfantului Stefan sa vi se para ceva invechit.

Dupa cum stiti, Rusia dupa era sovietica a avut multi ani la randul un razboi cu cecenii, un popor musulman care este in sudul Rusiei, langa Georgia. Acesti musulmani fanatici au facut un razboi cu rusii care de-abia ce iesisera dintr-o epoca de ateism si ai caror copiii nici nu erau toti botezati. Sau erau botezati pe ascuns de o bunica din familie. O astfel de bunica era si bunica lui Evghenie, un tanar simplu de 20 de ani care a fost chemat in armata. Apoi a fost trimis in razboiul din Cecenia si s-a dus.

Bunica lui, cand l-a botezat la varsta de 10 ani, i-a spus: «Evghenie, de acum esti crestin si oriunde te vei duce, te rog sa nu scoti niciodata aceasta cruce de la gat si sa nu o renegi». Si asa a promis bunicii.

Si asa s-a dus pe front. A avut loc o batalie si l-au luat prizonier cecenii impreuna cu alti 3 ofiteri. Evghenie era un simplu soldat. Cand i-au prins, cecenii le-au spus ca, daca vor sa traiasca, trebuie sa-si renege credinta. Si toti cei trei ofiteri, deoarece gandul lor era sa manance si sa bea, de la primele batai au zis ca trec la islam. Singurul care nu a vrut sa devina musulman a fost Evghenie, cu toate ca i s-au promis bani si femei, si bogatii. Le-a zis: credinta nu o schimb, cu toate ca l-au amenintat ca ii vor taia capul ca la miei. El le-a spus: «sa mi-l taiati, dar sa aveti grija sa taiati mai sus de firul crucii de la gatul meu ca sa nu cada. Aceasta este ultima dorinta a mea: sa ramana crucea la gatul meu, acolo unde este inima mea, acolo unde este Hristos.» Si s-au mirat musulmanii de credinta lui si i-au respectat ultima dorinta: l-au decapitat dar crucea i-a ramas la gat. L-au inmormantat si mama sa, pe care am cunoscut-o, a mers in stepele Ceceniei si a gasit mormantul fiului sau, a platit ca sa ia moastele fiului. Acesta era neputrezit si frumos mirositor, iar la gat era crucea de la botez daruita de bunica. Si a reusit mama sa sa il ia inapoi in Rusia si sa il ingroape acolo. Care este rezultatul? Evghenie nu a murit, doar trupul sau a adormit. Dar sufletul sau este viu si se arata celor ce sunt in dificultate, in spitale, pe campul de lupta si ii intareste pe soldatii tineri, pe copiii care mucenicesc in boli care sunt foarte multe in zilele noastre; este o noua mucenicie in ziua de azi: rabdarea in boala. Acesta se arata azi multor oameni si in Cipru. Am botezat un copil de curand cu numele Evghenie si i-am intrebat de ce au ales acest nume. Mi-au spus parintii ca este un sfant nou si au mare evlavie la el.

Vedeti deci ca martiriul nu mai este ceva din trecut, este o realitate contemporana cu noi. Aici, langa noi, in Siria, déjà de sase ani oamenii au avut de infruntat fanatismul musulman si multi, cand au fost luati prizonieri, au continuat marturisirea lui Stefan, a lui Filumen, a lui Evghenie. Si astfel se innoieste norul martirilor din Biserica. Si astfel ii avem pe acesti minunati sfinti luminati sa se roage pentru noi, pentru intarirea credintei noastre. Noi toti, cei ce tinem predici, si voi, poporul lui Dumnezeu, trebuie sa ne inmultim credinta, sa o intarim. Credinta se intareste pe masura ce incepem sa iubim credinta Sfintilor.

Imi spunea un om induhovnicit: sa spui oamenilor tai sa zica urmatoarea rugaciune: «Da-mi rabdarea si credinta Sfintilor» – credinta Sfantului Stefan, credinta Sfantului Filumen, credinta Sfantului Evghenie si a tuturor sfintilor – deoarece vremurile pe care le traim, mai ales incepand cu acest mare eveniment care s-a intamplat acum cateva zile: recunoasterea de catre Statele Unite a Ierusalimului drept capitala a evreilor, locului martiriului Sfantului Stefan, acesta va fi punctul de incepere pentru cel de al treilea razboi mondial atunci cand va ingadui Dumnezeu. Deci in aceste vremuri, are si Cipru rolul sau. Israel nu este departe de noi. Din aceste evenimente va cunoaste si Ciprul libertatea sa.

(…)

Marele razboi va fi in partile Orientului Mijlociu si in paralel in Ucraina dupa care va deveni mondial. De aceea, va rog sa cultivati pocainta personala. Pocainta usureaza omul de vini, de patimi si neputinte pe care cu totii le avem. Sa iubiti spovedania si impartasania spre iertarea pacatelor si viata de veci. Si sa ziceti aceasta rugaciune, deoarece va veni ceasul greu cand nu va fi de ajuns rabdarea pe care credem ca o avem, nu va fi de ajuns credinta buncii si a bunicului, pe care credem ca o avem. Si atunci vom ingenunchea si vom spune: «Hristoase, da-mi credinta si rabdarea sfintilor!»

Daca vom cere acestea cu inima infranta si smerita, Dumnezeu ne va da credinta puternica a Sfantului Stefan. (…)

Anul 2018 – un an critic – nu trebuie sa gaseasca crestinii infricosati si nici ingrijorati. (…)

Aceasta rabdare, in ceasul cel greu, sa o cerem cu lacrimi de la Hristos si de la Sfantul Stefan, care atunci cand a fost in fata Sinedriului nu s-a infricosat, ci a vorbit despre Domnul si Dumnezeul lui in Care nu doar credea, ci pe Care Il si vedea in acel moment, sa stea de-a dreptul Tatalui. Deci Stefan nu vorbea despre o credinta teoretica ci teologhisea despre ceea ce vazuse si traise el insusi. (…)

Stiu o sfanta femeie in Creta, calugarita, mare sfanta. Cand va adormi veti intelege cu totii valoarea ei; si cretanii de asemenea. Cand am vizitat-o impreuna cu mitropolitul de Lemessosne-a descris pe fiecare, problemele noastre, ale mitropoliilor noastre si ne-a spus si ceva din viitorul nostru. Totul cu o mare acuratete. Fratele mitropolit mi-a spus: «aceasta are ochii sfantului Porfirie si a lui Iacov, o mare vedere care patrunde trecutul, prezentul si viitorul». Am intrebat-o: «Gherontissa, cu ce ochi vezi acestea toate care se intampla acum?» Si mi-a zis: «Nu, Preasfintite, nu cu acesti ochi, ci cu ceilalti ochi pe care i-a pus Dumnezeu in orice om, cu ochii inimii vad. Cand inima se curata, vezi cu acesti ochi. Si vezi si lumina – cea pe care a vazut-o Sfantul Stefan». «Cum e aceasta lumina?», am intrebat-o. «Este ca o culoare alb-albastra, este o lumina care te umple de intelegere, este plina de informatii si orice intrebi, in functie de voia Domnului, iti raspunde.» (…) Ce frumos este ca omul sa isi curateasca ochii inimii si sa poata vedea cele viitoare ca si cum ar fi prezente si sa se bucure de Harul veacului viitor pe care trupul nostru nu va trai sa le vada, dar sufletul le va vedea. Ma rog sa traiti sa vedeti bucuria Ciprului, dar mai intai va fi nevoie de mare rabdare si de credinta sfintilor.

 

 

Legaturi:

VIATA SI MUCENICIA SFANTULUI NOU MARTIR FILUMEN CIPRIOTUL, torturat, ucis si despicat in forma de Cruce in 1979 la Fantana lui Iacob de militanti iudei fanatici

CUMPLITA PRIGOANĂ A BISERICII ORTODOXE din fostul spațiu sovietic SUB CIZMA SATANICĂ A COMUNISMULUI – la 100 de ani de BOLȘEVISM. Comunicări importante ale PF KIRILL, Patriarhul Bisericii Rusiei si PF RATISLAV (Cehia și Slovacia) la ȘEDINTA SOLEMNĂ A SINODULUI B.O.R.

Predica importanta a PR. FLORIN STAN (Targu Lapus) despre “LUPTA DE GEN”, RAZBOIUL SECOLULUI XXI si modelul de sacrificiu al SFINTILOR INCHISORILOR. Imbogatirea in Dumnezeu si renuntarea la “averile” noastre pentru Hristos. TALCUIREA APOCALIPSEI despre PRIGOANA DIN URMA A CRESTINILOR: “Sa nu ne culcam pe o ureche ca va fi mai usor, ci sa fim pregatiti pentru o lupta si mai grea si pentru MARTURISIRE, poate chiar cu pretul vietii”

SFANTUL MUCENIC DIMITRIE si SFINTII INCHISORILOR. “In aceste vremuri, cand ACELEASI FORTE DEMONICE, sub forme diferite, SE PORNESC ASUPRA NOASTRA…” – La ce tip de RUGACIUNE ne indeamna PREASFINTITUL PARINTE MACARIE, pentru a birui INFRICOSARILE in fata RAULUI DEZLANTUIT (video)

“CRESTINII NU AU LOC IN LUMEA ACEASTA”. Care este LOCUL pe care ni l-a pregatit Domnul prin INALTAREA Sa? Predica audio a Arhim. Damaschin de la Sihastria Putnei: “In SIRIA sunt PERSECUTII poate mai atroce decat persecutiile din primele secole ale crestinismului”

Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, PARCA PACEA S-A LUAT DE PE PAMANT, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. Sa fim UNITI in fata potrivnicului!” (audio)

Cuvinte grave ale Parintelui Cezar Axinte la SFINTII MARTIRI BRANCOVENI (2017) despre timpul critic pe care il traim: “NU NE PREDAM! Sunt vremuri de vijelie si asta e doar “puiul”. O sa vedem si lucruri mai mari decat acestea, trebuie sa ne pregatim!”/ SFINTII SACRIFICIULUI si ZEUL CONFORT

PROFETIILE CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL despre Turcia, Grecia, Cipru si CUM INCEPE RAZBOIUL MONDIAL

DECIZIE BULVERSANTA A PRESEDINTELUI TRUMP. SUA recunoaste IERUSALIMUL drept capitala a ISRAELULUI/ Hamas: Trump a deschis portile iadului/ Lideri crestini, printre care si patriarhul ortodox al Ierusalimului: decizia poate avea CONSECINTE INFRICOSATOARE

***


Categorii

Al treilea razboi mondial, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Mitropolitul Neofit de Morfou, Mucenici ai vremurilor noastre, Portile Iadului, Sfantul Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, Sfantul Nou Martir Filumen Cipriotul, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “O noua predica a MITROPOLITULUI NEOFIT (Cipru): “Martiriul este o realitate contemporana cu noi. Se poate sa vina ceasul cel greu si deodata va trebui sa marturisim”. SA CULTIVAM POCAINTA, SA CEREM CREDINTA SI RABDARE! Ce ar putea sa insemne RECUNOASTEREA IERUSALIMULUI DREPT CAPITALA A ISRAELULUI?

  1. Doamne ajută! Am si eu o mică nelămurire, am citit toate predicile Preasfintitului Neofit si am ramas, în primul rând, uimită de precizia anului in care ne-a îndemnat să ne rugăm mai mult si sa ne pregătim caci examenele încep. Vorbim aici, bineinteles de anul 2018 care este considerat un an critic. Intrebarea mea este, aceste predici se adresează în special poporului cipriot sau pot fi aplicate la nivel global? Pun aceasta intrebare deoarece el vorbeste mult despre partea ocupată de turci a Ciprului si cum dușmanii lor vor fi smeriti iar ei vor avea parte de înviere. Sper ca intrebarea sa nu fie prostească ☺

  2. @ Andreea:

    Pot fi aplicate la nivel global. Si acele evenimente ar face parte din inceputul razboiului mondial, conform profetiilor mai multor sfinti, printre care, repetat, si ale Cuv. Paisie Aghioritul. Asta nu inseamna ca razboiul ar incepe neaparat anul asta (dar nu e nici exclus, eu cred ca e plauzibil), dar ca e un an hotarator si plin de evenimente grave, asa am inteles.

  3. Multumesc frumos pentru raspuns si promptitudine.
    Sa fie voia Domnului! Are perfecta dreptate acea gherontissa cu viata sfântă care a spus ca oamenii nu se mai întorc la pocainta orice ar auzi si ca este nevoie sa se sperie pentru a-și veni in fire. Poate un eveniment grav ar fi un ultim imbold pentru a ne intoarce la Hristos, macar in al 11-lea ceas.

  4. Pingback: “BAT VREMURI DE PRIGOANĂ ȘI LA PORȚILE ȚĂRII NOASTRE și ni se va cere o mărturisire reală”. PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, despre CUM SE FACE MĂRTURISIREA ADEVĂRATĂ A CREDINȚEI ORTODOXE, pornind de la lupta cu NOI ÎNȘINE. Pilda
  5. Pingback: SFINTII PAISIE, PORFIRIE, IACOV, harisma profetiei si APRINDEREA OPAITULUI pentru oamenii contemporani – extras tradus din conferinta Mitropolitului NEOFIT DE MORFOU despre marii duhovnici greci canonizati ai secolului XX (si VIDEO) | Cuvântul Orto
  6. A inceput chiar pe 11 noliembrie, cum era de asteptat: Fâşia Gaza „la marginea prăpastiei”
    Luni noapte, în Fâșia Gaza s-a produs o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene
    Trimisul special al ONU, Nikolai Mladenov, a declarat că împreună cu Egiptul vecin continuă să lucreze pentru a îndepărta Fâşia Gaza „de la marginea prăpastiei”. „Escaladarea din ultimele 24 de ore este extrem de periculoasă şi nesăbuită”, a scris el pe Twitter. Armata israeliană a arătat că peste 300 de rachete au fost lansate din Gaza, dintre care mai mult de 70 au fost interceptate de apărarea antirachetă.
    https://evz.ro/gaza-conflict-rachete-israel-armata.html

    More than 400 rockets have been fired into Israel by militants since Monday night, while Israeli aircraft have hit 150 militant targets in response.
    The escalation began when an undercover Israeli special forces operation inside Gaza was exposed on Sunday. A Hamas commander was among seven militants killed in clashes, and an Israeli lieutenant colonel in the undercover unit also died.
    Overnight, a man was killed when a block of flats in Ashkelon was hit by a rocket. He was later identified as a Palestinian from the occupied West Bank who had been working in Israel.
    Eight other people were injured in the attack, including two women who the Israeli ambulance service said were in a serious condition.
    In response, the Israel Defense Forces (IDF) carried out what it called a wide-scale attack against military targets belonging to the Hamas and Islamic Jihad groups.
    https://www.bbc.com/news/world-middle-east-46190571

  7. Pingback: Predica MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU cheama la CURATIREA INIMILOR PRIN POCAINTA: “Problema nu sunt ceilalti, problema suntem NOI, pentru ca ne-a slabit credinta, dragostea dintre noi si catre Hristos… TOTI VOM FI SMERITI, si laicii si cleri
  8. Pingback: Mitropolitul Neofit de Morfou: INVATAND SMERENIA LUI HRISTOS prin TACERE, SLUJIREA CELOR SUFERINZI, RABDAREA BOLII si RUGACIUNEA CU DURERE | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: IPS Neofit de Morfou despre TRANSFORMAREA ANXIETATII SI A GRIJII IN RUGACIUNE PRIN INCREDINTARE TOTALA IN VOIA LUI DUMNEZEU: “Este necesar sa avem mai multa comunicare cu Tatal ceresc ca sa scada stresul” (VIDEO, traducere) | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: „Vreti sa rezistati in aceste vremuri grele care deja ne-au ajuns, in fata slabei credinte si a imputinarii sufletesti? DEVENITI MARTURISITORI!”. Apel la RUGACIUNE PENTRU CEI SLABI IN CREDINTA SI INFRICOSATI in perio
  11. Pingback: IPS NEOFIT, mitropolitul cipriot de Morfou – despre CORONAVIRUS: Care sunt CAUZELE REALE ALE EPIDEMIEI si ale altor CATASTROFE care vor veni si CE PUTEM FACE NOI, ORTODOCSII, pentru a diminua raul? POCAINTA SI RUGACIUNE INTENSA! “In urmatoarel
  12. Pingback: SFINTII PAISIE, PORFIRIE, IACOV, harisma profetiei si APRINDEREA OPAITULUI pentru oamenii contemporani – extras tradus din conferinta Mitropolitului NEOFIT DE MORFOU despre marii duhovnici greci canonizati ai secolului XX (si VIDEO) | Cuvântul Orto
  13. Pingback: “DE ACUM INAINTE PROFETIILE VOR DEVENI STIRILE ZILEI… Avem nevoie de o operatie chirurgicala profunda“- Mitropolitul cipriot NEOFIT despre nevoia de pocainta, CATASTROFELE NATURALE care urmeaza legalizarii pacatelor impotriva firii si SE
  14. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT: “Vreti sa va spun un Sfant care se va arata ca mare aparator impotriva acestei molime? SFANTUL NICHIFOR LEPROSUL”/ Avva Anania Koustenis: “SA LE TRANSMITI OAMENILOR SA NU SE TEAMA DE CORONAVIRUS!” (video) | Cuv
  15. Pingback: MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU, anuntand ca la o eventuala reizbucnire a epidemiei NU VA MAI ACCEPTA INCHIDEREA BISERICILOR, chiar si cu pretul de a face inchisoare: “Nu e normal ca fricosul, putin credinciosul, fie ca este el episcop, preot sau prot
  16. Pingback: “Ceea ce a inceput din Siria, acum continua cu Libia, maine va ajunge la stramtorile Bosforului si vedem pe mai departe, cu razboiul mondial…”. Omilia MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la praznicul SFANTULUI STEFAN, INTAIUL-MARTIR, despre cail
  17. Pingback: O VIAȚĂ ASCUNSĂ ÎN DUMNEZEU. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul despre PUTEREA OBIȘNUINȚEI si LIMPEZIMEA HARULUI (video, text) – predică la sărbătoarea SFÂNTULUI ARHIDIACON ȘTEFAN | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate