PREASFINȚITUL IUSTIN AL MARAMUREȘULUI: “Sfinții nu pot fi confiscați! Sfinții nu pot fi privatizați! S-a privatizat toată țara, de 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!” (VIDEO, TEXT)

20-10-2020 Sublinieri

PS Iustin – Cuvânt de învățătură la hramul Mănăstirii Strâmtura, Sfânta Cuvioasă Parascheva, 14 octombrie 2020:

„Preacuvioși și preacucernici părinți împreună-slujitori, preacuvioasă Maică Stareță, domnule primar al comunei, iubiți credincioși,

Ziua de 14 octombrie a fiecărui an este închinată Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și ocrotitoarea tuturor creștinilor ortodocși români care o cinstesc, care se roagă înaintea icoanei ei, care-i cer mijlocirile și ajutorul și care primesc de fiecare dată răspuns la cererile și la rugăciunile lor. De aceea, Sfânta aceasta mare, mult iubită de Hristos, Mirele Bisericii, este atât de mult iubită de poporul român. Pentru că de 379 de ani, de când domnitorul Vasile Lupu a primit de la Patriarhul Constantinopolului acest sfânt odor ceresc, adică moaștele acestei mari sfinte, ea ocrotește România. Ea a izbăvit poporul român de molime și ciume, de războaie, de secetă și inundații. Înaintea ei a mijlocit poporul să se vindece de boli pe care nu le pot vindeca medicii. Adică boli incurabile. Dumnezeu și sfinții – rețineți! – vindecă boli pe care nu le pot vindeca medicii! De aceea se obține vindecarea prin rugăciune și credință. Medicii pot merge până la un loc, dar la un moment dat, ei înșiși sunt depășiți de anumite situații, unele care depășesc legile firii, care depășesc știința medicală, care depășesc arta lor profesională și priceperea și pregătirea și știința lor personală, că sunt și medicii lăsați de Dumnezeu. Sfântul Evanghelist Luca, de la care s-a citit pericopa evanghelică și se citește la Cuvioasa Parascheva, a fost medic. Dar atunci când sunt depășiți de situație, ei înșiși, medicii creștini îi îndeamnă pe oameni: „Apelați la Dumnezeu! Apelați la Maica Domnului! Apelați la sfinți! Du-te la preot și la Biserică, pentru că eu nu mai am ce să-ți fac. Am făcut tot ce-a fost omenește posibil”. De aceea au loc atâtea minuni și vindecări, urmare a rugăciunilor pline de credință ale oamenilor care-I cer lui Dumnezeu, Maicii Domnului, sfinților, ajutorul.

O astfel de mare sfântă este Sfânta Preacuvioasa Maică Parascheva pe care o cinstește astăzi poporul român, în vremuri triste. Este tristă Sfânta astăzi, tristă este și natura înconjurătoare. Este cernit sufletul poporului român. Pentru că în fiecare an, până la un milion de credincioși veneau în pelerinaj la Iași pe parcursul mai multor zile, numite „Zilele Iașiului” și ale pelerinajului ocazionat de sărbătoarea Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva. Poporul își vindeca bolile, dar își rezolva și problemele, pentru că și economia orașului prospera în urma pelerinajului. Toată lumea avea un folos în urma cinstirii Sfintei, unii care-l căutau pe cel spiritual, vindecare și împlinirea rugăciunilor, alții, care-i primeau pe oaspeți, le puneau la dispoziție cele necesare și toată lumea era fericită și Sfânta era mulțumită că și-a mângâiat fiii.

În fiecare an o cinstim la multe biserici și mănăstiri. Iașiul este apogeul cinstirii ei, catedrala din Iași și racla cu Sfintele Moaște. Dar la multe biserici și mănăstiri o cinstim, pentru că ziua ei a devenit o zi de cinstire în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe Române. Când? În 1955! În plin stalinism cultul cinstirii Cuvioasei Paraschiva a fost generalizat în întreaga Românie. În plin comunism stalinist! Din 1948 până în 1950 și ceva au fost staliniștii la putere, adică comunismul moscovit de cea mai joasă speță, cel mai cumplit. Și în acea perioadă, Patriarhul Iustinian și Sinodul Bisericii au trecut în rândul sfinților câțiva sfinți ardeleni mărturisitori pentru dreapta credință și apărători ai ortodoxiei din Transilvania, Ilie Iorest și Sava Brancovici, și Sofronie de la Cioara, și mucenicul Oprea i-au trecut în calendar în anul 1955  și au generalizat cultul Sfintei Parascheva la nivel de întreaga țară, căci era cinstită numai în Moldova.

Vă dați seama ce paradoxuri trăim? Ce paradoxuri trăim! Am reușit să învingem comuniștii care au venit pe tancurile sovietice, cu ajutorul sfinților, și nu reușim să ne învingem libertatea și democrația noastră. Dar pe Sfânta o cinstim pentru că o iubim și creștinii nu-și părăsesc sfinții.

[…]

… Și înainte de 1990 era  un pelerinaj impresionant la Iași. Comuniștii n-au putut să-l blocheze, să-l oprească. Există imagini  cu pelerinaj la Sfânta Parascheva și la Sfântul Dumitru de la București cu mii, zeci de mii de oameni. Comuniștii au încercat într-o perioadă să declare zonele în carantină. Așa făceau comuniștii, cum fac și globaliștii. Rețineți! Înaltul Iustinian! Poveste adevărată! În vremea stalinistă, dânsul era stareț la  Rohia. În vremea stalinismului sălbatic, adică de orientare sovietică, când erau stăpâni încă, Ana Pauker conducea guvernul Petru Groza – dar ea era cea care conducea – ca să nu meargă oamenii la Rohia  în pelerinaj, au declarat „zonă în carantină”. Ca să nu se ducă lumea la mănăstire! Seamănă? Cam seamănă! Astea-s vremurile. Povestită de Înalt Preasfințitul Iustinian care a avut curajul să reziste, deși i-au zis să plece de-acolo, să închidă mănăstirea. N-a plecat. Și dacă o închidea, mănăstirea dispărea, că se găseau niște mâini criminale să dea foc, să distrugă. Comuniștii aveau și ei oamenii lor, slugile lor. Și vrăjmașul, diavolul, are slugile lui. N-a plecat, a rămas acolo. Și, ca să nu vină la Sfânta Mărie credincioșii în pelerinaj, declarau în preajma sărbătorilor carantină. Și ce făceau oamenii? Se strecurau prin păduri, pe jos, când erau neatenți jandarmii, milițienii, eu ajungeau în mănăstire. Și în ziua sărbătorii era plină incinta. Erau câteva sute de oameni acolo. Nu-i puteau opri. Câteva sute tot ajungeau. Nu mii, dar câteva sute tot se strecurau printre jandarmi și ajungeau acolo, la sfânta mănăstire. E adevărat că pe vremea aceea jandarmii nu erau atât de fioroși. Nu aveau un instrumentar cum au astăzi, când îi vezi, parcă-s din filmele science-fiction. Când îi vezi, te înfiori, când vezi poliția cum arată, cât e de fioroasă. Ca să te îngrozească, să te sperie.

Ei, românii nu vor ceda. Nici atunci n-au cedat, nici acum. Sfinții nu pot fi confiscați! Sfinții nu pot fi privatizați! S-a privatizat toată țara. De 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează! Sfinții lui Dumnezeu nu pot fi privatizați. Ei deranjează că nu „produc”, nu sunt capitaliști, nu produc capital. Dar produc bunătate, pace, binecuvântare, har, unitate, conștiință națională. Asta ne dăruiesc sfinții. Ocrotire. Nu ne trebuie de la ei bani și capital. Biserica nu poate privatiza sfinții. Biserica adună.

Iată, mănăstirea aceasta este patrimoniul poporului român. Nu e a  călugărilor și a ctitorilor care au pornit mănăstirea. Tot patrimoniul sacru al Bisericii Ortodoxe Române e al poporului român. Singurul care nu poate fi privatizat! Nici nu va fi! E al poporului. De aceea și deranjează, de aceea e și atacată Biserica. Măcar atât să-i mai rămână poporului: Biserica, icoanele, mănăstirile, Răstignirile și sfinții!

Dar acestea ne vor aduce înapoi ce am pierdut și ce-a fost devalizat. Ni le vor da înapoi. Dacă oameni mari, am spus la instalarea mea ca episcop, dacă oameni puternici ai zilei, națiuni puternice, personalități mari cu puteri sporite sau susținuți, națiuni susținute de alte națiuni mai puternice, nedreptățesc unele popoare mai slabe și mai puțin înzestrate din punct de vedere al capacității de a se apăra, și le dezmoștenesc și le robesc și le iau ce le-a dăruit Dumnezeu și ce le-au lăsat strămoșii în mod nedrept sau perfid, vine Dumnezeu. Istoria e corectată de Dumnezeu. Dacă oamenii falsifică istoria și nedreptățesc persoane sau familii sau comunități sau neamuri, vine Dumnezeu și corectează Istoria. N-a corectat Dumnezeu Istoria? Nu ne-a unit la 1918 când totul era prăbușit și se părea că România dispare? N-a făcut Dumnezeu dreptate poporului român și ne-am trezit dintr-odată într-un miracol, România Mare? Întotdeauna Dumnezeu poate întoarce roata Istoriei. 

Și noi pentru aceasta trăim, pentru aceasta avem Biserică, să stea de veghe. Nu face revoluții Biserica. Nu face războaie, nici nu îndeamnă la războaie. Nu. Se roagă, tace, rabdă și așteaptă până ce dumnezeu va auzi rugăciunile poporului și ale sfinților săi. Aceste vremuri le trăim, pentru aceea răbdăm, pentru aceea ne rugăm, pentru aceea avem încredere în sfinți și în Dumnezeul nostru Care este viu. Cine este Dumnezeu Mare ca Dumnezeul nostru? Și mai spunem așa: Doamne, de n-am avea pe sfinții Tăi rugători, cum am îndrăzni, Mântuitorule, a Te lăuda pe Tine? Deci Îl lăudăm pe Hristos prin sfinții Săi care ocrotesc poporul român. Sfânta Preacuvioasa Maica noastră Parascheva să ne ocrotească acum  și-n vecii vecilor, AMIN!”

Legaturi:

PS IUSTIN, Episcopul Maramureșului și PS IGNATIE, Episcopul Hușilor – atitudini dure față de ACTUL ABUZIV AL “IZOLĂRII LA DOMICILIU” AL SFINTEI PARASCHEVA. “Iaşiul a devenit pentru câteva zile un adevărat pustiu al Carantaniei, unde Ispititorul a îmbrăcat savuros, fariseic şi ipocrit, nenumărate ipostaze”

EPISCOPUL IUSTIN al Maramuresului despre FORTA COMUNIUNII IN BISERICA si CUMPLITA incercare a SINGURATATII prin IZOLARE si solutiile duhovnicesti ale REZISTENTEI marturisitorilor din INCHISORILE COMUNISTE: “Cei care vin acum, progresistii si neomarxistii acestia de astazi SUNT GLOBALISTI, NU AU RADACINI, NU AU NEAM, n-au mama, n-au tata. ROBOT – aceasta se vrea sa fie OMUL NOU”

PS IUSTIN HODEA: “Ce s-a dorit din partea Bisericii lui Hristos? SA TACA. SA NU VADA. SA NU AUDA. SI SA NU VORBEASCA. Satana a dorit SA O INCHIDA INTRE ZIDURI, SA-I INCHIDA GURA, sa nu mai transmita mesajul lui Dumnezeu” (VIDEO, TEXT)

 

***

IPS CALINIC, Arhiepiscopul Sucevei – cuvinte grele despre PRIGONIREA SĂRBĂTORII CUVIOASEI PARASCHEVA DE LA IAȘI: “Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase şi fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă îşi are Diocleţienii şi Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloşi decât aceia! FIȚI TARI ÎN CREDINȚĂ, CĂCI LUPTA ÎMPOTRIVA ORTODOXIEI ESTE ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE!”

PS IGNATIE sarcastic despre APOSTOLII LOCKDOWN-ului: „Virusul stă mai abitir după colţul tuturor bisericilor”. Arhiereul atrage atenția asupra tentativei de SUPRIMARE a Bisericii din spațiul public și a actului religios

PS MACARIE: “Într-un mod profund nedrept, autorităţile AU INTERZIS PELERINAJUL LA MOAȘTELE SFINTEI PARASCHEVA fără a ne arăta cu ce este mai riscant pelerinajul decât alegerile”/ ÎPS TEODOSIE: “Cu credință și cu rugăciune vom birui boala mai mult decât cu restricțiile” (VIDEO, TEXT)

Cuvânt al PS MACARIE la Oslo: “Atunci când autoritățile laice ne spun cum să ne împărtășim euharistic și cum să ne cinstim sfinții, aceasta este o SAMAVOLNICIE pe care trebuie SĂ O DENUNȚĂM ca atare! ÎN VREMURI ALE MINCIUNII, să fim MĂRTURISITORI și TRĂITORI ai adevărului!” (VIDEO, TEXT)

PARINTELE MELCHISEDEC DE LA PUTNA: “Toată mișcarea de azi are o singură țintă: credința ortodoxă! ȚINTA ESTE SUFLETUL TĂU, frate și soră care mă asculți! Prin înlăturarea pelerinajelor s-a pus o piedică harului lui Dumnezeu” (VIDEO, TEXT)

Care sunt SEMNIFICAȚIILE ATACULUI asupra Sărbătorii SFINTEI PARASCHEVA? “Vă lovim în reperele voastre identitare, care v-au ajutat să rezistați de-a lungul secolelor!” – ÎNTREBĂRI IMPORTANTE CARE TREBUIE SĂ DEA DE GÂNDIT ORICĂRUI OM ONEST

URÂCIUNEA PUSTIIRII batjocorește sfinții și locurile sfinte. PACTUL SATANIC AL CREDINȚEI: “Pe ei nu-i interesează măsurile ştiințifice de protecție, ci exclusiv SĂ CREDEM în COVID, aşa cum l-a “hărăzit Marele Arhitect”. Problema este deci una de credință, nu de ştiință, iar târgul diavolesc se propune pe fondul FRICII”

Părintele Tudor Ciocan despre REAUA-CREDINȚĂ A AUTORITĂȚILOR care au oprit accesul la moaștele Cuvioasei Parascheva: “TRUPUL SFINTEI ESTE ÎNCONJURAT CU PAZĂ. Am ajuns să fim vrăjmășiți de propriii noștri conducători. Pentru binele nostru! Am mai auzit placa asta! În ‘47, atunci a venit cu tancurile rusești” (AUDIO, TEXT)


Categorii

Prigoana impotriva crestinilor, PS Iustin, Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “PREASFINȚITUL IUSTIN AL MARAMUREȘULUI: “Sfinții nu pot fi confiscați! Sfinții nu pot fi privatizați! S-a privatizat toată țara, de 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!” (VIDEO, TEXT)

  1. E toamnă şi se găteşte ghiveci . Ghiveci ecumenist :
    https://spotmedia.ro/stiri/social/vesti-bune-pandemia-a-adus-laolalta-religiile-lumii-iar-atmosfera-de-craciun-incepe-deja-sa-se-simta

    Moş Bartolomeu se pare că vrea să-şi depăşească en fanfare toți înaintaşii ecumenişti . De fapt , cred că are deja un avans considerabil şi mai are timp să mai îmbunătățească rețeta ghiveciului. Vrea neaparat să-l finalizeze acolo unde-i focul mai aprig şi doar atunci va adăuga ,probabil , şi ultimul ingredient -smoala.

    Să ni-i ferească Dumnezeu pe-ai noştri păstori de asemenea demonstrații de talent “culinar” !

  2. Pingback: “Nu-i mai răbda, Sfinte Dimitrie! Nu-i mai răbda!” – STAREȚUL ANTIM DAVID MUSTRĂ CU ÎNDRĂZNEALĂ, la Trinitas TV (VIDEO, text): “Autoritățile şi-au cam întrecut măsura, şi la pelerinajul de la Iași şi la cel din Bucur
  3. Pingback: EPISCOPUL MARAMUREȘULUI ESTE HOTĂRÂT: “Nu putem să avem sărbători de Crăciun cum au fost la Paști, fără credincioși la biserică! Avem promisiuni ferme. Să fiți liniștiți, că avem forța, demnitatea și dârzenia!” (VIDEO) | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate