Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la pomenirea patriarhului Athenagoras: CONTINUAM ”DIALOGUL” PANA LA MAREA ZI A UNIRII TUTUROR

11-07-2012 2 minute Sublinieri

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a exprimat determinarea sa de a continua dialogul ecumenic, într-o alocuțiune cu ocazia Sfintei Mucenițe Chiriachi, la Biserica din cartierul Contoscali din Constantinopol, care poartă hramul ei. Patriarhul a prezidat Sfânta Liturghie, la care s-a pomenit și Patriarhul Athenagora, care a trecut la Domnul acum 40 de ani.

Patriarhul a declarat: „Astăzi, ca în fiecare an, ne amintim de Patriarhul Atenagora, de fericită memorie, care a adormit în 7 iulie, la Spitalul Valukli în 1972. Când ne aducem aminte de el, ca în fiecare an, este firesc să ne exprimăm recunoștința față de el, cu mai mare intensitatea în acest an, în care comemorăm 40 de ani de la trecerea lui la cele veșnice. Așa cum am sugerat recent Sfântului Sinod al Patriarhiei noastre, vom săvârși un requiem oficial în care îl vom pomeni pe patriarh. Am cerut Mitroplitului de Pergam, care a slujit Patriarhului Atenagora în diferite funcții, să ne vorbească despre personalitatea și opera acestui mare patriarh. Să ne rugăm împreună pentru odihna sufletului patriarhului nostru, care a deschis orizonturi noi pentru Patriarhia Ecumenică, a reînnoit perioada dialogurilor ecumenice, a întâlnit pe Papa Paul al VI-lea în Ierusalim acum 48 de ani, a deschi ferestrele pentru ortodoxie, a deschis centrul patriarhal de la Geneva, Academia ortodoxă de la Creta, Centrul patriarhal de studii patristice de la Tesalonic și altele”.

Vorbind despre Consiliul Mondial al Bisericilor, patriarhul a adăugat: „CMB a fost fondat în 1948, anul alegerii Patriarhului Atenagora. În cei 23 de ani de patriarhat binecuvântat, Atenagora, ca și predecesorul sou Dimitrios, a colaborat cu CMB. Căci aceasta este linia Bisericii noastre, Biserica Constantinopolului. Este o linie stabilă și de neabătut. Nu ne putem închide egoist în noi înșine, în autarhie, autosuficiență și narcisism, așteptând ca alții să se prosterneze în fața noastră. Nu poate fi așa astăzi. Noi avem nevoie de deschidere ecumenică, umană, socială și de dialog între toți oamenii cu voință bună. Patriarhul Atenagora a fost atunci criticat pentru aceste deschideri. Și astăzi, ca atunci, patriarhatul nostru este criticat astăzi pentru dialogul ecumenic pe care-l promovează, ca și cum am dori să vindem ortodoxia. Însă numai prin dialog noi putem să producem acord, apropiere și reconciliere. Din această cauză, noi continuăm, orice s-ar spune, oricine ne-ar critica, să dialogăm cu Roma, cu Biserica Anglicană, cu CMB, cu Federația Luterană Mondială și cu Bisericile vechi orientale, cu armenii, copții, etiopienii, până când va veni marea zi a unirii tuturor, pentru care Biserica se roagă la fiecare slujbă, continuu, fără încetare, atunci când spune: Pentru pacea a toată lumea, pentru stabilitatea Sfintelor lui Dumnezeu biserici și pentru unitatea tuturor. Aceasta este una dintre prioritățile noastre, scopul nostru sacru, unul dintre idealurile și obiectivele slujirii noastre”.

Ne amintim aici că lucrarea ecumenică a patriarhului Atenagora a provocat efectiv multe critici, printre care ale ierarhilor Bisericii Greciei, monahilor atoniți – care au suspendat pomenirea patriarhului la slujbe – ale Bisericii Ruse fără frontiere, și ale celebrului teolog sârb Iustin Popovici, acum canonizat. Adăugăm că aceste critici nu vizau dialogul însuși, ci maniera în care era condus în epocă. Într-adevăr, după studiile recente ale Pr. Patrice Mahieu, s-a înființat o comisie secretă, constituită din partea ortodoxă de Mitropolitul Damaschin Papandreou, atunci arhimandrit, și de Ioan Zizioulas, teolog laic atunci, care în 1970 au emis un aviz favorabil concelebrării euharistice dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagora, care n-a mai avut loc. Este precis acea communio in sacris cu Biserica Romei, fără acordul conținutului credinței, care a fost criticat în primul rând.

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com

Legaturi:

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Papa (Papism), Patriarhul ecumenic Bartolomeu

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la pomenirea patriarhului Athenagoras: CONTINUAM ”DIALOGUL” PANA LA MAREA ZI A UNIRII TUTUROR

  1. Ti se ridica parul pe ceafa!!!
    N-o vrea si el sa-si dea demisia ca Mitropolitul Iona ?! Doamne iarta-ma!

  2. Probabil este momentul cand are priza orice este contra-legii (fara-de-lege) si se merge mai departe, chiar daca prin aceasta ne-am dat foc la casa.
    E drept ca doar dialogul cu celelalte confesiuni inca nu este lepadare, dar, daca are in vedere unirea cu ei, este lepadare. Nu e ca si cum ai dialoga la o ceasca de ceai.
    Plus ca se vede de la o posta ca sfideaza ortodoxia cu orice pretz prin interpretarea care o da ecteniei. “Bisericile” sunt cele sfinte, adica din diferite localitati, dar ortodoxe. De aici decurg o sumedenie de complicatii. Oare ce-o fi intelegand Patr. Ec. din Liturghie????!

  3. Un fel de ortodoxie fara Ortodoxie… sau mai exact, o ortodoxie a oamenilor lumesti, nu a Sfintilor. Defapt este greu sa ajungi sa crezi ca Sfintii Parinti au avut singura parere care ramane ancorata in Duhul Sfant si de aceea oamenii aluneca usor spre ecumenism. Nu ii credem pe cuvant pe Sfintii care spun ca nu poate exista comuniune daca nu exista comuniune de credinta in Adevar si marturisire. Dumnezeu sa ii lumineze pe toti si sa-i intoarca la El pana nu e prea tarziu! Si eu am avut multe confuzii cu privire la “de unde si pana unde e Biserica”. Numai o cautare sincera si insetata dupa Adevar, nu dupa pareri personale, ne mai poate salva si apropia de Adevaratul Dumnezeu. Sigur ca intreaga fiinta suspina pentru unitatea pierduta din mandrie, dar pana ce nu exista pocainta, pana ce Apusul nu-si vede vina, cum va imbratisa de buna voie Ortodoxia? Tot dialogul acesta ecumenist este ca un fel de tratat politic in care se discuta ce concesii trebuie sa faca fiecare ca sa poata accepta pe celalalt, pe cand Adevar cu concesii inseamna minciuna… traire in minciuna.

  4. ‘Patriarhul’ asta – Atenagora – a fost un inselat!
    Acum – trebuie sa fie deja gradat in ‘imparatia’ celui rau….si-a indeplinit misiunea!
    A pus caramida la ridicarea templului in care isi va face aparita Antihristul si, cum TOTUL (ca taina a fara-de-legii) are un inceput, asa si asta – in numele ‘iubirii’ dintre oameni, a nesecotit – in deplina cunostinta de cauza – dreapta credinta, sfidand canoane, Sf.Parinti – facandu-se mai ‘iubitor’ de oameni decat Insusi Dumnezeu intrepretand lautareste ortodoxia – asta a facut prin dialogul iubirist si zaharisit cu altii, scopul fiind unirea sub acelasi steag DAR imbratisand toate aberatiile ereticesti;

    Ce-i mai grav este ca, a facut-o la modul tenace si intransigent (pentru incapatanatii ortodocsi)care nu vor sa interpreteze in cheie antihristica si sa joace in hora ‘unirii’ la gramada, de-a valma…alaturi de un patriarh atat de lesne aplecat spre indulgenta(e) papale si toleranta religioasa.

    Iar ca umbrela ocrotitoare si litera de lege s-a sprijinit de linia Bisericii Constantinopolitane de pe vremea cand Bizantul era CEVA uitand cat de rusinos a cazut atunci…cat de ortodox era (se credea – numeric!) dar tagaduind puterea ei (a ortodoxiei) si cand – din pricini ‘bine-cuvantate’ lumesti – a dorit/acceptat pentru salvarea lui (lumeasca) sa treaca de cealalta parte, cu catolicii – drept pentru care a si CAZUT!;

    -degeaba se lauda A(na)te(ma)gora asta cu linia trasata in Bizant, folosindu-se de ea ca de o platosa ca sa nu i se mai infiga dintii mustrarii de constiinta in minte si in suflet “Căci aceasta este linia Bisericii noastre, Biserica Constantinopolului. Este o linie stabilă și de neabătut.”

    Rusinos cand apar astfel de specimene in Biserica si mai sunt si intai-statatori -pe deasupra!
    Mintea s-a inmultit in vremurile noastre – cum spune apostolul – datorita comunicarii fulgeratoare si-a mijloacelor de informatie de peste tot, dar s-o folosim si s-o inmultim si duhovniceste – in cunoasterea Adevarului de credinta – TOCMAI pentru a nu ne uimii uitandu-ne prostiti la un popa sau un patriarh d-asta ratacit care – ca sa cucereasca reduta ortodoxa si s-o murdareasca – se foloseste de erugiile din Biserica, de Tainele Bisericii, de Evanghelii DAR interpretandu-le pe dos, ca sectarii!

  5. “Într-adevăr, după studiile recente ale Pr. Patrice Mahieu, s-a înființat o comisie secretă, constituită din partea ortodoxă de Mitropolitul Damaschin Papandreou, atunci arhimandrit, și de Ioan Zizioulas, teolog laic atunci, care în 1970 au emis un aviz favorabil concelebrării euharistice dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagora…”

    Aviz favorabil?! Doamne! Si o spun cu atata seninatate! Incredibil!

  6. @daniela:

    Da, bine de stiut asa ceva, desi comisia aia… secreta, a dat un aviz la fel de secret si ineficient. Ca si cum au decis acolo, intre ei, filopapistii. Pai sa tot decida asa, ca in public nu se va intampla nimic. Insa e foarte concludent pentru un anume modus operandi…

  7. Bineinteles! E clar ca hotararile lor nu au nici eficienta si nici legitimitate.
    De fapt, ma minunam cat de ridicole sunt fomulele si termenii: “comisie secreta”, “aviz favorabil” – de parca puneau rezolutia pe o cerere la primarie! E incredibil! Pentru orice om cat de cat avizat si normal este de neconceput asa ceva in Biserica. Ce arhimandrit si ce teolog? Ce comisie? Cine se credeau ei? Erau bolnavi la cap sau au citit prea multe romane in loc sa citeasca din Sf. Parinti. Asa se iau hotararile in Biserica?

  8. Pingback: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la dreapta Papei Benedict la comemorarea Conciliului II Vatican, reiterand erezia ”BISERICILOR SURORI”: SPERAM CA BARIERELE DINTRE BISERICILE RASARITEANA SI APUSEANA VOR FI ELIMINATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: FARA PRECEDENT DE LA SCHISMA DIN 1054: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va participa la inscaunarea PAPEI FRANCISC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: PARINTELE THEODOROS ZISIS la Constanta - predica audio si conferinta (text) despre DESCRESTINAREA EUROPEI, rolul Sfantului Imparat Constantin, CADEREA CONSTANTINOPOLULUI, ierarhii filo-papistasi si PERICOLUL ECUMENISMULUI - Razboi întru Cuvânt - Recoman
  11. Pingback: Papa Francisc cere o alta abordare fata de copiii cu “PARINTI” HOMOSEXUALI/ Intalnire “ecumenica” a Papei cu Patriarhul Bartolomeu la IERUSALIM – programata in mai 2014 - Recomandari
  12. Pingback: Parintele Porfirie despre CREDINTA ADEVARATA, PAPALITATEA ERETICA, teoria “toate religiile sunt adevarate” si MINUNILE MINCINOASE ALE DIAVOLULUI -
  13. Pingback: “Moment istoric” de gravitate antihristica: PAPA FRANCISC si PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU pledeaza, la Fanar, pentru UNIREA BISERICII ORTODOXE CU CATOLICII! - Recomandari
  14. Pingback: Interviu cu Pr. Prof. Theodoros Zisis in “Lumea credintei” despre IUBIREA FALSA A ECUMENISMULUI si CONSECINTELE MINIMALISMULUI DOGMATIC: “Fara adevar, iubirea este minci­noasa. Aceasta perioada este cea mai grea dintre toate. Nu stiu da
  15. Pingback: Interviu cu Pr. Prof. Theodoros Zisis in “Lumea credintei” despre IUBIREA FALSA A ECUMENISMULUI si CONSECINTELE MINIMALISMULUI DOGMATIC: “Fara adevar, iubirea este minci­noasa. Aceasta perioada este cea mai grea dintre toate. Nu stiu da
  16. Pingback: Interviu cu Pr. Prof. Theodoros Zisis in “Lumea credintei” despre IUBIREA FALSA A ECUMENISMULUI si CONSECINTELE MINIMALISMULUI DOGMATIC: “Fara adevar, iubirea este minci­noasa. Aceasta perioada este cea mai grea dintre toate. Nu stiu daca poate fi
  17. Pingback: Schitul romanesc PRODROMU (Muntele Athos): MARTURISIRE PENTRU DREAPTA CREDINTA. Mustrarea Patriarhului Bartolomeu si a ierarhilor implicati in actiuni ecumeniste/ CONDAMNAREA RUGACIUNILOR IN COMUN/ “Nu noi suntem salvatori ai Bisericii, ci Biserica
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare