Patriarhia raspunde campaniei anti-BOR. “ORTODOXIA, ARMA POLITICA A RUSIEI?”/ Din pacate, duhul denuntarilor “dusmanilor poporului” a prins si la preoti

13-03-2015 4 minute Sublinieri

cruce candela pastie biserica

În legătură cu articolul de opinie Ortodoxia, ar­mă politică pentru Ru­sia apărut sub sem­nă­tu­ra doamnei Sabina Fati în pu­blicaţia România Liberă din zi­ua de 12 martie 2015, precizăm:

În ultimii 25 de ani, doamna Sabina Fati instigă adesea la ură confesională şi denigrează is­toria şi activitatea Bisericii Ortodoxe Române după princi­piul calomniază, calomniază, poa­te va rămâne cevaDupă ce, în urmă cu câteva zile, Sabina Fati şi-a exprimat dezamăgirea pe site-ul Europa Liberă că pes­te 90% dintre elevi au depus ce­rere pentru a studia religia în în­văţământul public, în Ro­mâ­nia Liberă din 12 martie 2015, aceeaşi jurnalistă aduce acuzaţii injuste şi nedemne.

Nemulţumită şi iritată de decizia majorităţii părinţilor şi ele­vilor în favoarea prezenţei orei de religie în şcoală,  doamna Fati se pretează la un atac dezo­norant, folosit în ultimii ani şi de alţi adversari ai Bisericii noastre, şi anume că, în contextul geo­politic din Europa de Est, Or­to­doxia ar fi arma politică a Ru­siei (sic!). Pentru a-şi argumenta aceste acuzaţii, doamna jurna­listă face asocieri forţate privind vizita în România a unor persoane politice din Rusia şi le­gă­tu­rile lor cu Biserica Ortodoxă Română. În acest sens, men­ţi­o­năm că, de fiecare dată când Ale­xandru Dughin vine în Ro­mâ­nia, jurnalişti ca şi doamna Sabina Fati încep să inventeze presupuse întâlniri oficiale între acesta şi reprezentanţi oficiali ai Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult, fac presiuni asupra Biroului de presă al Patriarhiei Române să confirme ceea ce este doar speculaţie sau zvon.

Doamna Fati ignoră în mod voit faptul că Biserica Ortodoxă Română împreună cu toate cultele din România au susţinut în mod public autorităţile de Stat în demersurile de aderare a României la NATO şi de integrare a ţării noastre în Uniunea Europeană tocmai pentru că, după căderea regimului comunist ateu, a fost dorinţa poporului român de a-şi construi un vii­tor democratic.

În ceea ce priveşte întâlni­rile oficiale de la Patriarhia Română cu Mitropolitul Ilarion de Volo­kolamsk,  precizăm că, aşa cum de altfel s-a şi comunicat public, acestea au vizat doar probleme de interes strict bisericesc, ca pregătirea Sfântului şi Ma­relui Sinod Panortodox (din 2016) sau aspecte ale rela­ţiilor bilaterale ale celor două Biserici Ortodoxe surori autocefale, fără nici o strategie de ordin politic.

Biserica Ortodoxă Română pro­movează în societatea româ­nească valorile eterne ale Evan­gheliei lui Hristos, care nu pot fi înlocuite de ideologii politice şi strategii efemere doar pentru a fi „modern“ sau „progresist“. A pro­mova în societatea seculari­za­tă de astăzi, inclusiv prin ora de religie, valorile fundamenta­le ale Evangheliei iubirii lui Dum­nezeu pentru oameni, care apără persoana şi demnitatea uma­nă, instituţia familiei tra­di­ţi­onale, solidaritatea şi coope­rarea cu toţi oamenii pentru bi­nele comun al societăţii re­pre­zintă misiunea constantă a Bisericii.

În concluzie, acuzaţiile po­tri­vit cărora Biserica Or­to­do­xă Ro­mână ar susţine geopolitica Ru­siei şi ar promova în socie­tatea românească interesele acesteia sunt pătimaşe şi denigratoare. Probabil este dificil pen­tru unii jur­nalişti să înţe­lea­gă că Bi­se­rica Orto­doxă Ro­mâ­nă autocefală nu este subordonată nici unui cen­tru ecleziastic extern, şi nici nu doreşte vreo „politică imperială“, ci doar căutarea Îm­părăţiei cerurilor (cf. Matei 6, 33).

Cu alte cuvinte, Biserica Or­to­doxă Română îşi apără autocefalia bisericească şi neutrali­ta­tea politică tocmai pentru a sluji cu fidelitate poporul român pe calea mântuirii. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)

Iată ce scrie un preot ortodox pe În Linie Dreaptă:

“Chiar să nu mai țină cont nimeni că diavolul a cam vorbit numai cacofonica și bolovănoasa limbă rusă în secolul XX? (…)

Ce se întâmplă cu noi? Nu vedem cum mor oamenii la sute de kilometri de noi de mâna soldatului rus? (…)

Știm toți că presa e infiltrată cu agenți de influență din toate părțile, dar vedem toți o foarte activă promovare a intereselor rusești în social media ca venind din partea Bisericii și înțelegem că e sigur parte a unei campanii mincinoase plătite de la Moscova. Există documente care arată că unii din vizibilii promoteri ai filoputinismului au avut sustinere de la Moscova (…)

Știați toate lucrurile astea, domnule Bogdan Stanciu și se pare ca ați fost în toamna anului 2014 invitat la Moscova să dicutați „Viitorul Umanității”. E adevărat că ați fost acolo? Eu am văzut doar un document care arată asta, poate nu e adevarăt, nu știu. Cum stau lucrurile domnule Capsali? Ca doar dumneavoastră sunteți cunoscător al problemei, poate chiar din interiorul mașinii propagandistice, nu știu. Puteți admite cinstit realitatea? Nu vă acuz eu domnilor, eu doar pun întrebări. E chiar pe gratis nebunia asta la care mulți vă faceți parte? (…)

Știm că Patriarhul și Ierarhii sub ascultarea cărora suntem sunt români iubitori ai țării ăsteia și ai neamului, păstrători ai credinței adevărate și ai Tradiției. Se iese de sub ascultare când se promoveaza ideile eretice ale ideologului Dughin si vărsarea de sânge a lui Putin.”

Cu alte cuvinte, cei care refuză încolonarea în “războiul sfânt împotriva putinismului” se socotesc ca răzvrătiți, schismatici, ba chiar eretici, căci cu siguranță subscriu la ereziile dughiniste din moment ce nu ascultă ordinele atlantiste.

Trecând acum peste toate aceste aberații, aș avea și eu o întrebare pentru episcopul din eparhia unde slujește părintele, dacă tot vorbim de ascultare: preoții care în plin post mare umblă cu insinuări și calomnii la adresa laicilor, datorită opiniilor politice ale acestora din urmă, pe care altminteri le răstălmăcesc după rețeta primitivă consacrată de În Linie Dreaptă, sub ascultarea cui sunt? Există vreun canon care să indice dacă preotul are sau nu voie să se ocupe în post cu “vânătoarea de vrăjitoare”? E, vorba părintelui, doar o întrebare, venită din partea unui laic nedumerit.

Nota noastra:

Probabil Alexandr Soljenitin a scris intr-o limba cacofonica, bolovanoasa si, desigur, a diavolului. Alaturi de el, o intreaga serie de filosofi, teologi si sfinti din secolul XX ai unui neam care, cu bunele si relele sale, este totusi parte a firii omenesti, ci nu o rasa inferioara, asa cum spuneau nazistii. Cu adevarat grav este insa actul de calomnie la care se preteaza parintele Coman… Sub pretextul parsiv al punerii de intrebari! Cum ar fi ca vreunul din cei mentionati sa raspunda cu aceeasi moneda, “intreband” in public nu cumva sunteti platit de CIA, parinte? Ar fi total nedemn, injurios, necinstit. Asa ceva nu se face, e elementar. Cu atat mai mult daca pretinzi ca esti crestin, daramite preot. Ah, ai opinii diferite? Foarte bine, daca te tin curelele, te documentezi, citezi corect si cinstit, aduci observatii, desfiintezi. Pe argument, nu pe persoana, ca sa nu cadem sub osanda poruncii evanghelice.

Revenind la acuza Sabinei Fati, nu e o noutate, ea a fost refolosita in contextul orei de religie. A se urmari evolutia in trimiterile de mai jos, precum si alte contributii pe tema impactului conflictelor geopolitice asupra lumii ortodoxe.

*

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Alexandru Racu, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Patriarhia raspunde campaniei anti-BOR. “ORTODOXIA, ARMA POLITICA A RUSIEI?”/ Din pacate, duhul denuntarilor “dusmanilor poporului” a prins si la preoti

  1. Aghiuta nu mai are rabdare: http://c-tarziu.blogspot.ro/2015/03/nou-apel-catre-parlament-nu-ne-osinditi.html
    Bunul Dumnezeu sa ne miluiasca dupa mare mila Sa!

  2. Eu ii iert si ma rog pentru acesti oameni, ca sa fie imbunati. In postul mare sunt ispite numeroase. Mai ales pentru preoti.

    Doamne, indura-te de noi pacatosii!

    Altceva nu am de adaugat.

  3. La emisiunea ‘In Premiera’, a aratat un pustnic batran care a construit, la indemnul lui Dumnezeu, o biserica unde isi avea chilia (pe munte), si care a muncit din greu pt. aceasta bisericuta. Acolo nu exista niciun preot pt. ca Episcopul Buzaului nu da aprobare pt. sfintirea ei, zicand ca batranul e inselat de diavol sau ceva de genul asta. Deci, cum e posibil asa ceva? Episcopiile dau aprobare pt. constructie de biserici precum primariile aviz de constructie? Nu inteleg, daca biserica respecta canoanele (constructie, pictura), de ce nu se aproba sfintirea si repartizarea unui preot? De unde si pana unde aberatia asta? Batranul acela s-a chinuit ani de zile si cu nespus de multa truda si efort a ridicat biserica, din putinii sai bani, nu din bani furati, iar Episcopia il alunga ca pe un caine, refuzand sa faca o fapta crestineasca? Asa ne invata pe noi Dumnezeu, sa punem piedici in constructia de biserici, sa ingradim raspandirea slujbelor Sfintei Liturghii? Ce-i cu birocratia asta? Ce-i cu porcaria asta? E mai mult decat revoltator!

  4. In loc sa incurajeze constructia de biserici, Episcopia pune bete in roata. Unii nu au unde sa faca Sf. Liturghie, o fac in case particulare si altii stramba din nas la biserici gata construite.
    Sau poate ca trebuie data spaga, ca la primarie…

  5. Pt Bogdan Stanciu: nu este vorba aici, că tu îl ierți, căci nici Christos nu iartă așa apriori, fără ca respectivul să se pocăiască și să se întoarcă din drumul către rău. Iar pe fariseii smintitori chiar îi face pui de năpârci și morminte văruite pe din-afară. Vorba e, că acest preot Alexandru Coman (eu mai sper tare, că nu este preot în adevăr, sau că nu are binecuvântare de la chiriarhul său să publice astfel de enormități și atacuri nedemne) are o misiune de smintire și distrugere la ÎLD. Cum altfel? Deja am văzut, că vreun postac prieten de-al său s-a luat și de alți creștini activi, practicanți, în plus a pus și saitul CO, fost RIC, pe aceeași treaptă cu saccsiv. Deci aici se pare că se coace mai mult decât facerea publică a vreunui ilustru preot anonim, cred că e vorba de un nou front. Dar poate se va deștepta chiriarhul sau duhovnicul său și îi va da canon de muțenie publicistică; și astfel se va întoarce către Mântuitorul, pe Carele tb ca să-L slujească.

  6. @cristian:

    Da, ce sa mai spui la asa ceva? Repetam – nu e nevoie, nu e obligatoriu sa ai aceleasi conceptii cu Capsali sau cu Stanciu, dar ce te mana pe tine in lupta sa-i dai naimiti de Putin? Si, culmea obrazniciei, dupa asa ceva tot tu sa te plangi ca nu ti s-a raspuns cu ”argumente”, cand singurul tau argument a fost piatra. Neam de farisei…

    PS: ”postacul” ne uraste rau de tot dupa cum se vede. I-a stropit pe toti cu fierea cu care e imbibat comentariul lui, asa, sa fie putin de dulce in plin post. Pana la urma asta spune totul despre acel site, unde e vorba despre procese de intentie si calomnii in 90% din continutul postarii+comentariile. Culmea ridicolului este atinsa, insa, cand se ia de traficul nostru. Care nu doar ca nu a scazut, ci a crescut considerabil, asa cum se poate verifica public la sectiunea respectiva. In orice caz, e de cel putin 4 ori mai mare decat are acea penibila oficina. Tare rau ii mai deranjeaza, mai, mai…

  7. Pt admin: pare încă o dovadă, că s-ascute lupta. Undeva, cineva nu mai are răbdare ….

  8. Dupa parerea mea, Patriarhia trebuia sa o ignore pe Sabina Fati.
    Aceasta persona nu este jurnalista ci salariata unor structuri de propaganda.
    Sabina Fati este visceral ostila nu doar fata de ortodoxie ci si fata de conceptul de patriotism. Merita citit interviul luat lui Nicholas Dean (ambasadorul sua pentru recuperarea bunurilor victimelor holocaustului) pentru a intelege faptul ca salariata RL suporta cu naturalete propria-i penibilitate profesionala.
    ” SF- Naționalismul ia ampluare în state precum Ungaria sau Grecia, în același timp în Ucraina există un conflict care se bazează pe cele două mari comunități, filo-rusă și ucraineană. Credeți că aceste probleme pot fi contagioase și pot ajunge în România?

    N.D.: Din perspectivă americană, ne referim mai degrabă la patriotism, care este definit ca ceva pozitiv. Nu sunt sigur că “naționalism” este bine folosit în aceste situații. Ceea ce se întâmplă în Ungaria sau Grecia sunt chestiuni specifice, care țin de natura acestor țări. Nu cred că putem vorbi despre naționalism……”
    Sabina Fati nu conteaza.
    Poate ca Patriarhia s-a pripit cand a sustinut intrarea in nato. Neutralitea era unica solutie benefica pentru tara.
    ” FERICITI FACATORII DE PACE”.

  9. Pingback: CUM FACE RUSIA ”CURTE” ROMANIEI. Film documentar elogios al Mitropolitului ILARION ALFEYEV despre ”ORTODOXIA IN ROMANIA”, pigmentat cu teze neosovietice despre ”LIMBA MOLDOVENEASCA” (Video) | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: “AMENINTAREA RUSEASCA”. Horatiu Pepine despre MANIPULAREA IDEOLOGICA a “pericolului rusesc” de catre FRONTUL SECULARIST si GRUPURILE DE INTERESE/ Alte reactii ale sustinatorilor familiei Bodnariu la aberatiile Alinei Mungiu-Pippidi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare