BOLSEVICII DE IERI SI DE AZI. Cum recupereaza discursul COMUNIST despre Scoala si Biserica secularistii anticrestini ai zilelor noastre

14-01-2014 2 minute Sublinieri

bis-ceat

„Cu tot caracterul ei evolutiv (mai ales în domeniul educaţiei ştiinţifice a elevilor), şcoala întâmpină dificultăţi serioase cauzate de existenţa cultelor şi a practicilor mistico-religioase (în special în mediul rural), care face ca în procesul educativ-ştiinţific să se desfăşoare o activitate specifică. În calitatea lor de părinţi, tutori, bunici, rude etc., această parte a populaţiei sprijină activitatea cultelor, atrăgând tineretul sub influenţa lor. Din această cauză, în calitatea lor de promotori ai concepţiilor ştiinţifice materialist-dialectice despre lume şi societate, cadrele didactice sunt obligate, prin natura profesiei lor, să se opună cu toată fermitatea tendinţelor şi practicilor religioase, concepţiilor mistice, devenind în acest sens principalii propagatori ai ateismului nu numai în rândul elevilor, dar şi al adulţilor. Între şcoală şi biserică nu există puncte de vedere comune aşa cum între concepţia ştiinţifică şi cea religioasă nu este (şi nici nu va exista) împăcare… Tocmai din acest motiv, determinat de importanţa şi rolul şcolii de azi, activitatea cadrului didactic în procesul instructiv-educativ ştiinţific va trebui să fie un proces ateist ştiinţific continuu (şi nu în campanii), combativ şi declarat pe tot parcursul său.“

La prima vedere, citatul de mai sus ar părea extras dintr-un discurs al celor care astăzi susţin secularizarea societăţii româneşti de componenta spirituală. Se vorbeşte despre o educaţie ştiinţifică a elevilor, dezbrăcată de orice „prejudecată religioasă“ şi de „practici mistice“, în care atât părinţi, cât mai ales cadrele didactice să manifeste devotament în această direcţie şi că între Biserică şi Şcoală n-ar exista „împăcare“. Aceste concepte nu sunt enunţate după 1989, dar se regăsesc în discursul seculariştilor de astăzi. În fapt, este un fragment al unei lucrări de examen cu titlul „Şcoala şi biserica în Republica Socialistă România“, susţinută în iunie 1972 de un candidat la postul de împuternicit de culte pentru judeţul Constanţa. Aceasta era convingerea celui care avea să îndrume activităţile cultice în judeţul Constanţa din anii â70 şi, potrivit documentelor de arhivă, aşa a acţionat, limitând cât mai mult rolul Bisericii în formarea tinerilor, viaţa monahicească într-un spaţiu deseori vizitat de turiştii străini, într-o zonă în care credincioşii, refuzaţi de un regim ateist, cu înverşunare continuau să nădăjduiască în ajutorul divin.

Plecând de la acest text, nu greşim dacă susţinem că principalele coordonate ateiste în raport cu instituţia Bisericii şi credincioşii săi sunt redescoperite astăzi de cei care susţin secularizarea societăţii româneşti postcomuniste. Şi poate că nu la fel s-ar pune problema într-o Franţă care nu a cunoscut opresiunea comunistă şi unde socialismul este o ideologie la modă. Dar ne punem întrebarea legitimă: În România, unde mii de clerici şi mărturisitori au suferit pentru credinţă şi păstrarea identităţii culturale a poporului român, mai pot fi cultivate astfel de idei distructive? Este limpede că o astfel de campanie secularistă nu face decât să reînvie una din principalele idei ale comunismului, cea a ateismului cultivat încă în educaţia primară.


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “BOLSEVICII DE IERI SI DE AZI. Cum recupereaza discursul COMUNIST despre Scoala si Biserica secularistii anticrestini ai zilelor noastre

 1. Acestora de la ASSUR ar trebui sa li se spuna sec si clar de catre Directorii de Scoli, cam asa:
  – In cadrul Sedintelor cu parintii care au avut loc pentru fiecare clasa in Scoala noastra, atat din ciclul primar cat si gimnazial S-A DISCUTAT, si S-A HOTARAT DE CATRE PARINTII COPIILOR, cu majoritate de opinii exprimate, ca la clasele respective copii SA INVETE RELIGIA CRESTINA ORTODOXA (sau eventual alta daca majoritatea copiilor din acea clasa este de alta confesiune decat cea ortodoxa)!
  – Noi ca si Directori si dascali TREBUIE SA RESPECTAM VOINTA PARINTILOR care au hotarat ce fel de Religie sa invete copii lor.
  – Nu este comptenta dvs. ca sa decideti ce OPTIUNE si DECIZIE isi exprima parintii cu privire la modul in cre trebuie sa fie educati copii lor, ci aceasta chetiune II PRIVSTE EXCLUSIV pe parintii copiilor.

  ASSUR este o asociatie laica a carei arie de activitate NU O INVESTESTE cu vreo “competenta” de decizie didactica in scoli,
  Daca Assur are obiectii asupra modului in care se desfasoara invatamantul romanesc in scoli in ceea ce priveste PREDAREA RELIGIEI sa isi exprime aceste obiectii IN ALTE medii si in fata altor institutii decat cele didactice, deoarece directorii de scoli si profesorii tin seama de programele scolare stabilite de Ministerul Invatamantului DAR SI DE OPINIILE PARINTILOR!

  (Fac o “digresiune necesara…La inceputul acestui an am participat la sedinte cu parintii pentru copii mei si am discutat si problema Religiei. NIMENI nu a vut vreo obiectie impotriva faptului ca sa invete copii nostri Religia Crestina Ortodoxa.
  Ba chiar am completat un fel de “chestionare-tip” in care am BIFAT care este Religia care DORIM sa fie predata la clasa respectiva.
  Prin urmare discutia care este dusa de catre ASSUR pe seama asa-zisei “OBLIGATIVITATI” a impunerii predarii Religiei Ortodoxe in Scoli este FALS argumentata.
  Nu STATUL roman impune predarea CI statul RESPECTA VOINTA PARINTILOR COPIILOR”. Statul doar OFERA CONDITIILE ca orice copil din Romania SA POATA AVEA ACCES la educatie. Ce Religie invata copii asta NU este “treaba” statului ci A PARINTILOR Copiilor.
  Dar DACA PARINTII VOR ca sa invete copii lor CRESTINSIMUL atunci STATUL trebuie sa respecte vointa lor.
  Necazul celor de la ASSUR este ca Majoritatea PARINTILOR COPIILOR din Romania, fiind Crestini Ortodocsi DORESC ca si copii lor SA INVETE Religia Ortodoxa.
  Aceasta Majoritate COVARSITOARE de VOINTA si OPINIE DE MASA ii deranjeaza pe cei de la Assur. Ar dori sarmani ca sa le impartaseasca punctul de vedere ATEIST cat mai multi “parinti” romani, iar acestia sa SE OPUNA la Predarea Religiei Crestine Ortodoxe in Scoli. Dar NU ESTE VINA ROMANILOR ca sunt APROAPE toti ORTODOCSI. Ci este NOROCUL lor si PUTEREA LOR!)

  Personal cred ca in viitor obligtoriu TREBUIE SA FIE ACTIONATA IN JUDECATA aceasta organizatie, care incearca SA FACA PRESIUNI asupra profesorilor si directorilor FARA SA AIBA VREO LEGITIMITATE si VREUN DREPT!
  Daca membrii ASSUR au copii si nu vor ca acestia sa invete religia crestina indifrent de rit si confesiune, SA ISI EXPRIME punctul de vedere in scris sau verbal la directiunile scolilor unde le invata copii (si nu ma indoiesc ca deja au facut-o pana acum), DAR sa ajunga pana aici, incat SA CEARA ca si alti parinti si in alte scoli sa le urmeze exemplul si modul lor de gandire si viziune asupra RELIGIEI CRESTINE asta este deja PREA MULT, asta nu mai reprezinta un mod de exprimare ONEST al unei opinii ci O ACTIUNE la limita PENALULUI care lezeaza DREPTURILE si PREROGATIVELE pe care le au parintii in ceea ce priveste CRESTEREA si EDUCAREA copiilor lor si care seamana ca si mod de actiune si manifestare cu un fel de “PROZELITISM” IDEOLOGICO-ATEIST deosebit de virulent prin care membrii ASSUR cauta sa se foloseasca de SCOLI si institutii de invatmant ca sa-si faca noi “ADEPTI” in randul PARINTILOR copiilor din Romania!

  -Nu Assur decide ce este sau nu este bine pentru educatia copiilor mei CI EU, eu CA PARINTE al copiilor mei!
  – “EU” DECID ce fel de viziune si conceptie sa-si faca copiii mei despre lume si viata si univers si mediul inconjurator SI NU acesti nemernici care isi bazeaza ideile lor pe jonglerii de cuvinte si sofisme “ilogice”

  Sunt unul dintre cei care AS VREA SA II PROVOC la O DEZBATERE PUBLICA pe seama DREPTURILOR si PREROGATIVELOR pe care le au conform actelor normative in vigoare TOTI PARINTII tuturor copiilor din Romania si nu numai ei, membrii ASSUR!
  Dar mai degraba poate impreuna cu PARINTII altor copii II VOM DA IN JUDECATA pentru ofensele pe care le aduc modului democratic si civic in care parintii isi exprima si IMPUN vointa lor in unitatile scolare cu privire la modul si principiile si criteriile si valorile DUPA CARE si IN SPIRITUL CARORA sa le fie crescuti si educati copii lor de catre dascalii din Scolile din Romania!

 2. Probabil celor de la Asur li s-ar spune asa, daca parintii nu ar fi de acord. Din pacate, pt Romania, multi dintre asa zisii parinti intelectuali sustin o scoala laica, fara religie sau aduceri aminte de Dumnezeu, fara icoane, “pentru a nu se spala creierul copiilor, in numele asa zisei libertati si din motivul ca viata religioasa este ceva privat, si nu tine de manifestare decat fiecare la el in biserica” Ati fi mirati cati sunt de multi cei care gandesc asa.

 3. Scoala a existat in cadrul Bisericii (Catolice sau Ortodoxe).Cine sustine detasarea totala a scolii de Biserica si promovarea omului ca Dumnezeu,are goluri pre multe si prea grave,pentru ca cineva sa piarda timpul sa le umple.Omul acela e intr-o propastie de unde nu ami poate fi scos.

 4. @ciorgan
  Majoritatea au aceste goluri multe, mari si grave. Si impreuna cu ei suntem intr-o prapastie in care nu stiu cum o sa ne mai scoatem. Sau sunt eu sigura care are numai oameni care gandesc asa? In jurul meu nimeni nu se spovedeste si nu se impartaseste, nimeni nu considera relatia cu Dumnezeu ceva important, toti viseaza la descoperiri stiintifice,cariere si toti blameaza biserica de toate prostiile.(din pacate li se mai da si apa la moara uneori)Daca nu ar fi duhovnicul, cativa oameni din presa sau teatru sau media(ft putini 1%) site-ul acesta cu comentatorii lui, as crede ca sunt singura nebuna.Iar si cei cativa care parca dau semne de luciditate tot cred in extraterestri, in faptul ca Dumnezeu e in toate religiile, etc…

 5. O rugăminte mai ciudată: poate are timp cineva interesat să participe la această conferinţă: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/paradoxurile-romanismului-si-valorizarea-negativului-un-eveniment-cu-dan-c-mihailescu/
  şi să posteze un comentariu rezumat. Îmi pare f interesant. Nu spun asta pt publicitate, tezele conferinţelor aşa cum sunt redate chiar mi-au stârnit curiozitatea. Poate totuşi.. 😀

 6. Pingback: CAZUL DISPARITIEI IULIEI IONESCU – eleva de 15 ani ce ar fi fugit de acasa “la manastire”. BISERICA, DUHOVNICUL SI “SITE-URILE RELIGIOASE” – VINOVATII DE SERVICIU? - Recomandari
 7. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
 8. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
 9. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
 10. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
 11. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
 12. Pingback: PARINTELE VISARION ALEXA, duhovnicul adolescentei fugite de acasa: “Cunoasteti-va copiii! Ajungeti la inima lor!” (VIDEO)/ ORTODOXO-FOBIA si sportul national al ATACULUI LA BISERICA. Copiii muritori de foame sau cei exploatati sexual nu sunt o
 13. Pingback: ACCEPTAREA INCESTULUI, SCOATEREA OREI DE RELIGIE DIN SCOALA SI EDUCATIA SEXUALA: programul de cosmar al bravei noi lumi “romanesti” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare