UPDATE: Basescu ramane suspendat pana pe 31 august. CCR AMANA DECIZIA PRIVIND REFERENDUMUL, invocand CIFRELE FALSE PRIVIND POPULATIA ROMANIEI CU DREPT DE VOT

2-08-2012 6 minute Sublinieri

UPDATE: LA PRESIUNEA LUI BASESCU, CURTEA A SCHIMBAT MODIFICAREA: TERMENUL NU MAI E 12 SEPTEMBRIE, E 31 AUGUST, CA SA FIE TIMP CAT MAI PUTIN…

Judecătorii Curţii Constituţionale se întrunesc la data de 31 august, pentru a analiza actele pe care le-au solicitat Guvernului. 

Potrivit România TV, magistraţii ar putea lua în aceeaşi şedinţă şi o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie.

În urmă cu o zi, Curtea Constituţională a anunţat  că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date “contradictorii” privind listele electorale permanente

CCR a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. 

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că Traian Băsescu ar putea cere judecătorilor Curţii un termen mai scurt, adăugând că sunt posibile discuţii pe această temă între conducerea partidului şi preşedintele suspendat.

Curtea Constituţională (CCR) a amânat pentru o decizie în privinţa referendumului, după aproape 13 ore de dezbateri, miercuri şi joi, pe marginea condiţiilor de valabilitate a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Şedinţa s-a încheiat, iar decizia amânării urmează să fie făcută publică.

Surse politice au declarat pentru Mediafax că decizia se va da pe 12 septembrie. Până atunci, Crin Antonescu va rămâne preşedinte interimar. Curtea Constituţională va reverifica de asemenea listele electorale.

UPDATE 16.37 Judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat că, în opinia ei, referendumul trebuia anulat, pentru că s-a bazat pe date false.

UPDATE Ministerul de Interne a trimis joi o nouă comunicare către CCR, în care spune că nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru corectitudinea listelor electorale permanente, pentru că nu dispune de mijloace suplimentare de verificare a acestor date. În cursul zilei de miercuri, MAI trimisese la CCR o adresă în care susţinea că numărul total al alegătorilor este 18.292.514, adică cel pe baza căruia s-a desfăşurat referendumul.

Adresa arată că, începând cu modificarea legii de funcţionare din 2004, MAI nu mai are responsabilitatea de a actualiza listele electorale, ci autorităţile administraţiei publice locale – servicii locale sau judeţene de evidenţă a persoanelor.

MAI, prin Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, arată în adresă că “există posibilitatea” ca pe listele electorale să fie înscrise persoane decedate sau persoane care s-au stabilit în străinătate.

Cauza acestor erori ar fi faptul că ofiţerii de stare civilă de la primării sau personalul serviciilor de evidenţă a persoanelor din subordinea consiliilor locale nu au comunicat sau nu au operat datele privitoare la aceste persoane. O altă cauză ar putea fi “neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă” a acestei obligaţii de către primării.

În cazul românilor care s-au stabilit în străinătate, cu acte oficiale, MAI dă vina pe autorităţile străine care nu au comunicat datele sau pe românii care nu au anunţat autorităţile din ţară.


CCR a anunţat miercuri seară că amână dezbaterile pentru joi, la ora 09.00, şi că solicită informaţii MAI şi INS. “Plenul Curţii Constituţionale, în temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a solicitat informaţii necesare soluţionării contestaţiilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de Institutul Naţional de Statistică. Până la momentul închiderii şedinţei, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a răspuns solicitării Curţii”, se arată într-un comunicat al CCR.

Drept răspuns, Ministerul de Interne a comunicat cifra de la care s-a dat startul referendumul: 18.292.514. Ceea ce înseamnă că instutuţia condusă de Ion Rus pune punct unei campanii pornite din propriul partid, care încearcă să pună presiune pe CCR să coboare pragul de validare, în baza unor cifre neoficiale privind numărul de alegători din România.

Zegrean: Trebuie să avem documente

“Noi suntem judecători, noi trebuie să avem documente trimise către noi“, a declarat preşedintele CCR, Augustin Zegrean, explicând că pe baza acestor documente se iau decizii şi se răspunde la sesizări.

El a spus că sesizările către Curte fac referire la faptul că numărul cetăţenilor înscrişi pe listele de vot este mai mare decât cifrele de la INS.

“Am cerut să ne spună care e cifra pe care o deţin”, a spus Zegrean.

Magistraţii trebuie să ia o decizie după ce Biroul Electoral Central a prezentat rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. Potrivit acestora, la urne au venit 8.459.052 de persoane, dintr-un total de 18.292.464 înscrise în listele electorale, ceea ce înseamnă că prezenţa la vot a fost de 46,24%.

Potrivit legii, condiţia de validare a referendumului este ca la acesta să participe jumătate plus unu dintre alegători, respectiv 9.146.234 de persoane. Dacă magistraţii Curţii Constituţionale vor invalida referendumul, decizia se trimite în Parlament, care ia act, iar Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni.

După prezentarea rezultatelor finale ale BEC, Parlamentul a transmis Curţii Constituţionale un punct de vedere în care cere să ia în considerare prevederile ordonanţei potrivit căreia referendumul este valid indiferent de numărul participanţilor. Cu toate acestea, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, pesedistul Toni Greblă, a declarat, pentru gândul, că USL nu are nicio şansă la Curtea Constituţională. Ion Iliescu, în schimb, susţine că judecătorii nu pot să nu ia în calcul că aproape 8 milioane de români au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu.

MAI: Am comunicat CC numărul de persoane aflate pe listele electorale la 29 iulie – 18.292.514

Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.

“Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

În 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514.

Joi, Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit pentru a soluţiona sesizările cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, formulate de Liga Internaţională a Românilor, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului.

În urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile acestora. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  • Jurnalul:

Cvorumul pentru referendumul din 2012, mai mare decât cel din 2003, în ciuda sporului natural negativ

În emisiunea “Sinteza zilei”, la Antena 3, a fost prezentată o serie de documente care furnizează date noi privind numărul populaţiei cu drept de vot, şi conduc spre stabilirea unei decizii clare privind îndeplinirea cvorumului necesar validării rezultatului referendumului din 29 iulie.

Primul document prezentat este un act oficial – Hotărârea Curţii Constituţionale de validare a rezultatului referendumului pentru modificarea Constituţiei din octombrie 2003, publicată în Monitorul Oficial. Conform acestui document, Curtea Constituţională a validat rezultatul referedumului din 2003, în condiţiile în care numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale a fost de 17.842.103, iar cel al votanţilor de 9.9138.141. În condiţiile unui spor natural negativ, raportat în toate datele statistice referitoare la evoluţia populaţiei României, pare puţin probabil că peste 9 ani, în 2012, numărul persoanelor cu drept de vot din România putea creşte cu 450.411,  la 18.292.514 persoane, câte au fost înscrise pe listele referendumului din 2012.

Cel de-al doilea document  este furnizat de Sistemul Informatic Unic de Integrat  (SIUI)  – softul care procesează datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Această bază de date este actualizată continuu, fiind operate atât decesele, cât şi naşterile. Conform documentuluiprezentat Antena 3, din evidenţele SIUI numărul persoanelor înscrise pe listele medicilor de familie, în primul trimestru din 2012 este de 20.459.558.
Structura pe categorii a asiguraţilor medical se prezintă astfel:
● 3.891.082 copii şi tineri cu vârsta sub 18 ani;
● 6.495.117 salariaţi;
● 4.727.284 pensionari;
● 3.031.051 alte categorii.

Cum legislaţia electorală oferă dreptul de vot persoanelor cu vârsta peste 18 ani, din datele oferite mai sus se poate concluziona că numărul persoanelor cu drept de vot în România în primul trimestru din 2012, este de 16.598.476 (nr total al asiguraţilor – numărul copiilor sub 18 ani), cu 1.694.038 persoane mai puţin decât numărul celor înscrişi în listele electorale la referendumul din 29 iulie 2012.

Conform Biroului Electoral Central numărul persoanelor care au participat la referendumul desfăşurat în 29 iulie este de 8.455.336, număr care, în virtutea datelor prezentate mai sus, ar valida rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Un nou document INCENDIAR care arată că listele electorale sunt greşite

Un document de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prezentat la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 ce cuprinde numărul de persoane decedate de pe listele medicilor de familie şi numărul persoanelor private de libertate demonstrează încă o dată că listele electorale sunt greşite.

Potrivit acestui document, numărul de persoane decedate în anul 2011 este de 247,823 de persoane, iar în semestrul I 2012 numărul este de 114,641 de persoane.  În ceea ce priveşte numărul persoanele private de libertate din trimestrul I 2012, acesta este de 31,930 de persoane. Mai mult, şi  Autoritatea Electorala Permanentă (AEP)  recunoaşte într-un document oficial că listele elctorale sunt greşite. Antena 3 a prezentat un alt document ce reprezintă un răspuns al unei solicitări adresate AEP de către secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

“În urma activităţilor de control desfăşurate în ultimii 8 ani, se constată că cele mai întâlnite nereguli privesc întocmirea, păstrarea şi actualizarea listelor electorale permanente de către primari. (…) Listele electrorale permanente nu reflectă structura şi dimensiunea corpului electoral“, se arată în documentul citat.

De asemenea, potrivit documentelor oficiale aflate în posesia ZIUAnews.ro, în România, există judeţe în care numărul actual de locuitori este mai mic decât numărul de alegători înscrişi în listele electorale utilizate la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Iată situaţia comparativă a numărului de alegători înscrişi pe listele electorale cu cel al numărului de locuitori în mai multe judeţe şi Bucureşti:
● Bacău – 601.395 alegători înscrişi în liste/ 583.588 locuitori;
● Braşov – 517.220 alegători înscrişi în liste/ 505.442 locuitori;
● Brăila – 307.955 alegători înscrişi în liste/ 304.925 locuitori;
● Caraş-Severin – 280.765 alegători înscrişi în liste/ 274.277 locuitori;
●Galaţi – 523.528 alegători înscrişi în liste/ 507.402 locuitori;
● Hunedoara – 404.672 alegători înscrişi în liste/ 396.253 locuitori;
● Neamţ – 473.809 alegători înscrişi în liste/ 452.900 locuitori;
●Sibiu – 376.044 alegători înscrişi în liste/ 375.992 locuitori;
●Tulcea – 205.519 alegători înscrişi în liste/ 201.462 locuitori;
● Constanţa – 629.800 alegători înscrişi în liste/  630.679  locuitori,
● Municipiul Bucureşti – 1.792.689 alegători înscrişi în liste/ 1.677.985 locuitori.

Legaturi:

*


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

62 Commentarii la “UPDATE: Basescu ramane suspendat pana pe 31 august. CCR AMANA DECIZIA PRIVIND REFERENDUMUL, invocand CIFRELE FALSE PRIVIND POPULATIA ROMANIEI CU DREPT DE VOT

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @ sherlock_holmes:

    Sa-l numim PARTIDUL VISELOR UTOPICE sau PARTIDULUI RAIULUI PE PAMANT? 🙂 De astfel de partide mai degraba ar trebui sa ne temem in ziua de astazi ca pot ascunde altceva decat pretind, asa cum va face si Antihristul. E mai bine un rau fatis decat unul deghizat in bine. Sa fim realisti, cine ajunge acolo sus, sus de tot, si cu sanse de eligibilitate, fara sa fie, macar in liniile majore, pe linia obligatorie la nivel oficial si/sau fara sa aiba lideri compromisi si cat de putin santajabili. In vremurile noastre, agatarea iluzorie de “binele absolut”, refuzul idealist si purist al “raului celui mai mic” ne duce cel mai adesea in bratele raului celui mai mare. Si, cum s-a vazut inca din ianuarie, de la proteste, sustinatorii disimulati ai lui Basescu (inclusiv OTV-DDD) nu aveau curaj sa spuna ca nu sunt impotriva lui si atunci deturnau protestele catre… “intreaga clasa politica”, ca sa starneasca lehamitea generala si sa demobilizeze orice tendinta de schimbare, fiindca, nu-i asa, “ce rost are, daca vin altii la fel de rai…” http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/18/deturnarea-protestelor-publice-catre-solutia-anti-sistem-cum-se-ascunde-regimul-basescu-in-spatele-lozincilor-anti-politica/ Intre timp, aceia s-au dat acum pe fata si s-au opus din rasputeri debarcarii Comandantului esuat.

    @ Daniela:

    Si noi subscriem din plin, dar am obosit deja sa o repetam. Ai spus-o insa cel mai bine si mai clar. Lehamitea si confuzia, obnubilarea discernamantului sunt dusmanii nostri cei mai mari.

  2. Sherlock@

    “Eu nu vorbeam de referendum ( aici moral ar fi fost sa mergi si sa votezi,perfect de acord cu tine si altii) ci de a nu legitima ( ceea ce ei isi doresc din toate puterile ) un partid care stii ca nu reprezinta poporul roman si aspiratiile lui, ci sint naimiti de altii sa-l destrame si sa-l batjocoreasca ( dovedit prin fapte adica ).”

    Am gandit si eu asa la un moment dat, cu ceva vreme in urma. Nu e bine. Totusi se poate merge la vot si pentru a-ti anula singur buletinul, in ultima instanta, daca consideri ca nu ai pe cine alege si nu-l vrei pe nici unul iar atunci n-ai legitimat pe nimeni. E mai bine sa mergi la vot din mai multe motive. Printr-o prezenta mare la vot dar un procentaj mic obtinut de candidati ilegitimitatea lor este mult mai clara. Faptul ca nu mergi la vot nu este o forma de protest ci mai degraba o expresie a faptului ca nu-ti pasa cine iese si ce se va intampla. Asta se si vrea. Ajung sa candideze si e destul sa-i voteze familiile lor si prietenii ca ies cu procent mare, iar noi nici macar nu ne mai putem plange. Unde mai pui ca votul neexercitat este adesea folosit in fraude.

  3. Dupa parerea mea, numarul exact de cetateni romani cu drept de vot este cel dat de CNAS. Personal consider drept confirmare chiar graba cu care Traian Basescu a contestat exact acest numar si legitimitatea provenientei lui. Deci, aproximativ 16,5 milioane.

    Stim cu totii cati cetateni s-au prezentat la vot, 8,49 milioane, adica ceva mai mult de jumatate din cei care aveau drept de vot. In mod real cvorumul s-a intrunit, insa frica celor de la guvernare din momentul acceptarii Diktatului de la Berlin privind cvorumul de la referendum s-a adeverit: la limita, jumatate dintre romani nu vor sa participe la destinul lor.

    Sigur ca le convenea si actualilor guvernanti un numar umflat in cifrele de la evidenta populatiei. Dar problema care li se pune lor acum este de a risca puscaria asa cum i-a amenintat Traian Basescu sau sa lupte pana la sfarsit. Democratia Romaniei este deja un subiect de rangul doi pentru guvernanti in acest moment.

    Dar cum sa lupti in continuare? Romanii au dovedit ca nu sunt interesati nici de soarta lor, nici de democratie, nici de libertate. Intr-un fel, Traian Basescu are dreptate, adunati cei care sunt neinteresati si sustinatorii sai interesati sunt oricum mai multi decat romanii responsabili. Asadar, poporul roman nu va putea fi un arbitru al acestei lupte si nici atat un sprijin pentru Victor Ponta si Crin Antonescu. Ce le ramane? Comisia Europeana, FMI si altii ca ei. In cele 40 de zile pana la intrunirea CCR vor face slus frumos ca niste catelusi bine dresati. In fond este libertatea lor in joc, lucrurile au mers chiar prea departe pentru a mai fi doar un joc politic.

    Eu nu ii voi condamna pentru aceasta. Este drept ca avem nevoie de oameni politici care sa conduca intelept si la nevoie viguros. Dar nici un om politic nu poate face nimic daca nu are sustinerea poporului sau. Din prostie sau ticalosie milioane de romani nu au vrut sa voteze sau l-au preferat pe Traian Basescu. Nu s-au uitat la spitalele si scolile inchise, la batranii deposedati de bruma lor de pensie, la samavolniciile din justitie, toate facute in numele zeului Buget. Au acceptat ca nu sunt bani pentru ei cand sunt bani cu ghiotura pentru Udrea, fiicele Basescu, Puiu Popoviciu, Blejnar, Videanu si alti mafioti sau proxeneti. Au facut asta poate pentru ca stiu in adancul sufletului lor ca daca ar fi fost ei acolo sus ar fi facut la fel.

    Luati-va cateva ore si mergeti pe strada in orice oras sau chiar comuna. Desi nu este frumos, trageti va rog cu urechea la ce discuta cei care stau impreuna fie pe la vreo terasa, fie la un colt de strada. Veti afla ca gandurile oamenilor sunt cu predilectie la “combinatii”, bani, sex, razbunare. Pentru ca tot e moda sondajelor, eu as face unul in care as intreba romanii daca au auzit de

    Sa nu ucizi
    Sa nu fii desfranat
    Sa nu furi
    Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau
    Sa nu doresti casa aproapelui tau, sa nu doresti femeia aproapelui tau, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din cate are aproapele tau.

    Si daca da, daca stiu Cine este Acela care ne cere toate acestea pentru a le avea in noi, nu sa le respectam numai atunci cand consideram ca nu le putem fenta. Eu nu ma mai astept ca ceva bun sa se petreaca cu sau fara Traian Basescu. Poporul a tacut cand a trebuit sa vorbeasca, de acum inainte vor vorbi altii in locul nostru. Va trebui sa suportam cu totii toate cele cate vor veni.

  4. @ioana: Si eu cred ca este mana lui Dumnezeu care ne arata ca inca ii pasa de noi, mai ales ca a inceput si postul Maicii Domnului. Sa ne rugam ca nu ne vor lasa, daca au fost totusi atatea voturi.

    Un articol pe care l-am citit mai devreme, momentan nu pare sa fie accesibil:
    http://cursdeguvernare.ro/alegeri-2012-populatia-scade-electoratul-creste-am-coborat-la-1904-milioane-de-locuitori-am-urcat-la-1831-milioane-de-votanti.html

    Vorbeste despre alegerile locale din iunie 2012: populatia Romaniei declarata dupa recensamantul din 2011 este de 19 milioane, din care 3,2 milioane copii inregsitrati in gradinite si scoli. Se mai scad si cei sub 3 ani sau mai mari care nu merg la gradinita sau scoala din cauza ca nu pot sau nu vor. Problema insa ramane cu calcularea celor din afara granitelor, care totusi se pot adauga la numarul de voturi.

    Ultimele 2 pagini de aici arata populatia recensata pe judete, in caz ca adminii nu au dat deja acest link pe undeva:
    http://www.insse.ro/cms/files%5Cstatistici%5Ccomunicate%5Calte%5C2012%5CComunicat%20DATE%20PROVIZORII%20RPL%202011.pdf

  5. @ Daniela:

    Mai nou votul neesercitat este NUMARAT de oricine are interesul pt.a fi inclus in orice categorie are chef cineva. Unii te baga la BASISTI, altii la PP_DD, iar altii la ANTI-SISTEM si PRO-Partide inexistente inca si miscari diversioniste.

  6. admin@

    ADEVARAT! Dar si cei care au stat acasa merita sa fie bagati in orice categorie ca doar oricum le e totuna. Oricum, aberatia cea mai mare a referendumului asta a fost: au ajuns sa fie numarate nevoturile si sa conteze in locul voturilor!
    Ce sa mai vorbim de alte aberatii si tampenii care-ti fac parul maciuca, de grobianismul circului politic, de balbaiala penibila cu listele electorale, cu datele recensamantului care nu vor fi disponibile decat in al doilea semestru al lui 2013!!! Ce sa mai zici?! In epoca computerelor merge mai greu treaba decat pe vremea cand se numara cu abacul, trebuie sa intelegem si noi… Minciuni grele! Batjocura multa!
    Nu inteleg toti acestia ca va veni si vremea lor cand va randui Dumnezeu sa le puna frana, ca asa a fost cu toti nemernicii de-a lungul intregii istorii. Ar fi bine insa sa se trezeasca cat mai e vreme. Dar sa fim atenti, ei cu trezirea lor, iar noi cu a noastra, apropo de ce scria Titus L! Poate ca trezirea noastra va ajuta si la trezirea lor. Atunci va veni ajutorul lui Dumnezeu.
    Noi trebuie sa-L avem in fata numai pe Dumnezeu si sa avem grija sa nu ne nemernicim si noi intr-un fel sau altul, mai subtil sau mai evident. Daca avem constiinta ca inaintea lui Dumnezeu facem orice gest, cum e si acest vot, precum si toate celelate gesturi de la cele mai marunte pana la cele mai mari, vom incepe sa facem ce trebuie si vom gresi mai putin.

  7. Ar trebui sa se invalideze si scrutinul de la locale,pentru ca s-a facut pe aceleasi liste electorale si probabil ca au votat si mortii.In orasul meu,dupa rezultatele de la locale,sigur a votat unul din cimitire.
    Dupa 40 de zile de post a lui Basescu trebuie sa iasa ceva.

  8. De rămânem în lehamite nici Dumnezeu nu mai are ce ne face. Datori suntem să împlinim ce ține de puterile noastre. Încă e bine că ne cheamă la vot, cine știe de nu va veni o vreme când, de la această nepăsare, vom ajunge de unde am plecat.

    Respingerea oricărei opțiuni pe motiv că nu este destul de bună pentru noi arată cumva că ne vedem vrednici de o viață mai bună. Ei… și președintele ne-a urat la fel.

    Cred că astăzi așa ne încearcă Dumnezeu, cu situații încurcate, pline de compromis, din care să alegem cât mai înțelept, și să culegem puținul bine care se mai poate sau cât se mai poate. Să ne afirmăm convingerea (credința) în orice acțiune, chiar de pare fără izbândă, căci până la urmă aceasta este mărturisirea noastră.

  9. Problema e complicata cu votul. Absenteismul poate fi unul activ, de blam si nu doar atat. Prin absenta putem cere si impune ceva mai bun sau chiar bun. Daca ne multumim cu ceva mai putin rau, el poate creste, odata intrat in casa.
    Si tocmai prezenta la vot de la referendum ar fi aratat ca oamenilor le pasa si nu vin la vot pt ca vor altceva decat li se ofera. Si chiar asta s-a vazut, in conditiile boicotului.
    Oricum problemele sunt mai complicate cu alegerea prin vot, prin candidatura, prin programe electorale fanteziste… Totul a devenit mascarada, lozinci goale, deriva sau “progres diabolic”.

  10. exegeticus, dacă accepți că a existat intenția de boicot trebuie să accepți și că sunt cel puțin două categorii de oameni care nu au votat: susținători ai președintelui suspendat (acel absenteism ”activ” de care vorbești) și ceilalți, dezgustați, pentru care ”totul a devenit o mascaradă”. Urmarea acestei acțiuni ar fi ca demiterea să nu aibă succes, deci mai pe înțeles, ca președintele suspendat să revină la Cotroceni. Aceasta nu înseamnă ”altceva” ci din contră, încurajarea unei direcții politice și sociale asumate și afirmate clar în ultimii ani. Iar peste toate, acceptarea unei persoane batjocoritoare care pare că are de gând să vândă țara aceasta fără să clipească.

    Cred că este mare înșelare să spere cineva că stând acasă va forța clasa politică să scoată în față ”ceva mai bun sau chiar bun”. Răul crește atunci când nimeni nu ia atitudine și așteaptă plăcintă caldă, un conducător ”bun”.

    Referendumul era doar despre președintele suspendat și nu presupunea deloc înlocuirea lui cu domnul Antonescu. Nimic nu ne împiedică să-i spunem – nu – la eventualele alegeri prezidențiale.

    Abia atunci, când refuzul este unul activ, afirmat, clasa politică este delegitimată (pierde dreptul de a pretinde că ne reprezintă) și măștile democrației cad, iar în nici un caz boicotând unul din puținele drepturi pe care poporul le mai are.

    Se pare că într-adevăr, o parte însemnată din popor și-a pierdut capacitatea și voința de a lupta împotriva minciunii și a destructurării morale și sufletești la care este supus.

    Voievod pe cal alb nu mai vine iar singurul ”ceva mai bun sau chiar bun” probabil va fi antihristul. Mult mai de folos ne-ar fi să ne vedem căderea grozavă în care am ajuns ca popor și să ne pregătim cu lacrimi pentru încercările viitoare dar participând ca buni creștini și la treburile cetății.

  11. Ciocoi pribeag, adus de vânt,
    De ai cu iadul legământ
    Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
    Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
    Şi ham de cai, şi jug de boiN-avem nici vreme de-nchinat.
    Căci vremea ni-e în mâni la voi;
    Avem un suflet încă-n noi
    Şi parcă l-aţi uitat!
    Aţi pus cu toţii jurământ
    Să n-avem drepturi şi cuvânt;N-avem puteri şi chip de-acum
    Să mai trăim cerşind mereu,
    Că prea ne schingiuiesc cum vreu
    Stăpâni luaţi din drum!
    Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
    Să vrem noi sânge, nu pământ!
    Când nu vom mai putea răbda,
    Când foamea ne va răscula,
    Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
    Nici în mormânt!

  12. @Liviu Nanau
    Poate m-am exprimat cam confuz. Repet intai ideea din primul comentariu: prezenta de la referendum arata ca absenteismul de la alegeri este unul constient, activ, pt a cere altceva.
    In rest, e cam greu sa fie interpretat corect absenteismul de la alegeri, desi, pe de alta parte, e la mintea cocosului. Oamenii vor altceva si stiu ca se poate. Altfel, macar nu vor sa fie partasi. Ce pot impune ei, de jos? Este o degringolada organizata. Totusi vrem altceva si se poate.
    Deci mi se pare ca spunem aceleasi lucruri.

  13. exegeticus:

    absenteismul la referendum arata ca cei care au absentat nu au idee despre ceea ce vor, nicidecum ca vor altceva. Adica vreau altceva si fac jocul exprimat explicit de Traian Basescu si PDL? Mie nu mi se pare prea inteligenta sau cel putin constienta pozitia asta… Asa, sau mai degraba le-a convenit sa nu se duca, sau chiar au fost adepti ai lui Traian Basescu, oameni neconstienti de faptul ca vointa se exprima, nu se subintelege. Aproximativ 900 de mii de oameni au reusit totusi sa exprime vointa lor ca Traian Basescu sa ramana presedinte. Ei cum au putut sa o faca? Bravo lor! Macar au avut curajul opiniei si, bravo lor ca l-au avut cu atat mai mult cu cat stiau precis ca sunt o minoritate.

  14. @Titus L
    Nu stiu ce sa zic. Eu sunt de acord cu ce ati spus. Doar ca nici in comentariile anterioare n-am zis ceva contrar.
    E o diferenta intre alegeri si referendum, intre prezenta sau absenta de la alegeri si cele de la referendum.

  15. Pingback: ROMANIA LA ORDINELE LUI BASESCU. Ioan Rus si-a dat demisia, Curtea Constitutionala decide, practic, INVALIDAREA referendumului, PARCHETUL ASMUTIT asupra chestorului AMENINTAT de presedintele suspendat - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Traian Basescu si revenirea atmosferei anilor bolsevici: TEROARE SI TUPEU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Al doilea DIKTAT EUROPEAN in favoarea lui Traian Basescu. BARROSO, COMISARUL-SEF EUROPEAN, PRESEAZA PENTRU INVALIDAREA REFERENDUMULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: ADIO, SUVERANITATE, ADIO LEGE, ADIO ROMANIA! Bun gasit teroare, absurd, dictatura! CCR se executa: BASESCU REVINE LA COTROCENI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: INTRAREA IN NOAPTEA RAZBUNARII (I) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: REFERENDUM INVALIDAT, BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare